Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-06-15

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] H Ελβετία επέστρεψε αρχαίο άγαλμα του Απόλλωνα
  • [02] Σε κατάσταση έκτατης ανάγκης τα παλαιστινιακά εδάφη
  • [03] Το ΝΑΤΟ μελετά ενδεχόμενη διεύρυνση της αντιπυραυλικής ασπίδας
  • [04] 850 εκατομμύρια λιμοκτονούν
  • [05] Αισιόδοξοι Σαρκοζύ και Καζίνσκι για το μέλλον του ευρωσυντάγματος
  • [06] Iράκ: Βίντεο με εκτελέσεις στρατιωτών και αστυνομικών
  • [07] Λίβανος: Χιλιάδες συμμετείχαν στην κηδεία αντιΣύρου βουλευτή
  • [08] O Παλαιστίνιος πρόεδρος διορίζει νέο πρωθυπουργό
  • [09] Eπίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Αμυνας στο Ιράκ
  • [10] Παρατείνεται η παραμονή των κυανοκράνων των ΗΕ στην Κύπρο
  • [11] Υπουργοί ΝΑΤΟ: Περισσότερα για το Αφγανιστάν
  • [12] Οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Σομαλία
  • [13] Mπερνάρ Κουσνέρ: Η Γαλλία δεν θα μπλοκάρει τις ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας
  • [14] Δημοψήφισμα για την εκλογή του νέου προέδρου, ζητά ο πρόεδρος της Τουρκίας
  • [15] Δέκα νεκροί στο Αφγανιστάν, από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας

  • [01] H Ελβετία επέστρεψε αρχαίο άγαλμα του Απόλλωνα

    15-06-2007

    Γιώργος Βουλγαράκης

    Η Ελλάδα εκφράζει ικανοποίηση για την επιστροφή αγάλματος 1.900 ετών του Απόλλωνα που είχε κλαπεί από χώρο ανασκαφών στη Κρήτη το 1991 και αργότερα εμφανίστηκε στην Ελβετία.

    Ο Υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας, Γιώργος Βουλγαράκης, δήλωσε ότι η επιστροφή του αγάλματος έγινε στα πλαίσια συμφωνίας που υπεγράφη με την Ελβετία το περασμένο μήνα με στόχο την προστασία της Ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Κι άλλες αρχαιότητες θα επιστραφούν στην Ελλάδα σύντομα, δήλωσε ο κ. Βουλγαράκης. Το ακέφαλο άγαλμα του Απόλλωνα θα στεγαστεί προσωρινά στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας.

    [02] Σε κατάσταση έκτατης ανάγκης τα παλαιστινιακά εδάφη

    15-06-2007

    Στρατωττες της Χαμάς στη πολη της Γάζας

    Η εξτρεμιστική Παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς ανακοίνωσε ότι κατέλαβε το αρχηγείο του Παλαιστίνιου προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς, στη Λωρίδα της Γάζας, το τελευταίο προπύργιο της Φατάχ στη περιοχή. Το ραδιόφωνο της Χαμάς ανακοίνωσε τη Πέμπτη ότι οι δυνάμεις της οργάνωσης ελέγχουν τώρα το αρχηγείο του Παλαιστίνιου προέδρου. Ο ίδιος ο κ. Αμπάς βρισκόταν στη Δυτική Όχθη, η οποία ελέγχεται ακόμη απ' την Φατάχ. Στο μεταξύ, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Ισμαήλ Χανίγιε, της Χαμάς χαρακτήρισε την απόφαση του κ. Αμπάς να τον απομακρύνει απ' την κυβέρνηση εθνικής ενότητας, 'απερίσκεπτη'.

    Σε δηλώσεις του νωρίς σήμερα το πρωί στην Παλαιστινιακή τηλεόραση ο κ. Χανίγιε επεσήμανε ότι η κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα συνεχίσει να εργάζεται όσο καλύτερα μπορεί για τον Παλαιστινιακό λαό. Τουλάχιστον 90 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες μέρες από σφοδρές μάχες μεταξύ Χαμάς και Φατάχ.

    Μαχμούντ Αμπάς

    Εξάλλου, η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι o Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, έχει την πλήρη υποστήριξη της Ουάσιγκτον στην προσπάθεια του να δώσει τέλος στις εχθροπραξίες μεταξύ της Φατάχ και της αντιπάλου της Χαμάς. Η κ.Ράις επεσήμανε ότι ο κ. Αμπάς έχει το δικαίωμα σαν πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής να διαλύσει την κυβέρνηση εθνικής ενότητας και να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η κ. Ράις επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Αμπάς την Πέμπτη λίγο πριν την έκδοση του διατάγματος του.

    Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, δήλωσε ότι η κ. Ράις και άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι διεξάγουν έκτακτες διαβουλεύσεις με Άραβες ηγέτες για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να χορηγηθεί υποστήριξη προς τον κ. Αμπάς. Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών μίλησε με τον Αιγύπτιο ομόλογο της για το πώς η χώρα του θα εντείνει τους ελέγχους στα σύνορα της με τη Γάζα για να αποφευχθεί παράνομη διακίνηση όπλων προς την Χαμάς.

    [03] Το ΝΑΤΟ μελετά ενδεχόμενη διεύρυνση της αντιπυραυλικής ασπίδας

    15-06-2007

    Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ ζήτησαν την διεξαγωγή ειδικής μελέτης σε σχέση με αμυντικό σύστημα κατά πυραύλων μικρού βεληνεκούς για την προστασία χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, που δεν καλύπτονται από το προτεινόμενο αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα που οι ΗΠΑ θέλουν να εγκαταστήσουν στην Πολωνία και την Τσεχία. Η τελική απόφαση για την κατασκευή του Νατοϊκού συστήματος αναμένεται να ληφθεί στην διάσκεψη κορυφής της συμμαχίας που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2008 στην Ρουμανία.

    Οι συνομιλίες της Πέμπτης στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες αποτελούν την πρώτη φορά που τα 26 μέλη της συμμαχίας συζήτησαν επισήμως την αντιπυραυλική ασπίδα, στην οποία αντιτίθεται η Ρωσία. Σύμφωνα με την πρόταση, οι ΗΠΑ θα αναπτύξουν 10 αναχαιτιστές πυραύλων στην Πολωνία, που θα καθοδηγούνται από ραντάρ που θα τοποθετηθούν στην Τσεχία.

    Η μελέτη για την διεύρυνση του συστήματος αποφασίστηκε μετά από παράπονα 4 μελών του ΝΑΤΟ, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας, ότι δεν καλύπτονται πλήρως από το Αμερικανικό σύστημα. Αμερικανοί και Νατοϊκοί αξιωματούχοι μελετούν επίσης Ρωσική πρόταση για κοινή βάση ραντάρ ΗΠΑ-Ρωσίας, στο Αζερμπαϊτζάν.

    [04] 850 εκατομμύρια λιμοκτονούν

    15-06-2007

    Διανομή τροφής στη Βόρειο Κορέα

    Εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών δηλώνουν ότι η διεθνής κοινότητα απέτυχε να τηρήσει την υπόσχεση της για εξάλειψη της πείνας σε διεθνές επίπεδο. Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΕ σε θέματα επισιτισμού, Τζην Ζήγκλερ, δήλωσε στη ΦτΑ ότι η πείνα σ' ολόκληρο τον κόσμο αυξάνεται με καταστροφικό ρυθμό επηρεάζοντας πάνω από 850 εκατομμύρια ανθρώπους το 2006. Ο κ. Ζήγκλερ επεσήμανε ότι είναι ντροπή άνθρωποι να αρρωσταίνουν και να πεθαίνουν από πείνα σε ένα κόσμο που διαθέτει αρκετούς πόρους για τη σίτιση όλων.

    Ο εμπειρογνώμονας των ΗΕ κατέθεσε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των ΗΕ στη Γενεύη, έκθεση για τον υποσιτισμό στο πλανήτη μας. Η έκθεση εκφράζει ανησυχία για σοβαρές ελλείψεις τροφίμων στην περιοχή Νταρφούρ στο Σουδάν, το Κονγκό, το Κέρας της Αφρικής και τη Βόρεια Κορέα. Καταλήγοντας ο κ. Ζήγκλερ ζήτησε από το Συμβούλιο την θεσμοθέτηση διεθνούς νομοθεσίας που να προβλέπει άσυλο για πρόσφυγες που προσπαθούν να διαφύγουν τον υποσιτισμό.

    [05] Αισιόδοξοι Σαρκοζύ και Καζίνσκι για το μέλλον του ευρωσυντάγματος

    15-06-2007

    Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί και ο Πολωνός ομόλογος του, Λεχ Καζίνσκι, δήλωσαν ότι πιστεύουν πως είναι δυνατόν να επιτευχθεί νέα συμβιβαστική συμφωνία για το Ευρωσύνταγμα κατά την σύνοδο κορυφής την άλλη εβδομάδα στις Βρυξέλλες. Πάντως η Πολωνία απείλησε ότι θα ασκήσει βέτο αν η συνθήκη σε περιλαμβάνει πρόνοιες που θα συνδέουν την ψήφο της κάθε χώρας με το μέγεθος του πληθυσμού της. Η προεδρεύουσα της ΕΕ Γερμανία, ελπίζει ότι οι χώρες-μέλη θα καταλήξουν σε συμφωνία κατά τη σύνοδο για το πώς θα πορευτούν σε σχέση με το Ευρωσύνταγμα.

    [06] Iράκ: Βίντεο με εκτελέσεις στρατιωτών και αστυνομικών

    15-06-2007

    Στο Ιράκ, οργάνωση με διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα ανακοίνωσε ότι εκτέλεσε 14 Ιρακινούς στρατιώτες και αστυνομικούς μετά την εκπνοή σχετικής προθεσμίας. Βίντεο που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο δείχνει ένοπλο μασκοφόρο να πυροβολεί τους 14 Ιρακινούς στο κεφάλι. Πάντως η αυθεντικότητα του βίντεο δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί. Την Δευτέρα η οργάνωση είχε δηλώσει ότι κρατά τους 14 Ιρακινούς και θα τους σκοτώσει αν η κυβέρνηση του Ιράκ δεν απελευθέρωνε Σουνίτες κρατούμενους μέσα σε 72 ώρες. Στο μεταξύ, τουλάχιστον 6 Σουνιτικά τεμένη δέχτηκαν επιθέσεις τη Πέμπτη, μετά την επίθεση της Τετάρτης στο Σιιτικό Τέμενος Ασκαρίγια στη Σαμάρα. Πάντως δεν υπάρχουν νεκροί ή τραυματίες απ' τις επιθέσεις της Πέμπτης.

    [07] Λίβανος: Χιλιάδες συμμετείχαν στην κηδεία αντιΣύρου βουλευτή

    15-06-2007

    Πλάνο απ' την κηδεία του Ουαλίντ Έϊντο

    Χιλιάδες κάτοικοι της Βηρυτού έλαβαν μέρος στην κηδεία του αντισύρου Λιβανέζου βουλευτή, Ουαλίντ Έϊντο, ο οποίος σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας σε παγιδευμένο αυτοκίνητο την Τετάρτη. Οι πενθούντες φώναζαν αντισυριακά συνθήματα καθώς περνούσε η επικήδεια πομπή, της οποίας επικεφαλής ήταν ο Σαάντ Χαρίρι και άλλοι ηγέτες της αντισυριακής πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο.

    Ο Σαάντ Χαρίρι, γιός του δολοφονημένου τέως πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι, δήλωσε κατά την εκφώνηση επικήδειου λόγου ότι οι δράστες της φονικής βομβιστικής επίθεσης θα τιμωρηθούν. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν επίσης ο γιός του Ουαλίντ Έϊντο και 8 άλλα άτομα.

    Υποστηρικτές του Έϊντο επέρριψαν ευθύνες για την επίθεση στη Συρία, όμως η Δαμασκός καταδίκασε την δολοφονία και αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε ανάμειξη. Οι ΗΠΑ, τα ΗΕ και η Γαλλία επίσης καταδίκασαν την επίθεση. Ο Έϊντο είναι ο όγδοος επιφανής αντισύρος πολιτικός που δολοφονείται στο Λίβανο από το 2005.

    [08] O Παλαιστίνιος πρόεδρος διορίζει νέο πρωθυπουργό

    15-06-2007

    Η Παλαιστινιακή Χαμάς γιορτάζει και εδραιώνει τις θέσεις της, μετά την κατάληψη της Λωρίδας της Γάζας, που ακολούθησε μάχες μίας εβδομάδας με την αντιμαχόμενη Φατάχ. Μαχητές της Χαμάς περιπολούν την έδρα του ηγέτη της Φατάχ και Παλαιστινίου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς στην πόλη της Γάζας, αφού ανέλαβαν τον έλεγχό της το βράδυ της Πέμπτης.

    Την Παρασκευή, ο πρόεδρος Αμπάς, που βρίσκεται στην Δυτική Οχθη, διόρισε τον ανεξάρτητο τέως υπουργό Οικονομίας Σαλάμ Φαγιάντ σαν τον νέο πρωθυπουργό των Παλαιστινίων, σε αντικατάσταση του Ισμαήλ Χανίγιε, που απολύθηκε από τον κ. Αμπάς. Ο κ. Χανίγιε, που αγνόησε την απόλυσή του, ζήτησε την Παρασκευή ηρεμία και ενότητα και είπε ότι ανοικτός για την διεξαγωγή συνομιλιών σχετικά με την επούλωση των Παλαιστινιακών σχέσεων.

    Πάνω από 110 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στις μάχες της Γάζας, όμως η Φατάχ συνεχίζει να διατηρεί τον έλεγχο της Δυτικής Οχθης.

    Ο πρόεδρος Αμπάς

    ΣΤο μεταξύ, οι ΗΠΑ και τα άλλα μέλη του Κουρτέτου για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή εξέφρασαν την πλήρη υποστήριξή τους προς τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς.

    Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε την Παρασκευή ότι 'οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με όσους Παλαιστίνιους διάλεξαν τον δρόμο προς την ειρήνη' και πρόσθεσε ότι ο δρόμος αυτός μπορεί να βρεθεί 'στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και όχι μέσω βίαιων ενεργειών ή της τρομοκρατίας.' Αλλά και η Ιορδανία είπε ότι υποστηρίζει τον κ. Αμπάς, εν μέσω φόβων ότι η αστάθεια θα μπορούσε να περάσει και στην Δυτική Οχθη. Η Ισλαμική Συνδιάσκεψη και ο Αραβικός Σύνδεσμος ζήτησαν από την Φατάχ και την Χαμάς να επιλύσουν τις μεταξύ τους διαφορές.

    Αραβες ηγέτες πραγματοποίησαν επείγουσα συνάντηση στο Κάιρο, στην οποία έλαβε μέρος αντιπροσωπεία της Φατάχ. Η Χαμάς απέσχε. Νωρίτερα την Παρασκευή, η Αίγυπτος απέσυρε τις διπλωματικές αποστολές από την Γάζα και ετοιμάστηκε για να αποτρέψει μαζική έξοδο των Παλαιστινίων μέσω των κοινών τους συνόρων.

    [09] Eπίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Αμυνας στο Ιράκ

    15-06-2007

    Ο κ. Γκέητς

    Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέητς, βρίσκεται στο Ιράκ στα πλαίσια απρογραμμάτιστης επίσκεψής του στη χώρα, για να εκτιμήσει την κατάσταση εκεί, μετά την ανάπτυξη επιπλέον αμερικανικών στρατευμάτων εκεί. Ο κ. Γκέητς έφθασε το βράδυ (τοπική ώρα) στην Βαγδάτη την Παρασκευή.

    Νωρίτερα, ο ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μαλίκι διέταξε την απαγόρευση της κυκλοφορίας επ'αόριστο στην Βασόρα την Παρασκευή, μετά την βομβιστική επίθεση κατά σουνιτικού τεμένους σε κοντινή πόλη. Οπλοφόροι κατέστρεψαν το τέμενος της πόλης Ζουμπαϊρ, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Τουλάχιστον 6 ακόμα σουνιτικά τεμένη υπέστησαν επιθέσεις από τότε που ύποπτα μέλη της αλ Κάιντα πραγματοποίησαν βομβιστική επίθεση κατά του ιερού για τους Σιίτες τεμένους της Ασκαρίγια την Τετάρτη στη Σαμάρα.

    Την Παρασκευή επίσης, η Υπηρεσία Προσφύγων των ΗΕ είπε ότι πολλοί Ιρακινοί που εγκαταλείπουν τη χώρα, δημιουργούν πρόχειρους καταυλισμούς, όπου οι συνθήκες διαβίωσης είναι οικτρές. Εκπρόσωπος της Υπηρεσίας είπε ότι οι πρόσφυγες προσπαθούν να γλυτώσουν από την βία, αλλά δεν έχουν καθαρό νερό, ούτε επαρκή ανθρωπιστική βοήθεια στους καταυλισμούς που δημιουργούν, αφού δεν μπορούν εύκολα να βρούν καταφύγιο σε συγγενικά τους σπίτια.

    [10] Παρατείνεται η παραμονή των κυανοκράνων των ΗΕ στην Κύπρο

    15-06-2007

    Το Συμβούλιο ασφαλείας των ΗΕ παρέτεινε έως τον Δεκέμβριο την παραμονή της ειρηνευτικής δύναμης του διεθνούς οργανισμού στην Κύπρο.

    Το Συμβούλιο παρότρυνε τις δύο κοινότητες της Κύπρου να αρχίσουν αμέσως ετοιμασίες για πλήρεις διαπραγματεύσεις με στόχο την επίλυση του κυπριακού. Με ανακοίνωσή του, το Συμβούλιο εξέφρασε ανησυχία επειδή οι δύο πλευρές δεν εφήρμοσαν την περσινή συμφωνία για την έναρξη διαπραγματεύσεων σε δύο επίπεδα. Το πρώτο επίπεδο αφορά στην λήψη μέτρων για την δημιουργία εμπιστοσύνης και το δεύτερο, στην αντιμετώπιση πολιτικών διαφορών, εδαφικών διενέξεων και τον διαμερισμό της εξουσίας.

    [11] Υπουργοί ΝΑΤΟ: Περισσότερα για το Αφγανιστάν

    15-06-2007

    Aπό την διάσκεψη του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, την Παρασκευή.

    Οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ που συναντώνται στις Βρυξέλλες δεσμεύτηκαν να προσφέρουν επιπλέον βοήθεια προς τις νατοϊκές δυνάμεις στο Αφγανιστάν και συμφώνησαν στην λήψη μέτρων για να αποφευχθούν οι απώλειες αμάχων.

    Την Παρασκευή, αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ δήλωσαν ότι αρκετές χώρες είχαν υποσχεθεί να παράσχουν επιπλέον στρατιωτικούς εκπαιδευτές προς τον στρατό του Αφγανιστάν, όμως ο αριθμός τους ήταν πολύ χαμηλότερος εκείνου που ο διοικητής των νατοϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν είχε πεί ότι χρειαζόταν.

    Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας είπε επίσης ότι αρκετοί σύμμαχοι των ΗΠΑ θα άρουν τους περιορισμούς σχετικά με την χρησιμοποίηση των ενόπλων δυνάμεών τους στο Αφγανιστάν. Ο κ.Γκέητς είπε ακόμα ότι οι ΗΠΑ παρέτειναν για έξι μήνες την παραμονή στην χώρα αυτή των αμερικανικών ελικοπτέρων, αφού οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν μπόρεσαν να βρούν άλλα για να τα αντικαταστήσουν.

    [12] Οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Σομαλία

    15-06-2007

    Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι προσφέρουν πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 6 εκατομμυρίων δολαρίων στην εμπόλεμη Σομαλία, ώστε να βοηθηθεί η επίτευξη αναπτυξιακών προγραμμάτων, καθώς και συνέδριο για την ειρήνη.

    Ο Αμερικανός πρέσβης στην Κένυα, Μάικλ Ράνενμπέργκερ υπέγραψε την Παρασκευή διετή συμφωνία οικονομικής βοήθειας προς την Σομαλία, η οποία θα προμηθεύεται μέσω του Αναπτυξιακού Προγράμματος των ΗΕ. Πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια θα χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη του συνεδρίου για την Εθνική Συμφιλίωση στη Σομαλία, που είχε αναβληθεί μέχρι τις 15 Ιουλίου.

    Σύμφωνα με την αμερικανική πρεσβεία στην Κένυα, το πακέτο οικονομικής βοήθειας προορίζεται για την υποστήριξη του πολιτικού διαλόγου, της επιβολής της ειρήνης και εθνικής συμφιλίωσης, στην ανάπτυξη σταθερών κρατικών και τοπικών κυβερνητικών θεσμών και τις προσπάθειες για τον συντονισμό διεθνούς βοήθειας προς την Σομαλία.

    [13] Mπερνάρ Κουσνέρ: Η Γαλλία δεν θα μπλοκάρει τις ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας

    15-06-2007

    Ο κ. Κουσνέρ

    Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Παρίσι την Παρασκευή ότι η χώρα του δεν προτίθεται να μπλοκάρει ή να καθυστερήσει την απόφαση της ΕΕ σχετικά με τις ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας, κατά την διάσκεψη κορυφής της Ενωσης την επόμενη εβδομάδα, παρά τις επιφυλάξεις που εξέφρασε κατά καιρούς ο πρόεδρος της χώρας Νικολά Σαρκοζί για την ένταξη της Αγκυρας στην κοινότητα.

    Ο κ. Κουσνέρ τόνισε ότι το σημαντικότερο θέμα κατά την διάσκεψη κορυφής στις Βρυξέλλες πρέπει να είναι η υιοθέτηση μέτρων για την απλούστευση των ενδοκοινοτικών μεταρρυθμίσεων και πρόσθεσε ότι η συζήτηση για το θέμα της Τουρκίας θα μπορούσε να αποπροσανατολίσει την προσπάθεια αυτή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Γαλλία δεν θα ήγειρε το θέμα της Τουρκικής ένταξης.

    Πάντως, αναμένεται ότι η ευρωπαϊκή ηγεσία θα επανεξετάσει τις τελευταίες προτάσεις αξιωματούχων της κοινότητας σχετικά με την συνέχιση των ενταξιακών συνομιλιών με την Αγκυρα.

    [14] Δημοψήφισμα για την εκλογή του νέου προέδρου, ζητά ο πρόεδρος της Τουρκίας

    15-06-2007

    O πρόεδρος Σεζέρ

    Ο πρόεδρος της Τουρκίας Αχμέντ Νετσντέτ Σεζέρ ζήτησε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το αν ο επόμενος πρόεδρος της χώρας εκλεγεί από το λαό ή από τα μέλη του κοινοβουλίου.

    Ο κ. Σεζέρ ζήτησε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, αφού το κοινοβούλιο ψήφισε για δεύτερη φορά υπέρ συνταγματικής τροποποίησης που να επιτρέπει την εκλογή του προέδρου από το εκλογικό σώμα. Ο κ.Σεζέρ, που ήδη άσκησε βέτο κατά του μέτρου στο παρελθόν, έπρεπε είτε να εγκρίνει την νέα απόφαση του κοινοβουλίου, ή να ζητήσει δημοψήφισμα.

    Το κυβερνών κόμμα της χώρας, που έχει ισλαμικές ρίζες, πρότεινε την συνταγματική αλλαγή, αφού το κοινοβούλιο απέτυχε να επιλέξει σαν προεδρικό υποψήφιο τον υπουργό Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ. Όμως οι υπέρμαχοι μιας κοσμικής Τουρκίας, αντιτίθενται στην υποψηφιότητα Γκιούλ και κατηγορούν το κυβερνών κόμμα ότι προσπαθεί να υποσκάψει τον κοσμικό χαρακτήρα της σύγχρονης Τουρκίας.

    [15] Δέκα νεκροί στο Αφγανιστάν, από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας

    15-06-2007

    Από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο κεντρικό Αφγανιστάν την Παρασκευή, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 10 άτομα, μεταξύ των οποίων ήταν και 5 παιδιά και ένας νατοϊκός στρατιώτης. Ο βομβιστής έριξε το αυτοκίνητό του γεμάτο με εκρηκτικά σε φάλαγγα του ΝΑΤΟ, στην επαρχία Ουρουζγκάν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τα 10 αυτά άτομα. Εξάλλου, τρείς άλλοι στρατιώτες και αρκετοί Αφγανοί πολίτες τραυματίστηκαν.

    Αργότερα, δεύτερη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας έπληξε φάλαγγα του ΝΑΤΟ στην πόλη Κανταχάρ, τραυματίζοντας 5 αμάχους. Στην επαρχία Χελμπάντ, οι κάτω από αμερικανική ηγεσία συμμαχικές δυνάμεις είπαν ότι μετά από 9άωρη μάχη, σκοτώθηκαν πάνω από 24 ύποπτα μέλη των Ταλιμπάν.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 16 June 2007 - 1:18:23 UTC