Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-09-13

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΗΠΑ: Δεν πληρεί τους διεθνείς όρους η υπό σχηματισμό Παλαιστινιακή κυβέρνηση
  • [02] Συρία: Απετράπη βομβιστική επίθεση κατά της Αμερικανικής πρεσβείας στη Δαμασκό
  • [03] Συγκρατημένη η αντίδραση των ΗΠΑ
  • [04] Αφγανιστάν: Έκκληση των ΗΕ για την πάταξη της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών
  • [05] Λευκός Οίκος: Συνάντηση Μπους-Ερντογάν τον Οκτώβριο
  • [06] Σε ύψη ρεκόρ τον εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ
  • [07] Σερβία: Ιστορικό και αναπόσπαστο κομμάτι της χώρας το Κοσσυφοπέδιο
  • [08] Χαρτούμ: Η αλ Κάιντα στο Σουδάν αναλαμβάνει την ευθύνη για τη δολοφονία δημοσιογράφου
  • [09] Τσέρτωφ: Ανησυχία για το ενδεχόμενο επίθεσης κατά των ΗΠΑ με όπλο μαζικής καταστροφής
  • [10] Τουρκία: 7 νεκροί από έκρηξη στο Ντιγιαρμπακίρ
  • [11] Νέα Ορλεάνη ένα χρόνο μετά την Κατρίνα
  • [12] Αμερικανική πρωτοβουλία για προβολή ελλήνων συγγραφέων στις ΗΠΑ
  • [13] Ο John Sarbanes κέρδισε τις προκριματικές εκλογές στο Μαίρυλαντ

  • [01] ΗΠΑ: Δεν πληρεί τους διεθνείς όρους η υπό σχηματισμό Παλαιστινιακή κυβέρνηση

    13-09-2006

    Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουγός Ισμαήλ Χανίγιε

    Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι η υπό σχηματισμό Παλαιστινιακή κυβέρνηση εθνικής ενότητας δεν αποτελεί αρμόζοντα εταίρο για την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Τομ Κέισυ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση αυτή δεν φαίνεται να πληρεί τους διεθνείς όρους για την αποκατάσταση ομαλών σχέσεων στα πλαίσια του λεγόμενου 'οδικού χάρτη' για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

    Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να ξαναρχίσουν την χορήγηση βοήθεια στην Παλαιστινιακή κυβέρνηση έως ότου ικανοποιηθούν οι όροι αυτοί. Δήλωσε όμως ότι θα συνεχιστεί η ανθρωπιστική βοήθεια. Πάντως ο κ. Κέισυ συνεχάρη τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, για τις προσπάθειες του για τον τερματισμό της πολιτικής κρίσης.

    Τη Δευτέρα, η ηγεσία της μετριοπαθούς Παλαιστινιακής παράταξης Φατάχ και της κυβερνούσας Ισλαμικής εξτρεμιστικής οργάνωσης Χαμάς, συμφώνησαν να σχηματίσουν κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η πολιτική ατζέντα του συνασπισμού Χαμάς-Φατάχ θα βασίζεται σε έγγραφο που θα αναγνωρίζει ξεκάθαρα το Ισραήλ.

    Στο μεταξύ, η υπηρεσία εμπορίου και ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθών προειδοποιεί ότι η Παλαιστινιακή οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης. Σε έκθεση του διεθνούς οργανισμού αναφέρεται ότι το ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα των Παλαιστινίων θα φτάσει, το 2007, τα 1.000 δολάρια, ενώ προβλέπει ότι η ανεργία θα φτάσει στο 50%, αυξάνοντας έτσι τη φτώχεια και τις κοινωνικές εντάσεις.

    [02] Συρία: Απετράπη βομβιστική επίθεση κατά της Αμερικανικής πρεσβείας στη Δαμασκό

    13-09-2006

    Η Συριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας σκότωσαν τρεις τρομοκράτες και τραυμάτισαν έναν τέταρτο, που προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο και χειροβομβίδες κατά της αμερικανικής πρεσβείας στη Δαμασκό την Τρίτη. Τα συριακά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι σκοτώθηκε ένας Σύρος φρουρός ασφαλείας και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 11 περαστικοί, μεταξύ των οποίων και ένας Κινέζος διπλωμάτης. Κανείς Αμερικανός δεν έπαθε τίποτε.

    Οι αμερικανικές αρχές ευχαρίστησαν την κυβέρνηση της Συρίας για τον τρόπο που χειρίστηκε την επίθεση, αλλά επέκριναν και πάλι τη Δαμασκό για το ότι υποθάλπει ομάδες που οι ΗΠΑ θεωρούν ότι επιδίδονται σε τρομοκρατικές δραστηριότητες.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Τομ Κέισυ, ζήτησε απ' τη Δαμασκό να αποφασίσει αν η συνεχιζόμενη υποστήριξη της προς τρομοκράτες αποτελεί την σωστή επιλογή. Πάντως η πρεσβεία της Συρίας στην Ουάσινγκτον εξέδωσε ανακοινωθέν που αναφέρει ότι η πολιτική των ΗΠΑ υποθάλπει εξτρεμισμό και τρομοκρατία, και ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να φροντίσουν για την επίτευξη περιεκτικής ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

    [03] Συγκρατημένη η αντίδραση των ΗΠΑ

    13-09-2006

    Ο Πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ με τον πρωθυπουργό του Ιράκ, Νούρι αλ Μαλίκι

    Οι ΗΠΑ αντέδρασαν συγκρατημένα στην προσφορά του Ιράν να βοηθήσει για να τεθεί υπό έλεγχο το ανταρτικό κίνημα στο Ιράκ. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τόνυ Σνόου, δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει να διευκρινίσει τι συνεπάγεται η πρόταση του Ιρανού προέδρου, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και πρόσθεσε ότι το καλύτερο πράγμα που μπορεί να κάνει το Ιράν θα είναι να μην χρηματοδοτεί αυτονομιστικές και τρομοκρατικές οργανώσεις, που προσπαθούν να υποσκάψουν την δημοκρατική διαδικασία στο Ιράκ.

    Την Τρίτη, κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον επισκεπτόμενο την Τεχεράνη ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ Μαλίκι, ο κ. Αχμαντινετζάντ ανακοίνωσε την πρόθεση της χώρας του να βοηθήσει στην εξουδετέρωση του ανταρτικού κινήματος στο Ιράκ.

    Τον Ιούνιο, ο ανώτατος διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγός Τζώρτζ Κέησυ, είχε κατηγορήσει την Τεχεράνη ότι παραχωρεί οπλική τεχνολογία και εκπαίδευση σε εξτρεμιστικές Σιιτικές ομάδες στο Ιράκ.

    Στο μεταξύ, τουλάχιστον 25 άτομα σκοτώθηκαν την Τρίτη στο Ιράκ. Έξι από αυτά σκοτώθηκαν από βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στη Βαγδάτη.

    [04] Αφγανιστάν: Έκκληση των ΗΕ για την πάταξη της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών

    13-09-2006

    Αφγανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δυνάμεις ασφάλειας σκότωσαν τουλάχιστον 12 αντάρτες και συνέλαβαν πάνω από 28 άλλους κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν. Οι αρχές λένε ότι εξτρεμιστές σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια μάχης την Τρίτη στην επαρχία Γκάζνι. Τοπικοί αξιωματούχοι λένε επίσης ότι τραυματίστηκαν 2 αστυνομικοί και ένας Αφγανός στρατιώτης. Αφγανοί και αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ανάμεσα στους εξτρεμιστές που συνελήφθησαν ήταν και ένας διοικητής και τουλάχιστον 6 μέλη μουσουλμανικής οργάνωσης.

    Στο μεταξύ, ο υπεύθυνος των Ηνωμένων Εθνών για την πάταξη της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών, Αντόνιο Μαρία Κόστα, ζήτησε από τις ΝΑΤΟικές στρατιωτικές δυνάμεις να καταστρέψουν την βιομηχανία παραγωγή οπίου στο νότιο Αφγανιστάν. Ο κύριος Κόστα δήλωσε ότι οι συμμαχικές δυνάμεις πρέπει να θέσουν σαν στόχο τον τερματισμό του φαύλου κύκλου χρηματοδότησης της τρομοκρατίας μέσω του εμπορίου ναρκωτικών και των τρομοκρατών που με τη σειρά τους προστατεύουν τους εμπόρους ναρκωτικών.

    [05] Λευκός Οίκος: Συνάντηση Μπους-Ερντογάν τον Οκτώβριο

    13-09-2006

    Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν

    Ο Πρόεδρος Μπους θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν τον επόμενο μήνα στην Ουάσινγκτον. Επίκεντρο των συνομιλιών θα είναι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου που εκδόθηκε την Τρίτη, η συνάντηση προγραμματίζεται για τις 2 Οκτωβρίου. Θα συζητηθεί επίσης το πρόβλημα με τους Κούρδους αυτονομιστές αντάρτες στην Τουρκία. Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης ότι οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν και τρόπους προώθησης της ελευθερίας στο Λίβανο, το Ιράκ και άλλα σημεία στη Μέση Ανατολή, ενώ θα εξετάσουν τις πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία, καθώς και την υποστήριξη των ΗΠΑ για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    [06] Σε ύψη ρεκόρ τον εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ

    13-09-2006

    Σε νέο ρεκόρ 68 δισεκατομμυρίων δολαρίων έφτασε τον Ιούλιο το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ, καθώς οι αμερικανικές εξαγωγές μειώθηκαν για πρώτη φορά τα τελευταία 5 χρόνια. Το αμερικανικό υπουργείο εμπορίου ανακοίνωσε ότι το έλλειμμα ήταν πολύ μεγαλύτερο απ' τα 65,5 δισεκατομμύρια δολάρια που περίμεναν οι αναλυτές, οι οποίοι δηλώνουν επίσης ότι φέτος οι ΗΠΑ θα ξεπεράσουν το περσινό εμπορικό έλλειμμα που είχε φτάσει τα 717 δισεκατομμύρια δολάρια.

    [07] Σερβία: Ιστορικό και αναπόσπαστο κομμάτι της χώρας το Κοσσυφοπέδιο

    13-09-2006

    Βόισλαβ Κοστούνιτσα

    Με 219 ψήφους υπέρ, έναντι 5, το κοινοβούλιο της Σερβίας ενέκρινε πρόνοια που προβλέπει να συμπεριληφθεί στο νέο σύνταγμα της χώρας διακήρυξη που θα χαρακτηρίζει το Κοσσυφοπέδιο ιστορικό και αναπόσπαστο κομμάτι της Σερβίας. Επίσης το Σερβικό κοινοβούλιο αποφάσισε ότι η υιοθέτηση του νέου συντάγματος θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν.

    Πριν την ψηφοφορία, ο Σέρβος πρωθυπουργός, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, δήλωσε ότι ζητάται απ' το Βελιγράδι να αυτοεξευτελιστεί, ενδίδοντας στα αιτήματα της Αλβανόφωνης πλειοψηφίας και επιτρέποντας την ανεξαρτητοποίηση της Σερβικής επαρχίας.

    Στο μεταξύ, σε έκθεση του τη Τρίτη προς το Συμβούλιο Ασφάλειας, ο γ.γ. των ΗΕ, Κόφφι Αννάν, εξέφρασε απογοήτευση για την έλλειψη κοινού εδάφους μεταξύ Κοσοβάρων και Σέρβων και ζήτησε μεγαλύτερη ευελιξία και συμβιβαστική διάθεση από μέρους των δύο αντιπροσωπειών.

    [08] Χαρτούμ: Η αλ Κάιντα στο Σουδάν αναλαμβάνει την ευθύνη για τη δολοφονία δημοσιογράφου

    13-09-2006

    Οργάνωση που αποκαλεί τον εαυτό της Αλ Κάιντα στο Σουδάν ανέλαβε την ευθύνη για τον αποκεφαλισμό αρχισυντάκτη σουδανικής εφημερίδας, ο οποίος βρέθηκε νεκρός την περασμένη εβδομάδα στο Χαρτούμ. Σε ανακοίνωση της που δόθηκε στις εφημερίδες, η οργάνωση αναφέρει ότι ο δημοσιογράφος, Μωχάμεντ Τάχα Μωχαμεντ Αχμέντ, δολοφονήθηκε επειδή προσέβαλε τον προφήτη Μωάμεθ. Στη δεκαετία του '90, ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν, χρησιμοποιούσε το Σουδάν για βάση, μέχρι που εκδιώχθηκε από τη κυβέρνηση της χώρας και τότε μεταφέρθηκε στο Αφγανιστάν.

    [09] Τσέρτωφ: Ανησυχία για το ενδεχόμενο επίθεσης κατά των ΗΠΑ με όπλο μαζικής καταστροφής

    13-09-2006

    Μάικλ Τσέρτωφ

    Ο υπουργός εσωτερικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Μάικλ Τσέρτωφ, εξέφρασε ανησυχία για το ενδεχόμενο επίθεσης εναντίον των ΗΠΑ με όπλα μαζικής καταστροφής. Σε δηλώσεις του προς αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας ο κ. Τσέρτωφ επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή είναι μικρή η πιθανότητα μιας τέτοιας επίθεσης, αλλά τόνισε ότι ο κίνδυνος αυξάνεται με το πέρασμα του χρόνου.

    Ο κ. Τσέρτωφ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ καταβάλλουν προσπάθειες για την πρόληψη μιας τέτοιας επίθεσης βελτιώνοντας τον τρόπο συγκέντρωσης απόρρητων πληροφοριών και τοποθετώντας συστήματα ανίχνευσης ραδιενεργών υλικών. Ο υπουργός εσωτερικής ασφάλειας των ΗΠΑ δήλωσε επίσης ότι μέχρι τα τέλη του 2007, όλα τα εμπορευματοκιβώτια που έρχονται στις ΗΠΑ από λιμάνια του εξωτερικού θα ελέγχονται από συσκευές ανίχνευσης ραδιενέργειας και σημείωσε ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται με ξένες κυβερνήσεις για τον έλεγχο των εμπορευματοκιβωτίων πριν φορτωθούν σε εμπορικά πλοία με προορισμό τις ΗΠΑ.

    [10] Τουρκία: 7 νεκροί από έκρηξη στο Ντιγιαρμπακίρ

    13-09-2006

    Από έκρηξη τη Τρίτη στο Ντιγιαρμπακίρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 7 και τραυματίστηκαν 17 άτομα. Η έκρηξη που προκλήθηκε με τηλεχειρισμό και κινητό τηλέφωνο, πραγματοποιήθηκε κοντά σε πολυσύχναστο πάρκο. Δεν υπάρχει ακόμη ανάληψη ευθύνης από καμία οργάνωση.

    Το Ντιγιαρμπακίρ είναι η μεγαλύτερη πόλη των Κουρδικών περιοχών της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Νωρίτερα αυτό το μήνα, το ΠεΚαΚα, ανέλαβε την ευθύνη για σειρά βομβιστικών επιθέσεων σε τουριστικά θέρετρα στις μεσογειακές ακτές της Τουρκίας.

    [11] Νέα Ορλεάνη ένα χρόνο μετά την Κατρίνα

    Γιώργος Μπίστης

    Νέα Ορλεάνη

    13-09-2006

    Δείτε το ρεπορτάζ για τη Νέα Ορλεάνη, ένα χρόνο μετά την Κατρίνα - Download

    Δείτε το ρεπορτάζ για τη Νέα Ορλεάνη, ένα χρόνο μετά την Κατρίνα

    Πέρσι τέτοια εποχή μεγάλο μέρος της προσοχής μας ήταν στραμμένο στη Νέα Ορλεάνη, που στις 29 Αυγούστου χτυπήθηκε από τον κυκλώνα Κατρίνα και παρέμεινε πλημμυρισμένη επί 17 ολόκληρες μέρες. Τι απέγινε η Ελληνική κοινότητα που πριν τον κυκλώνα ανθούσε στη Νέα Ορλεάνη και ποια είναι η τύχη του εκεί ιστορικού Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδας, πού ήταν και η πρώτη Ελληνορθόδοξη εκκλησία στις Ηνωμένες Πολιτείες; Απάντηση στα ερωτήματα αυτά ανέλαβε να δώσει δημοσιογραφική αποστολή της Ελληνικής Υπηρεσίας της 'Φωνής της Αμερικής', η οποία επισκέφτηκε αποκλειστικά για τούτο τον σκοπό την Νέα Ορλεάνη και με την κάμερά της κατέγραψε το πως έχουνε τα πράγματα ένα χρόνο μετά την Κατρίνα.

    Το υλικό που συγκεντρώσαμε στη δημοσιογραφική αυτή αποστολή έγινε η βάση δύο πεντάλεπτων τηλεοπτικών προγραμμάτων, το πρώτο των οποίων σας παρουσιάζουμε σήμερα στα πλαίσια της σειράς μας 'Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον'. Το δεύτερο πρόγραμμα, με σκηνές από τον Καθεδρικό της Αγίας Τριάδας και περιηγήσεις σε καταστραμμένα σπίτια ομογενών, θα σας το παρουσιάσουμε την άλλη εβδομάδα.

    ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΟΥΣΙΓΚΤΟΝ : ΝΕΑ ΟΡΛΕΑΝΗ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΡΙΝΑ -ΚΕΙΜΕΝΟ

    Ένα χρόνο μετά την Κατρίνα η ζωή είναι γεμάτη δυσκολίες, αγωνίες και αβεβαιότητα για τους κατοίκους της Νέας Ορλεάνης και άλλων παράκτιων περιοχών γύρω από αυτήν στις οποίες η φοβερή θύελλα έσπειρε πέρσι τον θάνατο και την καταστροφή. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, οι 4 στους 5 των όσων γλίτωσαν από την Κατρίνα λένε ότι ακόμα δεν έχει επανέλθει η ομαλότητα στη ζωή τους. Μερικοί μάλιστα πιστεύουν πως αυτό δεν θα γίνει ποτέ. Μόνο16% έχουν πλήρως αποκατασταθεί και πάλι.

    Χρήστος Κανελάκης

    Μεταξύ εκείνων που επέστρεψαν στη Νέα Ορλεάνη είναι ο επιχειρηματίας Χρήστος Κανελάκης, πρόεδρος της τοπικής Ελληνορθόδοξης κοινότητας. Ελπίζει ότι θα έχει επισκευάσει το σπίτι του μέχρι τα Χριστούγεννα. Αλλά μερικά μέλη της οικογένειάς του δεν τον ακολούθησαν. Όπως μας είπε: 'Η πεθερά μου, η αδελφή της κι ο άνδρας της πήγαν στην Αλαμπάμα. Δεν θέλουν να γυρίσουν σε ένα τόπο με κλειστά νοσοκομεία κι ελάχιστη ιατρική φροντίδα. Στην ηλικία τους δεν έχουν δυνάμεις να ξαναχτίσουν'.

    Παρά τις αντιξοότητες, οι περισσότεροι κάτοικοι της Νέας Ορλεάνης έχουνε γυρίσει και είναι αποφασισμένοι να αρχίσουνε καινούργια ζωή με ό,τι τους απέμεινε. Για πολλούς το νέο ξεκίνημα θα είναι από το μηδέν γιατί έχασαν τα πάντα.

    Σοφία Μαραθωνίτη

    Η προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα είναι ιδιαίτερα δύσκολη για παιδιά όπως οι μαθήτριες του δημοτικού σχολείου Σοφία Μαραθωνίτη και Τζέσικα Νικοπούλου.

    Η Σοφία δεν πίστευε τα μάτια της όταν είδε σε τι κατάσταση άφησε ο κυκλώνας το σπίτι του παππού της. Κατά την έκφρασή της: 'Στο σπίτι του παππού μου τα νερά έφτασαν τα 2μισυ μέτρα από το πάτωμα. Όταν μπήκα όλα ήτανε χάμω, μέχρι πιάτα και κατσαρόλες. Είχε επίσης πολλή μούχλα και κουνούπια'.

    Τζέσικα Νικοπούλου

    Η συμμαθήτρια της Σοφίας και στενή φίλη της, Τζέσικα πρόσθεσε: 'Όλα στο δωμάτιό μου ήτανε μουλιασμένα και τα πετάξαμε. Οι κούκλες μου, τα παιγνίδια μου, όλα καταστράφηκαν'.

    Ένα θετικό στοιχείο που ξεπήδησε μέσα από την αγχώδη αυτή κατάσταση είναι ότι οι πολίτες ενώθηκαν και πρόθυμα βοηθούν ο ένας τον άλλο να ξεπεράσει τις επιπτώσεις της Κατρίνας. Εθελοντές επισκευάζουν σχολεία, εκκλησίες και κοινοτικούς χώρους.

    Γιάννης Γεωργούτσης

    Η πρωτοβουλία για πολλές από αυτές τις δραστηριότητες οφείλεται σε μια φούχτα δυναμικών επιχειρηματικών παραγόντων, όπως ο πρόεδρος της Ελληνικής κοινότητας Νέας Ορλεάνης, στην εποχή που την χτύπησε η καταστροφική θύελλα, Γιάννης Γεωργούτσης.

    Μας είπε: 'Σαν Αμερικανοί δεν νοιώθουμε άνετα που δεχόμαστε βοήθεια. Αλλά χαρήκαμε που βοηθήσατε. Το εκτιμούμε. Ευχαριστούμε που δεν ξεχάσατε τη Νέα Ορλεάνη, η οποία εξακολουθεί να είναι μια από τις ωραιότερες πόλεις στην Αμερική. Ελάτε να τη γνωρίσετε'.

    Η μουσική του Λούης Άρμστρονγκ συνεχίζει να παίζει κάθε μέρα στο Ελληνικής ιδιοκτησίας Market Caf&eacute; στη γραφική Γαλλική Συνοικία της Νέας Ορλεάνης. Οι κήποι στην περιοχή της ιστορικής πλατείας Jackson Square προσφέρουν πάντα μια δροσερή πνοή στο κέντρο της πόλης. Τραμ και άμαξες με άλογα εξακολουθούν να πηγαίνουν τον επισκέπτη στις όχθες του Μισισιπή για κρουαζιέρα με κάποιο από τα ανακαινισμένα θρυλικά ποταμόπλοιά του.

    Ένα χρόνο μετά την Κατρίνα, η Νέα Ορλεάνη βάζει τα δυνατά της για να ξαναγίνει το καμάρι του Αμερικανικού Νότου. Ο χρόνος θα δείξει αν και πότε θα το πετύχει.

    ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

    Εβδομαδιαίο τηλεοπτικό πρόγραμμα της Ελληνικής Υπηρεσίας της ΦτΑ, που επιμελείται και παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Γιώργος Μπίστης και περιοδικά η δημοσιογράφος Άννα Καραγιαννοπούλου. Η πρώτη προβολή του 'Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον' στην Ελλάδα γίνεται κάθε Σάββατο στη 1:00 το μεσημέρι, στα πλαίσια της εκπομπής Πέρα από τον Ορίζοντα, του Πανελλαδικού τηλεοπτικού δικτύου ΑΛΦΑ. Το Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον επαναλαμβάνεται στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του TV ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, κάθε Δευτέρα στις 9 το βράδυ. Στην Κύπρο, το Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον φιλοξενείται κάθε Παρασκευή στην εκπομπή Επτά-Δέκα, από 7 μέχρι 10 το πρωί, στο PIK-1, το πρώτο κανάλι της κρατικής τηλεόρασης. Σε ραδιοφωνική εκδοχή, το Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον παρουσιάζουν το Ράδιο ΣΚΑΙ στην Αθήνα, το Ράδιο ΣΙΤΥ ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ στη Θεσσαλονίκη και συνεργαζόμενοι ομογενειακοί σταθμοί στην Αυστραλία και τον Καναδά.

    [12] Αμερικανική πρωτοβουλία για προβολή ελλήνων συγγραφέων στις ΗΠΑ

    Ζωή Λεουδάκη

    Ουάσιγκτον

    13-09-2006

    Με πρωτοβουλία του Εθνικού Κληροδοτήματος Τεχνών των ΗΠΑ, ξεκίνησε ένα νέο πρόγραμμα για την μετάφραση και την προώθηση μερικών δειγμάτων της ελληνικής λογοτεχνίας στις ΗΠΑ. Ο συγκεκριμένος οργανισμός, που εκτελεί χρέη υπουργείου πολιτισμού στην Αμερική, επιχειρεί με το καινούργιο πρόγραμμα να διευρύνει την πρόσβαση των αμερικανών στην καλή ξένη λογοτεχνία. Έτσι λοιπόν, κάθε χρόνο και για μία τριετία 2 έργα νεοελλήνων συγγραφέων και ένα έργο Ισπανού συγγραφέα θα εκδίδονται από μη κερδοσκοπικούς αμερικανικούς οίκους.

    Η Πεννυ Οχέντα, συντονίστρια του Διεθνών Προγραμμάτων του Εθνικού Κληροδοτήματος των Τεχνών είπε στη 'Φωνή της Αμερικής': 'O διευθυντής του οργανισμού μας είναι ποιητής, συγγραφέας και μεταφραστής λογοτεχνίας. Έτσι η λογοτεχνία αποτελεί μία από τις νέες πρωτοβουλίες που αναπτύξαμε. Υπάρχει μία ανάγκη στη χώρα αυτή για τη μετάφραση περισσότερων σύγχρονων συγγραφέων. Και αυτή η πρωτοβουλία εφιστά την προσοχή σε συγκεκριμένες χώρες'. Κατά την κα Οχέντα μόνο 350-βιβλία-ξένης λογοτεχνίας εκδίδονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ και ο αριθμός αυτός είναι πολύ μικρός για την αμερικανική αγορά.

    Η Κόνυ Μουρτουπάλα, στέλεχος του γραφείου Τύπου της Ελληνικής πρεσβείας στη Ουάσιγκτον, που συνετέλεσε στη συμμετοχή της Ελλάδας στην προσπάθεια αυτή, παρατήρησε: 'Πιστεύω ότι κάθε προσπάθεια μετάφρασης και δημοσίευσης της ελληνικής λογοτεχνίας είναι σημαντική για τη χώρα μας, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για μία διαφορετική προσέγγιση'.

    Η διαφορά έγκειται στο ότι για πρώτη φορά αμερικανοί λογοτέχνες θα επιλέγουν τα έργα που θα προσφέρονται στο αναγνωστικό κοινό των ΗΠΑ. Πέρα από τη μετάφραση και την εκτύπωση, ο εκδοτικός οίκος θα αναλαμβάνει επίσης την εκστρατεία προώθησης του κάθε βιβλίου και του συγγραφέα του στην αμερικανική αγορά. Η πρωτοβουλία αναλαμβάνεται με παράλληλη χρηματική υποστήριξη από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, του υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας. Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων είναι μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου.

    [13] Ο John Sarbanes κέρδισε τις προκριματικές εκλογές στο Μαίρυλαντ

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    13-09-2006

    Γιάννης Σαρμπάνης

    Σαν το μήλο που πέφτει κάτω από την μηλιά, ο Γιάννης Σαρμπάνης έκανε ένα επιτυχημένο ντεμπούτο στην πολιτική σκηνή της Πολιτείας Μαίρυλαντ, ακολουθώντας τα βήματα του δημοφιλούς πατέρα του και διακεκριμένου Γερουσιαστή Πώλ Σαρμπάνη.

    Ο John Sarbanes, όπως είναι το επίσημο όνομά του Γιάννη στο ψηφοδέλτιο, κέρδισε τις ενδοκομματικές εκλογές πού έγιναν την Τρίτη, στην Βαλτιμόρη και πήρε το χρίσμα του υποψήφιου Βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος για τις κοινοβουλευτικές εκλογές που θα γίνουν τον Νοέμβριο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το αξίωμα που διεκδικεί το κατείχε κάποτε ο πατέρας του, Πωλ, ο οποίος στην συνέχεια μεταπήδησε στη Γερουσία όπου και ολοκληρώνει φέτος την πέμπτη και τελευταία εξαετή θητεία του στο νομοθετικό αυτό σώμα.

    Πωλ Σαρμπάνης

    Όταν πριν λίγο καιρό είχαμε μιλήσει με τον Γερουσιαστή για τα σχέδια του Γιάννη να ακολουθήσει κι αυτός καριέρα στην πολιτική, ο Πωλ Σαρμπάνης μας είπε: 'Νομίζω θα είναι καλό να υπάρχει ένας Σαρμπάνης στο Κογκρέσο όταν εγώ θα αποσυρθώ'. Η ευχή του πατέρα φαίνεται πως έπιασε. Ο Γιάννης Σαρμπάνης απέσπασε το 32% των ψήφων στις προκριματικές εκλογές για το χρίσμα του υποψηφίου των Δημοκρατικών στην 3η εκλογική περιφέρεια του Μαίρυλαντ.

    Το ποσοστό αυτό είναι κατά 7% μεγαλύτερο από εκείνο που πήρε ο κυριότερος αντίπαλός του και πρώην Διευθυντής των Υγειονομικών Υπηρεσιών της Βαλτιμόρης Peter Beilenson ο οποίος ήρθε δεύτερος με 25%. Την τρίτη θέση πήρε η πολιτειακή γερουσιαστής Paula Hollinger. O Τουρκικής καταγωγής υποψήφιος Oz Bengur, επιχειρηματίας και πρώην ταμίας του Δημοκρατικού Κόμματος του Μαίρυλαντ και τέσσαρες άλλοι διεκδικητές του ίδιου χρίσματος, πήραν ακόμα χαμηλότερα ποσοστά της ψήφου.

    Δεδομένου ότι η εκλογική περιφέρεια στην οποία ο Γιάννης Σαρμπάνης κέρδισε το χρίσμα του Δημοκρατικού Υποψηφίου για τη Βουλή θεωρείται προπύργιο του Δημοκρατικού κόμματος στην Πολιτεία Μαίρυλαντ, οι προοπτικές για επιτυχία του στις εκλογές του Νοεμβρίου εμφανίζονται πολύ καλές. Ορισμένοι μάλιστα αναλυτές λένε πως η πιο σκληρή αναμέτρηση ήταν αυτή που έγινε τώρα μεταξύ των διεκδικητών του χρίσματος του βουλευτικού υποψηφίου και ότι ο νικητής της αναμέτρησης αυτής θα είναι πιθανότατα και ο νέος Βουλευτής που θα εκλεγεί τον Νοέμβριο.

    Ο ηλικίας 44 χρονών Γιάννης Σαρμπάνης, όπως και ο πατέρας του, είναι υπερήφανος για την Ελληνική καταγωγή του. Όπως δήλωσε πριν λίγο καιρό στην Ελληνική Υπηρεσία της 'Φωνής της Αμερικής': 'Με ταπεινότητα επιχειρώ να ακολουθήσω τα αχνάρια του πατέρα μου, ενός ανθρώπου με τόσο σπουδαίο έργο. Από τη γιαγιά και τον πατέρα μας τα αδέλφια μου κι εγώ μάθαμε να είμαστε περήφανοι για την Ελληνική κληρονομιά μας. Μεγαλώσαμε σε ένα σπίτι πάντα συνδεδεμένο με τη χώρα των προγόνων μας και με τα θέματα Ελλάδας και Κύπρου. Αν εκλεγώ στη Βουλή θα βοηθήσω την ομογένεια και την πολιτεία μου'.

    Όσο για τον Πωλ Σαρμπάνη, αποσύρεται μεν από την πολιτική αλλά δεν θα πάψει να εργάζεται για τα θέματα για τα οποία επί τρεις δεκαετίες αγωνίστηκε στο Κογκρέσο. Όπως μας είπε: 'Μερικές δραστηριότητές μου θα ενταθούν τώρα. Θα εργαστώ για να περάσει η Ελληνική κληρονομιά στη νέα γενιά, για να διαδοθούν περισσότερο οι κλασσικές, οι Βυζαντινές και οι σύγχρονες ελληνικές σπουδές στα Αμερικανικά πανεπιστήμια, για να βρεθεί δίκαιη λύση στο Κυπριακό και για να συσφιχθούν πιο πολύ οι σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ'.

    Η ομογένεια στις Ηνωμένες Πολιτείες ευελπιστεί πως ο Γιάννης Σαρμπάνης θα κερδίσει στις εκλογές του Νοεμβρίου και θα πάρει έτσι στα χέρια του τη σκυτάλη για την προώθηση του Ελληνισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 14 September 2006 - 1:18:24 UTC