Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-02-20

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Λαριτζανί και ελ Μπαρεντέι σήμερα στη Βιέννη
  • [02] Hμέρα των Αμερικανών Προέδρων στις ΗΠΑ
  • [03] Εκρηκτικός μηχανισμός προξένησε ζημίες σε όχημα των ΗΕ στο Κόσοβο
  • [04] Φονική έκρηξη όλμου στην πρωτεύουσα της Σομαλίας
  • [05] Αιματοχυσίας συνέχεια στο Ιράκ
  • [06] Συνομιλίες Ράις με Αμπάς και Ολμέρτ
  • [07] Κατάληψη από τους Ταλιμπάν περιοχής του Αφγανιστάν
  • [08] Οι ΗΠΑ και η ΕΕ καταγγέλλουν τις επιθέσεις κατά τραίνου στην Ινδία
  • [09] Tρομοκρατική ενέργεια, η έκρηξη σε ΜακΝτόναλντ της Αγίας Πετρούπολης;
  • [10] Ευνοϊκή για την Φίλιπ Μόρρις η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου
  • [11] Αφγανιστάν: Αμνηστία σε κατηγορούμενους για εγκλήματα πολέμου

  • [01] Συνάντηση Λαριτζανί και ελ Μπαρεντέι σήμερα στη Βιέννη

    20-02-2007

    Αλί Λαριτζανί

    Ο Ιρανός πρέσβης στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, δήλωσε ότι ο ανώτερος πυρηνικός διαπραγματευτής της Τεχεράνης Αλί Λαριτζανί και ο επικεφαλής της διεθνούς υπηρεσίας Μωχάμεντ ελ Μπαρεντέι θα συναντηθούν την Tρίτη στη Βιέννη, καθώς πλησιάζει η διορία που δόθηκε στο Ιράν για να τερματίσει τις ύποπτες πυρηνικές του δραστηριότητες. Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας δεν επιβεβαίωσε την συνάντηση.

    Στις 21 Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία που δόθηκε στο Ιράν από το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ για να σταματήσει να εμπλουτίζει ουράνιο, υπό την απειλή επιβολής κυρώσεων εναντίον του.

    Σε άλλες ειδήσεις, ανώτερος Ιρανός πυρηνικός αξιωματούχος δήλωσε ότι το Ιράν δεν έχει καθυστερήσει τις πληρωμές του προς τη Ρωσία, για το πυρηνικό εργοστάσιο του Μπουσέρ. Νωρίτερα, Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι ενδέχεται να καθυστερήσει η έναρξη λειτουργίας του εργοστασίου, επειδή η ιρανική κυβέρνηση καθυστερεί τις πληρωμές της προς τη Ρωσία. Η Ρωσία είπε ότι θα αρχίσει να παραδίδει πυρηνικά καύσιμα στο Μπουσέρ το Μάρτιο.

    [02] Hμέρα των Αμερικανών Προέδρων στις ΗΠΑ

    20-02-2007

    Ο πρόεδρος Μπούς

    O πρόεδρος Μπούς τίμησε την μνήμη του πρώτου προέδρου των ΗΠΑ, Τζώρτζ Ουάσινγκτον, στα πλαίσια των εορτασμών για τα 275 χρόνια από την γέννησή του, με ομιλία του στο αγρόκτημα του Τζώρτζ Ουάσινγκτον, στο Μάουντ Βέρνον της Βιρτζίνια.

    Ο κ. Μπούς είπε ότι ο Πατέρας του 'Εθνους αποτέλεσε υπέρμαχο της ελευθερίας και ότι είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στον πόλεμο ανεξαρτησίας των αμερικανών αποίκων κατά της Βρετανίας. Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι η χώρα συνεχίζει και στις μέρες μας να μάχεται κατά της τυραννίας και της τρομοκρατίας.

    Η Ημέρα των Προέδρων είναι ομοσπονδιακή αργία και τιμά την μνήμη δύο από τους σπουδαιότερους Αμερικανούς προέδρους, τον Τζώρτζ Ουάσινγκτον, που γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 1732 και του Αβραάμ Λίνκολν, που γεννήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1809.

    [03] Εκρηκτικός μηχανισμός προξένησε ζημίες σε όχημα των ΗΕ στο Κόσοβο

    20-02-2007

    Ζημίες προξενήθηκαν από έκρηξη σε οχήματα των ΗΕ στην πρωτεύουσα του Κοσόβου, Πρίστινα, την Δευτέρα. Δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί, ενώ διενεργούνται έρευνες.

    Η έκρηξη σημειώνεται λίγο πρίν την συνάντηση στη Βιέννη την Τετάρτη για την τελική συζήτηση αναφορικά με σχέδιο των ΗΕ για το μέλλον του Κοσόβου. Η πρόταση των ΗΕ προβλέπει αυτοδιοίκηση, αλλά όχι πλήρη ανεξαρτησία για την επαρχία αυτή. Το σχέδιο των ΗΕ βρίσκει αντίθετες τις Σερβικές αρχές, που εμμένουν ότι το Κοσσυφοπέδιο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της χώρας. Επίσης, μερικοί Αλβανόφωνοι πραγματοποίησαν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της πρότασης, λέγοντας ότι δεν ικανοποιεί το αίτημά τους για πλήρη ανεξαρτησία από την Σερβία.

    Νωρίτερα αυτό το μήνα, 2 Αλβανόφωνοι Σέρβοι είχαν τραυματιστεί θανάσιμα κατά την διάρκεια διαδήλωσης υπέρ της ανεξαρτησίας του Κοσόβου. Παρόλα αυτά, οι ΗΠΑ και αρκετές χώρες της Ευρώπης, όπως η Κύπρος, η Ρουμανία, η Ισπανία και η Ρωσία, υποστηρίζουν το σχέδιο, λέγοντας ότι αν δοθεί πλήρης ανεξαρτησία στο Κόσοβο, θα δημιουργηθεί προηγούμενο, που θα ενθαρρύνει το αίτημα για αυτονομία άλλων περιοχών στην Ευρώπη.

    [04] Φονική έκρηξη όλμου στην πρωτεύουσα της Σομαλίας

    20-02-2007

    Τουλάχιστον τρία άτομα έχασαν τη ζωή τους από επίθεση όλμου που είχε ως στόχο της βάση του Αιθιοπικού στρατού στην πρωτεύουσα της Σομαλίας Μογκαντίσου, αλλά έπληξε και αστική περιοχή της πόλης.

    Η επίθεση σημειώθηκε την Δευτέρα, καθώς η προσωρινή κυβέρνηση της χώρας δήλωσε ότι ξεκινά στρατιωτική επιχείρηση ταχείας αντίδρασης στο Μογκαντίσου. Η νέα δύναμη δημιουργείται εξαιτίας των βίαιων περιστατικών που έχουν αυξηθεί από τη εποχή της εκδίωξης από την πρωτεύουσα των Ισλαμικών δυνάμεων, που κυβερνούσαν το Μογκαντίσου εδώ και αρκετούς μήνες.

    Εκτοτε, οι αντάρτες έχουν εξαπολύσει αυξανόμενο αριθμό επιθέσεων, από τις οποίες σκοτώθηκαν δεκάδες άτομα. Την Κυριακή εξερράγη ένα αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 4 άτομα.

    [05] Αιματοχυσίας συνέχεια στο Ιράκ

    20-02-2007

    Ο αμερικανικός στρατός είπε ότι 9 άνδρες του σκοτώθηκαν στο Ιράκ, ανάμεσα στους οποίους και δύο που σκοτώθηκαν από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε αμερικανική βάση την Δευτέρα. Υπάρχουν και 17 τραυματίες από την ίδια βομβιστική επίθεση.

    Ο στρατός είπε επίσης ότι τρείς άνδρες του σκοτώθηκαν την Δευτέρα από εκρήξεις βομβών σε οδόστρωμα νοτιοδυτικά της Βαγδάτης. Δεν δόθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες στη δημοσιότητα.

    Την Δευτέρα επίσης, Aμερικανοί και ιρακινοί στρατιώτες εντόπισαν αντάρτες που συναρμολογούσαν βόμβες οδοστρώματος. Νωρίτερα αυτό το μήνα, αξιωματούχοι του Πενταγώνου είχαν δηλώσει ότι το Ιράν εισήγαγε τα εκρηκτικά στο Ιράκ, για να χρησιμοποιηθούν κατά των αμερικανικών και συμμαχικών δυνάμεων. Παρά την νέα επιχείρηση ασφάλειας στη Βαγδάτη, πάνω από 25 Ιρακινοί έχασαν την Δευτέρα τη ζωή τους.

    [06] Συνομιλίες Ράις με Αμπάς και Ολμέρτ

    20-02-2007

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπας και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Εχούντ Ολμέρτ.

    Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις λέει ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Ολμέρτ και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ανανέωσαν την υπόσχεσή τους να τιμήσουν την λύση δημιουργίας δύο ανεξαρτήτων κρατών στην Μέση Ανατολή.

    Η κα Ράις έκανε τη δήλωση αυτή την Δευτέρα, μετά από συνομιλίες που είχε στην Ιερουσαλήμ με τους κ.κ. Αμπάς και Ολμέρτ. Όμως, δεν ανέφερε ότι σημειώθηκε σημαντική πρόοδος κατά την εν λόγω συνάντηση. Πάντως, επισήμανε ότι και οι δύο ηγέτες επανέλαβαν την προσήλωσή τους σε παλαιότερες συμφωνίες και ότι συμφώνησαν ότι δεν μπορεί να δημιουργηθεί ένα νέο Παλαιστινιακό κράτος μέσα από την βία.

    Μιλώντας σε δημοσιογράφους πρίν να αναχωρήσει από το Ισραήλ, η Κα Ράις τόνισε ότι η ίδια η συνάντηση αποτελεί πρόοδο. Είπε επίσης ότι συζητήθηκε η νέα Παλαιστινιακή κυβέρνηση εθνικής ενότητας μεταξύ της Φατάχ και της Χαμάς. Αξιωματούχοι είπαν ότι η Κα Ράις δήλωσε στον πρόεδρο Αμπάς ότι η νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας των Παλαιστινίων πρέπει να αναγνωρίσει το Ισραήλ, ν'αποκηρύξει την βία και να σεβαστεί παλαιότερες συμφωνίες με το εβραϊκό κράτος.

    [07] Κατάληψη από τους Ταλιμπάν περιοχής του Αφγανιστάν

    20-02-2007

    Στο δυτικό Αφγανιστάν, τοπικοί αξιωματούχοι είπαν ότι ύποπτοι μαχητές Ταλιμπάν, κατέλαβαν περιοχή της επαρχίας Φάρα. Οι αξιωματούχοι είπαν ότι οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την περιοχή Μπάκβα την Δευτέρα, ενώ ανώτερος αξιωματούχος της γειτονικής επαρχίας Ντιλαράμ επιβεβαίωσε την κατάληψή σε συνέντευξή του προς την ΦτΑ.

    Ο κυβερνήτης της επαρχίας Φάρα δήλωσε στην ΦτΑ ότι έχασε την επικοινωνία που είχε με τις τοπικές αρχές της Μπάκβα, όμως αρνήθηκε ότι η περιοχή είχε καταληφθεί από τους Ταλιμπάν. Πρίν δύο εβδομάδες, μέλη των Ταλιμπάν είχαν καταλάβει την περιοχή Μούσα Κάλα στην επαρχία Χελμάντ.

    [08] Οι ΗΠΑ και η ΕΕ καταγγέλλουν τις επιθέσεις κατά τραίνου στην Ινδία

    20-02-2007

    Ο,τι απέμεινε από τα βαγόνια του τραίνου που επλήγησαν με βόμβες...

    Οι ΗΠΑ και η ΕΕ κατήγγειλαν, μαζί με άλλες χώρες, τις βομβιστικές επιθέσεις νωρίς την Κυριακή εναντίον τραίνου στην Ινδία, από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 66 άτομα.

    Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι εκτιμά την ηγεσία του Ινδού πρωθυπουργού Μάνμοχαν Σίνγκ και του Πακιστανού προέδρου Περβέζ Μουσάραφ και καταγγέλλει εκείνους που προσπαθούν να δηλητηριάσουν τις σχέσεις των δύο χωρών. Η προεδρεύουσα της ΕΕ Γερμανία, χαρακτήρισε τις επιθέσεις ως απερίσκεπτες πράξεις βίας, που έχουν ως στόχο την δημιουργία προβλημάτων στην ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν.

    Το Πακιστάν και η Ινδία κατήγγειλαν επίσης τις επιθέσεις. Ο πρόεδρος Μουσάραφ δήλωσε ότι το μόνο που θα κάνουν, θα είναι να ενισχύσουν την αποφασιστικότητα της πακιστανικής και ινδικής ηγεσίας για την επίτευξη βιώσιμης ειρήνης, ενώ ο Ινδός πρωθυπουργός Μανμοχάν Σίνγκ δήλωσε ότι οι ένοχοι θα συλληφθούν.

    Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής, δύο βόμβες εξερράγησαν σε τραίνο που εκτελούσε το δρομολόγιο μεταξύ Νέου Δελχί και της παραμεθορίου με το Πακιστάν. Δύο βαγόνια τυλίχθηκαν στις φλόγες αμέσως και οι επιβάτες βρέθηκαν παγιδευμένοι μέσα σ'αυτά. Τα περισσότερα θύματα ήταν Πακιστανοί.

    [09] Tρομοκρατική ενέργεια, η έκρηξη σε ΜακΝτόναλντ της Αγίας Πετρούπολης;

    20-02-2007

    To εστιατόριο ΜακΝτόναλντ, που σημειώθηκε η έκρηξη.

    Στη Ρωσία, η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι βόμβα εξερράγη την Κυριακή σε εστιατόριο ΜακΝτόναλντ στην κεντρική πλατεία της Αγίας Πετρούπολης, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν σχετικά ελαφρά 6 άτομα. Από την έκρηξη έσπασαν τζάμια και κατέρρευσε η οροφή του κτιρίου.

    Οι αρχές είπαν ότι η βόμβα είχε τοποθετηθεί κάτω από ένα τραπέζι, όμως απέφυγαν να πουν αν η επίθεση διενεργήθηκε από κάποια τρομοκρατική οργάνωση. Από παρόμοια επίθεση σε ΜακΝτόνανλτ της Μόσχας το 2002 που είχαν διενεργήσει εξτρεμιστές Μουσουλμάνοι, είχε σκοτωθεί ένα άτομο και είχαν τραυματιστεί 7.

    [10] Ευνοϊκή για την Φίλιπ Μόρρις η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου

    20-02-2007

    Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, καταδίκασε απόφαση κατά της αμερικανικής καπνοβιομηχανίας, Φίλιπ Μόρρις, που προέβλεπε την χορήγηση αποζημίωσης 79,5 εκατομμυρίων δολαρίων στην χήρα καπνιστή που πέθανε από καρκίνο του πνεύμονα. Με 5 ψήφους έναντι 4ων, το Ανώτατο Δικαστήριο απεφάνθη ότι η Φίλιπ Μόρρις μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη μόνο για την βλάβη που προξένησε στον ενάγοντα και όχι σε άλλους καπνιστές.

    Πέρυσι το ανώτατο δικαστήριο του Όρεγκον είχε συμπλεύσει με πρωτόδικη απόφαση ενόρκων που είχαν καταδικάσει την Φίλιπ Μόρρις να χορηγήσει αποζημίωση 79,5 εκατομμυρίων δολαρίων με το αιτιολογικό ότι η καπνοβιομηχανία ήξερε τους κινδύνους του καπνίσματος αλλά το απέκρυπτε από το ευρύ κοινό.

    Χαρακτηρίζοντας το ύψος της αποζημίωσης υπέρμετρο, η Φίλιπ Μόρρις κατέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ και έλαβε την Τρίτη ευνοϊκή απόφαση.

    [11] Αφγανιστάν: Αμνηστία σε κατηγορούμενους για εγκλήματα πολέμου

    20-02-2007

    Η άνω Βουλή του Αφγανιστάν ενέκρινε επίμαχο ψήφισμα που προβλέπει ευρεία αμνηστία για Αφγανούς που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου τα τελευταία 20 χρόνια. Το μέτρο θα πρέπει τώρα να υπογραφεί απ' τον πρόεδρο, Χαμίντ Καρζάι για να γίνει νόμος του κράτους.

    Το νομοσχέδιο αναφέρεται σε Αφγανούς που πολέμησαν κατά της Σοβιετικής κατοχής στη δεκαετία του 1980 και στη συνέχεια έριξαν το Αφγανιστάν σε εμφύλιο πόλεμο μετά την απόσυρση των Σοβιετικών.

    Διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζητούν απ' την κυβέρνηση του Αφγανιστάν να δικάσει άτομα που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου και άλλες παραβιάσεις. Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι και μέλη του κοινοβουλίου του Αφγανιστάν.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 21 February 2007 - 2:18:23 UTC