Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-07-06

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 17 νεκροί από έκρηξη βόμβας στη Βαγδάτη
  • [02] Υπέρ πακέτου συνταγματικών μεταρρυθμίσεων το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας
  • [03] 11 νεκροί από Ισραηλινή έφοδο στη Γάζα
  • [04] Πακιστάν: Συνεχίζεται η πολιορκία τεμένους Ισλαμιστών
  • [05] Μπαν: Καίριας σημασίας η λήψη απόφασης για το μέλλον του Κοσυφοπεδίου

  • [01] 17 νεκροί από έκρηξη βόμβας στη Βαγδάτη

    06-07-2007

    Από έκρηξη βόμβας κοντά σε γαμήλιο γλέντι, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 17 άτομα και τραυματίστηκαν πάνω από 25, σε Σιιτική συνοικία της Βαγδάτης την Πέμπτη. Ανάμεσα στα θύματα ήταν και παιδιά. Σε άλλο σημείο της ιρακινής πρωτεύουσας, ο αμερικανικός στρατός ανέφερε ότι έκρηξη βόμβας στο οδόστρωμα σκότωσε δύο αμερικανούς στρατιώτες και τραυμάτισε δύο άλλους. Ο αμερικανικός στρατός έχει και στο παρελθόν κατηγορήσει το Ιράν, ότι παράσχει τέτοιου είδους πολεμοφόδια σε αντάρτες του Ιράκ.

    Την Πέμπτη επίσης, η εφημερίδα Ουάσινγκτον Πόστ ανέφερε σε άρθρο της ότι ο αριθμός των θυμάτων της εμφύλιας βίας στη Βαγδάτη έχει αυξηθεί για δεύτερο κατά σειρά μήνα. Τώρα τα θύματα αυτά είναι περισσότερα από ότι ήταν τον Ιανουάριο. Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι, σύμφωνα με το Iρακινό Yπουργείο Υγείας, ο αριθμός των πτωμάτων που δεν μπορούσαν να αναγνωριστούν αυξήθηκε τον Ιούνιο σε 453, παρά την ανάπτυξη των επιπλέον Aμερικανικών δυνάμεων στη χώρα.

    Πητ Ντομένιτσι

    Στο μεταξύ, άλλο ένα ανώτερος στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, ο γερουσιαστής, Πητ Ντομένιτσι, επέκρινε την στρατηγική του προέδρου Μπούς στο Ιράκ και ζήτησε απ' την κυβέρνηση Μπούς να μειώσει την Αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη χώρα. Μάλιστα ο κ. Ντομένιτσι δήλωσε σε δημοσιογράφους τη Πέμπτη ότι δεν είναι διατεθειμένος να συνεχίσει την ισχύουσα πολιτική και επέρριψε ευθύνες στην Ιρακινή κυβέρνηση για 'μη ικανοποιητική πρόοδο', ενώ επεσήμανε ότι θέλει νέο σχέδιο που θα απομακρύνει τις Αμερικανικές δυνάμεις από μάχιμες θέσεις και θα τις θέτει σε πορεία επιστροφής στις ΗΠΑ.

    Πάντως ο γερουσιαστής Ντομένιτσι τόνισε ότι δεν υποστηρίζει την άμεση απόσυρση των Αμερικανικών δυνάμεων απ' το Ιράκ, ούτε τον περιορισμό των κονδυλίων χρηματοδότησης τους. Αντ' αυτού υποστηρίζει υπερκομματικό νομοσχέδιο στη Γερουσία που στοχεύει στην απόσυρση των περισσότερων Αμερικανών στρατιωτών μέχρι το Μάρτιο του 2008.

    [02] Υπέρ πακέτου συνταγματικών μεταρρυθμίσεων το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας

    06-07-2007

    Ταγίπ Ερντογάν και Ντενίς Μπαϊκάλ

    Το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας προλείανε το έδαφος για το δημοψήφισμα του Οκτωβρίου, με το οποίο θα αποφασιστεί αν o λαός έχει το δικαίωμα να εκλέγει απ' ευθείας τον πρόεδρο της χώρας. Το δικαστήριο στην Άγκυρα απέρριψε εφέσεις την Πέμπτη, κατά πακέτου συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, που περιείχε πρόνοιες για την απ' ευθείας εκλογή του προέδρου απ' το λαό.

    Ο νύν πρόεδρος της χώρας Αχμέντ Νετσντέτ Σεζέρ και το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό κόμμα προσπάθησαν να σκοτώσουν το μεταρρυθμιστικό πακέτο, λέγοντας ότι οι διαδικαστικοί κανονισμοί παραβιάστηκαν όταν το θέμα εγκρίθηκε βιαστικά από το κοινοβούλιο τον Μάιο. Η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου αποτελεί πολιτική νίκη για την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, που υποστηρίζει το πακέτο.

    [03] 11 νεκροί από Ισραηλινή έφοδο στη Γάζα

    06-07-2007

    Ισραηλινά στρατεύματα σκότωσαν τουλάχιστον 11 Παλαιστίνιους εξτρεμιστές σε σφοδρές συγκρούσεις την Πέμπτη, καθώς χερσαίες δυνάμεις και τάνκς υποστηριζόμενες από την Ισραηλινή αεροπορία εισέβαλαν στη Λωρίδα της Γάζας. Ισραηλινοί στρατιώτες αντήλλαξαν πυρά με ενόπλους της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ κοντά σε προσφυγικό καταυλισμό στην κεντρική Γάζα με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 20 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένου και οπερατέρ της τηλεόρασης της Χαμάς.

    Πρόκειται για μία από τις αιματηρότερες μέρες στη Λωρίδα της Γάζας από τότε που η Χαμάς προχώρησε σε κατάληψη της περιοχής. Το Ισραήλ δήλωσε ότι στόχος της εισβολής ήταν εξτρεμιστές που εξαπολύουν ρουκέτες κατά του Ισραήλ και ο εντοπισμός τούνελ που χρησιμοποιούν για διασυνοριακές επιθέσεις.

    [04] Πακιστάν: Συνεχίζεται η πολιορκία τεμένους Ισλαμιστών

    06-07-2007

    Πακιστανικές δυνάμεις ασφάλειας συνέχισαν, νωρίς σήμερα το πρωί, επιθέσεις σε υπό πολιορκία τέμενος Ισλαμιστών στην Ισλαμαμπάντ, προειδοποιώντας παράλληλα τους εξτρεμιστές που έχουν καταφύγει εκεί ότι δεν έχουν πλέον πολλές επιλογές. Ο ανώτερος κληρικός του λεγόμενου 'Κόκκινου Τεμένους', Αμπντούλ Ρασίντ Γκάζι, δήλωσε τη Πέμπτη ότι είναι έτοιμος να παραδοθεί μαζί με τους υποστηρικτές του, υπό ορισμένους όρους. Αλλά η Πακιστανική κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση του δηλώνοντας ότι η μόνη του επιλογή είναι η ολοκληρωτική και άνευ όρων παράδοση.

    Ο αδελφός του Γκάζι, Αμπντούλ Αζίζ, συνελήφθη προσπαθώντας να διαφύγει απ' το πολιορκούμενο τέμενος μεταμφιεσμένος σε γυναίκα. Ο Αζίζ δήλωσε ότι περίπου 900 άτομα βρίσκονται μέσα στο τέμενος, πολλά απ' τα οποία είναι γυναίκες και κορίτσια. Αλλά οι Πακιστανικές αρχές δηλώνουν ότι μεταξύ των σπουδαστών κρύβονται 50 με 60 βαριά οπλισμένοι εξτρεμιστές και ότι οι γυναίκες και τα παιδιά χρησιμοποιούνται σαν ανθρώπινες ασπίδες.

    [05] Μπαν: Καίριας σημασίας η λήψη απόφασης για το μέλλον του Κοσυφοπεδίου

    06-07-2007

    Ο γ.γ. των ΗΕ, Μπαν Κι Μούν, ζητά την άμεση λήψη απόφασης αναφορικά με το μέλλον του Κοσυφοπεδίου, προειδοποιώντας ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια θα μπορούσε να οπισθοδρομήσει. Σε έκθεση του προς το Συμβούλιο Ασφάλειας ο κ. Μπαν αναφέρει ότι η απόφαση για το μέλλον του Κοσόβου θα πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί προτεραιότητα για το Συμβούλιο και τη διεθνή κοινότητα.

    Οι ΗΠΑ και Ευρωπαϊκές χώρες έχουν υποστηρίξει την πρόταση του ειδικού απεσταλμένου των ΗΕ, Μάρτι Αχτισάαρι, που προβλέπει ανεξαρτησία υπό διεθνή επιτήρηση για το Κόσοβο. Πάντως η Σερβία επιμένει ότι το εν λόγω σχέδιο παραβιάζει το σύνταγμα της και την Χάρτα των ΗΕ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 7 July 2007 - 1:18:23 UTC