Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-09-19

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γερμανία: Ασαφής η σύνθεση της νέας κυβέρνησης
  • [02] Ιστορικές βουλευτικές εκλογές στο Αφγανιστάν
  • [03] Παπαδόπουλος: Η Κύπρος δεν θέλει άλλη μια αποτυχημένη απόπειρα επανένωσης
  • [04] Αμερικανο-Ευρωπαϊκές διαβουλεύσεις με θέμα το Ιράν, ενόψει συνεδρίασης της ΔΥΑΕ
  • [05] Το σχέδιο συντάγματος του Ιράκ στα χέρια των ΗΕ
  • [06] Άλλεν: Είναι νωρίς ακόμη για την επιστροφή των κατοίκων της Νέας Ορλεάνης
  • [07] Αμπάς: Έκλεισε πλήρως η μεθόριος Γάζας-Αιγύπτου
  • [08] Απεργία πείνας στο Γκουαντάναμο
  • [09] Την αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ προτείνει ο πρόεδρος του καρτέλ

  • [01] Γερμανία: Ασαφής η σύνθεση της νέας κυβέρνησης

    19-09-2005

    Στη Γερμανία, αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών, Άγγελα Μέρκελ, φαίνεται να προηγείται με μικρή διαφορά στο ποσοστό ψήφων στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, αλλά η σύνθεση της νέας Γερμανικής κυβέρνησης παραμένει ασαφής μιας και κανένα απ' τα δύο μεγαλύτερα κόμματα δεν φαίνεται να κερδίζει απόλυτη πλειοψηφία στην νέα Βουλή. Τα επίσημα προκαταρκτικά αποτελέσματα δίνουν στους Χριστιανοδημοκράτες της κ. Μέρκελ το 35% της ψήφου και 225 βουλευτικές έδρες και στους Σοσιαλδημοκράτες του Καγκελαρίου, Γκέρχαρντ Σρέντερ το 34% της ψήφου και 222 έδρες.

    Η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι θα αρχίσει να καταβάλλει προσπάθειες για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, όμως και ο κ. Σρέντερ δήλωσε ότι θα μπορούσε ακόμη να ηγηθεί της χώρας του για μία ακόμα τετραετία. Γερμανοί πολιτικοί αναλυτές δηλώνουν ότι ενώ το εκλογικό σώμα επιθυμούσε αλλαγή κυβέρνησης, φοβόταν παράλληλα τις συνέπειες των οικονομικών μεταρρυθμίσεων της κ. Μέρκελ στο σύστημα κοινωνικών παροχών.

    [02] Ιστορικές βουλευτικές εκλογές στο Αφγανιστάν

    19-09-2005

    Εκατομμύρια Αφγανοί αψήφησαν τις απειλές των Ταλιμπάν και μετέβησαν την Κυριακή στις κάλπες σε βουλευτικές εκλογές, για πρώτη φορά μετά από 30 και πλέον χρόνια. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ως επί το πλείστον, η ψηφοφορία ήταν ειρηνική, παρότι σημειώθηκαν μεμονωμένες επιθέσεις, από τις οποίες σκοτώθηκαν 10 άτομα, ανάμεσα στα οποία και ένας Γάλλος στρατιώτης. Η ΕΕ, τα ΗΕ και το ΝΑΤΟ εξήραν τις εκλογές και όσους έλαβαν μέρος σε αυτές. Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, χαρακτήρισε την εκλογική διαδικασία, ήττα της τρομοκρατίας. Αν και τα ποσοστά προσέλευσης των ψηφοφόρων διαφέρουν, οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα αρχίσουν την καταμέτρηση των ψήφων μόλις συγκεντρωθούν όλα τα ψηφοδέλτια και πρόσθεσαν ότι η καταμέτρηση των εκατομμυρίων ψηφοδελτίων θα διαρκέσει τουλάχιστον 2 εβδομάδες. Περίπου 6,000 υποψήφιοι συναγωνίζονταν για τις 249 έδρες της κάτω βουλής της εθνοσυνέλευσης του Αφγανιστάν, καθώς και για τα 34 επαρχιακά συμβούλια.

    [03] Παπαδόπουλος: Η Κύπρος δεν θέλει άλλη μια αποτυχημένη απόπειρα επανένωσης

    19-09-2005

    Σε ομιλία του προς την Γενική Συνέλευση των ΗΕ τη Κυριακή, ο πρόεδρος της Κύπρου, Τάσσος Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα ήθελε άλλη μια αποτυχημένη απόπειρα επανένωσης του νησιού και τόνισε ότι η επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών χρειάζεται ενδελεχή προετοιμασία και ειλικρινή εκτίμηση, όπως είπε χαρακτηριστικά, του αν υπάρχει πιθανότητα επιτυχούς κατάληξης. Ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε επίσης ότι η Τουρκία θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από την δημιουργία ενός ενιαίου Κυπριακού κράτους χωρίς την παρουσία Τουρκικών στρατευμάτων στο βορά.

    [04] Αμερικανο-Ευρωπαϊκές διαβουλεύσεις με θέμα το Ιράν, ενόψει συνεδρίασης της ΔΥΑΕ

    19-09-2005

    Ο Μ. Αχμαντινετζάντ ενώπιον της Γ.Σ. των ΗΕ

    Διπλωμάτες από τις ΗΠΑ και τρεις Ευρωπαϊκές χώρες συναντήθηκαν την Κυριακή στη Νέα Υόρκη για να συζητήσουν την δήλωση του προέδρου του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάτ, ότι η χώρα του έχει το δικαίωμα να παράγει πυρηνικά καύσιμα. Εκπρόσωποι από τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία συναντήθηκαν με τον αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών, Νίκολας Μπέρνς, για να συζητήσουν το θέμα αυτό. Λεπτομέρειες για τις συνομιλίες δεν έγιναν γνωστές. Όμως το διοικητικό συμβούλιο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας ξεκινά σήμερα διαβουλεύσεις στη Βιέννη με θέμα το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Αμερικανοί και Ευρωπαίοι διπλωμάτες ενδέχεται να ζητήσουν από την διεθνή υπηρεσία να προσάγει την Τεχεράνη στο συμβούλιο ασφαλείας για την πιθανή επιβολή κυρώσεων.

    [05] Το σχέδιο συντάγματος του Ιράκ στα χέρια των ΗΕ

    19-09-2005

    Τo ιρακινό κοινοβούλιο ενέκρινε τροποποιήσεις του σχεδίου συντάγματος της χώρας και το παρέδωσε την Κυριακή στα ΗΕ, τα οποία θα τυπώσουν και θα διανείμουν 5 εκατομμύρια αντίτυπά του πριν το δημοψήφισμα της 15ης Οκτωβρίου. Πάντως το τροποποιημένο έγγραφο δεν περιλαμβάνει αλλαγές στο επίμαχο θέμα της ομοσπονδιακής διακυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία οι Κούρδοι και οι Σιίτες θα απολαμβάνουν σημαντική αυτονομία στο βόρειο και νότιο Ιράκ. Η μειοψηφία των Σουνιτών έχει εκφράσει φόβους για περιθωριοποίησή της κάτω από ένα τέτοιο καθεστώς.

    Σε άλλες εξελίξεις, ο Κούρδος βουλευτής Φαρίς Νασίρ Χασάν Σαμπάκ δολοφονήθηκε το βράδυ του Σαββάτου σε ενέδρα βόρεια της Βαγδάτης, μαζί με τον αδελφό του και τον οδηγό του. Ένας ακόμα βουλευτής τραυματίστηκε σε επίθεση κοντά στη πόλη Ντζουαλίλ. Την Κυριακή επίσης, η αστυνομία ανέσυρε 20 πτώματα από τον ποταμό Τίγρη, βόρεια της Βαγδάτης. Τα θύματα είχαν σκοτωθεί και στη συνέχεια είχαν ριχθεί στο ποτάμι.

    [06] Άλλεν: Είναι νωρίς ακόμη για την επιστροφή των κατοίκων της Νέας Ορλεάνης

    19-09-2005

    O επικεφαλής της επιχείρησης αποκατάστασης των ζημιών από τον τυφώνα Κατρίνα, ο υποναύαρχος της αμερικανικής ακτοφυλακής Θάντ Άλλεν, δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να επιστρέψουν οι κάτοικοι στην Νέα Ορλεάνη. Μιλώντας σε τηλεοπτικό πρόγραμμα την Κυριακή, ο κ. Αλλεν παρότρυνε τον δήμαρχο της πόλης, Ραίη Νέγκιν, να καθυστερήσει σχέδιό του για την επιστροφή των κατοίκων της πόλης αυτή την εβδομάδα. Στην συνέντευξη αυτή και άλλες που έδωσε σε διάφορα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, ο υποναύαρχος δήλωσε την Κυριακή ότι υπάρχουν ακόμα ανησυχίες για μολυσμένα ύδατα, έλλειψη πόσιμου νερού και εξασθενημένα αντιπλημμυρικά φράγματα. Πάντως επιχειρηματίες και καταστηματάρχες έλαβαν άδεια την Κυριακή να επιστρέψουν σε ορισμένα τμήματα της Νέας Ορλεάνης για να εκτιμήσουν τις ζημίες και να αρχίσουν την διαδικασία καθαρισμού. Μέχρι τώρα, ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 900, εκ των οποίων οι 646 ήταν από την πολιτεία της Λουϊζιάνας.

    [07] Αμπάς: Έκλεισε πλήρως η μεθόριος Γάζας-Αιγύπτου

    19-09-2005

    Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε ότι έκλεισε πλήρως η μεθόριος Λωρίδας της Γάζας-Αιγύπτου τερματίζοντας έτσι την επέλαση χιλιάδων Παλαιστινίων την περασμένη εβδομάδα προς την Αίγυπτο, μετά την αποχώρηση των Ισραηλινών απ' τη Γάζα. Μετά από περιοδεία στη μεθόριο τη Κυριακή ο κ. Αμπάς τόνισε ότι δόθηκε οριστικό τέλος στο 'χάος', όπως είπε χαρακτηριστικά. Επίσης τη Κυριακή η εξτρεμιστική οργάνωση Χαμάς διοργάνωσε μεγάλη συγκέντρωση στη πόλη της Γάζας στη διάρκεια της οποίας ηγετικά στελέχη της οργάνωσης τόνιζαν ότι δεν πρόκειται να αφοπλιστούν, έως ότου το Ισραήλ αποσυρθεί από όλα τα Παλαιστινιακά εδάφη.

    [08] Απεργία πείνας στο Γκουαντάναμο

    19-09-2005

    Οι Ταιμς της Νέας Υόρκης γράφουν ότι η διαδεδομένη απεργία πείνας των κρατουμένων στις φυλακές στο Γκουαντάναμο της Κούβας, αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για τους διοικητές της βάσης. Δικηγόροι που εκπροσωπούν τους κρατούμενους είπαν ότι περίπου 200 από αυτούς αρνήθηκαν να πάρουν τροφή τις τελευταίες εβδομάδες. Οι κρατούμενοι διαμαρτύρονται για τις συνθήκες κράτησής τους στο Γκουαντάναμο, καθώς και για την συνεχιζόμενη κράτησή τους χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού είπε την περασμένη εβδομάδα ότι 131 κρατούμενοι είχαν αρχίσει απεργία πείνας. Οι Τάιμς επισημαίνουν ότι ανώτεροι αξιωματούχοι στο Γκουαντάναμο δεν μπόρεσαν να σταματήσουν την απεργία και ανησυχούν για την έλλειψη ελέγχου της κατάστασης. Πρόκειται για την δεύτερη απεργία πείνας στο Γκουαντάναμο φέτος, που άρχισε τον Αύγουστο, όταν μερικοί τρόφιμοι είπαν ότι είδαν φρουρούς να κακοποιούν κρατούμενο. Ο αμερικανικός στρατός κρατά 500 περίπου άτομα στη βάση του Γκουαντάναμο, τα περισσότερα από τα οποία συνελήφθησαν στο Αφγανιστάν. Πολλά από αυτά, κρατούνται εδώ και 4 χρόνια, ενώ θεωρούνται ύποπτα για διασυνδέσεις με την αλ Κάιντα ή τους Ταλιμπάν.

    [09] Την αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ προτείνει ο πρόεδρος του καρτέλ

    19-09-2005

    Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ και υπουργός Ενέργειας του Κουβέιτ, Σείχης Αχμάντ Φαχάντ αλ Αχμάντ αλ Σαμπάχ, ζήτησε την αύξηση της ημερήσιας παραγωγής του καρτέλ κατά 500 χιλιάδες βαρέλια, στα 28 κόμμα πέντε εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, για να αντιμετωπιστεί η άνοδος των τιμών που προκάλεσαν οι καταστροφές του τυφώνα Κατρίνα. Οι υπουργοί του ΟΠΕΚ αρχίζουν σήμερα διήμερη διάσκεψη στη Βιέννη οπότε και θα συζητηθεί η εν λόγω πρόταση. Ο υπουργός Ενέργειας της Βενεζουέλας, Ραφαέλ Ραμίρεζ, δήλωσε ότι η χώρα του δεν αντιτίθεται στην αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ, αλλά πρόσθεσε ότι κάτι τέτοιο θα έχει μικρό αντίκτυπο στην αγορά, όπου υπάρχει επάρκεια αργού πετρελαίου άλλα έλλειψη προϊόντων διυλιστηρίων. Ο τυφώνας Κατρίνα προκάλεσε ζημίες σε ορισμένα καίριας σημασίας αμερικανικά διυλιστήρια που βρίσκονται στην περιοχή του κόλπου του Μεξικού.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 20 September 2005 - 1:18:15 UTC