Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-05-26

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γερουσία: Εγκρίνεται νέο νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό
  • [02] Ραμάλα:Συνομιλίες Χαμάς και Φατάχ για το γεφύρωμα των διαφορών τους
  • [03] Μπους: Το Ιράν πρέπει να συμμορφωθεί αν θέλει οικονομικά κίνητρα
  • [04] Ιράκ: Περιορισμό της αδικαιολόγητης βίας σε αμάχους ζητά αμερικανός στρατηγός
  • [05] Μπους και Μπλέαρ παραδέχονται τις δυσκολίες στο Ιράκ
  • [06] Ε.Ε.: Σχέδιο για την αντιμετώπιση της κακοποίησης και της εξαφάνισης παιδιών

  • [01] Γερουσία: Εγκρίνεται νέο νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό

    26-05-2006

    Τζον Μακέην

    Με 62 ψήφους υπέρ, έναντι 36, η ολομέλεια της αμερικανικής γερουσίας ενέκρινε το νέο νομοσχέδιο μεταρρυθμίσεων της μεταναστευτικής νομοθεσίας που προβλέπει αυστηρότερα μέτρα ασφάλειας στα σύνορα, αλλά παράλληλα δίνει την ευκαιρία σε εκατομμύρια παράνομους μετανάστες να γίνουν αμερικανοί πολίτες. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης πρόγραμμα προσωρινής άδειας εργασίας για ξένους εργάτες, προσλήψεις χιλιάδων νέων συνοριακών φρουρών και την κατασκευή τοίχους 600 χιλιομέτρων κατά μήκος της Αμερικανο-Μεξικανικής μεθορίου.

    Πάντως συντηρητικοί Ρεπουμπλικανοί χαρακτήρισαν αμνηστία την πρόνοια του νομοσχεδίου που δίνει σε παράνομους μετανάστες δυνατότητες απόκτησης αμερικανική υπηκοότητας. Από τη πλευρά του ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής, Τεντ Κέννεντυ, ένας απ' τους συντάκτες του νομοσχεδίου, το χαρακτήρισε τις πλέον σημαντικές μεταρρυθμίσεις της μεταναστευτικής νομοθεσίας στην ιστορία των ΗΠΑ. Επίσης άλλος ένας υποστηρικτής του μέτρου, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, Τζον Μακέην, δήλωσε ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμβιβασμός για το θέμα με τη Βουλή.

    Τώρα το νομοσχέδιο της γερουσίας θα πρέπει να συγκεραστεί μ' αυτό της Βουλής των Αντιπροσώπων, το οποίο δίνει έμφαση στα μέτρα ασφάλειας στα σύνορα και ποινικοποιεί τους παράνομους μετανάστες.

    [02] Ραμάλα:Συνομιλίες Χαμάς και Φατάχ για το γεφύρωμα των διαφορών τους

    26-05-2006

    Διήμερες συνομιλίες μεταξύ Χμάς και Φατάχ

    Το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ενέκρινε τη χορήγηση όπλων στις δυνάμεις ασφάλειας του Παλαιστίνιου Πρόέδρου, Μαχμούντ Αμπάς. Στο μεταξύ, στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης οι αντίπαλες παλαιστινιακές φατρίες Χαμάς και Φατάχ άρχισαν διήμερες συνομιλίες για την αποκλιμάκωση της έντασης και το γεφύρωμα των πολιτικών τους διαφορών.

    Ο κύριος Αμπάς δήλωσε ότι θα ζητήσει τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους, πλάι στο Ισραήλ, αν, μέσα σε 10 μέρες, η Χαμάς δεν αποδεχτεί το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ. Αν τελικά κριθεί απαραίτητο, το δημοψήφισμα θα διενεργηθεί σε 40 μέρες. Από τα τελευταία επεισόδια βίας μεταξύ της Χαμάς και τη Φατάχ σκοτώθηκαν 10 άτομα.

    Στο μεταξύ, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Ισμαήλ Χανίγιε εξέφρασε προσήλωση στην επίτευξη ενότητας και υποσχέθηκε να κάνει ότι μπορεί για να αποφευχθεί εμφύλιος πόλεμος, ενώ τόνισε ότι ο εχθρός είναι η Ισραηλινή κατοχή.

    [03] Μπους: Το Ιράν πρέπει να συμμορφωθεί αν θέλει οικονομικά κίνητρα

    26-05-2006

    Μπους και Μπλέαρ

    O πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι το Ιράν θα πρέπει να τερματίσει τις δραστηριότητες του εμπλουτισμού ουρανίου, αν θέλει πακέτο οικονομικών κινήτρων. Στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνυ Μπλέαρ, στο Λευκό Οίκο, ο κ. Μπους επεσήμανε ότι πλέον η επιλογή είναι καθαρά του Ιρακινού καθεστώτος. Ο αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε επίσης 'εξαιρετικά επικίνδυνο' ένα Ιράν που έχει στην κατοχή του πυρηνικό όπλο.

    Ο κ. Μπλέαρ δήλωσε ότι η Δύση θέλει την επίλυση της αντιπαράθεσης με το Ιράν μέσω πολυμερών θεσμικών οργάνων και χαρακτήρισε το Ιράν 'σημαντική χώρα' που χρειάζεται να συνειδητοποιήσει ότι θα πρέπει να τηρήσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία έχουν ετοιμάσει πακέτο κινήτρων προς το Ιράν με στόχο να πείσουν τη Τεχεράνη να εγκαταλείψει τις δραστηριότητες της εμπλουτισμού ουρανίου.

    [04] Ιράκ: Περιορισμό της αδικαιολόγητης βίας σε αμάχους ζητά αμερικανός στρατηγός

    26-05-2006

    Ο επικεφαλής του σώματος των πεζοναυτών, αμερικανός στρατηγός Μάικλ Χάγκι, μεταβαίνει στο Ιράκ για να ζητήσει απ' τις δυνάμεις υπό την διοίκηση του να χρησιμοποιούν βία 'μόνο σε περιπτώσεις που δικαιολογείται', καθώς ο αμερικανικός στρατός διερευνά καταγγελίες ότι πεζοναύτες σκότωσαν χωρίς λόγο αμάχους, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις.

    Σε δηλώσεις του ενόψει της επίσκεψης του στο Ιράκ, ο στρατηγός Χάγκι αναφέρει ότι οι πεζοναύτες θα πρέπει να σέβονται την διεθνή νομοθεσία εν καιρώ πολέμου και ότι έχουν υποχρέωση να προστατεύουν τους αμάχους που βρίσκουν στα πεδία μάχης. Πάντως ο στρατηγός Χάγκι δεν σχολίασε τα δύο περιστατικά που διερευνώνται.

    [05] Μπους και Μπλέαρ παραδέχονται τις δυσκολίες στο Ιράκ

    26-05-2006

    Σε κοινή συνέντευξη τύπου στο Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Μπους και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνυ Μπλέαρ παραδέχτηκαν ότι υπάρχουν δυσκολίες στο Ιράκ, αλλά ζήτησαν απ' την διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει την νέα Ιρακινή κυβέρνηση. Οι δύο ηγέτες παραδέχτηκαν επίσης ότι υπήρξαν διαφωνίες αναφορικά με την εισβολή στο Ιράκ και ότι σημειώθηκαν λάθη στον πόλεμο, αλλά τόνισαν ότι θα κάνουν ότι είναι δυνατόν για να πετύχει η αποστολή των συμμαχικών δυνάμεων και της νέας Ιρακινής κυβέρνησης.

    Ο κ. Μπλέαρ δήλωσε ότι κατά την τελευταία επίσκεψη του στο Ιράκ αξιωματούχοι της χώρας του δήλωσαν επανειλημμένα ότι είναι απαραίτητη η παρουσία των συμμαχικών δυνάμεων στη περιοχή και δεν θα πρέπει να αποσυρθούν πρόωρα. Από τη πλευρά του, ο κ. Μπους δήλωσε ότι σε συνεργασία με τον υπουργό Άμυνας του Ιράκ, οι Αμερικανοί στρατιωτικοί διοικητές θα καθορίσουν τον αριθμό των συμμαχικών δυνάμεων στη περιοχή.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το τι θα ήθελαν να είχαν κάνει διαφορετικά στην υπόθεση του Ιράκ, ο κ. Μπλέαρ δήλωσε ότι οι συμμαχικές δυνάμεις θα μπορούσαν να είχαν προβλέψει καλύτερα την αποφασιστικότητα των ανταρτών, ενώ τόνισε ότι η πρόκληση τώρα είναι να επιδειχθεί αντίστοιχη αποφασιστικότητα στις προσπάθειες για να ορθοποδήσει το Ιράκ. Από τη πλευρά του, ο κ. Μπους εξέφρασε μεταμέλεια για ορισμένες δηλώσεις του, ενώ χαρακτήρισε το σκάνδαλο στις φυλακές Αμπού Γκρέιμπ , το σημαντικότερο λάθος των ΗΠΑ στο Ιράκ.

    [06] Ε.Ε.: Σχέδιο για την αντιμετώπιση της κακοποίησης και της εξαφάνισης παιδιών

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    26-05-2006

    Παγκόσμια Ημέρα για τα εξαφανισμένα παιδιά ήταν η Πέμπτη 25 Μαΐου και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες ανακοίνωσε πώς θα συνδράμει οικονομικά την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για τα χαμένα και σεξουαλικά κακοποιημένα παιδιά, ενώ μοίρασε σ' όλο το προσωπικό της ένα λουλουδάκι 'μη με λησμόνει' με ένα ενημερωτικό φυλλάδιο, στέλνοντας ένα μήνυμα ελπίδας και αλληλεγγύης σ' όλους τους γονείς που έχουν χάσει τα παιδιά τους και δεν ξέρουν ούτε που βρίσκονται, ούτε τι έχουν απογίνει.

    Το πρόβλημα των παιδιών που εξαφανίζονται είναι μεγάλο και πολύπλοκο και περιλαμβάνει πολλές κατηγορίες. Απαγωγές από μέλη της ίδιας οικογένειας ή από ξένους, φυγή παιδιών από φόβο ή κίνδυνο, ή παιδιά κακοποιημένα και εγκαταλειμμένα. Σήμερα στην Ευρώπη των 25 δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία για το πόσα είναι τα χαμένα παιδιά και μόνο ορισμένες χώρες έδωσαν στοιχεία για μια μελέτη που εκπόνησε η Κομισιόν.

    Έτσι στην Ιταλία, σύμφωνα με τα αρχεία της Αστυνομίας, εξαφανίστηκα το 2005 1.850 ανήλικα παιδιά . Στο Βέλγιο υπάρχουν για το 2005 1.022 φάκελοι εξαφάνισης νέων, ενώ στην Μεγάλη Βρετανία η αστυνομία κατέγραψε 846 απαγωγές, ενώ ο αριθμός των παιδιών που εξαφανίζονται από διαφόρους λόγους κάθε χρόνο ανέρχεται στις 70.000. Για να ενισχύσει τη δράση υπέρ των παιδιών και των νέων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιεύσει τον Ιούλιο ένα μεγάλο σχέδιο με τίτλο 'Στρατηγική στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τα δικαιώματα των παιδιών' όπου και θα συνοψίζονται οι 30 περίπου οδηγίες που έχουν υιοθετηθεί τα 5 τελευταία χρόνια για τον ίδιο σκοπό. Το πρόγραμμα που υπάρχει ήδη και ονομάζεται Δάφνη ΙΙΙ καλύπτει τα μέτρα που ελήφθησαν για την περίοδο 2007-2013 με ένα προϋπολογισμό 114,4 εκατομμυρίων ευρώ που θα μοιραστεί ανάλογα στην επταετία, δηλαδή 16 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, έναντι 10 εκατομμυρίων που ήταν μέχρι σήμερα.

    Τέλος σε συνεργασία με τις διοικήσεις των τηλεπικοινωνιών των 25 κρατών θα δημιουργηθεί κέντρο με εννιαίο αριθμό τηλεφώνου, το 116, για να υπάρχει άμεση δράση στις επόμενες ώρες της εξαφάνισης ενός παιδιού, με την συγκέντρωση πληροφοριών, μαρτυριών και καταθέσεων που μπορούν να βοηθήσουν στην ανεύρεσή του.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 27 May 2006 - 1:18:13 UTC