Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-03-20

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα σειρά ομιλιών Μπούς
  • [02] Ιράκ: Αυστηρά μέτρα ασφάλειας ενόψει θρησκευτικής γιορτής Σιιτών
  • [03] Νίκη Λουκασένκο στη Λευκορωσία
  • [04] Η Χαμάς υπέβαλε κατάλογο υπουργών
  • [05] Ισραήλ: Υπό έλεγχο η γρίπη των πτηνών
  • [06] Πακιστάν: 7 νεκροί από βομβιστικές επιθέσεις

  • [01] Νέα σειρά ομιλιών Μπούς

    20-03-2006

    Ο πρόεδρος Μπούς αρχίζει σήμερα σειρά ομιλιών που αποσκοπούν στην αύξηση της υποστήριξης στο εσωτερικό των ΗΠΑ, προς τον πόλεμο στο Ιράκ. Κατά την πρώτη ομιλία του στο Οχάιο ο κ. Μπούς θα επικεντρωθεί στις προσπάθειες ανοικοδόμησης του Ιράκ και σταθεροποίησης της χώρας.

    Χθες, τρίτη επέτειο απ' την έναρξη του πολέμου, ο κ. Μπούς δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι έχει ζητήσει απ' την ηγεσία του Ιράκ να εργαστεί σκληρά για την δημιουργία μιας κυβέρνησης που θα εκπροσωπεί όλους τους Ιρακινούς. Εξάλλου, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσέινυ, δήλωσε χθες ότι οι τρομοκράτες στο Ιράκ έχουν αρχίσει να αγανακτούν και γι' αυτό προσπαθούν να δημιουργήσουν εμφύλιο πόλεμο. Βρίσκονται σε απόγνωση, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσέινυ.

    Πάντως ο Δημοκρατικός βουλευτής, Τζον Μέρθα, δήλωσε ότι το Ιράκ βρίσκεται ήδη σε εμφύλιο πόλεμο και ζήτησε την σταδιακή απόσυρση των Αμερικανικών δυνάμεων, γιατί κάτι τέτοιο θα αποτελέσει κίνητρο για την Ιρακινή ηγεσία να αναλάβει τον έλεγχο της χώρας της.

    [02] Ιράκ: Αυστηρά μέτρα ασφάλειας ενόψει θρησκευτικής γιορτής Σιιτών

    20-03-2006

    Στο Ιράκ, μέχρι και 2 εκατομμύρια Σιίτες προσκυνητές αναμένεται πως θα συγκεντρωθούν σήμερα στην ιερή πόλη Κερμπάλα για την θρησκευτική γιορτή Αρμπαήν. Χιλιάδες Ιρακινοί αστυνομικοί και στρατιώτες έχουν τεθεί σε επιφυλακή γύρω απ' τη πόλη, με στόχο να αποφευχθούν εμφύλιες συγκρούσεις.

    Στο μεταξύ, βλήμα όλμου εξερράγη στη Κερμπάλα τη Κυριακή, χωρίς όμως να υπάρξουν θύματα ή τραυματίες. Πάντως τουλάχιστον 6 Σιίτες προσκυνητές τραυματίστηκαν σε επίθεση εναντίον τους καθ' οδόν προς την Κερμπάλα. Επίσης τουλάχιστον 12 άτομα σκοτώθηκαν στο Ιράκ τη Κυριακή, που συμπληρώθηκαν τρία χρόνια απ' την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ.

    Από τη πλευρά του, ο πρώην πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλλάουι, δήλωσε ότι εμφύλιος πόλεμος έχει ήδη ξεσπάσει στη χώρα του.

    [03] Νίκη Λουκασένκο στη Λευκορωσία

    20-03-2006

    Αλεξάντερ Μιλίνκεβιτς

    Στη Λευκορωσία, επανεξελέγη ο πρόεδρος, Αλεξάντερ Λουκασένκο, ενώ η αντιπολίτευση καταγγέλλει νοθεία στις εκλογές. Αξιωματούχοι δηλώνουν ότι τελικά ο κ. Λουκασένκο κέρδισε με το 83% της ψήφου στις εκλογές της Κυριακής, ενώ ο κύριος υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Αλεξάντερ Μιλίνκεβιτς, πήρε ποσοστό μόνο 6%. Όμως ο κ. Μιλίνκεβιτς ζητά την πραγματοποίηση και νέας διαδήλωσης της αντιπολίτευσης σήμερα. Περίπου 10 χιλιάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης αψήφησαν επίσημη απαγόρευση σε τέτοιου είδους συγκεντρώσεις και συμμετείχαν σε συλλαλητήριο τη Κυριακή. Σε ομιλία του στη συγκέντρωση ο κ. Μιλίνκεβιτς δήλωσε ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τα εκλογικά αποτελέσματα και ζήτησε την διενέργεια νέων εκλογών.

    Η Ουάσιγκτον έχει χαρακτηρίσει τον πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, τελευταίο δικτάτορα της Ευρώπης, λόγω του μητρώου του σε θέματα ελευθερίας του λόγου και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    [04] Η Χαμάς υπέβαλε κατάλογο υπουργών

    20-03-2006

    Ισμαήλ Χανίγιε, Μαχμούντ Αμπάς

    Η Ισλαμική εξτρεμιστική οργάνωση Χαμάς υπέβαλε την Κυριακή στον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, τον κατάλογο με τα ονόματα του νέου της υπουργικού συμβουλίου. Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός, Ισμαήλ Χανίγιε, προσκόμισε τον κατάλογο, ενώ αργότερα δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η νέα κυβέρνηση απαρτίζεται από 14 υπουργούς από τη Δυτική Όχθη και 10 απ' την Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης και μιας γυναίκας και ενός Χριστιανού. Είπε επίσης ότι δύο ηγετικά στελέχη της Χαμάς, ο Μαχμούντ Ζαχάρ, διορίζεται υπουργός εξωτερικών και ο Σαΐντ Σαγιάμ, διορίζεται υπουργός εσωτερικών.

    Από τη πλευρά του ο κ. Αμπάς δήλωσε πριν συναντηθεί με τον κ. Χανίγιε ότι το Παλαιστινιακό κοινοβούλιο θα κληθεί σύντομα να ψηφίσει επί της σύστασης της νέας κυβέρνησης. Σύμβουλοι του κ. Αμπάς δήλωσαν ότι ο Παλαιστίνιος πρόεδρος δεν σκοπεύει να παρεμποδίσει τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, αλλά αναμένεται ότι θα πιέσει τη Χαμάς να μετριάσει την μέχρι τώρα σκληροπυρηνική στάση της.

    [05] Ισραήλ: Υπό έλεγχο η γρίπη των πτηνών

    20-03-2006

    Η Αίγυπτος ανακοίνωσε και δεύτερο ύποπτο κρούσμα της γρίπης των πτηνών, καθώς το Ισραήλ θανατώνει χιλιάδες πουλερικά σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση της ασθένειας.

    Το υπουργείο υγείας της Αιγύπτου ανακοίνωσε τη Κυριακή ότι νεαρός άνδρας που νοσηλεύεται απ' την Πέμπτη φέρει συμπτώματα της ασθένειας. Ο ασθενής διατηρούσε πτηνοτροφική μονάδα βόρεια του Καΐρου, όπου τη περασμένη Δευτέρα ψόφησαν πολλά απ' τα πουλερικά του. Επίσης πιστεύεται ότι ο θάνατος τη Παρασκευή μιας γυναίκας στην Αίγυπτο οφείλεται στο θανατηφόρο στέλεχος Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών.

    Εξάλλου, στο Ισραήλ οι αρχές δήλωσαν ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, ενώ συνεχίζονται οι θανατώσεις χιλιάδων πουλερικών με στόχο των περιορισμό της ασθένειας. Μέχρι στιγμής 100 άτομα έχουν πεθάνει παγκοσμίως απ' την γρίπη των πτηνών.

    [06] Πακιστάν: 7 νεκροί από βομβιστικές επιθέσεις

    20-03-2006

    Στο βορειοδυτικό Πακιστάν, Ισλαμιστές εξτρεμιστές πιστεύεται ότι ευθύνονται για τις εκρήξεις τριών βομβών κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 7 άτομα και να τραυματιστούν 4. Τοπικός αστυνομικός διοικητής δήλωσε ότι τρεις αστυνομικοί, τρεις πολιτοφύλακες και ένας περαστικός σκοτώθηκαν όταν βόμβα κατέστρεψε αστυνομικό όχημα στην πόλη Ντέρα Ισμαήλ Καν.

    Λίγες ώρες αργότερα και δεύτερη βόμβα εξερράγη κοντά στο σημείο της πρώτης βομβιστικής επίθεσης καταστρέφοντας τοίχο κυβερνητικού κτηρίου, αλλά χωρίς να υπάρξουν θύματα. Αργότερα το βράδυ της ίδιας μέρας άλλη μια βόμβα εξερράγη κοντά στον αστυνομικό σταθμό στο κέντρο της ίδιας πόλης προκαλώντας και πάλι υλικές ζημιές αλλά όχι θύματα. Κανείς μέχρι στιγμής δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις, αλλά ο αστυνομικός διοικητής επέρριψε την ευθύνη σε εξτρεμιστές από γειτονική ημιαυτόνομη περιφέρεια.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 21 March 2006 - 2:18:22 UTC