Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-10-25

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πλημμύρες και καταστροφές άφησε πίσω της η Γουίλμα
  • [02] Ιράκ: 17 νεκροί από επιθέσεις εναντίον ξενοδοχείων στη Βαγδάτη
  • [03] Ράις:"Αδιάφορη" η στάση της Συρίας
  • [04] Ο Μπεν Μπερνάνκι για την θέση του Άλαν Γκρήνσπαν
  • [05] Συνέδρειο του ΠΟΥ στον Καναδά για την γρίπη των πτηνών
  • [06] H Ελλάδα ζητά απ' το μουσείο Γκέττυ την επιστροφή κλεμμένων αντικειμένων

  • [01] Πλημμύρες και καταστροφές άφησε πίσω της η Γουίλμα

    25-10-2005

    Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ο τυφώνας Γουίλμα με ανέμους 200 χιλιομέτρων την ώρα κινείται ταχύτατα βόρεια παράλληλα με τις ανατολικές ακτές τις χώρας. Τη Δευτέρα ο τυφώνας έπληξε την Φλόριντα προκαλώντας πλημμύρες και καταστροφές σε κτήρια και δίκτυα ηλεκτροδότησης. Πάνω από 3 εκατομμύρια νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ενώ τουλάχιστον 4 άτομα έχασαν τη ζωή τους απ' τον τυφώνα Γουίλμα. Ο πρόεδρος Μπούς κήρυξε πολλές κομητείες της Φλόριντα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στο μεταξύ μετεωρολόγοι δηλώνουν ότι η τροπική καταιγίδα Άλφα κινείται και αυτή παράλληλα με τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ και θα συγχωνευτεί με τον τυφώνα Γουίλμα μέσα στις επόμενες 12 ώρες, προκαλώντας σοβαρές πλημμύρες στις ανατολικές πολιτείες της χώρας.

    [02] Ιράκ: 17 νεκροί από επιθέσεις εναντίον ξενοδοχείων στη Βαγδάτη

    25-10-2005

    17 άτομα σκοτώθηκαν τη Δευτέρα στη Βαγδάτη από συντονισμένες επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον συγκροτήματος ξενοδοχείων που χρησιμοποιούνται από ξένα μέσα ενημέρωσης. Βίντεο απ' τις επιθέσεις δείχνει βομβιστή να ανοίγει πέρασμα στον τοίχο που περιβάλλει τα ξενοδοχεία έτσι ώστε να μπορέσει να περάσει μπετονιέρα γεμάτη με εκρηκτικά. Ένας άλλος βομβιστής φαίνεται να πλήττει την βάση ενός άλλου ξενοδοχείου. Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ιράκ δήλωσε ότι οι συντονισμένες αυτές βομβιστικές επιθέσεις στόχευαν τους ξένους πολίτες στη χώρα.

    Στο μεταξύ, εκλογικοί αξιωματούχοι στην επαρχία Νινεβά συνεχίζουν την επανεξέταση των ψήφων απ' το δημοψήφισμα για το σχέδιο συντάγματος. Οι περισσότερες Ιρακινές επαρχίες ενέκριναν το σύνταγμα, αλλά δύο επαρχίες Σουνιτών καταψήφισαν το σχέδιο με μεγάλη διαφορά ψήφων και η τύχη του τώρα κρίνεται στην επαρχία Νινεβά.

    [03] Ράις:"Αδιάφορη" η στάση της Συρίας

    25-10-2005

    Η υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, επέκρινε τη Συρία για την 'αδιάφορη στάση της' όπως την χαρακτήρισε, σχετικά με έκθεση των ΗΕ που επιρρίπτει ευθύνες στη Δαμασκό για την δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι. Η κ. Ράις επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους στα ΗΕ εξετάζουν διάφορα μέτρα σε βάρος της Συρίας. Αμερικανοί αξιωματούχοι ελπίζουν σε σύνοδο των υπουργών εξωτερικών του Συμβουλίου Ασφάλειας την ερχόμενη εβδομάδα για διαβουλεύσεις σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Δαμασκού. Σήμερα το Συμβούλιο Ασφάλειας θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της επιτροπής που διερεύνησε το θέμα της δολοφονίας του Ραφίκ Χαρίρι.

    Στο μεταξύ χιλιάδες Σύροι συμμετείχαν σε πορεία διαμαρτυρίας κατά της έκθεσης του ΟΗΕ. Σύροι αξιωματούχοι απέρριψαν την έκθεση χαρακτηρίζοντας την προσπάθεια των ΗΠΑ και του Ισραήλ για την μείωση του κύρους της Συρίας.

    [04] Ο Μπεν Μπερνάνκι για την θέση του Άλαν Γκρήνσπαν

    25-10-2005

    Ο πρόεδρος Μπούς προτείνει τον κύριο οικονομικό του σύμβουλο, Μπεν Μπερνάνκι, για την θέση του προέδρου της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, μετά την συνταξιοδότηση του λεγόμενου γκουρού της αμερικανικής οικονομίας Άλαν Γκρήνσπαν, τον Ιανουάριο. Την ανακοίνωση χαιρέτησαν οικονομικοί παράγοντες και η Γουώλ Στρήτ. Σε σύντομες δηλώσεις του απ' το Λευκό Οίκο ο κ. Μπερνάνκι υποσχέθηκε πως θα συνεχίσει τη βασική πολιτική Γκρηνσπαν.

    [05] Συνέδρειο του ΠΟΥ στον Καναδά για την γρίπη των πτηνών

    25-10-2005

    Αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας βρίσκονται στην Οτάβα του Καναδά για συνομιλίες σχετικά με την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού της γρίπης των πτηνών.

    Υπουργοί υγείας και αξιωματούχοι 29 χωρών, αναμένεται να εξετάσουν τον συντονισμό των διεθνών προσπαθειών για την καταπολέμηση του ιού. Στις συνομιλίες αυτές αναμένεται να ζητηθεί από τις πλούσιες χώρες να παρέχουν εμβόλια και τεχνική υποστήριξη σε φτωχότερες χώρες.

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι η Ευρώπη μπορεί να παραδειγματιστεί από την Ασία στην προσπάθεια καταπολέμησης του ιού, όμως αξιωματούχοι προειδοποιούν όλες τις χώρες να μην εφησυχάσουν.

    Εκτός απ' την Ασία, πτηνά προσβεβλημένα από τον ιό εντοπίστηκαν στην Ρωσία, την Τουρκία και τη Ρουμανία ενώ αποτελέσματα σχετικών εξετάσεων αναμένονται στην Κροατία.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση την Δευτέρα ανακοίνωσε ότι εξετάζει μια πιθανή προσωρινή απαγόρευση των εισαγωγών ζωντανών πουλιών.

    Τέλος ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού τροφίμων και γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, Ζάκ Ντιούφ, δήλωσε ότι οι προσπάθειες όλων θα πρέπει να εστιασθούν στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού της γρίπης των πτηνών και όχι τόσο στην δημιουργία αντιικών φαρμάκων για τους ανθρώπους.

    [06] H Ελλάδα ζητά απ' το μουσείο Γκέττυ την επιστροφή κλεμμένων αντικειμένων

    25-10-2005

    Η εφημερίδα Λος Άντζελες Τάιμς γράφει ότι η Ελλάδα ζήτησε και πάλι απ' το περίφημο μουσείου Γκέττυ στο Λος Άντζελες να της επιστρέψει 4 αρχαία κειμήλια που αποκτήθηκαν από παράνομες πηγές, όπως ισχυρίζονται οι Ελληνικές αρχές. 3 από τα αντικείμενα χρονολογούνται απ' το 400 π.χ. και το μουσείο τα απέκτησε το 1993. Το τέταρτο αντικείμενο, ένα πέτρινο άγαλμα, αγοράστηκε απ' τον ίδιο τον Πωλ Γκέττυ το 1955. Οι Ελληνικές αρχές δηλώνουν ότι τα αντικείμενα έπεσαν θύματα αρχαιοκαπήλων. Αξιωματούχοι του μουσείου αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα. Στις αρχές του μήνα το μουσείο Γκέττυ στο Λος Άντζελες αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Ιταλία ορισμένα αντικείμενα που οι Ιταλικές αρχές ισχυρίζονταν ότι είχαν κλαπεί.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 26 October 2005 - 1:18:13 UTC