Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-03-01

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Αννάν-Παπαδόπουλου στο Παρίσι
  • [02] Επίσκεψη Μπούς σε Ινδία και Πακιστάν
  • [03] Ιράκ: Τουλάχιστον 68 νεκροί από εμφύλιες βιαιότητες
  • [04] Αχτισάαρι: Καλά ξεκίνησαν οι συνομιλίες για το Κόσοβο
  • [05] Συνομιλίες Μπους-Μπερλουσκόνι στο Λευκό Οίκο
  • [06] Αισιόδοξος ο Βλαντιμίρ Πούτιν για την επίτευξη συμφωνίας με το Ιράν
  • [07] Εμπειρογνώμονες: Όλες οι χώρες θα πρέπει να καταπολεμήσουν την γρίπη των πτηνών
  • [08] Ακροάσεις στη γερουσία για την λιμενική συμφωνία με εταιρεία του Ντουμπάι
  • [09] Αφγανιστάν: Ένας αμερικανός στρατιώτης νεκρός και δύο τραυματίες σε συγκρούσεις με Ταλεμπάν
  • [10] Ευριπίδης Ευρυβιάδης: Επιστρέφουμε στο δρόμο προς την ειρήνη

  • [01] Συνάντηση Αννάν-Παπαδόπουλου στο Παρίσι

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    01-03-2006

    Μια ώρα και ένα τέταρτο διήρκεσε η συνάντηση στο Παρίσι του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Τάσου Παπαδόπουλου με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, κ. Κόφι Αννάν. Μια κρίσιμη συνάντηση - μετά από ένα χρόνο - των δύο ανδρών που αποσκοπούσε στο να γίνει μια γενική ανασκόπηση του Κυπριακού και να βολιδοσκοπηθούν οι τρόποι για την επανάληψη των συνομιλιών - δεδομένου ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δηλώνει ότι είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή γι αυτό και έχει δώσει τις προτάσεις της στον ΟΗΕ εδώ και αρκετούς μήνες.

    Το κλίμα της συνάντησης στο Παρίσι ήταν θετικό και η συζήτηση εξελίχθηκε και στον απόηχο της απόφασης των 25 Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, να αποσυνδεθεί ο κανονισμός για την χρηματοδότηση των Τουρκοκυπρίων με 139.000 ευρώ και να αρχίσουν οι διαβουλεύσεις για τον κανονισμό που αφορά το απ ευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα. Μια απόφαση που διασφαλίζει τους Eλληνοκυπρίους και δίνει το πράσινο φως για την άρση της απομόνωσης των Tουρκοκυπρίων.

    Στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε στο Παρίσι μετά την συνάντηση, αναφέρεται ότι με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών θα πρέπει αρχικά να δημιουργηθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων και υπάρχει συμφωνία επίσης της Τουρκοκυπριακής πλευρά για να επιδιωχθεί μια δίκαιη κοινά αποδεκτή λύση του Κυπριακού.

    Για να γίνει αυτό συμφωνήθηκε να αρχίσουν σε τεχνικό επίπεδο διακοινοτικές διαπραγματεύσεις, ενώ οι κ. κ. Παπαδόπουλος και Ανναν θεωρούν οτι θα ήταν χρήσιμο και για τις δύο πλευρές να αντιμετωπισθούν θέματα όπως η αποστρατικοποίηση, και η αποναρκοθέτηση του νησιού, καθώς και το θέμα της Αμμοχώστου.

    Οι κ. Κόφι Αννάν και Τάσος Παπαδόπουλος συμφώνησαν όπως και στο παρελθόν ότι η επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασία εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να γίνει στον κατάλληλο χρόνο και μετά από μια σοβαρή προετοιμασία.

    Η έναρξη των επαφών των δύο κοινοτήτων θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί μετά την ανάρρωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη,. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος υποβλήθηκε στην Κωνσταντινούπολη σε εγχείρηση ανοικτής καρδιάς και στον οποίο οι κ.κ. Παπαδόπουλος και Αννάν ευχήθηκαν ταχεία ανάρρωση.

    [02] Επίσκεψη Μπούς σε Ινδία και Πακιστάν

    01-03-2006

    Ο πρόεδρος Μπούς αναχώρησε από την Ουάσινγκτον για την Ινδία και το Πακιστάν. Στόχος του ταξιδιού του είναι η ενίσχυση των διμερών σχέσεων με δύο σημαντικούς συμμάχους των ΗΠΑ και ενδεχομένως η επίτευξη συμφωνίας με την Ινδία για θέματα πυρηνικής τεχνολογίας για ειρηνικούς σκοπούς.

    Ο κ. Μπούς θα επισκεφθεί πρώτα την Ινδία, όπου θα έχει επαφές με επιχειρηματίες και κυβερνητικούς αξιωματούχους που επιθυμούν να προωθήσουν εμπορικούς και στρατιωτικούς δεσμούς με τις ΗΠΑ. Αναμένεται επίσης η πραγματοποίηση διαδηλώσεων διαμαρτυρίας κατά της επίσκεψης του αμερικανού προέδρου. Στο Νέο Δελχί, συνεχίζονται οι προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας για την παραχώρηση πυρηνικής τεχνολογίας από τις ΗΠΑ για ειρηνικούς σκοπούς, εφόσον η Ινδία επιτρέψει επιθεωρήσεις εμπειρογνωμόνων των ΗΕ στις πολιτικές πυρηνικές της εγκαταστάσεις.

    Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εκτιμούν τις σχέσεις τους με την Ινδία και το Πακιστάν και πρόσθεσε ότι θα παροτρύνει τις χώρες αυτές να συνεχίσουν να εργάζονται για την επίτευξη μόνιμης ειρήνης στο εμπόλεμο Κασμίρ, τμήματα του οποίου διεκδικούν και οι δύο χώρες. Είπε επίσης ότι το Πακιστάν είναι κύριος αμερικανικός σύμμαχος, όμως πολλοί στην Ουάσινγκτον ζητούν από την Ισλαμαμπάντ να λάβει αυστηρότερα μέτρα για την διάλυση τρομοκρατικών στρατοπέδων εκπαίδευσης. Ο κ. Μπούς άφησε επίσης να εννοηθεί ότι θέλει να βεβαιωθεί ότι οι Πακιστανικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για του χρόνου, θα είναι ελεύθερες και αδιάβλητες.

    [03] Ιράκ: Τουλάχιστον 68 νεκροί από εμφύλιες βιαιότητες

    01-03-2006

    Στο Ιράκ, τουλάχιστον 68 άτομα σκοτώθηκαν στην Βαγδάτη την Τρίτη μετά από νέο κύμα βομβιστικών επιθέσεων. Τα περισσότερα θύματα πέθαναν από βομβιστικές επιθέσεις σε τεμένη. Το βράδυ της Τρίτης τουλάχιστον 23 άτομα σκοτώθηκαν σε τέμενος Σιιτών της συνοικίας Χουρίγια της Βαγδάτης. Νωρίτερα, βρέθηκαν κοντά στη Μπακούμπα εννέα πτώματα, διάτρητα από σφαίρες. Στην γενέτειρα του Σαντάμ Χουσείν, Τικρίτ, έκρηξη βόμβας προξένησε ζημίες σε τέμενος που είχε κτιστεί πάνω στον τάφο του πατέρα του πρώην ηγέτη του Ιράκ.

    Σχολιάζοντας την αιματοχυσία, ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε ότι οι ιρακινοί και οι ηγέτες τους πρέπει να επιλέξουν μεταξύ χάους και ενότητας και δήλωσε στα πλαίσια τηλεοπτικής του συνέντευξής ότι πιστεύει πως ο ιρακινός λαός θα διαλέξει την ενότητα και ότι οι ΗΠΑ θα τον βοηθήσουν να το επιτύχει. Το Ιράκ άρχισε να κατρακυλά προς το χείλος του εμφυλίου πολέμου μετά την βομβιστική επίθεση της 22ης Φεβρουαρίου κατά του Σιιτικού τεμένους Ασκαρίγια στην Σαμάρα, το οποίο ήταν ένα από τα ιερότερα μνημεία του Σιιτικού Ισλάμ. Εκατοντάδες ιρακινοί έχασαν έκτοτε την ζωή τους σε επιθέσεις αντιποίνων.

    Στο μεταξύ, ο ιρακινός πρωθυπουργός, Ιμπραχήλ αλ Τζααφάρι, είχε συνομιλίες την Τρίτη στην Τουρκία, με στόχο την ενίσχυση των διμερών σχέσεων και την εξεύρεση τρόπων εκτόνωσης της βίας μεταξύ θρησκευτικών ομάδων στο Ιράκ. Ο κ. αλ Τζααφάρι συναντήθηκε στην Άγκυρα με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προειδοποίησε ότι η βία ενδέχεται να βγεί έξω από τα ιρακινά σύνορα.

    Οι τουρκικές αρχές φοβούνται ότι το ενδεχόμενο εμφυλίου πολέμου στο Ιράκ θα μπορούσε να οδηγήσει στην δημιουργία ανεξάρτητου Κουρδικού κράτους στο βόρειο τμήμα της χώρας, παρακινώντας πολλούς Κούρδους της Τουρκίας να ζητήσουν και αυτοί την ανεξαρτησία τους. Οι συνομιλίες του κ. αλ Τζααφάρι επρόκειτο επίσης να εξέταζαν το θέμα παροχής τουρκικής βοήθειας ώστε να καλυφθούν ανάγκες ηλεκτροδότησης και παροχής πόσιμου ύδατος στο Ιράκ.

    Πάντως, ο πρόεδρος της χώρας, Τζαλάλ Ταλαμπανί, που είναι Κούρδος, επέκρινε τον κ. αλ Τζααφάρι επειδή μετέβη στην Τουρκία χωρίς να τον ειδοποιήσει προηγουμένως.

    [04] Αχτισάαρι: Καλά ξεκίνησαν οι συνομιλίες για το Κόσοβο

    01-03-2006

    Ο ειδικός διαμεσολαβητής των ΗΕ στις διαπραγματεύσεις για το μέλλον του Κοσυφοπεδίου, Μάρτι Αχτισάαρι, δήλωσε τη Τρίτη στο Βελιγράδι ότι οι συνομιλίες ξεκίνησαν καλά, αλλά τόνισε ότι θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα απ' τα αρχικά στάδια. Επεσήμανε όμως ότι τόσο οι Σέρβοι όσο και οι Αλβανοί δεν έχουν αφήσει πολλά περιθώρια για συμβιβασμό στο θέμα της ανεξαρτησίας του Κοσυφοπεδίου.

    Οι δύο πλευρές συναντήθηκαν για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα στη Βιέννη και θα ξανασυναντηθούν στις 17 Μαρτίου. Ο κ. Αχτισάαρι εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συνομιλίες θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος της χρονιάς.

    [05] Συνομιλίες Μπους-Μπερλουσκόνι στο Λευκό Οίκο

    01-03-2006

    O πρόεδρος Μπούς και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, συζήτησαν το θέμα του Ιράκ κατά τη διάρκειά συνάντησής τους την Τρίτη στον Λευκό Οίκο. Ο κ. Μπούς είπε ότι συζητήθηκε επίσης ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας, το Ιράν και ο ρόλος του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και εξήρε τον κ. Μπερλουσκόνι, λέγοντας ότι είναι ισχυρός ηγέτης και 'άνθρωπος που κρατά τον λόγο του', ο οποίος έχει επιφέρει σταθερότητα στα πολιτικά πράγματα της Ιταλίας.

    Πάντως ο κ. Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι δεν θα αλλάξει το σχέδιό του για την απόσυρση των 3,000 ιταλικών στρατευμάτων από το Ιράκ έως το τέλος του χρόνου. Στις εκλογές του Απριλίου, ο κ. Μπερλουσκόνι θα αντιμετωπίσει ισχυρή πρόκληση από τον εκλογικό του αντίπαλο Ρομάνο Πρόντι, που ανήκει στην κεντρο-αριστερά. Η υποστήριξη του κ. Μπερλουσκόνι προς τον πόλεμο του Ιράκ δεν είναι δημοφιλής στην Ιταλία. Την Τετάρτη ο ιταλός πρωθυπουργός θα μιλήσει ενώπιον του αμερικανικού κογκρέσου και στην συνέχεια θα αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη.

    [06] Αισιόδοξος ο Βλαντιμίρ Πούτιν για την επίτευξη συμφωνίας με το Ιράν

    01-03-2006

    Κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην Ουγγαρία την Τρίτη, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος αναφορικά με την σύναψη συμφωνίας με το Ιράν, για το επίμαχο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Η συμφωνία θα βασίζεται στην πρόταση της Ρωσίας να εμπλουτίζει στο έδαφός της ιρανικό ουράνιο. Το Ιράν δηλώνει αρχικά σύμφωνο, αλλά δεν είναι σαφές αν θα ήταν σύμφωνο στην διακοπή του εμπλουτισμού ουρανίου εντός Ιράν, όπως απαιτούν η Ρωσία και η Δύση.

    Ιάπωνας αξιωματούχος δήλωσε την Τρίτη ότι ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μανουσέρ Μοτάκι, που επισκέπτεται την Ιαπωνία δήλωσε ότι το Ρωσικό σχέδιο θα αποτελέσει γέφυρα μεταξύ του δικαιώματος του Ιράν για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς και της εμπιστοσύνης της διεθνούς κοινότητας προς την Τεχεράνη.

    [07] Εμπειρογνώμονες: Όλες οι χώρες θα πρέπει να καταπολεμήσουν την γρίπη των πτηνών

    01-03-2006

    Εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας των ζώων που συνεδριάζουν στο Παρίσι, δήλωσαν ότι όλες οι χώρες, ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση, πρέπει να καταπολεμήσουν την γρίπη των πτηνών. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων δήλωσε την Τρίτη ότι αν έστω και μία χώρα αμελήσει να ελέγξει την νόσο, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ολόκληρο τον πλανήτη. Οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι το φονικό στέλεχος Η5Ν1 του ιού έχει μεγάλες πιθανότητες να μολύνει τα οικόσιτα πουλερικά στην Ευρώπη, καθώς τα αποδημητικά πτηνά επιστρέφουν από την Αφρική και την Μέση Ανατολή.

    Η γρίπη των πτηνών έπληξε ήδη εκτροφείο γαλόπουλων στη Γαλλία, η οποία λέει ότι ήδη 43 χώρες έχουν απαγορεύσει ή μειώσει τις εισαγωγές τους γαλλικών πουλερικών.

    Στο μεταξύ, η Σουηδία ανέφερε το πρώτο κρούσμα της νόσου στο έδαφος της, που εντοπίστηκε σε αγριόπαπιες την Τρίτη. Εξάλλου, στην νήσο Ρόγκεν της γερμανικής Βαλτικής, βρέθηκε νεκρή γάτα φορέας του ιού. Οι ειδικοί λένε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η γάτα μπορεί να μεταδώσει την ασθένεια σε ανθρώπους.

    [08] Ακροάσεις στη γερουσία για την λιμενική συμφωνία με εταιρεία του Ντουμπάι

    01-03-2006

    Ο πρόεδρος Μπούς επανέλαβε την υποστήριξη του προς επίμαχη συμφωνία για την ανάληψη της εποπτείας λειτουργίας τμημάτων αμερικανικών λιμανιών από εταιρεία του Ντουμπάι. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη τη Τρίτη ο κ. Μπούς τόνισε ότι μόνο η ανακάλυψη πραγματικής απειλής προς την Αμερικανική ασφάλεια θα εκτόπιζε την συμφωνία.

    Στο μεταξύ, πραγματοποιήθηκαν χθες ακροάσεις για το θέμα στην αμερικανική γερουσία. Ενώπιον αρμόδιας επιτροπής της γερουσίας κατέθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Τέντ Μπίλκυ, ο οποίος υποστήριξε ότι η εταιρεία του πληροί όλες τις νομικές προδιαγραφές που προβλέπει η αμερικανική νομοθεσία και γι' αυτό θα πρέπει να υλοποιηθεί η συμφωνία.

    Πάντως έκθεση της Αμερικανικής ακτοφυλακής αναφέρει ότι κενά σε θέματα απόρρητων πληροφοριών καθιστούν δύσκολη την πιστοποίηση του ενδεχόμενου απειλής σε θέματα ασφάλειας από μέρους της εταιρείας. Από τη πλευρά τους αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπούς δηλώνουν ότι αυτές οι ανησυχίες ελήφθησαν υπ' όψιν στην αρχή της διαδικασίας αίτησης της εταιρείας για το εν λόγω συμβόλαιο.

    [09] Αφγανιστάν: Ένας αμερικανός στρατιώτης νεκρός και δύο τραυματίες σε συγκρούσεις με Ταλεμπάν

    01-03-2006

    Ο αμερικανικός στρατός είπε ότι ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και δύο άλλοι τραυματίστηκαν σε ένοπλες συγκρούσεις με μαχητές των Ταλιμπάν στο νότιο Αφγανιστάν. Επτά εξτρεμιστές συνελήφθησαν την Τρίτη κατά την διάρκεια μάχης στην επαρχία Ουρουζγκάν, όπου είχε σημειωθεί σειρά βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας τους τελευταίους μήνες.

    Την Τρίτη στη Καμπούλ, οι Aφγανικές αρχές είπαν ότι η αστυνομία άνοιξε πυρ κατά ομάδας εξεγερμένων κρατουμένων σε φυλακή, σκοτώνοντας έναν και τραυματίζοντας τουλάχιστον 3. Οι αρχές είπαν ότι η ανταλλαγή πυροβολισμών άρχισε καθώς εκατοντάδες φυλακισμένοι προσπάθησαν να δραπετεύσουν μετά την αποτυχία των συνομιλιών της κυβέρνησης με εκπροσώπους των κρατουμένων.

    Το βράδυ της Τρίτης, άνδρας που είπε ότι είναι Αμερικανός δημοσιογράφος που κρατείται στην εν λόγω φυλακή, είπε σε δυτικούς δημοσιογράφους ότι Ταλιμπάν συγκρατούμενοί του απειλούν ότι θα τον σκοτώσουν.

    [10] Ευριπίδης Ευρυβιάδης: Επιστρέφουμε στο δρόμο προς την ειρήνη

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    01-03-2006

    Στην Ουάσιγκτον, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Ευριπίδης Ευρυβιάδης, είπε ότι όπως σαφέστατα δείχνει η ανακοίνωση, που εκδόθηκε την Τρίτη στο Παρίσι μετά τη συνάντηση του Προέδρου Τάσου Παπαδόπουλου με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφφι Αννάν, 'κανένας δεν θέλει περισσότερο από την Κυπριακή Δημοκρατία την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος'. Ο κύριος Ευρυβιάδης πρόσθεσε: 'Είμαστε αποφασισμένοι να επιστρέψουμε στον δρόμο προς την ειρήνη. Η κυβέρνησή μου είναι έτοιμη να εργαστεί με τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση για να γίνουν θετικά και εποικοδομητικά βήματα που θα δημιουργήσουν το κατάλληλο κλίμα για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων'.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 2 March 2006 - 2:18:15 UTC