Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-10-26

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Άλλα τρία Ελληνικά προϊόντα κατοχυρώνονται ως προστατευόμενα προϊόντα της ΕΕ
  • [02] Ιράκ: Έφοδος στο Σαντρ Σίτυ
  • [03] Βρετανία: Διημερίδα για πρόληψη τρομοκρατίας και εξτρεμισμού
  • [04] Το θέμα του Ιράν εξετάζει το ΣΑ των ΗΕ
  • [05] Η Αργεντινή ζητά την έκδοση ανώτερων Ιρανών αξιωματούχων
  • [06] Μπους: Τη διεθνή κοινότητα δοκιμάζει η Βόρειος Κορέα
  • [07] Εκλογές: Θα επικρατήσουν οι ρεπουμπλικανοί, δηλώνει ο Πρόεδρος Μπους
  • [08] Γαλλία: Διαδηλώσεις κατά των διακρίσεων
  • [09] Περιοδεία Σολάνα στη Μέση Ανατολή
  • [10] ΕΕ: Θα συνεχιστούν οι ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία

  • [01] Άλλα τρία Ελληνικά προϊόντα κατοχυρώνονται ως προστατευόμενα προϊόντα της ΕΕ

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    26-10-2006

    Τρία καθαρά ελληνικά ποτά, το ούζο, το τσίπουρο και η τσικουδιά, καθώς και διάφορα ελληνικά λικέρ που παράγονται σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, μαζί και με την κυπριακή ζιβανία, κατοχυρώθηκαν στο Λουξεμβούργο από το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας ως προστατευόμενα προϊόντα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και έναντι τρίτων χωρών.

    Με την απόφαση αυτή των 25, στα πλαίσια του νέου Κανονισμού για τα αλκοολούχα ποτά, ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων αυτών και μάλιστα μετά από δύσκολες διαπραγματεύσεις, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ευαγγελος Μπασιάκος, πέτυχε τον χαρακτηρισμό τους σαν 'προστατευόμενα γεωγραφικών ενδείξεων'.

    Ειδικότερα μάλιστα για το τσίπουρο επιτεύχθηκε η δυνατότητα συνέχισης της παραγωγής του με τους πατροπαράδοτους κατά περιοχή παραδοσιακούς τρόπους, όπως είναι η αρωμάτιση με γλυκάνισο, μάραθο κλπ.

    Στο θέμα της μεταρρύθμισης του κανονισμού για τα κρασιά, ο κ. Μπασιάκος ζήτησε να εγκριθούν οι αναγκαίοι πόροι για την θέσπιση μιας πολιτικής ποιότητας για τα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά οινικά προϊόντα, καθώς και μιας πολιτικής για τη δυναμική προώθησή τους.

    Επίσης ο υπουργός δήλωσε την αντίθεσή του με προτάσεις, όπως αυτή της αλλαγής του συστήματος αναγνώρισης των γεωγραφικών ενδείξεων, που δεν θα κατοχυρώνουν απόλυτα τα προϊόντα της χώρας μας, έναντι αυτών των τρίτων χωρών.

    Όσο για τα βιολογικά προϊόντα, ο κ. Μπασιάκος ζήτησε την αποτελεσματική προστασίας τους από εισαγωγές παρόμοιων προϊόντων προέλευσης Τρίτων χωρών, απορρίπτοντας την προτεινόμενη χρήση του ευρωπαϊκού βιολογικού σήματος στα προϊόντα αυτών των τρίτων χωρών, ζητώντας αυστηρό και συστηματικό έλεγχο των εισαγωγών για να προστατευθούν οι έλληνες βιοκαλλιεργητές από τον αθέμιτο συναγωνισμό.

    [02] Ιράκ: Έφοδος στο Σαντρ Σίτυ

    26-10-2006

    Καταστροφές απο αεροεπιδρομές στο Σαντρ Σίτυ

    Ειδικές Ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις υποστηριζόμενες από αμερικανικά αεροσκάφη σκότωσαν 10 εξτρεμιστές σε εφόδους σε προπύργιο Σιιτών πολιτοφυλάκων στη Βαγδάτη. Ανακοινωθέν του αμερικανικού στρατού αναφέρει επίσης ότι 10 ύποπτα μέλη ομάδων θανάτου συνελήφθησαν κατά τις εφόδους στην συνοικία Σάντρ Σίτυ της Ιρακινής πρωτεύουσας, που ελέγχεται απ' τον ακραίο Σιίτη κληρικό, Μοκτάντα Αλ Σάντρ.

    Ο αμερικανικός στρατός δηλώνει ότι στόχος της επιχείρησης ήταν η σύλληψη ηγέτη ομάδας θανάτου και εξτρεμιστές που ευθύνονται για την απαγωγή αμερικανού στρατιώτη Ιρακινής καταγωγής, η τύχη του οποίου αγνοείται απ' τη Δευτέρα. Πάντως ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Νούρι Αλ Μαλίκι, διέψευσε ότι ενέκρινε ή ότι ήξερε οτιδήποτε για την επιχείρηση και επεσήμανε την αναγκαιότητα καλύτερου συντονισμού μεταξύ της Ιρακινής κυβέρνησης και των συμμαχικών δυνάμεων.

    Εδώ στην Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος Μπους συμφώνησε ότι υπάρχει ανάγκη για καλύτερο συντονισμό και επανέλαβε ισχυρισμούς του πρέσβη των ΗΠΑ στο Ιράκ, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, ότι η Ιρακινή ηγεσία έχει συμφωνήσει σε χρονοδιάγραμμα στόχων για την σταθεροποίηση του Ιράκ. Αλλά ο αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να ασκήσει ασφυκτικές πιέσεις στην ηγεσία του Ιράκ. Πάντως οι Δημοκρατικοί δηλώνουν ότι στόχοι χωρίς πίεση προδικάζουν αποτυχία.

    [03] Βρετανία: Διημερίδα για πρόληψη τρομοκρατίας και εξτρεμισμού

    26-10-2006

    Τζον Ρήντ

    Οι υπουργοί εσωτερικών των μεγαλύτερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πραγματοποιούν διημερίδα στη Βρετανία με θέμα την προώθηση της συνεργασίας για την πρόληψη της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού νεαρών μουσουλμάνων.

    Κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση ο Βρετανός υπουργός εσωτερικών, Τζον Ρήντ, τόνισε ότι η τρομοκρατία αποτελεί την σοβαρότερη απειλή για τις Ευρωπαϊκές χώρες. Η επικεφαλής των Βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, Ελίζα Μάννινγκχαμ-Μπούλερ, συμμετέχει και αυτή στη διημερίδα πλαισιωμένη απ' τους ομολόγους της απ' την Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πολωνία. Ο κ. Ρήντ επεσήμανε επίσης την σπουδαιότητα των από κοινού ενεργειών, δίνοντας σαν παράδειγμα την στενή συνεργασία της Βρετανίας με τους συμμάχους της στο θέμα του τρομοκρατικού σχεδίου για την ανατίναξη, με υγρά εκρηκτικά, 10 αεροσκαφών με προορισμό τις ΗΠΑ.

    Ο Βρετανός υπουργός εσωτερικών δήλωσε επίσης ότι κατά την διημερίδα θα συζητηθούν τρόποι ενσωμάτωσης των μουσουλμανικών κοινοτήτων στην Βρετανική κοινωνία και απομόνωσης των εξτρεμιστών.

    [04] Το θέμα του Ιράν εξετάζει το ΣΑ των ΗΕ

    26-10-2006

    Κοντολίζα Ράις

    Αρχίζουν σήμερα συνομιλίες στο Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ αναφορικά με Ευρωπαϊκό σχέδιο ψηφίσματος που προβλέπει κυρώσεις σε βάρος του Ιράν για το επίμαχο πυρηνικό του πρόγραμμα. Το σχέδιο ψηφίσματος που συνέταξαν η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία, κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα στα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου.

    Αποσπάσματα του ψηφίσματος που μπόρεσε να εξασφαλίσει η ΦτΑ αναφέρονται σε περιορισμένες κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένου και εμπάργκο πυραυλικής και πυρηνικής τεχνολογίας προς το Ιράν. Πάντως οι ΗΠΑ προειδοποίησαν την Τετάρτη ότι θέλουν αυστηρότερες κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης.

    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, παρότρυνε το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ να επιβάλει αμέσως κυρώσεις κατά του Ιράν. Σε δηλώσεις της την Τετάρτη, εδώ στην Ουάσινγκτον, η κ. Ράις επεσήμανε ότι αν η διεθνής κοινότητα θέλει να διατηρήσει την αξιοπιστία της, το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να εγκρίνει ψήφισμα τώρα που να θέτει το Ιράν έναντι των ευθυνών του για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

    [05] Η Αργεντινή ζητά την έκδοση ανώτερων Ιρανών αξιωματούχων

    26-10-2006

    Πορεία για την 12η επέτειο απ' την επίθεση

    Οι εισαγγελικές αρχές της Αργεντινής ζητούν την έκδοση εντάλματος σύλληψης ανώτερων Ιρανών αξιωματούχων για την βομβιστική επίθεση το 1994 εναντίον Εβραϊκού κοινοτικού κέντρου στο Μπουένος Άιρες, που κόστισε τη ζωή σε 85 άτομα και προκάλεσε τον τραυματισμό 300 άλλων.

    Ο αρχιεισαγγελέας, Αλμπέρτο Νισμάν, δήλωσε ότι Αργεντινοί αξιωματούχοι γνωρίζουν στοιχεία που δείχνουν ότι οι Ιρανικές αρχές διέταξαν την επίθεση εναντίον του κέντρου, την οποία και πραγματοποίησε η εξτρεμιστική οργάνωση Χεζμπολά. Πρόκειται για την πλέον πολύνεκρη επίθεση στην ιστορία της Αργεντινής. Πάντως το Ιράν διαψεύδει κάθε ανάμειξη στην υπόθεση.

    [06] Μπους: Τη διεθνή κοινότητα δοκιμάζει η Βόρειος Κορέα

    26-10-2006

    Ο Πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι οι απειλές από μέρους της Βόρειας Κορέας στοχεύουν στο να δοκιμάσουν την θέληση των 5 χωρών που προσπαθούν με ειρηνικό τρόπο να επιλύσουν το πρόβλημα του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγιάνγκ.

    Την Τετάρτη η Βόρεια Κορέα προειδοποίησε τη Νότια Κορέα ότι θα προβεί σε 'ανάλογες', όπως τις χαρακτήρισε, ενέργειες αν η Σεούλ συμμετάσχει στο πρόγραμμα διεθνών κυρώσεων κατά της Πιονγιάνγκ. Ο κ. Μπους δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα, η Κίνα, η Ρωσία και η Ιαπωνία συμφωνούν ότι χρειάζεται να συνεργαστούν για την ειρηνική επίλυση του προβλήματος.

    Στο μεταξύ, η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, εξέφρασε ικανοποίηση αναφορικά με την σοβαρότητα που οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφάλειας αντιμετωπίζουν το ψήφισμα σε βάρος της Βόρειας Κορέας. Επίσης η Νότια Κορέα δήλωσε ότι ειδική ομάδα εργασίας εξετάζει τρόπους επιβολής των κυρώσεων από μέρους της Σεούλ.

    Εξάλλου, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, παροτρύνει την διεθνή κοινότητα να υιοθετήσει μια πιο εποικοδομητική, όπως τη χαρακτήρισε, προσέγγιση για την επίλυση της κρίσης με τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας. Ο κ. Πούτιν χαρακτήρισε αντιπαραγωγική την άσκηση πίεσης στην Πιονγιάνγκ.

    [07] Εκλογές: Θα επικρατήσουν οι ρεπουμπλικανοί, δηλώνει ο Πρόεδρος Μπους

    26-10-2006

    Ενώ απομένουν λιγότερο από δύο εβδομάδες μέχρι τις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Μπους δηλώνει ότι το ρεπουμπλικανικό κόμμα και ο ίδιος είναι οι μόνοι που μπορούν να βελτιώσουν την οικονομία και να κρατήσουν το έθνος ασφαλές.

    Σφυγμομετρήσεις πάντως δείχνουν ότι οι Δημοκρατικοί της αντιπολίτευσης μάλλον θ' αποκτήσουν τον έλεγχο ενός ή και των δύο σωμάτων του Κογκρέσου, δηλαδή της γερουσίας και της βουλής, όμως ο κ. Μπους δήλωσε σε δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι παραμένει αισιόδοξος ότι οι ρεπουμπλικανοί θα επικρατήσουν στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου. Ο κ. Μπους προέβη επίσης σε συμβουλή προς ρεπουμπλικανούς υποψηφίους των οποίων κλονίζεται η έδρα, λέγοντας ότι θα πρέπει να συνεχίσουν να τονίζουν τα δυνατά σημεία του κόμματος σε θέματα εθνικής ασφάλειας.

    Οι Δημοκρατικοί επέκριναν τις δηλώσεις του κ. Μπους, λέγοντας ότι αντιφάσκει στο θέμα του πολέμου στο Ιράκ. Ο γερουσιαστής Κάρλ Λέβιν από το Μίσιγκαν επεσήμανε ότι ο κ. Μπούς άλλαξε μέν την φρασεολογία του, αλλά παραμένει προσηλωμένος στις αποτυχημένες πολιτικές του παρελθόντος.

    [08] Γαλλία: Διαδηλώσεις κατά των διακρίσεων

    26-10-2006

    Αρκετές εκατοντάδες άτομα, κυρίως νεαροί άνδρες Αφρικανικής καταγωγής, πραγματοποίησαν πορεία προς την γαλλική βουλή στο Παρίσι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την νομοθεσία που όπως είπαν κάνει διακρίσεις κατά των μεταναστών και των μειονοτήτων. Η πορεία διαμαρτυρίας της Τετάρτης έγινε δύο μέρες πριν την πρώτη επέτειο των σφοδρών βιαιοτήτων σε προάστια του Παρισιού, τα οποία κλόνισαν τη Γαλλία πέρυσι. Οι νεαροί, από φτωχές και μειονοτικές συνοικίες, έφεραν πανώ και κατάλογο των παραπόνων τους.

    [09] Περιοδεία Σολάνα στη Μέση Ανατολή

    26-10-2006

    Ο αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέρ Σολάνα, πραγματοποιεί εξαήμερη περιοδεία στη Μέση Ανατολή που αποσκοπεί στην αναθέρμανση των Ισραηλο-Παλαιστινιακών ειρηνευτικών συνομιλιών. Ο κ. Σολάνα συναντήθηκε τη Τετάρτη με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Εχούντ Ολμέρτ, ενώ σήμερα θα έχει συνομιλίες με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς.

    Αναμένεται ότι ο κ. Σολάνα θα ζητήσει απ' τον κ. Αμπάς να συνεχίσει τις προσπάθειες του για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας με την Ισλαμική εξτρεμιστική οργάνωση Χαμάς. Ο κ. Σολάνα θα επισκεφτεί επίσης την Ιορδανία, την Αίγυπτο και το Λίβανο.

    [10] ΕΕ: Θα συνεχιστούν οι ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία

    26-10-2006

    Ο προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Μάττι Βανχάνεν, εξέφρασε αισιοδοξία ότι οι ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία θα συνεχιστούν, παρά τα προβλήματα της Τουρκίας με την Κύπρο. Ο κ. Βανχάνεν πρόσθεσε ότι προσπαθεί να βρει συμβιβαστική λύση για την διένεξη αυτή.

    Η Τουρκία συνεχίζει να αρνείται να αναγνωρίσει την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν επιτρέπει την πρόσβαση κυπριακών πλοίων και αεροσκαφών στα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της. Η Άγκυρα λέει ότι θα ανταποκριθεί στα αιτήματα της ΕΕ όταν η διεθνής κοινότητα άρει το εμπάργκο της κατά των Τουρκοκυπρίων. Αξιωματούχοι της ΕΕ θα συζητήσουν το θέμα της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας στις 8 Νοεμβρίου.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 27 October 2006 - 1:18:18 UTC