Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-07-07

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ψήφισμα για τη Β. Κορέα εξετάζει το Σ.Α.
  • [02] Ισραήλ: Οι ισραηλινές δυνάμεις διεισδύουν στη Λωρίδα της Γάζας
  • [03] Ιράκ: Πρώην στρατιώτης δηλώνει αθώος κατηγοριών για βιασμό και δολοφονία
  • [04] Ιράν:Καθυστερεί η απάντηση
  • [05] Λονδίνο: Επέτειος των τρομοκρατικών επιθέσεων
  • [06] Ντισκόβερυ: Έφτασε στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
  • [07] Καναδάς: Προβληματική η ενίσχυση των συνόρων με τις ΗΠΑ
  • [08] H.E.: Πάνω από 10.000 πρόσφυγες επέστρεψαν στο νότιο Σουδάν

  • [01] Ψήφισμα για τη Β. Κορέα εξετάζει το Σ.Α.

    07-07-2006

    Ο Πρέσβης της Ιαπωνίας στα Η.Ε. Κένζο Οσίμα και ο αμερικανός ομολογός τους Τζων Μπόλτον.

    Αξιωματούχοι σε θέματα άμυνας της Νοτίου Κορέας είπε ότι τώρα δεν είναι η κατάλληλη περίοδος για την διενέργεια συνομιλιών για στρατιωτικά θέματα με τη Βόρειο Κορέα. Η Βόρειος Κορέα πρότεινε τη διενέργεια συνομιλιών πριν από τις πυραυλικές δοκιμές της Τετάρτης, οι οποίες επέσυραν τη διεθνή κατακραυγή.

    Το Συμβούλιο Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών εξετάζει σχέδιο ψηφίσματος της Ιαπωνίας ζητά από τις χώρες-μέλη των Η.Ε. να σταματήσουν τη μεταφορά χρημάτων, τεχνολογίας ή προϊόντων που μπορεί να χρησιμοποιήσει η Βόρειος Κορέας για τα πυραυλικά της προγράμματα.

    Ο αμερικανός Πρέσβης στα Η.Ε., Τζων Μπόλτον, λέει ότι το σχέδιο αυτό υποστηρίζεται από τα 15 μέλη του συμβουλίου ασφάλειας. Όμως η Κίνα και Ρωσία ζητούν ένα πιο χαλαρό ψήφισμα που να καταδικάζει τις πυραυλικές δομικές, αλλά το οποίο να μην επιβάλει κυρώσεις.

    Ο πρόεδρος Μπούς είπε ότι επιζητεί κοινή τοποθέτηση με άλλους παγκόσμιους ηγέτες για την διπλωματική επίλυση της κρίσης με τη Βόρεια Κορέα. Ο κ. Μπούς είπε ακόμα ότι ένας από τους τρόπους για να πειστεί η Βόρεια Κορέα να ακολουθήσει τις διεθνείς συμβάσεις είναι μέσω του συμβουλίου ασφαλείας των Η.Ε.

    Η Βόρεια Κορέα δήλωσε ότι οι δοκιμές της ήταν επιτυχείς και ότι προγραμματίζει και άλλες. Όμως, το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας είπε ότι κανένας από τους 7 πυραύλους της που εκτοξεύθηκαν δεν αποτελούσαν πραγματική απειλή για τις ΗΠΑ και μάλιστα ο πύραυλος μακρού βεληνεκούς αυτοκαταστράφηκε ένα λεπτό μετά την εκτόξευσή του.

    [02] Ισραήλ: Οι ισραηλινές δυνάμεις διεισδύουν στη Λωρίδα της Γάζας

    07-07-2006

    Παλαιστινιακό σχολείο καταστράφηκε από Ισραηλινή επιδρομή

    Τουλάχιστον 21 παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και ένας ισραηλινός στρατιώτης κατά την διάρκεια αιματηρών συγκρούσεων την Πέμπτη, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις προελαύνουν μέσα στη Λωρίδα της Γάζας σε μία προσπάθεια να σταματήσουν τις επιθέσεις με ρουκέτες των Παλαιστίνιων.

    Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη και πυροβολικό έπληξαν Παλαιστινιακούς στόχους στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ενώ Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές ανταπέδωσαν τα πυρά με όπλα και αντιαρματικές ρουκέτες.

    Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας των Παλαιστινίων είπε ότι δεν ξέρει πόσοι άμαχοι σκοτώθηκαν, και πρόσθεσε ότι 62 παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν. Οι Ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν 3 πρώην εβραϊκούς οικισμούς που πέρυσι καταστράφηκαν στα πλαίσια της απόσυρσης του Ισραήλ από την περιοχή. Οι ισραηλινές δυνάμεις τώρα διεισδύουν στη Γάζα για να δημιουργήσουν ζώνη ασφαλείας, ώστε να αποτραπούν νέες επιθέσεις ρουκετών από Παλαιστίνιους εξτρεμιστές.

    Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εσωτερικών ζήτησε από τις Παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας να πολεμήσουν κατά της ισραηλινής εισβολής, όπως είπε. Πάντως, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ είπε ότι η οι δυνάμεις της χώρας του θα φύγουν από τη Γάζα, αν σταματήσουν οι επιθέσεις με ρουκέτες και επιστραφεί σώος ο στρατιώτης που απήχθη πριν δύο εβδομάδες.

    [03] Ιράκ: Πρώην στρατιώτης δηλώνει αθώος κατηγοριών για βιασμό και δολοφονία

    07-07-2006

    O Στήβεν Γκρην

    Ένας πρώην στρατιώτης των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, ο Στήβεν Γκρην δήλωσε αθώος των κατηγοριών για βιασμό και δολοφονία Ιρακινής έφηβου καθώς και τριών μελών της οικογένειάς της σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Κεντάκι.

    Νωρίτερα, ανώτεροι διπλωμάτες και στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ στο Ιράκ είπαν ότι η δολοφονία 4 ιρακινών αμάχων από αμερικανούς στρατιώτες είναι απολύτως ασυγχώρητη και απαράδεκτη πράξη. Ο Αμερικανός πρέσβης στο Ιράκ Ζαλμάι Χαλιλζάντ και ο στρατηγός Τζώρτζ Κέησυ σε κοινή τους ανακοίνωση την Πέμπτη τόνισαν ότι πρόκειται για περιστατικό που σίγουρα είναι επώδυνο και ανησυχητικό για τον ιρακινό λαό και δεσμεύτηκαν ότι όσοι στρατιώτες παραβαίνουν το νόμο θα αντιμετωπίζουν συνέπειες.

    Νωρίς την Πέμπτη, ο ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μαλίκι επανέλαβε το αίτημά του για την διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας σχετικά με τις καταγγελίες ότι αμερικανοί στρατιώτες βίασαν νεαρή Ιρακινή και στη συνέχεια τη σκότωσαν μαζί με 3 μέλη της οικογένειάς της. Την Πέμπτη επίσης, βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας έξω από σιιτικό τέμενος στην πόλη Κούφα κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 12 άτομα, ανάμεσα στα οποία ήταν και 8 Ιρανοί προσκυνητές.

    [04] Ιράν:Καθυστερεί η απάντηση

    07-07-2006

    Ο ανώτατος πυρηνικός διαπραγματευτής του Ιράν Αλί Λαριτζανί

    Ο ανώτατος πυρηνικός διαπραγματευτής του Ιράν Αλί Λαριτζανί είπε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να καταβάλει σοβαρές προσπάθειες για την εκτόνωση της διεθνούς κρίσης που δημιουργήθηκε με αφορμή το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του. Ο κ. Λαριτζανί έκανε τις δηλώσεις αυτές την Πέμπτη, κατά την συνάντησή του την Πέμπτη με τον υπεύθυνο εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Χαβιέρ Σολάνα. Πάντως ο κ. Λαριτζανί δεν έδωσε την επίσημη απάντηση της Τεχεράνης αναφορικά με το πακέτο κινήτρων που της πρόσφεραν διεθνείς δυνάμεις, για να διακόψει το πρόγραμμά της εμπλουτισμού ουρανίου, αλλά είπε ότι θα έχει νέα συνάντηση με τον κ. Σολάνα την επόμενη Τρίτη.

    Το Ιράν υφίσταται διεθνείς πιέσεις για να απαντήσει το συντομότερο δυνατόν. Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε στα πλαίσια συνεδρίου για το διαδίκτυο την Πέμπτη ότι θα ήθελε να δει σύντομα την απάντηση του Ιράκ, αλλά πρόσθεσε ότι δεν υποστηρίζει την επιβολή κυρώσεων εναντίον του τώρα.

    Στην Αγκυρα, ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Μωχάμεντ ελ Μπαρεντέι είπε ότι ελπίζει πως το Ιράν θα κατανοήσει ότι η διεθνής κοινότητα αρχίζει να χάνει την υπομονή της και τόνισε όσο συντομότερα απαντήσει, τόσο καλύτερα θα είναι.

    [05] Λονδίνο: Επέτειος των τρομοκρατικών επιθέσεων

    07-07-2006

    Σήμερα κλείνει ένας χρόνος τις βομβιστικές επιθέσεις σε μέτρο του Λονδίνου από τις οποίες σκοτώθηκαν 52 άτομα και τραυματίστηκαν 700. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνυ Μπλέαρ θα πρωτοστατήσει 2 λεπτών σιγής σήμερα στις 11 το πρωί ώρα Γκρήνουϊτζ.

    Στο μεταξύ σε βίντεο που μεταδόθηκε την Πέμπτη ένας από τους βομβιστές αυτοκτονίας είπε ότι οι περσινές βομβιστικές επιθέσεις αποτελούσαν μόνο την αρχή. Ο Σεχζάντ Τανουίντ είπε ότι οι επιθέσεις θα συνεχιστούν μέχρι η Βρετανία να απομακρυνθεί από το Ιράκ και το Αφγανιστάν και να σταματήσει την οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

    [06] Ντισκόβερυ: Έφτασε στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

    07-07-2006

    Το επταμελές πλήρωμα του διαστημικού λεωφορείου Ντισκόβερυ άρχισε τις εργασίες του στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό την Πέμπτη, μετά την απρόσκοπτη προσέγγισή του σ'αυτόν. Ηδη άρχισε η σύνδεση καλωδίων μεταξύ του σταθμού και του Ντισκόβερυ ώστε να γίνει η εκφόρτωση υλικών. Οι αστροναύτες εξέτασαν το εξωτερικό του σκάφους με ειδική κάμερα τηλεόρασης και αν και η εξέταση δεν έχει ολοκληρωθεί, αξιωματούχοι της ΝΑΣΑ είπαν ότι δεν βρέθηκε τίποτε το ανησυχητικό.

    [07] Καναδάς: Προβληματική η ενίσχυση των συνόρων με τις ΗΠΑ

    07-07-2006

    Ο Πρωθυπουργός του Καναδά Στήβεν Χάρπερ και ο Πρόεδρος τωνΗΠΑ Τζωρτζ Μπους

    Ο Πρωθυπουργός του Καναδά Στήβεν Χάρπερ προειδοποίησε ότι οι προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών για ενίσχυση των συνόρων τους θα μπορούσαν να βλάψουν τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες προς μεγάλη ικανοποίηση των τρομοκρατών.

    Ύστερα από συνομιλίες που είχε με τον Πρόεδρο Μπους στον Λευκό Οίκο, ο κύριος Χάρπερ επισήμανε πως οι σχέσεις ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά είναι σήμερα καλύτερες από ποτέ άλλοτε. Αλλά πρόσθεσε ότι νομοθετικά μέτρα που εγκρίθηκαν πρόσφατα σχετικά με την μεθοριακή ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών θα μπορούσαν να υποσκάψουν τους πάμπολλους πολιτιστικούς, οικονομικούς και άλλους δεσμούς που καθιστούν την διμερή σχέση τόσο ισχυρή.

    Ο Καναδός Πρωθυπουργός παρότρυνε το Κογκρέσο να επανεξετάσει τα μέτρα που θεσμοθέτησε πρόσφατα. Οι κύριοι Χάρπερ και Μπους εξέτασαν επίσης την υπόθεση της Βόρειας Κορέας, τις εξελίξεις στο Ιράν και το Νταρφούρ και τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

    Επίσης ο Πρόεδρος Μπούς ευχαρίστησε τον Καναδά για τη συμβολή του στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν.

    Στο τέλος της κοινής δημοσιογραφικής συνέντευξης στον Λευκό Οίκο οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ, και άλλοι παράγοντες που την παρακολούθησαν, ευχήθηκαν χαρούμενα γενέθλια στον Πρόεδρο Μπους ο οποίος έκλεισε σήμερα τα 60 του χρόνια.

    [08] H.E.: Πάνω από 10.000 πρόσφυγες επέστρεψαν στο νότιο Σουδάν

    07-07-2006

    Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι από το τέλος του περασμένου χρόνου έχουν βοηθήσει να επαναπατρισθούν πάνω από 10 χιλιάδες πρόσφυγες στο νότιο Σουδάν. Η αρμόδια υπηρεσία για θέματα προσφύγων του ΟΗΕ πρόσθεσε πως το επίπεδο των 10 χιλιάδων ξεπεράστηκε την εβδομάδα αυτή που επέστρεψε ομάδα 262 ατόμων στο Νότιο Σουδάν από τη βόρεια Ουγκάντα.

    Η προσπάθεια επαναπατρισμού των Σουδανών προσφύγων ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο, δηλαδή κάπου ένα χρόνο μετά την σύναψη της ειρηνευτικής συμφωνίας με την οποία δόθηκε τέλος στον εμφύλιο πόλεμου του Σουδάν. Η ένοπλη αναμέτρηση ανάμεσα σε παρατάξεις Νοτίων και Βορείων Σουδανών ώθησε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες της χώρας να την εγκαταλείψουν και να ζητήσουν καταφύγιο σε γειτονικά κράτη στα τελευταία 21 χρόνια. Ακόμα περισσότερα εκατομμύρια άτομα εκτοπίστηκαν στο εσωτερικό της χώρας.

    Ο πόλεμος ανάμεσα στους Βορείους και του Νοτίους του Σουδάν είναι ξέχωρος από τον πόλεμο στην περιοχή Νταρφούρ, στα δυτικά διαμερίσματα του Σουδάν, που είχε σαν αποτέλεσμα να εκτοπιστούν πρόσθετα εκατομμύρια πολιτών. Τα Ηνωμένα Έθνη λένε πως στόχος τους είναι να δημιουργήσουν στο Νότιο Σουδάν συνθήκες κατάλληλες για την επιστροφή των προσφύγων και να προσφέρουν σε αυτούς βοήθεια κατά τα πρώτα στάδια του επαναπατρισμού τους.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 8 July 2006 - 1:18:23 UTC