Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-07-05

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι Αμερικανοί γιόρτασαν την Ημέρα Ανεξαρτησίας
  • [02] Ισπανία: Κηδεύθηκαν τα θύματα του δυστυχήματος στη Βαλένθια
  • [03] Η CIA έκλεισε γραφείο της για την παρακολούθηση του Οσάμα μπιν Λάντεν
  • [04] Εκτοξεύτηκε το διαστημικό λεωφορείο Ντισκόβερυ
  • [05] 6 πυραύλους εκτόξευσε η Β. Κορέα
  • [06] Γάζα: Κλιμακώνεται η βία
  • [07] Ιράκ: Και δεύτερη απαγωγή κυβερνητικού στελέχους
  • [08] Αφγανιστάν: Σφοδρές μάχες με τους Ταλιμπάν
  • [09] Ιράν: Πιέσεις θα ασκήσει η Ε.Ε. για απάντηση σε πακέτο κινήτρων
  • [10] Κινητικότητα γύρω από το Κυπριακό

  • [01] Οι Αμερικανοί γιόρτασαν την Ημέρα Ανεξαρτησίας

    05-07-2006

    Γιορταστική ατμόσφαιρα επικράτησε στην Ουάσινγκτον και άλλες πόλεις των ΗΠΑ, λόγω των εκδηλώσεων για την Ημέρα της Ανερξαρτησίας.

    Μιλώντας στα πλαίσια ειδικής τελετής στην στρατιωτική βάση Φόρτ Μπράγκ, ο πρόεδρος Μπούς είπε σε μέλη των ενόπλων δυνάμεων ότι το θάρρος του τιμά σε καθημερινή βάση την Ημέρα Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ. Ο πρόεδρος απέτισε φόρο τιμής στους πάνω από 2.500 αμερικανούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν στον πόλεμο του Ιράκ και δήλωσε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα έφεραν την ελευθερία σε εκατομμύρια ιρακινούς και Αφγανούς.

    Ο κ. Μπούς επισήμανε ότι από τότε που σκοτώθηκε ο ηγέτης της οργάνωσης αλ Κάιντα στο Ιράκ, Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάγουι τον περασμένο μήνα, οι αμερικανικές δυνάμεις συνέλαβαν πάνω από 700 αντάρτες και σκότωσαν περισσότερους από 60.

    Ο κ. Μπούς επέστρεψε στη συνέχεια στο Λευκό Οίκο για τις παραδοσιακές εορταστικές εκδηλώσεις στην αμερικανική πρωτεύουσα.

    [02] Ισπανία: Κηδεύθηκαν τα θύματα του δυστυχήματος στη Βαλένθια

    05-07-2006

    Ο βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος και ο πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο παρέστησαν την Τρίτη στις κηδείες των 41 θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος την Δευτέρα στη Βαλένθια.

    Σύμφωνα με τις αρχές, αιτία του δυστυχήματος ήταν η μεγάλη ταχύτητα του μετρό, το οποίο εκτροχιάστηκε και επέπεσε σε τοίχο τούνελ, καθώς ετοιμαζόταν να μπεί στο σταθμό. Όπως έγινε γνωστό, η ταχύτητα του τραίνου ήταν 80 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ κατά τα φαινόμενα, ο οδηγός του, που συμπεριλαμβάνεται στα θύματα, λιποθύμησε ή έπαθε κρίση πρίν το συμβάν.

    Χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί στη Βαλένθια για συνέδριο της καθολικής εκκλησίας που αρχίζει το Σάββατο.

    [03] Η CIA έκλεισε γραφείο της για την παρακολούθηση του Οσάμα μπιν Λάντεν

    05-07-2006

    Σύμφωνα με αμερικανικές δημοσιογραφικές πληροφορίες, η ΣΙΑ έκλεισε γραφείο που είχε δημιουργήσει πριν 10 χρόνια έξω από την Ουάσινγκτον για την παρακολούθηση του αρχηγού της αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν και των ανώτερων συνεργατών του.

    Οι Τάιμς της Νέας Υόρκης στο φύλλο της Τρίτης αναφέρουν ότι, Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι το εν λόγω γραφείο έκλεισε πέρυσι και ότι οι 24 αναλυτές που εργάζονταν σε αυτό, μετατέθηκαν σε άλλα τμήματα της υπηρεσίας. Οι Τάιμς γράφουν επίσης ότι ανώτερο στέλεχος της ΣΙΑ, η Τζέννιφερ Μίλλεργουαϊζ Ντίκ,

    διαβεβαίωσε ότι η σύλληψη του μπιν Λάντεν παραμένει κύριος στόχος της υπηρεσίας.

    Αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών παρατήρησαν ότι το κλείσιμο του εν λόγω γραφείου σημαίνει ότι η αλ Κάιντα δεν είναι τόσο ιεραρχική όπως ήταν κάποτε και ότι οι τρομοκράτες μπορεί να εκτελέσουν επιθέσεις ανεξάρτητα από τον μπιν Λάντεν.

    [04] Εκτοξεύτηκε το διαστημικό λεωφορείο Ντισκόβερυ

    05-07-2006

    Το Ντισκόβερυ, καθώς αρχίζει την ανάβασή του στους αιθέρες.

    Το διαστημικό λεωφορείο Ντισκάβερυ εκτοξεύθηκε με επιτυχία την Τρίτη το πρωί από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ, με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό σε τροχιά γύρω από τη Γη.

    Oμως, αξιωματούχοι της ΝΑΣΑ που παρακολούθησαν το βίντεο της εκτόξευσης , είπαν ότι γύρω στα πέντε κομμάτια προστατευτικού υλικού αποκολλήθηκαν από την άτρακτο του διαστημικού λεωφορείου. Οι αξιωματούχοι επισήμαναν ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να διευκρινιστεί τι ακριβώς ήταν το υλικό που αποκολλήθηκε και αν προξένησε βλάβες στο σκάφος.

    Οι επτά αστροναύτες που ταξιδεύουν με το Ντισκάβερυ στην αποστολή αυτή, μεταφέρουν προμήθειες στο Διεθνή Σταθμό και κατά την παραμονή τους σ' αυτόν θα δοκιμάσουν μεθόδους επιθεώρησης και επισκευής του σε τροχιά. Η ΝΑΣΑ έδωσε το "πράσινο φως" για την σημερινή εκτόξευση μετά την γνωμοδότηση εμπειρογνωμόνων ότι η μικρή ρωγμή που εντοπίστηκε σε τμήμα του μονωτικού καλύμματος του διαστημικού λεωφορείου, δεν θέτει σε κίνδυνο την αποστολή.

    Τις τελευταίες μέρες η ΝΑΣΑ είχε αναβάλει την εκτόξευσή του λόγω ακατάλληλων καιρικών συνθηκών. Είναι η πρώτη φορά που διαστημόπλοιο εκτοξεύεται ανήμερα της επετείου της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας. Η σημερινή εκτόξευση είναι η δεύτερη από τότε που το διαστημικό λεωφορείο Κολούμπια διαλύθηκε κατά την επιστροφή του στην Γή, με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο οι επτά αστροναύτες που ταξίδευαν με αυτό, το 2003.

    [05] 6 πυραύλους εκτόξευσε η Β. Κορέα

    05-07-2006

    Κρίστοφερ Χιλλ

    Αψηφώντας τις προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας, η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε τα ξημερώματα της Τετάρτης δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου μακρού βεληνεκούς, που όμως καταστράφηκε ένα λεπτό μετά την εκτόξευσή του, και τουλάχιστον 5 πυραύλων μικρότερου βεληνεκούς, που έπεσαν στην θάλασσα της Ιαπωνίας.

    Οι ΗΠΑ είπαν ότι τελικά η Πιονγιάνγκ εκτόξευσε 6 και όχι 5 πυραύλους και ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι ο πύραυλος μακρού βεληνεκούς ήταν του τύπου Ταεποντόνγκ 2, που πιστεύεται ότι μπορεί να φθάσει τις ακτές των ΗΠΑ.

    Αξιωματούχος του Στέητ Ντηπάρμεντ δήλωσε στη ΦτΑ ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών Κρίστοφερ Χιλλ, που αντιπροσωπεύει τις ΗΠΑ στις εξανεθνείς συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βορείου Κορέας συζητά τις πρόσφατες εξελίξεις με το ομολόγους τους.

    Ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε ότι ο κύριος Χιλλ θα μεταβεί σήμερα στη περιοχή. Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε ότι ο πρόεδρος Μπους ενημερώθηκε αμέσως μετά τη διενέργεια των δοκιμών και ότι συζητά το θέμα με τους συμμάχους των ΗΠΑ. Ο ίδιος αξιωματούχος χαρακτήρισε τη πυραυλική δομική 'προκλητική ενέργεια' αλλά πρόσθεσε ότι δεν αποτελει άμεση απειλή για τις ΗΠΑ.

    Εξάλλου, η κυβέρνηση της Νότιου Κορέα συγκάλεσε το υπουργικό της συμβούλιο για να συζητήσει το θέμα. Αυτή είναι και η πρώτη εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρειο Κορέα τα τελευταία χρόνια.

    Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία προειδοποιούν ότι η χρήση βαλλιστικού πυραύλου μπορεί να οδηγήσει την Ουάσιγκτον και το Τόκιο στην επιβολή κυρώσεων.

    Σχόλιο που δημοσιεύτηκε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Β. Κορέας λέει ότι αν η Πιονγιαγκ δεχτεί επίθεση θα ανταποκριθεί με πυρηνικά όπλα που θα αφανίσουν τα πάντα.

    Εξάλλου, σήμερα το πρωί θα συνέρθει το συμβούλιο ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών. για να συζητήσει το θέμα της Βορέιου Κορέας. Ο γάλλος πρέσβης στα Η.Ε. Ζαν-Μαρκ ντε λα Σαμπλιέρ, που είναι και ο πρόεδρος του συμβουλίου ασφάλειας για το Ιούλιο δήλωσε ότι ιάπωνες αξιωματούχοι ζήτησαν τη σύγκληση του συμβουλίου. Νωρίτερα, οι ΗΠΑ επικοινώνησαν με το συμβούλιο ασφαλείας των Η.Ε., αφού μαθεύτηκε ότι η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε πυραυλική δοκιμή. Με ανακοίνωσή του, ο αμερικανός πρεσβης στον διεθνή οργανισμό Τζών Μπόλτον, δήλωσε ότι συζητά επειγόντως το θέμα με άλλα μέλη του συμβουλίου ασφαλείας.

    [06] Γάζα: Κλιμακώνεται η βία

    05-07-2006

    Ισραηλινή αστυνομία στην Ασκελόν

    Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι Ισραηλινά πολεμικά αεροπλάνα έβαλαν για δεύτερη φορά αυτή την εβδομάδα το Υπουργείο Εσωτερικών των Παλαιστινίων τραυματίζοντας τουλάχιστον 3 άτομα. Ο Ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε την σημερινή επίθεση στη πόλη της Γάζας.

    Νωρίτερα, παλαιστινιακός πύραυλος έπληξε για πρώτη φορά το κέντρο της νότιας παραλιακής ισραηλινής πόλης Ασκελόν την Τρίτη, πέφτοντας μέσα σε προαύλιο σχολείου. Δεν υπήρξαν θύματα. Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης.

    Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ είπε ότι πυραυλική επίθεση της Τρίτης εναντίον της Ασκελόν, αποτελεί κλιμάκωση της Παλαιστινιακής τρομοκρατικής δράσης εναντίον του εβραϊκού κράτους και πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες, ενώ προειδοποίησε τη Χαμάς ότι πρώτη εκείνη θα τις αντιμετωπίσει.

    Σε απάντηση της πυραυλικής επίθεσης, ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας Αμίρ Περέτζ διέταξε τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις να εντείνουν την πολεμική τους επιχείρηση κατά της Λωρίδας της Γάζας, σκοπός της οποίας είναι η απελευθέρωση ισραηλινού στρατιώτη που κρατείται όμηρος.

    [07] Ιράκ: Και δεύτερη απαγωγή κυβερνητικού στελέχους

    05-07-2006

    Ιρακινοί αξιωματούχοι είπαν ότι ο υφυπουργός Ενέργειας της χώρας και επτά σωματοφύλακές του αφέθηκαν ελεύθεροι τρείς ώρες μετά την απαγωγή τους την Τρίτη στη Βαγδάτη. Λεπτομέρειες για το περιστατικό δεν έγιναν γνωστές. Δεν είναι επίσης γνωστό τι απέγιναν 12 άλλοι σωματοφύλακές του, που είχαν επίσης απαχθεί.

    Σύμφωνα με τις ιρακινές αρχές, οπλοφόροι που φορούσαν στολές καμουφλάζ σταμάτησαν την αυτοκινητοπομπή του υφυπουργού και απήγαγαν εκείνον και τους σωματοφύλακές του. Πρόκειται για την δεύτερη απαγωγή ανώτερου κυβερνητικού στελέχους στη Βαγδάτη μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα. Το Σάββατο, οπλοφόροι απήγαγαν Σουνίτη βουλευτή και επτά σωματοφύλακές του. Εκτοτε, οι Σουνίτες συνάδελφοί του μποϋκοτάρουν το ιρακινό κοινοβούλιο, ενώ απαίτησαν την απελευθέρωσή του.

    Σε άλλη εξέλιξη, ο αμερικανικός στρατός είπε ότι ενας πεζοναύτης σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μάχης την Τρίτη στην επαρχία αλ Αμπάρ, ενώ συμμαχικές δυνάμεις συνέλαβαν τρία άτομα που φέρονται ότι είναι μέλη της αλ Κάιντα στο Ιράκ, κοντά στην Τικρίτ τη Δευτέρα.

    [08] Αφγανιστάν: Σφοδρές μάχες με τους Ταλιμπάν

    05-07-2006

    Σφοδρές μάχες μεταξύ μαχητών των Ταλιμπάν και Αφγανών αστυνομικών στο νότιο Αφγανιστάν, είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο 12 εξτρεμιστών. Η μάχη πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στην επαρχία Κανταχάρ. Το βράδυ της Δευτέρας επίσης, 5 Αφγανοί εργαζόμενοι σε αμερικανική στρατιωτική βάση στην ανατολική επαρχία Κουνάρ, πυροβολήθηκαν θανάσιμα ενώ βρίσκονταν μέσα σε αυτοκίνητο. Ενας ακόμα εργαζόμενος τραυματίστηκε.

    Σε άλλο περιστατικό, από δύο εκρήξεις βομβών στη Καμπούλ, τραυματίστηκαν 5 άτομα. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών είπε ότι η πρώτη εξερράγη σε δρόμο της ανατολικής Καμπούλ, τραυματίζοντας ένα πολίτη. Η δεύτερη έκρηξη, λίγες ώρες αργότερα, σημειώθηκε έξω από κινηματογράφο της αφγανικής πρωτεύουσας. Τραυματίστηκαν 4 άτομα. Ο εκπρόσωπος αποκάλεσε τους δράστες των βομβισμών 'εχθρούς του Αφγανιστάν'.

    [09] Ιράν: Πιέσεις θα ασκήσει η Ε.Ε. για απάντηση σε πακέτο κινήτρων

    05-07-2006

    O ανώτερος διαπραγματευτής της Τεχεράνης Αλί Λαριτζανί

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στο Ιράν να απάντηση εγκαίρως σε πακέτο κινήτρων της διεθνούς κοινότητας που αποσκοπεί να πείσει την Τεχεράνη να διακόψει τον εμπλουτισμό ουρανίου.

    Όμως διπλωμάτες λένε ότι ο ανώτερος διαπραγματευτής της Τεχεράνης, Αλί Λαριτζανί, δεν πρόκειται να απαντήσει σήμερα κατά τη διάρκεια συνάντησής του στις Βρυξέλλες με τον υπεύθυνο εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χαβιέρ Σολάνα. Ο κύριος Λαριτζανί είπε ότι η ηγεσία της χώρας του μελετά σοβαρά το πακέτο και θέλει να συζητήσει ορισμένες ασάφειες του πακέτου, το ταχύτερο δυνατόν.

    Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μανουσέρ Μοτάκι είπε την Τρίτη ότι ο στόχος της Τεχεράνης να απαντήσει επίσημα αναφορικά με το πακέτο κινήτρων έως τα μέσα Αυγούστου, δεν έχει αλλάξει.

    Τη Δευτέρα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Νίκολας Μπέρνς είχε πεί ότι οι δυτικές δυνάμεις ενδέχεται να επιβάλουν κυρώσεις στο Ιράν, αν δεν συμφωνήσει ως τις 12 Ιουλίου να διακόψει τον εμπλουτισμό ουρανίου.

    [10] Κινητικότητα γύρω από το Κυπριακό

    Μαίρη Παραπονιάρη

    AΘήνα

    05-07-2006

    Μετά την &uml;Άγκυρα στην Αθήνα, ο βοηθός γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις, Ιμπραχίμ Γκαμπάρι, προκειμένου να βολιδοσκοπήσει τις δυνατότητες για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό. Μετά τον τούρκο υπουργό εξωτερικών κ. Γκιουλ που ήδη δήλωσε ότι δεν συμφωνεί με την τροποποίηση του σχεδίου Αννάν για την επανασύνδεση του νησιού, ο κ. Γκαμπάρι θα συναντηθεί με την υπουργό εξωτερικών κ. Μπακογιάννη και στην συνέχεια θα μεταβεί στην Λευκωσία στις 6 Ιουλίου κλείνοντας τον κύκλο της περιοδείας του, αφού συναντηθεί τόσο με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσσο Παπαδόπουλο όσο και με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Η επίσκεψη του εκπροσώπου του ΟΗΕ στην Αθήνα συζητήθηκε και στην κυβερνητική επιτροπή που συνήλθε χθες με θέματα εξωτερικής πολιτικής μεταξύ των οποίων το Κυπριακό και τα Ευρωτουρκικά. Η κυρία Μπακογιάννη σε δηλώσεις της τόνισε για μια ακόμη φορά ότι η διαδικασία επίλυσης του κυπριακού δεν συνδέεται με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και ότι το Κυπριακό συζητείται στα πλαίσια του ΟΗΕ. Είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα υπογράμμισε η κ. Μπακογιάννη.

    Για το ίδιο θέμα έκανε δηλώσεις και ο υπεύθυνος του τομέα εξωτερικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ κ. Χρήστος Παπουτσής ο οποίος υπενθύμισε ότι το Κυπριακό είναι θέμα παράνομης τουρκικής στρατιωτικής εισβολής και κατοχής του βορείου τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας κράτους μέλους του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 'Γι αυτό και ενθαρρύνουμε κάθε προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ των συνθηκών της Ε.Ε. και του κοινοτικού κεκτημένου. Χρειάζεται ισχυρή πολιτική βούληση για την επανένωση του νησιού για την κοινή ευρωπαϊκή πορεία για ένα ειρηνικό ασφαλές και ελπιδοφόρο μέλλον Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων', δήλωσε ο κ. Παπουτσής.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 6 July 2006 - 1:18:22 UTC