Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-04-05

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Και δεύτερη δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ
  • [02] Γαλλία: Συγκρούσεις διαδηλωτών αστυνομίας με νέες συλλήψεις
  • [03] Παραιτήθηκε ο Τομ Ντηλαίη
  • [04] Έκκληση Ερντογάν για εθνική ενότητα
  • [05] Πανεθνικό μποϋκοτάζ την 1η Μαΐου για τα δικαιώματα των παράνομων μεταναστών
  • [06] Μετεωρολόγοι: Ιδιαίτερα έντονη και η φετινή σαιζόν τυφώνων
  • [07] "Πολιτική πακέτου" ζητά το Πακιστάν απ' την Ουάσιγκτον
  • [08] Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος υπέρμαχος της Ελληνικής Παιδείας στις ΗΠΑ
  • [09] Γιώργος Κουμουτσάκος: Οι Ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι ώριμες

  • [01] Και δεύτερη δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ

    05-04-2006

    Η δίκη του πρώην ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσείν, για την δολοφονία 140 Σιιτών στο χωριό Ντουτζαΐλ το 1982, θα ξαναρχίσει σήμερα, όπου αναμένεται ότι θα καταθέσει και ο ίδιος. Ο Σαντάμ Χουσεΐν έχει ήδη παραδεχτεί ότι έδωσε εντολές που οδήγησαν στις δολοφονίες, λέγοντας ότι οι εντολές του ήταν νόμιμες, αφού οι δολοφονημένοι κρίθηκαν ένοχοι από δικαστή απόπειρας δολοφονίας εναντίον του.

    Στο μεταξύ, οι ιρακινές εισαγγελικές αρχές ανακοίνωσαν την Τρίτη την έναρξη και δεύτερης δίκης του Σαντάμ Χουσείν, για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας για την εκστρατεία κατά των Κούρδων του Ιράκ στην δεκαετία του 80. Το ιρακινό δικαστήριο δήλωσε ότι ολοκλήρωσε τις έρευνές του για την επιχείρηση της Ανφάλ, απαγγέλλοντας κατηγορίες εναντίον του Σαντάμ Χουσεΐν και έξι άλλων για εγκλήματα όπως την γνωστή δολοφονία με χημικά αέρια χιλιάδων αμάχων στο χωριό Χαλάμπτζα. Σύμφωνα με οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η επιχείρηση στο Ανφάλ κόστισε τη ζωή σε 180,000 ανθρώπους.

    Η νέα δίκη ενδέχεται να αρχίσει τον επόμενο μήνα.

    [02] Γαλλία: Συγκρούσεις διαδηλωτών αστυνομίας με νέες συλλήψεις

    05-04-2006

    Η γαλλική αστυνομία συγκρούστηκε τη Τρίτη στο κέντρο του Παρισιού με διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για το νέο εργασιακό νόμο. Οι διαδηλωτές έριχναν πέτρες, μεταλλικά αντικείμενα, ακόμη και παγκάκια εναντίον της αστυνομίας που ανταποκρίθηκε με δακρυγόνα και σφαίρες καουτσούκ. Οι αρχές είπαν ότι συνελήφθησαν πάνω από 200 άτομα.

    Νωρίτερα, τα εργατικά σωματεία είχαν δηλώσει ότι περίπου 2 εκατομμύρια άτομα συμμετείχαν στις διαδηλώσεις στο Παρίσι και άλλες πόλεις. Απ' την απεργία υπήρξαν προβλήματα στις συγκοινωνίες, αλλά οι καθυστερήσεις δεν ήταν τόσο σοβαρές όσο την περασμένη εβδομάδα. Ο πρόεδρος Ζάκ Σιράκ υπέγραψε ήδη το επίμαχο νομοσχέδιο, αλλά δήλωσε ότι δεν θα τεθεί σε ισχύ πριν να επέλθουν σ' αυτό αλλαγές.

    [03] Παραιτήθηκε ο Τομ Ντηλαίη

    05-04-2006

    Ο επίμαχος Ρεπουμπλικανός βουλευτής και πρώην ηγέτης της πλειοψηφίας στην Βουλή των Αντιπροσώπων, Τόμ Ντηλαίη, από το Τέξας ανακοίνωσε την πρόθεση του να παραιτηθεί από την Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων μέσα στους επόμενους μήνες και να αποσυρθεί απ' την πολιτική.

    Σε γραπτή ανακοίνωση του γραφείου του αναφέρεται ότι θα παραιτηθεί απ' την βουλευτική έδρα που διατηρεί τα τελευταία 21 χρόνια και ότι η παραίτηση του θα ισχύσει απ' τα μέσα Ιουνίου. Ο κ. Ντηλαίη, που επισκιάζεται από σωρεία σκανδάλων, κατηγορείται και για παραβιάσεις, σε ποινικό επίπεδο, της νομοθεσίας για την χρηματοδότηση προεκλογικών εκστρατειών στο Τέξας. Επίσης δύο ανώτεροι συνεργάτες του κατηγορούνται για συνεργασία με τον καταδικασθέντα πρώην λομπίστα, Τζάκ Αμπράμοφ, που αντιμετωπίζει ποινή εξαετούς φυλάκισης για απάτη. Πάντως ο κ. Ντηλαίη διαψεύδει κάθε ανάμειξη στις υποθέσεις αυτές.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Χάουαρντ Ντην, χαρακτήρισε την παραίτηση του Τομ Ντηλαίη, καλή ένδειξη, και τόνισε τα προβλήματα διαφθοράς και τα σκάνδαλα που πλήττουν το Ρεπουμπλικανικό κόμμα.

    [04] Έκκληση Ερντογάν για εθνική ενότητα

    05-04-2006

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, έκανε έκκληση για εθνική ενότητα μετά τις ταραχές στις κουρδικές περιοχές της χώρας, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 16 άτομα την περασμένη εβδομάδα. Μιλώντας σε μέλη του κόμματός του την Τρίτη, ο κ. Ερντογάν δεσμεύτηκε να μην υποχωρήσει στην βία και να επεκτείνει τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, αλλά παράλληλα απέρριψε οποιονδήποτε διάλογο με το κύριο κουρδικό πολιτικό κόμμα, μέχρις ότου αυτό καταδικάσει ως τρομοκρατική οργάνωση το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν ή Πεκακά.

    Την περασμένη εβδομάδα, εκατοντάδες Κούρδοι συγκρούστηκαν με τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας. Οι ταραχές άρχισαν την περασμένη Τρίτη στο Ντιγιαρμπακίρ, μετά την κηδεία 14 μελών του ΠεΚαΚά, που σκοτώθηκαν από τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας.

    Οι ΗΠΑ καταδίκασαν την βία και ζήτησαν από όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

    [05] Πανεθνικό μποϋκοτάζ την 1η Μαΐου για τα δικαιώματα των παράνομων μεταναστών

    05-04-2006

    Στις ΗΠΑ, οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των μεταναστών, ζητούν πανεθνικό μποϋκοτάζ την 1η Μαίου, ώστε να πιεστεί το κογκρέσο να δώσει στους παράνομους μετανάστες το δικαίωμα απόκτησης αμερικανικής υπηκοότητας. Την ημέρα εκείνη, μετανάστες και υποστηρικτές τους σχεδιάζουν να μην πάνε στις δουλειές τους και να αποφύγουν είτε να αγοράσουν, είτε να πωλήσουν οτιδήποτε.

    Τις τελευταίες εβδομάδες, μετανάστες και υποστηρικτές των δικαιωμάτων τους πραγματοποίησαν διαδηλώσεις σε πολλά μέρη των ΗΠΑ. Οι διαδηλωτές υποστήριζαν ότι θα πρέπει να αναγνωριστεί η σημαντική συμβολή των μεταναστών στην αμερικανική οικονομία. Στο μεταξύ, συνεχίζεται στη γερουσία η συζήτηση για πρόγραμμα προσωρινής άδειας εργασίας για ξένους, που προωθεί ο πρόεδρος Μπούς.

    [06] Μετεωρολόγοι: Ιδιαίτερα έντονη και η φετινή σαιζόν τυφώνων

    05-04-2006

    Ομάδα ειδικών μετεωρολόγων του πανεπιστημίου του Κολοράντο προβλέπει ότι και η φετινή σαιζόν τυφώνων του Ατλαντικού θα είναι ιδιαίτερα έντονη, αλλά όχι τόσο όσο η περσινή, που ξεπέρασε κάθε ρεκόρ. Οι ειδικοί δήλωσαν την Τρίτη ότι αναμένουν πως θα σημειωθούν 17 τροπικές καταιγίδες και 9 τυφώνες το 2006. Συνήθως κατά μέσον όρο, σημειώνονται 10 καταιγίδες και 6 τυφώνες. Η εποχή των τυφώνων ξεκινά στις αρχές Ιουνίου.

    Πέρυσι σημειώθηκαν 27 τροπικές καταιγίδες και 15 τυφώνες, που είναι περίπου διπλάσιοι από εκείνους που είχαν προβλεφθεί. Οι προβλέψεις των επιστημόνων του πανεπιστημίου του Κολοράντο συμπίπτουν με παραπλήσιες προβλέψεις από το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ, που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

    [07] "Πολιτική πακέτου" ζητά το Πακιστάν απ' την Ουάσιγκτον

    05-04-2006

    Το Πακιστάν ζήτησε από την Ουάσινγκτον να υιοθετήσει πολιτική πακέτου, σε σχέση με την παροχή πολιτικής πυρηνικής τεχνολογίας στην Ινδία και το Πακιστάν. Το αίτημα του Πακιστάν υποβλήθηκε την Τρίτη, κατά την διάρκεια συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών Χουρσήντ Καζούρι με τον επισκεπτόμενο Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ. Το Πακιστάν ανησυχεί εξαιτίας της πρόσφατης πυρηνικής συμφωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ινδίας. Ο πρόεδρος Μπούς υπέγραψε την συμφωνία με την Ινδία, αλλά αρνήθηκε να υπογράψει παρόμοια με το Πακιστάν.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πακιστανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Καζούρι υπογράμμισε την ανάγκη ύπαρξης πακέτου για τις δύο χώρες, ώστε να αποφευχθεί πιθανός αγώνας εξοπλισμών μεταξύ τους, για να προαχθεί η αυτοσυγκράτηση και να ικανοποιηθούν οι πραγματικές ενεργειακές ανάγκες του Πακιστάν. Οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν επίσης τις σχέσεις του Πακιστάν με το Αφγανιστάν και την Ινδία. Και οι δύο τόνισαν ότι το Πακιστάν πρέπει να κάνει περισσότερα για να αποφευχθεί η παράνομη είσοδος τρομοκρατών στη χώρα. Ο κ. Μπάουτσερ είχε στη συνέχεια συνάντηση με τον πρόεδρο Περβέζ Μουσάραφ, όμως δεν δόθηκαν λεπτομέρειες στην δημοσιότητα.

    [08] Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος υπέρμαχος της Ελληνικής Παιδείας στις ΗΠΑ

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    05-04-2006

    Δείτε τη συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου στη ΦτΑ - Download

    Δείτε τη συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου στη ΦτΑ

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος

    Το συνέδριο του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Κληρονομιάς, που διοργανώθηκε πρόσφατα στη Ουάσιγκτον, επικέντρωσε την προσοχή στην ενίσχυση των σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, την διεύρυνση των διμερών εμπορικών συναλλαγών και την προώθηση της Ελληνικής παιδείας και του Ελληνικού πολιτισμού στην Αμερική. Ένας από τους κύριους ομιλητές για το τρίτο αυτό θέμα ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος.

    Σε κάποιο διάλειμμα των εργασιών του συνεδρίου ο Σεβασμιότατος παραχώρησε στην Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής ραδιοτηλεοπτική συνέντευξη στην οποία και ανέφερε τα εξής:

    Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος: Ήταν μία πολύ ωραία ευκαιρία, σε δύο μέρη, όπως την είδα εγώ. Στο πρώτο μέρος μίλησαν οι πρέσβεις της Ελλάδος στις ΗΠΑ και των ΗΠΑ στην Ελλάδα και είχαμε και συμμετοχή και άλλων ανθρώπων. Επομένως ήταν μια ευκαιρία προσεγγίσεως σε επίπεδο πρέσβεων και ανθρώπων του επιχειρηματικού κόσμου απ' όλη την Αμερική. Σημαντικό διότι βρέθηκαν μαζί. Ο χώρος ο επιχειρησιακός είναι πάντοτε ένας χώρος ο οποίος βοηθά σε προαγωγή των ανθρώπινων σχέσεων ίσως περισσότερο από άλλους χώρους, γιατί οι άνθρωποι συναλλάσσονται και συνδέονται. Το δεύτερο μέρος, που ήταν πολύ σημαντικό, ήταν μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα Ελληνική παιδεία και πολιτισμός, με τη συμμετοχή 6 ανθρώπων από δω που έχουν σχέση με τα πράγματα και τα θέματα της παιδείας.

    Πάρα πολύ ενδιαφέρουσα η συμμετοχή αυτή διότι εκφράστηκαν σημαντικές απόψεις οι οποίες τονίζουν πρώτον, την πολύ μεγάλη σημασία που είχε πάντοτε η ελληνική παιδεία και ο ελληνικός πολιτισμός και η ελληνική παράδοση, όταν μάλιστα συνδυάζεται και με τη ορθοδοξία. Δεύτερον, τονίστηκε ότι σήμερα υπάρχει ένα είδος ανανεώσεως και αναθερμάνσεως και επανακαλύψεως του τεραστίου πλούτου που είναι ο κλασσικός ελληνικός κόσμος και θα λέγαμε κατ' επέκταση Βυζάντιο και Ελλάς. Τρίτον, συζητήθηκαν θέματα παιδείας και υπεδείχθησαν ακόμη και πρακτικοί τρόποι οι οποίοι μπορούν να βελτιώσουν την παροχή παιδείας η οποία γίνεται εδώ στην Αμερική στο επίπεδο των παιδιών, κυρίως από την αρχιεπισκοπή με τα σχολεία τα ημερήσια και τα απογευματινά, και στα παραπάνω επίπεδα, στα πανεπιστήμια, με τη παρουσία σημαντικού αριθμού ελλήνων επιφανών εν πολύς επιστημόνων και καθηγητών.

    Επιπλέον τονίσθηκε η σημασία που έχουν κέντρα τα οποία προωθούν και προάγουν θέματα διαλέξεων εκθέσεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων και μουσεία στα οποία υπάρχει μία μόνιμη έκθεση κλασσικών ή βυζαντινών ελληνικών εκθεμάτων. Όλα αυτά είναι θέματα που συντελούν και προάγουν την παιδεία ώστε η ελληνική παράδοση ως ελληνισμός και ορθοδοξία, η οποία αρχίζει όχι απλώς με τα κλασσικά χρόνια του πέμπτου αιώνος π.Χ. αλλά πηγαίνει πολύ πριν, αν υπολογίσει κανείς τις εκθέσεις που έγιναν στο 3000 π.Χ., που ξεκινούν από το Αιγιοπελαγικό πολιτισμό και φτάνει μέχρι τις μέρες μας με όλα αυτά τα στοιχεία.

    Επομένως τονίζεται η τεραστία σημασία που έχει αυτός ο θησαυρός που όλοι φέρουμε σήμερα και η ανάγκη να τον κρατήσουμε ακέραιο, να τον καλλιεργήσουμε και να τον μεταδώσουμε στις νεωτέρες γενεές. Από την άποψη αυτή τέτοιου είδους συναντήσεις είναι όντως παραγωγικές γιατί αφ' ενός μεν αυξάνουν την αίσθηση ενημερότητας και συνειδήσεως για τα θέματα παιδείας και πολιτισμού, αφ' ετέρου οδηγούν σε συγκεκριμένες πλέον αποφάσεις και σχέδια και προγράμματα τα οποία είναι πάρα πολύ ευεργετικά.

    [09] Γιώργος Κουμουτσάκος: Οι Ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι ώριμες

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    05-04-2006

    Δείτε τη συνέντευξη του Γ. Κουμουτσάκου στη ΦτΑ - Download

    Δείτε τη συνέντευξη του Γ. Κουμουτσάκου στη ΦτΑ

    Γιώργος Κουμουτσάκος

    Στο συνέδριο που διοργάνωσε το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Κληρονομιάς στη Ουάσιγκτον για την προώθηση των σχέσεων Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών πήρε μεταξύ άλλων μέρος και ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος ήρθε στην Αμερικανική πρωτεύουσα για τον σκοπό αυτό.

    Σε κάποιο διάλειμμα του συνεδρίου, ο κύριος Κουμουτσάκος παραχώρησε ραδιοτηλεοπτική συνέντευξη στην Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής, στην οποία μίλησε για την εκδήλωση αυτή και την δική του συμμετοχή. Ο κύριος Κουμουτσάκος είπε μεταξύ άλλων: 'Πράγματι το συνέδριο που διοργανώθηκε στην Ουάσιγκτον για την πορεία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, αλλά και για τις προοπτικές τους ήταν εξαιρετικά χρήσιμο και σημαντικό. Σημαντικό ήταν γιατί άνθρωποι οι οποίοι συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων στις ΗΠΑ , ήταν παρόντες σ' αυτό το συνέδριο. Ήταν χρήσιμο γιατί μεταξύ αυτών των ανθρώπων συζητήθηκαν και εκφράστηκαν ιδέες για το πώς οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις μπορούν να ενισχυθούν στο μέλλον. Προσωπικά έλαβα μέρος σ' αυτό το συνέδριο θέλοντας να τονίσω ότι οι ελληναμερικανικές σχέσεις έχουν περάσει στο στάδιο της ωρίμανσης, είναι ώριμες σχέσεις και αυτό πάει να πει ότι μπορούμε να συνεργαζόμαστε στα σημεία που έχουμε κοινά συμφέροντα, μπορούμε να προχωράμε με αποτελεσματικότητα σ' αυτή τη συνεργασία, και ταυτόχρονα, όπου υπάρχουν αποκλίσεις, αυτές να μη χαλάνε και να μην επηρεάζουν αυτή την λειτουργική καιν αποτελεσματική σχέση. Νομίζω ότι αυτά τα δύο στοιχεία είναι τα χαρακτηριστικά μίας ώριμης σχέσης δυο ανεξαρτήτων χωρών που έχουν παραδοσιακές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας'.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 6 April 2006 - 1:18:17 UTC