Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-09-08

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Άρχισε η εκκένωση της Νέας Ορλεάνης
  • [02] 51,8 δις επιπλέον ζητά ο Πρόεδρος Μπους από το Κογκρέσο
  • [03] Αίγυπτος: Καταγγελίες για εκλογικές παρατυπίες
  • [04] Ιράκ: Έκρηξη στη Βασόρα
  • [05] Θα επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ ο τυφώνας Κατρίνα
  • [06] Ινδία και Ε.Ε. ενώνουν τις δυνάμεις τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας
  • [07] Επιτροπή για τη διερεύνηση της αντιμετώπισης του τυφώνα Κατρίνα
  • [08] Έρευνα: Στα ίδια επίπεδα ο αντιαμερικανισμός

  • [01] Άρχισε η εκκένωση της Νέας Ορλεάνης

    08-09-2005

    Στη Νέα Ορλεάνη η αστυνομία της εκκενώνει χιλιάδες άτομα που εξακολουθούν να παραμένουν εκεί και προειδοποιεί ότι θα χρησιμοποιήσει και βία για να διασφαλίσει ότι θα απομακρυνθούν όλοι από την πλημμυρισμένη πόλη.

    Ο διευθυντής της αστυνομίας της Νέας Ορλεάνης ΄Εντι Κόμπας λέει ότι οι αστυνομικοί επικεντρώνονται στους κατοίκους που θέλουν να φύγουν και μετά θα απομακρύνουν τα άτομα που αρνούνται να μετακινηθούν. Αρκετές χιλιάδες κάτοικοι παραμένουν στη πόλη τους, παρά τις φωτιές που μαίνονται και τους κινδύνους για την υγεία. Αξιωματούχοι λένε ότι 4 άτομα μπορεί να πέθαναν από μικρόβια που αναπτύσσονται στο νερό.

    Εξάλλου, οι αρχές συνεχίζουν να αντλούν τα νερά από τη Νέα Ορλεάνη και η υπηρεσία Μηχανικών του Στρατού δήλωσε ότι το 15% των αντλιών της πόλης λειτουργούν.

    Στο μεταξύ, συνεχίζεται η ανάσυρση πτωμάτων, ενώ αξιωματούχοι λένε ότι οι απώλειες μπορεί να ανέλθουν σε μερικές χιλιάδες. Μέχρι στιγμής, ο επίσημος αριθμός των θυμάτων παραμένει χαμηλός, 83 στην Λουϊζιάνα και 196 στο γειτονικό Μισισιπή, όμως αναμένεται ότι οι αριθμοί αυτοί θα αυξηθούν σημαντικά.

    Η υπηρεσία Αντιμετώπισης Επειγόντων Καταστάσεων των ΗΠΑ λέει ότι έχει ήδη εγγράψει στους καταλόγους της 300 χιλιάδες άτομα που επλήγησαν από τον τυφώνα Κατρίνα. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι 180,000 πληγέντες από την Κατρίνα στεγάζονται σε διάφορα καταφύγια σ' ολόκληρη τη χώρα. Χιλιάδες άλλοι βρήκαν νέα κατοικία ή μένουν με φίλους και συγγενείς.

    [02] 51,8 δις επιπλέον ζητά ο Πρόεδρος Μπους από το Κογκρέσο

    08-09-2005

    Ο Λευκός Οίκος είπε ότι ο πρόεδρος Μπους θα ζητήσει από το κογκρέσο κονδύλι επιπλέον 51,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις επιχειρήσεις αποκατάστασης μετά το πλήγμα του τυφώνα Κατρίνα. Το ποσό αυτό θα είναι πρόσθετο της βοήθειας ύψους 10,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που το κογκρέσο ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα.

    Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων αναμένεται ότι θα πάει στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Επειγόντων Περιστατικών, η οποία συντονίζει τις επιχειρήσεις. Ο επικεφαλής της εν λόγω υπηρεσίας Μάικλ Μπράουν λέει ότι θα ξεκινήσει ένα νέο πρόγραμμα, σύμφωνα με το οποίο θα δοθούν στα άτομα που έχασαν τα υπάρχοντά τους πιστωτικές κάρτες 2,000 δολαρίων, για να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες τους.

    Ο κ. Μπράουν, μαζί με τον πρόεδρο Μπους, είναι το επίκεντρο των επικρίσεων για την αργή αντίδραση των ομοσπονδιακών αρχών μετά το πλήγμα της Κατρίνα. Αρκετοί Δημοκρατικοί ζήτησαν από τον κ. Μπους να απολύσει τον Μάικλ Μπράουν. Πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει ότι ο αμερικανικός λαός είναι διαιρεμένος αναφορικά με το πώς εκτιμά τις ενέργειες της κυβέρνησης εν όψει της καταστροφής.

    [03] Αίγυπτος: Καταγγελίες για εκλογικές παρατυπίες

    08-09-2005

    Στις κάλπες προσήλθαν την Τετάρτη οι Αιγύπτιοι στις πρώτες προεδρικές εκλογές με πολλούς υποψήφιους, αλλά καταγγελίες για παρατυπίες τείνουν να επισκιάσουν την εξέλιξη αυτή.. Τοπικοί παρατηρητές και κόμματα της αντιπολίτευσης αναφέρουν περιπτώσεις πιέσεων και εκφοβισμού σε εκλογικά κέντρα ολόκληρη τη χώρα από το Εθνικό Δημοκρατικό κόμμα του νυν προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

    Η Αίγυπτος αρνήθηκε να επιτρέψει σε διεθνείς παρατηρητές να παρακολουθήσουν τις εκλογές και επέτρεψε την παρουσία μόνο τοπικών παρατηρητών στα εκλογικά κέντρα, 2 ώρες μετά την έναρξη της εκλογική διαδικασίας.

    Η καταμέτρηση των ψήφων άρχισε αφού έκλεισαν οι κάλπες στις 10 το βράδυ, τοπική ώρα. Περίπου 32 εκατομμύρια αιγύπτιοι είναι ενγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους , αλλά η προσέλευση κατά τη διάρκεια της ημέρας ήταν χαμηλή. Ο πρόεδρος Μουμπάρακ που αναμένεται να αναδειχτεί νικητής και να διανύσει και πέμπτη κατά σειρά θητεία του, αντιμετωπίζει 9 προεδρικούς υποψήφιους. Μόνο οι δύο, ο Αιμάν Νουρ και Νομάν Γκομαά αναμένεται να κερδίσουν σημαντικό αριθμό ψήφων.

    [04] Ιράκ: Έκρηξη στη Βασόρα

    08-09-2005

    Στο Ιράκ, έκρηξη βόμβας σε παγιδευμένο αυτοκίνητο στην νότια πόλη Βασόρα, σκότωσε τουλάχιστον 10 άτομα και τραυμάτισε 15. Η ιρακινή αστυνομία ότι η επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε την Τετάρτη, όταν ο βομβιστής πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε στο αυτοκίνητό του μπροστά σε πολυσύχναστο εστιατόριο.

    Νωρίτερα, 4 αμερικανοί φρουροί ασφαλείας σκοτώθηκαν στην ίδια πόλη από έκρηξη βόμβας σε οδόστρωμα.

    Την Τετάρτη επίσης, ο αμερικανικός στρατός είπε ότι αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη κατέστρεψαν άντρο των ανταρτών στην δυτική πόλη αλ Τζαραμίλ και μάλιστα πιστεύεται ότι ο μαχητής της αλ Κάιντα, Αμπού Αλί ήταν μέσα στο κτίριο την ώρα του βομβαρδισμού.

    Σε άλλες εξελίξεις, αμερικανικά στρατεύματα απελευθέρωσαν Αμερικανό συμβασιούχο που είχε απαχθεί πριν από 10 μήνες στη Βαγδάτη. Ο αμερικανικός στρατός είπε ότι πληροφορίες που έλαβε από ιρακινό κρατούμενο, οδήγησαν στην απελευθέρωση του Ρόυ Χάλλουμς και ενός ιρακινού πολίτη, από απόμερο αγροτόσπιτο έξω από τη Βαγδάτη. Ο διασωθείς όμηρος φέρεται ότι είναι καλά στην υγεία του.

    [05] Θα επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ ο τυφώνας Κατρίνα

    08-09-2005

    Το γραφείο του Αμερικανικού κογκρέσου που ασχολείται με θέματα προϋπολογισμού ανακοίνωσε ότι ο τυφώνας Κατρίνα θα επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη και θα ελαττώσει θέσεις εργασίας κατά 400,000 τους ερχόμενους μήνες. Σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε στην Ουάσιγκτον επεσήμανε ότι το αντίκτυπο του τυφώνα Κατρίνα θα είναι σημαντικό όχι όμως και ακατανίκητο. Η ίδια ανακοίνωση επισημαίνει ότι ο τυφώνας Κατρίνα ίσως επηρεάσει το ακαθάριστο εθνικό προϊόν στο δεύτερο μισό του χρόνου από 0,5%έως και 1%.

    Πολλοί οικονομολόγοι (πριν τον τυφώνα) προέβλεπαν οικονομική ανάπτυξη της τάξης του 3 έως και 4 τοις εκατό για το δεύτερο μισό του έτους, επίσης είχαν προβλέψει τη δημιουργία 200,000 εργασιακών θέσεων για το ίδιο χρονικό διάστημα. Η ανακοίνωση, τέλος, αναφέρει ότι η οικονομική ανάπτυξη θα επανέλθει στο φυσιολογικό του ρυθμό στο πρώτο μισό του 2006 όταν τα έργα ανοικοδόμησης στην περιοχή θα έχουν αρχίσει.

    [06] Ινδία και Ε.Ε. ενώνουν τις δυνάμεις τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας

    08-09-2005

    Η Ινδία και η ΕΕ αποκάλυψαν σχέδιο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την ενίσχυση του εμπορίου και της τεχνολογίας. Ο Πρωθυπουργός της Ινδίας Μανμοχάν Σιγνκ και ο βρετανός Πρωθυπουργός Τόνυ Μπλέαρ ανακοίνωσαν τα σχέδια σε κοινή συνέντευξη τύπου την Τετάρτη μετά από σύνοδο στο Νέο Δελχί. Η Βρετανία έχει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ . Ο κύριος Σινγκ είπε επίσης ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η τρομοκρατία δεν έχει θέση στον πολιτισμένο κόσμο και ότι θα εργαστούν στενά για τη καταπολέμησή της. Ο κύριος Μπλεαρ είπε ότι το εν λόγω σχέδιο αποτελεί μία σημαντική στροφή στις σχέσεις της Ινδίας με την Ευρώπη. Σήμερα αναμένεται και δεύτερος γύρος συνομιλιών στο θέρετρο Σίμλα.

    [07] Επιτροπή για τη διερεύνηση της αντιμετώπισης του τυφώνα Κατρίνα

    08-09-2005

    Μπίλ Φρίστ

    Ο ηγέτης της πλειοψηφίας στην Αμερικανική Γερουσία, Μπίλ Φρίστ, λέει πως το Κογκρέσο άρχισε να συγκροτεί υπερκομματική επιτροπή που θα εξετάσει τις προετοιμασίες αντιμετώπισης που έκαναν και τον τρόπο με τον οποίο τελικά ανταποκρίθηκαν οι αρμόδιες αρχές στο πλήγμα του τυφώνα Κατρίνα. Κατά τον κύριο Φρίστ η επιτροπή θα απαρτίζεται από μέλη και των δύο νομοθετικών σωμάτων, Βουλής των Αντιπροσώπων και Γερουσίας, και θα εξετάσει το τι συνέβη σε κάθε επίπεδο του δημόσιου τομέα, από τις τοπικές και πολιτειακές αρχές μέχρι το ομοσπονδιακό κράτος.

    Η επιτροπή ορίστηκε να ανακοινώσει τα πορίσματα της στις 15 Φεβρουαρίου, 2006. Ο Γερουσιαστής Φρίστ έκανε τις δηλώσεις αυτές σε συνέντευξη που παραχώρησε από κοινού με τον Πρόεδρο της Βουλής Ντένις Χάστερτ, ο οποίος από την πλευρά του είπε πως το Κογκρέσο διαμορφώνει σειρά νομοθετικών μέτρων για την άμεση βοήθεια των πληγέντων στις Νότιες αμερικανικές πολιτείες. Ο Πρόεδρος Μπους και ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων, Μάηκλ Μπράουν, έχουν επικριθεί δριμύτατα για τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε το ομοσπονδιακό κράτος στην τραγωδία.

    Ο Λευκός Οίκος λέει πως ο Πρόεδρος Μπους θα ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει την διάθεση 51 κόμμα 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως πρόσθεση βοήθεια των πληγέντων. Το κονδύλι αυτό είναι συμπληρωματικό των 10 και μισό δισεκατομμυρίων δολαρίων που ενέκρινε το Κογκρέσο για τον ίδιο σκοπό την περασμένη εβδομάδα. Ο κύριος Μπράουν δήλωσε ότι η υπηρεσία που διευθύνει θα δώσει ειδικές πιστωτικές κάρτες με αντίκρισμα 2.000 δολάρια η κάθε μία, στα πρόσωπα που εκτόπισε ο τυφώνας για να αντιμετωπίσουν τις κυριότερες ανάγκες τους στις επόμενες μέρες.

    [08] Έρευνα: Στα ίδια επίπεδα ο αντιαμερικανισμός

    08-09-2005

    Έρευνα που γίνεται κάθε χρόνο, έδειξε ότι η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη για τις ΗΠΑ παραμένει περίπου ίδια, παρά τις προσπάθειες του προέδρου Μπους για την βελτίωση των σχέσεων ΗΠΑ και Ευρώπης. Ταυτόχρονα όμως, ή εν λόγω έρευνα που διενεργήθηκε σε 9 ευρωπαϊκές χώρες, τις ΗΠΑ και την Τουρκία, δεν βρήκε ενδείξεις για αυξημένο αντιαμερικανισμό.

    Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, περισσότεροι Αμερικανοί, παρά Ευρωπαίοι, πιστεύουν ότι η διεθνής τρομοκρατία μπορεί να έχει επιπτώσεις στη ζωή τους. Επίσης, οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι διίστανται ως προς τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν σε περίπτωση που το Ιράν αναπτύξει πυρηνικά όπλα. Η σφυγμομέτρηση έδειξε επίσης ότι οι Ευρωπαίοι επιδεικνύουν αμφιθυμία αναφορικά με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, αφού ποσοστό 42% των ερωτηθέντων είπε ότι η ένταξή της στην κοινότητα δεν θα είναι ούτε καλή, ούτε κακή.

    Η φετινή έρευνα πραγματοποιήθηκε πριν τις βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο και πριν τον τυφώνα Κατρίνα, με κονδύλια του αμερικανικού ιδρύματος Τζέρμαν Μάρσαλ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 9 September 2005 - 1:18:11 UTC