Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-04-17

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΗΠΑ: Κινητοποίηση για το Νταρφούρ στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος
  • [02] Ιράκ: Το αδιέξοδο συνεχίζεται
  • [03] Ιράν: 50 εκ. δολάρια στους Παλαιστίνιους
  • [04] Τουρκία: Έκρηξη κοντά στην Κωνσταντινούπολη
  • [05] Πακιστάν: Διερευνάται επίθεση στο Καράτσι με 57 θυματα
  • [06] Ευρώπη: Δυστυχήματα σε Ελλάδα και Ισπανία
  • [07] Αφγανιστάν: Διερευνάται ο θάνατος 7 αμάχων

  • [01] ΗΠΑ: Κινητοποίηση για το Νταρφούρ στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος

    Ζωή Λεουδάκη

    Ουάσιγκτον

    17-04-2006

    Ακούστε το ρεπορτάζ της ΦτΑ για το Νταρφούρ

    Αναρωτιέστε πόσο πολιτικοποιημένη είναι η αμερικανική νεολαία; Την απάντηση δίνουν οι πρόσφατες κινητοποιήσεις για την μετανάστευση, αλλά και αντίστοιχες κινητοποιήσεις για τα συνεχιζόμενα επεισόδια βίας στο Νταρφούρ του Σουδάν, με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Αύριο το βράδυ, χιλιάδες φοιτητές από 35 και πλέον πανεπιστήμια θα συνδεθούν μέσω διαδικτύου για να παρακολουθήσουν συζήτηση που οργανώνει το Μουσείο του Ολοκαυτώματος, εδώ στη Ουάσιγκτον, για την κατάσταση στο Νταρφούρ.

    Τα τελευταία 2 χρόνια έχει παρατηρηθεί στα αμερικανικά πανεπιστήμια έντονη κινητοποίηση από μέρους των φοιτητών με στόχο την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού για την κατάσταση στο Νταρφούρ. Φοιτητές από 35 περίπου πανεπιστήμια έχουν δημιουργήσει την οργάνωση STAND, ακρωνύμιο του Students Taking Action Now: Darfur, που σ' ελεύθερη μετάφραση είναι 'Φοιτητές που κινητοποιούνται τώρα για το Νταρφούρ'. Η οργάνωση, παράλληλα με τις παλιομοδίτικες πορείες διαμαρτυρίας, χρησιμοποιεί τη τεχνολογία, το ίντερνετ, τα podcasts και τα webcasts για να προωθήσει τους στόχους της.

    Να υπενθυμίσουμε, ότι ο Πρόεδρος Μπους έχει χαρακτηρίσει την τριετή καταδίωξη αμάχων πολιτών στο Νταρφούρ γενοκτονία. Μέχρι στιγμής εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ περίπου 2 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί και ζουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς.

    Στην εκδήλωση του Μουσείου του Ολοκαυτώματος συμμετέχουν ο πρέσβης Μάικλ Ράνεμπεργκερ ανώτερος αντιπρόσωπος του Στέητ Ντηπαρτμεντ για το Σουδάν, ο σουδανός ακτιβιστής, Μουντάβι Ιμπραχήμ Αντάμ, η συγγραφέας Σαμάνθα Πάουερ , η οποία έχει τιμηθεί με το Βραβείο Πουλιτζερ και ο δημοσιογράφος, Τζον Σόγιερ. Και οι 4 ομιλητές θα αναφερθούν στο τί μπορεί να γίνει για να σταματήσει η γενοκτονία στο Νταρφούρ.

    Γιατί όμως το Μουσείο του Ολοκαυτώματος, που ανήκει στο αμερικανικό δημόσιο, ενδιαφέρεται για το Νταρφούρ; Την απάντηση τη δίνει ο Λώρενς Σουέιντερ , υποδιευθυντής Τεχνολογίας του Μουσείου και ο οργανωτής της εκδήλωσης 'O νομπελίστας Ελι Βιζέλ, ένας από τους επιζήσαντες του ολοκαυτώματος, είπε ότι ένα μνημείο που δεν ασχολείται με το μέλλον βεβηλώνει την μνήμη του παρελθόντος. Και αυτό αποτελεί την κινητήριο δύναμη για μας στο μουσείο στις προσπάθειες που καταβάλλουμε για την καταπολέμηση των σημερινών και την αποτροπή άλλων γενοκτονιών στο μέλλον'.

    Διαδικτυακοί τόποι:

    Ιστοσελίδα του Μουσείου του Ολοκαυτώματος

    Ιστοσελίδα του STAND

    [02] Ιράκ: Το αδιέξοδο συνεχίζεται

    17-04-2006

    Πορεία υπερ του αλ Τζααφάρι στη Βαγδάτη

    Στο Ιράκ, ο πρόεδρος της Βουλής ανέβαλε την προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση του σώματος, μετά από την αποτυχία διαπραγματευτών να συμφωνήσουν στο ποιος θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της χώρας. Οι συνομιλίες ανάμεσα στους Σουνίτες, τους Κούρδους και τους Σιίτες διαπραγματευτές βρίσκονται σε αδιέξοδο από τον Δεκέμβριο λόγω των απαιτήσεων των σουνιτών και των κούρδων για απόσυρση της υποψηφιότητας του Ιμπραήμ αλ Τζααφάρι για το αξίωμα του πρωθυπουργού. Ο πρέσβης του Ιράκ στις ΗΠΑ, Σαμίρ Σουμάιντα, δήλωσε στο CNN ότι είναι αισιόδοξος πως επίκειται συμβιβασμός που θα οδηγήσει στο σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

    Στο μεταξύ, η αστυνομία της Βαγδάτης ανακοίνωσε ότι από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 4 άτομα και τραυματίστηκαν 6.

    Ρίτσαρντ Μάιερς

    Σε άλλες εξελίξεις, ο στρατηγός Ρίτσαρντ Μάιερς, ο οποίος έχει διατελέσει και επικεφαλής του μεικτού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων επέκρινε εν αποστρατεία στρατηγούς που δημόσια ζητούν την παραίτηση του Υπουργού Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, λόγω κακής διοίκησης και σφαλμάτων στο πόλεμο στο Ιράκ.

    Σε συνέντευξη του προς το τηλεοπτικό δίκτυο ABC, ο στρατηγός Μάιερς χαρακτήρισε τις επικρίσεις άτοπες γιατί δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του στρατού να αξιολογεί την απόδοση της πολιτικής του ηγεσίας. Ο στρατηγός Μάιερς είπε επίσης ότι ακόμα και οι εν αποστρατεία στρατιωτικοί δεν πρέπει να εκφράζουν δημόσια τέτοιες επικρίσεις.

    Ο πρόεδρος Μπους εξέφρασε την υποστήριξη του προς τον κύριο Ράμσφελντ λέγοντας ότι οι ηγετικές του ικανότητες είναι ακριβώς αυτό που η χώρα χρειάζεται κατά την κρίσιμη αυτή περίοδο.

    [03] Ιράν: 50 εκ. δολάρια στους Παλαιστίνιους

    17-04-2006

    Μανουχέρ Μοτακί

    Το Ιράν δήλωσε ότι χορηγεί 50 εκατομμύρια δολάρια στην, υπό την Χαμάς, Παλαιστινιακή κυβέρνηση για να αντισταθμίσει την οικονομική κρίση που προκάλεσαν οι περικοπές οικονομικής βοήθειας των δυτικών χωρών. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μανουχέρ Μοτακί, ανακοίνωσε την δωρεά την Κυριακή κατά τη διάρκεια συνεδρίου στην Τεχεράνη και ζήτησε από τις μουσουλμανικές χώρες να βοηθήσουν τους Παλαιστίνιους.

    Στο μεταξύ οι ηγέτες της Χαμάς ξεκίνησε έκτακτες συνομιλίες με αντιμαχόμενες Παλαιστινιακές φατρίες, με στόχο τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού εθνικής ενότητας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Πηγές αναφέρουν ότι η Χαμάς καταβάλει προσπάθειες να εντάξει στον κυβερνητικό συνασπισμό την Ισλαμική Τζιχάντ και τις Ταξιαρχίες των Μαρτύρων Αλ Αξά.

    [04] Τουρκία: Έκρηξη κοντά στην Κωνσταντινούπολη

    17-04-2006

    Η Τουρκική αστυνομία δήλωσε ότι από έκρηξη τη Κυριακή κοντά σε καταστήματα στα περίχωρα της Κωνσταντινούπολης τραυματίστηκαν 30 άτομα. Δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί τα αίτια της έκρηξης, αλλά το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή φέρει τις αρχές να δηλώνουν ότι επρόκειτο μάλλον για έκρηξη χειροβομβίδας. Ο αστυνομικός διοικητής της Κωνσταντινούπολης επισκέφτηκε τον τόπο της έκρηξης τη Κυριακή το βράδυ και σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, δήλωσε ότι οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε γειτονικό νοσοκομείο. Κανείς μέχρι στιγμής δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.

    [05] Πακιστάν: Διερευνάται επίθεση στο Καράτσι με 57 θυματα

    17-04-2006

    Οι Πακιστανικές αρχές δήλωσαν ότι διεξάγονται ανακρίσεις αναφορικά με την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας, σε θρησκευτική συγκέντρωση στο Καράτσι την περασμένη εβδομάδα, που κόστισε τη ζωή σε 57 άτομα, συμπεριλαμβανομένων και τριών Σουνιτών ηγετών. Ο αστυνομικός διοικητής της επαρχίας Σίντ, δήλωσε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις ανακρίσεις, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση.

    Στο μεταξύ, κάτοικοι του Βόρειου Βαζιριστάν, της ημιαυτόνομης επαρχίας στα σύνορα με το Αφγανιστάν, βρήκαν αποκεφαλισμένο πτώμα ενός άνδρα. Οι δολοφόνοι του είχαν αφήσει σημείωμα που έγραφε ότι αποκεφαλίστηκε γιατί ήταν κατάσκοπος των Αμερικανών.

    [06] Ευρώπη: Δυστυχήματα σε Ελλάδα και Ισπανία

    17-04-2006

    Φορτηγό συγκρούστηκε με επιβατικό τραίνο έξω από τη Δράμα με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 4 άτομα και να τραυματιστούν 30. Το τρένο εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Αλεξανδρούπολη και η σύγκρουση έγινε αργά την Κυριακή το βράδυ σε διάβαση έξω από τη Δράμα. Η αστυνομία δηλώνει ότι ο οδηγός του φορτηγού αγνόησε την προειδοποιητική σηματοδότηση με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με το τρένο.

    Στο μεταξύ, την Κυριακή στην Ισπανία ένα λεωφορείο με προσκόπους ανετράπη σκοτώνοντας 4 άτομα συμπεριλαμβανομένων και 2 αγοριών. Αυτή τη στιγμή διερευνούνται τα αίτια του δυστυχήματος.

    [07] Αφγανιστάν: Διερευνάται ο θάνατος 7 αμάχων

    17-04-2006

    Στο Αφγανιστάν ο αμερικανικός στρατός διερευνά το θέμα των θανάτων 7 αμάχων στη διάρκεια μάχης μεταξύ συμμαχικών δυνάμεων και ανταρτών στην ανατολική επαρχία Κουνάρ. Ανακοίνωση του στρατού αναφέρει ότι οι συμμαχικές δυνάμεις ζήτησαν ενισχύσεις από αέρος και πυροβολικό στα πλαίσια μαχών εναντίον ανταρτών, αλλά σταμάτησαν τα πυρά όταν συνειδητοποίησαν ότι στην περιοχή υπήρχαν άμαχοι.

    Στο μεταξύ, μαχητές Ταλεμπάν επιτέθηκαν εναντίον τουλάχιστον 2 αστυνομικών φυλακίων στο νότιο Αφγανιστάν. Αλλά διίστανται οι απόψεις για το τι συνέβη. Αφγανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι σκοτώθηκαν 14 Ταλεμπάν και κανένας αστυνομικός, αλλά εκπρόσωπος των Ταλεμπάν δήλωσε ότι σκοτώθηκαν τουλάχιστον 7 αστυνομικοί και 2 μαχητές.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 18 April 2006 - 1:19:30 UTC