Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-06-14

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη Μπους στο Ιράκ
  • [02] Ισραήλ: Επιθέσεις στη Δυτική Όχθη
  • [03] Η.Ε.: Δεν πρέπει να ξαφνιάζουν οι αυτοκτονίες στο Γκουαντάναμο
  • [04] Αφγανιστάν: Θα αυξηθούν οι συγκρούσεις με τους αντάρτες
  • [05] Ινδονησία: Αποφυλακίζεται εξτρεμιστής εν μέσω ζητωκραυγών
  • [06] Οι ΗΠΑ και η Βρετανία αναγνωρίζουν το Μαυροβούνιο
  • [07] Λευκός Οίκος: Συνάντηση Μπους- Ουρίμπε

  • [01] Επίσκεψη Μπους στο Ιράκ

    14-06-2006

    Ο πρόεδρος Μπους με τον πρωθυπουγό Νούρι αλ Μαλίκι

    Κατά τη διάρκεια απρογραμμάτιστης επίσκεψής του την Τρίτη στη Βαγδάτη, ο πρόεδρος Μπους εξέφρασε την υποστήριξή του προς τον ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ Μαλίκι και την κυβέρνησή του. Ο κ. Μπους δήλωσε στον κ. αλ Μαλίκι ότι το μέλλον του Ιράκ βρίσκεται στα χέρια του, αλλά οι ΗΠΑ θα κρατήσουν το λόγο τους και θα βοηθήσουν τη χώρα του. Από την πλευρά του, ο Ιρακινός πρωθυπουργός δήλωσε στον κ. Μπους ότι η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένη να επιτύχει στο έργο της και να νικήσει τους τρομοκράτες.

    Μετά τις συνομιλίες του, ο κ. Μπους είχε συνάντηση με Αμερικανούς στρατιώτες στο Ιράκ, τους οποίους και ευχαρίστησε για την υπηρεσία τους, ενώ τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να βοηθούν στην οικοδόμηση ενός ελεύθερου Ιράκ και να καταδιώκουν άτομα σαν τον Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάγουι. Ο κ. Μπους βρίσκεται τώρα καθοδόν προς τις ΗΠΑ. Αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι του αμερικανού προέδρου στο Ιράκ από την έναρξη του πολέμου το 2003.

    Καθώς ο πρόεδρος Μπους πραγματοποιούσε επίσκεψη έκπληξη στο Ιράκ, ο υπουργός άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ και η υπουργός εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, είχαν διαβουλεύσεις κεκλεισμένων των θυρών, για το ίδιο θέμα, με μέλη του Κογκρέσου. Μετά από συνομιλίες με μέλη της Αμερικανικής Βουλής, ο κ. Ράμσφελντ δήλωσε ότι κατά την επίσκεψη του στο Ιράκ ο πρόεδρος Μπους μπόρεσε να εκφράσει από κοντά την δέσμευση των ΗΠΑ να υποστηρίξουν την Ιρακινή κυβέρνηση.

    Πάντως ο κ. Ράμσφελντ δήλωσε ότι το θέμα του χρονοδιαγράμματος για την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων απ' το Ιράκ δεν συζητήθηκε με τα μέλη του Κογκρέσου. Αλλά αν οι Ιρακινές δυνάμεις βελτιωθούν και αναλάβουν μεγαλύτερες ευθύνες, επεσήμανε ο κ. Ράμσφελντ, τότε θα τους παραχωρηθεί και μεγαλύτερη ευθύνη σε θέματα ασφάλειας.

    Μετά από συνομιλίες με μέλη της Γερουσίας, η κ. Ράις αναφέρθηκε σε επαφές που είχε με στελέχη της ιρακινής κυβέρνησης και επεσήμανε ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να υποστηρίξει τα σχέδια της νέας κυβέρνησης του Ιράκ.

    Εξάλλου, ο νέος ηγέτης της οργάνωσης αλ Κάιντα στο Ιράκ δεσμεύτηκε ότι θα εκδικηθεί το θάνατο του προκατόχου του, Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάγουι. Με δημοσίευσή του στο διαδίκτυο την Τρίτη, ο νέος ηγέτης της οργάνωσης, Αμπού Χαμζά αλ Μουχατζέρ, δήλωσε ότι η μέρα της εκδίκησης πλησιάζει και προειδοποίησε ότι κανείς δεν θα μπορεί να προστατευθεί μέσα στην οχυρωμένη Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης, όπου στεγάζεται η έδρα της ιρακινής κυβέρνησης και η αμερικανική πρεσβεία.

    Ο Μουχατζέρ είπε χαρακτηριστικά ότι ο αλ Ζαρκάγουι άφησε πίσω του 'λιοντάρια' που εκπαιδεύτηκαν από τον ίδιο και προειδοποίησε ότι θα συνεχιστούν οι επιθέσεις κατά αμερικανικών δυνάμεων και Σιιτών. Πάντως η αυθεντικότητα του μηνύματός δεν έχει επιβεβαιωθεί. Στο μεταξύ, από 5 βομβιστικές επιθέσεις την Τρίτη στο Κιρκούκ, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 17 άτομα, ανάμεσα στα οποία και αρκετοί αστυνομικοί.

    [02] Ισραήλ: Επιθέσεις στη Δυτική Όχθη

    14-06-2006

    Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν Παλαιστίνιο εξτρεμιστή στη Δυτική Όχθη, λίγες ώρες μετά από αεροεπιδρομή εναντίον οχήματος που μετέφερε εξτρεμιστές στη πόλη της Γάζας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 11 Παλαιστίνιοι. Επίσης πηγές προσκείμενες στις Παλαιστινιακές δυνάμεις ασφάλειας δήλωσαν ότι Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν μέλος της οργάνωσης Ταξιαρχίες των Μαρτύρων Αλ Ακσά σε έφοδο στην Τζενίν της Δυτικής Όχθης. Ο Ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε το θάνατο.

    Κατά την προηγούμενη επίθεση το Ισραήλ δήλωσε ότι στόχευσε όχημα στο οποίο επέβαιναν εξτρεμιστές που πήγαιναν να εκτοξεύσουν ρουκέτες στο νότιο Ισραήλ. Πάντως Παλαιστίνιοι τραυματιοφορείς δήλωσαν ότι 9 άμαχοι, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά, ήταν ανάμεσα στα θύματα.

    Επίσης σκοτώθηκε στέλεχος της Ισλαμικής Τζιχάντ και τραυματίστηκαν πάνω από 30 άτομα. Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, καταδίκασε την Ισραηλινή επίθεση χαρακτηρίζοντάς την 'κρατική τρομοκρατία'.

    [03] Η.Ε.: Δεν πρέπει να ξαφνιάζουν οι αυτοκτονίες στο Γκουαντάναμο

    14-06-2006

    Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δήλωσε ότι οι πρόσφατες αυτοκτονίες στις φυλακές του Γκουαντάναμο, δεν θα πρέπει να ξαφνιάζουν κανέναν. Εκπρόσωπος του ύπατου αρμοστή των Η.Ε. για τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσε ότι η παγκόσμια προσοχή πρέπει να στραφεί στο κλείσιμο της μονάδας αυτής, κάτι που έχουν ζητήσει και πολλές διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις και ξένες κυβερνήσεις.

    Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός σχεδιάζει να στείλει ομάδα ειδικών στο Γκουαντάναμο, αργότερα αυτή την εβδομάδα, για να εκτιμήσει την κατάσταση. Δικηγόροι των κρατουμένων στο Γκουαντάναμο ζητούν από τις ΗΠΑ να επιτρέψουν ανεξάρτητες ιατρικές εξετάσεις των κρατουμένων. Ο πρόεδρος Μπους έχει πει ότι θα ήθελε να κλείσει την φυλακή αυτή, χωρίς όμως να πει πότε.

    [04] Αφγανιστάν: Θα αυξηθούν οι συγκρούσεις με τους αντάρτες

    14-06-2006

    Ο πλωτάρχης του αμερικανικού ναυτικού στο Αφγανιστάν, Μπράντ Κούπερ , δήλωσε στη ΦτΑ ότι θα συνεχιστούν και κατά τους επόμενους μήνες οι συγκρούσεις των συμμαχικών δυνάμεων με μαχητές των Ταλεμπάν. Καθώς οι Αφγανικές δυνάμεις ασφάλειας και οι Νατοϊκές δυνάμεις διευρύνουν την παρουσία τους στο Αφγανιστάν, θα υπάρξουν περισσότερες συγκρούσεις με τους αντάρτες, επεσήμανε ο κ. Κούπερ και τόνισε ότι ο στρατός και η αστυνομία του Αφγανιστάν έχουν τώρα καλύτερη πρόσβαση σε περιοχές που κατά το παρελθόν θεωρούνταν απρόσιτες. Στο μεταξύ, οι Αφγανικές αρχές δήλωσαν ότι μαχητές Ταλεμπάν σκότωσαν στέλεχος των κρατικών μυστικών υπηρεσιών στην επαρχία Γκάζνι.

    [05] Ινδονησία: Αποφυλακίζεται εξτρεμιστής εν μέσω ζητωκραυγών

    14-06-2006

    Αμπού Μπακάρ Μπασίρ

    Οι ινδονησιακές αρχές άφησαν ελεύθερο τον εξτρεμιστή κληρικό, Αμπού Μπακάρ Μπασίρ, που εξέτισε ποινή φυλάκισης 25 μηνών για τον ρόλο του στις βομβιστικές επιθέσεις στο Μπαλί το 2002. Υποστηρικτές του 68χρονου Μπασίρ τον υποδέχτηκαν με ζητωκραυγές έξω απ' τις φυλακές. Ο Αμπού Μπακάρ Μπασίρ θεωρείται ηγέτης της περιφερειακής εξτρεμιστικής οργάνωσης Τζεμάα Ισλαμίγια, που πιστεύεται ότι διατηρεί σχέσεις με την Αλ Κάιντα. Οι ΗΠΑ εξέφρασαν σοβαρή ανησυχία για την απελευθέρωση εξτρεμιστή ισλαμιστή κληρικού και χαρακτήρισαν την ποινή του ιδιαίτερα επιεική.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σών Μακόρμακ, επεσήμανε ότι το Ινδονησιακό δικαστήριο που καταδίκασε τον Μπασίρ ανέφερε ότι όντως συμμετείχε σε 'συνομωσία με στόχο έκρηξη και πυρκαγιά που θα προκαλούσε θανάτους'.

    [06] Οι ΗΠΑ και η Βρετανία αναγνωρίζουν το Μαυροβούνιο

    14-06-2006

    Οι ΗΠΑ και η Βρετανία αναγνώρισαν επίσημα την ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου και ανακοίνωσαν ότι θα συνάψουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις μαζί του στο εγγύς μέλλον. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ρωσία, η Κροατία και η ΠΔΓΜ ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι αναγνωρίζουν επίσημα το Μαυροβούνιο.

    [07] Λευκός Οίκος: Συνάντηση Μπους- Ουρίμπε

    14-06-2006

    Αλβάρο Ουρίμπε

    Ο πρόεδρος Μπους υποδέχεται σήμερα στον Λευκό Οίκο τον Κολομβιανό ομόλογό του Αλβάρο Ουρίμπε, για συνομιλίες για θέματα εμπορίου, ασφάλειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι δύο ηγέτες είχαν ξανασυναντηθεί τον Φεβρουάριο. Η Κολομβία είναι η στενότερη σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή της Νοτίου Αμερικής και ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι η επίσκεψη του κ. Ουρίμπε υπογραμμίζει την φιλία και συνεργασία των δύο χωρών στον αγώνα κατά της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών. Την Τρίτη, ο Κολομβιανός ηγέτης και οι ομόλογοί του από τη Βολιβία, τον Ισημερινό και το Περού, είχαν συνομιλίες στην πρωτεύουσα του Ισημερινού, Κίτο.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 15 June 2006 - 1:18:15 UTC