Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-03-16

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπεγράφη η συμφωνία για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη
  • [02] Κυβέρνηση εθνικής ενότητας σχημάτισαν Χαμάς και Φατάχ
  • [03] Η Γερουσία απορρίπτει πρόταση Δημοκρατικών για απόσυρση από Ιράκ
  • [04] Ο πρόεδρος του Ιράν ζητά να μιλήσει στο Συμβούλιο Ασφάλειας
  • [05] Μπάουτσερ: Οικονομική βοήθεια σε απομονωμένες περιοχές του Πακιστάν
  • [06] Η Κυπριακή Βουλή ενέκρινε την ένταξη στην ΟΝΕ
  • [07] Απόρριψη ψηφίσματος για την γενοκτονία των Αρμενίων ζητά ο Φρηντ από το αμερικανικό Κογκρέσο
  • [08] Αθήνα: Χωρίς επεισόδια το τελευταίο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο
  • [09] Έκδοση βίζας για τον πρόεδρο του Ιράν
  • [10] Πέντε ακόμη Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Ιράκ
  • [11] Αισιόδοξος ο Ελ Μπαραντέι για τις εξελίξεις στη Βόρεια Κορέα
  • [12] Ο Λευκός Οίκος αποκλείει επαφές με τη νέα Παλαιστινιακή κυβέρνηση
  • [13] H Γερουσία επικυρώνει περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ

  • [01] Υπεγράφη η συμφωνία για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη

    16-03-2007

    Πούτιν, Καραμανλής και Στανίσεφ κατά την υπογραφή της συμφωνίας.

    Η Ελλάδα, η Ρωσία και η Βουλγαρία υπέγραψαν συμφωνία κατασκευής διαβαλκανικού αγωγού πετρελαίου για την μεταφορά Ρωσικού πετρελαίου από το Βουλγαρικό λιμάνι Μπουργκάς στη Μαύρη Θάλασσα, στο Ελληνικό λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Μετά από 15 χρόνια καθυστερήσεων ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής και ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Σεργκέι Στανίσεφ, παρακολούθησαν τους υπουργούς οικονομίας και ανάπτυξης των χωρών τους να υπογράφουν την συμφωνία την Πέμπτη στην Αθήνα. Ο κ. Πούτιν χαιρέτησε την συμφωνία λέγοντας σε δημοσιογράφους ότι ολόκληρη η Ευρώπη θα ωφεληθεί από τον εν λόγω αγωγό.

    Από τη πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, δήλωσε ότι η Αμερικανική πλευρά 'δεν έχει κανένα πρόβλημα με συμφωνίες που προωθούν την διαφοροποίηση των ενεργειακών προμηθευτών της Ευρώπης και των τρόπων μεταφοράς ενεργειακών προϊόντων. Και αυτός ο αγωγός ξεκάθαρα συντελεί σ' αυτό. Υπάρχουν και άλλες προτάσεις για αγωγούς και είναι σημαντικό οι χώρες της Ευρώπης, καθώς και οι προμηθευτές ενέργειας, όπως η Ρωσία και άλλες χώρες του Καυκάσου, να ενεργήσουν σε πνεύμα συνεργασίας και με βάση τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς'. Ο 280 χιλιομέτρων αγωγός θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2010.

    [02] Κυβέρνηση εθνικής ενότητας σχημάτισαν Χαμάς και Φατάχ

    16-03-2007

    O πρωθυπουργός Ισμαήλ Χανίγιε, της Χαμάς με τον υπηρεσιακό αναπληρωτή πρωθυπουργό, Αζάμ αλ Αχμέντ, της Φατάχ.

    Μετά από μήνες διαβουλεύσεων, οι αντιμαχόμενες φατρίες των Παλαιστινίων, Χαμάς και Φατάχ, σχημάτισαν κυβέρνηση εθνικής ενότητας, αλλά το Ισραήλ την απέρριψε με το αιτιολογικό ότι δεν αναγνωρίζει το Εβραϊκό κράτος. Την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός Ισμαήλ Χανίγιε, της Χαμάς, υπέβαλε τον κατάλογο του υπουργικού του συμβουλίου στον πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, της Φατάχ. Η σχετική ψηφοφορία εμπιστοσύνης θα διεξαχθεί στο κοινοβούλιο το Σάββατο.

    Οι Παλαιστίνιοι ελπίζουν ότι η συμφωνία θα δώσει τέλος σε μήνες ενδοπαλαιστινιακής βίας και ιδιαίτερα ζημιογόνο οικονομικό εμπάργκο της Δύσης προς την Παλαιστινιακή Αρχή. Αλλά Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Εβραϊκό κράτος δεν θα αναπτύξει καμία επαφή με την νέα κυβέρνηση και ζήτησαν απ' την διεθνή κοινότητα να μην την αναγνωρίσει.

    Το Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα σχολιάσουν την νέα Παλαιστινιακή κυβέρνηση έως ότου υπάρξει καλύτερη κατανόηση της πλατφόρμας της. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μπούς ελπίζει πως η Παλαιστινιακή κυβέρνηση θα τιμήσει τα αιτήματα του διεθνούς Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή, που ζητά από την Παλαιστινιακή Αρχή να αναγνωρίσει το Ισραήλ και να αποκηρύξει την βία.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι θα υιοθετήσει 'επιφυλακτική' στάση προς την νέα Παλαιστινιακή κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Εκπρόσωπος της ΕΕ δήλωσε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να αποφασιστεί το αν θα αποκατασταθεί η απ' ευθείας βοήθεια προς την Παλαιστινιακή Αρχή και επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει πρώτα να αξιολογήσει το πρόγραμμα και τις ενέργειες της νέας Παλαιστινιακής κυβέρνησης. Πάντως η Ρωσία χαιρέτησε τον σχηματισμό της κυβέρνησης εθνικής ενότητας εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα δώσει τέλος στις ενδοπαλαιστινιακές βιαιότητες. Άραβες ηγέτες χαιρέτησαν την ανακοίνωση σχηματισμού νέας Παλαιστινιακής κυβέρνησης.

    [03] Η Γερουσία απορρίπτει πρόταση Δημοκρατικών για απόσυρση από Ιράκ

    16-03-2007

    Με 50 ψήφους έναντι 48 η Αμερικανική Γερουσία απέρριψε την Πέμπτη πρόταση των Δημοκρατικών για την απόσυρση των Αμερικανικών δυνάμεων απ' το Ιράκ μέχρι το Μάρτιο του 2008. Για να εγκριθεί το μέτρο θα έπρεπε να είχε συγκεντρώσει τουλάχιστον 60 ψήφους. Ο Λευκός Οίκος είχε απειλήσει με βέτο αν η πρόταση εγκρινόταν απ' τη Γερουσία. Πάντως η Επιτροπή Κατανομής Πόρων της Αμερικανικής Βουλής ενέκρινε κονδύλια 124 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον πόλεμο στο Ιράκ. Όμως στο εν λόγω μέτρο τίθεται και προθεσμία για την απόσυρση των Αμερικανικών δυνάμεων μέχρι το Σεπτέμβριο του 2008. Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Δημοκρατικός Ντέηβιντ Όμπυ, δήλωσε ότι το μέτρο στέλνει μήνυμα στην πολιτική ηγεσία του Ιράκ ότι θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της χώρας της.

    Σε άλλες εξελίξεις, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι 4 στρατιώτες του σκοτώθηκαν και δύο άλλοι τραυματίστηκαν από εκρήξεις δύο βομβών στην ανατολική Βαγδάτη, καθώς οι στρατιώτες επέστρεφαν από επιχείρηση ασφάλειας. Επίσης έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου κοντά σε φυλάκιο ελέγχου του Ιρακινού στρατού κόστισε τη ζωή σε 8 άτομα και τραυμάτισε 25 άλλα σε συνοικία Σιιτών της Βαγδάτης.

    Εξάλλου, το Αμερικανικό Πεντάγωνο δήλωσε ότι οι τελευταίοι τρεις μήνες του 2006 ήταν οι αιματηρότεροι στο Ιράκ, από το 2003. Έκθεση του Πενταγώνου αναφέρει ότι ο αριθμός των επιθέσεων κάθε εβδομάδα κατά τους μήνες αυτούς, έφθανε τις 900 και ότι αν και οι περισσότερες είχαν ως στόχο τους τις συμμαχικές δυνάμεις, τελικά τα περισσότερα θύματα ήταν Ιρακινοί πολίτες. Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι η βία συνεχίζεται στη Βαγδάτη και τις τρεις γειτονικές της επαρχίες Ντιγιάλα, αλ Αμπάρ και Σαλάχ αλ Ντίν. Στα πλαίσια συνέντευξής του προς τον τηλεοπτικό σταθμό του Πενταγώνου, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέητς επεσήμανε ότι η βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας στο Ιράκ αποτελεί κύρια προτεραιότητα. Το Πεντάγωνο λέει επίσης ότι η ιρανική υποστήριξη προς Σιιτικές ομάδες, εντείνει τις ταραχές στο Ιράκ και επισημαίνει ότι στην ιρανική υποστήριξη συμπεριλαμβάνεται η διοχέτευση φονικών όπλων, εκπαίδευσης, οικονομικής βοήθειας και τεχνικής υποστήριξης προς τις ομάδες αυτές.

    [04] Ο πρόεδρος του Ιράν ζητά να μιλήσει στο Συμβούλιο Ασφάλειας

    16-03-2007

    Ντουμισάνι Κουμάλο

    Ο εκ περιτροπής Πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφάλειας των ΗΕ, Νοτιοαφρικανός Ντουμισάνι Κουμάλο, δήλωσε ότι ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ ζήτησε να μιλήσει στο διεθνή οργανισμό, όταν συνέλθει για να ψηφίσει σχέδιο νέων κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Ο κ. Κουμάλο δήλωσε ότι έλαβε σχετική επιστολή την Πέμπτη από τον πρέσβη του Ιράν στα ΗΕ και επεσήμανε ότι το Συμβούλιο Ασφάλειας πρέπει τώρα να αποφασίσει αν θα εγκρίνει το αίτημα του Ιρανού προέδρου. Ο κ. Κουμάλο δήλωσε ότι σήμερα θα συζητήσει το θέμα με τα άλλα 14 μέλη του Συμβουλίου. Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ στα ΗΕ, Αλεχάντρο Γούλφ, δήλωσε ότι αποτελεί ειρωνεία το γεγονός ότι ένας άνθρωπος που έχει δηλώσει ότι δεν τρέφει κανένα σεβασμό για το Συμβούλιο Ασφάλειας, τώρα ζητά να μιλήσει ενώπιον του.

    Την Πέμπτη, τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας και η Γερμανία ανακοίνωσαν συμφωνία μεταξύ τους αναφορικά με σχέδιο ψηφίσματος για την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν.

    [05] Μπάουτσερ: Οικονομική βοήθεια σε απομονωμένες περιοχές του Πακιστάν

    16-03-2007

    Ρίτσαρντ Μπάουτσερ

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, που είχε συνάντηση την Πέμπτη στην Ισλαμαμπάντ με τον πρόεδρο του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να δώσουν, μέσα στα επόμενα 5 χρόνια, οικονομική βοήθεια 750 εκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη απομονωμένων περιοχών του Πακιστάν, στα σύνορα με το Αφγανιστάν. Ο κ. Μπάουτσερ υποβάθμισε τις πληροφορίες για διένεξη μεταξύ Ουάσινγκτον και Ισλαμαμπάντ, λέγοντας ότι και οι δύο κυβερνήσεις επιθυμούν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

    Αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον εξέφρασαν ανησυχία ότι ο κ. Μουσάραφ δεν έχει κάνει αρκετά για να σταματήσει τους μαχητές Ταλιμπάν και τους τρομοκράτες της αλ Κάιντα, που δρουν στις απόμακρες αυτές περιοχές. Πιστεύεται ότι εξτρεμιστές έχουν τις βάσεις τους κοντά στα σύνορα και από εκεί εκτοξεύουν επιθέσεις εντός του Αφγανιστάν.

    [06] Η Κυπριακή Βουλή ενέκρινε την ένταξη στην ΟΝΕ

    16-03-2007

    Το Κοινοβούλιο της Κύπρου ενέκρινε τελικά το νομοθετικό πλαίσιο για την υιοθέτηση του ενιαίου Ευρωπαϊκού νομίσματος. Με 36 ψήφους έναντι 15, η Κυπριακή Βουλή ενέκρινε την ένταξη της χώρας στην Ευρωζώνη.

    Πάντως ακόμη και πριν την ψηφοφορία της Πέμπτης η Κυπριακή κυβέρνηση είχε αρχίσει να προετοιμάζει τους πολίτες για την μετάβαση απ' την Κυπριακή Λίρα στο Ευρώ.

    [07] Απόρριψη ψηφίσματος για την γενοκτονία των Αρμενίων ζητά ο Φρηντ από το αμερικανικό Κογκρέσο

    16-03-2007

    Ντάνιελ Φρηντ

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ντάνιελ Φρηντ, παρότρυνε το Αμερικανικό Κογκρέσο να απορρίψει ψήφισμα που χαρακτηρίζει γενοκτονία τους θανάτους ενάμιση εκατομμυρίου Αρμενίων επί εποχής Οθωμανικής αυτοκρατορίας και κατά το διάστημα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο κ. Φρηντ δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπους δεν αμφισβητεί, ούτε υποβιβάζει τους θανάτους αυτούς, όμως πιστεύει ότι το εν λόγω ψήφισμα δεν πρόκειται να βοηθήσει την Τουρκία να συμφιλιωθεί με το οδυνηρό της παρελθόν, ή με την Αρμενία. Όπως είπε, η απόφαση για την τραγωδία αυτή του 1915, θα πρέπει να εναπόκειται σε ιστορικούς, φιλοσόφους και τον απλό λαό και όχι σε πολιτικούς.

    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, καθώς και ο υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέητς, έχουν προειδοποιήσει επίσης ότι το νομοσχέδιο που πρότεινε η Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων, σε περίπτωση έγκρισής του, θα μπορούσε να βλάψει σοβαρά τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία.

    [08] Αθήνα: Χωρίς επεισόδια το τελευταίο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

    16-03-2007

    Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο κατά μεταρρυθμίσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πραγματοποιήθηκε και πάλι την Πέμπτη στην Αθήνα με τη συμμετοχή χιλιάδων φοιτητών και καθηγητών. Παρατηρητές ανέφεραν ότι η τελευταία αυτή διαδήλωση διεξήχθη σε ηρεμότερη ατμόσφαιρα σε σύγκριση με αυτή της περασμένης εβδομάδας στη διάρκεια της οποίας είχαν τραυματιστεί 20 άτομα.

    Το νομοσχέδιο εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων εγκρίθηκε απ' την Ελληνική Βουλή την περασμένη εβδομάδα και προβλέπει ελέγχους στα κονδύλια χρηματοδότησης πανεπιστημιακών σχολών καθώς και περιορισμούς του πανεπιστημιακού ασύλου. Οι αρχές ανέφεραν περίπου 40 συλλήψεις.

    [09] Έκδοση βίζας για τον πρόεδρο του Ιράν

    16-03-2007

    Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ

    Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα επισπεύσει τη διαδικασία έκδοσης βίζας στον Προέδρο του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ώστε να μεταβεί εγκαίρως στη Νέα Υόρκη για να μιλήσει στο Συμβούλιο Ασφάλεια των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ, Σον Μακόρμακ, δήλωσε σήμερα ότι το σχετικό αίτημα του ιρανού ηγέτη μάλλον θα ικανοποιηθεί βάσει των υποχρεώσεων που έχουν αναλάβει οι ΗΠΑ ως χώρα που φιλοξενεί την έδρα του διεθνούς οργανισμού. Ο πρόεδρος του Ιράν ζήτησε να μιλήσει στο Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ όταν αυτό θα συνέλθει για να ψηφίσει σχέδιο νέων κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης, λόγω της συνεχιζόμενης άρνησης από μέρους της τελευταίας να διακόψει το πρόγραμμά της εμπλουτισμού ουράνιου.

    Αργά την Παρασκευή, το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε το αίτημα του κ. Αχμαντινετζάντ να μιλήσει στα Ηνωμένα Έθνη. Εξάλλου, ο κ. Μακόρμακ εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Ιρανός ηγέτης θα χρησιμοποιήσει την ευκαιρία αυτή για να αποδεχτεί την διακοπή του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης και την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    [10] Πέντε ακόμη Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Ιράκ

    16-03-2007

    Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ αναφέρουν ότι 5 αμερικανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στο Ιράκ την Πέμπτη, συμπεριλαμβανόμενων τεσσάρων οι οποίοι σκοτώθηκαν από βόμβα τοποθετημένη σε οδόστρωμα. Επίσης άλλοι δύο τραυματίστηκαν από έκρηξη στην ανατολική Βαγδάτη.

    Σε άλλες εξελίξεις την Παρασκευή ένα άτομο σκοτώθηκε από βλήμα όλμου στη συνοικία Ζαφαρανίγια της νότιας Βαγδάτη, ενώ στο Κιρκούκ, στο βόριο τμήμα της χώρας, δύο αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους από βόμβα τοποθετημένη στο οδόστρωμα.

    Επίσης ο Βρετανικός στρατός επιβεβαίωσε απόδραση από κρατητήριο που βρίσκεται υπό τον έλεγχό του κοντά στη Βασόρα. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρώυτερς 10 κρατούμενοι απέδρασαν από εκεί στις αρχές της εβδομάδας αλλάζοντας ρούχα με άτομα που ήρθαν να τους επισκεφτούν.

    [11] Αισιόδοξος ο Ελ Μπαραντέι για τις εξελίξεις στη Βόρεια Κορέα

    16-03-2007

    Μωχάμεντ ελ Μπαραντέι

    Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μωχάμεντ ελ Μπαραντέι, δήλωσε ότι αισιοδοξεί πως επιθεωρητές του διεθνούς οργανισμού θα επιστρέψουν μάλλον τον ερχόμενο μήνα στη Βόρειο Κορέα. Ο κ. ελ Μπαραντέι πρόσθεσε ότι ελπίζει η Πιονγιάνγκ να τηρήσει τη συμφωνία για αφοπλισμό που συνάφθηκε τον περασμένο μήνα στις εξαεθνείς συνομιλίες.

    Στα πλαίσια της ιστορικής αυτής συμφωνίας η Βόρειος Κορέα υποσχέθηκε να κλείσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της και να επιτρέψει επισκέψεις από μέρους επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας μέχρι τις 13 Απριλίου, όπότε και εκπνέει η προθεσμία. Σε αντάλλαγμα η Πιονγιάνγκ θα λάβει βοήθεια και άλλα διπλωματικά οφέλη.

    Οι δηλώσεις αυτές του κ, ελ Μπαραντέι έγιναν καθώς οι χώρες που συμμετέχουν στις εξαεθνείς συνομιλίες ετοιμάζονται για νέο γύρο διαπραγματεύσεων τη Δευτέρα για τα πυρηνικά όπλα της Πιονγιάνγκ.

    [12] Ο Λευκός Οίκος αποκλείει επαφές με τη νέα Παλαιστινιακή κυβέρνηση

    16-03-2007

    Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς με τον Ισμαήλ Χανίγιε της Χαμάς

    Ο Λευκός Οίκος λέει ότι δεν θα έχει απευθείας επαφές με μία Παλαιστινιακή κυβέρνηση η οποία δεν απαρνείται τη βία και δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τόνυ Σνόου δήλωσε στην Ουάσιγκτον ότι οι ΗΠΑ αποδέχονται αποτελέσματα των δημοκρατικών εκλογών στα Παλαιστινιακά εδάφη, αλλά δεν θα έχουν απευθείας σχέσεις με μία κυβέρνηση που δεν αποδέχεται τους όρους τους οποίους έθεσε το Κουαρτέτο για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Το Κουαρτέτο, το οποίο απαρτίζουν οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Ηνωμένα Έθνη και η Ρωσία, απαιτεί από τη μουσουλμανική εξτρεμιστική οργάνωση Χαμάς να αποδεχτεί προγενέστερες ειρηνευτικές συμφωνίες.

    Μετά από μήνες διαβουλεύσεων, οι αντιμαχόμενες φατρίες των Παλαιστινίων, Χαμάς και Φατάχ, σχημάτισαν κυβέρνηση εθνικής ενότητας που αναμένεται ότι θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή το Σαββατοκύριακο.

    Οι παλαιστίνιοι ελπίζουν ότι η συνεργασία Χαμάς-Φατάχ θα καταστείλει τις συγκρούσεις ανάμεσα σε μέλη των δύο φατριών και θα άρει την απαγόρευση παροχής Δυτικής βοήθειας προς την Παλαιστινιακή Αρχή. Το Ισραήλ έχει ήδη απορρίψει τη νέα Παλαιστινιακή κυβέρνηση λόγω της άρνησής της να αναγνωρίσει το εβραϊκό κράτος και ζητά από τη διεθνή κοινότητα να πράξει το ίδιο.

    [13] H Γερουσία επικυρώνει περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ

    16-03-2007

    Η Αμερικανική Γερουσία ενέκρινε τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Το σχετικό ψήφισμα που ενέκρινε ανοίγει το δρόμο για την ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία της Αλβανίας, της Κροατίας, της Γεωργίας, της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ουκρανίας. Το ψήφισμα επίσης αναγνωρίζει ότι οι πέντε αυτές χώρες πληρούν τις προϋποθέσεις για να λάβουν βοήθεια από τις ΗΠΑ στα πλαίσια της ενταξιακής τους πορείας. Επίσης ζητά από τους συμμάχούς του ΝΑΤΟ να συνεργαστούν με τις ΗΠΑ για την προώθηση της ασφάλειας και την διεύρυνση της συμμαχίας.

    Παρόμοιο ψήφισμα είχε εγκρίνει στις αρχές Μαρτίου και η Βουλή των Αντιπροσώπων.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 17 March 2007 - 2:18:19 UTC