Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-05-30

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Ευρώπη η Κοντολήζα Ράις
  • [02] Ο Λευκός Οίκος προτείνει τον Ρόμπερτ Ζέλλικ για την προεδρία της Παγκόσμιας Τράπεζας
  • [03] 5 Βρετανοί απήχθηκαν στο Ιράκ
  • [04] Κυρώσεις Μπους κατά του Σουδάν
  • [05] Συνεχίζονται οι Ισραηλινές αεροεπιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας
  • [06] Περιοδεία Ράις στην Ευρώπη
  • [07] ΗΠΑ: Σε καραντίνα φορέας σπάνιας μορφής φυματίωσης που ταξίδεψε σε υπερατλαντικές πτήσεις

  • [01] Στην Ευρώπη η Κοντολήζα Ράις

    30-05-2007

    H Kα Ράις

    H υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολήζα Ράις αναχώρησε νωρίτερα την Τρίτη για την Ευρώπη, για να συμμετάσχει σε υπουργική συνάντηση εν όψει της Διάσκεψης των Οκτώ, η οποία αρχίζει την επόμενη εβδομάδα.

    Όπως αναμένεται, η Κα Ράις θα αφιχθεί στις 10 το βράδυ τοπική ώρα στο Βερολίνο, όπου θα έχει συσκέψεις την Τετάρτη που θα εστιαστούν στις προετοιμασίες της Διάσκεψης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Χάιλινγκενταμ, της Γερμανίας, στις 6 Ιουνίου. Τα θέματα που θα συζητηθούν θα είναι η οικονομία, το εμπόριο και οικονομική βοήθεια προς την Αφρική. Οι συμμετέχοντες θα έχουν επίσης συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών του Αφγανιστάν και του Πακιστάν, για να συζητήσουν τον συνεχιζόμενο πόλεμο στο Αφγανιστάν.

    Η Κα Ράις θα λάβει επίσης μέρος σε σύσκεψη του Kουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή. Την Πέμπτη θα μεταβεί στη Βιέννη, όπου θα λάβει μέρος σε μονοήμερο συνέδριο για την προώθηση του ρόλου των γυναικών, ενώ την Παρασκευή θα είναι στη Μαδρίτη, για συνομιλίες με Ισπανούς αξιωματούχους. Το ταξίδι της Κας Ράις στην Ευρώπη θα ολοκληρωθεί στο Λονδίνο, όπου θα έχει συνομιλίες με τον απερχόμενο Βρετανό πρωθυπουργό Τόνυ Μπλαίρ.

    [02] Ο Λευκός Οίκος προτείνει τον Ρόμπερτ Ζέλλικ για την προεδρία της Παγκόσμιας Τράπεζας

    30-05-2007

    Ρόμπερτ Ζέλλικ

    O πρόεδρος Μπους θα προτείνει τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Ζέλλικ, για το αξίωμα του προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας σε αντικατάσταση του νυν προέδρου, Πωλ Γούλφοβιτς, που υπέβαλε παραίτηση μετά από σκάνδαλο που προέκυψε σε βάρος του, λόγω του ρόλου του στην υπόθεση προαγωγής και αύξησης αποδοχών της φίλης του, που επίσης εργάζεται στην Παγκόσμια Τράπεζα.

    Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο κ. Ζέλλικ θα κερδίσει την έγκριση των μελών του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας. Ο κ. Ζέλλικ είναι αυτή τη στιγμή ανώτερο διοικητικό στέλεχος της Νεοϋορκέζικης χρηματοεπενδυτικής εταιρείας Goldman Sachs, ενώ στο παρελθόν έχει διατελέσει εμπορικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ.

    [03] 5 Βρετανοί απήχθηκαν στο Ιράκ

    30-05-2007

    Ένοπλοι που φορούσαν στολές της Ιρακινής αστυνομίας απήγαγαν 5 Βρετανούς πολίτες μετά από έφοδο σε κτήριο του Ιρακινού υπουργείου οικονομικών στη Βαγδάτη. Το Βρετανικό Foreign Office επιβεβαίωσε τις απαγωγές την Τρίτη λέγοντας ότι η Βρετανική πρεσβεία στη Βαγδάτη βρίσκεται σε επείγουσα επαφή με τις Ιρακινές αρχές για να καθορίσει τις λεπτομέρειες της απαγωγής και για την επίλυση του θέματος. Η Καναδική ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας Garda World δήλωσε ότι 4 απ' τους 5 απαχθέντες είναι Βρετανοί πολίτες υπάλληλοι της. Κανείς μέχρι στιγμής δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις απαγωγές.

    Στο μεταξύ, ο Αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι 10 στρατιώτες του σκοτώθηκαν τη Δευτέρα σε επεισόδια στην επαρχία Ντιγιάλα και στη Βαγδάτη. Τουλάχιστον 112 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ το Μάϊο, καθιστώντας τον μήνα αυτό τον πλέον πολύνεκρο για τις Αμερικανικές δυνάμεις φέτος.

    [04] Κυρώσεις Μπους κατά του Σουδάν

    30-05-2007

    Ο πρόεδρος Μπους επέβαλε αυστηρότερες κυρώσεις σε βάρος του Σουδάν με στόχο να αναγκάσει το Χαρτούμ να δώσει τέλος στις βιαιότητες στη περιοχή του Νταρφούρ. Ο κ. Μπους ανακοίνωσε τη Τρίτη ότι οι ΗΠΑ προσέθεσαν άλλες 31 εταιρείες του Σουδάν στον κατάλογο εταιρειών που τους απαγορεύονται να έχουν εμπορικές συνδιαλλαγές με Αμερικανικές επιχειρήσεις. Σε δηλώσεις του προς τη ΦτΑ ο εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών του Σουδάν χαρακτήρισε τις κυρώσεις αδικαιολόγητες και σημείωσε ότι δεν πρόκειται να επιλύσουν τα προβλήματα στο Νταρφούρ. Οι ΗΠΑ και η Βρετανία ζητούν επίσης νέο ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών που θα διευρύνει το εμπάργκο όπλων σε βάρος του Σουδάν.

    Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, αρνήθηκε να σχολιάσει απ' ευθείας τις νέες και προτεινόμενες κυρώσεις. Είπε μόνο ότι χρειάζονται περισσότερες διαπραγματεύσεις με το Χαρτούμ για την αποστολή κοινής ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ και της Αφρικανικής Ένωσης στο Νταρφούρ.

    [05] Συνεχίζονται οι Ισραηλινές αεροεπιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας

    30-05-2007

    Παλαιστινιακές πηγές ανέφεραν ότι δύο μέλη της εξτρεμιστικής οργάνωσης Χαμάς σκοτώθηκαν από Ισραηλινή αεροεπιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας, νωρίς σήμερα το πρωί. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στόχος της επίθεσης ήταν ομάδα ενόπλων σε προσφυγικό καταυλισμό στη βόρεια Γάζα. Εδώ και πάνω από μια εβδομάδα, το Ισραήλ πραγματοποιεί τέτοιες αεροεπιδρομές σε βάρος εξτρεμιστών της Χαμάς που επιτίθενται με ρουκέτες κατά του νότιου Ισραήλ. Περίπου 50 Παλαιστίνιοι, κυρίως εξτρεμιστές, έχουν σκοτωθεί απ' τις Ισραηλινές επιθέσεις, ενώ από τις Παλαιστινιακές επιθέσεις με ρουκέτες έχουν χάσει τη ζωή τους 2 Ισραηλινοί.

    Την Τρίτη, ο Ισραηλινός πρόεδρος Εχούντ Ολμέρτ, δήλωσε ότι σύντομα θα μιλήσει στους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας για την κατάσταση, ενώ ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τον κ. Ολμέρτ την ερχόμενη εβδομάδα.

    [06] Περιοδεία Ράις στην Ευρώπη

    30-05-2007

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, αναχώρησε την Τρίτη για το Βερολίνο, για να συμμετάσχει σε υπουργική διάσκεψη εν όψει της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 8, την άλλη εβδομάδα. Σήμερα η κ. Ράις θα συμμετάσχει σε συσκέψεις που θα εστιαστούν στις προετοιμασίες της συνόδου κορυφής, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Χάιλινγκενταμ, της Γερμανίας στις 6 Ιουνίου. Τα θέματα που θα συζητηθούν θα είναι η οικονομία, το εμπόριο και οικονομική βοήθεια προς την Αφρική. Οι υπουργοί εξωτερικών της Ομάδας των 8 θα συναντηθούν επίσης με τους ομολόγους τους απ' το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, για να συζητήσουν τον συνεχιζόμενο πόλεμο στο Αφγανιστάν.

    Η κ. Ράις θα λάβει επίσης μέρος σε σύσκεψη του κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή. Την Πέμπτη θα μεταβεί στη Βιέννη, όπου θα λάβει μέρος σε μονοήμερο συνέδριο για την προώθηση του ρόλου των γυναικών, ενώ την Παρασκευή θα βρίσκεται στη Μαδρίτη, για συνομιλίες με Ισπανούς αξιωματούχους. Το ταξίδι της κ. Ράις στην Ευρώπη θα ολοκληρωθεί στο Λονδίνο, όπου θα έχει συνομιλίες με τον απερχόμενο Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνυ Μπλέαρ.

    [07] ΗΠΑ: Σε καραντίνα φορέας σπάνιας μορφής φυματίωσης που ταξίδεψε σε υπερατλαντικές πτήσεις

    30-05-2007

    Οι Αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι έβαλαν σε καραντίνα έναν άνδρα που πάσχει από σπάνιο και επικίνδυνο τύπο φυματίωσης και ο οποίος ταξίδεψε σε δύο υπερατλαντικές πτήσεις θέτοντας σε κίνδυνο συνεπιβάτες του.

    Αξιωματούχοι του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών ανακοίνωσαν τη Τρίτη ότι ο συγκεκριμένος άνδρας μπήκε οικειοθελώς σε ειδική ιατρική μονάδα απομόνωσης. Είπαν επίσης ότι προσπαθούν να ειδοποιήσουν επιβάτες που ταξίδεψαν μαζί του σε πτήση της Air France από την Ατλάντα στο Παρίσι στις 12 Μαΐου και σε πτήση των Τσεχικών αερογραμμών από την Πράγα στο Μοντρεάλ του Καναδά στις 24 Μαΐου.

    Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές επιβάτες που κάθονταν πλησιέστερα προς τον ασθενή διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να κολλήσουν την νόσο και προτείνουν την εξέταση των επιβατών.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 31 May 2007 - 1:18:19 UTC