Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-06-20

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ελληνικό ελαιόλαδο σε Αμερικανικές κουζίνες
  • [02] O πρόεδρος Μπους στη σύνοδο κορυφής ΗΠΑβΕΕ
  • [03] Ράις: 'Προκλητική' θα είναι εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα
  • [04] Ιράν: Την άρση των πυρηνικών δραστηριοτήτων της Τεχεράνης ζητά ο Πρόεδρος Μπους
  • [05] Ιράκ: Εκτενείς έρευνες για τον εντοπισμό αμερικανών στρατιωτών
  • [06] Παλαιστίνιοι: Τα &frac34; υποστηρίζουν τη σύσταση κράτους που θα αναγνωρίζει το Ισραήλ
  • [07] Νέα Ορλεάνη: Ενίσχυση των τοπικών αστυνομικών αρχών
  • [08] Η.Ε.: Εναρκτήρια συνεδρίαση του Συμβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα
  • [09] ΗΠΑ-Ρωσία: Επταετής ανανέωση συμφωνίας

  • [01] Ελληνικό ελαιόλαδο σε Αμερικανικές κουζίνες

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    20-06-2006

    Έρευνες που γίνανε τα τελευταία χρόνια δείξανε πως οι Έλληνες που αποφεύγουνε να τρώνε πολλά παχιά κρέατα και λιπαρά φαγητά, κυρίως βουνίσιοι και νησιώτες που μένουνε μακριά από βλαβερούς γαστρονομικούς πειρασμούς των μεγαλουπόλεων, περιλαμβάνονται ανάμεσα στους μακροβιότερους ανθρώπους του κόσμου. Οι ειδικοί αποδίδουν το φαινόμενο στο ότι οι άνθρωποι αυτοί ακολουθούνε μια υγιεινή μεσογειακή διατροφή που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στο ελαιόλαδο.

    Την αξία της μεσογειακής διατροφής και του ελαιόλαδου πρόβαλε με επιτυχία το Γραφείο του Γενικού Συμβούλου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε σε συνεργασία με εισαγωγείς του ελληνικού λαδιού στην Αμερική.

    Η εκδήλωση χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο προβολής της ελληνικής γαστρονομίας στις ΗΠΑ κι έδωσε τη δυνατότητα σε πάνω από 200 Αμερικανούς επαγγελματίες από τους χώρους διατροφής, εστιατορίων, ξενοδοχείων και σουπερμάρκετ, να δοκιμάσουν το εξαίρετο ελληνικό λάδι από την Πελοπόννησο, την Κρήτη και την Μυτιλήνη, καθώς επίσης και ελληνικά κρασιά και εδέσματα.

    Παράλληλα οι προσκεκλημένοι άκουσαν διάφορους ειδικούς να παινεύουνε τα οφέλη που έχουνε για την ανθρώπινη υγεία η μεσογειακή διατροφή και η προτίμηση του λαδιού από την ελιά. Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν η δημοσιογράφος Αν Γκεράσιμος, από την έγκυρη εφημερίδα Ουάσιγκτον-Τάημς, η γιατρός Σούζαν Μπένετ, που διευθύνει το Πρόγραμμα Καρδιολογίας Γυναικών στο Νοσοκομείο Τζώρτζ Ουάσιγκτον, και η επίσης γιατρός Αρτεμις Σιμοπούλου, πρόεδρος του Κέντρου Γενετικής, Διατροφής και Υγείας.

    Η γευσιγνωσία του ελληνικού ελαιόλαδου ήταν δεύτερη μεγάλη εκδήλωση προβολής ελληνικών προϊόντων που διοργάνωσε η Πρεσβεία της Ελλάδας στη Ουάσιγκτον. Πρώτη ήταν μια γευστική δοκιμή ελληνικών κρασιών, που έγινε στα τέλη Ιανουαρίου και που είχαμε καλύψει σε ξέχωρη ανταπόκριση εκείνη την εποχή.

    Ο Πρέσβης της Ελλάδας Αλέξανδρος Μαλλιάς, ευχαρίστησε την Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, που είχε επισκεφθεί πρόσφατα την Ουάσιγκτον, για την ενίσχυση της πρόσφατης εκδήλωσης, και εξέφρασε την ελπίδα ότι 'οι Αμερικανοί καταναλωτές θα αναγνωρίσουν την ανώτερη ποιότητα και τα οφέλη για την υγεία, που προσφέρει το ελληνικό ελαιόλαδο, συνεχίζοντας μια παράδοση 4000 ετών'.

    Εάν η ευχή του κυρίου Μαλλιά πιάσει και όλο και περισσότεροι Αμερικανοί καταναλωτές αρχίσουνε να αναγνωρίζουν την αξία του ελληνικού ελαιόλαδου, ίσως μια μέρα συμπεριληφθούν και αυτοί ανάμεσα στους μακροβιότερους ανθρώπους του κόσμου. Εκείνοι πάντως που αναμένεται να δούνε αμέσως ευεργετικά αποτελέσματα από μια αύξηση των Αμερικανικών εισαγωγών ελαιολάδου είναι οι Έλληνες παραγωγοί του προϊόντος.

    [02] O πρόεδρος Μπους στη σύνοδο κορυφής ΗΠΑβΕΕ

    20-06-2006

    O πρόεδρος Μπους

    O πρόεδρος Μπους μεταβαίνει σήμερα στην Αυστρία για τη σύνοδο κορυφής ΗΠΑ β Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρίσκεται το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

    Τη Δευτέρα ο κύριος Μπους σε ομιλία του στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού, δήλωσε ότι ένα Ιράν με πυρηνικά όπλα αποτελει σοβαρή απειλή για ολόκληρο τον κόσμο και επεσήμανε ότι η Τεχεράνη θα δει πραγματικά οφέλη αν σταματήσει ολοκληρωτικά και κατά τρόπο επαληθεύσιμο, το πρόγραμμα της εμπλουτισμού ουρανίου.

    Ο κ. Μπους δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θα επιδιώξουν ενίσχυση της συνεργασίας τους σε θέματα ασφαλών μεταφορών και καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Είπε επίσης ότι οι δύο πλευρές θα ανανεώσουν την προσήλωσή τους στην υποστήριξη των φωνών για μετριοπάθεια και ειρήνη στον μουσουλμανικό κόσμο.

    Στο μεταξύ, Ευρωπαίοι ηγέτες είπαν ότι σχεδιάζουν να θίξουν το θέμα του κλεισίματος της αμερικανικής φυλακής στο Γκουαντάναμο της Κούβας.

    [03] Ράις: 'Προκλητική' θα είναι εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα

    20-06-2006

    H υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις

    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολήζα Ράις, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ συντονίζονται με τους συμμάχους τους για το πώς θα πρέπει να αντιδράσουν αν η Βόρεια Κορέα προβεί σε δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου μακρού βεληνεκούς, που θα μπορούσε να πλήξει αμερικανικό έδαφος.

    Η κ. Ράις δήλωσε τη Δευτέρα ότι οποιαδήποτε εκτόξευση πυραύλου από την Πιονγιάνγκ θα θεωρηθεί 'σοβαρή και προκλητική ενέργεια' όπως είπε, ενώ επεσήμανε ότι μία τέτοια δοκιμή θα καταδείξει και πάλι ότι η Βόρεια Κορέα δεν έχει ειρηνικές διαθέσεις.

    Ο πρέσβης των ΗΠΑ στα ΗΕ, Τζών Μπόλτον, δήλωσε ότι συνεργάζεται με μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του διεθνούς οργανισμού για την διαμόρφωση ανάλογης απάντησης. Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε τη Δευτέρα ότι χωρίς την προειδοποίηση από την κυβέρνηση της Πιονγιάνγκ, δεν θα μπορούσε να γνωρίζει αν η εκτόξευση του πυραύλου αποτελεί μόνο δοκιμή. Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας δεν έχει σχολιάσει το θέμα.

    [04] Ιράν: Την άρση των πυρηνικών δραστηριοτήτων της Τεχεράνης ζητά ο Πρόεδρος Μπους

    20-06-2006

    Ο πρόεδρος Μπους σε τελετή της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού

    Ο πρόεδρος Μπους ζήτησε από το Ιράν να σταματήσει όλες τις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου, αλλιώς θα αντιμετωπίσει εντονότερες κυρώσεις και απομόνωση. Σε ομιλία του στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού, ο κύριος Μπους προειδοποίησε το Ιράν ότι θα επιβληθούν 'διαδοχικά δραστικότερες', όπως είπε χαρακτηριστικά, οικονομικές και πολιτικές κυρώσεις, αν συνεχιστούν οι πυρηνικές δραστηριότητες της Τεχεράνης.

    Ο κύριος Μπους είπε επίσης ότι ένα Ιράν οπλισμένο με πυρηνική τεχνολογία 'αποτελεί σοβαρή απειλή για ολόκληρο τον κόσμο' και επεσήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις της διεθνούς κοινότητας με το Ιράν θα προχωρήσουν μόλις η Τεχεράνη τερματίσει, κατά τρόπο επαληθεύσιμο, τον εμπλουτισμό ουρανίου και τις δραστηριότητες επεξεργασίας του.

    Πακέτο κινήτρων προς το Ιράν συνέταξαν τα πέντε μόνιμα του Συμβουλίου Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών και η Γερμανία.

    [05] Ιράκ: Εκτενείς έρευνες για τον εντοπισμό αμερικανών στρατιωτών

    20-06-2006

    Χιλιάδες Αμερικανοί και Ιρακινοί στρατιώτες καθώς και Ιρακινοί αστυνομικοί συμμετέχουν σε εκτεταμένες έρευνες για τον εντοπισμό δύο αμερικανών στρατιωτών που ανταρτική οργάνωση ισχυρίζεται ότι τους έχει απαγάγει. Ο αμερικανικός στρατός στο Ιράκ δήλωσε ότι χρησιμοποιεί αεροπορικές, ναυτικές και χερσαίες δυνάμεις για την εύρεση των στρατιωτών που αγνοούνται απ' την Παρασκευή. Η υπουργός Eξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι η εξαφάνιση τους ανησυχεί ιδιαίτερα τις αμερικανικές αρχές.

    Σε ανακοίνωση της στο διαδίκτυο τη Δευτέρα, ανταρτική οργάνωση με διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα ισχυρίζεται ότι απήγαγε τους στρατιώτες, αλλά δεν δίνει στοιχεία που να αποδεικνύουν τον ισχυρισμό της, ενώ αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί η αυθεντικότητα του μηνύματος.

    Στο μεταξύ, οι εισαγγελικές αρχές ζήτησαν την θανατική ποινή για τον πρώην ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσσεΐν και δύο εκ των συγκατηγορούμενων του.

    Εξάλλου, ο αμερικανικός στρατός στο Ιράκ δήλωσε ότι απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον Αμερικανών στρατιωτών για τον θάνατο τριών Ιρακινών κρατουμένων τον περασμένο μήνα. Ανακοίνωση του στρατού αναφέρει ότι οι τρεις στρατιώτες κατηγορούνται για φόνο, απόπειρα δολοφονίας, συνομωσία, απειλητική συμπεριφορά και την παρακώλυση της δικαιοσύνης. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι οι τρεις Ιρακινοί πέθαναν κατά τη διάρκεια πολεμικής επιχείρησης στην επαρχία Σαλαχεντίν στις 9 Μαΐου. Ο στρατός εξετάζει αν διαθέτει αρκετά στοιχεία για να περάσει τους τρείς από στρατοδικείο.

    [06] Παλαιστίνιοι: Τα &frac34; υποστηρίζουν τη σύσταση κράτους που θα αναγνωρίζει το Ισραήλ

    20-06-2006

    Μαχμούντ Αμπάς

    Νέα δημοσκόπηση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κέντρου ερευνών αναφέρει ότι τα τρία τέταρτα των Παλαιστινίων υποστηρίζουν πρόταση για τη σύσταση παλαιστινιακού κράτους που θα αναγνωρίζει το Ισραήλ. Όμως σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, μόνο το 47% των Παλαιστινίων θα ψήφιζε υπέρ της πρότασης σε δημοψήφισμα, ενώ το 44% θα την καταψήφιζε.

    Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, έχει προκηρύξει δημοψήφισμα για το θέμα στις 26 Ιουλίου, εκτός και εάν η κυβέρνηση της Χαμάς εγκρίνει νωρίτερα την σχετική πρόταση. Δημοσκόπος δήλωσε ότι το μήνυμα που στέλνει η σφυγμομέτρηση στον κ. Αμπάς είναι να σταματήσει το δημοψήφισμα και στην Χαμάς να δεχτεί την πρόταση. Η Χαμάς, που τάσσεται υπέρ της καταστροφής του Ισραήλ, έχει αντιταχθεί σε καίρια σημεία του σχεδίου, όμως εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε ότι οι Παλαιστινιακές φατρίες δεν απέχουν πολύ από την επίτευξη σχετικής συμφωνίας.

    Στο μεταξύ, η επίτροπος εξωτερικών σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μπενίτα Φερέρο-Βάλντνερ, δήλωσε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να διανεμηθεί η οικονομική βοήθεια προς τους Παλαιστινίους, σύμφωνα με πρόσφατο διεθνές σχέδιο. Η κ. Φερέρο-Βάλντνερ συζήτησε το σχέδιο την Δευτέρα στην Ιερουσαλήμ, κατά την διάρκεια συνομιλιών της με ισραηλινούς ηγέτες.

    [07] Νέα Ορλεάνη: Ενίσχυση των τοπικών αστυνομικών αρχών

    20-06-2006

    Η κυβερνήτης της Λουϊζιάνας, Καθλήν Μπλάνκο, δήλωσε ότι θα στείλει στρατιώτες της εθνοφρουράς και πολιτειακές αστυνομικές δυνάμεις στη Νέα Ορλεάνη για τη καταπολέμηση του εγκλήματος καθώς η πόλη ανακάμπτει από τις καταστροφές του τυφώνα Κατρίνα. Η κυρία Μπλάνκο ανταποκρίθηκε σε σχετικό αίτημα του δημάρχου της πόλης Ρέυ Νέιγκιν, μετά από επεισόδιο το Σάββατο κατά το οποίο πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν 5 έφηβοι. Ο κύριος Νέιγκιν και το δημοτικό συμβούλιο της Νέας Ορλεάνης ζήτησαν 300 εθνοφρουρούς και 60 αστυνομικούς για την ενίσχυση των τοπικών αστυνομικών αρχών.

    Η εγκληματικότητα μειώθηκε στη Νέα Ορλεάνη μετά τις φοβερές καταστροφές που προξένησε ο τυφώνας Κατρίνα τον Αύγουστο του 2005, αλλά άρχισε να αυξάνεται και πάλι καθώς οι κάτοικοι επιστρέφουν στη πόλη.

    [08] Η.Ε.: Εναρκτήρια συνεδρίαση του Συμβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

    20-06-2006

    Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφφι Αννάν

    Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφφι Αννάν, ζητά από το Συμβούλιο των Η.Ε. για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα να μην χάσει την ευκαιρία να γίνει μία ισχυρή φωνή προάσπισης των θυμάτων κακομεταχείρισης. Ο κύριος Αννάν, που προήδρευσε τη Δευτέρα στη Γενεύη της εναρκτήριας συνεδρίασης του νέου Συμβουλίου του Διεθνούς Οργανισμού, δήλωσε ότι η επιτροπή θα πρέπει να σκέφτεται πάντα εκείνους των οποίων τα δικαιώματα καταπατούνται και να μην εμπλακεί σε πολιτικές σκοπιμότητες και τις μικρότητες του παρελθόντος.

    Το Συμβούλιο αντικαθιστά την Επιτροπή Ανθρώπινων Δικαιωμάτων των Η.Ε. η οποία είχε χάσει την αξιοπιστία της και η οποία επέτρεπε σε χώρες παραβάτες, στον τομέα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως το Σουδάν, η Λιβύη, η Ζιμπάμπουε και η Κούβα, να εκφέρουν γνώμη και να κρίνουν άλλες χώρες.

    [09] ΗΠΑ-Ρωσία: Επταετής ανανέωση συμφωνίας

    20-06-2006

    Οι ΗΠΑ και η Ρωσία συμφώνησαν στην επταετή ανανέωση μεταξύ τους συμφωνίας που στοχεύει στο να αποφευχθεί η πρόσβαση τρομοκρατών σε όπλα μαζικής καταστροφής. Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε την συμφωνία καίριας σημασίας όργανο για την αντιμετώπιση μιας απ' τις σοβαρότερες απειλές κατά των ΗΠΑ. Η συμφωνία προβλέπει την διασφάλιση, καταγραφή και κατάργηση όπλων και υλικού μαζικής καταστροφής στην πρώην Σοβιετική Ένωση.

    Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι χιλιάδες πύραυλοι και πολεμικές κεφαλές από τη Ρωσία, τη Λευκορωσία, το Καζακστάν και την Ουκρανία έχουν απενεργοποιηθεί από το 1992 που υπεγράφη η συμφωνία.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 21 June 2006 - 1:18:17 UTC