Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-06-16

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Πρέσβης Αλέξανδρος Μαλλιάς στο Κογκρέσο
  • [02] Πρόοδος σημειώνεται μετά το θάνατο του Ζαρκάουι
  • [03] Σαγκάη: Συνάντηση Αχμαντινετζάντ-Ζιντάο
  • [04] Ιατρική: Νέα αγωγή για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας
  • [05] Μπερνάνκι: Προσοχή στις τιμές της ενέργειας
  • [06] Γκέιτς: Σταδιακή απόσυρση από τη Μάικροσοφτ
  • [07] Παλαιστίνιοι: Νέα ανακωχή με το Ισραήλ ζητά η Χαμάς
  • [08] Καλοκαιρινά προγράμματα εθελοντισμού
  • [09] Ε.Ε.: Παραμένει το αδιέξοδο του ευρωπαϊκού συντάγματος
  • [10] Αννάν: Θα αποφευχθεί κρίση σε θέματα προϋπολογισμού των Η.Ε.
  • [11] Αφγανιστάν: Έκρηξη σε λεωφορείο, 8 νεκροί, 15 τραυματίες
  • [12] Θεμέλια του νέου μνημείου για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στο Πεντάγωνο
  • [13] Aμερικανοί νομοθέτες απέρριψαν την θέσπιση χρονοδιαγράμμαοτος για την απόσυρση των Αμερικανικών στρατευμάτων
  • [14] Nέα κρούσματα βίας στο Ιράκ, παρά την επιχείρηση ασφάλειας
  • [15] Ολοκληρώθηκε η Ευρωπαϊκή διάσκεψη κορυφής
  • [16] Παρατείνεται για έξι μήνες η ειρηνευτική αποστολή των ΗΕ στην Κύπρο
  • [17] Πρίν το Νοέμβριο θα αποσυρθούν τα ιταλικά στρατεύματα από το Ιράκ
  • [18] Η ΕΕ ενέκρινε σχέδιο παροχής βοήθειας προς τους Παλαιστινίους
  • [19] Αντεπίθεση των συμμαχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, κατά των Ταλιμπάν
  • [20] Από τη Σαγκάη, ο Ιρανός πρόεδρος εξήρε το πακέτο κινήτρων της διεθνούς κοινότητας

  • [01] Ο Πρέσβης Αλέξανδρος Μαλλιάς στο Κογκρέσο

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    16-06-2006

    O Πρέσβης της Ελλάδας στη Ουάσιγκτον, Αλέξανδρος Μαλλιάς

    Τα Βαλκάνια που κάποτε εθεωρούντο ως η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης έχουν αρχίσει τα τελευταία χρόνια να αλλάζουνε προσωπικότητα κι όψη. Στην εξέλιξή τους από περιοχή προβλημάτων σε περιοχή ευκαιριών, έχουνε συμβάλει διάφοροι παράγοντες, στους σπουδαιότερους των οποίων περιλαμβάνεται η Ελλάδα, που εργάστηκε σκληρά, μεθοδικά και αποτελεσματικά, στα πλαίσια της ευρύτερης προσπάθειας για την μεταμόρφωση των Βαλκανίων, προσφέροντάς τους μια θετική προοπτική κι ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον.

    Αυτό με πολύ απλά λόγια ήτανε το 'ζουμί' της ενημέρωσης που έκανε την Πέμπτη ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Ουάσιγκτον, Αλέξανδρος Μαλλιάς, σε μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου, κατά τη διάρκεια ειδικής δίωρης συζήτησης, σε γεύμα που δόθηκε στην Γερουσία των ΗΠΑ.

    Ο κύριος Μαλλιάς είπε πως η Ελλάδα του 21ου αιώνα είναι διαφορετική από την Ελλάδα οποιασδήποτε προηγούμενης εποχής. Έχει εξελιχτεί σε 'αξιόπιστο εταίρο', έχει γίνει δηλαδή μια χώρα με την οποία μπορεί κανείς να έχει βάσιμες δοσοληψίες. Παράλληλα, κατά τον κύριο Μαλλιά, η Ελλάδα με τους ισχυρούς πολιτικούς και κοινωνικούς θεσμούς που έχει, 'είναι η κινητήρια δύναμη των μεταρρυθμίσεων στο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης' και ο μοχλός που παρακινεί την Τουρκία να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις οι οποίες της έχουν τεθεί για να ενταχτεί μια μέρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο Έλληνας πρέσβης επισήμανε στη συνέχεια πως η Ελλάδα, έχοντας συνολικά επενδύσει πάνω από δέκα δισεκατομμύρια δολάρια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αναμφίβολα αποτελεί τον ισχυρότερο οικονομικό παράγοντα ή 'παίχτη', κατά την ακριβή έκφρασή του, στην περιοχή. Οι Ελληνικές αυτές επενδύσεις, πρόσθεσε, 'έχουνε δημιουργήσει πάνω από 200.000 καινούργιες δουλειές που προκάλεσαν πολύ θετικό κοινωνικό αντίκτυπο' και συνέβαλαν στην πολιτική σταθερότητα της περιοχής, 'στην οποία τα ποσοστά ανεργίας κυμαίνονται μεταξύ 30% και 70%'.

    Ο κύριος Μαλλιάς αναφέρθηκε κατόπιν στην ανάδειξη της Ελλάδας σαν ενεργειακού κόμβου στα Βαλκάνια, λόγω της σπουδαιότητας που έχει η ενέργεια για την ασφάλεια της περιοχής. Είπε πως η προσοχή είναι τώρα στραμμένη στην κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου που συμφωνήθηκε πρόσφατα και ο οποίος θα εκτείνεται από την Τουρκία μέσω της Ελλάδας μέχρι την Ιταλία. Στα σκαριά είναι επίσης κι η επέκταση ενός άλλου αγωγού, του αγωγού Θεσσαλονίκης-Σκοπίων, που σε κάποια μελλοντική φάση αναμένεται να φτάσει μέχρι το Κόσοβο και τη Σερβία. Ο Έλληνας πρέσβης είπε στους Αμερικανούς νομοθέτες ότι όλα τούτα τα ενεργειακά προγράμματα προσφέρουν καλές επενδυτικές ευκαιρίες σε επιχειρήσεις χωρών εντός και εκτός του Βαλκανικού χώρου, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Τονίσθηκε ακόμα πως η Ελλάδα ήδη συμβάλει σε τεράστιο βαθμό στην κατοχύρωση της παγκόσμιας ασφάλειας με τον εμπορικό στόλο της, ο οποίος διακινεί με σχετικά χαμηλό κόστος τεράστιες ποσότητες αργού πετρελαίου και άνθρακα καθημερινά για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών σε πολλές χώρες, όπως λόγου χάριν Ηνωμένες Πολιτείες και Κίνα. Ο εμπορικός στόλος της Ελλάδας, κατά τον κ. Μαλλιά αποτελεί 'ένα παγκόσμιο στρατηγικό πλεονέκτημα'.

    Στη συνέχεια η συζήτηση στράφηκε γύρω από τα σημαντικά πολιτικά θέματα των Βαλκανίων με ιδιαίτερη έμφαση στην πρόσφατη αναγνώριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες του Μαυροβουνίου σαν ανεξάρτητου κράτους. Το ερώτημα που εγέρθηκε είναι πως επηρεάζει η εξέλιξη αυτή το Κόσοβο, ορισμένοι κύκλοι του οποίου, τουλάχιστον στο παρελθόν, είχανε εκδηλώσει αποσχιστικές διαθέσεις.

    Ο κύριος Μαλλιάς είπε πως το Μαυροβούνιο και το Κόσοβο είναι δύο διαφορετικά θέματα. Το Μαυροβούνιο και η Σερβία, επεξήγησε, είχανε συμφωνήσει πριν μερικά χρόνια, ότι θα επιχειρούσανε να συμπήξουνε ομοσπονδία διατηρώντας όμως παράλληλα το δικαίωμα της αποσχίσεως στην περίπτωση που η μια ή η άλλη πλευρά θα ήθελε να ακολουθήσει ξέχωρο μονοπάτι. Δεν συμβαίνει το ίδιο στην περίπτωση του Κοσόβου. Όσον αφορά στη επιδιωκόμενη διευθέτηση του δεύτερου τούτου θέματος, ο κύριος Μαλλιάς είπε ότι όποια λύση είναι να δοθεί 'θα πρέπει να σταθεροποιεί το Κόσοβο χωρίς να αποσταθεροποιεί τη Σερβία και τα Βαλκάνια'.

    Με τις απόψεις αυτές συμφώνησε και ο Διευθυντής Νοτίου Ευρώπης του Στέητ Ντηπάρτμαντ, Ντάγκ Σίλιμαν, που πήρε μέρος στη συζήτηση. Ο Ντάγκ Σίλιμαν συμφώνησε επίσης και σε άλλα θέματα, όπως ο σεβασμός και η προστασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο, κατά τον κ. Μαλλιά, είναι θέμα θρησκευτικών ελευθεριών και όχι Ελληνο-Τουρκική διαφορά. Ο κύριος Σίλιμαν είπε πως το ζήτημα αυτό εγείρεται τακτικά στις συνομιλίες μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας.

    Αναφερόμενος σε άλλα θέματα, ο Πρέσβης κ. Μαλλιάς επισήμανε ότι το σχέδιο Αννάν δεν οδήγησε σε λύση του Κυπριακού το οποίο και χρειάζεται τώρα να λυθεί με βάση το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, με κατάλληλη προετοιμασία και δίχως τεχνητά χρονοδιαγράμματα. Είναι ανωμαλία, είπε, η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ της οποίας τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό στηρίζει η Ελλάδα, να επιδιώκει να ενταχτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση διατηρώντας στρατεύματα κατοχής στην Κύπρο, μια άλλη χώρα-μέλος της κοινότητας.

    Στο γεύμα που διοργανώθηκε στη Γερουσία παρακάθισαν βουλευτές, όπως ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ευρώπης Ταντέους Μακότερ και ο επίσης ρεπουμπλικανός Μάριο Ντίαζ Μπαλάρντ καθώς και οι δημοκρατικοί Μωρίς Χίντσεη και Κάρολιν Μαλόνι, η οποία συμπροεδρεύει της κοινοβουλευτικής ομάδας προώθησης Ελληνικών θεμάτων στο Κογκρέσο. Ακόμα παρευρέθηκε για λίγο και ο Πρόεδρος της Γερουσιαστικής Υποεπιτροπής για την Ευρώπη, Γερουσιαστής Τζώρτζ Άλλεν. Όλα τα μέλη του Κογκρέσου που μίλησαν στην εκδήλωση ευχαρίστησαν την Ελλάδα για τα όσο έχει προσφέρει και συνεχίζει να προσφέρει στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον υπόλοιπο κόσμο. Επίσης εξήρανε τη συμβολή της μεγάλης Ελληνοαμερικανικής κοινότητας, η οποία, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ένας από αυτούς, έχει βοηθήσει στο να γίνει η ζωή στις Ηνωμένες Πολιτείες καλύτερη.

    [02] Πρόοδος σημειώνεται μετά το θάνατο του Ζαρκάουι

    16-06-2006

    O υπουργός εξωτερικών του Ιράκ Χοσιάρ Ζεμπαρί

    O υπουργός εξωτερικών του Ιράκ, Χοσιάρ Ζεμπαρί, δήλωσε ότι σημειώνεται πρόοδος στη χώρα του μετά το θάνατο του Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι και τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Πάντως ο κ. Ζεμπαρί δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών ότι τα θέματα ασφάλειας αποτελούν προτεραιότητα για το Ιράκ και τόνισε ότι η εθνική συμφιλίωση και η αυτεξουσιότητα θεωρούνται καίριας σημασίας για τη χώρα του.

    Ο Ιρακινός υπουργός εξωτερικών επεσήμανε παράλληλα την σπουδαιότητα της ανάμειξης των Η.Ε. στην πρόοδο του Ιράκ και ζήτησε απ' τις χώρες μέλη να αυξήσουν την χρηματοδότηση και άλλη υποστήριξη προς τη χώρα του, ενώ παρότρυνε τον ΟΗΕ να διευρύνει το ρόλο του στο Ιράκ καθώς θα το επιτρέπουν οι συνθήκες ασφάλειας. Μετά την ομιλία του κ. Ζεμπαρί το Συμβούλιο Ασφάλειας ενέκρινε την παραμονή των συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ μέχρι το τέλος της χρονιάς.

    Στο μεταξύ, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι έφθασε τις 2.500 ο συνολικός αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους στο Ιράκ. Περίπου οι δύο χιλιάδες από αυτούς σκοτώθηκαν σε πεδία μαχών. Ο στρατός δήλωσε επίσης, ότι πάνω από 18.000 χιλιάδες αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν από τον Μάρτιο του 2003, που οι ΗΠΑ εισέβαλαν στο Ιράκ.

    Σχολιάζοντας το νέο συνολικό αριθμό Αμερικανών πεσόντων, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τόνυ Σνόου, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μπούς αισθάνεται τον πόνο των οικογενειών που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα και ότι πιστεύει πως όσοι σκοτώθηκαν, δεν έχασαν τη ζωή τους χωρίς λόγο. Εξάλλου, δεκάδες χιλιάδες Ιρακινοί έχουν επίσης σκοτωθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου.

    [03] Σαγκάη: Συνάντηση Αχμαντινετζάντ-Ζιντάο

    16-06-2006

    Ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν

    Ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και ο Κινέζος ομόλογος του, Χου Ζιντάο, συναντώνται σήμερα στη Σαγκάη για συνομιλίες που αναμένεται να επικεντρωθούν στο επίμαχο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Η Κίνα και τα υπόλοιπα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας των ΗΕ και η Γερμανία έχουν υποβάλλει στο Ιράν πακέτο κινήτρων για να το πείσουν να διακόψει τις δραστηριότητες του εμπλουτισμού ουρανίου και να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Ο κ. Αχμαντινετζάντ συμμετέχει σαν παρατηρητής στην σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, στο περιθώριο της οποίας συναντήθηκε τη Πέμπτη με το Ρώσο ομόλογο του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

    Μετά τις συνομιλίες ο κ. Πούτιν δήλωσε ότι η Τεχεράνη ανταποκρίνεται θετικά στο πακέτο κινήτρων. Ο κ. Αχμαντινετζάντ ζήτησε επίσης απ' τις χώρες της Κεντρικής Ασίας που συμμετέχουν στην σύνοδο να υποστηρίξουν το Ιράν στην διαμάχη για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Εδώ στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τόνυ Σνόου, δήλωσε ότι το Ιράν θα προσπαθήσει να δοκιμάσει την ενότητα των 6 χωρών που συνέταξαν το πακέτο κινήτρων.

    [04] Ιατρική: Νέα αγωγή για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

    16-06-2006

    Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε νέα θεραπευτική αγωγή για προχωρημένα στάδια καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Η νέα αυτή αγωγή αποτελεί συνδυασμό των φαρμάκων Hycamtin και Cisplatin και εγκρίθηκε για γυναίκες με ανίατη μορφή καρκίνου, ή με καρκίνο που επανεμφανίζεται στον τράχηλο και έχει εξαπλωθεί σε άλλα όργανα. Είναι η πρώτη φορά που ο συνδυασμός αυτών των δύο φαρμάκων συνιστάται για την θεραπεία προχωρημένων μορφών καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

    Αξιωματούχοι της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φάρμακων δηλώνουν ότι η συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή δεν αποτελεί θεραπεία, αλλά μπορεί να επιμηκύνει τη ζωή χιλιάδων γυναικών. Περίπου 300 χιλιάδες γυναίκες σ' ολόκληρο τον κόσμο πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

    [05] Μπερνάνκι: Προσοχή στις τιμές της ενέργειας

    16-06-2006

    Μπεν Μπερνάνκι

    Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάνκι, επεσήμανε ότι θα πρέπει να δοθεί προσοχή στις τιμές ενέργειας γιατί, όπως είπε, θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη και να προκαλέσουν πληθωρισμό. Αξιωματούχοι της ομοσπονδιακής τράπεζας πρόκειται να συναντηθούν στα τέλη του μήνα για να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν τις προσπάθειες αποτροπής πληθωριστικών τάσεων με νέες αυξήσεις των επιτοκίων.

    Ο κύριος Μπερνάνκι δήλωσε ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα πρέπει επίσης να προσέξει τις 'πληθωριστικές προσδοκίες', όπως τις χαρακτήρισε, δηλαδή να διατηρήσει το πληθωρισμό υπό έλεγχο έτσι ώστε εργαζόμενοι και επιχειρήσεις να μην περιμένουν αύξηση των τιμών και να καταλήξουν να προκαλέσουν οι ίδιοι πληθωριστικές τάσεις ζητώντας μεγαλύτερους μισθούς και υψηλότερες τιμές.

    [06] Γκέιτς: Σταδιακή απόσυρση από τη Μάικροσοφτ

    16-06-2006

    Ο άνθρωπος που δημιούργησε την μεγαλύτερη εταιρεία λογισμικού στο κόσμο, ο πρόεδρος της Μάικροσοφτ, Μπιλ Γκέιτς, δήλωσε ότι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα αρχίσει σταδιακά να αποσύρεται από τις καθημερινές δραστηριότητες της εταιρείας του για να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στο φιλανθρωπικό του ίδρυμα που δραστηριοποιείται σε διεθνές επίπεδο. Ο κ. Γκέιτς δήλωσε πάντως ότι θα παραμείνει πρόεδρος και ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας.

    Ο 50χρονος Μπιλ Γκέιτς, που θεωρείται και ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου και η σύζυγος του Μελίντα, δημιούργησαν το Ίδρυμα Γκέιτς με στόχο την αντιμετώπιση ορισμένων απ' τα σοβαρότερα προβλήματα του πλανήτη, όπως η φτώχια και η ανεπαρκής ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Το Ίδρυμα Γκέιτς θεωρείται σήμερα το μεγαλύτερο φιλανθρωπικό ίδρυμα στο κόσμο με προϋπολογισμό που φτάνει τα 29 δισεκατομμύρια δολάρια.

    [07] Παλαιστίνιοι: Νέα ανακωχή με το Ισραήλ ζητά η Χαμάς

    16-06-2006

    Γκάζι Χαμάντ

    Ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν 3 παλαιστίνιους εξτρεμιστές στα σύνορα με τη Γάζα. Σύμφωνα με τον Ισραηλινό στρατό οι 3 παλαιστίνιοι προσπαθούσαν να τοποθετήσουν εκρηκτικά όταν αναχαιτίσθηκαν από ξηράς και αέρος. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι επρόκειτο για στελέχη της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ.

    Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ διαψεύδουν ότι παρεμποδίζουν Ευρωπαϊκές προσπάθειες για την δημιουργία μηχανισμού για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το θέμα και τόνισε ότι η Παλαιστινιακή οικονομική κρίση οφείλεται στην άρνηση της Χαμάς να δεχτεί τους διεθνώς συμπεφωνημένους όρους της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.

    Στο μεταξύ, η Χαμάς ζήτησε νέα ανακωχή με το Ισραήλ. Ο Γκάζι Χαμάντ, εκπρόσωπος της οργάνωσης, δήλωσε την Πέμπτη ότι η Χαμάς επιζητεί 'ηρεμία', όπως είπε χαρακτηριστικά και ότι είναι έτοιμη να θέσει υπό έλεγχο τους εξτρεμιστές που εκτοξεύουν ρουκέτες κατά του Ισραήλ, εφόσον όμως το Ισραήλ σταματήσει τις επιθέσεις του κατά της Γάζας.

    [08] Καλοκαιρινά προγράμματα εθελοντισμού

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    16-06-2006

    Νέες και νέοι εθελοντές από όλη την Ελλάδα αλλά και από όλο τον κόσμο θα συμμετάσχουν και φέτος στα προγράμματα εθελοντικής εργασίας για νέους που για 20η χρονιά διοργανώνει η μη κυβερνητική οργάνωση ΠΕΕΠ, σε συνεργασία με Δήμους και Κοινότητες της χώρας αλλά και σε περισσότερες από 50 χώρες.

    Οι στόχοι της οργάνωσης είναι η τοπική ανάπτυξη , η προστασία του περιβάλλοντος και η διαφύλαξη της πολιτιστικής παράδοσης. Ακόμη δίνεται η δυνατότητα στους νέους να εργαστούν ομαδικά να γνωρίσουν νέους τόπους και τρόπους ζωής και να συμβάλουν με την εργασία τους στην καλυτέρευση του κόσμου.

    Μερικά από τα φετινά προγράμματα που γίνονται σε ορισμένους Δήμους και που μπορούν ακόμη ενδιαφερόμενοι νέοι να απευθυνθούν είναι:

    -Στο Άγιο Όρος, όπου οι εθελοντές θα ασχοληθούν με την κατασκευή λιβανιού και κεριών και θα βοηθήσουν στις εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης του χώρου του Ιερού Κελιού του Αγίου Γεωργίου του Φανερωμένου ,

    -Στην Αρχαία Ολυμπία, για το έργο διάνοιξης μονοπατιού στις όχθες του ποταμού Κλαδέου,

    -Στην Νέα Μάκρη, όπου οι εθελοντές θα εργαστούν σε τέσσερα προγράμματα που θα πραγματοποιηθούν με στόχο την προστασία των δασικών περιοχών και των ακτών

    -Στο Δήμο Μαστοροχωρίων, στην Ήπειρο, στα όρη Τζουμέρκα, στους Καλαρύτες και το Δασικό χωριό Κέδρος, με προγράμματα για την αποκατάσταση πετρόκτιστων κτιρίων, μονοπατιών, πινακίδων και τέλος

    -Στην Αγία Βαρβάρα Αττικής στο πρόγραμμα του Δήμου 'Κατασκήνωση στην πόλη', οι εθελοντές σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς θα βοηθήσουν την δημιουργική απασχόληση παιδιών απο 6-12 ετών που αυτό το καλοκαίρι θα μείνουν στην πόλη.

    [09] Ε.Ε.: Παραμένει το αδιέξοδο του ευρωπαϊκού συντάγματος

    16-06-2006

    Οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέτυχαν να επιλύσουν το αδιέξοδο για το νέο σύνταγμα της κοινότητας. Διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες δήλωσαν τη Πέμπτη ότι σχέδιο της τελικής διακήρυξης θέτει διορία δύο ετών για την επίλυση του θέματος. Σε δηλώσεις του μετά την συνεδρίαση της Πέμπτης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο, επεσήμανε ότι δεν είναι δυνατή η διεύρυνση της συμμαχίας χωρίς απαραίτητες μεταρρυθμίσεις με στόχο την βελτίωση της αποδοτικότητας των θεσμικών της οργάνων.

    [10] Αννάν: Θα αποφευχθεί κρίση σε θέματα προϋπολογισμού των Η.Ε.

    16-06-2006

    Κόφφι Αννάν

    Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφφι Αννάν, εξέφρασε την ελπίδα ότι μπορεί να αποφευχθεί μία κρίση για θέματα προϋπολογισμού στους κόλπους του διεθνούς οργανισμού. Ο κύριος Αννάν εξέφρασε σε δημοσιογράφους την άποψη ότι έχει αρχίσει να αλλάζει 'η δηλητηριώδης ατμόσφαιρα' όπως την χαρακτήρισε, που επικρατούσε στα Η.Ε. στις αρχές του χρόνου και ότι πιστεύει πως το αδιέξοδο θα επιλυθεί.

    Οι ΗΠΑ και άλλες πλούσιες χώρες επέβαλαν ανώτερο όριο δαπανών στον προϋπολογισμό των Η.Ε., ασκώντας έτσι πίεση στις χώρες-μέλη για την έγκριση διοικητικών μεταρρυθμίσεων μέχρι τις 30 Ιουνίου. Όμως οι αναπτυσσόμενες χώρες καταψήφισαν τις μεταρρυθμίσεις. Ο κ. Αννάν δήλωσε ότι πολλές χώρες-μέλη δεν ήθελαν να συμμετάσχουν σε διαπραγματεύσεις υπό την πίεση του ανώτατου ορίου δαπανών.

    [11] Αφγανιστάν: Έκρηξη σε λεωφορείο, 8 νεκροί, 15 τραυματίες

    16-06-2006

    Ισχυρή έκρηξη βόμβας έξω από την πόλη Κανταχάρ την Πέμπτη, κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 8 Αφγανούς πολίτες, ενώ τραυμάτισε 15 άλλους. Η αστυνομία δήλωσε ότι η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε λεωφορείο και στόχευε Αφγανούς, που πήγαιναν στην εργασία τους σε κοντινή αμερικανική βάση. Πιστεύεται ότι κατά πάσα πιθανότητα, πίσω από την έκρηξη βρίσκονται αντάρτες Ταλιμπάν. Στο μεταξύ, πάνω από 10,000 Αφγανικές και συμμαχικές δυνάμεις ξεκίνησαν μεγάλη επιχείρηση κατά των ανταρτών στο νότιο Αφγανιστάν.

    [12] Θεμέλια του νέου μνημείου για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στο Πεντάγωνο

    16-06-2006

    Δίπλα στο Πεντάγωνο τέθηκαν την Πέμπτη τα θεμέλια για μνημείο προς τιμήν των 184 θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, κατά την οποία τρομοκράτες αεροπειρατές έριξαν την πτήση 77 της εταιρείας American πάνω στο κτήριο του αμερικανικού υπουργείου άμυνας.

    Φανερά συγκινημένος ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ δήλωσε σε αξιωματούχους, χορηγούς, συγγενείς και φίλους των θυμάτων που είχαν συγκεντρωθεί για την τελετή ότι εκείνοι που σκοτώθηκαν δεν έχασαν μάταια τη ζωή τους και ότι οι συμπολίτες τους παραμένουν ανυποχώρητοι στην αναζήτηση της ειρήνης.

    Το μνημείο θα καλύπτει έκταση περίπου 8 στρεμμάτων στο χώρο του Πενταγώνου και θα αποτελείται από πάγκους τοποθετημένους γύρω από λιμνούλες που θα σκιάζονται από δέντρα. Τα ονόματα και οι ημερομηνίες γεννήσεως των θυμάτων θα είναι χαραγμένα στα παγκάκια.

    [13] Aμερικανοί νομοθέτες απέρριψαν την θέσπιση χρονοδιαγράμμαοτος για την απόσυρση των Αμερικανικών στρατευμάτων

    16-06-2006

    Αμερικανός πεζοναύτης στο Ιράκ (φωτ. αρχείου)

    Νομοθέτες της αμερικανικής βουλής των αντιπροσώπων ενέκριναν ψήφισμα, που επαινεί τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις στο Ιράκ και απορρίπτει την θέσπιση χρονοδιαγράμματος για την απόσυρσή τους.

    Το μη δεσμευτικό ψήφισμα ενεκρίθη την Παρασκευή με ψήφους 256, έναντι 153 κατά, μετά από περίπου 14 ώρες συζήτησης. Το ψήφισμα ανακηρύσσει το Ιράκ σαν την κεντρική σκηνή του παγκοσμίου πολέμου κατά της τρομοκρατίας και απορρίπτει οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση ή μετάθεση των αμερικανικών δυνάμεων.

    Οι Ρεπουμπλικανοί, που εισηγήθηκαν το ψήφισμα και που αποτελούν την πλειοψηφία στη βουλή, έλεγαν ότι με την κίνηση αυτή, εκφράζουν την υποστήριξή τους προς τα στρατεύματα και στέλνουν προειδοποιητικό συγκεκριμένο μήνυμα στους τρομοκράτες. Όμως οι Δημοκρατικοί κατήγγειλαν την εν λόγω συζήτηση σαν πολιτικό τέχνασμα, εν όψει των βουλευτικών εκλογών του Νοεμβρίου.

    Οι Ρεπουμπλικανοί, με επικεφαλής τον πρόεδρο του σώματος Ντέννις Χάρστερ, κατήγγειλαν τους Δημοκρατικούς ότι δείχνουν αδυναμία, όμως ο Δημοκρατικός βουλευτής Τζών Μέρθα, που είναι βετεράνος του πολέμου του Βιετνάμ και έχει επανειλημμένα ζητήσει την επιστροφή των Αμερικανών στρατιωτών στις ΗΠΑ, τόνισε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν παγιδευτεί σε μία εσωτερική διαμάχη του Ιράκ.

    [14] Nέα κρούσματα βίας στο Ιράκ, παρά την επιχείρηση ασφάλειας

    16-06-2006

    Στο Ιράκ, βομβιστής αυτοκτονίας σκότωσε 10 άτομα και τραυμάτισε 20 στο σιιτικό τέμενος Μπουράτα της Βαγδάτης, παρά την μεγάλη επιχείρηση ασφάλειας που πραγματοποιείται στην ιρακινή πρωτεύουσα. Ο ιμάμης του τεμένους είπε ότι ο βομβιστής πυροδότησε εκρηκτικά που είχε κρύψει στα παπούτσια του, καθώς οι πιστοί είχαν συγκεντρωθεί για τις προσευχές της Παρασκευής και πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι ο ίδιος είναι ο στόχος της επίθεσης, την ευθύνη της οποίας επέρριψε στην οργάνωση αλ Κάιντα στο Ιράκ. Το ίδιο τέμενος είχε υποστεί τριπλή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στις 7 Απριλίου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 80 άτομα. Σε ξεχωριστό περιστατικό την Παρασκευή, οπλοβομβίδες έπληξαν εμπορική περιοχή της βόρειας Βαγδάτης, σκοτώνοντας δύο άτομα και τραυματίζοντας 16. Δεκάδες χιλιάδες Ιρακινοί και συμμαχικοί στρατιώτες συμμετέχουν στην μεγάλη επιχείρηση ασφάλειας στη Βαγδάτη, η οποία άρχισε από την Τετάρτη. Ο αμερικανός αντιστράτηγος Τζέημς Θέρμαν λέει ότι παρά τα βίαια περιστατικά της Παρασκευής, το επίπεδο της αιτοχυσίας στη Βαγδάτη μειώθηκε τις τελευταίες μέρες.

    [15] Ολοκληρώθηκε η Ευρωπαϊκή διάσκεψη κορυφής

    16-06-2006

    Ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ολοκλήρωσαν διήμερη διάσκεψη κορυφής τους στις Βρυξέλλες, όπου συζητήθηκε η διεύρυνση της ΕΕ, το ευρωπαϊκό σύνταγμα και πολλά άλλα διεθνή θέματα.

    Οι ηγέτες συζήτησαν το επίμαχο θέμα της θέσπισης κριτηρίου για ένταξη ενδιαφερομένων χωρών, την δυνατότητα της κοινότητα να διευρύνεται ώστε να μπορεί να απορροφά νέα μέλη. Ορισμένοι φοβούνται ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε εμπόδια για χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στην ΕΕ.

    Οι ηγέτες είπαν ακόμα στην Τουρκία ότι πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της αναφορικά με την Κύπρο, ειδάλλως θα αντιμετωπίσει καθυστερήσεις στις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις.

    Κατά την διάρκεια της διάσκεψης, τα μέλη της κοινότητας παρότρυναν το Ιράν να απαντήσει σχετικά με το πακέτο κινήτρων που του προσφέρθηκε, ώστε να εκτονωθεί ή ένταση που δημιουργήθηκε εξαιτίας των πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν, ενώ ενέκριναν πακέτο έκτακτης οικονομικής βοήθειας προς τους Παλαιστινίους. Αποφάσισαν επίσης να επανεξετάσουν το θέμα του ευρωπαϊκού συντάγματος το 2008.

    [16] Παρατείνεται για έξι μήνες η ειρηνευτική αποστολή των ΗΕ στην Κύπρο

    16-06-2006

    Το συμβούλιο ασφαλείας των ΗΕ ψήφισε υπέρ της παράτασης της ειρηνευτικής του αποστολής στην Κύπρο για ένα ακόμα εξάμηνο. Το ψήφισμα, που ενεκρίθη ομόφωνα την Πέμπτη, προβλέπει την παραμονή των 1,000 ειρηνοφρουρών στην Κύπρο, έως τις 16 Δεκεμβρίου.

    Η ειρηνευτική αποστολή στην Κύπρο εγκαινιάστηκε το 1964, πράγμα που σημαίνει ότι είναι μία από τις παλαιότερες στον κόσμο. Πάντως το συμβούλιο ασφαλείας παρότρυνε τις δύο κοινότητες της Κύπρου να ξαναρχίσουν συνομιλίες, ώστε να επιτευχθεί επίλυση του κυπριακού προβλήματος, που εκκρεμεί εδώ και 32 χρόνια.

    [17] Πρίν το Νοέμβριο θα αποσυρθούν τα ιταλικά στρατεύματα από το Ιράκ

    16-06-2006

    Το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι σύμφωνα με αξιωματούχο του ιταλικού υπουργείου Αμυνας, τα στρατεύματα της χώρας θα αποσυρθούν από το Ιράκ πρίν από το Νοέμβριο.

    Ανακοίνωση της ΑΝΣΑ, λέει ότι ο υφυπουργός Αμυνας Λορέντζο Φορτσιέρι δήλωσε ότι η απόσυρση θα ολοκληρωθεί μέσα σε 3-4 μήνες. Ο κ. Φορτσιέρι έκανε τη δήλωση αυτή κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Μάλτα. Η Ιταλία έχει 2,600 στρατιώτες της στο Ιράκ.

    Παρά όμως τα σχέδια απόσυρσης, ο υπουργός Αμυνας της Ιταλίας Αρτούρο Παρίσι τόνισε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να συμμετάσχει στις προσπάθειες ανοικοδόμησης του Ιράκ, με την παροχή αυξημένης πολιτικής και ανθρωπιστικής βοήθειας.

    [18] Η ΕΕ ενέκρινε σχέδιο παροχής βοήθειας προς τους Παλαιστινίους

    16-06-2006

    Ηγέτες της ΕΕ ενέκριναν σχέδιο για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον Παλαιστινιακό λαό, παρακάμπτοντας την κυβέρνηση της Χαμάς.

    Εκπρόσωπος της Κοινότητας δήλωσε ότι η ΕΕ σχεδιάζει να προσφέρει αρχικά ποσό 126 εκατομμυρίων δολαρίων για τους πτωχότερους Παλαιστινίους και τον τομέα της υγείας. Η εκπρόσωπος είπε επίσης ότι η ευρωπαϊκή ηγεσία βρίσκεται κοντά στην εξεύρεση τρόπου για την ενίσχυση των Παλαιστινίων με τους εταίρους της στο Κουρτέτο της Μέσης Ανατολής, δηλαδή τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τα ΗΕ.

    Χώρες της Δύσης είχαν διακόψει την οικονομική τους βοήθεια προς τους Παλαιστινίους τον Μάρτιο, μετά την εκλογική νίκη της Χαμάς, την οποία η ΕΕ και οι ΗΠΑ θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση. Την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ Σών Μακόρμακ διεύψευσε ότι η Ουάσινγκτον παρεμποδίζει προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με την βοήθεια προς τους Παλαιστινίους και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ συνεργάζεται καλόπιστα με την ΕΕ για το εν λόγω θέμα.

    Σε άλλη εξέλιξη, ο ισραηλινός στρατός είπε ότι Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές εκτόξευσαν τουλάχιστον 5 ρουκέτες κατά του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας νωρίς την Παρασκευή, χωρίς όμως να υπάρξουν θύματα.

    [19] Αντεπίθεση των συμμαχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, κατά των Ταλιμπάν

    16-06-2006

    Η κάτω από αμερικανική ηγεσία συμμαχικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν αντεπιτίθενται στο μπαράζ επιθέσεων από μέλη των Ταλιμπάν. Αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού είπαν ότι συμμαχικές δυνάμεις σκότωσαν τουλάχιστον 40 αντάρτες κατά τη διάρκεια μαχών αυτή την εβδομάδα, στη νότια επαρχία Πάκτικα.

    Αφγανικές και συμμαχικές αρχές επιρρίπτουν ευθύνες στους Ταλιμπάν για τις αυξημένες επιθέσεις κατά πολιτών, στρατιωτικών και κυβερνητικών αξιωματούχων. Οι αντάρτες ανέλαβαν την Πέμπτη την ευθύνη για την τοποθέτηση βόμβας σε λεωφορείο που μετέφερε εργαζόμενους σε αμερικανική βάση έξω από την Κανταχάρ. Από την έκρηξη αυτή είχαν σκοτωθεί 8 άτομα και τραυματιστεί τουλάχιστον 15.

    [20] Από τη Σαγκάη, ο Ιρανός πρόεδρος εξήρε το πακέτο κινήτρων της διεθνούς κοινότητας

    16-06-2006

    Oι πρόεδροι Αχμεντινετζάντ και Πούτιν, στη Σαγκάη

    Ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ εξήρε το πακέτο κινήτρων που διεθνείς δυνάμεις πρόσφεραν στη χώρα του, σε αντάλλαγμα για την διακοπή του προγράμματός της εμπλουτισμού ουρανίου και την επιστροφή της στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο κ.Αχμεντινετζάντ δήλωσε σε δημοσιογράφους την Παρασκευή στην Σαγκάη, όπου βρίσκεται, ότι η προσφορά αποτελεί 'ένα βήμα μπροστά' και ότι το Ιράν θα την μελετήσει προσεκτικά. Είπε επίσης ότι θα απαντήσει σχετικά σύμφωνα με τα συμφέροντα της Τεχεράνης.

    Ο κ. Αχμεντινετζάντ παρευρίσκεται αν παρατηρητής στη διάσκεψη κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης. Ο ιρανός ηγέτης είχε επίσης συνομιλίες με τον Κινέζο και τον Ρώσο ομόλογό του στην Σαγκάη. Η Κίνα και η Ρωσία παροτρύνουν το Ιράν να αποδεχθεί το διεθνές πακέτο κινήτρων, αλλά και οι δύο χώρες αντιτίθενται στην επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράν για να αναγκαστεί να εγκαταλείψει επίμαχες πυρηνικές του δραστηριότητες.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 17 June 2006 - 1:18:34 UTC