Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-06-20

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μεγάλη η κρίση στην Ευρώπη
  • [02] Περιοδεία Τουταγχαμών στις ΗΠΑ
  • [03] Επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας στη Βαγδάτη
  • [04] Μπάιντεν: Χώρος εκπαίδευσης τρομοκρατών έχει αρχίσει να γίνεται το Ιράκ
  • [05] Αξιωματούχοι της ΕΕ στο Λευκό Οίκο
  • [06] Ράις: Απέτυχαν οι εκλογές στο Ιράν
  • [07] Γκος: 'Ξεκάθαρη ιδέα' για το που βρίσκεται ο Μπιν Λάντεν
  • [08] Λίβανος: Προηγείται η αντιπολίτευση
  • [09] Ισχυρός σεισμός στη Ιαπωνία
  • [10] Αφγανιστάν: Αεροεπιδρομή στη Χεκμάντ
  • [11] Διάσκεψη για το Κυπριακό στη Ουάσιγκτον

  • [01] Μεγάλη η κρίση στην Ευρώπη

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    20-06-2005

    Το 84% των ευρωπαίων πολιτών που ρωτήθηκαν αμέσως μετά την άδοξη λήξη της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών για τα αποτελέσματα της, τόσο για το πάγωμα της διαδικασίας επικύρωσης του Ευρωσυντάγματος, όσο και για την αποτυχία εξεύρεσης μιας έστω συμβιβαστικής συμφωνίας για την σύνταξη του προσεχούς κοινοτικούς προϋπολογισμού , απήντησαν ότι ' η Ευρώπη βρίσκεται σε μεγάλη κρίση'.

    Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Λουξεμβούργιος Πρωθυπουργός; κ. Ζάν Κλώντ Γιούνκερ, ο οποίος παραδίδει τον Ιούλιο την Προεδρία της Ένωσης στον, κατά γενική ομολογία υπεύθυνο της απογοητευτικής ασυμφωνίας, βρετανό πρωθυπουργό Τόνυ Μπλέαρ, ήταν ο πρώτος που φανερά απογοητευμένος δήλωσε ότι η Ευρώπη περνάει βαθιά κρίση. Ο κύριος Γιουνκερ πρόσθεσε ότι ο ίδιος ένοιωσε ντροπή όταν τα 10 νέα φτωχότερα μέλη της Ένωσης προσφέρθηκαν να λάβουν ακόμη και λιγότερα κονδύλια προκειμένου να γίνει δεκτή μιας συμβιβαστικής λύσης. Έτσι πρωθυπουργός νέου κράτους μέλους δήλωνε ότι ' αυτό είναι ένα δείγμα ότι η Ευρώπη δεν τα κατάφερε με την επέκτασή της σε 25 μέλη'.

    Ο πόλεμος των σκληρών δηλώσεων σε επίπεδο πρωθυπουργών και προέδρων συνεχίστηκε όλο το Σαββατοκύριακο με τις ευρωπαϊκές εφημερίδες να ερμηνεύουν η κάθε μία με το δικό της τρόπο τα αποτελέσματα. Στην γαλλική Λέ Μόντ, κύριος τίτλος ήταν ' Δεν υπήρξε αρκετό ευρωπαϊκό πνεύμα', όσο για την Λιμπερασιόν τόνιζε ότι ' σοβαρή βλάβη στην καρδιά της Ευρώπης αναδείχθηκε στην Σύνοδο'.

    H βρετανική Γκάρντιαν από την άλλη πλευρά τόνιζε 'Δόθηκε η ευκαιρία να επικρατήσει στην καρδιά της Ευρώπης το πολιτικό βρετανικό σχέδιο για τo μέλλον της Ένωσης', όσο για τους Φαινάνσιαλ Τάιμς' απέδιδαν στον Τονυ Μπλέαρ την 'πολιτική βούληση να τορπιλίσει την Σύνοδο των Βρυξελλών'.

    Πιο συντηρητικές οι γερμανικές εφημερίδες όπως η Μπερλίνερ Τσαιτουνγκ τόνιζε 'Μια μακροχρόνια και ανησυχητική οικονομική έριδα είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η Ταγκεσπίγκελ θεωρεί ότι το θετικό στοιχείο που βγαίνει από την διαφωνία είναι ότι 'η Ευρώπη θα αναρωτηθεί με ειλικρίνεια προς τα που βαδίζει'.

    'Άλλη μια μαύρη μέρα για την Ευρώπη' έγραφε η ιταλική Ρεπούμπλικα ενώ η Κορριέρε ντε λα Σέρα, με μεγάλα γράμματα χτυπούσε 'Η Ευρώπη κατακερματισμένη. Τα 'όχι' των Γάλλων και των Ολλανδών προκάλεσαν χιονοστιβάδα, ενώ η ισπανική Ελ Παίς αποφάσιζε ότι 'Η Ευρώπη δεν θα καταφέρει να ξεπεράσει την σοβαρή κρίση και την αβεβαιότητα που την ταλανίζουν', ενώ η Ελ Μούντο προβλέπει ότι 'Μια συμφωνία για τον προϋπολογισμό 2007-2013 θα είναι ένα θαύμα'.

    Οι διαπραγματεύσεις πάντως για συμβιβασμό θα συνεχιστούν ως το 2006 και δυστυχώς θα χαθεί πολύς χρόνος γιατί όπως δήλωσε επίσης ο κ. Γιούνκερ όποια συμφωνία κι αν βρεθεί, που θα βρεθεί, θα διαφέρει ελάχιστα από αυτή που προτάθηκε και απορρίφθηκε στις Βρυξέλλες.

    [02] Περιοδεία Τουταγχαμών στις ΗΠΑ

    20-06-2005

    Αντικείμενα από το χώρο ταφής του Αιγυπτίου νεαρού βασιλιά των αρχαίων χρόνων Τουταγχαμών επέστρεψαν στις Ηνωμένες Πολιτείες για πρώτη φορά μετά από τριάντα χρόνια.

    Τα εγκαίνια της έκθεσης, που περιέχει περισσότερα από 130 αντικείμενα, έγιναν τη Δευτέρα στο Μουσείο Τέχνης του Λος Άντζελες στη Καλιφόρνια.

    Ο Τουταγχαμών ανέλαβε το βασιλικό θρόνο της Αιγύπτου σε ηλικία μόλις εννέα ετών και πέθανε 10 χρόνια αργότερα.

    Ο αρχισυντάκτης του περιοδικού Νάτιοναλ Τζιογκράφικ κ. Κρίς Τζόνς είπε: 'Ο βασιλιάς ήταν ένας απερίσκεπτος έφηβος, ο οποίος έτρεχε πάνω στο δίτροχο άρμα του και ίσως λόγω αυτής της απερισκεψίας του να είχε αυτή την τραγική κατάληξη'.

    Πολλοί πιστεύουν ότι η κύρια αιτία θανάτου του Αιγύπτιου βασιλιά ήταν το σπασμένο πόδι του. Πάντως η τύχη του θρυλικού βασιλιά Τουταγχαμών παραμένει άλυτο μυστήριο για έναν ολόκληρο αιώνα. Ο τάφος του ήταν ο πρώτος βασιλικός Αιγυπτιακός τάφος που βρέθηκε ανέπαφος.

    Η συγκεκριμένη μούμια προκαλεί πόλο έλξης όλου του πλανήτη εξαιτίας του μυστηριώδη θανάτου της, καθώς επίσης και της κατάρας που φημολογείται ότι δόθηκε σε αυτούς που ανακάλυψαν τον τάφο της.

    Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Αιγύπτου η μούμια και η σαρκοφάγος του Τουταγχαμών δεν μπορούν να απομακρυνθούν από το αιγυπτιακό έδαφος. Η έκθεση όμως θα περιλαμβάνει και μία μικρή σαρκοφάγο με το συκώτι του θρυλικού βασιλιά.

    Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια η έκθεση αντικειμένων απ' τον τάφο του Τουταγχαμών θα περιοδεύσει στο Φόρτ Λοτερντεϊλ της Φλόριδα, το Σικάγο και τη Φιλαδέλφεια.

    [03] Επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας στη Βαγδάτη

    20-06-2005

    Συντρίμμια σε εστιατόριο της Βαγδάτης

    Στην Βαγδάτη, βομβιστής αυτοκτονίας σκότωσε τουλάχιστον 23 άτομα και τραυμάτισε πάνω από 30, σε γνωστό εστιατόριο που βρισκόταν σε απόσταση 400 μέτρων από το θωρακισμένο κυβερνητικό συγκρότημα της Πράσινης Ζώνης. Αξιωματούχοι δηλώνουν ότι το εστιατόριο ήταν κατάμεστο με αστυνομικούς και προσωπικό ασφάλειας όταν ο βομβιστής μπήκε το μεσημέρι και πυροδότησε εκρηκτικά που έφερε πάνω του.

    Επίσης τη Κυριακή Βρετανικά και Αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν κρυψώνες ανταρτών μέσα και γύρω από τη πόλη Καραμπιλά στο δυτικό Ιράκ.

    Από τη Παρασκευή οι συμμαχικές δυνάμεις διενεργούν επιχειρήσεις στη περιοχή στη διάρκεια των οποίων έχουν σκοτωθεί 50 αντάρτες και συλληφθεί άλλοι 100. Στο μεταξύ, κοντά στη Φαλούτζα αμερικανικές δυνάμεις σκότωσαν 15 ένοπλους, ενώ από εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκινήτων σκοτώθηκαν 5 Ιρακινοί στην Τικρίτ και 4 στη Βαγδάτη.

    [04] Μπάιντεν: Χώρος εκπαίδευσης τρομοκρατών έχει αρχίσει να γίνεται το Ιράκ

    20-06-2005

    Τζο Μπάιντεν

    O δημοκρατικός Γερουσιαστής και μέλος της επιτροπής διεθνών σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι η κατάσταση στο Ιράκ επιδεινώνεται, επειδή εξτρεμιστές εξακολουθούν να διενεργούν πολύνεκρες επιθέσεις παρά τις επιχειρήσεις του Ιρακινού και Αμερικανικού στρατού.

    Ο κύριος Μπάιντεν δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS την Κυριακή ότι το Ιράκ έχει αρχίσει να γίνεται χώρος εκπαίδευσης τρομοκρατών.

    Ανάλογη γνώμη εξέφρασε και ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, Τσακ Χέιγκελ, που δήλωσε χαρακτηριστικά στο περιοδικό US News and World Report ότι ο Λευκός Οίκος 'δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα', στο Ιράκ.

    Όμως η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο FOX ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στο Ιράκ, και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη σύλληψη ανώτερου αξιωματούχου της Αλ Κάιντα στο Ιράκ. Η κυρία Ράις επεσήμανε επίσης ότι η διαρκώς αυξανόμενη δύναμη και αποτελεσματικότητα των ιρακινών δυνάμεων ασφάλειας σταδιακά θα περιορίσει το βάρος που έχουν επωμισθεί οι αμερικανικές και συμμαχικές δυνάμεις.

    [05] Αξιωματούχοι της ΕΕ στο Λευκό Οίκο

    20-06-2005

    Ζαν Κλωντ Γιούνκερ

    Ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ θα έχουν συνομιλίες σήμερα εδώ στην Ουάσιγκτον με το Πρόεδρο Μπους πάνω σε ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων οικονομικών εξελίξεων καθώς και τη κατάσταση στο Ιράκ. Στη αντιπροσωπεία της ΕΕ συμμετέχει ο απερχόμενος προεδρεύων της κοινότητας και Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο.

    Οι ηγέτες της ΕΕ λένε ότι σκοπός της συνάντησης αυτής είναι η ενίσχυση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, μετά την Ευρωπαϊκή περιοδεία του Προέδρου Μπους τον Φεβρουάριο.

    [06] Ράις: Απέτυχαν οι εκλογές στο Ιράν

    20-06-2005

    Συνέντευξη τύπου Κοντολίζας Ράις και Αριέλ Σαρόν

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι οι προεδρικές εκλογές στο Ιράν απέτυχαν σαν άσκηση της δημοκρατικής διαδικασίας, γιατί μη εκλεγμένοι από τον Ιρανικό λαό κληρικοί, επέλεξαν του υποψηφίους.

    Η κυρία Ράις έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά τις καταγγελίες του Μεχντί Καρουμπί, που ήρθε τρίτος στις εκλογές στο Ιράν, ότι οι συντηρητικοί προέβησαν σε εκλογικές παρατυπίες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ο σκληροπυρηνικός Μαχμουντ Αχμαντινετζάντ ήρθε δεύτερος, ενώ τις περισσότερες ψήφους πήρε ο πρώην πρόεδρος Αλί Ακμπαρ Χασεμί Ραφσαντζανί. Επαναληπτικές εκλογές μεταξύ των δύο υποψήφιων αναμένεται να διενεργηθούν στις 24 Ιουνίου.

    Η κυρία Ράις βρισκόταν στην Ιερουσαλήμ, όπου συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Αριέλ Σαρόν και συζήτησαν την σχεδιαζόμενη απόσυρση του Ισραήλ από τη λωρίδα της Γάζας. Η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών τόνισε ότι Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι πρέπει να συνεργαστούν για την υλοποίηση του σχεδίου απόσυρσης.

    Σε άλλες εξελίξεις, την Κυριακή ένοπλος Παλαιστίνιος και ένας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών στη Λωρίδα της Γάζας. Κατά την διάρκεια της περιοδείας της στη Μέση Ανατολή η κυρία Ράις πρόκειται επίσης να επισκεφτεί, την Ιορδανία, την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία.

    [07] Γκος: 'Ξεκάθαρη ιδέα' για το που βρίσκεται ο Μπιν Λάντεν

    20-06-2005

    Πόρτερ Γκος

    O διευθυντής της CIA, Πόρτερ Γκος, δήλωσε ότι έχει 'ξεκάθαρη ιδέα', όπως είπε χαρακτηριστικά, που βρίσκεται ο Οσαμα Μπιν Λάντεν, αλλά τόνισε ότι ο ηγέτης της Αλ Καίντα αυτή την στιγμή είναι μάλλον απρόσιτος. Πάντως σε συνέντευξη του στο περιοδικό TIME ο κύριος Γκος αρνήθηκε να αποκαλύψει που νομίζει ότι κρύβεται ο Μπιν Λαντεν.

    Ο κύριος Γκος είπε ότι αμερικανοί αξιωματούχοι σημειώνουν πρόοδο για την σύλληψη του ηγέτη της Αλ Κάιντα, αλλά επεσήμανε ότι η Ουάσιγκτον διαθέτει 'ασθενείς δεσμούς', όπως είπε χαρακτηριστικά, στο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, που σχετίζονται με το θέμα των κρησφύγετων σε αυτεξούσιες χώρες. Έως ότου λυθεί το πρόβλημα αυτό, είπε ο κύριος Γκος, οι ΗΠΑ μάλλον δεν θα μπορέσουν να προσάγουν τον ηγέτη της αλ Καίντα στη δικαιοσύνη.

    [08] Λίβανος: Προηγείται η αντιπολίτευση

    20-06-2005

    Σαάντ Χαρίρι

    Στο Λίβανο, ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης υπό τον Σαάντ Χαρίρι, ανακοίνωσε ότι κέρδισε αρκετές βουλευτικές έδρες στον τέταρτο και τελευταίο γύρο των εκλογών τη Κυριακή, που του διασφαλίζουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται σήμερα, αλλά μέλη του αντι-Συριακού ψηφοδελτίου δηλώνουν ότι κέρδισαν τις 21 έδρες που χρειάζονταν για τον έλεγχο του κοινοβουλίου. Κύριος αντίπαλος του Σαάντ Χαρίρι ήταν ο πρώην αντι-Σύρος στρατηγός Μισέλ Αούν, ο οποίος όμως πρόσφατα συμμάχησε με φιλο-Σύρους πολιτικούς.

    [09] Ισχυρός σεισμός στη Ιαπωνία

    20-06-2005

    Ισχυρός σεισμός τουλάχιστον 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε την Κυριακή τις ανατολικές ακτές της Ιαπωνίας. Δεν υπάρχουν όμως πληροφορίες για καταστροφές, ή τραυματισμούς. Η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων ανατολικά του Τόκιο.

    [10] Αφγανιστάν: Αεροεπιδρομή στη Χεκμάντ

    20-06-2005

    Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν 15 με 20 ύποπτοι μαχητές των Ταλεμπάν κατά την διάρκεια αεροεπιδρομής την Κυριακή στη επαρχία Χεκμάντ, ενώ είχε προηγηθεί επίθεση των μαχητών κατά συμμαχικών δυνάμεων στο νότιο Αφγανιστάν. Στρατιωτικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί στις συμμαχικές δυνάμεις και ότι πολεμικά αεροπλάνα και ελικόπτερα εστάλησαν όταν τα συμμαχικά στρατεύματα δέχτηκαν επίθεση με πυρά μικρών όπλων και ρουκετών.

    Επίσης, την Κυριακή, εξτρεμιστές των Ταλεμπάν είπαν ότι εκτέλεσαν περιφερειακό διοικητή αστυνομίας και άλλα 7 άτομα που είχαν απαγάγει στο νότιο Αφγανιστάν. Επίσης πρόσθεσαν ότι ο αστυνομικός διοικητής σκοτώθηκε κατόπιν διαταγών των θρησκευτικών ηγετών της οργάνωσης, ενώ οι άλλοι 7 δικάστηκαν και εκτελέστηκαν επειδή υποστήριζαν την κυβέρνηση της Καμπούλ που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ.

    Εξτρεμιστές των Ταλεμπάν επίσης έριξαν τουλάχιστον τρεις ρουκέτες στην Κανταχάρ, νωρίς της Κυριακή, χωρίς όμως να υπάρξουν τραυματισμοί.

    [11] Διάσκεψη για το Κυπριακό στη Ουάσιγκτον

    Βιργινία Βουτσινά

    Ουάσινγκτον

    20-06-2005

    Η Αμερικανική πρωτεύουσα φιλοξένησε για 16η χρονιά την Ετήσια Συνδιάσκεψη της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα, ΠΣΕΚΑ, του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, ΣΑΕ και της Συντονιστικής Επιτροπής Προώθησης Ελληνικών Θεμάτων.

    Μεταξύ των πολλών προσωπικοτήτων που πήρανε μέρος στη συνδιάσκεψη ήταν οι βουλευτές Ευγένιος Χαϊτίδης της Νέας Δημοκρατίας και Γρηγόρης Νιώτης του ΠΑΣΟΚ, Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος, αντίστοιχα, της διακομματικής επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού, που ήρθαν ειδικά από την Αθήνα για τον σκοπό αυτό.

    Μετά την ολοκλήρωση της συνδιάσκεψης, ο κ. Χαϊτίδης δήλωσε μεταξύ άλλων στη Φωνή της Αμερικής:

    'Φέτος, στο 16ο ετήσιο συνέδριο των Κυπρίων αδελφών μας, και πάλι κτύπησε η σάλπιγγα του αγώνα: ο αγώνας συνεχίζεται και συνεχίζεται διότι δυστυχώς οι ισχυροί της γης, διεθνείς οργανισμοί όπως ο ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας, εξακολουθούν να εννοούν ότι το διεθνές δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι πανανθρώπινες αξίες για τις οποίες αγωνίζονται αυτοί οι οργανισμοί πρέπει να δίνονται και να εφαρμόζονται επιλεκτικά. Να εφαρμόζονται στο Κουβέιτβκαι καλώς εφαρμόστηκανβνα εφαρμόζονται σε άλλες περιοχές του κόσμου, αλλά να μην εφαρμόζονται στην Κύπρο'.

    Στη συνέχεια ο κ. Χαϊτίδης υπογράμμισε ότι όλος ο ελληνισμός οφείλει να συνεχίσει τις προσπάθειές του για την αποκατάσταση του δικαίου στην Κύπρο. Το μήνυμα του ήταν ελπιδοφόρο. Όπως είπε: 'Οφείλουμε να είμαστε αισιόδοξοι διότι οι Έλληνες μεγαλούργησαν και πέτυχαν θαύματα, όταν φαινόταν ότι αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητες δυσκολίες. Έχουμε δυσκολίες, αλλά στο τέλος ο αγώνας τόσων ετών δεν θα πάει χαμένος. Στο τέλος η Κύπρος θα δικαιωθεί. Βεβαίως, σε αυτόν τον αγώνα μετέχετε και εσείς ως ΦτΑ. Ήθελα να σας συγχαρώ και να σας ευχαριστήσω για αυτήν την μεγάλη σας προσφορά'.

    Εξ άλλου, σε ξεχωριστή συνέντευξη που μας παρεχώρησε αμέσως μετά, ο Βουλευτής Γρηγόρης Νιώτης είπε ότι η συνδιάσκεψη στέφθηκε από επιτυχία και συνεχάρη γι αυτό όλους τους οργανωτές της, την ΠΣΕΚΑ, την ΠΟΜΑ, το ΣΑΕ καθώς και το συντονιστικό έργο του Προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής Προώθησης Ελληνικών Θεμάτων Ανδρέα Μανάτου.

    Καταλήγοντας ο κύριος Νιώτης τόνισε: 'Η διάσκεψη βρήκε το κυπριακό σε εντελώς νέα φάση, με κύριο χαρακτηριστικό την ενισχυμένη θέση της Κύπρου, ως νέου μέλους της ΕΕ, αλλά και με την απόρριψη του σχεδίου Ανάν από την μεγάλη πλειοψηφία του κυπριακού λαού και τους έμμεσους κινδύνους που πηγάζουν από αυτή τη νέα φάση, καθώς ορισμένοι διεθνείς κύκλοι επιδιώκουν την ντε φάκτο νομιμοποίηση της παρούσας κατάστασης στην Κύπρο. Πιστεύω ότι ο ρόλος του ελληνο-αμερικανικού λόμπυ είναι κρίσιμος και χρήσιμος και σ'αυτή τη φάση ιδιαίτερα, καθώς με ικανοποίηση παρακολούθησα εδώ τις πιέσεις που άσκησαν στο Κάπιτολ Χίλλ, για την εντελώς λαθεμένη επίσκεψη μελών του αμερικανικού Κογκρέσου στο παράνομο αεροδρόμιο της κατεχόμενης Κύπρου. Εύχομαι και ελπίζω ότι η συμβολή των ελληνο-αμερικανών θα οδηγήσει τα πράγματα σύντομα σε μία λύση, με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ'.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 21 June 2005 - 1:18:14 UTC