Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-01-15

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνομιλίες Αμερ. Υπουργού Άμυνας στο Λονδίνο
  • [02] Η Χίλλαρυ Κλίντον σε Πακιστάν και Αφγανιστάν
  • [03] Συνεχίζεται η διερεύνηση στοιχείων απ' την επίθεση κατά της Αμερ. Πρεσβείας στην Αθήνα
  • [04] Κύμα παγετού στις κεντροδυτικές ΗΠΑ
  • [05] Η Κ. Ράις στη Μέση Ανατολή
  • [06] Δ. Βιρτζίνια: 7 νεκροί από πυρκαγιά
  • [07] Συνάντηση υπουργών Δικαιοσύνης της ΕΕ για τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης
  • [08] Μπούς: Αποφάσεις της αμερ. κυβέρνησης συνετέλεσαν στην αστάθεια στο Ιράκ
  • [09] Συνομιλίες της ΑΕ με την κυβέρνηση της Σομαλίας
  • [10] Γαλλία: Επίσημα προεδρικός υποψήφιος ο Νικολά Σαρκοζί

  • [01] Συνομιλίες Αμερ. Υπουργού Άμυνας στο Λονδίνο

    15-01-2007

    Ρόμπερτ Γκέιτς

    Ο υπουργός άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, είχε συνομιλίες στο Λονδίνο με Βρετανούς αξιωματούχους με κύριο θέμα την κατάσταση στο Αφγανιστάν και τα σχέδια της Βρετανίας για απόσυρση μέρους των στρατιωτικών της δυνάμεων απ' το Ιράκ. Ο κ. Γκέιτς συναντήθηκε με το Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνυ Μπλέαρ και τον Βρετανό υπουργό άμυνας, Ντες Μπράουν.

    Δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες των συνομιλιών. Πάντως στο αεροπλάνο καθοδόν προς το Λονδίνο ο κ. Γκέιτς δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι προτεραιότητα του Πενταγώνου είναι η παγίωση των επιτευγμάτων στο Αφγανιστάν και η βελτίωση της κατάστασης στο Ιράκ. Αυτή την εβδομάδα ο κ. Γκέιτς θα μεταβεί επίσης στο Αφγανιστάν.

    [02] Η Χίλλαρυ Κλίντον σε Πακιστάν και Αφγανιστάν

    15-01-2007

    Αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου που απαρτίζεται από την γερουσιαστή, Χίλλαρυ Κλίντον, τον γερουσιαστή του Δημοκρατικού κόμματος, Έβαν Μπάγια, απ' την Ιντιάνα και τον Ρεπουμπλικανό βουλευτή Τζον Μακχιού απ' την Νέα Υόρκη, είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο του Πακιστάν, Περβέζ Μουσαράφ, με κύρια θέματα τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και το ρόλο του Πακιστάν στην διασφάλιση σταθερότητας στο γειτονικό Αφγανιστάν.

    Πριν τις συνομιλίες στο Πακιστάν, η αμερικανική αντιπροσωπεία είχε συνάντηση στην Καμπούλ με τον πρόεδρο, Χαμίντ Καρζάι και αμερικανούς στρατιωτικούς ηγέτες, ενώ την προηγούμενη μέρα είχαν επαφές στη Βαγδάτη με Αμερικανούς στρατιωτικούς διοικητές και τον Ιρακινό πρωθυπουργό, Νούρι Αλ Μαλίκι.

    [03] Συνεχίζεται η διερεύνηση στοιχείων απ' την επίθεση κατά της Αμερ. Πρεσβείας στην Αθήνα

    15-01-2007

    Οι ελληνικές αρχές εξετάζουν στοιχεία που συνδέονται με την επίθεση με ρουκέτα την Παρασκευή το πρωί κατά της Αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα. Η επίθεση ενίσχυσε φόβους για το ενδεχόμενο αναβίωσης των εξτρεμιστικών οργανώσεων στην Ελλάδα. Οι αρχές είπαν ότι το όπλο που χρησιμοποιήθηκε κατά την επίθεση ήταν κινεζικής κατασκευής RPG-7, από την δεκαετία του 70 και ότι τέτοιο όπλο δεν έχει ξαναχρησιμοποιηθεί σε παλαιότερες επιθέσεις στην Ελλάδα.

    Η αστυνομία προσπαθεί να διαπιστώσει την αυθεντικότητα τηλεφωνήματος από άγνωστο που ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση εκ μέρους της οργάνωσης Επαναστατικός Αγώνας. Η εν λόγω οργάνωση έχει διενεργήσει και άλλες βομβιστικές επιθέσεις από το 2003.

    Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Βύρων Πολύδωρας, δήλωσε ότι κατά τα φαινόμενα η επίθεση διενεργήθηκε από εγχώρια τρομοκρατική οργάνωση. Αλλά και αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον δήλωσαν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η επίθεση έγινε από διεθνή τρομοκρατική οργάνωση.

    [04] Κύμα παγετού στις κεντροδυτικές ΗΠΑ

    15-01-2007

    Κύμα κακοκαιρίας δημιούργησε προβλήματα σε ταξιδιώτες, διακοπή ηλεκτροδότησης χιλιάδων κατοικιών και στάθηκε αιτία για πολύνεκρα τροχαία δυστυχήματα στις κεντροδυτικές αμερικανικές πολιτείες. Στο Ντάλλας του Τέξας, λόγω παγετού την Κυριακή ακυρώθηκαν περίπου 300 αεροπορικές πτήσεις.

    Οι κυβερνήτες του Μιζούρι και της Οκλαχόμα κήρυξαν τις πολιτείες τους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η αστυνομία της Οκλαχόμα είπε μάλιστα ότι εξαιτίας πάγου στο οδόστρωμα προκλήθηκε μετωπική σύγκρουση με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 7 Μεξικανοί επιβάτες μίνι μπάς, ενώ 5 άλλα άτομα τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

    [05] Η Κ. Ράις στη Μέση Ανατολή

    15-01-2007

    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, συναντάται σήμερα στην Ιερουσαλήμ με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ. Κύριο θέμα των συνομιλιών θα είναι η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

    Την Κυριακή, η κ. Ράις συζήτησε την κατάσταση στην περιοχή με τον βασιλιά Αμπντουλάχ της Ιορδανίας, στον οποίο δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι προσηλωμένες στην δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους, που να συνυπάρχει με το Ισραήλ. Από την πλευρά του, ο μονάρχης της Ιορδανίας προειδοποίησε την κ. Ράις ότι ο κύκλος της βίας θα επιδεινωθεί στην περιοχή, αν δεν ληφθούν μέτρα για την αναβίωση του λεγόμενο 'οδικού χάρτη' για την ειρήνη.

    Νωρίτερα την Κυριακή στη Ραμάλα, μετά από συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, η κ. Ράις επανέλαβε ότι η Ουάσινγκτον θα διευρύνει τις προσπάθειές της για την επίλυση της διένεξης Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Πάντως ο κ. Αμπάς τόνισε στην κ. Ράις ότι αντιτίθεται στην δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους με προσωρινά σύνορα.

    [06] Δ. Βιρτζίνια: 7 νεκροί από πυρκαγιά

    15-01-2007

    Πυρκαγιά σε συγκρότημα διαμερισμάτων στην πόλη Χάντινγκτον της Δυτικής Βιρτζίνια, είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 7 άτομα, κυρίως εκείνα που κατοικούσαν στον 5ο και τελευταίο όροφο. Επίσης τουλάχιστον 3 άτομα διακομίστηκαν στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα.

    Οι πυροσβέστες λένε ότι ενδέχεται να βρεθούν και άλλα θύματα. Εξαιτίας των μεγάλων ζημιών που προξένησε η φωτιά, οι αρχές δεν ήταν σε θέση να διενεργήσουν πλήρη έρευνα του κτιρίου την Κυριακή.

    [07] Συνάντηση υπουργών Δικαιοσύνης της ΕΕ για τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης

    15-01-2007

    Οι υπουργοί Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεδριάζουν στη Δρέσδη, με κύριο θέμα την εύρεση τρόπων περιορισμού της παράνομης μετανάστευσης και προσέλκυσης περισσότερων ειδικευμένων και ανειδίκευτων εργατών.

    Ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ, Φράνκο Φραττίνι, ζήτησε περισσότερη βοήθεια και πόρους για την υπηρεσία παρακολούθησης των συνόρων με χώρες μη μέλη της Ένωσης.

    Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν για νέο κύμα παράνομων μεταναστών από τη Βόρεια Αφρική και τις Κανάριες Νήσους μόλις βελτιωθεί ο καιρός. Επίσης, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Δικαιοσύνης θα συζητήσουν την βελτίωση της συνεργασίας και της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ αστυνομικών αρχών των χωρών-μελών, καθώς και την δημιουργία ενιαίου συστήματος νόμιμης μετανάστευσης, για την αντιμετώπιση ελλείψεων σε θέματα εργασίας σ' ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    [08] Μπούς: Αποφάσεις της αμερ. κυβέρνησης συνετέλεσαν στην αστάθεια στο Ιράκ

    15-01-2007

    Ο πρόεδρος Μπούς παραδέχτηκε και πάλι ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης του συνετέλεσαν στην αστάθεια στο Ιράκ. Σε συνέντευξη του προς το τηλεοπτικό δίκτυο CBS ο κ. Μπούς δήλωσε ότι η ιστορία θα γράψει ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να είχαν χειριστεί καλύτερα την κατάσταση στο Ιράκ, αλλά υπεραμύνθηκε της απόφασης του να απομακρύνει τον πρώην ηγέτη της χώρας, Σαντάμ Χουσσεΐν, τον οποίο και χαρακτήρισε 'σημαντικό παράγοντα αστάθειας'.

    Ο κ. Μπούς δήλωσε επίσης ότι ο Ιρακινός λαός οφείλει στον Αμερικανικό λαό 'ευγνωμοσύνη' και σημείωσε ότι πιστεύει πως οι περισσότεροι Ιρακινοί είναι ευγνώμονες στις αμερικανικές δυνάμεις για το ότι απομάκρυναν τον Σαντάμ. Στην ίδια συνέντευξη ο πρόεδρος Μπούς επεσήμανε ότι μια αποτυχία στο Ιράκ θα ενδυνάμωνε το Ιράν και χαρακτήρισε το καθεστώς της Τεχεράνης 'σημαντική απειλή για την διεθνή ειρήνη'.

    Στο μεταξύ, το Ιράν ανακοίνωσε ότι οι 5 υπήκοοί του που συνελήφθησαν από αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ είναι διπλωμάτες. Ο αμερικανικός στρατός όμως λέει ότι οι συλληφθέντες έχουν διασυνδέσεις με την Ιρανική Επαναστατική Φρουρά, που τροφοδοτεί με χρήματα και όπλα το ανταρτικό κίνημα. Εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης χαρακτήρισε τις αμερικανικές καταγγελίες λανθασμένες και ζήτησε την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων.

    Οι πέντε συνελήφθησαν μετά από επιδρομή των αμερικανικών δυνάμεων κατά κτιρίου στην πόλη Ιρμπίλ, του βορείου Ιράκ. Η περιφερειακή κυβέρνηση του βορείου Ιράκ δήλωσε ότι στο κτίριο αυτό στεγαζόταν γραφείο συνδέσμου με το Ιράν, που επρόκειτο να γίνει προξενείο της χώρας. Σε άλλες ειδήσεις, τουλάχιστον 16 άτομα σκοτώθηκαν την Κυριακή στο Ιράκ σε διάφορες επιθέσεις, ενώ δύο αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από δύο διαφορετικές εκρήξεις.

    Εξάλλου, ο πρόεδρος του Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπανί, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Ασαντ, στα πλαίσια της πρώτης επίσκεψης στη χώρα αυτή Ιρακινού προέδρου μετά από περίπου 30 χρόνια. Η Βαγδάτη και η Δαμασκός αποκατέστησαν τις διπλωματικές τους σχέσεις τον Νοέμβριο, μετά από διακοπή 26 ετών, όταν ο τότε ηγέτης του Ιράκ Σαντάμ Χουσείν διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις σε αντίποινα για την υποστήριξη της Συρία προς την Τεχεράνη κατά τον πόλεμο Ιράκ και Ιράν στην δεκαετία του 80.

    Οι συνομιλίες των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκαν στο προεδρικό μέγαρο, στην Δαμασκό. Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες στην δημοσιότητα, όμως αναμενόταν ότι ο κ. Ταλαμπανί θα ζητούσε από τον κ. αλ Ασαντ βελτίωση του ελέγχου των συνόρων της χώρας του, με στόχο τον τερματισμό της εισόδου ανταρτών στο Ιράκ. Θα συζητείτο επίσης η αύξηση των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών.

    [09] Συνομιλίες της ΑΕ με την κυβέρνηση της Σομαλίας

    15-01-2007

    Αξιωματούχοι της Αφρικανικής Ένωσης βρίσκονται στην Σομαλία για να συζητήσουν την ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης, που θα προσφέρει βοήθεια στην μεταβατική κυβέρνηση της χώρας για την εδραίωση της τάξης.

    Η Αφρικανική Ένωση υποσχέθηκε να στείλει πάνω από 8,000 στρατεύματά της στη Σομαλία, μετά την εκδίωξη ισλαμιστών μαχητών από τα κυβερνητικά στρατεύματα, που υστηρίζονταν από δυνάμεις της Αιθιοπίας.

    Την Κυριακή, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι εκπρόσωποι της ΑΕ θα είχαν συνάντηση με την Σομαλική κυβέρνηση για να συζητήσουν τον καλύτερο τρόπο ανάπτυξης των ειρηνοφρουρών. Όμως μέχρι τώρα, μόνο η Ουγκάντα προσφέρθηκε να συνεισφέρει στρατεύματά της στη δύναμη.

    [10] Γαλλία: Επίσημα προεδρικός υποψήφιος ο Νικολά Σαρκοζί

    15-01-2007

    Ο κ. Σαρκοζί, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Παρίσι.

    Το κυβερνών συντηρητικό κόμμα της Γαλλίας επέλεξε επίσημα τον υπουργό Εσωτερικών Νικολά Σαρκοζί σαν τον υποψήφιό του για το προεδρικό χρίσμα. Ο κ. Σαρκοζί θα έχει ως εκλογική αντίπαλό του την υποψήφια των Σοσιαλιστών, Σεγκολέν Ρουαγιάλ.

    Η Ένωση Λαϊκού Κινήματος δήλωσε την Κυριακή ότι το 69% των μελών του κόμματος ψήφισαν υπέρ του κ. Σαρκοζί, ο οποίος ήταν ο μόνος υποψήφιος που είχε απομείνει, αφού η υπουργός Άμυνας Μισέλ Αλλιό Μαρί απέσυρε την υποψηφιότητά της νωρίτερα αυτό το μήνα.

    Στα πλαίσια της ομιλίας του προς τα περίπου 80,000 μέλη του κόμματος στο Παρίσι, ο κ. Σαρκοζί ζήτησε κομματική ενότητα, αναφερόμενος ίσως στην διένεξη του ιδίου με τον σημερινό πρόεδρο της χώρας, Ζάκ Σιράκ.

    Οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ούτε ο κ. Σαρκοζί, ούτε η Κα Ρουαγιάλ θα μπορέσουν να κερδίσουν το απαιτούμενο 50% των ψήφων κατά τις εκλογές της 22ης Απριλίου, ενώ οι αναλυτές πιστεύουν ότι οι επαναληπτικές εκλογές της 6ης Μαΐου θα αποφασιστούν με πολύ μικρή διαφορά ψήφων.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 16 January 2007 - 2:18:17 UTC