Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-06-05

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Oι βιαιότητες συνεχίζονται στο Ιράκ, ενώ παραμένουν ακέφαλα τα υπουργεία Αμυνας και Εσωτερικών
  • [02] Συνελήφθησαν 17 άτομα στον Καναδά ως ύποπτοι τρομοκράτες
  • [03] Συνομιλίες Ολμέρτ-Μουμπάρακ στην Αίγυπτο
  • [04] Σερβία: Σήμερα επικυρώνεται η επίσημη ανεξαρτησία της
  • [05] Το Ιράν απειλεί με διακοπή ροής πετρελαίου
  • [06] Επίθεση ισλαμιστών εξτρεμιστών κατά φάλαγγας του πακιστανικού στρατού
  • [07] Άθλιες οι συνθήκες για τους σεισμοπαθείς της Ινδονησίας
  • [08] Τσεχία: Διαβουλεύσεις για κυβερνητικό συνασπισμό
  • [09] Χολυγουντιανή απόδραση από τις φυλακές Κορυδαλλού

  • [01] Oι βιαιότητες συνεχίζονται στο Ιράκ, ενώ παραμένουν ακέφαλα τα υπουργεία Αμυνας και Εσωτερικών

    05-06-2006

    Η ιρακινή αστυνομία δήλωσε ότι αντάρτες σκότωσαν τουλάχιστον 36 άτομα την Κυριακή, ενώ oι Ιρακινοί πολιτικοί ηγέτες απέτυχαν και πάλι να καταλήξουν σε συμφωνία αναφορικά με τους υποψηφίους για δύο καίριας σημασίας υπουργεία που παραμένουν ακέφαλα.

    Η αστυνομία δήλωσε ότι ένοπλοι σκότωσαν 21 άτομα, κυρίως μαθητές, αφού πρώτα τους έσυραν έξω από λεωφορείο και τους πυροβόλησαν σε αυτοσχέδιο μπλόκο βόρεια της Βαγδάτης. Ένας άνδρας που τραυματίστηκε από την επίθεση, δήλωσε στον ανταποκριτή της ΦτΑ στο νοσοκομείο της Σουλεϊμανίγιας ότι οι ένοπλοι ρώτησαν τους επιβάτες του λεωφορείου αν ήταν Σουνίτες, Σιίτες, Κούρδοι ή Τουρκμένοι και τελικά χάρισαν τη ζωή σε 4 Σουνίτες, οι οποίοι ανακρίνονται από τις ιρακινές αρχές.

    Σε άλλο περιστατικό, το ιρακινό υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε ότι ένοπλοι σκότωσαν 4 υπαλλήλους εταιρίας τηλεφωνίας κοντά στην συνοικία Σάντρ Σίτυ της Βαγδάτης. Στην νότια πόλη Βασόρα, 11 άτομα σκοτώθηκαν, σε συμπλοκή σε τέμενος Σουνιτών.

    Στο μεταξύ, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολήζα Ράις υποβάθμισε την καθυστέρηση διορισμού υπουργών Άμυνας και Εσωτερικών στο Ιράκ, λέγοντας ότι οι θέσεις αυτές θα πληρωθούν "μέσα στις επόμενες μέρες".

    [02] Συνελήφθησαν 17 άτομα στον Καναδά ως ύποπτοι τρομοκράτες

    05-06-2006

    Η Κα Ράις

    Η Aμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολήζα Ράις, συνεχάρη τις καναδικές αρχές για την σύλληψη 17 ατόμων, που, σύμφωνα με τις αρχές, σχεδίαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις.

    Η Κα Ράις σημείωσε ότι δεν πιστεύει πως οι συλληφθέντες είχαν διασυνδέσεις στις ΗΠΑ, αλλά παρόλα αυτά, Αμερικανικοί εμπειρογνώμονες θα εξετάσουν τα σχετικά δεδομένα. Η Kαναδική αστυνομία συνέλαβε την Παρασκευή 17 άτομα, με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν επιθέσεις μέσα και γύρω από το Τορόντο, την μεγαλύτερη πόλη του Καναδά. Οι Καναδικές αρχές είπαν επίσης ότι οι ύποπτοι είχαν εμπνευστεί από την αλ Κάιντα και ότι είχαν συγκεντρώσει τρεις τόνους νιτρούχου λιπάσματος, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή βομβών.

    Στο μεταξύ, τα ξημερώματα της Κυριακής, βάνδαλοι έσπασαν τα παράθυρα μουσουλμανικού τεμένους στο Τορόντο και οι αρχές είπαν ότι η επίθεση αυτή μπορεί να αποτελεί αντίποινα για τις συλλήψεις.

    [03] Συνομιλίες Ολμέρτ-Μουμπάρακ στην Αίγυπτο

    05-06-2006

    Οι κ.κ. Ολμέρτ και Μουμπάρακ

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ, δήλωσε ότι η επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών με τους Παλαιστίνιους αποτελεί την κύρια προτεραιότητά του, αλλά τόνισε ότι οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να τηρήσουν όλες τις διεθνείς τους δεσμεύσεις.

    Στη διάρκεια της πρώτης επίσκεψης του στην Αίγυπτο και μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών του με τον πρόεδρο της χώρας, Χόσνι Μουμπάρακ, ο κ. Ολμέρτ ανακοίνωσε την πρόθεση του να συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, όμως δεν συγκεκριμενοποίησε πότε. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι οι Παλαιστίνιοι θα εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που τους δίνεται και θα εφαρμόσουν τις πρόνοιες του οδικού χάρτη για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

    Στο μεταξύ, τουλάχιστον 4 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας τη Κυριακή, σε συγκρούσεις μεταξύ δυνάμεων της Χαμάς και της Φατάχ.

    [04] Σερβία: Σήμερα επικυρώνεται η επίσημη ανεξαρτησία της

    05-06-2006

    ...ενότητα που ανήκει στο παρελθόν.

    Ο πρόεδρος του Σερβικού κοινοβουλίου, Πέντραγκ Μάρκοβιτς, δήλωσε ότι το σώμα θα συνεδριάσει σήμερα για να επικυρώσει επίσημα την ανεξαρτησία του Βελιγραδίου, μετά την απόσχιση του Μαυροβουνίου.

    Στην διακήρυξη ανεξαρτησίας του το Μαυροβούνιο αναφέρει ότι προτεραιότητά του είναι να ενταχθεί σε διεθνείς οργανισμούς, όπως τα ΗΕ και την ΕΕ. Η ΕΕ δήλωσε ότι σέβεται την ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου, αλλά θα αποφασίσει αν θα αναγνωρίσει το νέο κράτος κατά την επόμενη σύσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της κοινότητας.

    Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ προέτρεψαν τις δύο ανεξάρτητες πλέον χώρες να αρχίσουν μεταξύ τους διάλογο για τα θέματα που τώρα αντιμετωπίζουν.

    [05] Το Ιράν απειλεί με διακοπή ροής πετρελαίου

    05-06-2006

    Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολλάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε ότι θα διακοπεί η ροή πετρελαίου από την περιοχή, αν οι ΗΠΑ προβούν σε 'λάθος κίνηση', όπως είπε χαρακτηριστικά, κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

    Από τη πλευρά της, η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολήζα Ράις, δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα πρέπει να δίνει σημασία σε τέτοιες απειλές, γιατί, όπως είπε, το Ιράν εξαρτάται από τα έσοδα από το πετρέλαιο και ενδεχόμενη διακοπή των εξαγωγών θα προκαλούσε σοβαρό πρόβλημα στη χώρα. Η Κα Ράις πρόσθεσε ότι, εντός των ημερών, το Ιράν θα λάβει πακέτο κινήτρων από Δυτικές χώρες, με στόχο τον τερματισμό του προγράμματός του εμπλουτισμού ουρανίου. Η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών επισήμανε ότι δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ, αλλά και η διεθνής κοινότητα που απαιτεί την διακοπή των επίμαχων πυρηνικών δραστηριοτήτων της Τεχεράνης.

    Όπως αναμένεται, ο αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα, θα μεταβεί στην Τεχεράνη αυτή την εβδομάδα για να παρουσιάσει το πακέτο κινήτρων.

    [06] Επίθεση ισλαμιστών εξτρεμιστών κατά φάλαγγας του πακιστανικού στρατού

    05-06-2006

    Πακιστανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ισλαμιστές εξτρεμιστές επιτέθηκαν εναντίον φάλαγγας αυτοκινήτων του Πακιστανικού στρατού σε περιοχή κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν, όπου πιστεύεται ότι κρύβονται πολλοί Ταλιμπάν.

    Η επίθεση της Κυριακής σημειώθηκε στην περιοχή του βορείου Βαζιριστάν, και είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο δύο στρατιωτών και τον τραυματισμό δύο άλλων. Τοπικοί αξιωματούχοι είπαν ότι κατά την αντεπίθεση του Πακιστανικού στρατού κατά κρησφύγετου ανταρτών, έχασε τη ζωή του ένας αστυνομικός και τραυματίστηκαν 6 άτομα. Δεν έγινε γνωστό αν στους τραυματίες συγκαταλέγονται και μαχητές των Ταλιμπάν.

    Στο μεταξύ, την Κυριακή βομβιστής αυτοκτονίας σκότωσε 4 αμάχους και τραυμάτισε 13 στην Κανταχάρ. Το αυτοκίνητο και η συνοδεία του κυβερνήτη της επαρχίας, καθώς και Καναδοί στρατιώτες, που περνούσαν από το σημείο εκείνο δεν έπαθαν τίποτα.

    [07] Άθλιες οι συνθήκες για τους σεισμοπαθείς της Ινδονησίας

    05-06-2006

    Μέλη σωστικών συνεργείων στην Ιάβα της Ινδονησίας δηλώνουν ότι οι άστεγοι απ' τον σεισμό του περασμένου μήνα στην περιοχή, κινδυνεύουν από ασθένειες εξαιτίας της έλλειψης συνθηκών υγιεινής και πόσιμου νερού. Οι αρχές της χώρας είπαν ότι η βελτίωση των συνθηκών για τους σεισμόπληκτους αποτελεί προτεραιότητα, αφού πηγάδια και ποταμάκια έχουν μολυνθεί από ανθρώπινα απόβλητα. Πολλοί δρόμοι στην επαρχία Γιογκακάρτα, που υπέστη τις μεγαλύτερες καταστροφές, είχαν κλείσει από φορτηγά που προσπαθούσαν να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια για τους σεισμοπαθείς.

    Στο μεταξύ, η Μαλαισία πρότεινε την εδραίωση περιφερειακού κέντρου για την ανακούφιση θυμάτων φυσικών καταστροφών, ώστε να βελτιωθεί η παροχή βοήθειας σε άτομα που έχουν ανάγκη σε παρόμοιες περιπτώσεις. Επικριτές λένε ότι δωρεές έκτακτης βοήθειας δεν διανεμήθηκαν με ικανοποιητικό τρόπο στα άτομα που την χρειάζονταν.

    [08] Τσεχία: Διαβουλεύσεις για κυβερνητικό συνασπισμό

    05-06-2006

    Μίρεκ Τοπολάνεκ

    Στην Τσεχία, το συντηρητικό Δημοκρατικό Κόμμα των Πολιτών θα αρχίσει από σήμερα να καταβάλλει προσπάθειες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μετά την οριακή εκλογική του νίκη, ένα ποσοστό περίπου 35%. Αναμένεται ότι ο ηγέτης του κόμματος, Μίρεκ Τοπολάνεκ, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τσεχίας, Βάτσλαβ Κλάους, για συνομιλίες με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης. Επίσης ο κ. Τοπολάνεκ θα αρχίσει διαπραγματεύσεις με άλλα πολιτικά κόμματα.

    Το Δημοκρατικό Κόμμα των Πολιτών και οι πιθανοί εταίροι του οι Πράσινοι και οι Χριστιανοδημοκράτες ελέγχουν 100 από τις 200 έδρες τις Τσεχικής Βουλής. Τον ίδιο αριθμό εδρών ελέγχουν οι Σοσιαλδημοκράτες και οι εταίροι τους Κομμουνιστές.

    [09] Χολυγουντιανή απόδραση από τις φυλακές Κορυδαλλού

    05-06-2006

    Με ελικόπτερο δραπέτευσαν από τις φυλακές Κορυδαλλού, δύο κρατούμενοι, ένας Έλληνας και ένας Αλβανός. Η αστυνομία συνέλαβε τελικά τον πιλότο του ελικοπτέρου που προσγειώθηκε στο νεκροταφείο Σχιστού. Σύμφωνα πάντα με την αστυνομία, ο πιλότος ισχυρίστηκε ότι εξαναγκάστηκε να προβεί στην εν λόγω πτήση υπό την απειλή όπλου.

    Οι αρχές πιστεύουν ότι οι δύο φυγάδες βοηθήθηκαν από τον αδελφό του Έλληνα κρατούμενου, ο οποίος και αυτός καταζητείται και άλλον έναν συνεργό. Και οι τέσσερις καταζητούνται τώρα απ' την αστυνομία.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 6 June 2006 - 1:18:19 UTC