Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-05-09

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] O πρόεδρος Μπούς στη Μόσχα
  • [02] Επετειακές εκδηλώσεις σ' ολόκληρη την Ευρώπη
  • [03] Ιράκ: Συνελήφθη ανώτερος σύμβουλος του Αλ Ζαρκάουι
  • [04] Θα αυξήσει την παραγωγή της χώρας, δηλώνει ο νέος υπουργός πετρελαίου του Ιράκ
  • [05] Ελ Μπαραντέι: Η Βόρεια Κορέα μπορεί να διαθέτει μέχρι και 6 πυρηνικές βόμβες
  • [06] Nέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Αίγυπτο
  • [07] Πούτιν: Η Δημοκρατία δεν αποτελεί εξαγώγιμο προϊόν από χώρα σε χώρα
  • [08] 60 Χρόνια Ειρήνης μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο
  • [09] Στη Γεωργία ο Πρόεδρος Μπους

  • [01] O πρόεδρος Μπούς στη Μόσχα

    09-05-2005

    Ο πρόεδρος Μπούς θα παραστεί σήμερα στις εορταστικές εκδηλώσεις στη Ρωσία για την 60η επέτειο απ' το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη. Δεκάδες ηγέτες χωρών αναμένεται πως θα παραστούν στην εορταστική στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, αλλά οι ηγέτες της Λιθουανίας και της Εσθονίας θα μποϋκοτάρουν τις εκδηλώσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την μεταπολεμική κατοχή των χωρών τους απ' την Σοβιετική Ένωση. Χθες, ο πρόεδρος Μπούς είχε συνομιλίες με το Ρώσο ομόλογο του, Βλαντιμίρ Πούτιν, που περιεστράφησαν στο Μεσανατολικό, τη τρομοκρατία και το μέλλον των δημοκρατικών θεσμών στη Ρωσία. Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους η υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στην ανάγκη παροχής πλήρους υποστήριξης προς τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, καθώς και την κοινή αποφασιστικότητα στην μάχη κατά της τρομοκρατίας. Σήμερα η κ. Ράις και ο Ρώσος ομόλογος της, Σεργκέι Λαβρώφ, θα συναντηθούν στη Μόσχα με αξιωματούχους απ' τα ΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να συζητήσουν τον λεγόμενο 'οδικό χάρτη' για την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

    [02] Επετειακές εκδηλώσεις σ' ολόκληρη την Ευρώπη

    09-05-2005

    Με ειδικές τελετές τιμήθηκε τη Κυριακή η 60η επέτειος από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη. Βετεράνοι του πολέμου συγκεντρώθηκαν στο σιδηροδρομικό σταθμό της Μόσχας για να συμμετάσχουν σε αναπαράσταση της νικηφόρας επιστροφής των Σοβιετικών στρατευμάτων πριν 60 χρόνια και στη συνέχεια παρήλασαν προς το παραδοσιακό σημείο συγκέντρωσης τους στην πλατεία έξω απ' το θέατρο Μπολσόι, όπου μίλησε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν. Στο Παρίσι, ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, τίμησε την ημέρα καταθέτοντας στεφάνι προς τιμήν των πεσόντων. Το ίδιο έκανε στο Λονδίνο ο Πρίγκιπας Κάρολος. Στο μεταξύ στο Βερολίνο περίπου τρεις χιλιάδες νεοναζιστές πραγματοποίησαν διαδήλωση διαμαρτυρόμενοι για την 'κουλτούρα ενοχής', όπως την χαρακτήρισαν, που, κατά την άποψη τους, επιβλήθηκε στη Γερμανία μετά το πόλεμο. Σε ομιλία του στο Γερμανικό κοινοβούλιο ο πρόεδρος της Γερμανίας, Χόρστ Κέλλερ, δήλωσε ότι ο Ναζισμός ατίμωσε τη χώρα. Οι επετειακές εκδηλώσεις θα συνεχιστούν και σήμερα.

    [03] Ιράκ: Συνελήφθη ανώτερος σύμβουλος του Αλ Ζαρκάουι

    09-05-2005

    Στο Ιράκ, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι οι συμμαχικές δυνάμεις συνέλαβαν ανώτερο σύμβουλο του συνδεόμενου με την Αλ Κάιντα καταζητούμενου τρομοκράτη, Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι. Πρόκειται για τον Αμάρ Χαμζά Αλ Ζουμπάιντι, ο οποίος συνελήφθη τη Πέμπτη μετά από έφοδο στη Βαγδάτη. Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης ότι ο ύποπτος ήταν ο κύριος σχεδιαστής των επιθέσεων στις φυλακές Αμπού Γκρέιμπ της Βαγδάτης στις αρχές Απριλίου και σειράς βομβιστικών επιθέσεων με παγιδευμένα αυτοκίνητα στη περιοχή της Βαγδάτης. Επίσης 7 αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Ιράκ αυτό το Σαββατοκύριακο, ενώ τη Κυριακή το ιρακινό κοινοβούλιο επικύρωσε τους διορισμούς 6 ακόμη υπουργών της νέας κυβέρνησης.

    [04] Θα αυξήσει την παραγωγή της χώρας, δηλώνει ο νέος υπουργός πετρελαίου του Ιράκ

    09-05-2005

    Mπχάρ Αλ Ουλούμ

    Ο νέος υπουργός πετρελαίου του Ιράκ, ο εκπαιδευμένος στις ΗΠΑ μηχανικός πετρελαίου, Μπχάρ Αλ Ουλούμ, δεσμεύτηκε ότι θα αυξήσει τη παραγωγή της χώρας του στα πριν το 1990 επίπεδα των τριών και πλέον εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα. Ο κ. Ουλούμ δήλωσε επίσης ότι θα πατάξει τη διαφθορά στο τομέα του με στόχο την αύξηση της παραγωγής ενώ επεσήμανε ότι σκοπεύει να αρχίσει διάλογο με τις εταιρείες πετρελαίου για την εύρεση τρόπων εκμετάλλευσης των αποθεμάτων του Ιράκ που ανέρχονται στα 112 με 115 δισεκατομμύρια βαρέλια. Η παραγωγή του Ιράκ βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα 1,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ενώ ανταρτικές επιθέσεις σε διυλιστήρια και πετρελαιαγωγούς δυσχεραίνουν ή και σταματούν κατά καιρούς την παραγωγή της χώρας.

    [05] Ελ Μπαραντέι: Η Βόρεια Κορέα μπορεί να διαθέτει μέχρι και 6 πυρηνικές βόμβες

    09-05-2005

    Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι δήλωσε ότι πιστεύει πως η Βόρεια Κορέα μπορεί να διαθέτει μέχρι και 6 πυρηνικές βόμβες. Ο κ. Ελ Μπαραντέι διευκρίνισε ότι είναι γνωστό πως η Πιονγιάνγκ διαθέτει πλουτώνιο καθώς και τα μέσα για να παράγει πυρηνικό όπλο και εξέφρασε ανησυχία σχετικά με πληροφορίες ότι η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται να προβεί σε πυρηνική δοκιμή, ενώ τόνισε ότι κάτι τέτοιο θα είχε καταστροφικές πολιτικές συνέπειες. Από αμερικανικής πλευράς ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, ρεπουμπλικανός Ρίτσαρντ Λούγκαρ, χαρακτήρισε κατακλυσμικές τις συνέπειες μιας τέτοιας δοκιμής.

    [06] Nέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Αίγυπτο

    09-05-2005

    Στην Αίγυπτο, η αντιπολιτευόμενη και εκτός νόμου Μουσουλμανική Αδελφότητα δήλωσε ότι θα συνεχίσει τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις παρά τις συλλήψεις την περασμένη εβδομάδα εκατοντάδων διαδηλωτών απ' την αστυνομία. Σε διαδήλωση χθες στο Κάιρο, μέλη της Αδελφότητας συνέδεσαν τις δυνάμεις τους με την αντιπολιτευόμενη οργάνωση Κεφάγια ζητώντας την απελευθέρωση κρατουμένων. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα ζητά την αντικατάσταση της κυβέρνησης της Αιγύπτου με Ισλαμικό θεοκρατικό καθεστώς. Από τη πλευρά της η οργάνωση Κεφάγια, που σημαίνει αρκετά, ζητά ευρύτατες κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις και την αντικατάσταση του προέδρου της χώρας, Χόσνι Μουμπάρακ.

    [07] Πούτιν: Η Δημοκρατία δεν αποτελεί εξαγώγιμο προϊόν από χώρα σε χώρα

    09-05-2005

    Σε συνέντευξη του προς το τηλεοπτικό δίκτυο CBS ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι κατά τη γνώμη του ο πόλεμος στο Ιράκ ήταν σοβαρό λάθος, γιατί η Δημοκρατία δεν αποτελεί εξαγώγιμο αγαθό από χώρα σε χώρα. Η Δημοκρατία, δήλωσε ο κ. Πούτιν, είναι προϊόν εσωτερικής ωριμότητας μιας κοινωνίας. Πρόσθεσε όμως ότι τώρα θα αποτελούσε δεύτερο σοβαρό λάθος η αποχώρηση των συμμαχικών δυνάμεων απ' το Ιράκ, πριν δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια ενωμένη χώρα.

    [08] 60 Χρόνια Ειρήνης μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    09-05-2005

    Δείτε το ρεπορτάζ "60 Χρόνια Ειρήνης μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο" - Download

    Δείτε το ρεπορτάζ "60 Χρόνια Ειρήνης μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο"

    Με εκδηλώσεις στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες γιορτάστηκε την εβδομάδα αυτή το κλείσιμο 60 χρόνων από τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Στην μεγάλη τούτη επέτειο είναι αφιερωμένο και το τηλεοπτικό ρεπορτάζ μας της εβδομάδας αυτής.

    Κείμενο ρεπορτάζ:

    Αν και έχουν περάσει εξήντα ολόκληρα χρόνια από τότε που νικήθηκαν οι δυνάμεις του ¶ξονα και τα συμμαχικά στρατεύματα απελευθέρωσαν την Ευρώπη, ο κόσμος μας, από πολλές απόψεις, εξακολουθεί να ζει στη σκιά του πολέμου εκείνου. Ο Τζόζεφ Μακάρτιν καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Τζωρτζτάουν της Ουάσιγκτον πιστεύει ότι 'πιθανότατα η ανθρωπότητα δεν θα ξαναδεί τέτοιο πόλεμο που κράτησε έξι χρόνια και αναστάτωσε ολόκληρη τη γη.'

    Ήταν ένας πόλεμος δίχως προηγούμενο, που έσπειρε τον θάνατο σε πάνω από πενήντα εκατομμύρια ανθρώπους, οι περισσότεροι των οποίων ήταν άμαχοι. ¶λλος ιστορικός του ίδιου πανεπιστημίου, ο Ρόν Σπέκτορ, λεει πως στα κύρια αίτια του κατακλυσμού αυτού βρίσκεται η δύσκολη οικονομική κατάσταση που επικρατούσε τότε σε παγκόσμια κλίμακα. Όπως επισήμανε: 'Το μεγάλο κράχ στη δεκαετία 1930 έδωσε την ευκαιρία σε εξτρεμιστικά κόμματα να αναρριχηθούν στην εξουσία.'

    Οι εξτρεμιστές δεν δίστασαν να επιτεθούν σε άλλες χώρες. Το φασιστικό κίνημα του Αδόλφου Χίτλερ στη Γερμανία και οι Ιάπωνες Ιμπεριαλιστές κατέλαβαν τεράστια ξένα εδάφη. Η Αμερική μπήκε στον πόλεμο μετά την αιφνίδια επίθεση που δέχτηκε ο στόλος της στο Πέρλ Χάρμπορ, το 1941. Και οι δύο αντιμαχόμενες παρατάξεις κατέφυγαν στα πιο ολέθρια μέσα που υπήρχαν στον κόσμο εκείνα τα χρόνια, περιλαμβανομένων των καινούργιων τότε εμπρηστικών βομβών.

    Τζόζεφ Μακάρτιν

    Ιστορικής σημασίας όμως δεν ήταν μόνο τα καταστροφικά μέσα που χρησιμοποιήθηκαν αλλά και η πρόθεση της εξόντωσης, όπως αντικατοπτρίστηκε στο Ολοκαύτωμα, τη συστηματική δολοφονία 6 εκατομμυρίων εβραίων από τους Ναζιστές. Κατά τον Τζόζεφ Μακάρτιν 'το Ολοκαύτωμα ήταν η μεγαλύτερη γενοκτονία στον κόσμο και η πιο επαίσχυντη σφαγή αθώων ανθρώπων στην ιστορία.'

    Ιστορική ήταν επίσης και η απόφαση της Αμερικής να ρίξει την πρώτη ατομική βόμβα σε δύο Ιαπωνικές πόλεις, τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Η ενέργεια όχι μόνο επέσπευσε το τέλος του πολέμου, γλιτώνοντας τη ζωή πολλών Αμερικανών στρατιωτών, αλλά και προκάλεσε τεράστιο τρόμο που πιστεύεται ότι απέτρεψε μελλοντικούς πολέμους. Σύμφωνα με τον Ρον Σπεκτορ 'ο φόβος που έσπειρε η βόμβα αυτή για μαζική καταστροφή οδήγησε σε μισό αιώνα ειρήνης ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις.'

    Αμέσως μετά το πόλεμο η Αμερική ανέπτυξε το Σχέδιο Μάρσαλ για την ανοικοδόμηση της Ευρώπης. Oι νικητές του πολέμου έδωσαν γρήγορα χέρι βοηθείας στους ηττημένους και αποδέχθηκαν τους λαούς τους ως φίλους. Ο Τζόζεφ Μακάρτιν λέει πως αυτή 'ήταν μια πολύ διορατική ενέργεια που συνέφερε τόσο την Ευρώπη όσο και την Αμερική.'

    Ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος διαμόρφωσε τον κόσμο στον οποίο ζούμε σήμερα. Για παράδειγμα, στη Μέση Ανατολή είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία του Ισραήλ. Ο Ρον Σπέκτορ μας υπενθυμίζει πως 'μετά το Ολοκαύτωμα η διεθνής κοινότητα κατάλαβε την ανάγκη που υπήρχε να δημιουργηθεί ένα Εβραϊκό κράτος.' ¶λλο αποτέλεσμα ήταν η διχοτόμηση της Κορέας, η οποία τώρα εγκυμονεί τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου.

    Πολλοί είναι οι θρύλοι που μας άφησε ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος. Αλλά τουλάχιστον ένας θρύλος της εποχής εκείνης δεν κατάφερε να επιβιώσει μέχρι σήμερα. Είναι ο θρύλος της Σοβιετικής αυτοκρατορίας, που έσβησε. Έπεσε θύμα της δημιουργίας ενός κόσμου με περισσότερα δημοκρατικά καθεστώτα. Ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν ένα ορόσημο. Μια στιγμή στην ιστορία η οποία σήμανε την απαρχή της σύγχρονης εποχής που απολαμβάνουμε σήμερα.

    [09] Στη Γεωργία ο Πρόεδρος Μπους

    10-05-2005

    Πόστερ με τον αμερικανό Πρόεδρο στο κέντρο της Τιφλίδας

    Ο πρόεδρος Μπούς βρίσκεται στην Γεωργία, τελευταίο σταθμό της Ευρωπαϊκής περιοδείας του, όπου σήμερα θα εκφωνήσει βαρυσήμαντο λόγο στην Πλατεία Ελευθερίας της Τιφλίδας. Τον κ. Μπούς καλωσόρισε στην Τιφλίδα ο πρόεδρος της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι, με ειδικό εορταστικό πρόγραμμα παραδοσιακών τραγουδιών και χορών.

    Χθες, ο κ. Μπούς και πάνω από 50 άλλοι ηγέτες παρέστησαν σε μαζικές εορταστικές εκδηλώσεις και στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας για την 60η επέτειο της νίκης των συμμάχων επί του Ναζισμού κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 10 May 2005 - 1:18:12 UTC