Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-10-06

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντιδράσεις για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε.
  • [02] To Νόμπελ Χημείας σε ένα Γάλλο και δύο Αμερικανούς
  • [03] Ουάσινγκτον: Συνέδριο για τη γρίπη των πουλερικών
  • [04] Συνομιλίες Σαρόν-Αμπάς την άλλη εβδομάδα
  • [05] Ανησυχίες Ουάσιγκτον για το ρόλο του στρατού στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν
  • [06] Αφγανιστάν: Έτοιμα τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών
  • [07] Στην Νότια Αμερική τον άλλο μήνα ο πρόεδρος Μπούς
  • [08] Ομιλία Μπούς
  • [09] Πώς βλέπουν οι Αμερικανοί πολίτες τον πόλεμο στο Ιράκ

  • [01] Αντιδράσεις για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε.

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    06-10-2005

    Σκεπτικισμός, απογοήτευση, ανησυχία, αντιδράσεις αρνητικές αλλά και θετικές κυριαρχούν ακόμη και 48 ώρες μετά το Λουξεμβούργο, σε όλα τα πρωτοσέλιδα των Ευρωπαϊκών εφημερίδων και των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Πανέτοιμη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δια του αρμόδιου επιτρόπου της κ. Ολυ Ρέν, ανακοίνωσε ακόμη και το περίγραμμα της διαδικασίας που θα ακολουθήσουν οι διαπραγματεύσεις, όπου το παραδοσιακό 'σκρήνινγκ', πού είναι η εξέταση της Τουρκικής νομοθεσίας σε σχέση με το κοινοτικό κεκτημένο, θα αρχίσει στις 20 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει ένα χρόνο.

    Στις 9 Νοεμβρίου, η Κομισιόν θα δημοσιοποιήσει και την τελευταία της έκθεση για την εκπλήρωση από την Τουρκία των πολιτικών κριτηρίων της Κοπεγχάγης, για το κράτος δικαίου, τις θεμελιώδεις ελευθερίες κλπ.

    Από την Τετάρτη, μάλιστα, ο Φιλανδός επίτροπος κ. Ρέν θα βρίσκεται για τετραήμερη επίσκεψη στην Άγκυρα για συνομιλίες με την Τουρκική Κυβέρνηση.

    Πριν αναχωρήσει όμως, παρουσιάζοντας στις Βρυξέλλες, την πρώτη φάση της ενταξιακής διαδικασίας τόνισε ότι 'η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Άγκυρα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των διαπραγματεύσεων και όσο γρηγορότερα γίνει, θα θεωρηθεί θετικό για την Τουρκία'. Ο κ. Ρέν δεν παράλειψε να εκφράσει την βεβαιότητά του ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού, ενώ απηύθυνε έκκληση και στα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη να επιδείξουν την βούληση που χρειάζεται για την επίλυση του προβλήματος.

    Την ίδια ώρα ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Ερντογάν δήλωνε σε τηλεοπτικό κανάλι ότι 'Η Τουρκία θα ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της στα πλοία και τα σκάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο βαθμό που θα αρθεί ο αποκλεισμός της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου', όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών κ. Γκιούλ από την άλλη πλευρά χαρακτήριζε προς την εθνοσυνέλευση 'κατάκτηση της Άγκυρας' την δήλωση της Βρετανικής προεδρίας για το άρθρο 7 του διαπραγματευτικού πλαισίου που είχε σχέση με το Τουρκικό βέτο ως προς την ένταξη της Κύπρου σε διεθνείς Οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ, ενώ θυμηδία προκάλεσε η φράση του ότι 'όταν θα έρθει η ώρα μπορεί η Τουρκία να μη θέλει να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση'.

    [02] To Νόμπελ Χημείας σε ένα Γάλλο και δύο Αμερικανούς

    06-10-2005

    Δύο Αμερικανοί και ένας Γάλλος κέρδισαν το φετινό βραβείο Νόμπελ Χημείας για τις πρωτοποριακές έρευνες τους με στόχο τη μείωση του κόστους των φαρμάκων και την παραγωγή ασφαλέστερων φαρμακολογικών παρασκευασμάτων.

    Η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών τίμησε τους Αμερικανούς, Ρόμπερτ Γκράμπς και Ρίτσαρντ Σρόκ και το Γάλλο `Ιβ Σοβέν, για τις έρευνες τους για την λεγόμενη 'μετάθεση', την χημική διαδικασία κατά την οποία μόρια έρχονται σε επαφή με άτομα και δημιουργούν νέες ουσίες. Οι έρευνες τους οδήγησαν στη δημιουργία καινούργιων φαρμάκων για την καταπολέμηση σημαντικών ασθενειών καθώς και τη δημιουργία ποιο φιλικών προς το περιβάλλον χημικών και πλαστικών ουσιών.

    Το βραβείο Νόμπελ Οικονομικών θα απονεμηθεί την επόμενη εβδομάδα, καθώς και το βραβείο λογοτεχνίας. Το πολύ-αναμενόμενο βραβείο Νόμπελ ειρήνης θα απονεμηθεί την Παρασκευή.

    [03] Ουάσινγκτον: Συνέδριο για τη γρίπη των πουλερικών

    06-10-2005

    Αρχίζει τη Πέμπτη στην Ουάσιγκτον διήμερο διεθνές συνέδριο με θέμα την γρίπη των πουλερικών. Ο εκπρόσωπος τύπου του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, Σόν Μακόρμακ, δήλωσε ότι 65 χώρες και διεθνείς οργανισμοί που θα συμμετάσχουν στο συνέδριο έχουν εκφράσει ανησυχία για τον ιό αυτής της γρίπης και ζητούν διεθνή κινητοποίηση για να αποφευχθεί πανδημία.

    Μέχρι στιγμής 60 άνθρωποι έχουν πεθάνει απ' τον ιό της γρίπης των πτηνών, ενώ επιστήμονες προειδοποιούν ότι ο ιός θα μπορούσε να μεταλλαχθεί σε μορφή που θα μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο, προκαλώντας παγκόσμια πανδημία παρόμοια μ' αυτή του 1918.

    Στο μεταξύ, Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι αναπαρήγαγαν τον ιό της γρίπης ο οποίος ευθύνεται για τον θάνατο 50 εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως το 1918. Το επίτευγμα αυτό συγκαταλέγεται στις προσπάθειες που καταβάλλονται για να αποφευχθεί παγκόσμια επιδημία της γρίπης των πτηνών. Όπως αναφέρεται και στο εβδομαδιαίο επιστημονικό περιοδικό 'Φύση και Επιστήμη' το 1918 ο ιός ξεκίνησε από τα πτηνά πριν προσβάλει τον ανθρώπινο οργανισμό και στη συνέχεια μεταλλάχθηκε σε ένα είδος ιού που ήταν εύκολο να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, κάτι που ο τωρινός ιός δεν έχει μέχρι στιγμής καταφέρει.

    Το 1997, επιστήμονες εκταφίασαν τη σωρό ανθρώπου που είχε πεθάνει από τον ιό στην Αλάσκα και απέσπασαν δείγμα DNA από τα πνευμόνια του θύματος. Μετά από χρόνια γενετικής έρευνας οι επιστήμονες κατάφεραν να αναπαράγουν τον ιό έτσι ώστε να εξετάσουν λεπτομερώς τα χαρακτηριστικά του. Σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας ο σύγχρονος ιός της γρίπης των πτηνών θα μπορούσε να μετατραπεί στη θανατηφόρα μορφή του ιού του 1918 προκαλώντας παγκόσμια πανδημία. Αναλυτές πάντως αναφέρουν ότι η μελέτη του προηγούμενου ιού ίσως βοηθήσει στην δημιουργία εμβολίων και άλλων φαρμακευτικών παρασκευασμάτων για την αποφυγή μιας πανδημίας.

    [04] Συνομιλίες Σαρόν-Αμπάς την άλλη εβδομάδα

    06-10-2005

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριελ Σαρόν και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, θα συναντηθούν μάλλον την ερχόμενη Τρίτη για την πρώτη διάσκεψη κορυφής μεταξύ τους, μετά την απόσυρση του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας. Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν ότι εκπρόσωποι από τις δύο κυβερνήσεις θα συναντηθούν την Παρασκευή για να οριστεί η ακριβής ημερομηνία και οι λεπτομέρειες της συνάντησης.

    Νωρίτερα, μαθεύτηκε ότι ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντουλάχ βοήθησε στο να οριστεί η συνάντηση, σε μία προσπάθεια προώθησης της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή. Δεν είναι σαφές αν ο βασιλιάς Αμπντουλάχ θα λάβει και ο ίδιος μέρος στις συνομιλίες αυτές. Μια προηγούμενη διάσκεψη κορυφής μεταξύ της Ισραηλινής και της Παλαιστινιακής ηγεσίας είχε ακυρωθεί νωρίτερα αυτό το μήνα, εν μέσω βίαιων επεισοδίων στη Λωρίδα της Γάζας.

    Στο μεταξύ, η Αίγυπτος άρχισε την κατασκευή νέου περάσματος στα σύνορα Αιγύπτου, Γάζας και Ισραήλ. Το πέρασμα της Ράφα είχε κλείσει τον περασμένο μήνα, στα πλαίσια της απόσυρσης των ισραηλινών.

    [05] Ανησυχίες Ουάσιγκτον για το ρόλο του στρατού στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

    06-10-2005

    Το Aμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε ανησυχία για το ρόλο των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν στο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ, Σων Μακορμακ, δήλωσε την Τετάρτη ότι η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ήδη επιβεβαίωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν επιβλέπουν πολλά πυρηνικά συγκροτήματα της χώρας. Ο κύριος Μακόρμακ είπε ότι ο διεθνής οργανισμός εξακολουθεί να διερευνά την υπόθεση και πρόσθεσε ότι είναι λογικό να συμπεράνει κανείς ότι η ανάμειξη του στρατού στο πυρηνικό πρόγραμμα δείχνει ότι η Τεχεράνη προσπαθεί να δημιουργήσει πυρηνικό όπλο.

    Το Ιράν επανειλημμένα διέψευσε αυτές τις καταγγελίες λέγοντας ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα προορίζεται για ειρηνικούς σκοπούς.

    Στο μεταξύ, η αμερικανική εφημερίδα Ουάσιγκτον Τάιμς φέρει οργάνωση Ιρανών εξόριστων με έδρα το Παρίσι να δηλώνει ότι ο νέος πρόεδρος του Ιράν έθεσε το στρατό επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος της χώρας.

    [06] Αφγανιστάν: Έτοιμα τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών

    06-10-2005

    Από σήμερα, το Αφγανιστάν θα αρχίσει να ανακοινώνει μερικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του περασμένου μήνα. Τα αποτελέσματα αυτά θα ανακοινώνονται σταδιακά κατά τις επόμενες μέρες, ενώ τα τελικά αποτελέσματα θα είναι έτοιμα στις 22 Οκτωβρίου. Ανεπίσημα αποτελέσματα δείχνουν ότι οπλαρχηγοί και αντίπαλοι του Χαμίντ Καρζάι συγκέντρωσαν σημαντικό αριθμό ψήφων.

    Στο μεταξύ, ο κ. Καρζάι εξήρε την σύλληψη στο Πακιστάν άνδρα που έλεγε ότι είναι ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν. Ο κ. Καρζάι δήλωσε στη γαλλική τηλεόραση ότι σχεδιάζει να ζητήσει την έκδοσή του στο Αφγανιστάν. Εξάλλου, στο νότιο Αφγανιστάν, βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά του σε φορτηγάκι κοντά σε αυτοκινητοπομπή του καναδικού στρατού, σκοτώνοντας τον ίδιο και ένα παιδί. Επίσης τραυματίστηκαν τρεις Καναδοί στρατιώτες.

    [07] Στην Νότια Αμερική τον άλλο μήνα ο πρόεδρος Μπούς

    06-10-2005

    Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Μπούς θα προωθήσει θέματα φιλελευθεροποίησης των αγορών και του εμπορίου όταν θα επισκεφθεί χώρες της Λατινικής Αμερικής τον επόμενο μήνα. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι ο κ. Μπούς θα επισκεφθεί τη Βραζιλία και τον Παναμά, μετά την συμμετοχή του στην διάσκεψη κορυφής χωρών της αμερικανικής ηπείρου, που θα γίνει στην πόλη Μάρ ντελ Πλάτα, της Αργεντινής. Στην διάσκεψη θα λάβουν μέρος 34 δημοκρατικά εκλεγμένοι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων από τη βόρεια, κεντρική και νότια Αμερική για να συζητήσουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Το κύριο θέμα συζήτησης φέτος θα είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας για την καταπολέμηση της φτώχειας και την ενίσχυση της δημοκρατίας. Ο κ. Μπούς θα φθάσει στην Αργεντινή στις 3 Νοεμβρίου, όπου θα έχει και συνομιλίες με τον πρόεδρο της χώρας Νέστορ Κάρλος Κίρχνερ. Στην συνέχεια, ο κ. Μπούς θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη στη Βραζιλία και τον Παναμά, όπου θα έχει συνομιλίες με τους προέδρους των χωρών αυτών.

    [08] Ομιλία Μπούς

    06-10-2005

    Ο πρόεδρος Μπούς θα απευθύνει και πάλι σήμερα το πρωί βαρυσήμαντο διάγγελμα με κύριο θέμα τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Αναμένεται ότι ο κ. Μπούς θα χαρακτηρίσει το Ιράκ σημαντικό μέτωπο στον πόλεμο αυτό. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλέλλαν, δήλωσε ότι ο αμερικανός πρόεδρος θα παραθέσει 'πρωτοφανείς λεπτομέρειες', όπως είπε χαρακτηριστικά, για το θέμα της τρομοκρατίας. Ο κ. Μακλέλλαν είπε επίσης ότι στόχος της ομιλίας είναι η ευαισθητοποίηση των αμερικανών για το τι διακυβεύεται στο Ιράκ, τη στιγμή που σφυγμομετρήσεις δείχνουν συνεχή μείωση της υποστήριξης των Αμερικανών προς την πολιτική του κ. Μπούς στο Ιράκ. Οι Δημοκρατικοί έχουν επανειλημμένα ζητήσει απ' τον αμερικανό πρόεδρο να μιλήσει συγκεκριμένα για τα σχέδια του για το Ιράκ και ο επικεφαλής των δημοκρατικών στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Τζο Μπάιντεν, κατηγόρησε τον κ. Μπούς για έλλειψη περιφερειακής πολιτικής που θα περιορίσει τη βία στο Ιράκ.

    Στο μεταξύ, στο Ιράκ, βομβιστής αυτοκτονίας σκότωσε τουλάχιστον 25 άτομα και τραυμάτισε 90 κοντά σε τέμενος όπου Σιίτες γιόρταζαν την πρώτη μέρα του ιερού μήνα του Ραμαζανιού.

    Νωρίτερα, η Ιρακινή εθνοσυνέλευση υποχωρώντας σε διεθνείς πιέσεις ψήφισε να ακυρώσει προηγούμενη απόφασή της για την αλλαγή των εκλογικών κανόνων που είχαν περάσει Σιίτες και Κούρδοι βουλευτές, για να εξασφαλίσουν την έγκριση του συντάγματος. Οι Σουνίτες του Ιράκ είχαν απειλήσει ότι θα μποϋκοτάρουν το δημοψήφισμα εξαιτίας των αλλαγών.

    Στο Λονδίνο, Βρετανοί αξιωματούχοι κατήγγειλαν το Ιράν και την Χεζμπολλάχ του Λιβάνου ότι προμηθεύουν τους ιρακινούς αντάρτες με εκρηκτικά προηγμένης τεχνολογίας, που χρησιμοποιήθηκαν εναντίον Βρετανών στρατιωτών φέτος, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 8. Το Ιράν αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στις επιθέσεις.

    Την Τετάρτη επίσης, βιντεοταινία με ημερομηνία 12 Σεπτεμβρίου που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο και αποδίδεται στην εξτρεμιστική οργάνωση Ανσάρ αλ Σούνα, έδειχνε τον αποκεφαλισμό δύο ιρακινών που η οργάνωση ισχυρίζεται ότι ήταν κατάσκοποι του αμερικανικού στρατού.

    [09] Πώς βλέπουν οι Αμερικανοί πολίτες τον πόλεμο στο Ιράκ

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσινγκτον

    06-10-2005

    Δείτε το ρεπορτάζ για το πώς βλέπουν οι Αμερικανοί τον πόλεμο στο Ιράκ - Download

    Δείτε το ρεπορτάζ για το πώς βλέπουν οι Αμερικανοί τον πόλεμο στο Ιράκ

    Οι δύο κυκλώνες που χτύπησαν διαδοχικά τα νότια παράλια των ΗΠΑ κυριάρχησαν στην Αμερικανική και τη διεθνή ειδησεογραφία των τελευταίων εβδομάδων. Τώρα όμως που η κατάσταση εκεί βελτιώνεται, η προσοχή των Αμερικανικών μίντια επέστρεψε ξανά σε άλλα καυτά ζητήματα όπως ο πόλεμος στο Ιράκ. Πώς βλέπει ο κόσμος στις Ηνωμένες Πολιτείες τον πόλεμο αυτό είναι και το θέμα που εξετάζει το τηλεοπτικό ρεπορτάζ μας της εβδομάδας που κυλά.

    ΚΕΙΜΕΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ:

    Ένα τριήμερο ζωηρών εκδηλώσεων υπέρ και κατά του πολέμου στο Ιράκ ολοκληρώθηκε την εβδομάδα αυτή στη Ουάσιγκτον με τις συλλήψεις ορισμένων γνωστών διαδηλωτών. Οι συλλήψεις έγιναν έξω από το Λευκό Οίκο όπου δεκάδες μέλη αντι-πολεμικών ομάδων συγκρότησαν μια, όπως τη χαρακτήρισαν, εκδήλωση πολιτικής ανυπακοής, για να προωθήσουν το αίτημα να ανακληθούν αμέσως τα Αμερικανικά στρατεύματα από το Ιράκ.

    Η Σίντι Σήχαν συνελήφθη κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων

    Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν η Σίντι Σήχαν, που έχασε τον γιο της στον πόλεμο του Ιράκ και που απέκτησε διεθνή φήμη όταν στρατοπέδευσε τον Αύγουστο έξω από το ράντζο του Προέδρου Μπους, στο Τέξας, αξιώνοντας να έχει μια δεύτερη συνάντηση μαζί του. Η Τζάνετ Μακάν της αυτοαποκαλούμενης Ένωσης για Ειρήνη και Δικαιοσύνη θαυμάζει την κ. Σήχαν. βΌπως λέει: 'Η Σίντι είναι μια πολύ γενναία γυναίκα που κάνει ότι κάνει επειδή πιστεύει ότι ο πόλεμος αυτός είναι παράνομος και ανήθικος.' Δύο μέρες νωρίτερα η Σίντι Σήχαν είχε συμμετάσχει σε μια μαζική αντι-πολεμική διαδήλωση που προσέλκυσε δεκάδες χιλιάδες άτομα στη Ουάσιγκτον. Εκεί είπε μεταξύ άλλων: 'Θα λήξει ο ανήθικος πόλεμος. Εμείς εδώ δεν λέμε ψέματα. Το φως θα νικήσει το σκοτάδι. Στο τέλος θα επικρατήσουμε.'

    Αλλά οι Αμερικανοί είναι βαθιά διχασμένοι στο θέμα του πολέμου στο Ιράκ. Σε μια διαφορετική διαδήλωση, που έγινε την αμέσως επόμενη μέρα, εκατοντάδες άλλα άτομα έσπευσαν να εκδηλώσουν υποστήριξη προς τα Αμερικανικά στρατεύματα που αγωνίζονται στο Ιράκ. Αυτοί οι διαδηλωτές πιστεύουν πως οι επικριτές του πολέμου ενθαρρύνουν τις δυνάμεις του εχθρού.

    Τζόνι Κέλη

    Η Τζόνι Κέλη, όπως η Σίντι Σήχαν, έχει χάσει και αυτή το γιο της στο Ιράκ. Αλλά το μήνυμά της είναι τελείως διαφορετικό, όπως δείχνουν τούτα τα λόγια της: 'Ο γιος μου υπηρέτησε περήφανα τη χώρα του και βοήθησε το λαό του Ιράκ. Υποστηρίζουμε κι εμείς σαν οικογένεια ότι κάνει η χώρα μας για το Ιράκ.'

    Ο Λευκός Οίκος κατέστησε σαφές ότι ο Προέδρος Μπους σέβεται απόλυτα το δικαίωμα που έχουν στην Αμερικανική δημοκρατική κοινωνία οι αντιτιθέμενοι στον πόλεμο να εκφράζουν τη γνώμη τους αλλά, από την άλλη, διαφωνεί με τις απόψεις τους. Ο Σκoτ Μακλέλαν, εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου, δήλωσε σχετικά: 'Μερικοί ζητούν την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Ιράκ και τη Μέση Ανατολή. Το ζητούν καλοπροαίρετα. Ο Πρόεδρος όμως πιστεύει πως κάτι τέτοιο θα καθιστούσε την Αμερική λιγότερο ασφαλή και τον κόσμο περισσότερο επικίνδυνο.'

    Η αστυνομία της Ουάσιγκτον δήλωσε πως ο λόγος για τον οποίο η Σίντι Σήχαν και διάφοροι άλλοι αντιπολεμικοί διαδηλωτές συνελήφθησαν ήταν επειδή διατάραξαν την τάξη αρνούμενοι να εγκαταλείψουν ένα πεζοδρόμιο έξω από τον Λευκό Οίκο, το οποίο είχαν καταλάβει, και να συνεχίσουν την πορεία διαμαρτυρίας που έκαναν στο δρόμο μπροστά από την προεδρική κατοικία. Κανένας από τους συλληφθέντες δεν κρατήθηκε στη φυλακή. Όλοι τους αφέθηκαν ελεύθεροι αμέσως μόλις κατέβαλαν το προβλεπόμενο πρόστιμο.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 7 October 2005 - 1:18:14 UTC