Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-09-01

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χιλιάδες οι νεκροί από την Κατρίνα
  • [02] Μπους: Ο τυφώνας Κατρίνα είναι από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές που έπληξαν τις ΗΠΑ
  • [03] Επλήγη το κέντρο παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ
  • [04] Ιράκ: 965 Σιίτες προσκυνητές έχασαν τη ζωή τους λόγω πανικού
  • [05] Επιστολή Κώστα Καραμανλή προς Τζωρτζ Μπους
  • [06] ΕΕ: Σε συζήτηση η τελωνειακή ένωση Τουρκίας με την Κυπριακή Δημοκρατία
  • [07] Η διεθνής κοινότητα συμπαραστέκεται στις ΗΠΑ
  • [08] Ερυθρός Σταυρός: 250 καταφύγια για 42.000 άτομα
  • [09] Χαλάρωσαν τα μέτρα πώλησης πυρηνικού υλικού στην Ινδία
  • [10] Συνεχίζονται οι προσπάθειες εκκένωσης της Νέας Ορλεάνης
  • [11] Μπους: Κύριο μέλημα η διάσωση
  • [12] Ε.Ε.: Άτυπη συνάντηση για το θέμα της Τουρκίας
  • [13] Λονδίνο: Η Αλ Κάιντα αναλαμβάνει την ευθύνη για τις επιθέσεις της 7ης Ιουλίου
  • [14] Πακιστάν: Επαφές με Ισραήλ για την 'προώθηση' της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή

  • [01] Χιλιάδες οι νεκροί από την Κατρίνα

    01-09-2005

    Η αστυνομία της Νέας Ορλεάνης χρησιμοποιεί βάρκες για τη διασωση κατοίκων

    Ο δήμαρχος της Νέας Ορλεάνης Ραίη Νάγκιν δήλωσε ότι 'εκατοντάδες, ή μάλλον χιλιάδες' κάτοικοι της πόλης σκοτώθηκαν από τον τυφώνα Κατρίνα. Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης την Τετάρτη, ο κ. Νάγκιν είπε ότι υπάρχει σημαντικός αριθμός πτωμάτων που επιπλέει στο νερο, που τώρα καλύπτει σχεδόν όλη την πόλη, ενώ υπάρχουν άτομα που πέθαναν παγιδευμένα στις σοφίτες των σπιτιών τους. Για την ώρα, δεν υπάρχει επίσημος υπολογισμός των θυμάτων. Ο κ. Νάγκιν είπε ότι η ηλεκτροδότηση στην πόλη θα αποκατασταθεί μετά από τουλάχιστον δύο με τρεις μήνες. Αμερικανοί αξιωματούχοι κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την δημόσια υγεία στις περιοχές κατά μήκος του κόλπου του Μεξικού, μετά το πέρασμα του καταστροφικού τυφώνα.

    Ο υπουργός Υγείας Μάικλ Λήβιτ δήλωσε την Τετάρτη ότι οι αρχές προσπαθούν να διασώσουν επιζήσαντες και να επαναφέρουν την τάξη στην περιοχή, ενώ ο αμερικανικός στρατός είπε ότι 10.000 ακόμα μέλη της εθνοφρουράς θα αναπτυχθούν στην Λουϊζιάνα και τον Μισισιπή για την επιβολή της έννομης τάξης, αφού πολλά καταστήματα έχουν λεηλατηθεί.

    Στο μεταξύ, η κυβερνήτης Χέηλυ Μπάρμπουρ της γειτονικής πολιτείας του Μισισιπή, είπε ότι περίπου το 90% των κτιρίων που ήταν κοντά στην θάλασσα στις πόλεις Γκάλφπορτ και Μπιλόξι, έχουν τελείως καταστραφεί. Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Μάικλ Τσέρτοφ είπε ότι οι αρχές θα εργαστούν ακούραστα για να βοηθήσουν τα θύματα της θεομηνίας. Η κυβέρνηση είπε ότι στέλνει στην περιοχή ιατρικά κλιμάκια πρώτης ανάγκης και φορτηγά με βασικές ανάγκες, όπως πάγο και ηλεκτρικές γεννήτριες.

    [02] Μπους: Ο τυφώνας Κατρίνα είναι από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές που έπληξαν τις ΗΠΑ

    01-09-2005

    Ο Πρόεδρος Μπους είπε ότι ο τυφώνας Κατρίνα είναι μία από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές που έπληξε ποτέ τις ΗΠΑ και ότι η αποκατάσταση των ζημιών θα πάρει χρόνια. Ο κ. Μπους έκανε το σχόλιο αυτό κατά τη διάρκεια ομιλίας του προς το έθνος από τον Λευκό Οίκο την Τετάρτη το απόγευμα και πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες αποκατάστασης θα βασιστούν στην διάσωση των κατοίκων, στην διατήρηση της ζωής στις πληγείσες περιοχές και στην ανοικοδόμηση.

    Ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι οι ομοσπονδιακές αρχές βοηθούν τις τοπικές αρχές της Νέας Ορλεάνης να εκκενώσει τους κατοίκους της που έχουν παραμείνει και επισήμανε ότι γίνονται μεγάλες προσπάθειες για την επιδιόρθωση των ρηγμάτων των αντιπλημμυρικών αναχωμάτων, ώστε να αναχαιτιστεί η άνοδος των υδάτων.

    Ο κ. Μπους δεσμεύτηκε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα αναλάβει την μεταφορά 5 εκατομμυρίων γευμάτων και 13 εκατομμυρίων λίτρων πόσιμου νερού για τα θύματα των περιοχών, που επλήγησαν περισσότερο. Στη συνέχεια ο αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε ότι οι προσπάθειες ανοικοδόμησης θα στραφούν αρχικά στις γέφυρες και το οδικό δίκτυο και την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

    Νωρίτερα την Τετάρτη, επιστρέφοντας στην Ουάσινγκτον από το ράντσο του στο Τέξας, ο κ. Μπούς πέταξε με το προεδρικό αεροσκάφος πάνω από τις πληγείσες περιοχές. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι κατά πάσα πιθανότητα, ο κ. Μπους θα επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές αργότερα αυτή την εβδομάδα.

    [03] Επλήγη το κέντρο παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ

    01-09-2005

    Μία απο τις πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου που ο τυφώνας έριξε στη ξηρά

    Οικονομικοί αναλυτές υπολογίζουν ότι ο τυφώνας Κατρίνα προκάλεσε ζημίες ύψους 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο κόλπο του Μεξικού , και αποτελεί τη μεγαλύτερη ποτέ καταστροφή στις ΗΠΑ. Η περιοχή του επλήγη ήταν το κέντρο παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ, με δεκάδες θαλάσσιες εγκαταστάσεις εξόρυξης πετρελαίου και πάνω από 20 διυλιστήρια.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της αμερικανικής ακτοφυλακής τουλάχιστον 20 θαλάσσιες πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου χάθηκαν στο κόλπο του Μεξικού, ενώ αξιωματούχοι υπολογίζουν ότι τουλάχιστον το 91% της καθημερινής παραγωγής αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή σταμάτησε, με αποτέλεσμα οι τιμές πετρελαίου να εκτοξευτούν στα ύψη.

    Για να αντεπεξέλθει στη πτώση της παραγωγή ο υπουργός Ενέργειας, Σάμουελ Μπόντμαν, λέει ότι η κυβέρνηση θα απελευθερώσει στρατηγικά αποθέματα καυσίμων. Παράλληλα , ανώτερος αξιωματούχος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ λέει ότι η αμερικανική οικονομία είναι αρκετά ευπροσάρμοστη για να αντεπεξέλθει στις καταστροφές και στις υψηλές τιμές καύσιμων. Όμως άλλοι οικονομολόγοι εμφανίζονται λιγότερο αισιόδοξοι αναφέροντας ότι 20% του αμερικανικού εμπορίου περνάει από λιμάνια στον κόλπο του Μεξικού.

    [04] Ιράκ: 965 Σιίτες προσκυνητές έχασαν τη ζωή τους λόγω πανικού

    01-09-2005

    Ιρακινοί αξιωματούχοι είπαν ότι περίπου 965 Σιίτες προσκυνητές ποδοπατήθηκαν και σκοτώθηκαν την Τετάρτη στη Βαγδάτη, όταν δημιουργήθηκε πανικός, καθώς οι προσκυνητές διέσχιζαν γέφυρα πάνω από τον ποταμό Τίγρη για να μεταβούν σε ιερό σιιτικό τέμενος. Οι αρχές λένε ότι πανικός ξέσπασε όταν διαδόθηκε η φήμη ότι μέσα στο πλήθος των εκατοντάδων χιλιάδων πιστών, υπήρχαν βομβιστές αυτοκτονίας. Εκατοντάδες γυναίκες, παιδιά και γέροντες, είτε ποδοπατήθηκαν, είτε σπρώχθηκαν και έπεσαν στα νερά του ποταμού. Εξάλλου, υπάρχουν πάνω από 450 τραυματίες, ενώ ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί. Ο πρωθυπουργός Ιμπραχίμ αλ Τζααφάρι κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος. Οι ΗΠΑ εξέφρασαν αμέσως τα συλλυπητήριά τους προς τις οικογένειες των θυμάτων και πρόσφεραν τη βοήθειά τους.

    Νωρίτερα, αντάρτες εκτόξευσαν οπλοβομβίδες κοντά στο ιερό τέμενος Καντιμίγια, σκοτώνοντας τουλάχιστον 5 άτομα. Μία σχεδόν άγνωστη ως τώρα εξτρεμιστική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη της επίθεση, με δημοσίευσή της στο διαδίκτυο, η αυθεντικότητα της οποίας δεν έχει εξακριβωθεί. Επίσης, ο αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι δύο ακόμα άνδρες του σκοτώθηκαν σε άλλα σημεία του Ιράκ από την Τρίτη.

    [05] Επιστολή Κώστα Καραμανλή προς Τζωρτζ Μπους

    01-09-2005

    Μεταξύ των ηγετών που εκδήλωσαν συμπόνια και συμπαράσταση για την αντιμετώπιση του ολέθρου που έσπειρε ο τυφώνας Κατρίνα είναι και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής, ο οποίος απέστειλε στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζωρτζ Μπους, την ακόλουθη επιστολή: 'Εκ μέρους της ελληνικής Κυβέρνησης και του Ελληνικού Λαού, επιθυμώ να σας εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια για την τραγική απώλεια ανθρώπων που προκάλεσε ο τυφώνας Κατρίνα. Οι σκέψεις μας είναι στις οικογένειες όσων χάθηκαν και σε όλους όσοι βιώνουν τις επακόλουθες συνέπειες αυτής της καταστροφής'.

    [06] ΕΕ: Σε συζήτηση η τελωνειακή ένωση Τουρκίας με την Κυπριακή Δημοκρατία

    01-09-2005

    Αμπντουλάχ Γκιούλ

    Διπλωμάτες της ΕΕ παροτρύνουν την Τουρκία να εφαρμόσει πλήρως την συνθήκη τελωνειακής ένωσης με όλα τα κράτη μέλη της κοινότητας, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου. Αξιωματούχοι της ΕΕ είπαν ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της κοινότητας θα συζητήσουν την άρνηση της Άγκυρας να αναγνωρίσει την διεθνώς υποστηριζόμενη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην σημερινή συνάντησή τους στη Βρετανία. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την Τουρκία προγραμματίζεται να αρχίσουν τον Οκτώβριο.

    Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ, στα πλαίσια δημοσιογραφικής του συνέντευξης, επανέλαβε ότι η Αγκυρα θα αποκτήσει σχέσεις με την κυπριακή κυβέρνηση, μόνο μετά την διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος.

    [07] Η διεθνής κοινότητα συμπαραστέκεται στις ΗΠΑ

    01-09-2005

    Κόφι Ανάν

    Μηνύματα συμπαράστασης και προσφορές για βοήθεια καταφθάνουν στις ΗΠΑ μετά τις εκτεταμένες καταστροφές στις αμερικανικές ακτές του κόλπου του Μεξικού. Σε δήλωσή του την Τετάρτη, ο γενικός γραμματέας των ΗΕ Κόφι Ανάν είπε ότι είναι βαθύτατα λυπημένος και εξέφρασε την υποστήριξή του προς τα θύματα των καταστροφών και τις οικογένειές τους.

    Ο βασιλιάς Αμπντουλάχ της Σαουδικής Αραβίας τηλεφώνησε στον πρόεδρο Μπούς για τον συλλυπηθεί, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Ζάκ Σιράκ, απέστειλε στον κ. Μπους προσωπική του συλλυπητήρια επιστολή.

    Εξάλλου και η βασίλισσα της Βρετανίας Ελισάβετ έστειλε μήνυμά της με το οποίο εξέφραζε την λύπη της για τα συμβάντα, ενώ το Βατικανό είπε ότι ο Πάπας Βενέδικτος προσεύχεται για τα θύματα, αλλά και για τα σωστικά συνεργεία. Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας πρόσφερε και εκείνη να στείλει καύσιμα και ειδικά σωστικά συνεργεία. Ο πρόεδρος της Ρωσίας διαμήνυσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να παράσχει την απαιτούμενη βοήθεια. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν διαβίβασε τα συλλυπητήρια της χώρας του.

    Στο μεταξύ, ο ΟΠΕΚ πρόσφερε την βοήθειά του και επανέλαβε την δέσμευσή του να καλυφθούν τα κενά της αμερικανικής παραγωγής πετρελαίου.

    [08] Ερυθρός Σταυρός: 250 καταφύγια για 42.000 άτομα

    01-09-2005

    Λόγω του τυφώνα Κατρίνα, ο αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός εξαπέλυσε την μεγαλύτερη κινητοποίησή του στην ιστορία του. Μέχρι στιγμής, η οργάνωση άνοιξε πάνω από 250 καταφύγια για περίπου 42.000 κάτοικους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

    Πάνω από 21 εκατομμύρια σε δωρεές έχουν σταλεί στον αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό, καθώς και σε άλλες οργανώσεις αρωγής, όπως στον Στρατό Σωτηρίας. Ιδιωτικές επιχειρήσεις συγκεντρώνουν επίσης χρηματικά ποσά που προσφέρουν πελάτες τους και υπάλληλοι.

    Εκατοντάδες χιλιάδες άτομα έμειναν άστεγα μετά την επέλαση της Κατρίνα. Πρόκειται για μία από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές που έπληξαν τις ΗΠΑ των τελευταίων 100 ετών.

    [09] Χαλάρωσαν τα μέτρα πώλησης πυρηνικού υλικού στην Ινδία

    01-09-2005

    Μανμοχάν Σινγκ

    Οι ΗΠΑ απομάκρυναν ειδικές άδειες για τη εξαγωγή πυρηνικών υλικών στην Ινδία. Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ λέει ότι αναθεωρήθηκαν τα μέτρα για την χαλάρωση των περιορισμών που τώρα δίνουν τη δυνατότητα σε 3 εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας και 6 κέντρα διαστημικής έρευνας της Ινδίας να αγοράζουν αμερικανικά υλικά χωρίς ειδική άδεια.

    Οι ΗΠΑ είχαν επιβάλει κυρώσεις στην Ινδία μετά τις πυρηνικές της δομικές το 1998. Αλλά μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού της χώρας Μανμοχάν Σινγκ τον Ιούλιο στην Ουάσιγκτον, ο Πρόεδρος Μπους ζήτησε από το Κογκρέσο την άρση των κυρώσεων που εμπόδιζαν την Ινδία να έχει πρόσβαση σε πυρηνική τεχνολογία για ειρηνικούς σκοπούς.

    [10] Συνεχίζονται οι προσπάθειες εκκένωσης της Νέας Ορλεάνης

    02-09-2005

    Οι αρχές προσπαθούν να εκκενώσουν τις δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που παραμένουν στην πλημμυρισμένη Νέα Ορλεάνη της Λουϊζιάνας, τρεις μέρες μετά το πλήγμα του τυφώνα Κατρίνα. Οι ανταποκρίσεις από την πόλη λένε ότι η κατάσταση είναι οικτρή, με ανθρώπους να κοιμούνται στους δρόμους, ενώ τα πνεύματα είναι οξυμένα εξαιτίας των ελλείψεων τροφίμων, πόσιμου νερού και άλλων βασικών αναγκών. Το μεγαλύτερο μέρος της Νέας Ορλεάνης παραμένει κάτω από το νερό, ενώ υπάρχουν πολλά παγιδευμένα άτομα στις στέγες των σπιτιών τους και πολλά πτώματα θυμάτων που επιπλέουν. Κυβερνητικά σωστικά κλιμάκια δήλωσαν ότι διέκοψαν για την ώρα τις προσπάθειες διάσωσης σε ορισμένες περιοχές, όπου οι πλημμυροπαθείς επιτέθηκαν στα κλιμάκια.

    Στην Ουάσινγκτον, ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Μάικλ Τσέρτοφ λέει ότι οι πλημμύρες έχουν παρεμποδίσει σημαντικά τις κυβερνητικές προσπάθειες για την διάσωση και απομάκρυνση των κατοίκων, όμως πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν, ενώ επιπλέον μέλη της εθνοφρουράς θα σταλούν στην περιοχή για να βοηθήσουν στην εκκένωση και να επιβάλουν την τάξη. Εκτεταμένες λεηλασίες σημειώθηκαν στη Νέα Ορλεάνη και την πολιτεία του Μισισιπή, του οποίου οι παράκτιες περιοχές υπέστησαν μεγάλες ζημίες από τον τυφώνα της Δευτέρας.

    Ο πρόεδρος Μπους δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση εξαπολύει την μεγαλύτερη επιχείρηση διάσωσης στα χρονικά των ΗΠΑ. Ο κ. Μπους θα επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές την Παρασκευή, ενώ ζήτησε από τους τέως προέδρους των ΗΠΑ Μπίλ Κλίντον και Τζώρτζ Μπους τον πρεσβύτερο να ηγηθούν δύο εκστρατειών συλλογής χρημάτων για την ανακούφιση των θυμάτων.

    [11] Μπους: Κύριο μέλημα η διάσωση

    02-09-2005

    O πρόεδρος Μπους είπε ότι πιστεύει πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αμερικανικός τομέας ενέργειας εξαιτίας των συνεπειών του τυφώνα Κατρίνα, είναι μόνο προσωρινά. Ο κ. Μπους έκανε το σχόλιο αυτό μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη, σε κοινή εμφάνισή του με τον πατέρα του, τον πρώην πρόεδρο Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο και τον τέως πρόεδρο Μπιλ Κλίντον. Ο πρόεδρος Μπους ζήτησε από τους δύο πρώην ηγέτες να συντονίσουν τις προσπάθειες συλλογής χρημάτων για τα θύματα της θεομηνίας.

    Ο κ. Μπους είπε επίσης ότι η κυβέρνησή του προχωρά με την στρατηγική της αποκατάστασης των ζημιών του τυφώνα, ενώ σχεδιάζει να παράσχει καταλύματα στους αστέγους από τις πληγείσες περιοχές κατά μήκος του κόλπου του Μεξικού. Είπε επίσης ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εργάζεται για την ομαλοποίηση της παραγωγής πετρελαίου και των διυλιστηρίων. Ο πρόεδρος Μπους παραδέχθηκε ότι αυτές είναι εφιαλτικές στιγμές για τους πλημμυροπαθείς και επανέλαβε ότι κύριο μέλημα τώρα είναι η διάσωση ζωών. Επίσης, παρότρυνε τις αρχές να πατάξουν τα φαινόμενα λεηλασίας και παραβίασης του νόμου στη Νέα Ορλεάνη και αλλού, λέγοντας ότι δεν θα πρέπει να επιδειχθεί καμία επιείκεια για άτομα που παραβαίνουν τον νόμο σε ώρες έκτακτης ανάγκης.

    [12] Ε.Ε.: Άτυπη συνάντηση για το θέμα της Τουρκίας

    02-09-2005

    Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. άρχισαν διήμερη συνάντησή τους για να συζητήσουν την άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η άτυπη συνάντηση πραγματοποιείται την πόλη Νιούπορτ, της Ουαλίας, μετά από επανειλημμένες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων ότι η χώρα τους θα συνάψει επίσημες σχέσεις με την κυπριακή κυβέρνηση μόνο αν υπάρξει συμφωνία για την επίλυση του κυπριακού ζητήματος.

    Η διένεξη για την θέση της Τουρκίας έναντι της Κύπρου έχει δημιουργήσει αυξανόμενη ένταση μέσα στους κόλπους της κοινότητας, αναφορικά με την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών της Τουρκίας τον Οκτώβριο. Πριν την αναχώρησή του για την συνάντηση της Ουαλίας, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλλάχ Γκιούλ είπε ότι η χώρα του φέρθηκε έντιμα, με την ελπίδα να ξεκινήσει τις ενταξιακές συνομιλίες.

    [13] Λονδίνο: Η Αλ Κάιντα αναλαμβάνει την ευθύνη για τις επιθέσεις της 7ης Ιουλίου

    01-09-2005

    Τραυματίας απο τις επιθέσεις στο Λονδίνο

    Η Αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις της 7ης Ιουλίου σε μετρό και λεωφορείο του Λονδίνου από τις οποίες σκοτώθηκαν 52 άτομα.

    Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζήρα μετέδωσε τη Πέμπτη βιντεοταινία, που λέει ότι ανήκει σε έναν από τους βομβιστές, τον Μοχάμαντ Σιντικ Χάν, και το οποίο μαγνητοσκοπήθηκε πριν από τις επιθέσεις. Στο βίντεο, ο Χαν επιρρίπτει ευθύνη για τις επιθέσεις στη Βρετανική υποστήριξη στο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας στο Ιράκ και σε αυτό που εκείνος χαρακτηρίζει κτηνώδεις πράξεις κατά των Μουσουλμάνων.

    Στη βιντεοταινία επίσης υπήρχαν δηλώσεις του δεύτερου στη ιεραρχία της Αλ Κάιντα , Αϊμαν αλ Ζαουχίρι, ο οποίος προειδοποίησε ότι η πολιτική του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνυ Μπλέαρ θα επιφέρει περισσότερες καταστροφές στο Βρετανικό λαό.

    Το βρετανικό υπουργείο εξωτερικών είπε ότι δεν θα σχολιάσει την βιντεοταινία.

    [14] Πακιστάν: Επαφές με Ισραήλ για την 'προώθηση' της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή

    02-09-2005

    Κουρσήντ Κασούρι και Σιλβάν Σαλόμ

    Το Πακιστάν λέει ότι η απόφαση της Ισλαμαμπάντ για διπλωματικές επαφές με το Ισραήλ μετά την απόσυρση του από τη Λωρίδα της Γάζας, πάρθηκε για την 'προώθηση', όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, στη ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Οι δηλώσεις αυτές των πακιστανών αξιωματούχων έγιναν της Πέμπτη, μετά από σημαντική συνάντηση στη Τουρκία του πακιστανού υπουργού Εξωτερικών Κουρσήντ Κασούρι και του Ισραηλινού ομόλογου του Σιλβάν Σαλόμ.

    Σύμφωνα με τον κύριο Κασούρι η συνάντηση δείχνει στο Ισραήλ ότι ο Μουσουλμανικός κόσμος θα ανταποκριθεί θετικά αν το Ισραήλ σέβεται το βασικό δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού να ζει ελεύθερος και με ειρήνη στη χώρα του.

    Με τη σειρά του, ο κύριος Σαλόμ χαρακτήρισε τη συνάντηση 'ιστορικής σημασίας' όπως είπε χαρακτηριστικά, και πρόσθεσε ότι ελπίζει ότι θα απολέσει προάγγελο μία 'νέας εποχής ειρήνης'.

    Ο Πρόεδρος του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ είπε ότι η χώρα του δεν θα αναγνωρίσει το Ισραήλ μέχρι να ιδρυθεί Παλαιστινιακό κράτος και για να καθησυχάσει τις σκληροπυρηνικές μουσουλμανικές οργανώσεις της χώρας του χαρακτήρισε την συνάντηση στη Τουρκία 'μία έμμεση επαφή'.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 2 September 2005 - 1:18:16 UTC