Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-05-31

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΗΠΑ: Διαμάχη για επίμαχο πρόγραμμα παρακολούθησης
  • [02] Ιράκ: Και άλλες αιματηρές επιθέσεις με 46 νεκρούς
  • [03] Η Ευρώπη θα αποδειχτεί ο 'μεγάλος χαμένος'
  • [04] Ινδονησία: Ανήλθε στους 5.700 ο αριθμός των νεκρών
  • [05] Ρώμη: Συνέδριο για τη γρίπη των πτηνών
  • [06] ΟΗΕ: Επιβραδύνεται η εξάπλωση του AIDS
  • [07] Αφγανιστάν: Ασταθής ηρεμία επικρατεί στην Καμπούλ
  • [08] Διεθνές συνέδριο στη Σάμο για την μεταναστευτική πολιτική
  • [09] Σχέδιο των Σερβικών αρχών για το μέλλον του Κοσυφοπεδίου
  • [10] Μαυροβούνιο: Μέτρα για ομαλή διαδικασία ανεξαρτητοποίησης

  • [01] ΗΠΑ: Διαμάχη για επίμαχο πρόγραμμα παρακολούθησης

    Ζωή Λεουδάκη

    Ουάσιγκτον

    31-05-2006

    Ακούστε το ρεπορτάζ για της ΦτΑ σχετικά με τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει για το επίμαχο πρόγραμμα παρακολούθησης των ΗΠΑ

    Το επίμαχο πρόγραμμα συλλογής στοιχείων τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, που έφερε πρόσφατα στην επιφάνεια δημοσίευμα αμερικανικής εφημερίδας, απασχολεί την αμερικανική κοινή γνώμη αλλά και τον πολιτικό χώρο στις ΗΠΑ. Η νομιμότητα του προγράμματος αλλά και το θέμα της προστασίας του προσωπικού απορρήτου βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της διαμάχης.

    Πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας USA Today αποκάλυψε ότι η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλεια των ΗΠΑ συλλέγει στοιχεία για εκατομμύρια αριθμούς τηλεφώνων, με την συνεργασία τριών μεγάλων εταιριών τηλεπικοινωνίας. Το πρόγραμμα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, άρχισε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 και στοχεύει στην εξακρίβωση ενδεχομένων σχημάτων επικοινωνιών στα πλαίσια του αγώνα κατά τις τρομοκρατίας. Η αμερικανική κυβέρνηση, μέχρι στιγμής, ούτε έχει επιβεβαιώσει, ούτε έχει απορρίψει την ύπαρξη ενός τέτοιου προγράμματος.

    Μαρκ Ρότενμπεργκ

    Ο Μαρκ Ρότενμπεργκ, διευθυντής του Κέντρου για την Προστασία των Ηλεκτρονικών Προσωπικών Δεδομένων, λέει ότι υπάρχει λόγος ανησυχίας για τις ενέργειες παρακολούθησης της κυβέρνησης. Ο κος Ρότενμπεργκ επικαλείται το άρθρο 4 του αμερικανικού συντάγματος που αναφέρει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να διεξάγει έρευνες και κατασχέσεις χωρίς προηγούμενη δικαστική εντολή. 'Το πρόγραμμα αυτό είναι ανησυχητικό για δύο λόγους', λέει ο κος Ρότενμπεργκ. 'Ο πρώτος έχει να κάνει με το θέμα της νομιμότητας. Μια κυβερνητική υπηρεσία παίρνει προσωπικούς αριθμούς τηλεφώνων, χωρίς όμως νομικό έρεισμα. Επίσης προβληματίζει το γεγονός ότι η Υπηρεσία Eθνικής Ασφάλειας στρέφει τις τεχνικές παρακολούθησης στο αμερικανικό κοινό'.

    Μπράϊαν Ουώλς, φωτ. Andrew Blasko

    Όμως ο Μπράϊαν Ουώλς, αναλυτής επί νομικών θεμάτων του συντηρητικού Ιδρύματος Χέριτετζ, λέει ότι η συγκεκριμένη ενέργεια δεν είναι παράνομη. ' Αυτού του είδους οι πληροφορίες', λέει ο κος Ουώλς 'βρίσκονται ήδη στη διάθεση των αστυνομικών αρχών, εδώ και δεκαετίες, χωρίς να χρειάζεται δικαστική εντολή. Δεν υπάρχει καμία βάση στο ισχυρισμό ότι οι ενέργειες αυτές είναι παράνομες'.

    Για τον Μαρκ Ρότενμπεργκ, όμως, εκτός από το θέμα της νομιμότητας, στο επίκεντρο αυτής της διαμάχης βρίσκεται και το θέμα του προσωπικού απορρήτου 'γιατί αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο των δημοκρατικών κοινωνιών'. 'Το προσωπικό απόρρητο αφορά την δυνατότητα μας να ελέγξουμε τις πληροφορίες για τον εαυτό μας', αναφέρει ο κύριος Ρότενμπεργκ. 'Οι πληροφορίες που δίνουμε και παίρνουμε τη ψηφιακή αυτή εποχή δημιουργούν ένα αρχείο των δραστηριοτήτων μας. Αυτά τα αρχεία που αφορούν την προσωπική μας ζωή προσπαθούμε να τα προστατέψουμε μέσω της νομοθεσίας, της τεχνολογίας και των παραδόσεων μας'.

    Ο Μπράϊαν Ουώλς όμως επισημαίνει ότι δεν τίθεται θέμα προσωπικού απορρήτου γιατί οι αριθμοί τηλεφώνων δεν εμπίπτουν σ' αυτή τη κατηγορία. 'Το Ανώτατο δικαστήριο σε απόφαση του 1979 αναφέρει ότι αυτού του είδους οι πληροφορίες δεν προστατεύονται από το σύνταγμα και δεν θεωρούνται προσωπικές, αλλά δημόσιες'.

    Η αμερικανική κοινή γνώμη παραμένει διχασμένη. Έρευνα της εταιρείας Γκάλλοπ και της εφημερίδας USA Today δείχνει ότι το 51% των Αμερικανών αντιτίθεται σ' αυτές τις παρακολουθήσεις. Όμως σχετική έρευνα του δικτύου ABC και της εφημερίδας Washington Post αναφέρει ότι ένα 63% των αμερικανών θεωρεί ότι το πρόγραμμα παρακολουθήσεων αποτελεί αποδεκτή μέθοδο διερεύνησης τρομοκρατικών απειλών.

    [02] Ιράκ: Και άλλες αιματηρές επιθέσεις με 46 νεκρούς

    31-05-2006

    Η ιρακινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι αντάρτες σκότωσαν τουλάχιστον 46 άτομα, σε σειρά βομβιστικών και άλλων επιθέσεων την Τρίτη.

    Στην φονικώτερη από αυτές τις επιθέσεις, τουλάχιστον 22 άτομα σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας σε αγορά της Βαγδάτης. Λίγη ώρα αργότερα, από έκρηξη βόμβας σε αρτοποιείο της Βαγδάτης, σκοτώθηκαν 9 άτομα, ενώ τρία ακόμα άτομα σκοτώθηκαν σε διάφορες άλλες επιθέσεις στην Ιρακινή πρωτεύουσα. Στην πόλη Χίλλα, νότια της Βαγδάτης, βόμβα κόστισε τη ζωή σε 12 άτομα.

    Στο μεταξύ, ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγός Τζώρτζ Κέησυ, ανέπτυξε επιπλέον δύναμη 1,500 στρατιωτών στην επαρχία αλ Αμπάρ, δυτικά της Βαγδάτης, για την ενίσχυση των ιρακινών δυνάμεων στην περιοχή.

    Σε άλλη εξέλιξη, αφέθηκε ελεύθερος διπλωμάτης από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που είχε πέσει θύμα απαγωγέων πριν δύο εβδομάδες. Ο υπουργός εξωτερικών των Εμιράτων ευχαρίστησε τις Ιρακινές αρχές που βοήθησαν στην απελευθέρωση του διπλωμάτη.

    [03] Η Ευρώπη θα αποδειχτεί ο 'μεγάλος χαμένος'

    31-05-2006

    Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ

    Ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, δήλωσε ότι η Ευρώπη θα αποδειχτεί ο 'μεγάλος χαμένος' της αντιπαράθεσης με την Τεχεράνη, επειδή συμπράττει με τις ΗΠΑ. Σε συνέντευξη του προς το Γερμανικό περιοδικό Ντερ Σπίγκελ, ο κ. Αχμαντινετζάντ αναφέρει ότι οι Ευρωπαϊκές χώρες διακινδυνεύουν την επιρροή τους στη Μέση Ανατολή και καταστρέφουν την φήμη τους διεθνώς. Η Ευρώπη γνωρίζει ότι οι πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν προορίζονται για ειρηνικές εφαρμογές, επεσήμανε ο Ιρανός πρόεδρος.

    Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μανουσέρ Μοτάκι, δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να ξαναρχίσει άνευ όρων συνομιλίες με την Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τόνυ Σνόου, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ χαιρετίζουν την επανέναρξη των συνομιλιών. Παράλληλα, Ευρωπαίοι διαπραγματευτές ολοκληρώνουν διαβουλεύσεις σχετικά με πακέτο κινήτρων προς την Τεχεράνη, με αντάλλαγμα τον τερματισμό των ευαίσθητων πυρηνικών της δραστηριοτήτων.

    [04] Ινδονησία: Ανήλθε στους 5.700 ο αριθμός των νεκρών

    31-05-2006

    Περισσότερη βοήθεια κατέφθασε για τους σεισμοπαθείς στην Ιάβα της Ινδονησίας, καθώς οι διεθνείς οργανώσεις αρωγής προώθησαν είδη πρώτης ανάγκης στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο. Οι αρχές είπαν ότι ο σεισμός του Σαββάτου ήταν ισχύος 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και στάθηκε αφορμή να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 5.700 άτομα. Τουλάχιστον 22 χώρες ανταποκρίθηκαν στην έκκληση της Ινδονησίας για βοήθεια. Αμερικανοί πεζοναύτες και σωστικά συνεργεία από την Κίνα, την Μαλαισία και την Ιαπωνία βρίσκονται ήδη στην επαρχία Γιογκακάρτα, που υπέστη μεγάλες καταστροφές.

    Εκπρόσωπος του Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού δήλωσε ότι ομάδα 400 εθελοντών έφθασε στην περιοχή. Ανάμεσά τους είναι και ομάδα ειδικών ψυχοθεραπευτών, που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε άτομα που υπέστησαν ψυχολογικό σοκ. Οι υπηρεσίες αρωγής προσπαθούν να βοηθήσουν τους περίπου 200.000 ανθρώπους, που έμειναν άστεγοι μετά το σεισμό. Πολλοί επιζώντες είπαν ότι έλαβαν λίγη ή και καθόλου βοήθεια, και μάλιστα μερικοί εξαναγκάστηκαν να ζητιανεύουν στους δρόμους για να επιζήσουν.

    Στο μεταξύ αυξημένη δραστηριότητα του τοπικού ηφαιστείου Μετάπι, αποτελεί μια ακόμη απειλή για ενδεχόμενη επιδείνωση της κατάστασης. Την Τρίτη, σύννεφα στάχτης εκτοξεύτηκαν από τον κρατήρα του, εντείνοντας τους φόβους για νέα έκρηξή του.

    [05] Ρώμη: Συνέδριο για τη γρίπη των πτηνών

    31-05-2006

    Επιστήμονες από 100 χώρες που συμμετάσχουν σε διεθνές συνέδριο στην Ρώμη για την γρίπη των πτηνών, δηλώνουν ότι η αγοραπωλησίες πουλερικών ενδεχομένως να ευθύνονται για την εξάπλωση της ασθένειας στο εσωτερικό χωρών όπου έχει εμφανιστεί η νόσος.

    Οι εμπειρογνώμονες είπαν επίσης την Τρίτη ότι τα αποδημητικά πουλιά ευθύνονται μάλλον για την εξάπλωση του θανατηφόρου στελέχους Η5Ν1 από ήπειρο σε ήπειρο. Πάντως οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο από πού προήλθε αρχικά ο ιός. Το διήμερο συνέδριο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ και της Παγκόσμιας Οργάνωσης για την Υγεία των Ζώων.

    Από το 2003 μέχρι σήμερα 127 άτομα έχουν πεθάνει από την γρίπη των πτηνών, κυρίως στην ανατολική Ασία.

    [06] ΟΗΕ: Επιβραδύνεται η εξάπλωση του AIDS

    31-05-2006

    Αρχηγοί κρατών και εκπρόσωποι 100 και πλέον χωρών βρίσκονται στη Νέα Υόρκη για τριήμερη διάσκεψη για το AIDS που αρχίζει σήμερα στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. Οι σύνεδροι θα εξετάσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στον αγώνα κατά της ασθένειας, μετά την δημοσίευση σχετικής έκθεσης του ΟΗΕ για το θέμα.

    Η έκθεση αναφέρει ότι για πρώτη φορά τα τελευταία 25 χρόνια, έχει αρχίσει να επιβραδύνεται η εξάπλωση του AIDS σε παγκόσμιο επίπεδο. Η πολιτική θέληση, η διάθεση οικονομικών και τεχνικών μέσων καθώς και η διανομή ειδικών αντιικών φαρμάκων έχουν συντελέσει στην μείωση των νέων κρουσμάτων AIDS.

    Πάντως η έκθεση του ΟΗΕ επισημαίνει ότι η υπό την Σαχάρα Αφρική παραμένει η περιοχή με το μεγαλύτερο πρόβλημα, με πάνω από 24 εκατομμύρια φορείς του ιού του AIDS, δηλαδή τα δύο-τρίτα των κατοίκων της περιοχής πάσχουν από την ασθένεια.

    [07] Αφγανιστάν: Ασταθής ηρεμία επικρατεί στην Καμπούλ

    31-05-2006

    Ταραχές στην Καμπούλ

    Αφγανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι σκοτώθηκαν τρεις αφγανές που εργάζονταν για υπηρεσία αρωγής, μετά από επίθεση κατά του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν στην επαρχία Τζαβτζιάν, στο βόρειο Αφγανιστάν. Επίσης σκοτώθηκε και ο οδηγός τους. Στο μεταξύ αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δύο Αφγανοί που εργάζονταν για αμερικανική εταιρεία σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας στο οδόστρωμα στην επαρχία Μπαντακσάν. Απ' την επίθεση τραυματίστηκαν και δύο Αμερικανοί.

    Εξάλλου, στη Καμπούλ επικρατεί ασταθής ηρεμία, μια μέρα μετά τα χειρότερα επεισόδια βίας και λεηλασίες από την εποχή της πτώσης του καθεστώτος των Ταλεμπάν, το 2001.

    [08] Διεθνές συνέδριο στη Σάμο για την μεταναστευτική πολιτική

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    31-05-2006

    Το μεταναστευτικό φαινόμενο εξετάστηκε στη Σάμο σε ένα τριήμερο διεθνές συνέδριο που οργάνωσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής με προεδρεύοντες κορυφαία στελέχη της αμερικανικής κοινωνίας ελληνικής καταγωγής, όπως ο καθηγητής κ. Τζών Μπραδήμας, ο ελληνοαμερικανός μελετητής και πρόεδρος του Αμερικανικού Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου, καθώς και ο ελληνοαμερικανός βουλευτής κ. Ραπτάκης από το Ροντ Αϊλαντ.

    Η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης όσο και οι τρόποι για την ομαλή ένταξή των μεταναστών στις κοινωνίες υποδοχής τους, ήταν μερικά από τα θέματα που εξετάσθηκαν, ενώ ο υφυπουργός εσωτερικών της Ελλάδας, κ. Αθανάσιος Νάκος, εξέθεσε στους συνέδρους τις προσπάθειες της Ελληνικής κυβέρνησης να ανταποκριθεί στην απότομη εισροή 1.000.000 μεταναστών, ενώ στην εισήγησή του ανήγγειλε και κάποιες τελευταίες προσαρμογές στην σχετική νομοθεσία που έχουν σχέση με ορισμένες κατηγορίες μεταναστών.

    'Τα παιδιά των μεταναστών', δήλωσε ο κ. Νάκος 'που τελειώνουν το σχολείο στην Ελλάδα θα παίρνουν άδεια παραμονής και εργασίας'.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής και τον πρόεδρο του κ. Αλέξανδρο Ζαβό, ο αριθμός των νόμιμων μεταναστών στην Ελλάδα φθάνει τις 500.000, ενώ εκκρεμούν περίπου 150.000 αιτήσεις για νομιμοποίηση.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν ολοκληρωθεί η συζήτηση στη Σάμο, συνελήφθησαν 19 μετανάστες απο το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, που πέρασαν λαθραία με ξύλινη βάρκα στο νησί απο τα Τουρκικά παράλια.

    [09] Σχέδιο των Σερβικών αρχών για το μέλλον του Κοσυφοπεδίου

    31-05-2006

    Οι Σερβικές αρχές υπέβαλαν το σχέδιο τους για το μέλλον του Κοσυφοπεδίου, προτείνοντας ευρύτατη αυτονομία της επαρχίας, αλλά παραμονή της υπό την Σερβική κυριαρχία. Ο ανώτατος Σέρβος διαμεσολαβητής, Σλόμπονταν Σάμαρτζιτς, δήλωσε ότι το σχέδιο προσφέρει στην κυβέρνηση του Κοσυφοπεδίου πλήρη έλεγχο των τοπικών υποθέσεων, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος αιτήσεων για δάνεια από διεθνείς δανειοδοτικούς οργανισμούς.

    Επίσης το σχέδιο επιτρέπει στο Κοσυφοπέδιο το δικαίωμα λειτουργίας των δικών του δικαστηρίων, αλλά οι τελικές εφέσεις σε θρησκευτικά θέματα και θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα παραπέμπονται στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Σερβίας.

    Η Σερβία διατηρεί τον έλεγχο θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και συνόρων, αλλά επιτρέπει στο Κοσυφοπέδιο να ελέγχει την δική του αστυνομική δύναμη, αλλά όχι και το δικό του στρατό. Μάλιστα ολόκληρη η περιοχή θα αποστρατικοποιηθεί, ενώ ειρηνευτικές δυνάμεις θα εγγυώνται την ασφάλεια της. Πάντως λίγη πρόοδος έχει επιτευχθεί στις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ συνομιλίες για το μέλλον του Κοσυφοπεδίου, καθώς οι Αλβανοί ζητούν πλήρη ανεξαρτησία.

    [10] Μαυροβούνιο: Μέτρα για ομαλή διαδικασία ανεξαρτητοποίησης

    31-05-2006

    Οι πρόεδροι της Σερβίας και του Μαυροβουνίου συμφώνησαν στην λήψη μέτρων με στόχο μια ομαλή διαδικασία ανεξαρτητοποίησης του Μαυροβουνίου. Ο πρόεδρος του κρατιδίου, Φιλίπ Βουγιάνοβιτς και ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, συναντήθηκαν την Τρίτη στο Βελιγράδι, 9 μέρες μετά το δημοψήφισμα που αποφάσισε την ανεξαρτητοποίηση του Μαυροβουνίου από τη Σερβία. Ανακοίνωση που εξεδόθη μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, ανέφερε ότι οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν ότι όταν επικυρωθούν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, οι δύο πλευρές θα ξεκινήσουν συνομιλίες για την διαίρεση των περιουσιακών στοιχείων και των ευθυνών, που μέχρι τώρα μοιράζονταν.

    Οι αρχές είπαν ότι ειδική επιτροπή εξέτασε πάνω από 200 καταγγελίες εκλογικών παρατυπιών κατά την διάρκεια του δημοψηφίσματος της 21ης Μαΐου. Όμως, κανείς δεν υπέβαλε ένσταση στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας και έτσι, αναμένεται ότι σήμερα η επιτροπή θα ανακοινώσει τα επίσημα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 1 June 2006 - 1:18:18 UTC