Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-04-12

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Τεχεράνη μπήκε στην ομάδα των πυρηνικών χωρών
  • [02] Το Ιράκ μποϋκοτάρει διάσκεψη Αράβων υπουργών εξωτερικών
  • [03] Η αποκατάσταση υδροβιοτόπων μπορεί να περιορίσει την εξάπλωση της γρίπης των πτηνών
  • [04] Την πολιτική απομόνωση της Χαμάς συνιστουν τα Η.Ε.
  • [05] Αβέβαιες οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και του εμπορίου
  • [06] Ο Μπερλουσκόνι αμφισβητεί τα αποτελέσματα
  • [07] Πιέσεις της διεθνούς κοινότητας στο Σουδάν
  • [08] Νέο πρόγραμμα παροχής φαρμάκων για ηλικιωμένους
  • [09] Πακιστάν: 56 νεκροί από βομβιστή αυτοκτονίας στο Καράτσι
  • [10] Ο Πρόεδρος της Κίνας θα επισκεφτεί τις ΗΠΑ
  • [11] Αφγανιστάν: 7 παιδιά θύματα ρουκέτας των Ταλεμπάν

  • [01] Η Τεχεράνη μπήκε στην ομάδα των πυρηνικών χωρών

    12-04-2006

    Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, μεταβαίνει σήμερα στο Ιράν με στόχο να ζητήσει απ' την Τεχεράνη να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα. Η αποστολή αυτή Μπαραντέι πραγματοποιείται μια μέρα μετά την ανακοίνωση του προέδρου του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ότι η χώρα του προέβη σε εμπλουτισμό ουρανίου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πυρηνικά εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής.

    Ο κ. Αχμαντινετζάντ τόνισε ότι το Ιράν μπήκε πλέον στην ομάδα πυρηνικών χωρών, όπως είπε, ενώ διέψευσε αμερικανικούς ισχυρισμούς ότι η Τεχεράνη προσπαθεί να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα. Στις 28 Απριλίου ο κ. Ελ Μπαραντέι θα πρέπει να λογοδοτήσει στο Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ για το θέμα του Ιράν. Το Συμβούλιο τότε θα αποφασίσει για το αν θα επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης.

    Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι το Ιράν κινείται προς λάθος κατεύθυνση με τις πυρηνικές του δραστηριότητες, ενώ εκπρόσωπος του προέδρου Μπους είπε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα συζητήσει το θέμα με το Συμβούλιο Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών.

    [02] Το Ιράκ μποϋκοτάρει διάσκεψη Αράβων υπουργών εξωτερικών

    12-04-2006

    Ιμπραχίμ Αλ Τζααφάρι

    Το Ιράκ θα μποϋκοτάρει την σημερινή διάσκεψη των Αράβων υπουργών Eξωτερικών στο Κάιρο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σχόλια του προέδρου της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, που είπε ότι το Ιράκ βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο και ότι οι περισσότεροι Σιίτες του Αραβικού κόσμου αισθάνονται μεγαλύτερη πίστη προς το Ιράν απ' ότι στις δικές τους χώρες. Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιμπραχίμ Αλ Τζααφάρι, που είναι Σιίτης, δήλωσε ότι το μποϋκοτάζ της διάσκεψης αποδεικνύει την ανάγκη συμπαράστασης στον Ιρακινό λαό.

    Πάντως παραμένει το αδιέξοδο στο Ιράκ για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, κυρίως λόγω του θέματος της υποψηφιότητας του κ. Τζααφάρι για την πρωθυπουργία της χώρας. Οι Σουνίτες και οι Κούρδοι απέρριψαν την υποψηφιότητα Τζααφάρι λέγοντας ότι δεν έχει κάνει τίποτα για τον τερματισμό των εμφύλιων βιαιοτήτων.

    [03] Η αποκατάσταση υδροβιοτόπων μπορεί να περιορίσει την εξάπλωση της γρίπης των πτηνών

    12-04-2006

    Τα Ηνωμένα Έθνη δηλώνουν ότι η αποκατάσταση δεκάδων χιλιάδων κατεστραμμένων υδροβιοτόπων σ' ολόκληρο το κόσμο θα μπορούσε να συντείνει στον περιορισμό της πιθανότητας πανδημίας της γρίπης των πτηνών. Προκαταρκτικά αποτελέσματα έκθεσης δόθηκαν την Τρίτη στη δημοσιότητα στα πλαίσια συνεδρίου στη έδρα του Περιβαλλοντολογικού Προγράμματος των Η.Ε. στο Ναϊρόμπι της Κένυας.

    Η έκθεση αναφέρει ότι η καταστροφή των υδροβιότοπων εξαναγκάζει πολλά πουλιά να βρουν άλλους τόπους διαμονής, όπως λίμνες σε αγροκτήματα και ορυζώνες. Επίσης αναφέρει ότι αυτοί οι τόποι διαμονής των πουλιών αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης της γρίπης των πτηνών σε οικόσιτα πουλερικά, όπως τα κοτόπουλα.

    Τα Η.Ε. επισημαίνουν ότι οι τρέχουσες προσπάθειες περιορισμού της εξάπλωσης της γρίπης των πτηνών, με την απομόνωση ή την θανάτωση των πουλερικών, είναι απλώς γρήγορες λύσεις χωρίς μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Να υπενθυμίσουμε ότι η γρίπη των πτηνών έχει εντοπιστεί σε πτηνά στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη.

    [04] Την πολιτική απομόνωση της Χαμάς συνιστουν τα Η.Ε.

    12-04-2006

    O Παλαιστήνιος πρωθυπουργός Ισμαήλ Χανίγε

    Tα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν τις υπηρεσίες τους να αποφύγουν τις πολιτικές επαφές με την υπό την Χαμάς Παλαιστινιακή κυβέρνηση. Όμως αξιωματούχοι των ΗΕ λένε ότι θα επιτραπεί η συνέχιση της παροχής ανθρωπιστικής βοηθείας στους Παλαιστίνιους.

    Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρούν τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση και έχουν παγώσει βοήθεια προς αυτήν, έως ότου αναγνωρίσει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ.

    Η Ρωσία θεωρεί ότι η προσέγγιση αυτή είναι λανθασμένη. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρώφ, δήλωσε ότι αν σταματήσει η παροχή βοήθειας προς τη Χαμάς μπορεί να αποσταθεροποιηθεί περαιτέρω η περιοχή. Και προσθέτει ότι ο μόνος τρόπος να διασφαλιστεί ότι η Χαμάς θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της δύσης είναι η έναρξη διαλόγου με την ηγεσία της.

    Την Τρίτη 6 Παλαιστίνιοι βουλευτές μετέβησαν στο Ιράν για να ζητήσουν οικονομική υποστήριξη.

    [05] Αβέβαιες οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και του εμπορίου

    12-04-2006

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου δήλωσε ότι οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία και το εμπόριο για το 2006 είναι αβέβαιες και ότι εξαρτώνται κατά ένα μεγάλο μέρος από τις τιμές πετρελαίου. Για το 2005 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου αναφέρει ανάπτυξη της τάξης του 6% στον τομέα προϊόντων και υπηρεσιών και προβλέπει ότι το παγκόσμιο εμπόριο θα διευρυνθεί κατά 7% το 2006. Ο ανώτερος οικονομολόγος του διεθνούς οργανισμού, Πάτρικ Λόου, προειδοποιεί πάντως, ότι η αύξηση των τιμών του πετρελαίου και των επιτοκίων μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τις προβλέψεις του οργανισμού.

    Η έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου αναφέρει ότι η εμπορική κίνηση στη Ευρώπη ήταν μειωμένη πέρυσι και ότι η ανάπτυξη των ευρωπαϊκών εξαγωγών και εισαγωγών ήταν πεσμένη σε σύγκριση με άλλες περιοχές. Άλλος οικονομολόγος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου αναφέρει ότι η αύξηση των Κινεζικών εξαγωγών κατά 28% κατέστησε την Ασία την ατμομηχανή οικονομικής ανάπτυξης το 2005.

    [06] Ο Μπερλουσκόνι αμφισβητεί τα αποτελέσματα

    12-04-2006

    Σίλβιο Μπερλουσκόνι

    Ο ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αμφισβητεί την εκλογική νίκη του κεντροαριστερού ηγέτη, Ρομάνο Πρόντι. Ο κ. Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι ο πολιτικός του αντίπαλος φέρθηκε ανεύθυνα όταν ισχυρίστηκε ότι κέρδισε τις εκλογές την Τρίτη. Αν και τα επίσημα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο συνασπισμός του κ. Πρόντι κέρδισε με μικρή διαφορά τις εκλογές, ο κ. Μπερλουσκόνι είπε ότι η καταμέτρηση των ψήφων δημιουργεί αμφιβολίες και ζήτησε την επανεξέταση χιλιάδων ψηφοδελτίων των Ιταλών ψηφοφόρων του εξωτερικού.

    Ο κ. Πρόντι δεσμεύτηκε ότι θα ενώσει την χώρα και είπε ότι η κυβέρνησή του θα βάλει την Ευρώπη στο επίκεντρο της πολιτικής της. Αν και είναι εναντίον του πολέμου στο Ιράκ, ο κ. Πρόντι δήλωσε επίσης ότι υποστηρίζει εποικοδομητικές σχέσεις με την Ουάσινγκτον, όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκότ Μακλέλλαν, χαρακτήρισε την Ιταλία δυνατό σύμμαχο των ΗΠΑ και δήλωσε ότι δεν αναμένεται αλλαγή των σχέσεών τους με τη Ρώμη.

    [07] Πιέσεις της διεθνούς κοινότητας στο Σουδάν

    12-04-2006

    Το Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ απαιτεί από την κυβέρνηση του Σουδάν και τους αντάρτες να καταλήξουν σε ειρηνευτική συμφωνία σε σχέση με το Νταρφούρ μέχρι τα τέλη του μήνα. Το δεκαπενταμελές συμβούλιο δήλωσε σε ανακοίνωση του την Τρίτη ότι οι μαχόμενες πλευρές στο Νταρφούρ πρέπει να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι τις 30 Απριλίου, προθεσμία που τέθηκε από την Αφρικανική Ένωση.

    Το συμβούλιο δεσμεύτηκε να καταστήσει υπόλογους των πράξεων τους εκείνους που μπλοκάρουν την ειρηνευτική διαδικασία. Το Συμβούλιο Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών επίσης ζήτησε από ομάδα του διεθνούς οργανισμού να μεταβεί στο Νταρφούρ μέχρι τα τέλη του μήνα για να εκτιμήσει την κατάσταση για την μεταβίβαση του ελέγχου των ειρηνευτικών επιχειρήσεων από την Αφρικανική Ένωση στα Ηνωμένα Έθνη.

    [08] Νέο πρόγραμμα παροχής φαρμάκων για ηλικιωμένους

    12-04-2006

    Ο πρόεδρος Μπους

    Ο πρόεδρος Μπους παρότρυνε τους ηλικιωμένους Αμερικανούς να εγγραφούν στο νέο του πρόγραμμα παροχής φαρμάκων πριν την λήξη της προθεσμίας στις 15 Μαΐου. Ο κ. Μπους έκανε το σχόλιο αυτό σε ομιλία του στην πόλη Τζέφφερσον του Μιζούρι, με θέμα το νέο πρόγραμμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Ο κ. Μπους είπε στο ακροατήριό του ότι ήδη 29 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν εγγραφεί στο πρόγραμμα, που στοχεύει στο να τους δώσει επιλογές χωρίς μεγάλο κόστος.

    Ο επικεφαλής του εν λόγω προγράμματος Μάρκ Μακλέλλαν δήλωσε ότι σχεδιάζονται περίπου 1,000 σεμινάρια με πληροφορίες για εγγραφή στο πρόγραμμα σε διάφορες αμερικανικές πόλεις αυτή την εβδομάδα, για την ενημέρωση των ενδιαφερομένων. Ο κ. Μπους παραδέχθηκε ότι το πρόγραμμα παρουσίαζε ορισμένα προβλήματα, όμως είπε ότι η κυβέρνηση τα επέλυσε. Οι Δημοκρατικοί λένε πάντως ότι οι διάφορες επιλογές που προσφέρει το πρόγραμμα δημιουργούν σύγχυση στους ηλικιωμένους, ενώ θα τους κοστίσουν περισσότερα χρήματα.

    [09] Πακιστάν: 56 νεκροί από βομβιστή αυτοκτονίας στο Καράτσι

    12-04-2006

    Στo Πακιστάν, έκρηξη βόμβας στο Καράτσι κατά τη διάρκεια θρησκευτικής συγκέντρωσης κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 56 άτομα ενώ τραυματίστηκαν 100. Στους νεκρούς συμπεριλαμβάνονται και ανώτερα ηγετικά στελέχη σημαίνουσας οργάνωσης Σουνιτών. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι στη διάρκεια της τελετής τη Τρίτη βομβιστής αυτοκτονίας αυτοανατινάχθηκε ακριβώς πίσω απ' τους επισήμους. Κανείς μέχρι στιγμής δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, αλλά ο υπουργός Εσωτερικών του Πακιστάν, Αφτάμπ Χάν Σερπάο, δήλωσε στη ΦτΑ ότι έχει αρχίσει λεπτομερέστατη διερεύνηση του ειδεχθούς αυτού εγκλήματος, όπως είπε.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον καταδικάζει την επίθεση και τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για μια τέτοια φρικαλεότητα.

    Στο Καράτσι σημειώνονται συχνά βίαια επεισόδια μεταξύ Σουνιτών και Σιιτών μουσουλμάνων.

    [10] Ο Πρόεδρος της Κίνας θα επισκεφτεί τις ΗΠΑ

    12-04-2006

    Χού Ζιντάο

    Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας έδωσε στην δημοσιότητα το πρόγραμμα του προέδρου της χώρας Χού Ζιντάο, που θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα. Η επίσκεψη του κ. Χου θα διαρκέσει από τις 18 έως τις 21 Απριλίου και θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο Μπους στον Λευκό Οίκο στις 20 Απριλίου. Όπως αναμένεται, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν διάφορα εμπορικά κυρίως θέματα, αλλά και τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Η αμερικανική κυβέρνηση ασκεί πιέσεις στην Κίνα να ανατιμήσει το εθνικό της νόμισμα και να ανοίξει περισσότερο τις αγορές σε εισαγόμενα προϊόντα.

    Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Χιούμαν Ράιτς Ουώτς προτρέπει τον πρόεδρο Μπους θα εγείρει το θέμα της κράτησης από τις κινεζικές αρχές του Λάμα Πάντσεν, που είναι δεύτερος στην ιεραρχία του Θιβετιανού βουδισμού. Ο Λάμα Πάντσεν και η οικογένειά του κρατούνται από το 1995 και κανείς δεν τους έχει δει από τότε.

    Ο Κινέζος πρόεδρος θα επισκεφθεί επίσης το Σηάτλ, ενώ θα εκφωνήσει ομιλία στο πανεπιστήμιο Γιέηλ. Αυτή είναι η δεύτερη επίσκεψη του κ. Χου στις ΗΠΑ, από τότε που ανέλαβε την προεδρία το 2003.

    [11] Αφγανιστάν: 7 παιδιά θύματα ρουκέτας των Ταλεμπάν

    12-04-2006

    Στο ανατολικό Αφγανιστάν, ρουκέτα έπληξε σχολείο την Τρίτη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 7 παιδιά και να τραυματιστούν πάνω από 30. Η επίθεση αποδόθηκε στους Ταλιμπάν. Αξιωματούχοι στην πόλη Ασανταμπάντ, την πρωτεύουσα της επαρχίας Κουνάρ, είπαν ότι δύο ρουκέτες εκτοξεύτηκαν κατά της πόλης. Η μία δεν έπληξε κανένα στόχο, όμως η δεύτερη προσγειώθηκε σε σχολικό προαύλιο, όπου βρίσκονταν περίπου 200 μαθητές.

    Αφγανοί αξιωματούχοι επέρριψαν ευθύνες για την επίθεση σε αυτούς που χαρακτήρισαν εχθρούς του Αφγανιστάν, έκφραση που συνήθως χρησιμοποιείται για τους εναπομείναντες Ταλιμπάν. Άνδρας που αυτοχαρακτηρίστηκε εκπρόσωπός των Ταλιμπάν διέψευσε οποιαδήποτε ανάμειξη στην επίθεση, δηλώνοντας στο Ασσόσιέτεντ Πρές ότι οι Ταλιμπάν δεν σκοτώνουν αθώα παιδιά. Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού καταδίκασε την επίθεση της Τρίτης και δήλωσε ότι θα αναζητηθούν οι δράστες.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 13 April 2006 - 1:18:18 UTC