Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-10-12

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλογοσκούφης: Ικανοποιητική η πορεία της ελληνικής οικονομίας
  • [02] Την καλύτερη λειτουργία του 122 ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τις χώρες-μέλη
  • [03] Ιράκ: Οι Σουνίτες θα υποστηρίξουν το νέο σύνταγμα
  • [04] Η.Ε.: Αυξάνεται ο αριθμός των περιβαλλοντικών προσφύγων
  • [05] Η.Π.Α.: Υψηλό αναμένεται το κόστος της θέρμανσης φέτος
  • [06] Πακιστάν: Καταφτάνει βοήθεια από ΗΠΑ και άλλες χώρες
  • [07] Στο Αφγανιστάν σήμερα η Κοντολίζα Ράις
  • [08] Αυστηρή προειδοποίηση Μπέρνς προς Κροατία και Σερβία
  • [09] ΗΕ: "Αναπόφευκτη" μια παγκόσμια επιδημία γρίπης των πτηνών

  • [01] Αλογοσκούφης: Ικανοποιητική η πορεία της ελληνικής οικονομίας

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    12-10-2005

    Γιώργος Αλογοσκούφης

    Υπάρχουν ενδείξεις ότι η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί και το δεύτερο εξάμηνο θα είναι πιο ανθηρό από το πρώτο ήμισυ του 2005 για την ευρωπαϊκή οικονομία. Αυτό το αισιόδοξο συμπέρασμα βγήκε μετά την συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών των 12 χωρών της Ευρωζώνης την Δευτέρα στο Λουξεμβούργο.

    Οι επιπτώσεις της αύξησης των τιμών του πετρελαίου στην ανάπτυξη και στο πληθωρισμό, σύμφωνα με τους δείκτες , υπήρξαν σχετικά περιορισμένες και το μήνυμα είναι θετικό συμφώνησαν και οι 25 Υπουργοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Συμβούλιο Εκοφίν .πού έγινε την Τρίτη.

    Ο έλληνας Υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, μιλώντας μετά το τέλος των εργασιών του Γιουρογκρούπ και του Συμβουλίου, δήλωσε ικανοποιημένος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας παρά την διεθνή οικονομική συγκυρία και ενημέρωσε τους ομολόγους του για την πρόοδο που σημείωσε φέτος η Ελλάδα με τον περιορισμό, κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, του ΑΕΠ, του δημοσιονομικού ελλείμματος, αλλά και για τους ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης που εμφανίζει η χώρα μας το 2005 ,την πρώτη χρονιά μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και όταν γενικά η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται σε στασιμότητα. και υπάρχει ανησυχία για τα δημοσιονομικά ελλείμματα γενικά, που παρατηρούνται όπως είναι γνωστό ήδη στην Γαλλία, την Πορτογαλία, την Ιταλία .σε μια σειρά από χώρες.

    'Είναι ένα πρόβλημα γενικό ευρωπαϊκό τώρα', είπε ο κ. Αλογοσκούφης, 'το πώς θα πετύχουμε τον περιορισμό των ελλειμμάτων, την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων πού υπάρχουν από τις τιμές του πετρελαίου χωρίς να υπονομεύσουμε την αναπτυξιακή πορεία της Ευρώπης και όλων των χωρών και χωρίς να υπονομεύσουμε και την προσπάθεια για την καταπολέμηση της ανεργίας'.

    Ο έλληνας υπουργός σύμφωνα με πληροφορίες, γιατί ο ίδιος δε το επιβεβαίωσε, συζήτησε και αναζήτησε συμμαχίες για την έγκριση του Προϋπολογισμού του 2006 και το επίμαχο θέμα της τιτλοποίησης παλαιών οφειλών που έχει ήδη ζητήσει η Ελληνική Κυβέρνηση για να αυξήσει τα έσοδά της, ώστε να αποφύγει τη λήψη νέων φορολογικών μέτρων.

    Το ίδιο μέτρο ζήτησε πρόσφατα να του επιτραπεί να λάβει και το Bέλγιο , και ο αρμόδιος επίτροπος κ. Αλμούνια δήλωσε, ότι έγκειται στην Γιουροστάτ να αποφασίσει αν αυτό μέτρο συμβαδίζει με τους κανονισμούς του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών.

    Όσο για την Ελλάδα πρόσθεσε ο κ. Αλμούνια ,ότι κατανοεί πως λόγω της μείωσης των εσόδων το 2005 η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να πάρει κάποια έκτακτα μέτρα τονίζοντας όμως ότι η επιτροπή θα εξετάσει το Νοέμβριο αν τα μέτρα είναι επαρκή για να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από το 3% όπως έχει υποσχεθεί.

    [02] Την καλύτερη λειτουργία του 122 ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τις χώρες-μέλη

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    12-10-2005

    'Σώστε τις ζωές των ταξιδιωτών' η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε σήμερα τα κράτη μέλη να βελτιώσουν τον τρόπο με τον οποίον απαντούν στις κλήσεις, στον αριθμό 112. Είναι, ο ενιαίος ευρωπαϊκός τηλεφωνικός αριθμός έκτακτης ανάγκης που μπορεί να καλέσει οποιοσδήποτε από όλα τα τηλέφωνα σταθερά και κινητά σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση των 25.

    Η αρμόδια επίτροπος κ. Βιβιάν Ρέντιγκ δήλωσε στις Βρυξέλλες, ότι με την τεράστια αύξηση των διεθνών επιχειρηματικών ταξιδιών αλλά και τις αναρίθμητες οικογένειες που κάνουν διακοπές εκτός της χώρας τους στην Ευρώπη, ο ευρωπαϊκός αριθμός κλήσης 112 αποτελεί είδος πρώτης ανάγκης και όχι πολυτέλεια και πρέπει να λειτουργεί και στην πράξη καλά. Μερικές χώρες όμως δεν έχουν διαθέσει τους απαραίτητους πόρους για τον χειρισμό αρκετών γλωσσών, σε άλλες δεν έχει εγκατασταθεί η σωστή τεχνολογία για τον γεωγραφικό εντοπισμό των καλούντων από κινητό τηλέφωνο και σε πολλές χώρες ο πληθυσμός δεν γνωρίζει καν την ύπαρξη της υπηρεσίας αυτής.

    Λίγοι ξέρουν ότι είναι το 112 που πρέπει να καλέσει ένας βρετανός αν χρειάζεται ασθενοφόρο στην Ελλάδα, ή ένας έλληνας που έχει τροχαίο ατύχημα στην Σουηδία. Στο συνέδριο που έγινε ειδικά με αυτό το αντικείμενο, η επιτροπή ζήτησε από τους εκπροσώπους των 25 κρατών μέλλων να ανταλλάξουν πρακτικές για τον τομέα χειρισμού των κλήσεων και να γίνουν περισσότερα για την διαφήμιση των πλεονεκτημάτων που προσφέρει το 112 , με την διασφάλιση ότι οι κλήσεις από σταθερά ή κινητά τηλέφωνα στον αριθμό αυτό θα είναι ατελείς.

    [03] Ιράκ: Οι Σουνίτες θα υποστηρίξουν το νέο σύνταγμα

    12-10-2005

    Η κύρια πολιτική οργάνωση Σουνιτών του Ιράκ, συμφώνησε να υποστηρίξει το σχέδιο του νέου συντάγματος στο δημοψήφισμα του Σαββάτου, μετά την επίτευξη συμφωνίας την Τρίτη με Σιίτες και Κούρδους, που προβλέπει το ενδεχόμενο μελλοντικών αλλαγών στο έγγραφο από μέρους του Ιρακινού Κοινοβουλίου. Οι Σουνίτες είχαν αντιταχθεί στο νέο σύνταγμα λόγω ανησυχιών τους ότι θα μείνουν στο περιθώριο, εν όψει του προτεινόμενου ομοσπονδιακού συστήματος διακυβέρνησης.

    Πάντως δεν είναι ξεκάθαρο το αν και άλλες οργανώσεις Σουνιτών που δεν συμμετείχαν στις συνομιλίες της Τρίτης θα συμφωνήσουν με την απόφαση και θα ζητήσουν απ' τους οπαδούς τους να υποστηρίξουν το σύνταγμα. Στο μεταξύ, τουλάχιστον 40 άτομα σκοτώθηκαν σε σειρά επιθέσεων στο Ιράκ, ενώ αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι θα αυξηθεί ο αριθμός τέτοιων επιθέσεων ενόψει του δημοψηφίσματος του Σαββάτου.

    [04] Η.Ε.: Αυξάνεται ο αριθμός των περιβαλλοντικών προσφύγων

    12-10-2005

    Τα Η.Ε. προβλέπουν ότι μέσα στα επόμενα 5 χρόνια θα υπάρξουν, σ' ολόκληρο τον κόσμο, 50 εκατομμύρια περιβαλλοντικοί πρόσφυγες, όπως χαρακτηρίζονται. Εμπειρογνώμονες του Πανεπιστήμιου των Η.Ε. στη Βόννη δήλωσαν την Τρίτη ότι η διαρκώς φθίνουσα γονιμότητα του εδάφους, οι ξηρασίες και η αποψίλωση των δασών θα αναγκάσουν εκατομμύρια άτομα να εγκαταλείψουν τις περιοχές στις οποίες διέμεναν.

    Σύμφωνα πάντα με τους εμπειρογνώμονες οι φυσικές καταστροφές και τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν ήδη προκαλέσει μετακινήσεις πληθυσμών, όπως συμβαίνει και σε περιπτώσεις πολέμου. Οι εμπειρογνώμονες των ΗΕ ζητούν από τις κυβερνήσεις να αναγνωρίσουν τους περιβαλλοντικούς πρόσφυγες σαν μία ειδική κατηγόρια ατόμων που δικαιούται προστασία και οικονομική ενίσχυση.

    [05] Η.Π.Α.: Υψηλό αναμένεται το κόστος της θέρμανσης φέτος

    12-10-2005

    Και ενώ πλησιάζει ο χειμώνας, οι Αμερικανοί έρχονται αντιμέτωποι με το ιδιαίτερα υψηλό κόστος της θέρμανσης. Σύμφωνα με ειδικούς το κόστος του φυσικού αερίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 50% αυτόν τον χειμώνα. Αυτή η εξέλιξη είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Αμερικανική κοινωνία καθώς πάνω από τα μισά σπίτια στις Η.Π.Α χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο ως κύρια πηγή θέρμανσης.

    Η Αμερικανική Ένωση Φυσικού Αερίου αναφέρει ότι κύρια αιτία της αύξησης των τιμών είναι η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση, την στιγμή που η παραγωγή φυσικού αερίου παραμένει στάσιμη. Εμπειρογνώμονες του τομέα δηλώνουν πάντως ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου θα επαρκέσουν, παρόλο που οι τυφώνες Κατρίνα και Ρίτα προκάλεσαν ζημιές στην υποδομή και τα δίκτυα διανομής. Οι υψηλές τιμές αερίου αναμένεται να επηρεάσουν και τους γεωργούς καθώς το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται για τη δημιουργία λιπασμάτων.

    [06] Πακιστάν: Καταφτάνει βοήθεια από ΗΠΑ και άλλες χώρες

    12-10-2005

    Σήμερα αναμένεται να φτάσουν στο Πακιστάν κι άλλα Αμερικανικά αεροσκάφη, τα οποία θα μεταφέρουν προμήθειες για τα θύματα του καταστροφικού σεισμού που έπληξε τη χώρα το Σάββατο. Σύμφωνα με την κεντρική διοίκηση του Αμερικανικού στρατού δύο μεταγωγικά αεροσκάφη (ένα C-130 και ένα C-17) θα μεταφέρουν 30 φορτία με εφόδια σε βάση στο Πακιστάν κοντά στην Ισλαμαμπάντ.

    Συγκεκριμένα 12 φορτία τα οποία έφθασαν στη βάση τη Δευτέρα, περιείχαν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και κουβέρτες και ζύγιζαν πάνω από 40,000 κιλά. Η κεντρική διοίκηση του Αμερικανικού στρατού συνεργάζεται με αξιωματούχους του Πακιστάν έτσι ώστε να προσδιοριστούν οι περιοχές που έχουν περισσότερη ανάγκη. Σύμφωνα με τον Αμερικανικό στρατό, οκτώ Αμερικανικά ελικόπτερα λαμβάνουν μέρος στις επιχειρήσεις διάσωσης μεταφέροντας προμήθειες στους πληγέντες και απομακρύνοντας κατοίκους από τις επικίνδυνες περιοχές. Το Υπουργείο Άμυνας έχει διορίσει τον Ναύαρχο Μάϊκλ Λεφεβέρ διοικητή του Αμερικανικού στρατού για να συντονίσει τις προσπάθειες διάσωσης στη Νότια Ασία.

    Αλλά και το ΝΑΤΟ συμφώνησε να συντονίσει τις αερομεταφορές εφοδίων από την Ευρώπη στο Πακιστάν, μετά το καταστροφικό σεισμό. Η ανακοίνωση έγινε μετά από συνεδρίαση την Τρίτη στις Βρυξέλες πρέσβεων των χωρών μελών του ΝΑΤΟ μετά από σχετικό αίτημα του Πακιστάν για βοήθεια. Η βορειοατλαντική συμμαχία δήλωσε ότι το πρώτο αεροπλάνο θα μεταφέρει σχεδόν 8 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στο Πακιστάν την Τετάρτη. Στο μεταξύ, τα ΗΕ ζήτησαν έκτακτη βοήθεια 272 εκατομμυρίων δολαρίων για την κάλυψη πρωταρχικών αναγκών αποκατάστασης και ανοικοδόμησης.

    Εξάλλου, μέλη σωστικών συνεργείων στο Πακιστάν καταβάλουν τεράστιες προσπάθειες για να διανείμουν ανθρωπιστική βοήθεια στους σεισμοπαθείς της χώρας, καθώς συνεχίστηκαν οι μετασεισμοί την Τρίτη, δημιουργώντας νέους φόβους, αλλά όχι επιπλέον καταστροφές. Οι έντονες βροχοπτώσεις δεν επέτρεψαν σε αρκετά ελικόπτερα να προσεγγίσουν πόλεις και χωριά, στα οποία δεν υπάρχει πλέον οδική πρόσβαση.

    Χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν την πόλη Μουζαφαραμπάντ, που ήταν το επίκεντρο του σεισμού του Σαββάτου, αφήνοντας πίσω τους μία ερειπωμένη πόλη, χωρίς ηλεκτρικό, τρόφιμα, νερό και καύσιμα.

    Η κυβέρνηση δήλωσε ότι περίπου 50,000 Πακιστανοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή του Πακιστανικού Κασμίρ για να βοηθήσουν τους αστέγους από το σεισμό, ο οποίος κόστισε τη ζωή σε 23,000 άτομα. Τα σωστικά συνεργεία διέσωσαν την Τρίτη μία γυναίκα και την κόρη της που είχαν παγιδευτεί στα ερείπια πολυκατοικίας.

    Από την άλλη πλευρά των συνόρων, στο ινδικό Κασμίρ, οι αρχές είπαν ότι τα θύματα του σεισμού ανέρχονται σε 1,400 άτομα, αλλά ο αριθμός αυτός μάλλον θα αυξηθεί. Οι ένοπλες δυνάμεις της Ινδίας είναι επικεφαλής των επιχειρήσεων διάσωσης και διανομής αναγκαίων προμηθειών σε απομακρυσμένα χωριά.

    [07] Στο Αφγανιστάν σήμερα η Κοντολίζα Ράις

    12-10-2005

    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, μεταβαίνει σήμερα στο Αφγανιστάν, μία μέρα μετά την εξασφάλιση της συνεργασίας του Κιργιστάν στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Η κ. Ράις συναντήθηκε την Τρίτη με τον πρόεδρο του Κιργιστάν, Κουρμανμπέκ Μπακίγιεφ, που υποσχέθηκε να επιτρέψει στις αμερικανικές δυνάμεις να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την αεροπορική βάση Μάνας για την υποστήριξη του πολέμου στο Αφγανιστάν. Οι δύο αξιωματούχοι υπέγραψαν συμφωνία, που προβλέπει ότι οι αμερικανικές δυνάμεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν την εν λόγω βάση για όσο διάστημα χρειαστεί. Η κ. Ράις εξέφρασε επίσης την υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης προς τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στην Κιργισία.

    Αργότερα αυτή την εβδομάδα, η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών θα επισκεφθεί το Τατζικιστάν και το Καζακστάν, και ενδεχομένως και το Πακιστάν, για να εκφράσει τα συλλυπητήρια της αμερικανική κυβέρνησής για τα θύματα του σεισμού. Η περιοδεία της δεν θα συμπεριλάβει, όμως, το Ουζμπεκιστάν, που η κ. Ράις επέκρινε επειδή δεν επέτρεψε διεθνή έρευνα για την αιματηρή κυβερνητική καταστολή διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης τον Μάιο.

    [08] Αυστηρή προειδοποίηση Μπέρνς προς Κροατία και Σερβία

    12-10-2005

    Μετά την σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες την Τρίτη, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για πολιτικά θέματα, Νικολας Μπερνς, επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ θα εμποδίσουν τις προσπάθειες της Κροατίας και της Σερβίας-Μαυροβουνίου για στενότερες σχέσεις με το ΝΑΤΟ, εκτός και αν οι χώρες αυτές συνεργαστούν και προσάγουν στη δικαιοσύνη υπόπτους για εγκλήματα πολέμου στα Βαλκάνια.

    Ο κύριος Μπερνς επεσήμανε ότι σέβεται την απόφαση της Ε.Ε. να υιοθετήσει λιγότερο σκληρή στάση ως προς τις δυο αυτές χώρες, αλλά τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν θα χαλαρώσουν τις πιέσεις που ασκούν.

    Ο κύριος Μπερνς είχε προβεί σε παρόμοια προειδοποίηση και την περασμένη εβδομάδα προτού αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στις περιπτώσεις των καταζητούμενων Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιζ, οι οποίοι κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου κατά πολιτών στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη καθώς και τον στρατηγό Άντε Γκοτοβίνα, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα στην Κροατία.

    Σήμερα ο κύριος Μπερνς επισκέπτεται το Σεράγιεβο και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Πρίστινα και το Βελιγράδι.

    [09] ΗΕ: "Αναπόφευκτη" μια παγκόσμια επιδημία γρίπης των πτηνών

    12-10-2005

    Ντέηβιντ Ναβάρο

    Ο υπεύθυνος των ΗΕ για θέματα επιδημιών γρίπης, Ντέηβιντ Ναβάρο, υπογράμμισε την σπουδαιότητα παγκόσμιας προετοιμασίας για το 'αναπόφευκτο', όπως είπε χαρακτηριστικά, δηλαδή μια πανδημία γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους. Τόνισε όμως ότι δεν μπορεί να προβλεφτεί που και πότε θα ξεσπάσει μια τέτοια πανδημία, ούτε πόσο σοβαρή θα αποδειχτεί και επεσήμανε ότι τα εμβόλια που βρίσκονται ήδη σε ανάπτυξη για την ασθένεια θα μπορούσαν να αποδειχτούν άχρηστα, γιατί ακόμη δεν ξέρουμε την γενετική ταυτότητα που θα αποκτήσει ο ιός της γρίπης των πτηνών, μετά την μετάλλαξη του στους ανθρώπους.

    Χιλιάδες πουλερικά θανατώθηκαν στη Ρωσία, το Καζακστάν και την Τουρκία όπου βρέθηκαν κρούσματα της ασθένειας, ενώ διερευνάται το ενδεχόμενο κρουσμάτων στη Ρουμανία και υπάρχουν υποψίες για ασθενή μορφή του ιού σε κοτόπουλα στην Κολομβία.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 13 October 2005 - 1:18:17 UTC