Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-05-31

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιράκ: "Επιχείρηση Κεραυνός"
  • [02] Νέο μήνυμα του Αλ Ζαρκάουι
  • [03] Γαλλία: Κυβερνητικό ανασχηματισμό εξετάζει ο Ζακ Σιράκ
  • [04] Λίβανος: Το κόμμα του Σαάντ Χαρίρι νικητής των εκλογών στη Βηρυτό
  • [05] Στις προσεχείς εβδομάδες νέα συνάντηση Σαρόν-Αμπάς
  • [06] Αμερικανική αντιπροσωπεία επισκέπτεται τους Τουρκοκύπριους
  • [07] Νέα αντιπαράθεση ΗΠΑ-ΕΕ για Airbus και Boeing
  • [08] Ο Πωλ Γούλφοβιτς, από σήμερα, στο πηδάλιο της Παγκόσμιας Τράπεζας
  • [09] Βαληνάκης: 'Πρέπει να εξηγήσουμε καλύτερα το ευρωπαϊκό σχέδιο στους λαούς'
  • [10] Επίσκεψη απεσταλμένου των ΗΕ σε Κύπρο και Τουρκία

  • [01] Ιράκ: "Επιχείρηση Κεραυνός"

    31-05-2005

    Ιρακινοί στρατιώτες απομονώνουν τη Βαγδάτη με στόχο την εξουδετέρωση των ανταρτών στα πλαίσια της λεγόμενης 'Επιχείρησης Κεραυνός' με την συμμετοχή 40 χιλιάδων στρατιωτών. Οι προετοιμασίες για την μαζική αυτή επιχείρηση είχαν ξεκινήσει απ' τη Κυριακή με την δημιουργία εκατοντάδων σημείων ελέγχου μέσα και γύρω απ' τη Βαγδάτη. Στο μεταξύ, ανταποκρινόμενη στην επιχείρηση, η οργάνωση Αλ Κάιντα στο Ιράκ εξαπολύει δική της επίθεση. Η οργάνωση ανέλαβε επίσης την ευθύνη για την διπλή βομβιστική επίθεση της Δευτέρας στην Χίλλα που κόστισε τη ζωή σε 27 άτομα.

    Εξάλλου, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι Ιρακινό αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν 4 Αμερικανοί και ένας Ιρακινός συνετρίβη στο ανατολικό Ιράκ. Το ανακοινωθέν αναφέρει ότι το επεισόδιο διερευνάται, αλλά δεν αναφέρει αν υπάρχουν θύματα.

    [02] Νέο μήνυμα του Αλ Ζαρκάουι

    31-05-2005

    Ηχογραφημένο μήνυμα, που κυκλοφόρησε την Δευτέρα στο διαδίκτυο και που αποδίδεται στον πλέον καταζητούμενο άνθρωπο στο Ιράκ, τον Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, αναφέρει ότι είναι μόνο ελαφρά τραυματισμένος. Το μήνυμα χαρακτηρίζει αβάσιμες τις φήμες ότι ο αλ Ζαρκάγουι είναι σοβαρά τραυματισμένος και αναφέρει ότι είναι καλά στην υγεία του και ότι βρίσκεται στο Ιράκ. Το μήνυμα αναφέρει επίσης ότι η οργάνωση του Αλ Ζαρκάουι, Αλ Κάιντα στο Ιράκ, περιμένει εντολές απ' τον Οσάμα Μπιν Λάντεν αναφορικά με τα σχέδια πολέμου της οργάνωσης. Η αυθεντικότητα του μηνύματος δεν έχει εξακριβωθεί, αλλά η δημοσίευσή του σημειώνεται μόλις λίγες μέρες μετά την κυκλοφορία αντιφατικών πληροφοριών αναφορικά με την κατάσταση της υγείας του αλ Ζαρκάγουι.

    [03] Γαλλία: Κυβερνητικό ανασχηματισμό εξετάζει ο Ζακ Σιράκ

    31-05-2005

    Ο Γάλλος πρόεδρος, Ζάκ Σιράκ, εξετάζει την πιθανότητα ανασχηματισμού της κυβέρνησης του μετά την καταψήφιση του Ευρωσυντάγματος στο δημοψήφισμα της Κυριακής. Σε προγραμματισμένο για σήμερα διάγγελμα του, ο κ. Σιράκ θα περιγράψει τα μέτρα που σκοπεύει να λάβει. Πολιτικοί αναλυτές δηλώνουν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα παραίτησης του πρωθυπουργού Ζάν Πιέρ Ραφαρέν, ενώ χθες ο κ. Σιράκ συναντήθηκε με ανώτερους αξιωματούχους που θεωρούνται πιθανοί διάδοχοι του κ. Ραφαρέν.

    Στο μεταξύ, τελευταίες δημοσκοπήσεις στην Ολλανδία δείχνουν ότι θα καταψηφιστεί και εκεί το σχέδιο του Ευρωσυντάγματος στο αυριανό δημοψήφισμα.

    [04] Λίβανος: Το κόμμα του Σαάντ Χαρίρι νικητής των εκλογών στη Βηρυτό

    31-05-2005

    Στο Λίβανο, η αντι-συριακή παράταξη, υπό την ηγεσία του Σαάντ Χαρίρι, γιου του δολοφονημένου τέως πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι, κέρδισε όλες και τις 19 έδρες της Βηρυτού, στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, τις πρώτες που διεξάγονται χωρίς την Συριακή κυριαρχία. Τα υπόλοιπα τμήματα της χώρας θα ψηφίσουν τις επόμενες τρεις Κυριακές τους εκπροσώπους τους στην 128 εδρών Βουλή. Πάντως, οι αρχές είπαν ότι στη Βηρυτό, η συμμετοχή των ψηφοφόρων ήταν υποτονική, καθώς μόνο το 30% του εκλογικού σώματος προσήλθε στις κάλπες. Πολλοί υποστηρικτές των Χριστιανών πολιτικών, μποϋκοτάρησαν τις εκλογές, διαμαρτυρόμενοι για ορισμένους εκλογικούς νόμους που κατά τη γνώμη τους ευνοούν τους μουσουλμάνους υποψηφίους.

    [05] Στις προσεχείς εβδομάδες νέα συνάντηση Σαρόν-Αμπάς

    31-05-2005

    Ισραηλινοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ο πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν θα έχει σύντομα συνομιλίες με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, με θέμα την σχεδιαζόμενη αποχώρηση του Ισραήλ απ' τη Λωρίδα της Γάζας. Ο Ισραηλινός υπουργός εξωτερικών, Σιλβάν Σαλόμ, δήλωσε ότι δεν έχει ακόμη οριστεί ημερομηνία για την συνάντηση, αλλά ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες το πιθανότερο στην Ιερουσαλήμ. Το Ισραήλ σχεδιάζει να απομακρύνει τους πάνω από 8 χιλιάδες Εβραίους εποίκους που ζουν στη Γάζα, στα μέσα Αυγούστου. Η Παλαιστινιακή Αρχή δήλωσε ότι σχεδιάζει να προσλάβει 5 χιλιάδες νέους αστυνομικούς για την ασφάλεια στη Γάζα μετά την αποχώρηση των Ισραηλινών.

    [06] Αμερικανική αντιπροσωπεία επισκέπτεται τους Τουρκοκύπριους

    31-05-2005

    Aντιπροσωπεία του Αμερικανικού Κογκρέσου με επικεφαλής τον βουλευτή, Εντ Γουίτφιλντ, βρίσκεται στην κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο, όπου έφτασε μέσω Τουρκίας στο αεροδρόμιο της Τύμπου που μέχρι τώρα ήταν κλειστό σε διεθνείς πτήσεις. Από τη πλευρά του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσος Παπαδόπουλος, εξέφρασε αγανάκτηση για την επίσκεψη.

    Στο μεταξύ, στην Κύπρο έφτασε χθες και ανώτερος αξιωματούχος των ΗΕ, ο αναπληρωτής γ.γ. για πολιτικές υποθέσεις, Κιέραν Πρέντεργκάστ. Ο κ. Πρέντεργκαστ θα έχει συνομιλίες με αξιωματούχους και των δύο πλευρών με στόχο την διερεύνηση της πιθανότητας επανέναρξης των διακοινοτικών συνομιλιών.

    [07] Νέα αντιπαράθεση ΗΠΑ-ΕΕ για Airbus και Boeing

    31-05-2005

    Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα προσφύγουν και πάλι στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου αναφορικά με τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην εταιρεία Αιρμπας. Οι συνομιλίες Ουάσιγκτον-Ευρωπαϊκής Ένωσης για την διευθέτηση της διαμάχης σχετικά με τις επιδοτήσεις των εταιρειών Airbus και Boeing, έχουν καταλήξει σε αδιέξοδο.

    Στο μεταξύ, η γιγαντιαία εταιρεία λογισμικού Microsoft έχει προθεσμία μέχρι αύριο, 1η Ιουνίου, για να συμμορφωθεί με εντολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διάθεση του λειτουργικού της συστήματος Windows χωρίς το πρόγραμμα Windows Media Player. Αν η εταιρεία δεν συμμορφωθεί θα πληρώσει πρόστιμα μέχρι και 5 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα.

    [08] Ο Πωλ Γούλφοβιτς, από σήμερα, στο πηδάλιο της Παγκόσμιας Τράπεζας

    31-05-2005

    Σήμερα αναλαμβάνει τα καθήκοντα του ο νέος πρόεδρος της Διεθνούς τράπεζας, ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός εξωτερικών των Ηνωμένων πολιτειών, Πωλ Γούλφοβιτς, διαδεχόμενος τον Τζέϊμς Γούλφενσον ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της τράπεζας από το 1995.

    Η Διεθνής τράπεζα είναι ένας από τους μεγαλύτερους και ισχυρότερους παγκόσμιους οργανισμούς με εκατοντάδες χιλιάδες υπαλλήλους. Η ανάληψη της προεδρίας απο τον κ. Γούλφοβιτς θεωρείται αμφιλεγόμενη καθώς πρόκειται για πρόσωπο που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον πόλεμο στο Ιράκ και κατά πολλούς δεν είναι ο καταλληλότερος άνθρωπος για την καταπολέμηση της παγκόσμιας φτώχιας, αφού κύριος στόχος του είναι η προώθηση Αμερικανικών συμφερόντων.

    Όμως ο ίδιος ο κ. Γούλφοβιτς δήλωσε: 'Πιστεύω ακράδαντα στο έργο της Παγκόσμια τράπεζας. Δεν θα είχα δεχθεί αυτή τη θέση αν δεν υποστήριζα το έργο αυτό. Και θα πρέπει να τονίσουμε ότι και ο πρόεδρος Μπούς πιστεύει και στηρίζει το έργο αυτό και στηρίζει την προσπάθεια για καταπολέμηση της φτώχιας.'

    Απο τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια που δανείζει ετησίως η παγκόσμια τράπεζα το μεγαλύτερο μέρος διατίθεται προς φτωχές χώρες κυρίως στην Αφρική και την Ασία.

    Απο τους ανθρώπους που βλέπουν την προεδρία του κ. Γούλφοβιτς ως θετική είναι και η κ. Νάνσι Μπίρτσαλ, πρώην αξιωματούχος της τράπεζας η οποία παρόλο που θεωρεί ότι ο κ. Γούλφοβιτς θα ανταποκριθεί ικανοποιητικά στα καθήκοντα του διαφωνεί με το γεγονός ότι επί σειρά δεκαετιών, από την δημιουργία της τράπεζας το 1944, ο πρόεδρος είναι Αμερικανός πολίτης. Η κ. Μπίρτσαλ πιστεύει ότι θα πρέπει να δοθούν ευκαιρίες και σε πτωχές χώρες.

    Ο κ. Γούλφοβιτς θα τελέσει θητεία πέντε χρόνων ως πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

    [09] Βαληνάκης: 'Πρέπει να εξηγήσουμε καλύτερα το ευρωπαϊκό σχέδιο στους λαούς'

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    31-05-2005

    Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Βαληνάκης

    Μία μέρα μετά την απόρριψη της συνταγματικής ευρωπαϊκής συνθήκης από τον γαλλικό λαό και μία μέρα πριν από την ετυμηγορία των Ολλανδών, που επίσης αναμένεται αρνητική, έγινε στο Λουξεμβούργο, σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η 7η Ευρωμεσογειακή Συνάντηση με τους Υπουργούς των χωρών της Μεσογείου και με στόχο να επαναπροσδιοριστούν οι βάσεις και οι σχέσεις συνεργασίας της Ένωσης με χώρες της Μεσογείου, όπως η Τυνησία ,το Ισραήλ και το γκρουπ των αραβικών κρατών.

    Συνεργασία, ιδιαίτερα σημαντική για την Ελλάδα , καθώς βρίσκεται, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, στον κέντρο αυτής της περιοχής. Οι εξελίξεις γύρω από το γαλλικό δημοψήφισμα, οι αλλαγές στην γαλλική κυβέρνηση και γενικότερα η ευρωπαϊκή προοπτική μονοπώλησαν, όπως ήταν φυσικό, τις συζητήσεις των Υπουργών στην συνάντηση, όπου, όπως δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Βαληνάκης που παραβρέθηκε, ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών κ. Μπαρνιέ, τους διαβεβαίωσε ότι η Γαλλία παραμένει στο κέντρο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής και κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει για το ρόλο της, εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν τον γαλλικό λαό σ' αυτήν την απόφαση.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει πάρει ήδη αποφάσεις που έχουν σχέση με το τί θα γίνει με τα κράτη που μπορεί να μην επικυρώσουν την συνθήκη και πάνω σ αυτές θα βαδίζει μέχρι το τέλος που έχει καθοριστεί και με όριο τις 5 από τις 25 χώρες. Κάθε όμως αρνητική εξέλιξη δεν είναι ευχάριστη και επηρεάζει το σύνολο των πολιτικών της Ένωσης.

    Μιλώντας σχετικά ο κ,. Βαληνάκης είπε οτι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ακούει την φωνή των λαών γιατί η ευρωπαϊκή ιδέα για να προχωρήσει χρειάζεται να υπηρετεί τα συμφέροντα όλων των ευρωπαίων. 'Πρέπει όλοι μας', είπε ο κ. Βαληνάκης, 'να εξηγήσουμε καλύτερα το ευρωπαϊκό σχέδιο στους λαούς. Και εμείς σαν ελληνική κυβέρνηση έχουμε δεσμευτεί ότι θα συνεχίσουμε αυτή την εκστρατεία ενημέρωσης που έχουμε ξεκινήσει γύρω από το σύνταγμα και ίσως την διευρύνουμε ακριβώς στην ευρύτερη ευρωπαϊκή προοπτική μέχρι του τέλους αυτής της διαδικασίας και θάλεγα σταθερά αφού είναι ανάγκη και οι έλληνες πολίτες αλλά και όλοι οι ευρωπαίοι να πειστούν για τα οφέλη τα οποία αποκομίζει και η χώρα μας αλλά και γενικότερα και η Ευρώπη από την κοινή πορεία που μας συνδέει όλους'.

    Στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών στις 16 με 17 Ιουνίου θα εξετασθούν τα νέα δεδομένα για την Συνταγματική Συνθήκή, όπου θα ληφθεί υπόψη και το αποτέλεσμα του συμβουλευτικού δημοψηφίσματος στην Ολλανδία, που το Κοινοβούλιο της όμως έχει δεσμευτεί να το σεβαστεί.

    Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου κ. Ζαν Κλώντ Γιούνκερ άρχισε ήδη τις επαφές του με τους Πρωθυπουργούς των κρατών μελών αλλάζοντας τις καθιερωμένες επισκέψεις του Προεδρεύοντα Πρωθυπουργού που έκανε τον γύρο των πρωτευουσών, με συναντήσεις εργασίας στην πρωτεύουσα της Προεδρίας και στην προκειμένη περίπτωση στο Λουξεμβούργο μέχρι τις 14 Ιουνίου. Αρχή έγινε με τον Ισπανό Πρωθυπουργό κ.Χοσέ Θαπατέρο, ενώ στις 9 Ιουνίου θα γίνει συνάντηση του κ. Γιούνκερ με τον Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ και την ίδια μέρα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή.

    [10] Επίσκεψη απεσταλμένου των ΗΕ σε Κύπρο και Τουρκία

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    31-05-2005

    Μετά την Κύπρο αναμένεται να επισκεφθεί την Άγκυρα ο απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Σέρ Κίραν Πέντεργκαστ, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη περιοδεία του και στις δύο κοινότητες μετά το δημοψήφισμα στο νησί.

    Πριν από την άφιξη του στην Λευκωσία, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Αμπντουλάχ Γκιούλ σε συνέντευξή του, δήλωνε ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να αναλάβει πρωτοβουλία στο Κυπριακό και πρότεινε μέτρα με βάση την άρση των αμοιβαίων περιορισμών με την Κύπρο, που φανερά ικανοποιούν τις τουρκικές αξιώσεις καθώς αναφέρονται στο άνοιγμα των κατεχομένων λιμανιών και των αεροδρομίων, με απ ευθείας πτήσεις και ελεύθερη διακίνηση των εποίκων καθώς και το απ ευθείας εμπόριο.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου χαρακτήρισε τις προτάσεις Γκιούλ σαν προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων, τονίζοντας ότι η κατοχή συνεχίζεται και οι προτάσεις δεν είναι εφαρμόσιμες εφ όσον δεν έχει συνολικά διευθετηθεί το Κυπριακό.

    Από το Λουξεμβούργο όπου βρέθηκε για να συμμετάσχει στην Ευρωμεσογειακή Συνάντηση, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου κ. Ιακώβου μας έκανε σχετικά την ακόλουθη δήλωση: 'Υπάρχει το πλαίσιο μέσα στο οποίο γίνονται οι προτάσεις. Πολύ σύντομα ο κ. Γκιούλ θα έχει την ευκαιρία με την επίσκεψη του κ. Πέντεργκαστ να εκφράσει τις απόψεις του και αυτές οι δήθεν προτάσεις οι οποίες γίνονται από καιρού εις καιρόν από τον κ. Γκιούλ και τον κ. Ερντογάν, έτσι αόριστες και απροσδιόριστες πραγματικά δεν βοηθούν την διαδικασία'.

    Εν τω μεταξύ, στην Λευκωσία συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσο Παπαδόπουλο η αντιπροσωπεία των αμερικανών βουλευτών που επισκέπτονται την Κύπρο όπου έφθασαν μέσω του αεροδρομίου της Λάρνακας.

    Όπως μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αμερικανός ρεπουμπλικάνος βουλευτής Τζίμ Κίλμπυ που είναι επικεφαλής της αντιπροσωπείας, δήλωσε ότι είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο την εκτίμησή τους για την υποστήριξη που έδωσε η Κύπρος στο πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία, ενώ για το Κυπριακό τόνισε πως έμειναν εντυπωσιασμένοι από τα καλά σχόλια του Κύπριου Προέδρου, ο οποίος και δεσμεύτηκε για την εξεύρεση λύσης που θα ενώνει την Κύπρο.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 1 June 2005 - 1:18:20 UTC