Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-08-24

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιράκ: Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις
  • [02] Η απόσυρση από το Ιράκ θα αποδυνάμωνε τις ΗΠΑ
  • [03] Μπους: Άλλαξε η δυναμική των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή
  • [04] Ιράν: Νέα στοιχεία για την προέλευση εμπλουτισμένου ουρανίου
  • [05] Δύσκολο διαγράφεται το έργο του νέου Πατριάρχη Ιεροσολύμων
  • [06] Ελλάδα: Νέα διάταξη για την εκλογή δημάρχων
  • [07] Αφγανιστάν: Το Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ καταδικάζει την έξαρση βίας
  • [08] Ουάσιγκτον: Συνομιλίες Μπαν και Ράις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Β. Κορέας
  • [09] Η Κίνα υποστηρίζει την Κύπρο
  • [10] ΗΕ: Επίσκεψη Γκουτιέρες σε Σουδάν, Τσαντ και Κένυα
  • [11] Ακραία καιρικά φαινόμενα πλήττουν την Ευρώπη

  • [01] Ιράκ: Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις

    24-08-2005

    Στο Ιράκ, ο αμερικανικός στρατός είπε ότι βομβιστής αυτοκτονίας σκότωσε επτά άτομα σε κυβερνητικό κτίριο της Μπακούμπα. Νεκροί είναι ένας αμερικανός στρατιώτης, ένας αμερικανός εργαζόμενος με σύμβαση στη χώρα και πέντε ιρακινοί εργάτες. Από την έκρηξη τραυματίστηκαν επίσης 20 άτομα, μεταξύ των οποίων και 9 Αμερικανοί.

    Η επίθεση της Τρίτης σημειώθηκε καθώς Σουνίτες, Σιίτες και Κούρδοι ηγέτες συνέχισαν τις διαπραγματεύσεις τους για την επίτευξη συμφωνίας σε σχέση με το νέο σύνταγμα της χώρας, πριν την ψηφοφορία στην εθνοσυνέλευση που προγραμματίζεται για την Πέμπτη.

    Οι Σιίτες και οι Κούρδοι, που κατέχουν την πλειοψηφία, θέλουν αποκεντρωμένη κυβέρνηση που να επιτρέπει σημαντική περιφερειακή αυτονομία. Αντίθετα, οι Σουνίτες, θέλουν μία κεντρική κυβέρνηση και προειδοποιούν ότι αν το σύνταγμα επιβάλλει την εδραίωση ομοσπονδιακής κυβέρνησης στη χώρα, κατά πάσα πιθανότητα θα απορριφθεί στο δημοψήφισμα του Οκτωβρίου.

    Στην Ουάσινγκτον, ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ τόνισε ότι η ιρακινή ηγεσία πρέπει να καταρτίσει ένα σύνταγμα που να ικανοποιεί και τις τρεις πλευρές.

    [02] Η απόσυρση από το Ιράκ θα αποδυνάμωνε τις ΗΠΑ

    24-08-2005

    O Πρόεδρος Μπους θα δώσει ομιλία σήμερα με θέμα την κατάσταση στο Ιράκ, σε στρατεύματα της Εθνοφρουράς στην δυτική πολιτεία Αϊνταχο. Όπως αναμένεται, ο κ. Μπους θα πει ότι επιτυγχάνεται πρόοδος στη χώρα αυτή και θα ευχαριστήσει τους στρατιώτες για την αφοσίωσή τους στο να καταστεί ο κόσμος ασφαλέστερος. Στη συνέχεια, θα συναντηθεί με οικογένειες στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Την Τρίτη είχε δηλώσει ότι οι διαδηλωτές που ζητούν την άμεση απόσυρση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων από το Ιράκ, υποστηρίζουν μία πολιτική που θα αποδυναμώσει τις ΗΠΑ, όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Μπους έκανε το σχόλιο αυτό απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σε σχέση με την Σίντυ Σήχαν, μια μητέρα που έχασε το γιό της στο Ιράκ και που έχει στρατοπεδεύσει κοντά στο ράντσο του στο Τέξας, ζητώντας να δει τον αμερικανό πρόεδρος. Ο κύριος Μπους δήλωσε ότι καταλαβαίνει τον πόνο της κας Σήχαν, αλλά διαφωνεί με τη άποψή της.

    [03] Μπους: Άλλαξε η δυναμική των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή

    24-08-2005

    Εβραίος έποικος κλαίει καθώς αποχωρεί από το Σανούρ

    O πρόεδρος Μπους είπε ότι η απόσυρση των ισραηλινών από 25 εβραϊκούς οικισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, άλλαξε την δυναμική των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και έδωσε ελπίδες στον Παλαιστινιακό λαό. Ο κ. Μπους έκανε τη δήλωση αυτή την Τρίτη, λίγο μετά την απομάκρυνση από τον ισραηλινό στρατό των τελευταίων διαδηλωτών από τους δύο οικισμούς της Δυτικής Όχθης που καταργήθηκαν. Ο κ. Μπους είπε ότι το επόμενο βήμα θα είναι η εδραίωση λειτουργικής Παλαιστινιακής κυβέρνησης στη Λωρίδα της Γάζας, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του λαού της.

    Νωρίτερα, ισραηλινά στρατεύματα διέσπασαν οδοφράγματα στους εβραϊκούς οικισμούς Σανούρ και Χομές και απομάκρυναν δια της βίας εκατοντάδες διαδηλωτές. Κάτοικοι δύο άλλων κοντινών εβραϊκών οικισμών είχαν ήδη φύγει εθελοντικά. Τη Δευτέρα, το Ισραήλ ολοκλήρωσε την εκκένωση όλων των 21 οικισμών στη Λωρίδα της Γάζας, θέτοντας έτσι τέρμα στην 38άχρονη κατοχή αυτών των Παλαιστινιακών εδαφών. Το Ισραήλ είπε ότι οι κατοικίες σε 25 οικισμούς θα καταστραφούν μέσα σε 10 μέρες.

    [04] Ιράν: Νέα στοιχεία για την προέλευση εμπλουτισμένου ουρανίου

    24-08-2005

    Πυρηνικό εργοστάσιο στο Μπουσέρ

    Επιστήμονες, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα ίχνη εμπλουτισμένου ουρανίου που βρέθηκαν στο Ιράν πριν από 2 χρόνια προέρχονταν από μηχανήματα που είχαν εισαχθεί και όχι από πυρηνικές δραστηριότητες της Τεχεράνης. Η αμερικανική εφημερίδα Ουάσιγκτον Ποστ και το πρακτορείο ειδήσεων Ασσόσιετεντ Πρες αναφέρουν ότι επιστήμονες από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Γαλλία , τη Βρετανία και τη Ρωσία κατέληξαν σ' αυτό το συμπέρασμα αφού μελέτησαν στοιχεία που συγκεντρώσαν επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας. Το πορίσματα της έρευνας φαίνεται να υποστηρίζουν τον ισχυρισμό της Τεχεράνης ότι ουράνιο, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία βομβών εισήχθη στη χώρα με εξαρτήματα φυγοκέντρων μηχανισμών που προέρχονταν από το Πακιστάν.

    Όμως εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ λέει ότι υπάρχουν ακόμη μερικά σημεία που εκκρεμούν για τις ΗΠΑ και τη διεθνή κοινότητα σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Επίσης εξέφρασε τη υποστήριξη του για τη απόφαση της ΕΕ να ακυρώσει τις προγραμματισμένες συνομιλίες με το Ιράν, αφού η Τεχεράνη άρχισε ξανά αυτό το μήνα πυρηνικές δραστηριότητες.

    Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Μωχαμάντ Ελ Μπαραντέι αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα έκθεση για τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν στις 3 Σεπτεμβρίου.

    [05] Δύσκολο διαγράφεται το έργο του νέου Πατριάρχη Ιεροσολύμων

    Γιώργος Βραχνής

    Αθήνα

    24-08-2005

    Ο μέχρι πρότινος Αρχιεπίσκοπος Θαβορίου Θεόφιλος είναι ο νέος Πατριάρχης Ιεροσολύμων που καλείται να φέρει σε πέρας μια πολύ δύσκολη αποστολή: να καταφέρει να ξεπεράσει τα μεγάλα προβλήματα που δημιούργησε η επεισοδιακή παραμονή του προκατόχου του και να ενώσει το διαιρεμένο ποίμνιό του.

    Ο νέος Πατριάρχης, είναι ηλικίας 55 ετών, κατάγεται από το νομό Μεσσηνίας, διετέλεσε στο παρελθόν Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στο Κατάρ, ενώ χειροτονήθηκε Επίσκοπος, λίγο πριν από την έναρξη της κρίσης στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Διετέλεσε Έξαρχος του Παναγίου Τάφου και στη Μόσχα, έχει σπουδάσει στα πανεπιστήμια Αθηνών και Κέιμπριτζ, θεωρείται θεολόγος ήπιων τόνων, ενώ λέγεται ότι διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, το Πατριαρχείο της Μόσχας αλλά και την ελληνοαμερικανική κοινότητα.

    Στα συγχαρητήρια τηλεγραφήματα από την Αθήνα, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, η πολιτειακή και η πολιτική ηγεσία αναφέρθηκαν στην ευρέως αποδεκτή προσωπικότητα του Ιεράρχη, ο οποίος μέχρι τώρα δεν είχε αναμειχθεί στα διοικητικά του Πατριαρχείου.

    Ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ευχήθηκε στο νέο Πατριάρχη κάθε επιτυχία στο ύψιστης σημασίας έργο που αναλαμβάνει για την ενδυνάμωση του Ιερού Θεσμού, την αποκατάσταση του πνεύματος της αρραγούς ενότητας στους κόλπους της Αγιοταφικής Αδελφότητας και τη σύσφιγξη των σχέσεων αγάπης και εμπιστοσύνης με το Ποίμνιο.

    Εκ μέρους του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο υφυπουργός Εξωτερικών Παναγιώτης Σκανδαλάκης. δήλωσε ότι η εκλογή του Πατριάρχη Ιεροσολύμων θέτει οριστικό τέλος σε μια μακρά περίοδο προβλημάτων και αβεβαιότητας που απείλησε να πλήξει το κύρος του θεσμού. 'Θέλω να συγχαρώ την Αυτού Θειοτάτη Μακαριότητα, τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο και να του ευχηθώ να φέρει σε πέρας την, πραγματικά, πολύ δύσκολη αποστολή που αναλαμβάνει, προς όφελος του ιστορικού αυτού Πατριαρχείου και της ενότητας του ποιμνίου του. Οφείλω, επίσης, να συγχαρώ την Αγιοταφική Αδελφότητα στο σύνολό της για την μετριοπάθεια και σωφροσύνη με την οποία αντιμετώπισαν τις προκλήσεις των τελευταίων δύσκολων μηνών', κατέληξε.

    [06] Ελλάδα: Νέα διάταξη για την εκλογή δημάρχων

    Μαρία Σπυριδωνάκου

    Αθήνα

    24-08-2005

    Η απόφαση της Κυβέρνησης για εκλογή δημάρχων από τη πρώτη Κυριακή, εφόσον συγκεντρώνουν ποσοστό άνω του 42%, ανακοινώθηκε και επισήμως από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Θεόδωρο Ρουσόπουλο. Το νέο σύστημα θα βοηθήσει να απαγκιστρωθεί η τοπική αυτοδιοίκηση από τους μηχανισμούς της κομματικής συναλλαγής που διαπιστώνεται τώρα, τονίζουν όσοι υποστηρίζουν την πρόθεση της κυβέρνησης.

    Ο κύριος Ρουσόπουλος τόνισε ότι, η διάταξη θα κατατεθεί στη Βουλή αφού προηγουμένως τεθεί σε δημόσιο διάλογο ενώ αποσαφήνισε ότι η απόφαση αυτή πρόκειται για προγραμματική δέσμευση της Κυβέρνησης που σημαίνει ότι υπάρχει πολιτική βούληση να εφαρμοστεί. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι το ποσοστό του 42% μπορεί και να αυξομειωθεί μετά από το δημόσιο διάλογο. Η κυβέρνηση είπε, είναι ανοιχτή για τον καθορισμό των λεπτομερειών της διάταξης αλλά δεν διαπραγματεύεται τη βασική της φιλοσοφία.

    Η κατάργηση του δεύτερου γύρου στις δημοτικές εκλογές, όμως, αντιμετωπίζεται με επιφυλάξεις από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η υπερνομάρχης Φώφη Γεννηματά, εξέφρασε την απορία της γιατί όπως είπε, δεν έχει κληθεί να συζητήσει για το συγκεκριμένο ζήτημα. Στάση αναμονής όμως κρατά και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, μέχρι να ακούσει τη συνολική πρόταση της Κυβέρνησης για τις προτεινόμενες αλλαγές τόσο για την εκλογή δημάρχου όσο και των δημοτικών συμβούλων.

    Ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Βαγγελής Μεϊμαράκης, πάντως, υπερασπίζεται την αλλαγή του εκλογικού νόμου που αφορά τη Τοπική Αυτοδιοίκηση και υπενθυμίζει ότι 'δεν είναι δυνατόν να θεωρείται από ορισμένους ότι δεν μπορεί ένας δήμαρχος να διοικήσει ένα δήμο με ποσοστό 41 ή 42% όταν οι κυβερνήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρότερα προβλήματα κυβερνούν με τα ίδια ποσοστά'.

    [07] Αφγανιστάν: Το Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ καταδικάζει την έξαρση βίας

    24-08-2005

    To Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ καταδίκασε την έξαρση επιθέσεων στο Αφγανιστάν, που στοχεύουν στην παρεμπόδιση των επερχόμενων εκλογών. Το συμβούλιο τόνισε ότι καταδικάζει τις προσπάθειες των τρομοκρατών της αλ Κάιντα, των υπολειμμάτων των Ταλιμπάν και άλλων εξτρεμιστών που προσπαθούν να εκτροχιάσουν τις πολιτικές διαδικασίες στο Αφγανιστάν.

    Ο Ζάν Αρνώ, ανώτερος απεσταλμένος του διεθνούς οργανισμού στη χώρα, δήλωσε ότι ένα από τα πρωταρχικά μελήματα της Αφγανικής κυβέρνησης θα είναι να τεθεί υπό έλεγχο η βίαιη δραστηριότητα των εξτρεμιστών και πρόσθεσε ότι είναι βέβαιος ότι το Αφγανιστάν θα έχει σύντομα μία νέα εθνοσυνέλευση. Όμως είπε ότι χρειάζονται ακόμα περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια για να καλυφθούν τα εκλογικά έξοδα. Οι νομοθετικές εκλογές προγραμματίζονται για τις 18 Σεπτεμβρίου.

    [08] Ουάσιγκτον: Συνομιλίες Μπαν και Ράις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Β. Κορέας

    24-08-2005

    Μπαν Κι-Μουν

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας Μπαν Κι-Μουν βρίσκεται στην Ουάσινγκτον για συνομιλίες με την αμερικανίδα ομόλογό του Κοντολήζα Ράις, πριν από την επανέναρξη των εξαεθνών συνομιλιών με θέμα το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο Πεκίνο την επόμενη εβδομάδα. Η κα Ράις παρέθεσε την Τρίτη γεύμα εργασίας προς τιμή του κ. Μπάν.

    Εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ προσπάθησε να υποβαθμίσει τις διαφορές μεταξύ της της Ουάσινγκτον και της Σεούλ αναφορικά με το αν η Βόρεια Κορέα θα μπορεί να διατηρήσει ένα πολιτικό πυρηνικό πρόγραμμα μετά την συμφωνία αφοπλισμού της. Η Ουάσινγκτον έχει αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο, όμως ο κ. Μπάν λέει ότι η κυβέρνησή του είναι ανοικτή σε αυτή την προοπτική, εφόσον η Πιονγιάνγκ δεχθεί την διεξαγωγή διεθνών ελέγχων. Ο κ. Μπάν συναντήθηκε την Τρίτη με τον αμερικανό υπουργό Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ.

    [09] Η Κίνα υποστηρίζει την Κύπρο

    24-08-2005

    O υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Λί Ζαοσίνγκ εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας του προς την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου. Ο κινέζος αξιωματούχος είπε ότι η χώρα του υποστηρίζει τις θέσεις της διεθνώς αναγνωρισμένης κυπριακής κυβέρνησης στην προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού ζητήματος. Ο κ. Λί έκανε το σχόλιο αυτό μετά από συνομιλίες που είχε στη Λευκωσία την Τρίτη με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου.

    [10] ΗΕ: Επίσκεψη Γκουτιέρες σε Σουδάν, Τσαντ και Κένυα

    24-08-2005

    Αντώνιο Γκουτέρες

    Ο ανώτερος επίτροπος των Η.Ε. για θέματα προσφύγων Αντώνιο Γκουτέρες συναντήθηκε με ανώτερους αξιωματούχους της Σουδανικής κυβέρνησης για να ασκήσει πίεση αναφορικά με την αύξηση μέτρων ασφάλειας στην περιοχή του δυτικού Νταρφούρ. Ο κύριος Γκουτέρες πραγματοποιεί περιοδεία στο Σουδάν, το Τσαντ και την Κένυα, όπου θα επισκεφτεί προσφυγικούς καταυλισμούς για τα εκατοντάδες χιλιάδες άτομα που εκτοπίστηκαν από τις συγκρούσεις στο Νταρφούρ. Σήμερα αναμένεται να επισκεφτεί καταυλισμό στο δυτικό Νταρφούρ Εκπρόσωπος της υπηρεσίας των Η.Ε. για θέματα προσφύγων λέει ότι παρόλο που ο σκοπός του ταξιδιού του κυρίου Γκουτέρες είναι κυρίως ανθρωπιστικός, ο αξιωματούχος του διεθνούς οργανισμού θα πιέσει τη Σουδανική κυβέρνηση και τους επαναστάτες του Νταρφούρ να αρχίσουν ξανά τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, που έχουν ατονήσει.

    Η εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού πρόσθεσε ότι περίπου 2 χιλιάδες άτομα που είχαν εκτοπιστεί επέστρεψαν στα χωριά τους με δική τους πρωτοβουλία, αλλά προειδοποιεί ότι τα συνεχιζόμενα επεισόδια βίας καθιστούν το Νταρφούρ επικίνδυνο για την επιστροφή των κατοίκων του.

    [11] Ακραία καιρικά φαινόμενα πλήττουν την Ευρώπη

    24-08-2005

    Χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης μάχονται να συγκρατήσουν τα νερά ποταμών που έχουν ξεχειλίσει και απομακρύνουν κατοίκους των εν λόγω περιοχών, καθώς κατολισθήσεις λάσπης και πλημμύρες πλήττουν την Ευρώπη μετά από τρεις ημέρες καταρρακτωδών βροχοπτώσεων στις Αλπεις. Οι αρχές είπαν ότι τουλάχιστον 5 άτομα σκοτώθηκαν την Τρίτη σε ατυχήματα που σχετίζονται με την κακοκαιρία στην Αυστρία, τη Βουλγαρία και την Ελβετία.

    Πλημμύρες σημειώνονται από τη Γαλλία έως τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Η κακοκαιρία έχει αποκλείσει δρόμους και έχει διακόψει τις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες. Τα σωστικά συνεργεία χρησιμοποιούν ελικόπτερα για να απομακρύνουν κατοίκους πολλών περιοχών που αντιμετωπίζουν κίνδυνο. Συνεργεία έκτακτης ανάγκης βρίσκονται σε ετοιμότητα, καθώς το κύμα κακοκαιρίας κινείται ανατολικά προς τα Βαλκάνια.

    Στο μεταξύ, πυροσβέστες στην Πορτογαλία και την Ισπανία που υποφέρουν από ξηρασία, προσπαθούν να κατασβέσουν σειρά πυρκαγιών δασικών εκτάσεων σε διάφορα σημεία της βορειοανατολικής Ιβηρικής χερσονήσου. Αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες έστειλαν ελικόπτερα και πυροσβεστικά αεροσκάφη για να βοηθήσουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών της Πορτογαλίας, εξ αιτίας των οποίων έχασαν τη ζωή τους 15 άτομα φέτος.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 25 August 2005 - 1:18:14 UTC