Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-06-30

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απόφαση κατά των ειδικών στρατοδικείων
  • [02] Ιράκ: Ενδεχόμενη απόσυρση της Ρουμανίας
  • [03] Ιράν: Περισσότερο χρόνο χρειάζεται η Τεχεράνη
  • [04] Μπούς και Κοϊζούμι ενωμένοι στο θέμα της Β. Κορέας
  • [05] Γάζα: Συνεχίζονται οι αεροεπιδρομές
  • [06] Προτροπές Ράις για ελεύθερες και αδιάβλητες εκλογές στο Πακιστάν
  • [07] ΕΕ: Νέα βιομετρικά διαβατήρια απ' τον Αύγουστο
  • [08] Συνεχίζεται η κρίση στη Μέση Ανατολή
  • [09] Μπούς και Κοϊζούμι επισκέπτονται την Γκρέησλαντ
  • [10] Yποχωρεί η στάθμη των νερών της πλημμύρας στις βορειοανατολικές ΗΠΑ
  • [11] Nέο ηχογραφημένο μήνυμα του Οσάμα μπιν Λάντεν
  • [12] Nέα έρευνα του Αμερικανικού στρατού για εγκληματικές ενέργειες ανδρών του στο Ιράκ
  • [13] Πιέσεις για το θέμα της Κύπρου ασκεί στην Τουρκία η Φινλανδία
  • [14] Συνεχίζεται η επιχείρηση των συμμαχικών δυνάμεων κατά των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν

  • [01] Απόφαση κατά των ειδικών στρατοδικείων

    30-06-2006

    Το Aνώτατο Δικαστηρίο των ΗΠΑ

    Απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ αναφέρει ότι η κυβέρνηση Μπους δεν μπορεί να χρησιμοποιεί ειδικά στρατοδικεία για την εκδίκαση των υποθέσεων κρατουμένων στις φυλακές του Γκουαντάναμο. Με 5 ψήφους υπέρ έναντι τριών, το δικαστήριο απεφάνθη ότι ο πρόεδρος Μπους υπερέβη των εξουσιών του με την δημιουργία αυτών των ειδικών δικαστηρίων.

    Από τη πλευρά του ο κ. Μπους δήλωσε ότι θα συμμορφωθεί με την απόφαση του δικαστηρίου αλλά άφησε να εννοηθεί ότι ενδεχομένως να υπάρξει τρόπος συνεργασίας με το Κογκρέσο για την διατήρηση των ειδικών στρατοδικείων. Μάλιστα ο ηγέτης της Ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία, Μπιλ Φρίστ, δήλωσε ότι θα εισαγάγει νομοσχέδιο που θα εξουσιοδοτεί την χρήση των ειδικών δικαστηρίων.

    Πάντως το Ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε ότι η Συνθήκη της Γενεύης και η Αμερικανική νομοθεσία θα πρέπει να εφαρμοστεί στην περίπτωση της υπόθεση του Σαλίμ Αχμέντ, πρώην σωματοφύλακα και οδηγού του Οσάμα μπιν Λάντεν. Αυτό σημαίνει ότι η υπόθεση του μπορεί τώρα να παραπεμφθεί σε παραδοσιακό στρατοδικείο, ή σε πολιτικό δικαστήριο, αλλά όχι σε ειδικό στρατοδικείο. Ο δικηγόρος του Χαμντάν, που είναι αξιωματικός του αμερικανικού στρατού, εξήρε την απόφαση, λέγοντας ότι αποτελεί επιστροφή στις θεμελιώδεις αμερικανικές αξίες.

    Αυτή ήταν η δεύτερη σημαντική δικαστική απόφαση κατά του προέδρου Μπούς για το θέμα των κρατουμένων στο Γκουαντάναμο.

    Η Διεθνής Aμνηστία δήλωσε ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ αποτελει νίκη του γράμματος του νόμου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε δήλωση του, ο διεθνής οργανισμός ζητά από το Πρόεδρο Μπους να χρησιμοποιήσει την απόφαση αυτή σαν έναυσμα για να διασφαλίσει ότι η κυβέρνηση του θα ευθυγραμμίσει την πολιτική της στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας με την αμερικανική και διεθνή νομοθεσία.

    Στο μεταξύ, οι συγγενείς Κουβετιανών κρατουμένων στις φύλακες στο Γκουαντάναμο εξέφρασαν ικανοποίηση για την απόφαση. Σε ανακοίνωση τους είπαν ότι η απόφαση αυτή μπορεί να εξαναγκάσει τον Λευκό Οίκο να εφαρμόσει το γράμμα του νόμου.

    [02] Ιράκ: Ενδεχόμενη απόσυρση της Ρουμανίας

    30-06-2006

    Οι ΗΠΑ εξέφρασαν έκπληξη αναφορικά με πληροφορίες ότι η Ρουμανία ενδεχομένως να αποσύρει τους στρατιώτες της απ' το Ιράκ. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Άνταμ Έρελι, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει πληροφορίες ότι η Ρουμανία σκοπεύει να αποσύρει τους 890 στρατιώτες της απ' το Ιράκ, Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Καλίν Ταρισεάνου, πρότεινε την απόσυρση τη Πέμπτη, λόγω του κόστους σε έμψυχο και άψυχο υλικό, όπως είπε.

    Όμως ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Τραϊάν Μπασέσκου, διαφώνησε επίσημα με την πρόταση χαρακτηρίζοντας την απόσυρση απ' το Ιράκ 'απαράδεκτη' και τονίζοντας ότι θα βλάψει την αξιοπιστία της Ρουμανίας στο εξωτερικό. Στο μεταξύ στο Ιράκ, βομβιστής αυτοκτονίας αυτοανατινάχθηκε σε κηδεία Σιίτη στρατιώτη, σκοτώνοντας τουλάχιστον 4 άτομα και τραυματίζοντας 25 άλλα.

    [03] Ιράν: Περισσότερο χρόνο χρειάζεται η Τεχεράνη

    30-06-2006

    Ο υπουργός εξωτερικών του Ιράν, Μανουσέρ Μοτάκι

    Το Ιράν δήλωσε ότι δεν πρόκειται να απαντήσει αμέσως αναφορικά με πακέτο κινήτρων που αποσκοπεί στο να πείσει τη Τεχεράνη να εγκαταλείψει το πρόγραμμα της εμπλουτισμού ουρανίου.

    Ο υπουργός εξωτερικών του Ιράν, Μανουσέρ Μοτάκι, δήλωσε στα Ηνωμένα Έθνη ότι κανείς δεν πρέπει να περιμένει απάντηση πριν τον Αύγουστο, ενώ επεσήμανε ότι η Τεχεράνη χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να ζητήσει διευκρινήσεις σε ασάφειες, όπως τις χαρακτήρισε, του πακέτου και επανέλαβε ότι διάφορες επιτροπές εξετάζουν τώρα πτυχές του πακέτου.

    Πάντως η σύνοδος των υπουργών εξωτερικών της ομάδας των 8 στη Μόσχα ζήτησε 'ξεκάθαρη και ουσιαστική' απάντηση του Ιράν μέχρι την άλλη εβδομάδα, όταν ο κύριος διαπραγματευτής για τα πυρηνικά του Ιράν, Αλί Λαριτζανί, θα συναντηθεί με τον αρμόδιο για θέματα εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέ Σολάνα.

    Από τη πλευρά του ο πρέσβης των ΗΠΑ στα ΗΕ, Τζον Μπόλτον, δήλωσε ότι δεν καταλαβαίνει γιατί το Ιράν χρειάζεται τόσο χρόνο για να απαντήσει. Οι επιλογές της Τεχεράνης είναι ξεκάθαρες, σημείωσε ο κ. Μπόλτον.

    [04] Μπούς και Κοϊζούμι ενωμένοι στο θέμα της Β. Κορέας

    30-06-2006

    Γιουνισίρο Κοϊζούμι και Τζωρτζ Μπους

    Ο πρόεδρος Μπους προειδοποίησε τη Βόρεια Κορέα να μην επιχειρήσει πυραυλική δοκιμή, χαρακτηρίζοντας μία τέτοια ενέργεια απαράδεκτη. Ο κ. Μπους έκανε το σχόλιο αυτό μετά τις συνομιλίες του την Πέμπτη στο Λευκό Οίκο με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Γιουνισίρο Κοϊζούμι. Ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε ότι συμφώνησαν με τον κ. Κοϊζούμι ότι οι χώρες τους πρέπει να μείνουν ενωμένες στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στον βορειο-κορεάτη ηγέτη Κίμ Γιόνγκ Ιλ. Από την πλευρά του, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα υπάρξουν 'διάφορες πιέσεις' αν πραγματοποιηθεί η δοκιμή της Πιόνγιάνγκ.

    Την Πέμπτη το βράδυ, ο αμερικανός πρόεδρος παρέθεσε επίσημο δείπνο στον Λευκό Οίκο προς τιμή του κ. Κοϊζούμι. Την Παρασκευή, οι δύο ηγέτες θα επισκεφθούν την Γκρέησλαντ, την κατοικία του τραγουδιστή της ρόκ Ελβις Πρέσλευ, στο Μέμφις του Τενεσή.

    [05] Γάζα: Συνεχίζονται οι αεροεπιδρομές

    30-06-2006

    Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν το κτήριο του Παλαιστινιακού υπουργείου εσωτερικών στα πλαίσια εκστρατείας άσκησης πίεσης στους Παλαιστίνιους να απελευθερώσουν Ισραηλινό στρατιώτη. Ο Ισραηλινός στρατός συνέχισε τις αεροεπιδρομές και σήμερα, αλλά ανέβαλε χερσαία επιχείρηση στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας μετά από αίτημα της Αιγύπτου που καταβάλλει προσπάθειες για την απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη.

    O Αιγύπτιος πρόεδρος, Χόσνι Μουμπάρακ, δήλωσε ότι η Χαμάς συμφώνησε σε υπό όρους απελευθέρωση του στρατιώτη, αλλά επεσήμανε ότι το Ισραήλ δεν έχει ακόμη συμφωνήσει στους όρους της απελευθέρωσης. Από τη πλευρά του το Ισραήλ δεν σχολίασε τη δήλωση του κ. Μουμπάρακ. Είπε μόνο ότι θέλει την άνευ όρων απελευθέρωση του στρατιώτη.

    Στο μεταξύ, ο ύπατος αρμοστής των Ηνωμεένων ΕΘνών για θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας, Γιαν Έγκελαντ, δήλωσε ότι οι άμαχοι στη Γάζα θα αντιμετωπίσουν ανθρωπιστική κρίση αν δεν αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση της περιοχής, μετά το βομβαρδισμό του κύριου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής από τους Ισραηλινούς.

    [06] Προτροπές Ράις για ελεύθερες και αδιάβλητες εκλογές στο Πακιστάν

    30-06-2006

    Το Πακιστάν αντέδρασε έντονα στην προτροπή της αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών για την διενέργεια δημοκρατικών και ελεύθερων εκλογών του χρόνου, λέγοντας ότι δεν χρειάζεται συμβουλές από το εξωτερικό. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών την Τρίτη στην Ισλαμαμπάντ με τον πρόεδρο, Περβέζ Μουσάραφ, η κ. Ράις τόνισε την σημασία που δίνει η διεθνής κοινότητα στην πραγματοποίηση ελεύθερων και αδιάβλητων εκλογών στο Πακιστάν.

    Απαντώντας το Πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε ότι η Κα Ράις δεν ήγειρε το θέμα αυτό κατά τις συνομιλίες της με τον πρόεδρο Μουσάραφ και ότι τέτοια θέματα αφορούν μόνο τον Πακιστανικό λαό. Οι υποστηρικτές του κ. Μουσάραφ έχουν την πλειοψηφία στο Πακιστανικό κοινοβούλιο, ενώ νέες βουλευτικές εκλογές θα γίνουν το 2007, τον ίδιο χρόνο που εκπνέει και η πενταετής προεδρική θητεία του στρατηγού Μουσάραφ.

    [07] ΕΕ: Νέα βιομετρικά διαβατήρια απ' τον Αύγουστο

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    30-06-2006

    Από τις 28 Αυγούστου 2006, σταδιακά 450.000.000 πολίτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων 10.000.000 Έλληνες, θα αποκτήσουν τα νέα βιομετρικά διαβατήρια ασφαλείας που θα είναι λευκά με ψηφιακή φωτογραφία του κατόχου και θα περιέχουν και δύο δακτυλικά αποτυπώματα στο ενσωματωμένο τσίπ.

    Στις Βρυξέλλες, ο αρμόδιος επίτροπος, Φράνκο Φρατίνι, δήλωσε ότι εκτός της Γερμανίας και της Ιταλίας, οι άλλες χώρες θα είναι έτοιμες να αρχίσουν την έκδοση των νέων διαβατηρίων στην συγκεκριμένη προθεσμία με προοπτική να προστεθεί αργότερα στα διαβατήρια για να γίνουν ακόμη πιο αξιόπιστα και η ψηφιακή αποτύπωση της ίριδας του ματιού του κατόχου.

    Τα διαβατήρια αυτά, σύμφωνα με το γραφείο του επιτρόπου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, ξεπερνούν τις προδιαγραφές ασφαλείας που έχουν ζητήσει οι Ηνωμένες Πολιτείες μετά τις επιθέσεις της 11 Σεπτεμβρίου, αλλά θα απαιτούνται για τους επιβάτες που φθάνουν στις ΗΠΑ μετά τις 30 Αυγούστου από τις 15 χώρες μέλη απο τις οποίες μέχρι τώρα δεν απαιτείται βίζα. Η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στις χώρες αυτές και ο ευρωπαίος επίτροπος δήλωσε ότι αισιοδοξεί πως η αμερικανική κυβέρνηση θα δώσει παράταση της προθεσμίας για την υποχρεωτική χρήση των βιομετρικών διαβατηρίων από τις υπόλοιπες χώρες.

    Στην Ελλάδα πάντως έχει αρχίσει από τον περασμένο Δεκέμβριο η κατάθεση αιτήσεων για την έκδοση νέων διαβατηρίων στα αστυνομικά τμήματα. Παραδίδονται εντός πέντε ημερών και κοστίζουν 65 Ευρώ.

    [08] Συνεχίζεται η κρίση στη Μέση Ανατολή

    30-06-2006

    Iσραηλινοί στρατιώτες ετοιμάζονται για επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας.

    Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Ισμαίλ Χανιγιέ απαίτησε την διακοπή της στρατιωτικής επιχείρησης των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας, λέγοντας ότι καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης που δημιουργήθηκε μετά την απαγωγή ισραηλινού στρατιώτη από Παλαιστίνιους εξτρεμιστές την Κυριακή. Μετά τις προσευχές της Παρασκευής στη Γάζα, ο κ. Χανιγιέ τόνισε ότι η ισραηλινή επιδρομή που στοχεύει στην απελευθέρωση του στρατιώτη, περιπλέκει περαιτέρω την κατάσταση Ο κ. Χανίγιε δήλωσε ότι συνεργάζεται με ξένους μεσολαβητές για την επίτευξη συμβιβαστικής λύσης, αναφορικά με την απελευθέρωση του στρατιώτη.

    Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις επιθέσεις του με πυροβόλα και πολεμικά αεροσκάφη στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά ανέβαλε προγραμματιζόμενη εισβολή εδάφους, μετά από διεθνείς διπλωματικές πιέσεις. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ προγραμμάτισε έκτακτη σύσκεψη για την κατάσταση για την Παρασκευή.

    Στη Λωρίδα της Γάζας, οι Παλαιστινιακές αρχές είπαν ότι την Παρασκευή από ισραηλινή αεροπιδρομή κατά αυτοκινήτου, τραυματίστηκε τουλάχιστον ένας εξτρεμιστής. Εξάλλου ο ισραηλινός στρατός είπε ότι σκότωσε δύο Παλαιστίνιους οπλοφόρους κατά τη διάρκεια επιδρομής στη Ναμπλούς, στη Δυτική Οχθη. Την Παρασκευή επίσης, η οργάνωση Ταξιαρχίες των Μαρτυρων αλ Ακσά διεύψευσε πληροφορία ότι είχε απαγάγει και δεύτερο ισραηλινό στρατιώτη.

    Στο μεταξύ, συνεχίζεται η κράτηση από τους ισραηλινούς 60 μελών της Χαμάς, μεταξύ των οποίων και 8 μελών της κυβέρνησης, στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τόνυ Σνόου δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ενθαρρύνθηκαν επειδή οι ισραηλινοί 'υποχώρησαν', όπως είπε, στη Γάζα, ενώ η Χαμάς μιλά για την απελευθέρωση του στρατιώτη.

    Στην Τουρκία, πάντως, χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά της επιχείρησης των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας. Οι διαδηλωτές φώναζαν αντι-ισραηλινά συνθήματα και έκαψαν ισραηλινές σημαίες σε κεντρική πλατεία της Κωνσταντινούπολης. Ο πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι επικοινώνησε με Παλαιστίνιους αξιωματούχους, στα πλαίσια προσπάθειάς του να επιλυθεί η κρίση.

    [09] Μπούς και Κοϊζούμι επισκέπτονται την Γκρέησλαντ

    30-06-2006

    Ο Ιάπων πρωθυπουργός Γουνισίρο Κοϊζούμι, με τον πρόεδρο Μπούς

    Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιουνισίχο Κουϊζούμι τραγούδησε λίγες μπάρες τραγουδιών του βασιλιά του ρόκ εντ ρόλλ, Ελβις Πρίσλευ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην κατοικία του μουσικού θρύλου την Παρασκευή, στο Μέμφις του Τεννεσή.

    Ο κ. Κοϊζούμι είναι ένθερμος θαυμαστής του Πρίσλευ και επισκέφθηκε την Γκρέησλαντ μαζί με τον πρόεδρο και την Κα Μπούς, μετά την ολοκλήρωση της επίσημης διήμερης επίσκεψής του στις ΗΠΑ. Η σύζυγος του Ελβις, Πρίσιλλα και η κόρη του Λίζα Μαρί ξενάγησαν τους δύο ηγέτες στην κατοικία Πρέσλευ.

    Την Πέμπτη, οι κ.κ. Μπούς και Κοϊζούμι είχαν συνομιλίες στο Λευκό Οίκο για τα θέματα του Ιράν, του Ιράκ και της Βόρειας Κορέας. Και οι δύο προειδοποίησαν την Πιονγιάνγκ να μην προβεί σε δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου μακρού βεληνεκούς. Σύμφωνα με πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών, η Βόρεια Κορέα ενδέχεται να προετοιμάζει μία πυραυλική δοκιμή.

    Αυτή ίσως να είναι η τελευταία επίσημη επίσκεψη του κ. Κοϊζούμι στις ΗΠΑ, πρίν αποχωρήσει από το αξίωμά του το Σεπτέμβριο.

    [10] Yποχωρεί η στάθμη των νερών της πλημμύρας στις βορειοανατολικές ΗΠΑ

    30-06-2006

    Πλημμυρισμένος δρόμος στο Μαίρυλαντ

    Οι κάτοικοι περιοχών των βορειοανατολικών ΗΠΑ που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες, επέστρεψαν στις εστίες τους και προσπαθούν τώρα να καθαρίσουν τη λάσπη και να εκτιμήσουν το μέγεθος των ζημιών που υπέστησαν. Τα νερά της πλημμύρας στο Μαίρυλαντ, τη Νιού Τζέρσευ, τη Νέα Υόρκη και την Πενσυλβάνια έχουν αρχίσει να υποχωρούν.

    Πολλά κυβερνητικά κτίρια στην Ουάσινγκτον υπέστησαν ζημίες, όπως το Μουσείο Εθνικών Αρχείων, όπου καταβάλλονται προσπάθειες για την αποκατάστασή τους και την προστασία από την υγρασία ιστορικών εγγράφων που φυλάσσονται εκεί.

    Τουλάχιστον 16 άτομα έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή αυτή. Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Τζώρτζ Πατάκι είπε ότι οι ζημίες, μόνο στην πολιτεία του, μπορεί να ανέλθουν στα 100 εκατομμύρια δολάρια.

    [11] Nέο ηχογραφημένο μήνυμα του Οσάμα μπιν Λάντεν

    30-06-2006

    Νέο ηχογραφημένο μήνυμα του ηγέτη της αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν επαινεί τον τέως ηγέτη της οργάνωσης αλ Κάιντα στο Ιράκ Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάγουι, που σκοτώθηκε πρόσφατα. Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι επιβεβαιώθηκε η αυθεντικότητα του μηνύματος, που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο την Παρασκευή το πρωί.

    Στο μήνυμά του, ο Οσάμα μπιν Λάντεν αποκαλεί τον αλ Ζαρκάγουι 'λιοντάρι της Tζιχάντ' και μάρτυρα. Ο μπιν Λάντεν ζητά επίσης από τον πρόεδρο Μπούς να επιστρέψει τη σορό του στην οικογένειά του και προειδοποιεί ότι ο πόλεμος κατά των ΗΠΑ και των συμμάχων τους θα συνεχιστεί.

    Ο ηγέτης της αλ Κάιντα προσθέτει ότι ο αλ Ζαρκάγουι είχε οδηγίες να πολεμά κατά των δυνάμεων κατοχής στο Ιράκ, κυρίως τις αμερικανικές και όλους όσους τους βοηθούν. Αυτό είναι το τέταρτο ηχογραφημένο μήνυμα του Οσάμα μπιν Λάντεν που κυκλοφόρησε φέτος.

    [12] Nέα έρευνα του Αμερικανικού στρατού για εγκληματικές ενέργειες ανδρών του στο Ιράκ

    30-06-2006

    Iraq

    Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε την διεξαγωγή νέας έρευνας σε σχέση με τις καταγγελίες ότι τρείς άνδρες του βίασαν Iρακινή και στη συνέχεια την σκότωσαν, μαζί με τρία μέλη της οικογένειάς της στην κατοικία τους, τον Μάρτιο.

    Την Παρασκευή, ο στρατός είπε ότι άρχισε εγκληματική έρευνα σχετικά με το επεισόδιο, που σημειώθηκε στην πόλη Μαχμουντίγια. Η ανακοίνωση της Παρασκευής αναφέρει ότι διατάχθηκε εγκληματική έρευνα σε σχέση με τις καταγγελίες δολοφονίας τετραμελούς οικογένειας από Αμερικανούς στρατιώτες, χωρίς όμως να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

    Σε άλλη εξέλιξη, ο επικεφαλής των ομοσπονδιακών υπηρεσιών της Ρωσίας Νικολάι Πατρούσεφ ανακοίνωσε ότι οι αρχές προσφέρουν αμοιβή 10 εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες που μπορεί να οδηγήσουν στον εντοπισμό των δολοφόνων των τεσσάρων Ρώσων υπαλλήλων της πρεσβείας της χώρας τους στη Βαγδάτη.

    [13] Πιέσεις για το θέμα της Κύπρου ασκεί στην Τουρκία η Φινλανδία

    30-06-2006

    Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Μάττι Βανχάνεν είπε ότι η ΕΕ θα μπορούσε να διακόψει τις ενταξιακές της συνομιλίες με την Τουρκία, αν αυτή δεν πληρώσει τις προϋποθέσεις της κοινότητας. Ο κ. Βανχάνεν, του οποίου η χώρα αναλαμβάνει την εκ περιτροπής προεδρία της Κοινότητας το Σάββατο, δήλωσε στα πλαίσια συνέντευξης τύπου στο Ελσίνκι την Παρασκευή ότι το θέμα της Τουρκίας μπορεί να αποτελέσει ένα δύσκολο πρόβλημα κατά την προεδρία της Φινλανδίας.

    Η ΕΕ εμμένει ότι η Τουρκία πρέπει να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία, αν ελπίζει να συνεχίσει τις ενταξιακές της συνομιλίες με την Κοινότητα.

    Ο κ. Βανχάνεν δήλωσε επίσης ότι επιθυμεί κατά την προεδρία του να ενισχύσει τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και να αναβιώσει τις προσπάθειες για την επίλυση των διαφορών και τελικά την έγκριση του ευρωπαϊκού συντάγματος, μετά την απόρριψή του από Γάλλους και Ολλανδούς ψηφοφόρους.

    [14] Συνεχίζεται η επιχείρηση των συμμαχικών δυνάμεων κατά των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν

    30-06-2006

    Στο Αφγανιστάν, συμμαχικές ένοπλες δυνάμεις είπαν ότι σκότωσαν 14 εξτρεμιστές την Παρασκευή, σε κρησφύγετό τους στην ανατολική επαρχία Νουριστάν. Οι εξτρεμιστές ήταν οπλισμένοι με πυροβόλα όπλα και οπλοβομβίδες.

    Σε διαφορετικό περιστατικό, Αφγανικές και συμμαχικές δυνάμεις επέδραμαν εναντίον χωριού στην επαρχία Κανταχάρ νωρίς την Παρασκευή, όπου σκότωσαν ένα ύποπτο τρομοκράτη και συνέλαβαν 8 άλλους. Ο στρατός είπε ότι οι ύποπτοι τρομοκράτες σχεδίαζαν και εκτελούσαν επιθέσεις κατά συμμαχικών δυνάμεων στις επαρχίες Κανταχάρ και Χελμάντ. Πάνω από 10,000 Αφγανοί και συμμαχικοί στρατιώτες χτενίζουν το νότιο Αφγανιστάν για την εξάλειψη απομειναριών των Ταλιμπάν.

    Εξάλλου, ο διοικητής των νατοϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, ο υποστράτηγος Ντέηβιντ Ρίτσαρντς, δήλωσε στα πλαίσια συνέντευξής του προς την βρετανική τηλεόραση ότι η διεθνής κοινότητα υποτίμησε την ανάκαμψη των Ταλιμπάν, εν μέρει εξαιτίας του πολέμου στο Ιράκ, που απορρόφησε την διεθνή προσοχή και πολλούς πόρους, με αποτέλεσμα να 'δημιουργηθεί κενό' στο Αφγανιστάν, όπως είπε.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 1 July 2006 - 1:18:18 UTC