Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-12-29

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παλαιστίνιοι: Διεθνείς πιέσεις για τη διενέργεια δίκαιων εκλογών
  • [02] Ιράκ: Αξιόπιστα τα αποτελέσματα των εκλογών
  • [03] Νέα Υόρκη: Ρεκόρ εισπράξεων σημείωσαν τα θέατρα του Μπρόντγουαιη
  • [04] ΠΟΥ: Η Κίνα πρέπει να παραδώσει δείγματα της γρίπης των πτηνών για εξέταση
  • [05] ΗΠΑ:Μειώνονται κατά 14% οι μισθοί των πιλότων της DELTA
  • [06] Ιράν: Η Τεχεράνη θα μελετήσει πρόταση για τον εμπλουτισμό ουρανίου σε ρωσικό έδαφος
  • [07] Ισραήλ: Επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας
  • [08] Την άμεση άρση αμερικανικών κυρώσεων κατά 6 εταιριών της, απαίτησε η Κίνα
  • [09] Πυρκαγιές σε Τέξας και Οκλαχόμα
  • [10] Νέα κοιτάσματα πετρελαίου στη Βραζιλία

  • [01] Παλαιστίνιοι: Διεθνείς πιέσεις για τη διενέργεια δίκαιων εκλογών

    29-12-2005

    Μαρουάν Μπαργκουτί

    Διεθνείς διαπραγματευτές ασκούν πιέσεις για την εφαρμογή ειρηνευτικού σχεδίου για το μεσανατολικό ζητώντας από την Παλαιστινιακή Αρχή να διασφαλίσει τη διενέργεια δίκαιων, ελεύθερων και διαφανών βουλευτικών εκλογών τον επόμενο μήνα. Σε ανακοίνωση τους διπλωμάτες από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη, το λεγόμενο Κουαρτέτο, ζήτησαν από όσους συμμετέχουν στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου να αναγνωρίσουν το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ. Το Κουαρτέτο επίσης ζήτησε από τις Παλαιστινιακές φατρίες να αφοπλιστούν και να απαρνηθούν τη βία.

    Η ανακοίνωση της Τετάρτης δόθηκε στη δημοσιότητα μερικές ώρες μετά την υποβολή καταλόγου υποψήφιων για τις εκλογές από αντίπαλες φατρίες μέσα στο κυβερνών κόμμα Φατάχ. Επικεφαλής του ψηφοδελτίου τέθηκε ο ηγέτης της παλαιστινιακής εξέγερσης, Μαρουάν Μπαργκουτί, γεγονός που φανερώνει τη προσπάθεια της Φαταχ να απαλύνει το βαθύ διχασμό που έχει επέλθει στο κόμμα και να υπερνικήσει το εξτρεμιστικό μουσουλμανικό κόμμα Χαμάς.

    [02] Ιράκ: Αξιόπιστα τα αποτελέσματα των εκλογών

    29-12-2005

    Ο Κρέγκ Τζέννες με την εκλογική επιτροπή του Ιράκ

    Ανώτερος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ απέρριψε τις εκκλήσεις για την διενέργεια νέων βουλευτικών εκλογών στη χώρα, χαρακτηρίζοντας τα αποτελέσματα των εκλογών του περασμένου μήνα απόλυτα αξιόπιστα. Ο Κρέγκ Τζέννες, σύμβουλος του ΟΗΕ προς την εκλογική επιτροπή του Ιράκ, παραδέχθηκε ότι υπήρξαν ορισμένες εκλογικές παρατυπίες, αλλά επεσήμανε ότι το πρόβλημα δεν ήταν τόσο σημαντικό και επομένως δεν δικαιολογεί την διεξαγωγή νέων εκλογών. Σουνίτες και Σιίτες παραπονούνται για εκτεταμένες εκλογικές παρατυπίες και απορρίπτουν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των εκλογών, που φέρουν τον κύριο συνασπισμό Σιιτών να προηγείται με μεγάλη διαφορά ψήφων. Οι επικριτές των εκλογικών αποτελεσμάτων πραγματοποίησαν νέες διαδηλώσεις σε αρκετές ιρακινές πόλεις την Τετάρτη.

    Στο μεταξύ, κρατούμενοι σε φυλακή της Βαγδάτης προσπάθησαν να δραπετεύσουν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 4 φρουροί, ένας διερμηνέας και 4 κρατούμενοι. Επίσης τραυματίστηκε ένας αμερικανός στρατιώτης.

    Τέλος, μία σχετικά άγνωστη εξτρεμιστική οργάνωση, απείλησε να σκοτώσει ένα Γάλλο μηχανικό που κρατά ως όμηρο, αν η Γαλλία δεν τερματίσει την παράνομη παρουσία της στη χώρα, όπως αναφέρει η οργάνωση σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα. Γάλλοι αξιωματούχοι είπαν ότι μελετούν το αίτημα αυτό.

    [03] Νέα Υόρκη: Ρεκόρ εισπράξεων σημείωσαν τα θέατρα του Μπρόντγουαιη

    29-12-2005

    Από την πρεμιέρα του Σπάμαλοτ

    Nέα στοιχεία δείχνουν ότι τα θέατρα της Νέας Υόρκης είχαν τις μεγαλύτερες ταμιακές εισπράξεις φέτος στην ιστορία τους, παρά την ασταθή οικονομική κατάσταση και την τριήμερη απεργία των δημόσιων μεταφορών στην καρδιά της Χριστουγεννιάτικης περιόδου. Η Ενωση Αμερικανικών Θεάτρων και Παραγωγών ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι τα θέατρα του Μπρόντγουαιη, που θεωρούνται ότι είναι τα σημαντικότερα στην Αμερική, εισέπραξαν 825 εκατομμύρια δολάρια το 2005, ποσό που είναι κατά 10% μεγαλύτερο από τις ταμιακές εισπράξεις του 2004. Εξάλλου, η προσέλευση του κοινού ήταν πιο αυξημένη από ποτέ, αφού οι πωλήσεις των εισιτηρίων ξεπέρασαν τα 12 εκατομμύρια.

    Στις μεγαλύτερες θεατρικές επιτυχίες της φετινής χρονιάς συμπεριλαμβάνονταν το πολυβραβευμένο μιούζικαλ 'Σπάμαλοτ,' που βασίζεται στο χιούμορ της βρετανικής κωμικής ομάδας Μόντυ Πάιθον, καθώς και η αναβίωση του θεατρικού έργου του Νήλ Σάιμον, 'Το Παράξενο Ζευγάρι'.

    Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 εναντίον των Δίδυμων Πύργων της Νέας Υόρκης, η τουριστική κίνηση στην πόλη μειώθηκε και το μέλλον του Μπρόντγουαιη έμοιαζε αβέβαιο. Όμως, με τα φετινά ρεκόρ, οι θεατρικοί κύκλοι αναθάρρησαν για τα καλά.

    [04] ΠΟΥ: Η Κίνα πρέπει να παραδώσει δείγματα της γρίπης των πτηνών για εξέταση

    29-12-2005

    Εμβολιο κατά της γρίπης των πτηνών ετοιμάζει η Κίνα

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας περιμένει ακόμα από τη Κίνα να παραδώσει δείγματα για εξέταση από τα πρόσφατα κρούσματα της γρίπης των πτηνών. Αξιωματούχοι του διεθνούς οργανισμού δηλώνουν ότι η συλλογή πληροφοριών από τα 26 κρούσματα που εμφανίστηκαν στη Κίνα σε ζώα αυτό το χρόνο, μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία αποτελεσματικών εμβολίων και άλλων προληπτικών μέτρων. Ο υπουργός εξωτερικών της Κίνας δεν έδωσε ξεκάθαρες εξηγήσεις σε δημοσιογράφους σχετικά με το γιατί τα δείγματα δεν εστάλησαν στο Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

    Ο διευθυντής του διεθνούς οργανισμού για τη περιοχή των χωρών του δυτικού ειρηνικού δήλωσε ότι με τα δείγματα οι ερευνητές θα εντοπίσουν τις μεταβολές που περνάει ο ιός που θα είναι κρίσιμης σημασίας για την ανάπτυξη αποτελεσματικού εμβολίου για το περιορισμό της επιδημίας.

    Το πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας Ζινχουά, μετέδωσε ότι η χώρα είναι έτοιμη για μαζική παραγωγή εμβολίου για ανθρώπους κατά της γρίπη των πτηνών, μόλις αυτό εγκριθεί.

    [05] ΗΠΑ:Μειώνονται κατά 14% οι μισθοί των πιλότων της DELTA

    29-12-2005

    Ο συνδικαλιστικός φορέας που εκπροσωπεί τους 6 χιλιάδες πιλότους της αμερικανικής αεροπορικής εταιρείας DELTA, συμφώνησε σε περικοπή κατά 14% των μισθολογικών αποδοχών, καθώς και περικοπές άλλων αποδοχών κατά 1%, με στόχο να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του αερομεταφορέα που έχει κηρύξει πτώχευση.

    Η DELTA ανακοίνωσε ότι η συμφωνία αυτή με τους πιλότους, που ισχύει από τις 15 Δεκεμβρίου, θα μειώσει τα λειτουργικά έξοδα της εταιρείας κατά 143 εκατομμύρια δολάρια και θα παραμείνει εν ισχύ καθ' όλο το διάστημα που οι δύο πλευρές διαπραγματεύονται συνοπτική συμφωνία.

    Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι το Σεπτέμβριο η αεροπορική εταιρεία DELTA ζήτησε νομική προστασία από πτώχευση μέσω του λεγόμενου άρθρου 11 της αμερικανικής νομοθεσίας. Τώρα η εταιρεία δηλώνει ότι θα πρέπει να περιορίσει να λειτουργικά της έξοδα για να μπορέσει να ξεπεράσει αυτό το στάδιο και να επιβιώσει.

    [06] Ιράν: Η Τεχεράνη θα μελετήσει πρόταση για τον εμπλουτισμό ουρανίου σε ρωσικό έδαφος

    29-12-2005

    Σύμφωνα με πληροφορίες του Ιρανικού Σπουδαστικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ανώτατος πυρηνικός αξιωματούχος του Ιράν δήλωσε ότι η Τεχεράνη θα μελετήσει ρωσική πρόταση για τον εμπλουτισμό ουρανίου από το Ιράν σε ρωσικό έδαφος. Ο υποδιευθυντής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν, Τζαβάντ Βαέντι, φέρεται ότι έκανε την δήλωση αυτή την Τετάρτη. Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν εκφράσει σοβαρές ανησυχίες ότι χωρίς επιτήρηση, η Τεχεράνη μπορεί να εμπλουτίσει ουράνιο στο υψηλότερο επίπεδο, το οποίο χρησιμοποιείται για την κατασκευή πυρηνικών όπλων. Η Τεχεράνη δηλώνει ότι επιθυμεί να εμπλουτίσει ουράνιο σε χαμηλότερο επίπεδο, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Τα σχόλια του κ. Βαέντι είναι τα θετικότερα από μέρους της Τεχεράνης, μετά την προσφορά της Μόσχας νωρίτερα φέτος να παράσχει εμπλουτισμένο ουράνιο για το ιρανικό πυρηνικό εργοστάσιο Μπουσέρ. Τα σχόλια αποτελούν επίσης την πρώτη επίσημη επιβεβαίωση για την πρόταση της Μόσχας προς την Τεχεράνη.

    [07] Ισραήλ: Επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας

    29-12-2005

    Ο Iσραηλινός στρατός άρχισε να ρίχνει πυρά στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, σε μία προσπάθεια δημιουργίας ουδέτερης ζώνης για να αποφευχθούν νέες επιθέσεις Παλαιστίνιων εξτρεμιστών. Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ένας μαχητής τραυματίστηκε από την επίθεση το βράδυ της Τετάρτης. Νωρίτερα, ισραηλινά αεροσκάφη έριξαν φυλλάδια στη βόρεια Γάζα, προειδοποιώντας τους κατοίκους να αποφύγουν να μπουν στην απαγορευμένη ζώνη κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ. Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν ότι οι επιθέσεις ήταν αναγκαίες επειδή εξτρεμιστές πλησίαζαν κάθε τόσο τα σύνορα για να εκτοξεύσουν ρουκέτες εντός του Ισραήλ, από τότε που εκείνο απέσυρε τους οικισμούς του από την περιοχή.

    Ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Μαχμούντ Αμπάς, καταδίκασε την ισραηλινή ενέργεια λέγοντας ότι το Ισραήλ δεν έχει το δικαίωμα να προσπαθεί να ξαναποκτήσει τον έλεγχο τμημάτων της Γάζας.

    Σε άλλο σημείο της Γάζας, ένοπλοι απήγαγαν τρεις Βρετανούς υπηκόους. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης. Τέλος, ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη επιτέθηκαν σε σημείο του νοτίου Λιβάνου όπου έβρισκαν καταφύγιο Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές, τραυματίζοντας δύο από αυτούς.

    [08] Την άμεση άρση αμερικανικών κυρώσεων κατά 6 εταιριών της, απαίτησε η Κίνα

    29-12-2005

    Η Κίνα αντέδρασε με οργή στην απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις κατά 6 κινεζικών επιχειρήσεων τις οποίες κατηγόρησαν ότι παρείχαν στο Ιράν ευαίσθητα στρατιωτικά υλικά. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του, απαίτησε την άμεση άρση των αμερικανικών κυρώσεων, τονίζοντας ότι οι εν λόγω κυρώσεις δεν θα επηρεάσουν θετικά την συνεργασία των δύο χωρών στις προσπάθειες μη εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων. Οι κυρώσεις διάρκειας ενός έτους που ανακοινώθηκαν την Τρίτη, απαγορεύουν στις επιχειρήσεις αυτές να διεξάγουν εμπορικές συνδιαλλαγές με την αμερικανική κυβέρνηση και να έχουν πρόσβαση σε αμερικανικά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας.

    Το Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι οι κυρώσεις αποτελούν σημαντικό τρόπο παρεμπόδισης του Ιράν από την ανάπτυξη πυραύλων και όπλων μαζικής καταστροφής. Οι έξι επιχειρήσεις είναι μία μεταφορική πυραύλων γνωστή ως Νορίνκο, η χημική εταιρία Ζίμπο Τσεμέτ, η επιχείρηση Εισαγωγών Εξαγωγών Αεροτεχνολογίας της Κίνας, η κατασκευάστρια αεροσκαφών Χόνγκντου Aviation Industry Group, η Ounion Διεθνής Εταιρία Οικονομικής και Τεχνικής Συνεργασίας και η Limmt Μεταλλουργική. Κυρώσεις επιβλήθηκαν επίσης σε δύο ινδικές και μία αυστριακή επιχείρηση.

    [09] Πυρκαγιές σε Τέξας και Οκλαχόμα

    29-12-2005

    Μεμονωμένες πυρκαγιές συνεχίζουν να μαίνονται στις νότιες πολιτείες της Οκλαχόμα και του Τέξας, όμως την Τετάρτη έμοιαζαν να έχουν κάπως εξασθενίσει, αφού κατέστρεψαν δεκάδες κατοικίες την Τρίτη και σκότωσαν μία ηλικιωμένη γυναίκα. Αξιωματούχοι είπαν ότι οι μειωμένοι άνεμοι και οι κατά τι ψυχρότερες θερμοκρασίες συνέβαλαν στην προσπάθεια των πυροσβεστών να τις ελέγξουν, όμως παραμένουν οι ανησυχίες ότι η συνεχιζόμενη ξηρασία μπορεί να δημιουργήσει και νέες πύρινες εστίες.

    Η αρχική πυρκαγιά πιστεύεται ότι ξεκίνησε από κάποια παιδιά που έπαιζαν με πυροτεχνήματα, ή από τα αναμμένα τσιγάρα κάποιων απρόσεκτων. Την Τρίτη, ο κυβερνήτης του Τέξας, Ρίκ Πέρρυ, διέταξε άνδρες της Εθνοφρουράς να βοηθήσουν στην προσπάθεια κατάσβεσης των πυρκαγιών.

    [10] Νέα κοιτάσματα πετρελαίου στη Βραζιλία

    29-12-2005

    Η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βραζιλίας, Πέτρομπρας, ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε 'εκτενή κοιτάσματα', όπως είπε χαρακτηριστικά, στον Ατλαντικό Ωκεανό, κοντά στο Ρίο Ντε Τζανέιρο.

    Η Πετρομπράς ανακοίνωσε ότι οι πετρελαιοπηγές ονομάζονται 'Πάπα Τέρα' και περιέχουν 701 δισεκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου σε βάθος 1200 μέτρων. Σύμφωνα με την εταιρεία οι γεωτρήσεις θα αρχίσουν στα τέλη του 2011.

    Στην εταιρεία Πετρομπράς ανήκει το 62 κόμμα 5 τοις εκατό της πετρελαιοπηγής και η συνέταιρος της Σέβρον, που εδρεύει στις ΗΠΑ, διαθέτει το 37 κόμμα 5 τοις εκατό. Αξιωματούχοι της Βραζιλίας δηλώνουν ότι η χώρα το 2006 θα είναι αυτάρκης στις ανάγκες της σε πετρέλαιο. Τώρα η Πετρομπράς παράγει πάνω από 1 κόμμα 8 βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 30 December 2005 - 2:18:19 UTC