Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-01-03

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αδιευκρίνιστη η τύχη Ινδονησιακού αεροσκάφους
  • [02] Ταϋλάνδη: Άγνωστοι ακόμη οι υπεύθυνοι για τις βομβιστικές επιθέσεις παραμονή Πρωτοχρονιάς
  • [03] Ανέλαβε καθήκοντα ο νέος γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μούν
  • [04] Παραμένει η ανοδική κούρσα του Ευρώ έναντι του δολαρίου
  • [05] Οι κυβερνητικές δυνάμεις της Σομαλίας προσπαθούν να επιστρέψουν στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου
  • [06] Ερευνα της ιρακινής κυβέρνησης για τις συνθήκες απαγχονισμού του Σαντάμ Χουσείν
  • [07] Μέρκελ: Στενότερες διατλαντικές σχέσεις προς το συμφέρον ΗΠΑ και ΕΕ

  • [01] Αδιευκρίνιστη η τύχη Ινδονησιακού αεροσκάφους

    03-01-2007

    Συγγενείς επιβατών του αεροσκάφους

    Παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστη η τύχη Ινδονησιακού αεροσκάφους με 102 επιβαίνοντες, μετά από δηλώσεις ανώτερων αξιωματούχων τη Τρίτη που αναιρούσαν προηγούμενες πληροφορίες ότι είχαν βρεθεί τα συντρίμμια του σκάφους.

    Ο υπουργός μεταφορών της Ινδονησίας, Χάττα Ρατζάσα, ζήτησε συγνώμη για την σύγχυση που έχει προκύψει και δήλωσε ότι σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να ψάχνουν για το αεροσκάφος της χαμηλού κόστους εταιρείας Adam Air που πραγματοποιούσε πτήση από την Ιάβα στο νησί Σουλαουέσι.

    Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν πληροφορίες ότι υπάρχουν 12 επιζώντες του δυστυχήματος. Ο κ. Ρατζάσα δήλωσε επίσης ότι η κακοκαιρία που επικρατούσε στη περιοχή ευθύνεται για το δυστύχημα.

    [02] Ταϋλάνδη: Άγνωστοι ακόμη οι υπεύθυνοι για τις βομβιστικές επιθέσεις παραμονή Πρωτοχρονιάς

    03-01-2007

    Συνεχίζονται οι έρευνες στην Ταϋλάνδη για τον εντοπισμό των δραστών σειράς βομβιστικών επιθέσεων στην πρωτεύουσα Μπανγκόκ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς , από τις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 3 άτομα και τραυματίστηκαν 38. Αν και δεν είναι ξεκάθαρο ποιοι κρύβονται πίσω από τις επιθέσεις, οι Ταϋλανδικές αρχές είπαν ότι στόχος τους ήταν η δημιουργία πανικού και η υπονόμευση της τωρινής στρατιωτικής κυβέρνησης.

    Ο στρατός της χώρας εκτόπισε τον πρωθυπουργό, Θακσίν Σιναουάτρα, μετά από αναίμακτο πραξικόπημα τον Σεπτέμβριο. Αν και απέφυγε να κατονομάσει συγκεκριμένα τον κ. Θακσίν, η κυβέρνηση της Ταϋλάνδης επιρρίπτει ευθύνες για τις επιθέσεις σε τέως πολιτικούς που έχασαν την δύναμή τους μετά το πραξικόπημα.

    Ο πρώην πρωθυπουργός που ζεί αυτοεξόριστος στο εξωτερικό, εξέδωσε ανακοίνωση την Τρίτη, με την οποία αρνείται ότι είχε οποιαδήποτε ανάμειξη με τις επιθέσεις αυτές, ενώ επέρριψε ευθύνες σε ισλαμιστές αντάρτες που βρίσκονται συγκεντρωμένοι στη νότια Ταϋλάνδη.

    [03] Ανέλαβε καθήκοντα ο νέος γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μούν

    03-01-2007

    O νέος γ.γ. των ΗΕ, Μπάν Κι Μούν, δήλωσε ότι το Νταρφούρ, η Βόρεια Κορέα και η Μέση Ανατολή συγκαταλέγονται μεταξύ των κύριων προτεραιοτήτων του.

    Σε δηλώσεις του προς ομάδα δημοσιογράφων στην έδρα των ΗΕ στη Νέα Υόρκη την Τρίτη, ο κ. Μπαν τόνισε ότι αναλαμβάνει τα νέα καθήκοντά του, σε μία δύσκολη εποχή στις διεθνείς σχέσεις και επεσήμανε ότι κύρια προτεραιότητά του είναι η κατάσταση στην περιοχή του Νταρφούρ στο Σουδάν και ότι σχεδιάζει να επισκεφθεί την Αφρική αυτό το μήνα, ελπίζοντας ότι θα επιτύχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Σουδάν, Ομάρ αλ Μπασίρ.

    Ο κ. Μπάν είναι ο όγδοος γ.γ. του ΟΗΕ αντικαθιστώντας τον Κόφφι Αννάν, που διοίκησε τα ΗΕ τα τελευταία 10 χρόνια. Ο κ. Μπάν φέρεται ότι θα επιφέρει μεγάλες μεταρρυθμίσεις στον διεθνή οργανισμό, που απαριθμεί 192 μέλη.

    [04] Παραμένει η ανοδική κούρσα του Ευρώ έναντι του δολαρίου

    03-01-2007

    Οικονομικοί αναλυτές αναμένουν ότι θα συνεχιστεί η ανοδική πορεία του Ευρώ έναντι του Δολαρίου, κυρίως λόγω εικασιών ότι η Φέντ θα μειώσει τα τραπεζικά επιτόκια φέτος. Πέρυσι, η αξία του Ευρώ αυξήθηκε έναντι του δολαρίου κατά περισσότερο του 11%, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα τραπεζικά επιτόκια 5 φορές μέσα στο 2006 και η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ αποφάσισε να διατηρήσει τα τραπεζικά επιτόκια στα ίδια επίπεδα.

    Τα ισχύοντα επιτόκια στις ΗΠΑ είναι αυξημένα έναντι εκείνων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όμως οι αναλυτές πιστεύουν ότι το Ευρώ θα συνεχίσει να προσλαμβάνει αξία έναντι του δολαρίου, ακόμα και αν η διαφορά των τραπεζικών επιτοκίων συρρικνωθεί. Τα αυξημένα τραπεζικά επιτόκια καθιστούν τα δάνεια πιο ακριβά, επιβραδύνουν την οικονομική δραστηριότητα και συμβάλλουν στην μείωση του πληθωρισμού.

    [05] Οι κυβερνητικές δυνάμεις της Σομαλίας προσπαθούν να επιστρέψουν στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου

    03-01-2007

    Αξιωματούχοι της μεταβατικής κυβέρνησης της Σομαλίας προσπαθούν να επιστρέψουν στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου και να επανεδραιώσουν την κυριαρχία τους, μετά την εκδίωξη των Ισλαμιστών από τις κυβερνητικές δυνάμεις της Σομαλίας με την βοήθεια των Αιθιοπικών δυνάμεων.

    Η σχεδόν αδύναμη κυβέρνηση της Σομαλίας που λειτουργεί υπό την αιγίδα των ΗΕ, έχει εξαναγκαστεί να περιοριστεί στην μικρότερη πόλη Μπαϊντόα, για τους τελευταίους 6 μήνες. Οι ισλαμιστές εκδιώχθηκαν και από τα τελευταία κύρια προπύργιά τους την περασμένη εβδομάδα και βρίσκονται τώρα σκορπισμένοι σε δασώδεις περιοχές στα νότια της Σομαλίας.

    Αμερικανικά πολεμικά σκάφη περιπολούν τα ύδατα της Σομαλίας, για να εντοπίσουν τυχόν ισλαμιστές που θα προσπαθήσουν να διαφύγουν δια θαλάσσης. Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας δήλωσε ότι τα στρατεύματα της χώρας του μπορεί να αποχωρήσουν από την Σομαλία μέσα σε λίγες εβδομάδες. Όμως ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Σομαλίας, Αλί Μωχάμεντ Γκέντι, δήλωσε την Τρίτη ότι οι Αιθίοπες μπορεί να παραμείνουν για μήνες. Η Αιθιοπία και η Σομαλία πάντως έκαναν εκκλήσεις για την αποστολή Αφρικανικής ειρηνευτικής δύναμης.

    Στο μεταξύ, οι Σομαλοί αγνόησαν την κυβερνητική εντολή να παραδώσουν τα όπλα τους.

    [06] Ερευνα της ιρακινής κυβέρνησης για τις συνθήκες απαγχονισμού του Σαντάμ Χουσείν

    03-01-2007

    Ιρακινοί διαδηλωτές, διαμαρτύρονται για την εκτέλεση του Σαντάμ Χουσείν.

    Ιρακινοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν την έναρξη διερεύνησης του τι συνέβη κατά την εκτέλεση του Σαντάμ Χουσεΐν και πώς η διαδικασία βιντεοσκοπήθηκε μυστικά.

    Σε αντίθεση με το επίσημο βίντεο της εκτέλεσης, που δόθηκε στη δημοσιότητα απ' τις αρχές και ήταν χωρίς ήχο, το βίντεο που προήλθε από κάποιο κινητό τηλέφωνο είχε ήχο και έδειξε ότι μερικοί παριστάμενοι χλεύαζαν τον Σαντάμ Χουσείν λίγα λεπτά πριν τον απαγχονισμό του και μάλιστα ακούγεται η φωνή κάποιου που φωνάζει 'Μουκτάντα' δηλαδή το όνομα του ακραίου Σιίτη κληρικού Μουκτάντα αλ Σάντρ.

    Τις τελευταίες μέρες, υποστηρικτές του Σαντάμ Χουσεΐν έχουν πραγματοποιήσει διαδηλώσεις, λέγοντας ότι η κρυφή βιντεοσκόπηση της εκτέλεσής του δείχνει ότι ήταν θύμα εμφύλιας βίας. Στο μεταξύ, ιρακινοί αξιωματούχοι είπαν ότι βρέθηκαν τουλάχιστον 15 πτώματα την Τρίτη στη Βαγδάτη, που πιστεύεται ότι ήταν θύματα εμφύλιων βιαιοτήτων.

    Στο μεταξύ, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ρομάνο Πρόντι, δήλωσε ότι η κυβέρνηση του θα χρησιμοποιήσει την θέση της στο Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ για να προωθήσει 'διεθνές μορατόριουμ' της θανατικής ποινής, μετά το βίντεο που κυκλοφόρησε με τις τελευταίες σκηνές πριν τον απαγχονισμό του Σαντάμ Χουσσεΐν.

    Ιταλοί πολιτικοί ανεξαρτήτως κόμματος εξέφρασαν αποτροπιασμό για την εκτέλεση του πρώην ηγέτη του Ιράκ. Ωστόσο, η κυβέρνηση του Ιράκ κατηγόρησε την Ιταλία για υποκρισία, αναφερόμενη στην δημόσια εκτέλεση του φασίστα ηγέτη της χώρας, Μπενίτο Μουσολίνι, το 1945. Οι Παρτιζάνοι σκότωσαν τον Μουσολίνι και στη συνέχεια τον κρέμασαν ανάποδα σε πλατεία του Μιλάνου.

    Αλλά και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τζών Πρέσκοτ, καταδίκασε τον τρόπο που εκτελέστηκε ο πρώην ιρακινός ηγέτης. Ο κ. Πρέσκοτ χαρακτήρισε απαράδεκτους τους χλευασμούς προς τον μελλοθάνατο Σαντάμ Χουσεΐν λίγο πρίν την εκτέλεσή του και ζήτησε την τιμωρία των υπευθύνων.

    [07] Μέρκελ: Στενότερες διατλαντικές σχέσεις προς το συμφέρον ΗΠΑ και ΕΕ

    03-01-2007

    Η καγκελάριος της Γερμανίας και προεδρεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Άγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι θα επιδιώξει στενότερες οικονομικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης.

    Αναφερόμενη στους στόχους της για τις διατλαντικές σχέσεις σε συνέντευξη της προς τους Financial Times, η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι οι κανόνες των Αμερικανικών και Ευρωπαϊκών χρηματαγορών μοιάζουν, όπως και η νομοθεσία ευρεσιτεχνιών και άλλων οικονομικών μηχανισμών, γι' αυτό θα πρέπει να αναπτυχθούν σε συνεργασία των δύο πλευρών, είπε η κ. Μέρκελ.

    Η Γερμανίδα καγκελάριος επεσήμανε ότι τόσο η Ευρώπη, όσο και οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν σκληρό ανταγωνισμό από τις αγορές της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής και γι' αυτό είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ και της Ευρώπης να συνεργαστούν στενότερα αντί να επιτρέψουν εκτροπή των σχέσεων τους.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 4 January 2007 - 2:18:13 UTC