Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-02-28

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στόχος τρομοκρατών στο Αφγανιστάν ο Ντίκ Τσέηνυ
  • [02] Αντιαμερικανικές διαδηλώσεις στο Βελιγράδι, για το Κόσοβο
  • [03] Oρκίστηκε ο Τζών Νεγροπόντε, ως αναπληρωτής ΥΠΕΞ των ΗΠΑ
  • [04] H ΝΑΣΑ ανέβαλε την επόμενη αποστολή διαστημικού λεωφορείου στο διάστημα
  • [05] Μακόνελ: Το Πακιστάν θα μπορούσε να καταβάλλει κι άλλες προσπάθειες κατά των Ταλεμπάν
  • [06] Διεθνείς χρηματιστηριακοί κλυδωνισμοί
  • [07] Ράις: Ιράν και Συρία σε διεθνή διάσκεψη για το Ιράκ
  • [08] Ιταλία: Ψηφοφορία στη Γερουσία για την κυβέρνηση Πρόντι

  • [01] Στόχος τρομοκρατών στο Αφγανιστάν ο Ντίκ Τσέηνυ

    28-02-2007

    O κ. Τσέηνυ

    Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι δεν γνωρίζει πώς βομβιστής αυτοκτονίας μπόρεσε να πλησιάσει στην αμερικανική στρατιωτική βάση Μπαγκράμ του Αφγανιστάν, ενώ βρισκόταν εκεί ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντίκ Τσέηνυ. Ο εκπρόσωπος, Τόνυ Σνόου, δήλωσε ότι το θέμα διερευνάται.

    Ο κ. Τσέηνυ δεν έπαθε τίποτε από την έκρηξη, που σημειώθηκε έξω από τη βάση, όμως σκοτώθηκαν τουλάχιστον 22 και τραυματίστηκαν 27 άτομα. Ανάμεσα στα θύματα είναι δύο στρατιώτες, ένας Αμερικανός και ένας Νοτιο-κορεάτης. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν εξτρεμιστές Ταλιμπάν.

    Ο κ. Τσέηνυ είχε καταλύσει στην βάση, μετά την αναβολή της συνάντησης του την Δευτέρα στη Καμπούλ με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, λόγω κακών καιρικών συνθηκών. Μετά την έκρηξη, ο κ. Τσέηνυ μεταφέρθηκε για δύο ώρες σε ασφαλές καταφύγιο, αλλά αμέσως μετά, αναχώρησε για την Καμπούλ, για συνομιλίες με τον κ. Καρζάι πριν αναχωρήσει από το Αφγανιστάν, για το Ομάν.

    [02] Αντιαμερικανικές διαδηλώσεις στο Βελιγράδι, για το Κόσοβο

    28-02-2007

    Χιλιάδες Σέρβοι διαδήλωσαν την Τρίτη έξω από την αμερικανική πρεσβεία του Βελιγραδίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το σχέδιο του απεσταλμένου των ΗΕ Μάρτι Αχτισάαρι για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου.

    Οι τουλάχιστον 20,000 διαδηλωτές κατήγγειλαν τις ΗΠΑ ότι υποστηρίζουν το σχέδιο και ότι προτρέπουν τη Ρωσία να μην ασκήσει βέτο εναντίον του. Ο Aμερικανός πρέσβης στο Βελιγράδι δέχθηκε στο γραφείο του αντιπροσωπεία των διαδηλωτών, στους οποίους και είπε ότι το σχέδιο Αχτισάαρι εγγυάται τα δικαιώματα όλων των πολιτών του Κοσόβου, συμπεριλαμβανομένων και των Σέρβων.

    Στη Μόσχα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρώφ, είπε και πάλι ότι η χώρα του αντιτίθεται σε οποιοδήποτε σχέδιο που δεν είναι αποδεκτό και από τις δύο πλευρές, ενώ εξέφρασε φόβους ότι το σχέδιο Αχτισάαρι αγνοεί τις νόμιμες ανησυχίες του Βελιγραδίου.

    [03] Oρκίστηκε ο Τζών Νεγροπόντε, ως αναπληρωτής ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

    28-02-2007

    O κ. Νεγροπόντε (φωτ. αρχείου)

    Ο πρόεδρος Μπούς εξήρε τον Τζών Νεγροπόντε, κατά την επίσημη τελετή ορκωμοσίας του την Τρίτη, στο αξίωμα του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ.

    Σε δηλώσεις του στο Στέητ Ντηπάρτμεντ, ο κ. Μπούς επεσήμανε ότι η μεγάλη πείρα του κ. Νεγροπόντε, η αλάθητη κρίση του και η απόλυτη ακεραιότητα του χαρακτήρα του, θα τον αναδείξουν σε εξαίρετο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών. Ο κ. Μπούς εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι ο κ. Νεγροπόντε θα παίξει κεντρικό ρόλο στην διαμόρφωση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

    Από τη πλευρά της η υπουργός Eξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, χαρακτήρισε τον κ. Νεγροπόντε ηγετική φυσιογνωμία και πηγή έμπνευσης για τα μέλη του αμερικανικού διπλωματικού σώματος.

    Ο Τζών Νεγροπόντε είναι διπλωμάτης καριέρας, που υπηρέτησε πρέσβης των ΗΠΑ στα ΗΕ και στη συνέχεια πρέσβης στο Ιράκ, πριν διοριστεί διευθυντής των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ πέρυσι.

    [04] H ΝΑΣΑ ανέβαλε την επόμενη αποστολή διαστημικού λεωφορείου στο διάστημα

    28-02-2007

    Η ΝΑΣΑ ανέβαλε την προγραμματισμένη για τις 15 Μαρτίου εκτόξευση του διαστημικού λεωφορείου Ατλαντίς, λόγω βλάβης από χαλάζι. Η εκτόξευση αναβάλλεται έως τουλάχιστον τα τέλη Απριλίου.

    Ο επικεφαλής του προγράμματος διαστημικών λεωφορείων, Γουέην Χέηλ, δήλωσε ότι αρκετά σημεία στο εξωτερικό της ατράκτου χρειάζονται επισκευή και ότι οι ζημίες είναι οι χειρότερες που έχει ποτέ δεί να προξενούνται από χαλάζι.

    Το Ατλαντίς με 6μελές πλήρωμα θα μεταφέρει ηλιακό πλέγμα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ενώ οι αστροναύτες του θα πραγματοποιήσουν τρεις διαστημικούς περιπάτους για να εκτελέσουν επισκευές.

    [05] Μακόνελ: Το Πακιστάν θα μπορούσε να καταβάλλει κι άλλες προσπάθειες κατά των Ταλεμπάν

    28-02-2007

    Μάικ Μακόνελ

    Ο διευθυντής των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, Μάικ Μακόνελ, δήλωσε ότι το Πακιστάν θα μπορούσε να καταβάλλει εντονότερες προσπάθειες για την καταδίωξη των μαχητών της αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν, που έχουν βάσεις τους κατά μήκος των συνόρων με το Αφγανιστάν.

    Ο κ. Μακόνελ δήλωσε ενώπιον αρμόδιας επιτροπής της αμερικανικής γερουσίας την Τρίτη ότι ο Πακιστανός πρόεδρος, Περβέζ Μουσάραφ, προσπαθεί να ισορροπήσει τις αμερικανικές ανησυχίες για θέματα ασφάλειας, με τις εσωτερικές πολιτικές του σκοπιμότητες, ενώ έχει ορίσει την διεξαγωγή εκλογών αργότερα φέτος. Ο κ. Μακόνελ είπε επίσης ότι έχει αρνητικές επιπτώσεις η στρατηγική του Πακιστάν υπογραφής συμφωνιών ειρήνης με φυλάρχους που υποστηρίξουν τους Ταλιμπάν.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι μαχητές των Ταλιμπάν και της αλ Κάιντα χρησιμοποιούν τις απομακρυσμένες περιοχές κατά μήκος των συνόρων Πακιστάν-Αφγανιστάν σαν καταφύγια, για να εξαπολύουν διασυνοριακές επιθέσεις κατά αμερικανικών και συμμαχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν. Πάντως, ο πρόεδρος Μουσάραφ λέει ότι η κυβέρνησή του κάνει ότι μπορεί για να διαλύσει τα προπύργια των τρομοκρατών.

    [06] Διεθνείς χρηματιστηριακοί κλυδωνισμοί

    28-02-2007

    Σημαντικές πτωτικές τάσεις επικρατούν σήμερα το πρωί στα χρηματιστήρια της Ασίας κατά την έναρξη των συναλλαγών μετά την πτώση της αμερικανικής χρηματαγοράς τη Τρίτη. Ο Ιαπωνικός δείκτης Νίκκεϊ χάνει περίπου το 4% της αξίας του σήμερα το πρωί. Επίσης οι χρηματαγορές της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας ανέφεραν πτώση της τάξης του 3%, ενώ το χρηματηστήριο της Μαλαισίας ανέφερε πτώση του 5%.

    Την Τρίτη, δραστική πτώση της Κινεζικής χρηματαγοράς κατά 9%, η μεγαλύτερη εδώ και 10 χρόνια, προκάλεσε κλυδωνισμούς στη Ουώλ Στρήτ. Αναλυτές δηλώνουν ότι οι επενδυτές άρχισαν να ξεφορτώνονται μετοχές τους λόγω ανησυχιών ότι το Πεκίνο σχεδιάζει αυστηρά μέτρα ελέγχου της διευρυνόμενης Κινεζικής οικονομίας. Και οι τρεις αμερικανικοί δείκτες κατακρημνίστηκαν την Τρίτη, διαγράφοντας όλα τα κέρδη τους μέχρι στιγμής φέτος.

    Ο δείκτης Ντάου Τζόουνς υποχώρησε 415 μονάδες, δηλαδή άνω του 3%, κλείνοντας στις δώδεκα χιλιάδες διακόσιες δέκα επτά. Ο δείκτης Ες εντ Πή έχασε 50 μονάδες, στις χίλιες τριακόσιες ενενήντα εννέα. Ο δείκτης Νάσντακ υποχώρησε 97 μονάδες, δηλαδή σχεδόν 4%, στις δύο χιλιάδες τετρακόσιες οκτώ.

    Η εμπιστοσύνη των επενδυτών κλονίστηκε ακόμη περισσότερο την Τρίτη μετά από ανακοίνωση του Αμερικανικού Υπουργείου Εμπορίου για την μεγαλύτερη εδώ και τρεις μήνες πτώση των παραγγελιών διαρκών καταναλωτικών αγαθών. Επίσης τη Δευτέρα ο πρώην επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Άλαν Γκρήνσπαν, προειδοποίησε για ενδεχόμενη ύφεση της αμερικανικής οικονομίας μέχρι το τέλος του χρόνου.

    [07] Ράις: Ιράν και Συρία σε διεθνή διάσκεψη για το Ιράκ

    28-02-2007

    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν μαζί με το Ιράκ και τις γειτονικές προς αυτό χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Ιράν και της Συρίας, σε συνομιλίες για την σταθεροποίηση του Ιράκ. Η κ. Ράις εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τεχεράνη και η Δαμασκός θα εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με το Ιράκ και να εργαστούν για την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή.

    Καταθέτοντας ενώπιον αρμόδιας επιτροπής της γερουσίας, η κ. Ράις δήλωσε ότι αξιωματούχοι που θα εκπροσωπούν τις γειτονικές προς το Ιράκ χώρες, τις ΗΠΑ και τις υπόλοιπες δυνάμεις του συμβουλίου ασφαλείας, θα έχουν συνάντηση στη Βαγδάτη το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου και ότι θα ακολουθήσει υπουργική διάσκεψη ενδεχομένως κατά την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου.

    Η κ. Ράις είπε ότι η βία στο Ιράκ επηρεάζει τις γειτονικές του χώρες και επομένως εκείνες, αλλά και γενικότερα η διεθνής κοινότητα, πρέπει να παίξουν κάποιο ρόλο για να βοηθήσουν την ιρακινή κυβέρνηση να προωθήσει την ειρήνη και την εθνική συμφιλίωση στη χώρα.

    [08] Ιταλία: Ψηφοφορία στη Γερουσία για την κυβέρνηση Πρόντι

    28-02-2007

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ρομάνο Πρόντι, υπεραμύνθηκε της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης του σε ομιλία του τη Τρίτη ενώπιον της Ιταλικής γερουσίας, ενόψει ψήφου εμπιστοσύνης προς την κεντροαριστερή κυβέρνηση του. Ο κ. Πρόντι δήλωσε ότι η Ιταλία βρίσκεται στο κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ αποτελούν 'φυσικό συμπλήρωμα', όπως είπε χαρακτηριστικά, της Ευρώπης.

    Παράλληλα ο κ. Πρόντι παραδέχτηκε την ύπαρξη διαφορετικών απόψεων για το ρόλο της Ιταλίας στο Αφγανιστάν και απευθυνόμενος στην ακροαριστερά του κυβερνητικού του συνασπισμού που αντιτίθεται στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, δήλωσε ότι η στρατιωτική παρουσία δεν αποτελεί την μόνη λύση στη χώρα αυτή. Η ψήφος εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση Πρόντι έχει προγραμματιστεί για σήμερα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 1 March 2007 - 2:18:22 UTC