Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-06-22

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διάσκεψη για το Ιράκ στις Βρυξέλλες
  • [02] H Ουάσιγκτον καταδικάζει τη δολοφονία πρώην ηγέτη του κομμουνιστικού κόμματος του Λιβάνου
  • [03] Συνομιλίες Σαρόν-Αμπάς στην Ιερουσαλήμ
  • [04] H πρώτη επίσκεψη ηγέτη του Βιετνάμ στις ΗΠΑ
  • [05] Συμφωνία Αφγανιστάν-Πακιστάν για διεύρυνση συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας
  • [06] Πιέσεις Λευκού Οίκου για επικύρωση διορισμού Μπόλτον
  • [07] Το Ραδόνιο σημαντικό αίτιο καρκίνου των πνευμόνων
  • [08] Διεθνής διάσκεψη για το Ιράκ

  • [01] Διάσκεψη για το Ιράκ στις Βρυξέλλες

    22-06-2005

    Χοσιάρ Ζεμπαρί

    Αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες ειδική σύνοδος με την συμμετοχή της υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, και αξιωματούχων 80 και πλέον χωρών και οργανισμών, με στόχο την συγκέντρωση υποστήριξης για την νέα κυβέρνηση του Ιράκ.

    Στο συνέδριο, υπό την αιγίδα της ΕΕ και των ΗΠΑ, θα παραστεί επίσης και ο γ.γ. των ΗΕ, Κόφφι Αννάν.

    Την παραμονή της έναρξης του συνεδρίου, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Χοσιάρ Ζεμπαρί, δήλωσε στη ΦτΑ ότι η σύνοδος αυτή θα δώσει στο Ιράκ την ευκαιρία να εξηγήσει την θέση και τις ανάγκες του στους τομείς της οικονομίας, της πολιτικής και της ασφάλειας. Και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δωρήτριες χώρες θα τηρήσουν τις υποσχέσεις τους προς τη χώρα του.

    Η κυρία Ράις μετέβη στις Βρυξέλλες μετά από περιοδεία στη Μέση Ανατολή όπου τόνισε την σπουδαιότητα της εφαρμογής δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων.

    [02] H Ουάσιγκτον καταδικάζει τη δολοφονία πρώην ηγέτη του κομμουνιστικού κόμματος του Λιβάνου

    22-06-2005

    Ζώρζ Χαουί

    Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε την δολοφονία του αντι-Σύρου πολιτικού Zωρζ Χαουί, στο Λίβανο, δυο μέρες μετά τις βουλευτικές εκλογές.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Mακλέλλαν, ζήτησε τη διενέργεια διεξοδικής έρευνας για την δολοφονία του Χαουί, πρώην ηγέτη του κομμουνιστικού κόμματος του Λιβάνου. Επίσης ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Άνταμ Ερελί, δήλωσε ότι η Συρία συνεχίζει να προκαλεί αστάθεια στο Λίβανο, κυρίως με την παρουσία πρακτόρων των Συριακών μυστικών υπηρεσιών.

    Η αστυνομία του Λιβάνου δήλωσε ότι ο Χαουί σκοτώθηκε ακαριαία την Τρίτη, όταν εξερράγη βόμβα τοποθετημένη στο αυτοκίνητο του στο κέντρο της Βηρυτού. Στις αρχές του μήνα από παρόμοιο εκρηκτικό μηχανισμό δολοφονήθηκε και ο δημοσιογράφος Σαμίρ Κασίρ.

    [03] Συνομιλίες Σαρόν-Αμπάς στην Ιερουσαλήμ

    22-06-2005

    O Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, δήλωσε ότι συμφώνησαν με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μαχμουντ Αμπάς, να συντονίσουν πλήρως τη σχεδιαζόμενη απόσυρση του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας.

    Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο κύριος Σαρόν επίσης προσφέρθηκε να αποσύρει τις Ισραηλινές δυνάμεις ασφάλειας από την Καλκίλια και την Βηθλεέμ στη Δυτική Όχθη, σε δύο εβδομάδες, αν οι παλαιστίνιοι καταφέρουν να χειραγωγήσουν τους εξτρεμιστές.

    Όμως ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Αχμέντ Κουρέια, που συμμετείχε και αυτός στη σύνοδο κορυφής στην Ιερουσαλήμ, δήλωσε ότι η συνάντηση απέτυχε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του και πρόσθεσε ότι οι Παλαιστίνιοι δεν πήραν θετικές απαντήσεις στα θέματα που ήγειραν.

    Δημοσιογραφικές πηγές χαρακτήρισαν την ατμόσφαιρα στη σύνοδο τεταμένη και επεσήμαναν ότι δεν υπήρξε η εθιμοτυπική χειραψία μεταξύ Σαρόν και Αμπάς στο τέλος της σχεδόν δίωρης συνάντησης.

    Οι συνομιλίες αυτές διενεργήθηκαν στον απόηχο της έξαρσης της βίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και την σύλληψη κατά την διάρκεια της νύκτας 50 υπόπτων εξτρεμιστών από τους Ισραηλινούς.

    [04] H πρώτη επίσκεψη ηγέτη του Βιετνάμ στις ΗΠΑ

    22-06-2005

    O πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι θα επισκεφτεί το Βιετνάμ του χρόνου, στα πλαίσια της συνόδου κορυφής του οργανισμού Οικονομικής συνεργασίας χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού.

    Ο κύριος Μπους έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά από συνάντηση στο Λευκό Οίκο με το Πρωθυπουργό του Βιετνάμ, Φαν Βαν Χάι. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη Βιετναμέζου ηγέτη στις ΗΠΑ από το τέλος του πολέμου στο Βιετνάμ, πριν 30 χρόνια.

    Ο κύριος Μπους δήλωσε σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες του Βιετνάμ να ενταχθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

    Πάντως, περίπου 200 άτομα συμμετείχαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Λευκό Οίκο, λέγοντας ότι η Ουάσιγκτον δεν πρέπει να βοηθήσει το Βιετνάμ να ενταχθεί στο Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, αν το Ανόι δεν βελτιώσει το μητρώο του στο τομέα των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

    Στο μεταξύ, συμφωνία αγοράς 4 αεροσκαφών από την εταιρεία Boeing μέχρι το έτος 2010 υπέγραψαν χθες εδώ στην Ουάσιγκτον ο επικεφαλής της αμερικανικής εταιρείας αεροναυπηγικής και ο επικεφαλής του εθνικού αερομεταφορέα του Βιετνάμ. Παρόντες στην υπογραφή της συμφωνίας ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός του Βιετνάμ, Φαν Βαν Χάι και ο υπουργός εμπορίου των ΗΠΑ, Κάρλος Γκουτιέρες. Η συμφωνία προβλέπει επίσης το ενδεχόμενο αγοράς στο μέλλον και άλλων 11 αεροσκαφών της Boeing.

    [05] Συμφωνία Αφγανιστάν-Πακιστάν για διεύρυνση συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας

    22-06-2005

    Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, και ο Πακιστανός πρόεδρος, Περβέζ Μουσαράφ, συμφώνησαν στην διεύρυνση της συνεργασίας των χωρών τους σε θέματα ασφάλειας. Ο στρατηγός Μουσαράφ επικοινώνησε τηλεφωνικά χθες με τον κ. Καρζάι και συζήτησε μαζί του θέματα ασφάλειας και άλλα διμερή θέματα. Οι συνομιλίες αυτές σημειώθηκαν στον απόηχο της σύλληψης απ' τις Αφγανικές αρχές τριών Πακιστανών που σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον απερχόμενο πρέσβη των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, Ζαλμάι Χαλιλζάντ. Στο μεταξύ, Αφγανοί στρατιώτες με την υποστήριξη αμερικανικών δυνάμεων σκότωσαν 32 ύποπτους μαχητές των Ταλεμπάν στην επαρχία Κανταχάρ.

    [06] Πιέσεις Λευκού Οίκου για επικύρωση διορισμού Μπόλτον

    22-06-2005

    Μπιλ Φρίστ

    O ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Μπιλ Φριστ, δήλωσε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες άρσης του αδιεξόδου στο θέμα της επικύρωσης του επίμαχου διορισμού του Τζων Μπόλτον στη θέση του πρέσβη των ΗΠΑ στα ΗΕ. Ο κύριος Φριστ έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά από συνάντηση στο Λευκό Οίκο με το Πρόεδρο Μπους.

    Να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις αυτές έρχονταν σε πλήρη αντίθεση με τα σχόλια του κ. Φρίστ πριν τη συνάντηση του με τον αμερικανό πρόεδρο, οπότε και είχε πει ότι δεν θα προγραμμάτιζε άλλη ψηφοφορία για το θέμα Μπόλτον πριν τις θερινές διακοπές του Κογκρέσου.

    Τη Δευτέρα οι δημοκρατικοί μπλοκάρισαν πρόταση για την προσαγωγή σε ψηφοφορία του θέματος της επικύρωσης του διορισμού του κυρίου Μπόλτον.

    [07] Το Ραδόνιο σημαντικό αίτιο καρκίνου των πνευμόνων

    22-06-2005

    Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας ξεκίνησε εκστρατεία κατά του καρκίνου των πνευμόνων που προκαλείται από το φυσικό ραδιενεργό αέριο ραδόνιο το οποίο βρίσκεται στο έδαφος και εύκολα εκλύεται στην ατμόσφαιρα.

    Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας η έκθεση στο ραδόνιο αποτελεί την δεύτερη κύρια αιτία καρκίνου των πνευμόνων, μετά το κάπνισμα.

    Ο επικεφαλής του ακτινολογικού και περιβαλλοντολογικού τμήματος του οργανισμού κ. Μάικ Ρεπάκολι, δήλωσε ότι ένα ποσοστό μεταξύ έξι και δεκαπέντε τοις εκατό των περιστατικών καρκίνου των πνευμόνων οφείλετε στο ραδόνιο.

    Σύμφωνα με τον κ. Ρεπάκολι άνθρωποι που ζουν σε κρύα και υγρά κλίματα έχουν περισσότερες πιθανότητες έκθεσης σε ραδόνιο, το οποίο επίσης μπορεί να βρεθεί μέσα σε σπίτια.

    'Στην Αφρική, για παράδειγμα, το πρόβλημα δεν είναι μεγάλο καθώς οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές. Ο καλύτερος τρόπος προστασίας από το ραδόνιο είναι ο καλός εξαερισμός του σπιτιού. Τα παράθυρα θα πρέπει να παραμένουν ανοιχτά έτσι ώστε ο αέρας (του σπιτιού) να ανακυκλώνεται τακτικά. Η συσσώρευση του αερίου σε εσωτερικούς χώρους μπορεί να γίνει ιδιαίτερα απειλητική', είπε ο κ. Ρεπάκολι.

    Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα αισθητό στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και την Ιαπωνία αλλά και σε χώρες όπως η Κίνα, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

    Τα ΗΕ δημιουργούν τώρα διεθνές δίκτυο επιστημόνων για την μελέτη των κινδύνων από ραδόνιο, καθώς και των μέτρων που μπορούν να ληφθούν για την εξουδετέρωση του προβλήματος.

    [08] Διεθνής διάσκεψη για το Ιράκ

    22-06-2005

    Στην διεθνή διάσκεψη για το Ιράκ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, τονίστηκε η υποστήριξη των δωρητριών χωρών προς τα σχέδια της Βαγδάτης για την βελτίωση της ασφάλειας και της οικονομίας και για την προώθηση των πολιτικών διαδικασιών, όμως δεν δόθηκαν συγκεκριμένες υποσχέσεις για την καταβολή οικονομικής βοήθειας.

    Αξιωματούχοι από τις 80 και πλέον χώρες και διεθνείς οργανισμού που συμμετείχαν στην μονοήμερη διάσκεψη, ζήτησαν συνεργασία μεταξύ του Ιράκ και των γειτόνων του και της διεθνούς κοινότητας, ώστε να ηττηθεί το συνεχιζόμενο ανταρτικό κίνημα στη χώρα και να εδραιωθεί η δημοκρατία.

    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε την Τετάρτη ότι η ιρακινή κυβέρνηση πρέπει να παραμείνει ανοικτή σε εκείνους που αποκηρύττουν τη βία, αναφερόμενη προφανώς στους Σουνίτες, οι οποίοι μποϋκοτάρισαν τις βουλευτικές εκλογές και που πιστεύεται ότι βρίσκονται στην καρδιά του συνεχιζόμενου ανταρτικού κινήματος στο Ιράκ.

    Από τη πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Χοσιάρ Ζεμπαρί, παρότρυνε την διεθνή κοινότητα να υλοποιήσει παλαιότερες υποσχέσεις της για οικονομική βοήθεια και ζήτησε από τις γειτονικές προς το Ιράκ χώρες, να εμποδίσουν την εισροή ανταρτών μέσα στη χώρα του.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 23 June 2005 - 1:18:13 UTC