Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-05-02

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διαδήλωση κατά θανάτων αμάχων στο ανατολικό Αφγανιστάν
  • [02] Μειώθηκε η ελευθέρια του τύπου σ' ολόκληρο τον κόσμο
  • [03] Βέτο άσκησε ο πρόεδρος Μπους
  • [04] Διερευνάται ο θάνατος του ηγέτη της αλ Κάιντα στο Ιράκ

  • [01] Διαδήλωση κατά θανάτων αμάχων στο ανατολικό Αφγανιστάν

    02-05-2007

    Εκατοντάδες Αφγανοί έκαψαν ομοίωμα του προέδρου Μπούς στα πλαίσια διαδηλώσεων για τρίτη κατά σειρά μέρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους θανάτους αμάχων από Αμερικανούς στρατιώτες.

    Οι διαδηλωτές διέκοψαν για λίγο την κυκλοφορία στην κύρια οδική αρτηρία της ανατολικής επαρχίας Νανγκαρχάρ, όπου 6 άτομα σκοτώθηκαν σε έφοδο συμμαχικών και Αφγανικών δυνάμεων τη Κυριακή. Οι συμμαχικές δυνάμεις δηλώνουν ότι μεταξύ των νεκρών ήταν και 4 εξτρεμιστές, αλλά οι κάτοικοι της περιοχής επιμένουν ότι και τα 6 θύματα ήταν άμαχοι.

    Στο μεταξύ, σε διάσκεψη δωρητών για το Αφγανιστάν συμφωνήθηκε να προσληφθούν άλλες 20 χιλιάδες αστυνομικοί για την αντιμετώπιση των Ταλεμπάν στον νότο.

    [02] Μειώθηκε η ελευθέρια του τύπου σ' ολόκληρο τον κόσμο

    02-05-2007

    Ετήσια έκθεση της οργάνωσης, Φρήντομ Χάους, που εδρεύει στις ΗΠΑ αναφέρει ότι η ελευθερία του τύπου σ' ολόκληρο τον κόσμο έχει μειωθεί λόγω πραξικοπημάτων, καταπιεστικών κυβερνήσεων και τη δολοφονία δημοσιογράφων. Η μη κυβερνητική οργάνωση στη έκθεσή της, που δόθηκε τη Τρίτη στη δημοσιότητα, επισημαίνει αυτό που χαρακτήρισε ως ανησυχητικές τάσεις σ' ολόκληρο τον κόσμο, ειδικά στην Ασία, στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και τη Λατινική Αμερική.

    Η έκθεση αναφέρει ότι οι πιο σοβαρές παραβιάσεις της ελευθερίας σημειώθηκαν σε χώρες όπως η Ταϊλάνδη, η Σρι Λάνκα και το Πακιστάν λόγω πολιτικής αστάθειας. Σύμφωνα με το Φρήντομ Χάους η Βενεζουέλα, η Αργεντινή και η Βραζιλία ήταν χώρες όπου σημειώθηκε συρρίκνωση της ελευθέριας του τύπου λόγω κρατικού παρεμβατισμού και επιδεινούμενων συνθηκών ασφάλειας. Οι χώρες με το χειρότερο ιστορικό στον τομέα της ελευθερίας του τύπου είναι η Βιρμανία, η Κούβα, η Λιβύη, η Βόρειος Κορέα και το Τουρκμενιστάν.

    Η έκθεση του Φρηντόμ Χάους επίσης προειδοποιεί για την αύξηση των περιορισμών πρόσβασης στο διαδίκτυο, λέγοντας ότι η Κίνα, το Βιετνάμ και το Ιράν συνεχίσουν να καταδικάζουν και να φυλακίζουν μεγάλους αριθμούς δημοσιογράφων και 'αντιφρονούντων του κυβερνοχώρου'.

    [03] Βέτο άσκησε ο πρόεδρος Μπους

    02-05-2007

    Ο πρόεδρος Μπους άσκησε βέτο κατά έκτακτου νομοσχεδίου χρηματοδότησης των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, που έθετε χρονοδιάγραμμα για την απόσυρσή τους από το Ιράκ. Σε ομιλία του προς το έθνος την Τρίτη, ο κ. Μπούς επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο αντικαθιστά την κρίση των στρατιωτικών διοικητών με την γνώμη των μελών του Κογκρέσου και προβλέπει 'τεχνητή και μη ευέλικτη' διορία για απόσυρση, που οριοθετεί ημερομηνία ήττας. Ο κ. Μπούς ζήτησε από το ελεγχόμενο απ' τους Δημοκρατικούς Κογκρέσο να αφήσει κατά μέρος την πολιτική και να δώσει στα στρατεύματα την υποστήριξη που χρειάζονται.

    Λίγα λεπτά αργότερα, ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, απάντησε στο βέτο, προειδοποιώντας ότι δεν πρόκειται να σταματήσει τους Δημοκρατικούς από την προσπάθειά τους να αλλάξουν την πορεία του πολέμου. Η πρόεδρος της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων επέκρινε και εκείνη την κίνηση του κ. Μπούς, λέγοντας ότι το νομοσχέδιο υποστηρίζει τις ένοπλες δυνάμεις και δίνει στον πρόεδρο περισσότερα κονδύλια από όσα είχε ζητήσει. Η κ. Πελόσι τόνισε ότι ο πρόεδρος Μπούς ζητά από το Κογκρέσο μία λευκή επιταγή, αλλά δεν πρόκειται να του δοθεί κάτι τέτοιο.

    [04] Διερευνάται ο θάνατος του ηγέτη της αλ Κάιντα στο Ιράκ

    02-05-2007

    Αμπού Αγιούμπ αλ Μάσρι

    Ιρακινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπαθούν να επιβεβαιώσουν τις πληροφορίες ότι ο ηγέτης της οργάνωσης αλ Κάιντα στο Ιράκ, Αμπού Αγιούμπ αλ Μάσρι, σκοτώθηκε σε ένοπλη σύγκρουση μεταξύ μελών της ομάδας του. Εκπρόσωπος του ιρακινού υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αλ Μάσρι σκοτώθηκε σε μάχη βόρεια της Βαγδάτης, όμως μία άλλη ιρακινή εξτρεμιστική οργάνωση, το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ, η οποία έχει διασυνδέσεις με την αλ Κάιντα, δήλωσε ότι ο αλ Μάσρι είναι ζωντανός. Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι συνεργάζονται με ιρακινούς ομολόγους τους για να διευκρινιστεί αν σκοτώθηκε ή όχι ο αλ Μάσρι.

    Ο αμερικανός πρέσβης στο Ιράκ, Ράιαν Κρόκερ, δήλωσε ότι ο θάνατός του σίγουρα θα αποτελούσε θετική εξέλιξη, αλλά τόνισε ότι δεν θα σταματούσε τις δραστηριότητες της αλ Κάιντα.

    Στο μεταξύ, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι συμμαχικές δυνάμεις σκότωσαν την Τρίτη 5 τρομοκράτες και συνέλαβαν 20 υπόπτους στη διάρκεια εφόδων με στόχο ανώτερα στελέχη του δικτύου Αλ Κάιντα στο Ιράκ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 3 May 2007 - 1:19:28 UTC