Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-07-17

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Nέος κύκλος Ισραηλινών επιθέσεων στο Λίβανο
  • [02] Ξένοι υπήκοοι εγκαταλείπουν τον εμπόλεμο Λίβανο
  • [03] Oλοκληρώνεται σήμερα η Σύνοδος των Οκτώ
  • [04] Αντιδράσεις της διεθνής κοινότητας για την κρίση στη Μέση Ανατολή
  • [05] H παγκόσμια κοινότητα ζητά την επιστροφή της Βόρειας Κορέας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων
  • [06] Nέα αιματηρά επεισόδια στο Ιράκ
  • [07] Ετοιμο για επιστροφή στη Γή το Ντισκόβερυ
  • [08] Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις των υποστηρικτών του αριστερού προεδρικού υποψηφίου στο Μεξικό
  • [09] Ινδία: Εμβόλιο κατά της γρίπης των πτηνών
  • [10] Γάζα: Ισραηλινή αεροεπδρομή στο υπουργείο Εξωτερικών των Παλαιστινίων
  • [11] Αιολικό πάρκο στην Ελλάδα

  • [01] Nέος κύκλος Ισραηλινών επιθέσεων στο Λίβανο

    17-07-2006

    Βομβαρδισμένα διαμερίσματα στη Βηρυτό, την Κυριακή.

    Νέο γύρο επιθέσεων εξαπέλυσε το Ισραήλ στο Λίβανο. Σύμφωνα με την αστυνομία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 17 άτομα ενώ τραυματίστηκαν 40. Νωρίς σήμερα το πρωί σημειώθηκε μία από τις πιο θανατηφόρες αεροεπιδρομές των ισραηλινών σε λιβανική στρατιωτική βάση, στη βόρεια παραλιακή πόλη Αμπντέχ, όπου τουλάχιστον 7 Λιβανέζοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν.

    Εξάλλου, αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν τα ξημερώματα της Δευτέρας το βόρεια παραλιακή πόλη του Λιβάνου, Τρίπολη. Δεν αναφέρθηκαν απώλειες.

    Οι νέες επιθέσεις σημειώθηκαν λίγες ώρες μετά την εκτόξευση ρουκετών από την Χεζμπολλάχ, που έπληξαν στόχους βαθιά μέσα στο Ισραήλ, περίπου 45 χιλιόμετρα από τα σύνορα. Την Κυριακή, ρουκέτα της Χεζμπολλάχ έπληξε την ισραηλινή πόλη Χάιφα, σκοτώνοντας 8 άτομα. Αυτή ήταν η φονικότερη επίθεση της Χεζμπολλάχ, από τότε που το Ισραήλ άρχισε τις επιθέσεις του κατά της οργάνωσης.

    Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες μετα΄την επίθεση κατά της Χάιφας. Εξάλλου, ισραηλινά βομβαρδιστικά έπληξαν την Κυριακή κτίριο στη νότια λιβανική πόλη Τύρο, σκοτώνοντας τουλάχιστον 9 άτομα, ενώ βομβάρδισαν για τέταρτη φορά το αεροδρόμιο της Βηρυτού.

    Πάντως, ο ηγέτης της Χεζμπολλάχ Σείχης Χασάν Νασράλα ορκίστηκε ότι οι επιθέσεις κατά του Ισραήλ θα συνεχιστούν.

    [02] Ξένοι υπήκοοι εγκαταλείπουν τον εμπόλεμο Λίβανο

    17-07-2006

    Κυβερνήσεις απ' ολόκληρο τον κόσμο προσπάθησαν να απομακρύνουν τους πολίτες τους από το Λίβανο την Κυριακή καθώς οι Ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιθέσεις τους στη χωρα.

    Στρατιωτικά αεροπλάνα μετέφεραν περίπου 350 άτομα, ως επί το πλείστον, ευρωπαίους στην Κύπρο. Αμερικανικό στρατιωτικό ελικόπτερο απομάκρυνε από την αμερικανική πρεσβεία της Βηρυτού περίπου 20 άτομα, υπαλλήλους και άλλους Αμερικανούς πολίτες με ειδικές ιατρικές ανάγκες. Περίπου 25.000 Αμερικανοί πολίτες βρίσκονται στο Λίβανο.

    Η Γαλλία χρησιμοποίησε οχηματαγωγό πλοίο από τη Κύπρο για την απομάκρυνση των πολιτών της. Η χωρητικότητα του πλοίου ανέρχεται στα 1.000 άτομα, ενώ περίπου 20.000 Γάλλοι πολίτες ζουν στο Λίβανο. Η Γαλλία είπε επίσης ότι θα στείλει μεταγωγικό πλοίο με 4 ελικόπτερα και ιατρική ομάδα.

    Αλλά και το ρωσικό υπουργείο εξωτερικών ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει την απομάκρυνση των πολιτών του από την περιοχή.

    [03] Oλοκληρώνεται σήμερα η Σύνοδος των Οκτώ

    17-07-2006

    Οι ηγέτες της Ομάδας των Οκτώ.

    Ηγέτες της Ομάδας των Οκτώ ολοκληρώνουν σήμερα τη σύνοδό τους στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, με την διεξαγωγή συνομιλιών μεταξύ των ηγετών ορισμένων αναπτυσσόμενων χωρών, όπως π. χ. της Βραζιλίας, της Κίνας και της Ινδίας.

    Την Κυριακή, οι ηγέτες της Ομάδας των Οκτώ συμφώνησαν να επεκτείνουν την διορία για την επίτευξη παγκόσμιας εμπορικής συνθήκης, αλλά τόνισαν ότι θα ήθελαν να επιτευχθεί ο στοχος αυτός έως το τέλος του χρόνου. Ένα από τα κύρια εμπόδια για την επίτευξη συμφωνίας είναι το ότι οι πλουσιότερες χώρες αρνούνται να μειώσουν τις αγροτικές τους επιδοτήσεις, ώστε τα προϊόντα πτωχότερων χωρών να είναι περισσότερα ανταγωνιστικά στην διεθνή αγορά.

    Χώρες όπως η Βραζιλία και η Ινδία ζητούν μεγαλύτερη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές. Η σύνοδος κυριαρχήθηκε από την κρίση στη Μέση Ανατολή, ενώ οι ηγέτες εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν που προωθεί τον αυξημένο ανταγωνισμό στις διεθνείς αγορές ενέργειας και την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας σαν ασφαλούς υποκατάστατου του πετρελαίου.

    Η ομάδα των Οκτώ αποτελείται από τη Βρετανία, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, την Ιταλία, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ.

    [04] Αντιδράσεις της διεθνής κοινότητας για την κρίση στη Μέση Ανατολή

    17-07-2006

    Φλόγες στο αεροδρόμιο της Βηρυτού

    Ηγέτες της Ομάδας των Oκτώ που συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής τους στη Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, ανακοίνωσαν ότι οι επιθέσεις εξτρεμιστών στο Ισραήλ πρέπει να σταματήσουν, καθώς επίσης και οι πολεμικές επιχειρήσεις του Ισραήλ.

    Το μεσανατολικό μονοπώλησε τις συζητήσεις της Ομάδας των 8. Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν την Κυριακή, οι ηγέτες της ομάδας ζήτησαν την επιστροφή των Ισραηλινών στρατιωτών που συνελήφθησαν από τη Χεζμπολά του Λίβανου και από Παλαιστινιακές φατρίες. Η ανακοίνωση επίσης ανέφερε ότι εξτρεμιστές προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή, δημιουργώντας δυσκολίες στην ειρηνευτική διαδικασία και προσπαθώντας να βυθίσουν τη Μέση Ανατολή στο χάος. Η ανακοίνωση εξάλλου ζητά από το Ισραήλ, να απελευθερώσει όλους τους Παλαιστίνιους βουλευτές και υπουργούς που έχει συλλάβει. Και προσθέτει, ότι το Ισραήλ έχει μεν το δικαίωμα αυτοάμυνας, αλλά πρέπει να έχει επίσης και επίγνωση των συνεπειών των ενεργειών του σε στρατηγικό και ανθρωπιστικό επίπεδο.

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, υπό την αιγίδα του οποίου διεξάγεται και η σύνοδος κορυφής της Ομάδας των 8, χαρακτήρισε το ανακοινωθέν ισορροπημένο. Η ανακοίνωση επίσης ανέφερε ότι τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να αποστείλουν νέα ομάδα παρατηρητών και ασφάλειας στην περιοχή.

    Νωρίτερα, ο πρόεδρος Μπους είπε ότι η ρίζα του κακού είναι η Χεζμπολά και η σχέση της με την Συρία και Ιράν. Στην Τεχεράνη,ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Χαμίντ Ρεζά Ασεφί, απέρριψε Ισραηλινές καταγγελίες ότι το Ιράν προμήθευσε με στρατιώτες και ρουκέτες τη Χεζμπολά στο Λίβανο. Η Ιρανική κυβέρνηση επίσης προειδοποίησε ότι αν το Ισραήλ επιτεθεί στη Συρία, θα υποστεί 'αφάνταστες απώλειες'.

    [05] H παγκόσμια κοινότητα ζητά την επιστροφή της Βόρειας Κορέας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

    17-07-2006

    Πύραυλοι της Β. Κορέας

    Παγκόσμιες δυνάμεις προέτρεψαν τη Βόρεια Κορέα να επιστρέψει στις συνομιλίες για τον πυρηνικό της αφοπλισμό, μετά την ομόφωνη καταδίκη του συμβουλίου ασφαλείας των ΗΕ των πρόσφατων πυραυλικών της δοκιμών.

    Ο πρόεδρος της Κίνας Χού Ζιντάο, μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο Μπούς την Κυριακή στη Ρωσία κατά τη σύνοδο της Ομάδας των Οκτώ, δήλωσε ότι και οι δύο συμφώνησαν ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Κορέα.

    Η Aμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολήζα Ράις είπε ότι εξαιτίας της διεθνούς συμφωνίας στο θέμα του πυρηνικού αφοπλισμού της Πιονγιάνγκ, όπως φάνηκε από το ψήφισμα των ΗΕ, η χώρα δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών.

    Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Γιουνισίχο Κοϊζούμι κάλεσε επίσης τη Βόρεια Κορέα να ξαναρχίσει τις συνομιλίες και "να ξαναγίνει υπεύθυνο μέλος της διεθνούς κοινότητας," όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Η Βόρεια Κορέα απέρριψε το ψήφισμα του Σαββάτου από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

    [06] Nέα αιματηρά επεισόδια στο Ιράκ

    17-07-2006

    Ιρακινοί αξιωματούχοι λένε ότι βομβιστής αυτοκτονίας σκότωσε τουλάχιστον 26 άτομα και τραυμάτισε πάνω από 20 την Κυριακή σε πολυσύχναστο καφενείο πόλη βόρεια της Βαγδάτης.

    Στο μεταξύ, οπλοφόροι απήγαγαν ανώτερο αξιωματούχο του υπουργείου Πετρελαίων, καθώς αναχωρούσε από σύσκεψη του υπουργείου, στη Βαγδάτη. Το Σάββατο οπλοφόροι στην ιρακινή πρωτεύουσα απήγαγαν τον επικεφαλής της ιρακινής ολυμπιακής ομάδας και 29 άλλους αθλητικούς αξιωματούχους. Εξι από τους αξιωματούχους αφέθηκαν ελεύθεροι την Κυριακή, ενώ δεν έγινε γνωστό τι απέγιναν οι υπόλοιποι.

    Στο νότο, Βρετανοί αξιωματούχοι είπαν ότι Βρετανός στρατιώτης σκοτώθηκε σε μάχη με ύποπτους τρομοκράτες στη Βασόρη. Δύο άλλοι Βρετανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν σε διαφορετικό επεισόδιο, από έκρηξη βόμβας.

    [07] Ετοιμο για επιστροφή στη Γή το Ντισκόβερυ

    17-07-2006

    Η ΝΑΣΑ έδωσε το πράσινο φώς για την προσγείωση του διαστημικού λεωφορείου Ντισκόβερυ, μετά από επιθεώρηση της θερμικής ασπίδας του σκάφους, που βρέθηκε να είναι άθικτη.

    Η ΝΑΣΑ είπε ότι το Ντισκόβερυ θα έχει δύο ευκαιρίες να προσγειωθεί τη Δευτέρα στο Διαστημικό Κέντρο Κέννεντυ, στη Φλόριδα. Η προβλεπόμενη ώρα για την προσγείωση είναι 9:14 το πρωί τοπική ώρα (ή 13:14 ώρα Γκρήνουιτς). Όμως, αν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι ευνοΪκές, το Ντισκόβερυ θα μπορούσε να προσγειωθεί μιάμιση ώρα αργότερα.

    Πάντως οι μετεωρολογικές προβλέψεις μιλούν για πιθανή βροχή, πράγμα που σημαίνει ότι μάλλον θα αναβληθεί η προσγείωση. Σε περίπτωση σοβαρότερης κακοκαιρίας, τότε θα αναβληθεί έως την Τρίτη.

    [08] Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις των υποστηρικτών του αριστερού προεδρικού υποψηφίου στο Μεξικό

    17-07-2006

    Στο Μεξικό, περίπου 800,000 υποστηρικτές του αριστερού προεδρικού υποψηφίου Μανουέλ Λόπες Ομπραντόρ διαδήλωσαν την Κυριακή στους δρόμους της πόλης του Μεξικού, απαιτώντας νέα καταμέτρηση των ψήφων των εκλογών της 2ας Ιουλίου. Ο κ. Λόπες Ομπραντόρ ήταν επικεφαλής της πορείας.

    Οι υποστηρικτές του λένε ότι σημειώθηκε σειρά περιπτώσεων καλπονοθείας και ήδη έχουν πραγματοποιήσει πορείες διαμαρτυρίες σε διάφορα σημεία της χώρας, ζητώντας νέα καταμέτρηση των ψήφων.

    Ο συντηρητικός Φελίπε Καλντερόν, που κέρδισε τις προεδρικές εκλογές με ελάχιστη διαφορά ψήφων, απέρριψε τις κατηγορίες για καλπονοθεία και ζήτησε την επικράτηση ηρεμίας.

    [09] Ινδία: Εμβόλιο κατά της γρίπης των πτηνών

    17-07-2006

    Στο Νέο Δελχί , αξιωματούχοι λένε ότι η Ινδία ανέπτυξε εμβόλιο κατά του θανατηφόρου στελέχους Η5Ν1 του ιού της γρίπης των πτηνών που εξαπλώθηκε στη χώρα στις αρχές του χρόνου. Το υπουργείο Γεωργίας ανάφερε ότι το εμβόλιο δημιουργήθηκε στο Εργαστήριο Ζωϊκών Ασθενειών.

    Όταν η επιδημία της γρίπης των πτηνών έπληξε τη δυτική επαρχία Μαχαράστρα και την κεντρική Μαντχία Πραντές, το Φεβρουάριο και το Μάρτιο, αποδεκατίστηκαν εκατοντάδες χιλιάδες πουλιά. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν εμφανιστεί κρούσματα σε ανθρώπους στην Ινδία, όπου ο πληθυσμός της ανέρχεται σε πάνω από 1 δισεκατομμύριο.

    Από το 2003 που εμφανίστηκε η γρίπη των πτηνών έχουν πεθάνει 131 άτομα, τα περισσότερα σε χώρες της Ασίας. Εμπειρογνώμονες ανησυχούν ότι ο ιός μπορεί να μεταβληθεί σε ιό που μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και να προκαλέσει το θάνατο εκατομμυρίων.

    [10] Γάζα: Ισραηλινή αεροεπδρομή στο υπουργείο Εξωτερικών των Παλαιστινίων

    17-07-2006

    Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι Ισραηλινά αεροπλάνα κατέστρεψαν το Υπουργείο Εξωτερικών των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας νωρίτερα σήμερα το πρωί. Από τη επίθεση καταστράφηκαν και σπίτια της περιοχή, ενώ αναφέρθηκαν και τραυματισμοί.

    Το Ισραήλ είχε βομβαρδίσει το ίδιο υπουργείο την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι χρησιμοποιείται για το σχεδιασμό τρομοκρατικών επιθέσεων κατά του εβραϊκού κράτους. Στο κτίριο στεγάζονταν το γραφείο του υπουργού Εξωτερικών των Παλαιστίνιων Μαχμούντ Ζαχάρ, ηγετικού στελέχους της υπό την Χαμάς κυβέρνησης.

    Την Κυριακή , ισραηλινά στρατεύματα σκότωσαν 5 παλαιστίνιους εξτρεμιστές και ένα πολίτη κατά τη διάρκεια νέων στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας. Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι και μερικά άλλα άτομα τραυματίστηκαν από τις αεροεπιδρομές. Επίσης από Ισραηλινή αεροεπιδρομή κτυπήθηκε όχημα που μετέφερε εξτρεμιστές στην πόλη Μπέιτ Χανούμ, αλλά οι επιβάτες δεν έπαθαν τίποτα.

    [11] Αιολικό πάρκο στην Ελλάδα

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Πάτρα

    17-07-2006

    Ο Υπουργός Ανάπτυξης της Ελλάδας κ. Σιούφας

    Το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στην Ελλάδα με 41 ανεμογεννήτριες εγκαινιάσθηκε στο όρος Παναχαϊκό από τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Σιούφα. Υπολογίζεται ότι θα παρέχει κάθε χρόνο 90.000 μεγαβάτ που θα τα χρησιμοποιεί η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού για να καλύπτει τις ανάγκες 25.000 περίπου σπιτιών της περιοχής της Πάτρας.

    'Είναι σημαντική συμβολή στην απεξάρτηση της χώρας από το πετρέλαιο και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές', δήλωσε ο κ. Σιούφας προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα στηρίζει τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες για την λειτουργία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συγχρηματοδοτήθηκε από το επιχειρησιακό πρόγραμμα ανταγωνιστικότητας του υπουργείου ανάπτυξης.

    Ο υπουργός ζήτησε με αυτή την ευκαιρία αυτοσυγκράτηση απ όσους εμπλέκονται στην αγορά πετρελαίου , ιδιαίτερα τώρα με την νέα κρίση στην Μέση Ανατολή. 'Η κυβέρνηση θα συνεχίζει τους ελέγχους ασταμάτητα σε κάθε κατεύθυνση προκειμένου να περιορίσει και να εξαφανίσει τα τυχόν φαινόμενα κερδοσκοπίας που παρουσιάζονται', είπε ο κ. Σιούφας.

    Ο Υπουργός με τον Yφυπουργό και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Ανάπτυξης επισκέφτηκαν και το υπερσύγχρονο τηλεσκόπιο Αρίσταρχος στο όρος Χελμός.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 18 July 2006 - 1:18:17 UTC