Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-03-09

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αμερικανικά λιμάνια με Αραβική διαχείριση
  • [02] Το Ιράν απειλεί τις ΗΠΑ
  • [03] Συνεχίζονται οι βιαιότητες και αυξάνονται οι απώλειες στο Ιράκ
  • [04] Ρεν: Φέτος πρέπει να κινηθεί η Τουρκία για την επίλυση του κυπριακού
  • [05] Σε ανησυχητικά επίπεδα η εξάπλωση του στελέχους Η5Ν1
  • [06] Ράις: Επείγουσα ανάγκη το χτίσιμο δημοκρατιών
  • [07] Η συμμετοχή γυναικών στην τοπική αυτοδιοίκηση και τα ποσοστά

  • [01] Αμερικανικά λιμάνια με Αραβική διαχείριση

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσινγκτον

    09-03-2006

    Δείτε το ρεπορτάζ για τα Αμερικανικά λιμάνια με Αραβική διαχείριση- Download

    Δείτε το ρεπορτάζ για τα Αμερικανικά λιμάνια με Αραβική διαχείριση

    Το λιμάνι της Βαλτιμόρης

    Η ανάθεση της διαχείρισης Αμερικανικών λιμανιών σε εταιρεία του Ντουμπάη θα επανεξεταστεί, σε διάστημα 45 ημερών, με τη συγκατάθεση όλων των συμβεβλημένων πλευρών. Η κυβέρνηση Μπους εξέφρασε ικανοποίηση λέγοντας πως η εξέλιξη θα βοηθήσει να διαλυθούν οι ανησυχίες του Κογκρέσου σχετικά με την εταιρεία στην οποία δόθηκε το Αμερικανικό συμβόλαιο. Η δημόσια συζήτηση που έχει αρχίσει γύρω από το επίμαχο τούτο θέμα και τις προεκτάσεις του εξετάζονται στο τηλεοπτικό ρεπορτάζ μας της εβδομάδας αυτής.

    ΚΕΙΜΕΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ:

    Πάνω από δύο δισεκατομμύρια τόνοι εμπορευμάτων περνάνε κάθε χρόνο μέσα από Αμερικανικά λιμάνια. Και δεδομένου ότι σχετικά μικρό ποσοστό των εισαγόμενων προϊόντων υπόκειται σε αυστηρό έλεγχο, ορισμένοι εμπειρογνώμονες εκφράζουν την άποψη πως τα Αμερικανικά λιμάνια ίσως αποδειχτούν η Αχίλλεια πτέρνα στον αγώνα των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της τρομοκρατίας. Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο μετά την απόφαση της κυβέρνησης Μπους να αναθέσει σε μια Αραβική εταιρεία την διαχείριση έξι Αμερικανικών λιμανιών.

    Επικριτές λένε πως το σχέδιο εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά οι υποστηρικτές της συμφωνίας διατείνονται πως δεν συμβαίνει τίποτα τέτοιο. Παράγοντες της κυβέρνησης Μπους διαβεβαίωσαν την Γερουσία των ΗΠΑ πως δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια της χώρας αν η κρατική εταιρεία του Ντουμπάη, Παγκόσμιες Λιμενικές Διαχειρίσεις, αναλάβει τις φορτώσεις και εκφορτώσεις εμπορευμάτων σε λιμάνια της Ανατολικής ακτής, από τη Νέα Υόρκη μέχρι τη Νέα Ορλεάνη.

    Ο Τζέη Άχερν, παράγοντας της Υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων, του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, δήλωσε προς τους νομοθέτες: 'Η λιμενική ασφάλεια παραμένει ευθύνη του κράτους. Την φέρουν από κοινού η Ακτοφυλακή και η Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων. Στόχος όλων είναι να κάνουμε τα λιμάνια μας ασφαλέστερα.'

    Στις ακροάσεις του Κογκρέσου, η Ελληνικής καταγωγής Γερουσιαστής Ολυμπία Σνόου αναφέρθηκε σε επίσημη έκθεση με την οποία η Ακτοφυλακή προειδοποίησε την κυβέρνηση Μπους ότι δεν μπορεί να πιστοποιήσει πως η εταιρεία που διαλέχτηκε να διευθύνει τις εργασίες στα έξι λιμάνια δεν θα υποστηρίξει τρομοκρατικές δραστηριότητες. Είπε η κυρία Σνόου: 'Διαβάζω πως οι πληροφορίες μας έχουν 'κενά' που δεν επιτρέπουν να εκτιμηθούν τυχόν κίνδυνοι και ότι το κοινό εγχείρημα μπορεί να εμπερικλείει απειλές για μας. Αυτά τα λόγια με προβληματίζουν πολύ.'

    Η Ακτοφυλακή διευκρίνισε πως οι οποιεσδήποτε ανησυχίες είχε σχετικά με τη διαχείριση των 6 λιμανιών από την εταιρεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων εξετάστηκαν από την κυβέρνηση Μπους, η οποία και ενέκρινε στη συνέχεια τη σύναψη της σχετικής συμφωνίας.

    Ο Πρόεδρος Μπους

    Ο Πρόεδρος Μπους, μιλώντας την επομένη των ακροάσεων στους κυβερνήτες των Αμερικανικών Πολιτειών, απέφυγε να αναφερθεί στη διαμάχη γύρω από το όλο θέμα. Τόνισε όμως πως για την ασφάλεια των Αμερικανικών συνόρων απαιτείται να προωθηθεί σθεναρά η δημοκρατία σε όλο τον κόσμο. Κατά την έκφρασή του: 'Ο αγώνας εναντίον της τρομοκρατίας δεν έχει λήξει. Εξακολουθούμε να έχουμε ένα επικίνδυνο εχθρό που πρέπει να ηττηθεί. Η ευρύτερη στρατηγική μας επιβάλει να ενισχυθεί η ασφάλεια της χώρας.'

    Το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας τονίζει πως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και πως η εταιρεία του Ντουμπάη, που κέρδισε το συμβόλαιο για τη διαχείριση των 6 Αμερικανικών λιμανιών, θα ασχολείται αποκλειστικά με λιμενικές εργασίες σε αυτά και δεν θα έχει να κάνει τίποτα με τα θέματα ασφάλειας τα οποία θα εξακολουθήσουν να χειρίζονται Αμερικανικές υπηρεσίες.

    Παρά τις διαβεβαιώσεις αυτές όμως, ορισμένα μέλη του Κογκρέσου σχεδιάζουν να υποβάλουν νομοσχέδιο που θα απαγορεύει την ανάθεση οποιασδήποτε δραστηριότητας αμερικανικών λιμανιών σε εταιρείες άλλων κρατών, αραβικών και μη.

    [02] Το Ιράν απειλεί τις ΗΠΑ

    09-03-2006

    Σούλτε με το επικεφαλή της ΔΥΑΕ

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σκοτ Μακλέλλαν λέει ότι το Ιράν απομακρύνθηκε ακόμη περισσότερο από τη διεθνή κοινότητα εξαπολύοντας την απειλή ότι θα προκαλέσει 'ζημιά και πόνο' στις ΗΠΑ στη συνεχιζόμενη διαμάχη για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Ο κύριος Μακλέλαν έκανε τις δηλώσεις αυτές απαντώντας σε απειλή που εξέφρασε το Ιράν την Τετάρτη στη Βιέννη κατά την διάρκεια συνεδρίασης της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομική Ενέργειας. Η Διεθνής Υπηρεσία παρουσίασε την έκθεση, που όλοι περίμεναν, για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο αμερικανός πρέσβης Γκρέγκορυ Σούλτε είπε ότι η έκθεση καθιστά ξεκάθαρο ότι το Ιράν απέτυχε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της διεθνούς κοινότητας για την άρση του προγράμματος του εμπλουτισμού ουρανίου.

    Στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ Σων Μακόρμακ είπε ότι η κυβέρνηση Μπους δεν θα επιδιώξει την επιβολή κυρώσεων κατά την Τεχεράνης στο πρώτο γύρο συνομιλιών του Συμβουλίου Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Νίκολας Μπερνς είπε ότι το Συμβούλιο Ασφάλειας θα αρχίσει να συζητά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν στις αρχές της άλλης εβδομάδας.

    [03] Συνεχίζονται οι βιαιότητες και αυξάνονται οι απώλειες στο Ιράκ

    09-03-2006

    Ένοπλοι με στολές της ιρακινής αστυνομίας εισέβαλλαν σε ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας στη Βαγδάτη, και κράτησαν 50 εργαζόμενους ομήρους. Αξιωματούχοι του Ιρακινού Υπουργείου Εσωτερικών λένε ότι δεν είχαν καμία ανάμειξη και δεν αναφέρθηκαν στην ταυτότητα των δραστών.

    Σε άλλα επεισόδια βίας την Τετάρτη, η Ιρακινή αστυνομία δήλωσε ότι από πυροβολισμούς και βόμβες τοποθετημένες στο οδόστρωμα, συμπεριλαμβανομένης και μίας που στόχευσε αυτοκινητοπομπή του υπουργείου εσωτερικών, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 11 άτομα στη Βαγδάτη.

    Επίσης, περιπολίες δυνάμεων ασφάλειας εντόπισαν τουλάχιστον 20 σορούς, ως επί το πλείστον, αντρών σε εγκαταλελειμμένο αυτοκίνητο σε σουνιτική γειτονιά της πρωτεύουσας. Ιρακινοί αξιωματούχοι λένε ότι οι περισσότεροι άντρες ήταν δεμένοι και είχαν στραγγαλιστεί.

    [04] Ρεν: Φέτος πρέπει να κινηθεί η Τουρκία για την επίλυση του κυπριακού

    09-03-2006

    Ρεν, Γκιούλ και Πλάσνικ

    O επίτροπος διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ολι Ρεν, λέει ότι η Τουρκία χρειάζεται να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της φέτος για την επίλυση του Κυπριακού, αλλιώς μπορεί να υπάρξουν 'δυσμενείς επιπτώσεις' στις προσπάθειες της να ενταχθεί στην κοινότητα. Ο κύριος Ρεν συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ και ι υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Ούρσουλα Πλάσνικ την Τετάρτη στη Βιέννη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά από την Τουρκία να ανοίξει τα λιμάνια και αεροδρόμιά της στους ελληνοκύπριους στα πλαίσια της ενταξιακής της πορείας.. Ο κύριος Γκιούλ λέει ότι πιστεύει ότι η λύση στο κυπριακό πρέπει να προέλθει από τα Ηνωμένα Έθνη.

    Στο μεταξύ στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσος Παπαδόπουλος άσκησε κριτική στις ΗΠΑ για τις προσπάθειες τους να μειώσουν την οικονομική απομόνωση των Τουρκοκυπρίων. Ο κύριος Παπαδόπουλος είπε ότι οι ΗΠΑ κάνουν λάθος αν πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να συμφιλιώσουν με τον τρόπο αυτό τις δύο πλευρές.

    [05] Σε ανησυχητικά επίπεδα η εξάπλωση του στελέχους Η5Ν1

    09-03-2006

    Ντέιβιντ Ναμπάρο

    Ο ανώτερος εμπειρογνώμονας των Ηνωμένων Εθνών σε θέματα γρίπης των πτηνών, Ντέιβιντ Ναμπάρο, λέει ότι η Δυτική Αφρική, ο Νίγηρας και η Νιγηρία αγωνίζονται να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού. Ο κύριος Ναμπάρο δήλωσε την Τετάρτη ότι η εξάπλωση του θανατηφόρου στελέχους Η5Ν1 έχει φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα σε διάφορα σημεία της Δυτική Αφρικής και πρόσθεσε ότι κινδυνεύει ολόκληρη η περιοχή. Ο κύριος Ναμπάρο είπε επίσης ότι λίγοι δυτικοαφρικανοί έχουν τη δυνατότητα να κατασκευάσουν ορνιθώνες που θα συντελέσουν στο περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

    Ο κύριος Ναμπάρο είπε επίσης ότι περιμένει η ασθένεια να φτάσει στις Βόρεια Αμερική μέσα σε 6 με 12 μήνες. Στο μεταξύ, αμερικανοί αξιωματούχοι σχεδιάζουν φέτος να εξετάσουν περίπου 100 χιλιάδες πουλερικά για τον ιό, κυρίως στη Αλάσκα, σε νησιά που ειρηνικού, όπου συγκεντρώνονται αποδημητικά πουλιά από τη Ασία και τη Βόρειο Αμερική. Η γρίπη των πτηνών εξαπλώθηκε μέσα σε μερικούς μήνες από τη Ασία, στην Ευρώπη, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

    H Αλβανία επιβεβαίωσε την Τετάρτη το πρώτο κρούσμα του ιικού στελέχους Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών σε κοτόπουλα, ενώ η Κίνα ανακοίνωσε το θανατο ενός άλλου ατόμου από το ιό. Ο υπουργός Γεωργίας της Αλβανίας είπε ότι εξετάσεις σε άρρωστο κοτόπουλο από τις παράκτιας περιοχή των Αγίων Σαράντα, κοντά στα σύνορα με τη Ελλάδα επιβεβαίωσε τη παρουσία του θανατηφόρου στελέχους. Έλληνες αξιωματούχοι λένε ότι ενέτειναν τα μέτρα προστασίας.

    Στο μεταξύ , Βέλγοι αξιωματούχοι λένε ότι άντρας που πρόσφατα επισκέφτηκε την Κίνα εισήχθη σε νοσοκομείο των Βρυξελλών με συμπτώματα της γρίπης των πτηνών. Επίσης αναφορές από τη Κίνα λένε ότι ένα εννιάχρονο κορίτσι πέθανε από τη γρίπη των πτηνών, η οποία ήταν και το 10ο θύμα από τη θανατηφόρα αυτή επιδημία.

    [06] Ράις: Επείγουσα ανάγκη το χτίσιμο δημοκρατιών

    09-03-2006

    Κοντολίζα Ράις

    To Αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε την ετήσια εκθεσή του για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία αναφέρεται στις παραβιάσεις αλλά και τις βελτιώσεις που σημειώθηκαν σ' ολόκληρο τον κόσμο και η οποία τονίζει τη σχέση μεταξύ της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις σε συνέντευξη τύπου απ' ευκαιρία της παρουσίασης της έκθεσης είπε ότι το χτίσιμο δημοκρατιών αποτελεί επείγουσα ανάγκη που δεν μπορεί να καθυστερήσει.

    Η έκθεση αναφέρεται σε χώρες που παραβιάζουν συστηματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα, συγκεκριμένα την Κίνα, τη Βόρεια Κορέα , το Ιράν και της Βιρμανία. Επίσης η έκθεση αναφέρθηκε στην Ζιμπάμπουε που παραβιάζει σταθερά τις βασικές ελευθερίες , και στο κομουνιστικό καθεστώς της Κούβας το οποίο ελέγχει όλες τις πλευρές της ζωής των πολιτικών της.

    Η έκθεση επίσης τονίζει ότι η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένα και αναφέρει τα Βαλκάνια σαν παράδειγμα για το πως βελτιώσεις και στους δύο τομείς οδήγησαν σε μεγαλύτερη σταθερότητα και ασφάλεια. Η έκθεση επαινεί τις εκλογές στο Ιράκ, αλλά προσθέτει ότι η βία εξακολουθεί να υφίσταται. Επίσης η έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ αναφέρεται και στο Αφγανιστάν, την Ουκρανία και το Λίβανο ως χώρες που σημείωσαν πρόοδο μετά την διενέργεια εκλογών.

    [07] Η συμμετοχή γυναικών στην τοπική αυτοδιοίκηση και τα ποσοστά

    Μαρία Σπυριδωνάκου

    Αθήνα

    09-03-2006

    Οι γυναίκες θα κάνουν τη τοπική αυτοδιοίκηση να ανθήσει, διαβεβαίωναν όσοι το 2001 υποστήριζαν τη νομοθετική ρύθμιση η οποία προέβλεπε ότι στα ψηφοδέλτια των συνδυασμών όλης της χώρας οι γυναίκες δεν μπορούν να είναι λιγότερες από το 1/3 του συνόλου των υποψηφίων τους. Ο δήμαρχος του Αρκαλοχωρίου Χρήστος Γιαννόπουλος είναι ένας από τους φανατικούς υποστηριχτές του μέτρου. Ο κύριος Γιαννόπουλος, πάντως, δεν αρνείται το γεγονός ότι η ποσόστωση τελικά δεν έχει γίνει συνείδηση σε όσους ασχολούνται και συμμετέχουν στα κοινά.

    Η αισιοδοξία για την αποτελεσματικότητα της ποσόστωσης ωστόσο μετατράπηκε σε απογοήτευση καθώς ο αριθμός των γυναικών που εξελέγησαν στις προηγούμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές δεν ήταν ο αναμενόμενος. Η προσπάθεια να κατοχυρωθεί η γυναικεία συμμετοχή στις Δημόσιες Τοπικές Υποθέσεις δημιούργησε σε πολλές περιπτώσεις στρέβλωση του μέτρου καθώς η εφαρμογή του σε πολλές περιοχές της χώρας άγγιξε τα όρια της ιλαροτραγωδίας. Ο δήμαρχος Αμφιλοχίας Απόστολος Κοιμήσης θεωρεί ότι η ποσόστωση σε πάρα πολλές περιπτώσεις θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και μέτρο 'υποκριτικό'.

    Εν όψει των δημοτικών εκλογών η υποχρεωτική συμμετοχή των γυναικών θα διχάσει ξανά τελικά η ποσόστωση θα γίνει το μέσο που θα φέρει περισσότερες γυναίκες στη πολιτική ή θα επιβεβαιώσει όσους ισχυρίζονται ότι οδηγούμαστε στη λογική του 'προστατευόμενου φύλου'.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 10 March 2006 - 2:18:16 UTC