Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-07-28

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι Έλληνες προτιμούν την Ελλάδα για διακοπές
  • [02] Νέο μήνυμα Αλ Ζαγουαχίρι
  • [03] Ιράκ: Παρατείνεται η παραμονή τρεισήμισι χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών
  • [04] Αμπάς: "Από στιγμή σε στιγμή" η απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη
  • [05] Καλιφόρνια: 56 οι νεκροί απ' τον πρωτοφανή καύσωνα
  • [06] Κέρδη ρεκόρ απολαμβάνουν οι εταιρείες πετρελαίου
  • [07] Ο Κώστας Αλεξάκης διεκδικεί ξανά βουλευτικό αξίωμα
  • [08] Εντείνονται οι Ισραηλινοί βομβαρδισμοί στο Λίβανο
  • [09] Αμερικανικές ευχαριστίες στον Κυπριακό λαό
  • [10] Μπούς και Μπλαίρ συναντώνται στο Λευκό Οίκο, για την κρίση στη Μέση Ανατολή
  • [11] Συνεχίζονται οι εχθροπραξίες στο Λίβανο
  • [12] Aνακωχή 72 ωρών στο Λίβανο, ζητούν τα ΗΕ
  • [13] Πέντε κύριες μουσουλμανικές χώρες καταγγέλλουν το Ισραήλ
  • [14] Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί των ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας
  • [15] Nέα θύματα εκρήξεων βομβών στο Ιράκ
  • [16] Νέοι κανονισμοί για την είσοδο μονίμων κατοίκων ΗΠΑ στη χώρα
  • [17] H Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των ΗΕ ζητά την άμεση κατάργηση των "μυστικών φυλακών"

  • [01] Οι Έλληνες προτιμούν την Ελλάδα για διακοπές

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    28-07-2006

    Οι Έλληνες, σύμφωνα με στοιχεία της Γιούροστατ, εξακολουθούν να είναι οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που σε ποσοστό 90% κάνουν διακοπές στην χώρα τους. Τα στοιχεία, όπως συνήθως, δημοσιοποιούνται με μεγάλες καθυστερήσεις, γι αυτό και οι συγκεκριμένες μετρήσεις αναφέρονται στο 2004.

    Οι στατιστικές δείχνουν ότι οι ευρωπαίοι σε ποσοστό 57% που πηγαίνουν διακοπές με 4 τουλάχιστον διανυκτερεύσεις, προτιμούν το εσωτερικό της χώρας τους, με πρώτους τους Έλληνες και μετά σε ποσοστό 88% ακολουθούν οι Ισπανοί , οι Γάλλοι με 83% και οι Πολωνοί με 82%. Αντίθετα οι κάτοικοι μικρών χωρών, όπως είναι φυσικό, δηλαδή οι Λουξεμβούργιοι σε ποσοστό μάλιστα 99%, οι Βέλγοι με 79%, οι Ιρλανδοί και οι Σλοβένοιοι με ποσοστό 73%, προτιμούν τις διακοπές σε άλλες χώρες.

    Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός ότι το ιδιωτικό αυτοκίνητο παραμένει το δημοφιλέστερο μέσο μεταφοράς για διακοπές για τους Ευρωπαίους, ενώ ακόμη και στην Ελλάδα 55,8% το προτιμούν και μόνο 21% επιλέγουν το πλοίο για τα νησιά φυσικά, το τουριστικό λεωφορείο 13%, και το τραίνο μόλις 1,8%. Από τους Ευρωπαίους, όπως είναι επόμενο, οι Βρετανοί και οι Ιρλανδοί χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο και σε μεγάλο ποσοστό το αεροπλάνο.

    Για την Ελλάδα ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο που αφορά και στην τουριστική περίοδο του 2005, είναι ότι καταγράφηκε αύξηση των διανυκτερεύσεων κατά 6,5 %. Το πιο τελευταίο στοιχείο όμως έρχεται από τον Σύνδεσμο των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων που αναφέρει ότι καθώς οι τιμές των ξενοδοχείων παρουσιάζουν αύξηση 3 έως 5% και σημειώνονται μεγάλες αυξομειώσεις στις τιμές των εισητηρίων σε πλοία και αεροπλάνα, οι Έλληνες προτιμούν πλέον τα οργανωμένα πακέτα διακοπών που τελικά είναι οικονομικότερα, καθώς περιλαμβάνουν και δύο βασικά γεύματα. Ο Σύνδεσμος πάντως συνιστά τώρα σε όσους δεν προγραμμάτισαν ακόμη τις διακοπές τους στην Ελλάδα, να τις μεταθέσουν για μετά τις 20 Αυγούστου, καθώς υπολογίζεται ότι οι τιμές θα είναι πολύ καλύτερες.

    [02] Νέο μήνυμα Αλ Ζαγουαχίρι

    28-07-2006

    Ο δεύτερος στην ιεραρχία της αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαγουαχίρι, ορκίστηκε εκδίκηση κατά του Ισραήλ για τις εισβολές του στο Λίβανο και τη Λωρίδα της Γάζας. Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του που μεταδόθηκε από το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζήρα, ο αλ Ζαγουαχίρι δήλωνε ότι η Αλ Κάιντα δεν θα παραμείνει άπραγη, ενώ οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί 'καίνε τα αδέλφια μας', όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Ο Αϊμάν αλ Ζαγουαχίρι κάλεσε τους Μουσουλμάνους να ξεσηκωθούν και να γίνουν μάρτυρες στη διεθνή τζιχάντ κατά του Ισραήλ και της συμμαχίας των σταυροφόρων, όπως είπε. Σχολιάζοντας το μήνυμα, ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε ότι δεν ξαφνιάζεται από τα λεγόμενα του υπαρχηγού της αλ Κάιντα, η οποία, όπως είπε, στοχεύει στο να σκοτώνει αθώους αμάχους.

    [03] Ιράκ: Παρατείνεται η παραμονή τρεισήμισι χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών

    28-07-2006

    Το αμερικανικό Πεντάγωνο παρατείνει, για τέσσερις ακόμη μήνες, την παραμονή περίπου τρεισήμισι χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ, σε μια προσπάθεια περιορισμού των κλιμακούμενων βιαιοτήτων. Στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο υπουργός άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ενέκρινε αίτημα για την παραμονή των στρατιωτών στο Ιράκ, στα πλαίσια σχεδίου για την βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας στη Βαγδάτη που αντιμετωπίζει σημαντική αύξηση των βιαιοτήτων τους τελευταίους μήνες. Αναλυτές δηλώνουν ότι η απόφαση αυτή για παράταση της θητείας των αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ, δείχνει ότι είναι μάλλον απίθανη η μείωση, στο εγγύς μέλλον, του αριθμού των αμερικανικών δυνάμεων που σταθμεύουν στο Ιράκ.

    Στο μεταξύ, 31 άτομα σκοτώθηκαν και πάνω από 115 τραυματίστηκαν από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου και πυρά όλμων σε εμπορική περιοχή της κεντρικής Βαγδάτης. Η περιοχή ελέγχεται από το κύριο κόμμα των Σιιτών και μέχρι σήμερα θεωρείτο σχετικά ασφαλής περιοχή της Ιρακινής πρωτεύουσας.

    [04] Αμπάς: "Από στιγμή σε στιγμή" η απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη

    28-07-2006

    Το Ισραήλ συνεχίζει εδώ και ένα μήνα τις πολεμικές του επιχειρήσεις κατά Παλαιστινίων εξτρεμιστών στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς προσπαθεί να επιτύχει την απελευθέρωση συλληφθέντος ισραηλινού στρατιώτη και να σταματήσει τις επιθέσεις με ρουκέτες κατά ισραηλινών στόχων. Την Πέμπτη στη Ρώμη, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε ότι η απελευθέρωση του στρατιώτη μπορεί να γίνει από στιγμή σε στιγμή, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες. Είπε μόνο ότι οι συνεχιζόμενες προσπάθειες 'μας οδηγούν να πιστέψουμε ότι επίκειται λύση'.

    Όμως ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ δήλωσε ότι τα σχόλια του κ. Αμπάς είναι πρόωρα, διευκρίνισε, όμως, ότι ο στρατιώτης είναι ζωντανός και ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωσή του. Από την πλευρά της, η Χαμάς δήλωσε ότι δεν άλλαξε τίποτε στην περίπτωση του στρατιώτη. Εξάλλου, Παλαιστίνιοι τραυματιοφορείς είπαν ότι 3 Παλαιστίνιοι άμαχοι σκοτώθηκαν την Πέμπτη από ισραηλινά πυρά στη Γάζα, ανάμεσά τους και γυναίκα 75 ετών, στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια.

    [05] Καλιφόρνια: 56 οι νεκροί απ' τον πρωτοφανή καύσωνα

    28-07-2006

    Στη Καλιφόρνια συνεχίζει να αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων απ' τον καύσωνα που πλήττει τη περιοχή. Οι πολιτειακές αρχές δηλώνουν ότι από τον ιστορικό αυτό καύσωνα, έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 56 άτομα. Πολλοί από τους θανάτους σημειώθηκαν στην περιοχή της Κεντρικής Κοιλάδας, όπου οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου αυτή την εβδομάδα.

    Η μεγάλη ζέστη έχει υπερφορτώσει και το σύστημα ηλεκτροδότησης της πολιτείας, καθώς εκατομμύρια κάτοικοι προσπαθούν να δροσιστούν. Πολλές κοινότητες έμειναν χωρίς ηλεκτρικό τις τελευταίες μέρες. Η υπερφόρτωση των κυκλωμάτων μπορεί να επιδεινωθεί μέσα στις επόμενες μέρες, καθώς οι πυρκαγιές δασικών εκτάσεων πλησιάζουν ηλεκτροφόρα καλώδια στη βόρεια Καλιφόρνια, τα οποία τροφοδοτούν με ηλεκτρικό εκατομμύρια κατοίκους της πολιτείας.

    [06] Κέρδη ρεκόρ απολαμβάνουν οι εταιρείες πετρελαίου

    28-07-2006

    Oι τιμές ρεκόρ του αργού πετρελαίου είχαν σαν αποτέλεσμα κέρδη-ρεκόρ για τις εταιρείες πετρελαίου, όπως φαίνεται από τα σχετικά στοιχεία που δημοσιοποίησαν για το τελευταίο τρίμηνο. Η εταιρεία Exxon-Mobil, που είναι η μεγαλύτερη εταιρία πετρελαίου στον κόσμο, παρουσιάζει κέρδη δέκα κόμμα τεσσάρων δισεκατομμυρίων δολαρίων για το τρίτο τρίμηνο του χρόνου. Πρόκειται για τα δεύτερα υψηλότερα κέρδη που ανακοίνωσε ποτέ αμερικανική εταιρία.

    Κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2005, η Exxon-Mobil ανακοίνωσε κέρδη άνω των 10 κόμμα 7 δισεκατομμυρίων, δηλαδή είχε κέρδη ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων την ημέρα. Αλλά και άλλες εταιρίες πετρελαίου είχαν μεγάλα κέρδη. Η Βρετανική BP και η Ολλανδική SHELL είχαν κέρδη άνω των 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η αμερικανική ConocoPhillips, άνω των 5 δισεκατομμυρίων.

    Τα κέρδη αυτά σημειώθηκαν αφού οι αμερικανοί οδηγοί αναγκάστηκαν να πληρώνουν τιμές ρεκόρ για την βενζίνη. Ανησυχώντας για το αντίκτυπο που ενδεχομένως θα έχουν στην κοινή γνώμη τα τεράστια κέρδη τους, οι εταιρίες πετρελαίου προσπάθησαν να τα υποβαθμίσουν, δημοσιεύοντας πληρωμένη αγγελία στις εφημερίδες, συμπεριλαμβανομένων και των Τάιμς της Νέας Υόρκης.

    [07] Ο Κώστας Αλεξάκης διεκδικεί ξανά βουλευτικό αξίωμα

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    28-07-2006

    Ένα από τα πιο δραστήρια μέλη της συμβουλευτικής επιτροπής του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου, που εδρεύει στη Ουάσιγκτον, ο δικηγόρος και μεγαλοεπιχειρηματίας, Κώστας Αλεξάκης, αποφάσισε να επιδιώξει, για δεύτερη φορά, το ξεκίνημα μιας καινούργιας καριέρας στην πολιτική ζωή των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Ο Αλεξάκης σχεδιάζει να κατέβει με το ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Κόμματος στις εκλογές του ερχομένου Νοεμβρίου, ως υποψήφιος Βουλευτής στην 1η Εκλογική Περιφέρεια της Πολιτείας Μαίρυλαντ, φιλοδοξώντας να αντικαταστήσει τον σημερινό κάτοχο του αξιώματος αυτού, Ρεμπουμπλικανό Γουέην Γκίλκρεστ.

    Αυτή θα είναι η δεύτερη αναμέτρηση Αλεξάκη-Γκίλκρεστ στις κάλπες. Η πρώτη έγινε στις εκλογές του 2004 τις οποίες και κέρδισε, με μεγάλη μάλιστα διαφορά ψήφων, ο Γκίλκρεστ. Ο Αλεξάκης, όπως λένε παράγοντες που τον γνωρίζουνε καλύτερα από εμάς, είναι Σαρτιάτης στην καταγωγή και σαν Σπαρτιάτης δεν τα βάζει εύκολα κάτω. Πιστεύει ότι είναι καλύτερος από τον αντίπαλό του και ότι αν του δοθεί η ευκαιρία θα προσφέρει πολύ περισσότερα από τον σημερινό βουλευτή στην πολιτεία Μαίρυλαντ, όπου διαμένει.

    Ο Αλεξάκης φαίνεται επίσης πως δεν ξεχνά ότι 'αγάλι-αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι', γιατί όπως είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τοπική εφημερίδα 'σκοπός μου δεν ήταν να κατέβω μια φορά σε εκλογές και μετά να αποσυρθώ αλλά να συνεχίσω τον αγώνα μέχρις ότου πετύχω τον τελικό μου στόχο'. Και τελικός του στόχος βέβαια είναι να φθάσει στο Κογκρέσο.

    Η Ελληνοαμερικανική κοινότητα άρχισε ήδη να δραστηριοποιείται για την υποστήριξη του Αλεξάκη στις ερχόμενες εκλογές. Και έχει κάθε λόγο να θέλει να τον αναδείξει στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών, γιατί ο Αλεξάκης, όπως απέδειξε με την μέχρι τώρα θητεία του στο Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον, είναι σθεναρός υποστηρικτής όλων των θεμάτων που προωθεί η ομογένεια και έχει πάντα κατά νου το καλώς νοούμενο συμφέρον της θετής του πατρίδας, της Αμερικής, καθώς και της Ελλάδας, της χώρας στην οποία πρωτοάνοιξε τα μάτια.

    Σε μια άλλη εκλογική περιφέρεια του Μαίρυλαντ υπάρχει, όπως έχουμε ήδη αναφέρει σε παλαιότερο σημείωμά μας, ένας ακόμα Ελληνοαμερικανός υποψήφιος βουλευτής. Είναι ο Γιάννης Σαρμπάνης, γιος του νυν Γερουσιαστή και γνωστού για την υποστήριξη Ελληνικών υποθέσεων στο Κογκρέσο Πώλ Σαμπάνη. Ο Γιάννης διεκδικεί μια βουλευτική έδρα της Βαλτιμόρης, από την οποία και είχε ξεκινήσει ο αποσυρόμενος φέτος πατέρας του την τόσο επιτυχημένη 36χρονη πολιτική καριέρα του.

    Όπως ο Αλεξάκης έτσι και ο Σαρμπάνης θα κατέβει στις εκλογές σαν υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος. Σε άλλες πολιτείες υπάρχουν και Ελληνοαμερικανοί υποψήφιοι για αιρετά αξιώματα που ανήκουν στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Παράδειγμα ο Κώστας Μπιλιράκης από το Τάρπον Σπρίνγκς, το γραφικό ψαρολίμανο της Φλώριδας με την Ελληνική ψυχή, που διεκδικεί κι αυτός την θέση του πατέρα του, Βουλευτή Μιχάλη Μπιλιράκη, ο οποίος επίσης αποσύρεται από την πολιτική ύστερα από 24ων θητεία στο Κογκρέσο, όπου ήταν συμπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας προώθησης Ελληνικών θεμάτων.

    [08] Εντείνονται οι Ισραηλινοί βομβαρδισμοί στο Λίβανο

    28-07-2006

    Το Ισραήλ αποφάσισε να αυξήσει τις αεροεπιδρομές του στο νότιο Λίβανο και να καλέσει μέχρι και 30 χιλιάδες εφέδρους σε περίπτωση που ενταθούν οι εχθροπραξίες. Σε έκτακτη συνεδρίαση, τη Πέμπτη, Ισραηλινοί αξιωματούχοι ενέκριναν εντατικοποίηση των βομβαρδισμών κατά της Χεζμπολά, αλλά αποφάσισαν να μην διευρύνουν τις επιχειρήσεις των χερσαίων δυνάμεων. Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Αμίρ Περέτζ, δήλωσε ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο και τόνισε ότι δεν θα επιτραπεί στην Χεζμπολλάχ να παραμείνει στις παραμεθόριες περιοχές ή να συνεχίσει να αποτελεί απειλή για το Ισραήλ.

    Στο Λίβανο, ο υπουργός υγείας δήλωσε ότι μέχρι και 600 Λιβανέζοι έχουν μέχρι στιγμής χάσει τη ζωή τους από τότε που άρχισαν οι εχθροπραξίες. Τη Πέμπτη τουλάχιστον 3 Λιβανέζοι σκοτώθηκαν από Ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Επίσης η Χεζμπολά επιτέθηκε με ρουκέτες κατά του βορείου Ισραήλ, πλήττοντας ορισμένα κτήρια.

    Στο μεταξύ, η Αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, εξετάζει την πιθανότητα επιστροφή της στη Μέση Ανατολή με στόχο την διευθέτηση εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολά. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Τόμ Κέισυ, δήλωσε ότι η κ. Ράις θα αποφασίσει για το αν θα επιστρέψει στη Μέση Ανατολή λίγο πριν την αναχώρηση της σήμερα απ' τη Μαλαισία. Ο κ. Κέισυ επεσήμανε ότι η κ. Ράις θα μεταβεί στη Μέση Ανατολή αν αιστανθεί ότι η παρουσία της εκεί θα μπορούσε να συντελέσει στον τερματισμό των εχθροπραξιών.

    Στη Νέα Υόρκη, σχέδιο ανακοινωθέντος του Συμβουλίου Ασφάλειας εκφράζει έντονη λύπη για τους θανάτους 4 παρατηρητών του διεθνούς οργανισμού από Ισραηλινό βομβαρδισμό στο Λίβανο, αλλά μετά από την επιμονή της Ουάσιγκτον, το προτεινόμενο απ' την Κίνα σχέδιο δεν καταδικάζει ξεκάθαρα το Ισραήλ για την επίθεση. Επίσης την Πέμπτη το Στέητ Ντηπάρτμεντ, διέταξε την απομάκρυνση απ' το Λίβανο όλων των μη απολύτων απαραίτητων υπαλλήλων της Αμερικανικής πρεσβείας και των οικογενειών τους.

    Εξάλλου, η Ιταλία δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν ανταποκρίθηκε στη διεθνή έκκληση για περιορισμό των πολεμικών του επιχειρήσεων, που διατυπώθηκε την Τετάρτη κατά τη διεθνή διάσκεψη στη Ρώμη για το θέμα του Λιβάνου. Σε δηλώσεις του την Πέμπτη στη Ρώμη, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Μάσσιμο ντ' Αλέμα, γνωστοποίησε ότι θα μεταβεί την Κυριακή στο Ισραήλ για συνομιλίες με στόχο την κατάπαυση του πυρός. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ρομάνο Πρόντι, επέκρινε και εκείνος το Ισραήλ, λέγοντας ότι δεν πρέπει να ερμηνεύει την αποτυχία της διάσκεψης για την απαίτηση άμεσης κατάπαυσης του πυρός, σαν άδεια για την διενέργεια και νέων επιθέσεων κατά του Λιβάνου.

    Αλλά και η Γαλλία εξέφρασε απογοήτευση που οι αξιωματούχοι που συναντήθηκαν στη Ρώμη δεν απαίτησαν άμεση εκεχειρία. Η Γαλλία πιέζει τα ΗΕ να εκδώσουν ψήφισμα για άμεση εκεχειρία. Πολλές Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ζήτησαν τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών στο Λίβανο, αλλά οι ΗΠΑ αντιτίθενται σε κατάπαυση του πυρός. Σε δηλώσεις του εδώ στη Ουάσινγκτον, ο κ. Μπούς επεσήμανε ότι η διπλωματία πρέπει να λάβει υπόψη τις ρίζες της παρούσας κρίσης, που είναι οι τρομοκρατικές δραστηριότητες και τόνισε ότι στόχος των ΗΠΑ είναι να μην επιβραβευθούν οι τρομοκράτες.

    [09] Αμερικανικές ευχαριστίες στον Κυπριακό λαό

    28-07-2006

    Μάικλ Μπιλιράκης

    Ολοένα και περισσότεροι Αμερικανοί νομοθέτες υπογράφουν καθημερινά επιστολή προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, με την οποία εκφράζουν την ευγνωμοσύνη των Ηνωμένων Πολιτειών για το ασφαλές άσυλο και την φιλοξενία που πρόσφερε και συνεχίζει να προσφέρει η Κύπρος στους χιλιάδες Αμερικανούς πολίτες και τους άλλους ξένους υπηκόους που επί δύο εβδομάδες τώρα απομακρύνονται εσπευσμένα από τον Λίβανο για να γλιτώσουν από τις εχθροπραξίες ανάμεσα στις δυνάμεις του Ισραήλ και της οργάνωσης Χεζμπολλά.

    Την επιστολή της Βουλής συνέταξαν οι συμπρόεδροι της κοινοβουλευτικής ομάδας προώθησης Ελληνικών και Κυπριακών υποθέσεων στο Κογκρέσο, Βουλευτές Michael Bilirakis, Ρεπουμπλικανός από τη Φλώριδα, και Carolyn Maloney, Δημοκρατική από τη Νέα Υόρκη, που στην συνέχεια την έστειλαν σε όλους τους συναδέλφους τους για προσυπογραφή. Μέχρι την ώρα που γράφονταν η ανταπόκριση αυτή, την επιστολή, όπως μεταδίδεται, είχαν ήδη υπογράψει πάνω από 60 βουλευτές.

    Ολυμπία Σνόου

    Παρόμοια ευχαριστήρια επιστολή συντάχθηκε και στο άλλο νομοθετικό σώμα των Ηνωμένων Πολιτειών από τους Γερουσιαστές Robert Menendez, Δημοκρατικό από τη Νέα Υερσέη, Paul Sarbanes, επίσης Δημοκρατικό από την Πολιτεία Μαίρυλαντ και Olympia Snowe, Ρεπουμπλικανή από την Πολιτεία Μαίην. Η δεύτερη αυτή επιστολή πηγαίνει τώρα από γραφείο σε γραφείο στην Γερουσία για συνυπογραφή και από άλλα μέλη του νομοθετικού τούτου σώματος.

    Οι δύο επιστολές αναμένεται να σταλούν στον Πρόεδρο κ. Παπαδόπουλο μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

    Παράλληλα, ο Βουλευτής Michael Bilirakis υπέβαλε ψήφισμα στην Βουλή των Αντιπροσώπων στη Ουάσιγκτον με το οποίο εξαίρει την Κυπριακή Δημοκρατία και ευχαριστεί τον Κυπριακό λαό για την τεράστια αυτή προσφορά του. Το ψήφισμα υποβλήθηκε λίγο μετά την διαβεβαίωση που έδωσε στην Λευκωσία ο Πρόεδρος Παπαδόπουλου ότι η Κύπρος θα εξαντλήσει κάθε μέσον που διαθέτει για να συμβάλει στη διάσωση των χιλιάδων αθώων αμάχων που καταφθάνουν στο νησί για να ξεφύγουν από την νέα κρίση που ξέσπασε στη Μέση Ανατολή.

    Νωρίτερα και η Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Condoleezza Rice, είχε ευχαριστήσει και αυτή την Κυπριακή Δημοκρατία εκ μέρους της κυβέρνησης του Προέδρου Bush για την 'εξαίρετη και τόσο καταπληκτική πραγματικά συνεργασία της' στην επιχείρηση του επαναπατρισμού Αμερικανών από τον Λίβανο, κατά την διάρκεια σύντομου σταθμού τον οποίο έκανε στην Λάρνακα καθοδόν προς τη Μέση Ανατολή.

    Κάρολυν Μαλόνυ

    Οι Ελληνοαμερικανικές οργανώσεις Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο, ΑΧΕΠΑ, Συντονισμένη Δράση Ελλήνων Αμερικής και η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, απέστειλαν μηνύματα στα μέλη τους με τα οποία ζητούν από τα δυόμισι εκατομμύρια των ομογενών στις Ηνωμένες Πολιτείες να ζητήσουν από τους εκλεγμένους εκπροσώπους τους στη Ουάσιγκτον να υπογράψουν τις επιστολές της Βουλής και της Γερουσίας προς τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο. Σε ένα από τα μηνύματα αυτά αναφέρεται χαρακτηριστικά: 'Η Κύπρος έκανε τόσα για μας τους Αμερικανούς. Είναι καιρός να κάνουμε και εμείς τώρα κάτι γι αυτήν'.

    [10] Μπούς και Μπλαίρ συναντώνται στο Λευκό Οίκο, για την κρίση στη Μέση Ανατολή

    28-07-2006

    Oι κ.κ. Μπλαίρ και Μπούς

    Ο πρόεδρος Μπούς είπε ότι εκείνος και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνυ Μπλαίρ συμφώνησαν ότι πρέπει να αναπτυχθεί πολυεθνική δύναμη στο Λίβανο, για να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια σε όσους επηρεάστηκαν από τις εχθροπραξίες μεταξύ των ισραηλινών και των ανταρτών της Χεζμπολλάχ.

    Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν την Παρασκευή στο Λευκό Οίκο για να συζητήσουν διάφορα θέματα, αλλά κυρίως την κρίση στην Μέση Ανατολή. Και οι δύο ηγέτες επικρίθηκαν διεθνώς για την άρνησή τους να ζητήσουν και εκείνοι την άμεση κατάπαυση του πυρός μεταξύ των δύο πλευρών. Όμως, ο κ. Μπλαίρ είπε ότι, τόσο εκείνος όσο και ο πρόεδρος Μπούς, πιστεύουν ότι πρέπει να γίνει χρήση αυτής της ευκαιρίας ώστε να υπάρξει μόνιμη λύση στο μεσοανατολικό πρόβλημα, η οποία να προβλέπει και την δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους στην περιοχή.

    Οι κ.κ. Μπούς και Μπλαίρ τόνισαν την ανάγκη παροχής βοήθειας στην κυβέρνηση του Λιβάνου, ώστε να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της περιοχής. Ο κ. Μπούς δήλωσε ότι η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολήζα Ράις θα επιστρέψει στην Μέση Ανατολή το Σάββατο, όπου θα διαπραγματευθεί τους όρους σύστασης της πολυεθνικής δύναμης η οποία θα σταλεί στην περιοχή και πρόσθεσε ότι το συμβούλιο ασφαλείας θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσει το πλαίσιο για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός.

    [11] Συνεχίζονται οι εχθροπραξίες στο Λίβανο

    28-07-2006

    Η πόλη Κιάμ στις φλόγες απο τους βομβαρδισμούς των Ισραηλινών.

    Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη και πυροβολικό ενέτειναν τους βομβαρδισμούς τους στο Λίβανο την Παρασκευή, την 17η ημέρα της επιχείρησής τους κατά της Χεζμπολλάχ.

    Τα ισραηλινά μαχητικά αεροπλάνα σφυροκόπησαν πάνω από 100 στόχους στο νότιο και ανατολικό Λίβανο, σκοτώνοντας τουλάχιστον 12 άτομα. Στους στόχους συμπεριλαμβανόταν βάση της Χεζμπολλάχ στη κοιλάδα Μπέκαα, κοντά στη Συρία, που το Ισραήλ λέει ότι φυλάσσονται ρουκέτες.

    Η Χεζμπολλάχ ανακοίνωσε ότι χρησιμοποίησε μία νέα ρουκέτα, μεγαλύτερου βεληνεκούς, με την οποία έπληξε την ισραηλινή πόλη Αφούλα. Πρόκειται για την πρώτη επίθεση σε βάθος κατά του Ισραήλ, από τότε που άρχισαν οι αψιμαχίες. Δεν αναφέρθηκαν θύματα ή τραυματισμοί.

    Στο μεταξύ, τα ΗΕ απομακρύνουν τους άοπλους παρατηρητές τους από φυλάκια του διεθνούς οργανισμού στο νότιο Λίβανο, μετά τον θάνατο από ισραηλινά πυρά τεσσάρων από αυτούς την Τρίτη.

    Ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου δήλωσε ότι 600 Λιβανέζοι, κυρίως άμαχοι, σκοτώθηκαν από την έναρξη των εχθροπραξιών. Το Ισραήλ λέει ότι σκότωσε 200 μαχητές της Χεζμπολλάχ από τις αρχές Ιουλίου, ενώ περίπου 50 ισραηλινοί, κυρίως στρατιώτες, σκοτώθηκαν στις μάχες και από τις επιθέσεις ρουκετών της Χεζμπολλάχ.

    [12] Aνακωχή 72 ωρών στο Λίβανο, ζητούν τα ΗΕ

    28-07-2006

    Ο κ. Εγκελαντ

    Ο συντονιστής των υπηρεσιών αρωγής των ΗΕ Γιάν Εγκελαντ έκανε έκκληση προς το Ισραήλ και την Χεζμπολλάχ θα σταματήσουν τις μάχες τους για 72 ώρες, για ανθρωπιστικούς λόγους. Ο κ. Εγκελαντ έκανε την έκκληση αυτή την Παρασκευή από την έδρα των ΗΕ, στη Νέα Υόρκη και ζήτησε την ανακωχή για την μεταφορά των τραυματιών και την διανομή τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης σε Λιβανέζους που είναι παγιδευμένοι στην εμπόλεμη ζώνη.

    Χιλιάδες άμαχοι Λιβανέζοι παραμένουν παγιδευμένοι σε μικρά χωριά του νοτίου Λιβάνου. Μερικοί σχημάτισαν φάλαγγες αυτοκινήτων, προσπαθώντας να διαφύγουν προς την Τύρο. Η Παγκόσμια Υπηρεσία Τροφίμων των ΗΕ λέει ότι ένας στους 5 Λιβανέζους έχει χάσει το σπίτι του, εξαιτίας των μαχών.

    Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός απηύθυνε έκκληση την Παρασκευή για βοήθεια ύψους 80 εκατομμυρίων δολαρίων, για τις άμεσες ανάγκες των πολιτών που παγιδεύτηκαν στον πόλεμο. Ο Ερυθρός Σταυρός είπε ότι οι επιπτώσεις των πολεμικών επιχειρήσεων των ισραηλινών στο νότιο Λίβανο, καθιστούν την ζωή "απίστευτα επικίνδυνη και δύσκολη" για τους αμάχους που παραμένουν εκεί.

    [13] Πέντε κύριες μουσουλμανικές χώρες καταγγέλλουν το Ισραήλ

    28-07-2006

    Πέντε κύριες μουσουλμανικές χώρες κατήγγειλαν την εισβολή του Ισραήλ κατά της Χεζμπολλάχ στο Λίβανο και εξέφρασαν την 'έντονη ανησυχία τους για την επιδεινούμενη κατάσταση και την αμείωτη βία.'

    Οι υπουργοί Εξωτερικών του Ιράν, της Ινδονησίας, της Μαλαισίας, του Πακιστάν και του Μπανγκλαντές εξέδωσαν την Παρασκευή σχετικό κοινό ανακοινωθέν, μετά από συνομιλίες που είχαν στην Κουάλα Λουμπούρ, στο περιθώριο της διάσκεψης του Συνδέσμου Χωρών της Νοτιο-ανατολικής Ασίας. Το ανακοινωθέν καταδικάζει την στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ, καθώς και την 'αδιάκριτη και υπερβολική χρήση βίας' του.

    Στο Κάιρο, τουλάχιστον 1,000 διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά του Ισραήλ και των ΗΠΑ και ζητούσαν την νίκη της Χεζμπολλάχ στο Λίβανο. Η αστυνομία βρίσκονταν στο σημείο της διαδήλωσης, αλλά δεν χρειάστηκε να επέμβει διότι δεν σημειώθηκαν βίαια περιστατικά. Στην Ιερουσαλήμ, ισραηλινοί αξιωματούχοι επέτρεψαν την προσέλευση στο τέμενος αλ Ακσά για τις προσευχές της Παρασκευής μόνο σε γέροντες, φοβούμενοι το ξέσπασμα Παλαιστινιακών διαδηλώσεων.

    [14] Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί των ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας

    28-07-2006

    Τρίχρονο κοριτσάκι, θύμα των βομβαρδισμών στη Γάζα

    Ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και άρματα μάχης αποσύρθηκαν νωρίς την Παρασκευή από τη Λωρίδα της Γάζας, μετά από διήμερη επιχείρηση εκκαθάρισης, που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 20 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά.

    Oμως τα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη συνέχισαν τους βομβαρδισμούς τους στην περιοχή, καθώς συνεχίζεται επί ένα μήνα η πολεμική επιχείρηση του Ισραήλ, η οποία στοχεύει στην απελευθέρωση συλληφθέντος ισραηλινού στρατιώτη και στον τερματισμό των επιθέσεων Παλαιστίνιων εξτρεμιστών με ρουκέτες.

    Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πάνω από 140 άτομα σκοτώθηκαν στη Γάζα από τότε που άρχισε η πρόσφατη πολεμική επιχείρηση του Ισραήλ στην περιοχή αυτή.

    [15] Nέα θύματα εκρήξεων βομβών στο Ιράκ

    28-07-2006

    Η ιρακινή αστυνομία είπε ότι από έκρηξη βόμβας κοντά σε σουνιτικό τέμενος της Βαγδάτης, σκοτώθηκαν 4 και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 6 άτομα. Η επίθεση που πραγματοποιήθηκε κατά τις προσευχές της Παρασκευής, σημειώθηκε καθώς η ιρακινή κυβέρνηση και η κάτω από αμερικανική ηγεσία προσπαθούν να μειώσουν τις αυξανόμενες εμφύλιες βιαιότητες.

    Την Πέμπτη, τουλάχιστον 31 άτομα σκοτώθηκαν και 115 τραυματίστηκαν στην κεντρική Βαγδάτη από επιθέσεις ανταρτών με ρουκέτες και όλμους. Την Παρασκευή εξάλλου, ο σημαίνων Σιίτης πολιτικός ηγέτης Αμπντέλ Αζίζ Χακίμ δήλωσε στην ιερή πόλη των Σιιτών Νατζάφ, ότι οι ιρακινοί πρέπει να αναλάβουν μόνοι τους πλήρη τον πλήρη έλεγχο της ασφάλειας στη χώρα, χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις.

    [16] Νέοι κανονισμοί για την είσοδο μονίμων κατοίκων ΗΠΑ στη χώρα

    28-07-2006

    Νόμιμοι μόνιμοι κάτοικοι των ΗΠΑ θα πρέπει να περνούν από έλεγχο των δακτυλικών τους αποτυπωμάτων όταν θα ξαναμπαίνουν στη χώρα, είτε από αέρος, ξηράς και θαλάσσης.

    Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας λέει ότι οι νέοι έλεγχοι ασφάλειας αποτελούν μέρος του σχετικού υπάρχοντος προγράμματος, το οποίο κρατά τα στοιχεία των επισκεπτών καθώς εισέρχονται ή εξέρχονται από τις ΗΠΑ, εντοπίζοντας ενδεχόμενους τρομοκράτες ή εγκληματίες. Ο διευθυντής του προγράμματος δήλωσε ότι τουλάχιστον 1,100 εγκληματίες συνελήφθησαν στις ΗΠΑ κατά την είσοδό τους στη χώρα.

    Οι νέοι κανονισμοί λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων θα ισχύουν για τους 11 με 12 εκατομμύρια ιδιοκτήτες της 'πράσινης κάρτας.' Θα ισχύουν επίσης για τους Καναδούς που εισέρχονται στις ΗΠΑ για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, όπως είναι οι εργαζόμενοι ή οι φοιτητές. Ο νέος κανονισμός θα τεθεί σε εφαρμογή από τα τέλη του επόμενου μήνα.

    [17] H Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των ΗΕ ζητά την άμεση κατάργηση των "μυστικών φυλακών"

    28-07-2006

    Η επιτροπή των ΗΕ για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζήτησε από τις ΗΠΑ να 'κλείσουν αμέσως' τα μυστικά κέντρα κράτησης που φέρονται ότι διαθέτουν, στα πλαίσια του πολέμου κατά της τρομοκρατίας.

    Σε έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή, η επιτροπή αναφέρει ότι διαθέτει αξιόπιστες και αναμφισβήτητες πληροφορίες ότι η Ουάσινγκτον φυλάκισε μυστικά άτομα σε κρυφές φυλακές για αρκετούς μήνες, ακόμα και χρόνια. Η εν λόγω επιτροπή παρότρυνε τις ΗΠΑ να δώσουν άμεση πρόσβαση στην Επιτροπή του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού στους κρατουμένους αυτούς.

    Η έκθεση επίσης εκφράζει ανησυχία ότι η ΗΠΑ ενέκριναν στο παρελθόν ανακριτικές μεθόδους, στις οποίες περιλαμβάνονταν η κράτηση άβολης στάσης για μεγάλο χρονικό διάστημα, η απομόνωση, η στέρηση ύπνου και τροφής, κλπ. Η κυβέρνηση Μπούς δεν σχολίασε ακόμα την νέα έκθεση της επιτροπής.

    Διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν την κυβέρνηση Μπούς για την πολιτική της κράτησης ύποπτων τρομοκρατών σε μυστικές φυλακές, καθώς και τη ναυτική βάση του Γκουαντάνομο στην Κούβα. Πάντως, η κυβέρνηση έχει πεί, συγκεκριμένα για τους κρατούμενους στο Γκουαντάναμο, ότι αν και δεν προστατεύονται από την συνθήκη της Γενεύης, τυχαίνουν μεταχείρισης που συνάδει με τις προβλέψεις της συνθήκης.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 29 July 2006 - 1:18:47 UTC