Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-10-10

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Mεγάλες καταστροφές από πλημμύρες στην Ελλάδα
  • [02] Συναντήσεις του ΥΠΕΞ του Κατάρ, με Παλαιστίνιους ηγέτες
  • [03] Συνεχίζονται οι μάχες των νατοϊκών στρατευμάτων με αντάρτες στο Αφγανιστάν
  • [04] Ο ΥΠΕΞ της Νότιας Κορέας, διάδοχος του Κόφφι Αννάν στα ΗΕ
  • [05] Αμερικανός οικονομολόγος κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας
  • [06] Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Airbus
  • [07] Η Συρία δηλώνει έτοιμη για συνομιλίες με το Ισραήλ
  • [08] 10 νεκροί 23 τραυματίες απ' τις τελευταίες βιαιότητες στο Ιράκ
  • [09] ΗΕ: Σχέδιο ψηφίσματος ΗΠΑ για τη Βόρεια Κορέα
  • [10] Ομογενείς υποψήφιοι στις αμερικανικές εκλογές

  • [01] Mεγάλες καταστροφές από πλημμύρες στην Ελλάδα

    10-10-2006

    Οι ελληνικές αρχές κήρυξαν τμήματα της βορείου και κεντρικής Ελλάδας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά από τις καταστροφές που προκλήθηκαν σε κατοικίες, δρόμους και σοδειές από τις πλημμύρες που σημειώθηκαν τις δύο τελευταίες μέρες. Περισσότερο επλήγησαν περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επιθεώρησε την περιοχή την Δευτέρα και υποσχέθηκε την άμεση παροχή αποζημιώσεων στους πλημμυροπαθείς.

    Μέχρι στιγμής δεν αναφέρθηκαν θύματα από τις πλημμύρες, όμως οι αρχές συνεχίζουν να αναζητούν οδηγό αυτοκινήτου, το οποίο παρασύρθηκε από τα φουσκωμένα νερά ποταμού στην Πελοπόννησο. Οι μετεωρολόγοι είπαν ότι οι βροχές θα συνεχιστούν έως την Τετάρτη.

    [02] Συναντήσεις του ΥΠΕΞ του Κατάρ, με Παλαιστίνιους ηγέτες

    10-10-2006

    Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, σεΐχης Χαμάντ μπιν Τζασέμ αλ Τάνι, συναντήθηκε με τους ηγέτες των δύο αντιμαχόμενων Παλαιστινιακών παρατάξεων στη πόλη της Γάζας, στα πλαίσια προσπάθειάς του να προωθήσει την δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

    Ο σεΐχης είχε συνομιλίες την Δευτέρα με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο και ηγέτη της μετριοπαθούς Φατάχ, Μαχμούντ Αμπάς. Αν και δεν σημειώθηκε πρόοδος, ο κ. Αμπάς δήλωσε ότι συνεχίζεται ο διάλογος.

    Μετά τις συνομιλίες με τον πρόεδρο Αμπάς, ο σεΐχης αλ Τάνι είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της υπό την Χαμάς Παλαιστινιακής κυβέρνησης, Ισμαήλ Χανιγιέ.

    Οι Παλαιστίνιοι αντιμετωπίζουν οικονομικά και πολιτικά προβλήματα από τότε που η Χαμάς ανέλαβε την εξουσία τον Μάρτιο, μετά την εκλογική της νίκη επί της Φατάχ.

    [03] Συνεχίζονται οι μάχες των νατοϊκών στρατευμάτων με αντάρτες στο Αφγανιστάν

    10-10-2006

    Το ΝΑΤΟ δήλωσε ότι στρατιώτες του, μαζί με άνδρες του Αφγανικού στρατού σκότωσαν 52 αντάρτες σε μάχη στην επαρχία Ουρουζγκάν, στο νότιο Αφγανιστάν. Εξάλλου, η αφγανική αστυνομία δήλωσε ότι τρείς αξιωματούχοι της σκοτώθηκαν την Δευτέρα στην επαρχία Νανγκαχάρ, καθώς πήγαιναν να διερευνήσουν τον εμπρησμό ενός σχολείου.

    Στο μεταξύ, ο Βρετανός διοικητής των νατοϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στρατηγός Ντέηβιντ Ρίτσαρντς, μετέβη στο Πακιστάν για να συζητήσει με στρατιωτικούς αξιωματούχους της χώρας το θέμα του ανταρτικού κινήματος των Ταλιμπάν, καθώς συνεχίζονται οι ανησυχίες ότι εξτρεμιστές Ταλιμπάν περνούν στο Αφγανιστάν μέσω Πακιστάν.

    [04] Ο ΥΠΕΞ της Νότιας Κορέας, διάδοχος του Κόφφι Αννάν στα ΗΕ

    10-10-2006

    Μπάν Κι-Μούν

    Το συμβούλιο ασφαλείας των ΗΕ πρότεινε τον υπουργό Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, Μπαν Κι-Μούν, για να διαδεχθεί τον απερχόμενο γ.γ. του διεθνούς οργανισμού, Κόφφι Αννάν.

    Ο κ. Μπάν δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Σεούλ ότι θα έπρεπε να χαίρεται που προτάθηκε για το αξίωμα αυτό, εντούτοις η καρδιά του είναι 'πολύ βαριά', όπως είπε, εξαιτίας της κατάστασης στη Βόρεια Κορέα. Η υποψηφιότητα του κ. Μπάν ενεκρίθη χωρίς καμία δυσκολία και οι υπόλοιποι υποψήφιοι εγκατέλειψαν την προσπάθειά τους την περασμένη εβδομάδα.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σών Μακόρμακ, δήλωσε ότι ο κ. Μπάν αποτελεί σωστή επιλογή για την θέση του γ.γ., σε μία καίριαε σημασίας εποχή για τον διεθνή οργανισμό και παρότρυνε την ολομέλεια των ΗΕ να εγκρίνει τον διορισμό του.

    [05] Αμερικανός οικονομολόγος κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας

    10-10-2006

    Ο κ. Φέλπς

    Ο Αμερικανός οικονομολόγος, Έντμουντ Φέλπς, κέρδισε το φετινό βραβείο Νόμπελ Οικονομίας για τη θεωρία του επαναπροσδιορισμού της σχέσης πληθωρισμού και ανεργίας.

    Η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών δήλωσε ότι το έργο του Φέλπς 'έχει επηρεάσει σημαντικά την έρευνα και την πολιτική σε θέματα οικονομίας' και χρησιμοποιείται από επιχειρήσεις και κυβερνήσεις σ' ολόκληρο τον κόσμο.

    Στη δεκαετία του '60, ο Έντμουντ Φέλπς αντιτάχθηκε στην ξεκάθαρη βραχυπρόθεσμη σχέση ανεργίας-πληθωρισμού, λέγοντας ότι ο πληθωρισμός αλλάζει επίσης τις προσδοκίες επιχειρήσεων και εργαζομένων αναφορικά με τις τιμές και τις μισθολογικές αυξήσεις.

    Μέχρι στιγμής όλα τα φετινά βραβεία Νόμπελ έχουν απονεμηθεί σε Αμερικανούς. Αργότερα αυτή την εβδομάδα θα ανακοινωθούν οι φετινοί Νομπελίστες Λογοτεχνίας και Ειρήνης.

    [06] Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Airbus

    10-10-2006

    Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Αεροναυπηγικής Άμυνας και Διαστήματος ανακοίνωσε την παραίτηση του προσληφθέντος πριν μόλις τρεις μήνες, επικεφαλής της Airbus, Κρίστιαν Στράιφ. Ο Στράιφ είχε προσπαθήσει να αναδιοργανώσει πλήρως της Airbus η οποία αντιμετωπίζει σοβαρές καθυστερήσεις στην ανάπτυξη και κατασκευή προϊόντων της, ενώ έχει ανακοινώσει την καθυστέρηση παράδοσης του νέου της πολυσυζητημένου σούπερ Τζετ Α380.

    Την περασμένη εβδομάδα ο Κρίστιαν Στράιφ είχε δηλώσει ότι η Airbus χρειάζεται πρόγραμμα δραστικών περικοπών του κόστους λειτουργίας της και πρότεινε την μετακίνηση της παραγωγής του A380 στη Γαλλία απ' την Γερμανία. Όμως το διοικητικό συμβούλιο της Airbus απέρριψε το σχέδιο με αποτέλεσμα ο Στράιφ να ζητήσει απ' την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Αεροναυπηγικής Άμυνας και Διαστήματος να υποστηρίξει το σχέδιο του ή να τον αντικαταστήσει.

    [07] Η Συρία δηλώνει έτοιμη για συνομιλίες με το Ισραήλ

    10-10-2006

    Μπασάρ Αλ Ασσάντ

    Ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Αλ Ασσάντ, δήλωσε ότι η χώρα του μπορεί να ζήσει ειρηνικά πλάι στο Ισραήλ. Σε συνέντευξη του τη Δευτέρα προς το BBC ο κ. Άσσαντ επεσήμανε ότι είναι έτοιμος για συνομιλίες με το Ισραήλ, αλλά τόνισε ότι χρειάζεται κάποιος ουδέτερος διαμεσολαβητής για τον συντονισμό των επαφών μεταξύ των δύο πλευρών. Ο Σύρος ηγέτης εξέφρασε αμφιβολία για το αν οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να αναλάβουν τον ρόλο του διαμεσολαβητή και δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει ούτε τη θέληση, ούτε το όραμα για την προώθηση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

    Πάντως οι δηλώσεις αυτές του κ. Άσσαντ έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα σχόλια του τη Κυριακή, που είχε δηλώσει ότι το Ισραήλ έχει εγκαταλείψει την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή αναγκάζοντας τη Συρία να παραμένει ετοιμοπόλεμη. Ισραηλινοί αξιωματούχοι διέψευσαν ότι σκοπεύουν να επιτεθούν στη Συρία και χαρακτήρισαν τα σχόλια του κ. Άσσαντ ανησυχητικά.

    [08] 10 νεκροί 23 τραυματίες απ' τις τελευταίες βιαιότητες στο Ιράκ

    10-10-2006

    Νέα βίαια περιστατικά σημειώθηκαν τη Δευτέρα στο Ιράκ. Από έκρηξη βόμβας σε παγιδευμένο αυτοκίνητο σε αγορά της Βαγδάτης, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 10 άτομα, ενώ τραυματίστηκαν 23. Νωρίτερα, ένοπλοι εισέβαλαν στην κατοικία του Αμίρ αλ Χασίμι, αδελφού του αντιπροέδρου της ιρακινής κυβέρνησης Ταρίκ αλ Χασίμι και τον σκότωσαν. Πρόκειται για τον τρίτο αδελφό του κ. αλ Χασίμι που σκοτώνεται φέτος.

    Στο μεταξύ, οι ιρακινές αρχές συνέλαβαν τον επικεφαλής της καντίνας, τέσσερις μάγειρες και έναν προμηθευτή, οι οποίοι ετοίμαζαν το φαγητό εκατοντάδων ιρακινών αστυνομικών, οι οποίοι υπέστησαν τροφική δηλητηρίαση την Κυριακή, στο γεύμα με το οποίο τερμάτιζαν τη νηστεία του Ραμαζανίου. Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν μετά από έρευνα που διέταξε ο πρωθυπουργός Νούρι αλ Μαλίκι στην βάση Νουμανίγια. Δεν είναι ξεκάθαρο αν η δηλητηρίαση προκλήθηκε τυχαία ή ήταν αποτέλεσμα σαμποτάζ.

    Εξάλλου, γυναίκα μάρτυς από τις κουρδικές περιοχές κατέθεσε στην δίκη του πρώην ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσείν, που ξανάρχισε την Δευτέρα μετά από διακοπή δύο εβδομάδων. Η μάρτυς κατηγορίας κατέθεσε ότι οι δυνάμεις του Σαντάμ κατέστρεψαν το χωριό της και έθαψαν ζωντανή την οικογένειά της στα τέλη της δεκαετίας του 80. Ο Σαντάμ και οι έξι συγκατηγορούμενοί του ήταν παρόντες στο δικαστήριο, όμως οι συνήγοροι υπεράσπισής τους συνέχισαν να μποϋκοτάρουν την ακροαματική διαδικασία.

    [09] ΗΕ: Σχέδιο ψηφίσματος ΗΠΑ για τη Βόρεια Κορέα

    10-10-2006

    Τζον Μπόλτον

    Οι ΗΠΑ κυκλοφόρησαν σχέδιο ψηφίσματος στα ΗΕ, με το οποίο καταδικάζεται η κατά τα φαινόμενα πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας και ζητείται η επιβολή σκληρών κυρώσεων σε βάρος της Πιονγιάνγκ. Ο πρέσβης των ΗΠΑ στα ΗΕ, Τζον Μπόλτον, δήλωσε ότι στις προτάσεις περιλαμβάνονται επιθεωρήσεις όλων των εμπορευμάτων που εισέρχονται και εξέρχονται απ' την Βόρεια Κορέα για να αποφευχθεί μεταφορά όπλων μαζικής καταστροφής ή σχετικού υλικού, ολοκληρωτικό εμπάργκο όπλων και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται με το πρόγραμμα όπλων της Πιονγιάνγκ.

    Ο κ. Μπόλτον πρόσθεσε ότι τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, μεταξύ των οποίων και η Ρωσία και η Κίνα, αντέδρασαν θετικά, αλλά παρατήρησε ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να προβλεφθεί αν θα εγκριθεί το ψήφισμα. Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία ζητούν κυρώσεις κατά της Πιονγιάνγκ στα πλαίσια του Άρθρου 7 του καταστατικού του ΟΗΕ, που προβλέπει απάντηση του Συμβουλίου Ασφάλειας σε απειλές προς την διεθνή ειρήνη ή επιθετικές ενέργειες.

    Από τη πλευρά του, ο πρέσβης της Βόρειας Κορέας στα ΗΕ δήλωσε ότι το Συμβούλιο Ασφάλειας θα πρέπει να συγχαρεί τη Πιονγιάνγκ, αντί να εξετάζει 'άχρηστα', όπως τα χαρακτήρισε, ψηφίσματα. Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του προέδρου της Νότιας Κορέας, Νο Μου Χιάν, φέρει τον κ. Νο να δηλώνει ότι η Σεούλ θα πρέπει να επανεξετάσει την πολιτική προσέγγισης που ακολουθούσε ως προς την Πιονγιάνγκ.

    Ο ισχυρισμός της Βόρειας Κορέας ότι πραγματοποίησε υπόγεια πυρηνική δοκιμή επέσυρε την καταδίκη της διεθνούς κοινότητας. Ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε ότι οποιαδήποτε τέτοια δοκιμή αποτελεί απειλή για την διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και πρόσθεσε ότι μαζί με τους ηγέτες της Κίνας, της Νότιας Κορέας, της Ρωσίας και της Ιαπωνίας συμφώνησαν ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεση απάντηση από το συμβούλιο ασφαλείας των ΗΕ. Ο κ. Μπούς δήλωσε επίσης ότι αν η Πιονγιάνγκ μεταβιβάσει πυρηνικά όπλα ή υλικά σε οποιονδήποτε άλλον, θα θεωρηθεί πλήρως υπεύθυνη για τις συνέπειες.

    Από τη πλευρά της η κινεζική κυβέρνηση χαρακτήρισε την κοινοποιηθείσα πυρηνική δοκιμή ως εμπρηστική ενέργεια και παρότρυνε την Πιονγιάνγκ να επιστρέψει στις αποτελματωμένες εξαεθνείς συνομιλίες για τον αφοπλισμό της. Η Κίνα είναι μία από τις λίγες συμμάχους της Βόρειας Κορέας και είχε μέχρι τώρα κρατήσει χαμηλούς τόνους σχετικά με τις απειλές για πυρηνική δοκιμή της γειτονικής της χώρας. Ο πρέσβης της Κίνας στα ΗΕ δήλωσε πάντως ότι 'η πόρτα είναι ακόμα ανοικτή για την επίτευξη διπλωματικής λύσης', όπως είπε χαρακτηριστικά. Στην Ουάσινγκτον, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου απέρριψε την πιθανότητα διενέργειας απ' ευθείας συνομιλιών με την Πιονγιάνγκ.

    [10] Ομογενείς υποψήφιοι στις αμερικανικές εκλογές

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    10-10-2006

    Ηλεκτρονικές κάλπες

    Ασυνήθιστα μεγάλος είναι ο αριθμός των Ελληνικής καταγωγής Αμερικανών οι οποίοι διεκδικούν αιρετά αξιώματα στις εκλογές που θα γίνουν σε λίγες εβδομάδες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ

    Οι εκλογές της 7ης Νοεμβρίου έχουν σαν πρωταρχικό σκοπό να ανανεώσουν ολόκληρη τη Βουλή των Αντιπροσώπων και το ένα τρίτο των μελών της Γερουσίας των ΗΠΑ. Στις αναμετρήσεις αυτές για το Αμερικανικό Κογκρέσο συμμετέχουν μια καταξιωμένη Γερουσιαστής, η Ολυμπία Μπούχλη-Σνόου και 3 νέοι Ελληνοαμερικανοί πολιτικοί, ο Τζων Σαρμπάνης, ο Γκας Μπιλιράκης και ο Ζακ Σπέης.

    Ολυμπία Σνόου

    Η Ολυμπία Σνόου είναι η υποψήφια του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για την μία από τις δύο Γερουσιαστικές έδρες της Πολιτείας Μαίην. Η Ελληνοαμερικανίδα νομοθέτης κρατά ήδη την έδρα αυτή από το 1994 και επιδιώκει τώρα επανεκλογή για μια τρίτη εξαετή θητεία στο ίδιο αξίωμα. Προηγουμένως εκπροσωπούσε μία από τις εκλογικές περιφέρειες του Μαίην στην Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων στη Ουάσιγκτον. Με την πολυετή δράση της στην πολιτική η Ολυμπία έχει αποκτήσει τη φήμη συντηρητικού ηγέτη που συνεργάζεται με παράγοντες όλων των παρατάξεων για την επίτευξη του νομοθετικού έργου για το οποίο βρίσκεται στην Αμερικανική πρωτεύουσα. Έχει εισηγηθεί πολλά μέτρα που τελικά έγιναν νόμοι της χώρας και ανάμεσα στις πολλές επιτυχημένες πρωτοβουλίες της περιλαμβάνονται προτάσεις για οικονομική υπευθυνότητα και υπευθυνότητα στην δαπάνη του δημοσίου χρήματος, βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος, παροχή οικονομικής βοήθειας σε φοιτητές, ισχυρή εθνική ασφάλεια, πληρέστερη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και μεταρρύθμιση του τρόπου χρηματοδότησης των προεκλογικών εκστρατειών. Η Ολυμπία είναι κόρη του Γιώργου Μπούχλη από τη Μυτιλήνη και της Γεωργίας Γωρανίτη-Μπούχλη, της οποίας οι γονείς μετανάστευσαν στην Αμερική από τη Σπάρτη. Όμως ούτε ο πατέρας της ούτε η μητέρα της έζησαν για να καμαρώσουνε τις επιτυχίες της Ολυμπίας στην Αμερικανική πολιτική σκηνή. Και οι δύο γονείς πέθαναν πριν η Ολυμπία γίνει 10 χρονών. Την μεγάλωσαν οι θείοι της Δημήτρης και Μαίρη Γορανίτη, κουρέας και εργάτρια υφαντουργίας αντίστοιχα, σε μια μικρή πόλη του Μαίην. Η Ολυμπία φοίτησε στην Ακαδημία του Αγίου Βασιλείου που διατηρεί η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής στο Γκάρισον της Νέας Υόρκης και αργότερα σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Μαίην, από το οποίο και πήρε το δίπλωμά της. Παντρεύτηκε τον βουλευτή Πήτερ Σνόου από το Όμπουρν τον οποία και διαδέχτηκε στην ίδια έδρα μετά τον θάνατό του. Τώρα είναι ξαναπαντρεμένη, τη φορά αυτή με τον τέως Κυβερνήτη του Μαίην Τζών Μακέρναν. Είναι μέλος ενορίας της Αγίας Τριάδας στην πόλη Λιούηστον του Μαίην και υποστηρίζει ενεργά το έργο της Ελληνοαμερικανικής οργάνωσης ΑΧΕΠΑ, ιδιαίτερα του γυναικείου παραρτήματος της. Στις προηγούμενες εκλογές, του 2000, η Ολυμπία είχε κερδίσει αποσπώντας σχεδόν το 70% των ψήφων. Εάν επανεκλεγεί και τώρα, όπως αναμένεται, θα είναι η μόνη ομογενής μελος της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Τζων Σαρμπάνης

    Ο Τζων Σαρμπάνης, του Δημοκρατικού Κόμματος, γιος του συνταξιοδοτούμενου Γερουσιαστή της Πολιτείας Μαίρλυραντ, Πώλ Σαρμπάνη, επίσης Δημοκρατικού, είναι υποψήφιος βουλευτής της 3ης Εκλογικής Περιφέρειας του Μαίρυλαντ, την οποία φιλοδοξεί να εκπροσωπήσει από τον Ιανουάριο στην Βουλή των Αντιπροσώπων στη Ουάσιγκτον. Ο Τζων Σαρμπάνης, του οποίου η οικογένεια κατάγεται από τη Λακωνία, είναι δικηγόρος που προσφέρει τις υπηρεσίες του σε μια από τις μεγαλύτερες δικηγορικές εταιρίες της χώρας. Αν και αυτή είναι η πρώτη του ανάμιξη στην πολιτική, ο Τζων Σαρμπάνης επιβλήθηκε με άνεση σε όλους και τους πέντε σοβαρούς αντιπάλους που είχε στο ενδοκομματικό συνέδριο των δημοκρατικών το οποίο του χάρισε τελικά το χρίσμα του βουλευτικού υποψηφίου. Η διαφορά μεταξύ του Τζων Σαμπάνη και του επικρατέστερου από τους αντιπάλους του στην αναμέτρηση για το χρίσμα ήταν σχεδόν 10%. Δεδομένου ότι η περιφέρεια του Τζων Σαρμπάνη θεωρείται προπύργιο του Δημοκρατικού Κόμματος, πιστεύεται ότι το πιο δύσκολο για τον ελληνοαμερικανό πολιτικό ήταν να κερδίσει το χρίσμα του δημοκρατικού υποψηφίου για να κατέβει στις εκλογές διότι συνήθως στην εκλογική αυτή περιφέρεια ο δημοκρατικός υποψήφιος προτιμάται του ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του από τους ψηφοφόρους. Η κοινότητα πιστεύει πως το ίδιο θα γίνει φέτος και πως ο Τζων Σαρμπάνης, τώρα που πήρε το χρίσμα, οπωσδήποτε θα εκλεγεί το Νοέμβριο.

    Γκας Μπιλιράκης

    Ο Γκας Μπιλιράκης, γιος κι αυτός του επίσης συνταξιοδοτούμενου Βουλευτή Μιχάλη Μπιλιράκη, είναι υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την βουλευτική έδρα της 9ης εκλογικής περιφέρειας της Φλώριδας. Είναι η ίδια έδρα την οποία κρατούσε επί 24 χρόνια ο πατέρας του, Μιχάλης, συμπρόεδρος της επιτροπής προώθησης ελληνικών υποθέσεων στο Αμερικανικό Κογκρέσο. Η οικογένεια Μπιλιράκη έχει τις ρίζες της στην Κάλυμνο. Ο Γκάς, ο Κωνσταντίνος, όπως είναι ευρύτερα γνωστός στην ομογένεια, ήταν στα τελευταία 8 χρόνια πολιτειακός βουλευτής στη Φλώριδα και εάν εκλεγεί τον Νοέμβριο θα εκπροσωπήσει την περιφέρειά του στη Βουλή των Αντιπροσώπων στη Ουάσιγκτον. Ο Πρόεδρος Τζωρτζ Μπους, ο Αντιπρόεδρος Ντικ Τσέϊνι, ο Πρόεδρος της Βουλής Ντένις Χάστερτ και άλλοι παράγοντες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος έχουν συμμετάσχει σε εκδηλώσεις για την οικονομική υποστήριξη του Γκας Μπιλιράκη, ο οποίος αν και κέρδισε το χρίσμα του Ρεπουμπλικανού βουλευτικού υποψηφίου με μεγάλη ευκολία, εξασφαλίζοντας το 82% των ψήφων στις ενδοκομματικές εκλογές, εν τούτοις αντιμετωπίζει ισχυρή πρόκληση από τον δημοκρατικό αντίπαλό του στις εκλογές του Νοεμβρίου. Φέτος που οι υποψηφιότητες πολλών ρεπουμπλικάνων υποψηφίων φαίνεται να αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες δυσκολίες η εκλογική κούρσα στην οποία συμμετέχει ο Γκας Μπιλιράκης προσελκύει εξαιρετικό ενδιαφέρον σε πανεθνικό επίπεδο. Οι ομογενείς της Τάμπα, του Κληαργουώτερ και του Τάρπον Σπρίνγκ, του γραφικού ψαρολίμανου στον κόλπο του Μεξικού, βρίσκονται σύσσωμοι στο πλευρό του.

    Ζακ Σπέης

    Ο Ζακ Σπέης, είναι υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος στην 18 εκλογική περιφέρεια της Πολιτείας Οχάϊο. Ο παππούς του, ο Ζαχαρίας Σπέης, μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από μισό και πλέον αιώνα από την Ικαρία. Ο Ζακ δούλεψε επί 20 χρόνια μαζί με τον πατέρα του Σωκράτη στην οικογενειακή δικηγορική εταιρία Σπέης Και Σπέης. Όταν ξεκίνησε την εκστρατεία του για το Αμερικανικό Κογκρέσο ο Ζακ προπορεύονταν κατά 11% του Ρεπουμπλικάνου τότε αντιπάλου του, βουλευτή Μπόμπ Νέη, ο οποίος βρίσκονταν κάτω από ομοσπονδιακή διερεύνηση για τις σχέσεις του με τον άλλοτε λομπίστα Τζακ Έημπραμοφ. Αλλά τον Αύγουστο ο Νέη αποσύρθηκε από τον αγώνα και το κενό πλήρωσε ένας άλλος ρεπουμπλικάνος, ο οποίος και αποδεικνύεται πολύ πιο απειλητικός για τον Ζακ. Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πως θα εξελιχτεί η αναμέτρηση του Ζακ λόγω της αλλαγής του αντιπάλου του στο ρεπουμπλικανικό ψηφοδέλτιο αλλά και λόγω της επίγνωσης ότι η εκλογική περιφέρεια στην οποία πραγματοποιείται η αναμέτρηση αυτή είναι κατά βάση ρεπουμπλικανική. Ομογενειακά ΜΜΕ επισημαίνουν πως οι Ελληνοαμερικανοί ψηφοφόροι στο Οχάϊο πρέπει οπωσδήποτε να πάνε στις κάλπες τον Νοέμβρη και να υποστηρίξουνε τον Ζακ αν θέλουνε να έχουνε ένα ακόμα Ελληνοαμερικανικό όνομα στο νέο Κογκρέσο που θα αρχίσει την διετή θητεία του τον Ιανουάριο.

    ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ

    Στις εκλογικές αναμετρήσεις από τις οποίες θα κριθεί ποιοι θα αναλάβουνε το πηδάλιο 25 Πολιτειακών Κυβερνείων, δηλαδή τον έλεγχο της διακυβέρνησης ακριβώς των μισών από τις Πολιτείες της χώρας, παίρνουνε μέρος 4 επίλεκτα στελέχη της ομογένειας. Ο Φίλ Αγγελίδης, ο Τσάρλι Κριστ, η Ντίνα Τάϊτους και ο Κρίστι Μίχος.

    Φίλ Αγγελίδης

    Ο Φίλ Αγγελίδης, είναι υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για το αξίωμα του Κυβερνήτη της Καλιφόρνιας, της πολυπληθέστερης περιοχής των ΗΠΑ. Θα αντιμετωπίσει στις κάλπες τον νυν Κυβερνήτη και γνωστό ηθοποιό Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, που επιδιώκει επανεκλογή με το ψηφοδέλτιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Η οικογένεια της μητέρας του Φίλ είναι από την Σμύρνη και η οικογένεια του πατέρα του έχει τις ρίζες της στην Κεφαλονιά και την Κόρινθο. Στην περίοδο από το 1998 μέχρι σήμερα ο Αγγελίδης ήταν ο Πολιτειακός Ταμίας της Καλιφόρνιας. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν τον αντίπαλό του να προηγείται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων με διαφορά περίπου 5%, αλλά οι υποστηρικτές του Αγγελίδη ελπίζουν ότι θα υπερκαλύψουν την διαφορά αυτή και θα του χαρίσουν τη νίκη. Οι ελπίδες τους στηρίζονται στο ότι η Καλιφόρνια είναι κατά βάσει δημοκρατική πολιτεία καθώς επίσης και στο αρνητικό για τους ρεπουμπλικάνους κλίμα που έχει προκληθεί τις ημέρες αυτές από το σκάνδαλο του βουλευτή Φόλευ, το βιβλίο του Μπόμπ Γούντγουωρντ για την προεδρία Τζώρτζ Μπους και την εξέλιξη του πολέμου στο Ιράκ. Πολλοί ανεξάρτητοι όμως προειδοποιούν ότι Άρνολντ είναι πανίσχυρος υποψήφιος και θεωρούν εξαιρετικά δύσκολο για τον Αγγελίδη να τον νικήσει.

    Τσάρλι Κριστ

    Ο Τσάρλι Κριστ, είναι υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για το αξίωμα του Κυβερνήτη της Φλώριδας, θέση την οποία κρατά τώρα ο Τζεμπ Μπους, αδελφός του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζωρτζ Μπους. Από το 2002 μέχρι σήμερα ο Τσάρλι ήταν Πολιτειακός Υπουργός Δικαιοσύνης και στενός συνεργάτης του Τζεμπ Μπους. Η οικογένειά του προέρχεται από την Κύπρο. Τόσο ο Τζεμπ Μπους όσο και ο Πρόεδρος Μπους υποστηρίζουνε την υποψηφιότητα του Τσάρλι Κριστ και έχουνε λάβει ενεργό μέρος σε εκδηλώσεις για την οικονομική υποστήριξη της εκστρατείας του. Οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης δίνουνε στον Τσάρλι Κριστ ένα ελαφρό προβάδισμα έναντι του δημοκρατικού αντιπάλου του στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων (41%-39%). Το ποσοστό αυτό δεν είναι μεγάλο και πέφτει μέσα στο λεγόμενο περιθώριο σφάλματος που περικλείουν όλες οι δημοσκοπήσεις. Αλλά είναι ενθαρρυντικό για τον Τσάρλι επειδή τον φέρνει να βρίσκεται τώρα στην πρώτη θέση της αναμέτρησης αυτής ενώ παλαιότερες δημοσκοπήσεις, που είχανε δημοσιευτεί λίγο πριν από το ενδοκομματικό συνέδριο το οποίο του χάρισε το χρίσμα του ρεπουμπλικάνου υποψηφίου κυβερνήτη, έδειχναν τον αντίπαλο του ελληνοαμερικανού πολιτικού να προηγείται κατά 3%.

    Ντίνα Τάϊτους

    Η Ντίνα Τάϊτους, είναι υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος για το αξίωμα του Κυβερνήτης της Νεβάδας, της πολιτείας στην οποία βρίσκονται η πρωτεύουσα της νυχτερινής ζωής, το Λας Βέγκας, και η συμπρωτεύουσα των τυχερών παιγνιδιών, το Ρήνο. Η Ντίνα, η μόνη ελληνικής καταγωγής γυναίκα υποψήφιος κυβερνήτης φέτος, είναι εγγονή του Κωνσταντίνου Κατσώνη, που μετανάστευσε στις αρχές του περασμένου αιώνα στις Ηνωμένες Πολιτείες από τα Τρίκαλα. Η Ντίνα διατελεί Πολιτειακός Γερουσιαστής από το 1988 και μάλιστα στα τελευταία 14 χρόνια, δηλαδή από το 1992 μέχρι σήμερα, είναι Αρχηγός της Μειοψηφίας στην Πολιτειακή Γερουσία της Νεβάδας. Πήρε το χρίσμα του δημοκρατικού υποψηφίου για το αξίωμα του κυβερνήτη ύστερα από την επιτυχία της στο πρόσφατο ενδοκομματικό συνέδριο, όπου επιβλήθηκε στον ισχυρότερο από τους αντίπαλους της με διαφορά μεγαλύτερη από 10%. Πάντως στις εκλογές του Νοεμβρίου, τα πράγματα δεν θα είναι τόσο εύκολα για την Ντίνα η οποία θα αντιμετωπίσει έναν σημαντικό ρεπουμπλικάνο αντίπαλο ο οποίος επίσης έχει προσφέρει μεγάλο έργο για τη Νεβάδα. Σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση λέγεται πως κάθε Ελληνοαμερικανική ψήφος θα είναι κρίσιμη.

    Κρίστι Μίχος

    Ο Κρίστι Μίχος, είναι ο τέταρτος και τελευταίος Ελληνοαμερικανός που διεκδικεί Πολιτειακό Κυβερνείο. Κατεβαίνει σαν ανεξάρτητος υποψήφιος για το αξίωμα του Κυβερνήτη της Μασαχουσέτης, θέση την οποία κατείχε κάποτε ο Μάικλ Δουκάκης και η οποία χρησίμευσε σαν βάση για την ανεπιτυχή εκστρατεία του Δουκάκη να αναδειχθεί στην Προεδρία των ΗΠΑ το 1988. Η οικογένειά του είναι από την Σπάρτη. Οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν πως τόσο ο Δημοκρατικός όσο και ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για το αξίωμα του Κυβερνήτη στη Μασαχουσέτη προηγούνται αυτή τη στιγμή του Κρίστι Μίχου στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων. Αλλά οι υποστηρικτές του δεν το βάζουνε κάτω και λένε πως τα πάντα μπορεί να συμβούν από τώρα μέχρι τις εκλογές που να αλλάξουν το κλίμα για τον υποψήφιό τους. Δεν αντιλέγει κανείς στο επιχείρημα αυτό, αλλά από την άλλη επισημαίνεται πως, αν η εκστρατεία του Κρίστι Μίχου είναι να πετύχει θα πρέπει γρήγορα να πάρει μεγαλύτερη φόρα γιατί η 7η Νοεμβρίου δεν αργεί πάρα πολύ να έρθει. Η κοινότητα υποστηρίζει τον Κρίστι Μίχο όχι μόνο για τις απόψεις του και για τα όσα θα μπορούσε να κάνει γι αυτήν αν εκλεγεί, αλλά και γιατί τον βλέπει σαν τον συνεχιστή μιας ένδοξης Ελληνοαμερικανικής πολιτικής παράδοσης που ξεκίνησε στην Μασαχουσέτη ο Μιχάλης Δουκάκης και συνέχισε ο αξέχαστος Πώλ Τσόνγκας.

    ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΑΛΛΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΩΝ

    Οι εκλογές των υποψηφίων για τη Βουλή, τη Γερουσία και τα Πολιτειακά Κυβερνεία είναι αναμφίβολα οι πιο σημαντικές από όλες όσες θα γίνουν στις 7 Νοεμβρίου. Την ίδια μέρα όμως θα γίνουνε παράλληλα και εκλογές για διάφορα άλλα αιρετά αξιώματα πολιτειακού και ακόμα χαμηλότερων τοπικών επιπέδων. Δύο από τα πιο σημαντικά άλλα αξιώματα πολιτειακού επιπέδου διεκδικούν οι Ελληνοαμερικανοί Αλέξης Γιαννούλιας και Ντριού Θήοντορ.

    Αλέξης Γιαννούλιας

    Ο Αλέξης Γιαννούλιας είναι υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για το αξίωμα του Ταμία Πολιτειακού Θησαυροφυλακίου στην Πολιτεία Ιλλινόϊ, όπου βρίσκεται και το Σικάγο, η δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό παροικία των Ελλήνων της Αμερικής. Η οικογένεια της μητέρας του Αλέξη είναι από την Κρήτη και ο πατέρας του μετανάστευσε στις ΗΠΑ από τα Καλάβρυτα της Πελοποννήσου. Ο Αλέξης είναι σήμερα αντιπρόεδρος και διευθυντής του τμήματος δανείων σε τράπεζα που ίδρυσε ο πατέρας του το 1978. Μια από τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνει ότι ο Αλέξης προηγείται κατά 11 εκατοστιαίες μονάδες, συγκεκριμένα με ποσοστά 46% έναντι 35%, του αντιπάλου του.

    Ντριού Θήοντορ

    Ο Ντριού Θήοντορ είναι υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για το αξίωμα του Γενικού Ελεγκτού της Πολιτείας Νότιας Καρολίνας. Είναι γιος του πρώην Αναπληρωτή Κυβερνήτη Νίκ Θήοντορ (Θεοδώρου) της ίδιας πολιτείας, ο οποίος, όπως θα θυμούνται οι παλαιότεροι, παραλίγο θα γίνονταν και κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας αν κέρδιζε τις εκλογές του 1994 τις οποίες έχασε με διαφορά μόνο 2% των ψήφων. Η οικογένεια του πατέρα του Ντριού κατάγεται από ένα χωριό της Σπάρτης και η οικογένεια της μητέρας του έχει έλθει από την Μυτιλήνη. Ο Ντριού είναι ιδιοκτήτης μιας ασφαλιστικής εταιρείας που φέρει το όνομά του. Δεν υπάρχουν δημοσκοπήσεις που να δείχνουνε πως εξελίσσεται η εκστρατεία του και τι πιθανότητες επιτυχίας έχει. Όμως ομογενείς που παρακολουθούν από κοντά την κούρσα Θήοντορ στη Νότια Καρολίνα ευελπιστούν πως θα είναι ένας από τους νικητές τη βραδιά της 7ης Νοεμβρίου, όταν θα έχουνε κλείσει οι κάλπες και καταμετρηθεί όλες οι ψήφοι.

    Από τις εκλογές του Νοεμβρίου θα αναδειχτούν επίσης νέα μέλη πολιτειακών νομοθετικών σωμάτων, δημοτικών συμβουλίων και τοπικών διοικητικών και εποπτικών οργάνων με ποικίλες αρμοδιότητες, από την διοίκηση της αστυνομίας μέχρι τον έλεγχο της σχολικής εκπαίδευσης, από άκρου σε άκρο των ΗΠΑ. Αναμφίβολα μεταξύ των διεκδικητών όλων αυτών των άλλων αξιωμάτων υπάρχουνε πρόσθετοι ομογενείς των οποίων οι εκστρατείες είναι συνήθως γνωστές μόνον στο καθαρά τοπικό επίπεδο στο οποίο αναπτύσσουν τη δραστηριότητά τους. Κάθε λίγο και λιγάκι, όποτε μαθαίνουμε για συγκεκριμένους ομογενείς που υπηρετούν ή επιδιώκουν να υπηρετήσουν σε πολιτειακά ή τοπικά αξιώματα δεν παραλείπουμε να σας τους παρουσιάζουμε.

    Στηβ Κοροδήμος

    Ένας από αυτούς τους ομογενείς τοπικού επιπέδου τον οποίο γνωρίζουμε από την πολυετή δράση του στην προώθηση θεμάτων της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας είναι ο Στηβ Κοροδήμος, του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ο οποίος επιδιώκει να επανεκλεγεί ως ο εκπρόσωπος της 11ης νομοθετικής περιφέρειας Νέας Υερσέης στην Πολιτειακή Συνέλευση στο Τρέντον. Απόφοιτος των Πανεπιστημίων Νιούαρκ και Ράτγκερς ο Στηβ είναι δικηγόρος και υπηρετεί ως μέλος της Πολιτειακής Συνέλευσης Νέας Υερσέης από το 1992. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια έχει γίνει και πρόεδρος της ρεπουμπλικανικής παράταξης στην ίδια Πολιτειακή Συνέλευση για θέματα πολιτικής. Είναι επίσης περήφανο μέλος της μεγάλης Ελληνοαμερικανικής οργάνωσης ΑΧΕΠΑ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 11 October 2006 - 1:18:25 UTC