Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-10-14

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ομογένεια: Συναυλία για την αρωγή των θυμάτων του τυφώνα Κατρίνα
  • [02] Ρωσία: Επιθέσεις Τσετσένων αυτονομιστών στην Ναλτσίκ
  • [03] CIA: Νέα υπηρεσία συγκέντρωσης πληροφοριών
  • [04] Ιράκ: Αυστηρά μέτρα ασφάλειας ενόψει του δημοψηφίσματος
  • [05] Τα ΗΕ ζητούν περισσότερη βοήθεια για τους σεισμόπληκτους του Πακιστάν
  • [06] Επίσκεψη Ράις στη Ρωσία
  • [07] Από την ερχόμενη Τετάρτη η δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν
  • [08] Στον Χάρολντ Πίντερ το φετινό βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας
  • [09] Νέα αύξηση σημείωσε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ
  • [10] Παγκόσμια ανησυχία για την γρίπη των πουλερικών
  • [11] Δημοψήφισμα για το νέο σύνταγμα στο Ιράκ
  • [12] Σταμάτησε η έρευνα για τον εντοπισμό επιζώντων μετά το σεισμό στο Πακιστάν
  • [13] Ο πρόεδρος Μπούς υπέγραψε το βιβλίο συλλυπητηρίων στην πακιστανική πρεσβεία της Ουάσινγκτον
  • [14] HΠΑ και Γαλλία προτρέπουν το Ιράν να ξαναρχίσει διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα
  • [15] Συνεχίζονται οι καταρρακτώδεις βροχές στις βορειοανατολικές ΗΠΑ
  • [16] Ανοδο σημείωσε η Ουώλ Στρήτ, μετά την μικρή πτώση των τιμών του πετρελαίου
  • [17] Συνομιλίες Μπέρνς με την Σερβική ηγεσία

  • [01] Ομογένεια: Συναυλία για την αρωγή των θυμάτων του τυφώνα Κατρίνα

    Αθηνά Κρικέλη

    Νέα Υόρκη

    14-10-2005

    Συναυλία αφιερωμένη στα θύματα του τυφώνα Κατρίνα διοργάνωσε το ίδρυμα Υποτροφιών της Εφημερίδας Χελένικ Τάιμς της οικογένειας Κατσιματίδη στο Θέατρο Κέι του Κολεγίου Χάντερ. Η Ελληνίδα Σοπράνο Νάντια Γουάινμπεργκ με την ορχήστρα Αθενς Σόλοϊστ Σίμφονι παρουσίασαν ένα πρόγραμμα ελληνικών και διεθνών τραγουδιών συμβάλλοντας έτσι στην πρωτοβουλία των Γιάννη και Μάργκω Κατσιματίδη. Πλήθος Ελλήνων και Ελληνοαμερικανών παρακολούθησαν την συναυλία όπου τα έσοδά της θα διατεθούν για την ενίσχυση των θυμάτων του τυφώνα Κατρίνα και μέρος τους στο ταμείο Υποτροφιών της εφημερίδας. Την συναυλία παρουσίασε ο Ελληνοαμερικανός τηλεπαρουσιαστής Ερνι Ανάστος.

    Μιλώντας στη Φωνή της Αμερικής ο κ. Κατσιματίδης τόνισε την ανάγκη υποστήριξης των ανθρώπων που έχασαν συγγενείς και περιουσίες από τον καταστροφικό τυφώνα, ενώ επισήμανε την ανάγκη τέτοιων εκδηλώσεων για την ευαισθητοποίηση του κόσμου. 'Ήταν το λιγότερο που μπορούσα από την πλευρά μου να κάνω'. είπε χαρακτηριστικά. Μετά το τέλος της συναυλίας η Νάντια Γουάινμπεργκ χαρακτήρισε συγκινητική την εκδήλωση αυτή. 'Δεν ήμουν στην Αμερική όταν συνέβη' είπε η κυρία Γουάινμπεργκ 'και γι' αυτό ένοιωθα διπλά την ανάγκη να προσφέρω και εγώ με τον τρόπο μου. Η προσέλευση του κόσμου ήταν συγκινητική'.

    [02] Ρωσία: Επιθέσεις Τσετσένων αυτονομιστών στην Ναλτσίκ

    14-10-2005

    Στήλη καπνού πανω από τη Ναλτσίκ

    Ο υπουργός Εσωτερικών της Ρωσίας, Ρασίντ Νουργκάλιεφ, ζήτησε από Ισλαμιστές εξτρεμιστές που κρατούν ομήρους στην πόλη Ναλτσίκ της νότιας Ρωσίας, να παραδωθούν. Ο κ. Νουργκάλιεφ δήλωσε ότι οι Ρωσικές αρχές δεν σκοπεύουν να περιμένουν επ' αόριστον μέχρις ότου οι ένοπλοι αποφασίσουν να συνεργαστούν. Οι ένοπλοι κρατούν 8 ομήρους σε αστυνομικό σταθμό. Οι αρχές έχουν επίσης δηλώσει ότι έχουν εντολή απ' τον πρόεδρο Πούτιν να σκοτώνουν όποιον προβάλλει αντίσταση.

    Την Πέμπτη, Ισλαμιστές εξτρεμιστές εξαπέλυσαν συντονισμένες επιθέσεις σε αστυνομικούς σταθμούς και κυβερνητικά κτήρια στην Ναλτσίκ στα σύνορα με την Τσετσενία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 70 άτομα, κυρίως αντάρτες. Τσετσένοι αυτονομιστές ανέλαβαν την ευθύνη για τις επιθέσεις σε μήνυμα τους που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο. Οι αστυνομικές αρχές συνέλαβαν 17 εξτρεμιστές.

    [03] CIA: Νέα υπηρεσία συγκέντρωσης πληροφοριών

    14-10-2005

    Η CIA ανακοίνωσε την δημιουργία μιας νέας Υπηρεσίας που θα αντλεί απόρρητες πληροφορίες από ανθρώπους και όχι τόσο από ηλεκτρονικές πηγές. Αξιωματούχοι δήλωσαν την Πέμπτη ότι ο διευθυντής της νέας αυτής Υπηρεσίας απόρρητων πληροφοριών από δίκτυο κατασκόπων θα είναι γνωστός μόνον με το όνομα 'Χοζέ', καθώς η πραγματική του ταυτότητα θα παραμείνει μυστική.

    Η νέα Υπηρεσία θα λειτουργεί υπό την ομπρέλα της CIA και παράλληλα θα συνεργάζεται και με τμήματα απόρρητων πληροφοριών άλλων υπηρεσιών όπως το FBI και το υπουργείο Άμυνας. Η δημιουργία αυτής της Υπηρεσίας έδωσε απάντηση στο ερώτημα αν η CIA θα συνεχίσει να ασχολείται με θέματα κατασκοπείας μετά από εισήγηση αρμόδιας επιτροπής της γερουσίας η οποία πρότεινε την ανάληψη των κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων από τον νέο Εθνικό Διευθυντή Απόρρητων Πληροφοριών, Τζον Νεγροπόντε, ο οποίος είναι και σύμβουλος του προέδρου Μπους σε θέματα μυστικών υπηρεσιών.

    [04] Ιράκ: Αυστηρά μέτρα ασφάλειας ενόψει του δημοψηφίσματος

    14-10-2005

    Αυστηρά μέτρα ασφάλειας επέβαλαν οι Ιρακινές αρχές στα πλαίσια τετραήμερης αργίας ενόψει του δημοψηφίσματος του Σαββάτου για το σχέδιο του νέου συντάγματος. Νέα φυλάκια ελέγχου και τσιμεντένια οδοφράγματα τοποθετήθηκαν κοντά σε εκλογικά κέντρα, ενώ ανακοινώθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας τις νυκτερινές ώρες, καθώς και επικείμενο κλείσιμο των συνόρων και απαγόρευση της κυκλοφορίας αυτοκινήτων από σήμερα. Τα μέτρα αποσκοπούν στο να αποτρέψουν ανταρτικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος. Πάντως τη Πέμπτη, δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν στο βόρειο Ιράκ και δύο πολίτες και ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκαν από βόμβες στο οδόστρωμα. Περίπου 15έμιση εκατομμύρια ιρακινοί έχουν δικαίωμα ψήφου, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων κρατουμένων που άρχισαν ήδη να ψηφίζουν από χθες.

    Το βράδυ της Τετάρτης, η εθνοσυνέλευση ενέκρινε πολιτικό συμβιβασμό που στοχεύει στο να κερδιθεί η υποστήριξη των Σουνιτών Αράβων, που γενικά έχουν τεθεί ενάντια στο σύνταγμα. Πάντως πολλοί Σουνίτες είπαν ότι θα καταψηφίσουν το έγγραφο ούτως ή άλλως.

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Μπούς ευχαρίστησε τα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ και υποσχέθηκε ότι θα παραμείνουν εκεί μέχρις ότου ολοκληρωθεί η αποστολή τους, παρά τις επιθέσεις και τις απειλές από τρομοκράτες. Σε επικοινωνία που είχε την Πέμπτη μέσω δορυφορικής σύνδεσης με αμερικανούς στρατιώτες στην Τικρίτ, ο κ. Μπούς ευχαρίστησε το στράτευμα για την συμμετοχή του στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα δεχθούν τίποτε λιγότερο από ολοκληρωτική νίκη, όπως είπε χαρακτηριστικά. Ένας αμερικανός στρατιώτης είπε ότι τα ιρακινά στρατεύματα έχουν αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στα μέτρα ασφάλειας για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος το Σάββατο, ενώ ένας άλλος δήλωσε ότι οι ιρακινοί είναι έτοιμοι και ανυπομονούν να ψηφίσουν.

    Πάντως, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκότ Μακλέλλαν, απέρριψε τις καταγγελίες ότι η συνάντηση είχε προσχεδιαστεί με στημένες ερωτήσεις και απαντήσεις και ότι μάλιστα, ορισμένοι στρατιώτες ακούστηκαν και θεάθηκαν να κάνουν πρόβα στα σχόλιά τους, πριν την επικοινωνία με τον κ. Μπούς. Ο κ. Μακλέλλαν δήλωσε ότι οι στρατιώτες ήταν ελεύθεροι να απαντήσουν όπως ήθελαν και ότι δεν τους είχε υποδειχθεί τι να πουν.

    [05] Τα ΗΕ ζητούν περισσότερη βοήθεια για τους σεισμόπληκτους του Πακιστάν

    14-10-2005

    Τα ΗΕ ζητούν μεγαλύτερη βοήθεια για τους σεισμόπληκτους του Πακιστάν, καθώς εξανεμίζονται οι ελπίδες για την εύρεση επιζώντων στα συντρίμμια. Ο Ειδικός Συντονιστής Κρίσεων του ΟΗΕ, Γιάν Έγκελαντ, δήλωσε ότι χρειάζονται περισσότερα τρόφιμα, νερό και σκηνές καθώς και ελικόπτερα για πρόσβαση στις απομακρυσμένες περιοχές. Αξιωματούχοι των ΗΕ υπολογίζουν ότι περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι είναι άστεγοι λόγω του σεισμού, που κόστισε τη ζωή σε πάνω από 25 χιλιάδες άτομα. Σωστικά συνεργεία προσπαθούν να προσεγγίσουν απομακρυσμένες περιοχές, ενώ σε άλλες πρωτοστατούν σε ομαδικές κηδείες. Πακιστανοί αξιωματούχοι στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας δήλωσαν ότι απ' το σεισμό έπαθαν ζημιές ή καταστράφηκαν τελείως 8 χιλιάδες σχολεία, θάβοντας πολλά παιδιά στα συντρίμμια τους. Επίσης στο Ινδικό Κασμίρ αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τους 1.400 και ότι καταστράφηκαν 40 χιλιάδες σπίτια.

    [06] Επίσκεψη Ράις στη Ρωσία

    14-10-2005

    Το Στέητ Ντηπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι η υπουργός εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, θα πραγματοποιήσει απρογραμμάτιστη επίσκεψη στην Μόσχα για συνομιλίες με θέμα το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών δήλωσε ότι η κ. Ράις θα μεταβεί στη Μόσχα το Σάββατο μεταξύ των επισκέψεων της σε Γαλλία και Βρετανία. Την Πέμπτη η κ. Ράις επισκέφτηκε το Τατζικιστάν τελευταίο σταθμό της περιοδείας της στην Κεντρική Ασία. Σε συνομιλίες που είχε με Τατζίκους αξιωματούχους, η κ. Ράις δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να ανοίξουν στρατιωτική βάση στη περιοχή.

    [07] Από την ερχόμενη Τετάρτη η δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν

    14-10-2005

    Ο δικαστής που θα εκδικάσει την υπόθεση του πρώην δικτάτορα του Ιράκ, Σαντάμ Χουσείν, δήλωσε ότι η δίκη θα είναι δημόσια και ότι ενδεχομένως να μεταδοθεί και από την τηλεόραση. Η δίκη του Σαντάμ Χουσείν και 7 μελών της κυβέρνησής του θα αρχίσει την ερχόμενη Τετάρτη. Κατηγορούνται για το ρόλο τους στις δολοφονίες 143 Σιιτών στην πόλη Ντουτζαΐλ το 1982. Αν κριθούν ένοχοι, θα μπορούσαν να καταδικαστούν σε θάνατο. Οι δικηγόροι του Σαντάμ λένε ότι θα ζητήσουν αναβολή της δίκης, για να έχουν περισσότερο χρόνο να εξετάσουν τα αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του πελάτη τους.

    [08] Στον Χάρολντ Πίντερ το φετινό βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας

    14-10-2005

    Νικητής του φετινού βραβείου Νόμπελ λογοτεχνίας είναι ο πολυσχιδείς Βρετανός θεατρικός συγγραφέας, Χάρολντ Πίντερ, γνωστός για τον τρόπο με τον οποίο απεικονίζει χαρακτήρες που βρίσκουν τον εαυτό τους παγιδευμένο σε καταπιεστικές καταστάσεις.

    Η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία απεκάλεσε τον 75χρονο συγγραφέα ως τον πλέον κύριο εκπρόσωπο του Βρετανικού δράματος στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα. Ο κ. Πίντερ είναι ιδιαίτερα γνωστός για τη χρήση λέξεων και σιγής επί σκηνής σε σημείο που πολλοί χρησιμοποιούν τη λέξη 'Πιντερσκιέ' για να περιγράψουν το είδος δράματος το οποίο τον χαρακτηρίζει.

    Ο Χάρολντ Πίντερ έχει γράψει πάνω από 30 θεατρικά έργα με ποιο γνωστά το 'Πάρτι Γενεθλίων' και 'Ο Επιστάτης' τα οποία διαδραματίζονται μέσα σε ένα δωμάτιο και ασχολούνται με μείζονα θέματα όπως η σεξουαλικότητα, οι οικογενειακές σχέσεις και η πάλη μεταξύ ισχυρών και ανίσχυρων ανθρώπων.

    Ο κ. Πίντερ επίσης έχει ασχοληθεί με την ποίηση και τον κινηματογράφο. Το 1981 έγραψε το σενάριο του έργου 'Η γυναίκα του Γάλλου υπολοχαγού' στο οποίο πρωταγωνίστησαν οι Μέριλ Στρίπ και ο Τζέρεμι `Αϊρονς.

    [09] Νέα αύξηση σημείωσε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ

    14-10-2005

    Το Αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα άγγιξε το τρίτο υψηλότερο επίπεδο τον Αύγουστο, καθώς η τιμή εισαγόμενου πετρελαίου εκτινάχθηκε στα ύψη. Την Πέμπτη σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Εμπορίου ανέφερε ότι το έλλειμμα μεταξύ των Αμερικανικών αγορών και πωλήσεων στο εξωτερικό βρίσκεται στα 59 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα νούμερα αυτά δεν φαίνεται να έχουν επηρεαστεί από τον τυφώνα Κατρίνα, ο οποίος έπληξε τον Αμερικανικό νότο στα τέλη Αυγούστου.

    Όμως ένα άλλο κυβερνητικό ανακοινωθέν από το Υπουργείο Εργασίας αναφέρει ότι άλλα 75,000 άτομα υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας λόγω του τυφώνα Κατρίνα. Το σύνολο των θέσεων εργασίας που έχουν χαθεί λόγω τυφώνων άγγιξε τις 438,000. Σε εθνικό επίπεδο ο αριθμός των ανθρώπων που ζητούν επίδομα ανεργίας (για πρώτη φορά) ήταν ελαφρώς πεσμένος αυτήν την εβδομάδα.

    Αναλυτές αναφέρουν ότι παρόλο τους τυφώνες, η αγορά εργασίας παραμένει δυνατή καθώς εταιρίες αναπτύσσουν το εργατικό δυναμικό τους έτσι ώστε να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση.

    [10] Παγκόσμια ανησυχία για την γρίπη των πουλερικών

    14-10-2005

    Ιός της γρίπης των πτηνών.

    Επιστήμονες στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία λένε ότι τουλάχιστον ένα στέλεχος του θανατηφόρου ιού της γρίπης των πτηνών φαίνεται ότι ανέπτυξε ανοσία απέναντι στο φάρμακο Ταμιφλού, το οποίο είναι το πιο κοινό αντιικό φάρμακο που χορηγείται για την καταπολέμηση της ασθένειας αυτής.

    Ερευνα που δημοσιεύεται αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό Nature (Φύση), αναφέρει ότι οι ειδικοί εντόπισαν ένας στέλεχος του ιού Η5Ν1 στο Βιετνάμ, που είχε αποκτήσει ανοσία προς το φάρμακο Ταμιφλού. Όμως οι ερευνητές βρήκαν ότι ένα άλλο φαρμακευτικό σκεύασμα, γνωστό με την εμπορική ονομασία Relenza, μπόρεσε να εξουδετερώσει το εν λόγω στέλεχος. Οι συγγραφείς του άρθρου προτείνουν ότι και τα δύο φάρμακα θα πρέπει να υπάρχουν σε επάρκεια για χορήγηση σε περιπτώσεις μόλυνσης από τον ιό.

    Σε άλλες εξελίξεις, η Τουρκία έθεσε 9 άτομα υπό ιατρική παρακολούθηση, αφού 40 περιστέρια βρέθηκαν νεκρά κοντά στην κατοικία τους στην πόλη Τουργκουτλού. Στην γειτονική Κίζικσα, όπου επιβεβαιώθηκαν περιστατικά άρρωστων πουλερικών από γρίπη των πτηνών την Πέμπτη, οι αρχές κατέστρεψαν περίπου 9,000 από αυτά, σε μία προσπάθεια παρεμπόδισης της εξάπλωσης της γρίπης.

    Στο μεταξύ, αξιωματούχοι της ΕΕ είπαν ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της Ενωσης προγραμμάτισαν έκτακτη συνάντησή τους στο Λουξεμβούργο την επόμενη Τρίτη, όπου θα συζητήσουν σε σχέση με την εξεύρεση τρόπων παρεμπόδισης της μετάδοσης της εν λόγω νόσου από αποδημητικά άγρια πουλιά, σε κατοικίδια. ΄

    Υπάρχουν φόβοι ότι ο ιός Η5Ν1 θα μπορούσε να μεταλλαχθεί ώστε να μεταδίδεται εύκολα από άτομο σε άτομο, με αποτέλεσμα να σημειωθεί παγκόσμια πανδημία. Στο μεταξύ, Βρετανοί επιστήμονες εξετάζουν δείγματα από τρία πουλιά που βρέθηκαν νεκρά στη Ρουμανία την περασμένη εβδομάδα, για να διαπιστωθεί αν η αιτία του θανάτου τους ήταν ο θανατηφόρος αυτός ιός.

    [11] Δημοψήφισμα για το νέο σύνταγμα στο Ιράκ

    14-10-2005

    Αδειοι ήταν οι περισσότεροι δρόμοι στη Βαγδάτη την Παρασκευή, καθώς είχαν τεθεί σε εφαρμογή τα ειδικά μέτρα ασφάλειας ενόψει του δημοψηφίσματος του Σαββάτου για το σχέδιο του νέου συντάγματος της χώρας. Στις προσευχές της Παρασκευής, κληρικοί αναφέρθηκαν στο σύνταγμα, μερικοί προτρέποντας τους πιστούς να ψηφίσουν υπέρ, ενώ άλλοι, να ψηφίσουν κατά.

    Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού είπε ότι ο αριθμός των ανταρτικών επιθέσεων πρίν το δημοψήφισμα ήταν πολύ μικρότερος από εκείνο των επιθέσεων κατά την προεκλογική περίοδο του Ιανουαρίου, αλλά πρόσθεσε ότι οι ιρακινές και συμμαχικές δυνάμεις επαγρυπνούν.

    Σποραδικές επιθέσεις αναφέρθηκαν στη Μπακούμπα, το Κιρκούκ και τη Βαγδάτη, όπου 4 αστυνομικοί σκοτώθηκαν και αρκετά άτομα τραυματίστηκαν. Αντάρτες εξαπέλυσαν επίσης βόμβα κατά των γραφείων του κύριου Σουνιτικού κόμματος, του Ιρακινού Ισλαμικού κόμματος, με αποτέλεσμα να πιάσει φωτιά, κατά τα φαινόμενα στα πλαίσια αντιποίνων, εξαιτίας της απόφασης του κόμματος την περασμένη εβδομάδα να υποστηρίξει το σχέδιο του συντάγματος.

    [12] Σταμάτησε η έρευνα για τον εντοπισμό επιζώντων μετά το σεισμό στο Πακιστάν

    14-10-2005

    Eθελοντές στην πόλη Μπαλακότ, εντοπίζουν πτώματα παιδιών στα ερείπια σχολείου.

    Αξιωματούχοι του Πακιστάν είπαν ότι τελείωσαν οι έρευνες για τον εντοπισμό και άλλων επιζώντων από το φονικό σεισμό και ότι τώρα οι προσπάθειες εστιάζονται στην παροχή βοήθειας στα εκατομμύρια ανθρώπων που έχουν μείνει άστεγα και πεινασμένα.

    Μιλώντας την Παρασκευή στην Ισλαμαμπάντ, ο επικεφαλής της υπηρεσίας παροχής επείγουσας βοήθειας των ΗΕ Γιάν Εγκελαντ είπε ότι η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι δεν μπορεί να υπάρχουν πολλοί επιζώντες μέσα στα ερείπια μετά από μία εβδομάδα, οπότε οι υπηρεσίες παροχής βοήθειας εστιάζονται τώρα στο να στεγάσουν και να προσφέρουν τροφή στα εκατομμύρια ανθρώπων που έχουν ανάγκη και από τα δύο. Ο κ. Εγκελαντ έκανε έκκληση για την αποστολή επιπλέον ελικοπτέρων, που να μεταφέρουν τρόφιμα και φάρμακα σε απομακρυσμένες περιοχές και πρόσθεσε ότι θα χρειαστούν 5 με 10 χρόνια, καθώς και δισεκατομμύρια δολάρια, για να επανέλθει στην ομαλότητα η περιοχή που καταστράφηκε από τον σεισμό της 8ης Οκτωβρίου.

    Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, αναμένονται έντονες βροχοπτώσεις στο Πακιστάν μέσα στο επόμενο 24άωρο, που οπωσδήποτε θα δυσχεράνουν τις επιχειρήσεις αρωγής. Νωρίτερα την Παρασκευή, το Πακιστάν σείστηκε και από νέο ισχυρό μετασεισμό. Τοπικοί αξιωματούχοι είπαν ότι η σεισμική δραστηριότητα μπορεί να συνεχιστεί επί μήνες. Μέχρι στιγμής, ο επίσημος αριθμός των θυμάτων στο Πακιστάν έχει υπερβεί τους 25,000, ενώ στο Ινδικό Κασμίρ, τους 1,400.

    [13] Ο πρόεδρος Μπούς υπέγραψε το βιβλίο συλλυπητηρίων στην πακιστανική πρεσβεία της Ουάσινγκτον

    14-10-2005

    O πρόεδρος Μπούς

    Ο πρόεδρος Μπούς υπέγραψε την Παρασκευή το βιβλίο συλλυπητηρίων για τα θύματα του σεισμού στο Πακιστάν και υποσχέθηκε ανθρωπιστική βοήθεια για τους επιζώντες, ενώ δήλωσε ότι θα προσεύχεται για τα θύματα.

    Μετά από ολιγόλεπτη τελετή στην πακιστανική πρεσβεία της Ουάσινγκτον, ο κ. Μπούς είπε στον πρέσβη Τζεχανγκίρ Καραμάτ, ότι το Πακιστάν είναι φίλη και σύμμαχη χώρα και ότι οι ΗΠΑ θα προσφέρουν βοήθεια κάθε είδους. Μετά την υπογραφή του βιβλίου συλλυπητηρίων, ο κ. Μπούς είπε ότι ο αμερικανικός λαός όχι μόνο προσεύχεται για τα θύματα, αλλά προσφέρει και την βοήθειά του, ώστε το Πακιστάν να μπορέσει και πάλι να σταθεί στα πόδια του και πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον μετέφερε σωρεία στρατιωτικού υλικού στην πληγείσα περιοχή, ενώ συμμετέχει στις επιχειρήσεις παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.

    Ο πρόεδρος Μπούς υποσχέθηκε την περασμένη εβδομάδα οικονομική βοήθεια ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων προς το Πακιστάν. Ηδη, ελικόπτερα του αμερικανικού στρατού συμμετέχουν στις αποστολές διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους σεισμοπαθείς.

    [14] HΠΑ και Γαλλία προτρέπουν το Ιράν να ξαναρχίσει διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα

    14-10-2005

    Η Κα Ράις

    Οι ΗΠΑ και η Γαλλία προέτρεψαν το Ιράν να ξαναρχίσει διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα, προειδοποιώντας ότι η παραπομπή του θέματος στο συμβούλιο ασφαλείας των ΗΕ, παραμένει πιθανή.

    Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολήζα Ράις και Γάλλοι αξιωματούχοι έκαναν το σχόλιο αυτό την Παρασκευή στο Παρίσι, μετά τις συνομιλίες που είχε η Κα Ράις με τον Γάλλο πρόεδρο Ζάκ Σιράκ. Η άρνηση του Ιράκ να επιτρέψει πλήρεις ελέγχους των πυρηνικών του εγκαταστάσεων σε επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, συνέτεινε στην ψηφοφορία του διεθνούς οργανισμού τον περασμένο μήνα, πού βρήκε το Ιράν ένοχο παραβίασης της συνθήκης μη εξάπλωσης πυρηνικών όπλων.

    Η Κα Ράις έφθασε ήδη στη Μόσχα, όπου αναμένεται ότι θα συζητήσει το θέμα των πυρηνικών εξοπλισμών με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, το Σάββατο.

    [15] Συνεχίζονται οι καταρρακτώδεις βροχές στις βορειοανατολικές ΗΠΑ

    14-10-2005

    Ραγδαίες βροχοπτώσεις αναμένονται στις βορειοανατολικές ΗΠΑ για όγδοη κατά σειρά μέρα την Παρασκευή, με την πιθανότητα να ξεχειλίσουν ποτάμια, να απειληθούν κατοικίες και να υπάρξουν σημαντικές καθυστερήσεις στις συγκοινωνίες. Τουλάχιστον 10 άτομα σκοτώθηκαν από το κύμα κακοκαιρίας, ενώ συνεχίζει να αγνοείται από την περασμένη εβδομάδα η τύχη 4 ατόμων στην πολιτεία Νιού Χάμσερ.

    Τα δελτία προειδοποίησης πλημμυρών ισχύουν και σήμερα Παρασκευή για τμήματα των πολιτειών Κοννέκτικατ, Νιού Τζέρσευ και Νέας Υόρκης. Οι κάτοικοι ορισμένων περιοχών στο Νιού Τζέρσευ έλαβαν οδηγίες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

    [16] Ανοδο σημείωσε η Ουώλ Στρήτ, μετά την μικρή πτώση των τιμών του πετρελαίου

    14-10-2005

    H Oυώλ Στρήτ, στη Νέα Υόρκη.

    Ανοδο σημείωσαν οι κύριοι δείκτες της Ουώλ Στρήτ την Παρασκευή, μετά την μικρή πτώση των τιμών του πετρελαίου που κατέληξαν στα 62.63 δολάρια το βαρέλι. Ο δείκτης Ντάου Τζόουνς ενισχύθηκε 71 μονάδες, κλείνοντας στις 10,287. Ο δείκτης Ες εντ Πή κέρδισε 10 μονάδες, στις 1,187 και ο δείκτης Νάσντακ σημείωσε άνοδο 18 μονάδων, στις 2,065.

    Η τιμή του δολαρίου ήταν μειωμένη έναντι του ευρώ και του γιέν.

    [17] Συνομιλίες Μπέρνς με την Σερβική ηγεσία

    14-10-2005

    O κ. Μπέρνς

    Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Νίκολας Μπέρνς είπε ότι ένας συμβιβασμός θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για την διευθέτηση της υπόθεσης του Κοσυφοπεδίου. Ο κ. Μπέρνς έκανε το σχόλιο αυτό την Παρασκευή στο Βελιγράδι, όπου είχε συνάντηση με τον Σέρβο πρωθυπουργό Βόιτσλαβ Κοστούνιτσα και τον υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας και Μαυροβουνίου, Βούκ Ντράσκοβιτς.

    Ο κ. Ντράσκοβιτς δήλωσε ότι ο κ. Μπέρνς ζήτησε την προστασία των δικαιωμάτων της σερβικής μειονότητας στο Κοσυφοπέδιο, ενώ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα μπλοκάρουν τις ελπίδες της Σερβίας και Μαυροβουνίου για στενότερες σχέσεις με το ΝΑΤΟ, εκτός και αν οι ύποπτοι εγκληματίες πολέμου που διαφεύγουν τη σύλληψη, προσαχθούν στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 15 October 2005 - 1:22:39 UTC