Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-07-18

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέο βιβλίο για τον Ελληνισμό της Νέας Υόρκης
  • [02] Σε νέα ύψη ρεκόρ ο Ντάου Τζόουνς
  • [03] Οι ΗΠΑ ζητούν απ' το Πακιστάν στρατιωτική επέμβαση κατά εξτρεμιστών
  • [04] 24ωρη συνεδρίαση της Γερουσίας για Ιράκ
  • [05] Σολάνα: Οι συνομιλίες για το Κόσοβο ενδέχεται να συνεχιστούν εκτός Συμβουλίου Ασφάλειας
  • [06] Η Αλ Κάιντα έτοιμη για νέο πλήγμα κατά ΗΠΑ, δηλώνουν αμερικανοί εμπειρογνώμονες
  • [07] 200 νεκροί από συντριβή αεροσκάφους
  • [08] Μανώλης Βελιβασάκης: Το Ελληνικό στοιχείο στην Αμερική προοδεύει

  • [01] Νέο βιβλίο για τον Ελληνισμό της Νέας Υόρκης

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    18-07-2007

    Οι ομογενείς της Νέας Υόρκης, από τις αρχές του 1900 μέχρι την δεκαετία του 90, και όλη η οδύσσεια της ζωής τους από την πρώτη μέρα που πάτησαν το πόδι τους στην Αμερική, είναι το θέμα ενός πρωτότυπου βιβλίου της Ρούλας Κοτσέτα που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αλεκτρύων στην Αθήνα με τίτλο 'Κυνηγώντας το όνειρο'.

    Πρόκειται για ένα δίγλωσσο λεύκωμα στα Ελληνικά και Αγγλικά, γεμάτο με φωτογραφίες, γραπτά ντοκουμέντα και συνεντεύξεις που πήρε η συγγραφέας απο έλληνες μετανάστες, που ξεκίνησαν από τα χωριά τους από τις αρχές του αιώνα για να φθάσουν σ' αυτή τη μαγική χώρα την Αμερική και εκεί πλούτισαν, δημιούργησαν, έστειλαν χρήματα στην Ελλάδα, έχτισαν σχολεία και εκκλησίες στην νέα τους χώρα, έκαναν γάμους και βαφτίσια των παιδιών τους στην πατρίδα και δεν σταματάνε ούτε όταν καλεί η πατρίδα να πολεμήσουν στους Βαλκανικούς πολέμους, στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ διαδηλώνουν για εθνικά θέματα, όπως το Κυπριακό, στους δρόμους της Νέας Υόρκης. Εκεί στους δρόμους της Αμερικανικής μεγαλούπολης παρελαύνουν για τις εθνικές γιορτές και γλεντούν αλλά Ελληνικά με κάθε ευκαιρία.

    Στους Έλληνες ομογενείς αποκλειστικά της Νέας Υόρκης, αναφέρεται το λεύκωμα αυτό, ίσως το μοναδικό με τόσο πλούσιο αρχειακό υλικό που καταγράφει την εποποιία του Ελληνισμού στην Αμερική με τον τόσο χαρακτηριστικό τίτλο 'Κυνηγώντας το όνειρο'.

    [02] Σε νέα ύψη ρεκόρ ο Ντάου Τζόουνς

    18-07-2007

    Το ύψος ρεκόρ των 14 χιλιάδων μονάδων ξεπέρασε τη Τρίτη ο δείκτης Ντάου Τζόουνς, φθάνοντας τις 14 χιλιάδες 22 μονάδες για να υποχωρήσει όμως αργότερα και να κλείσει τελικά με κέρδος 21 μονάδων στις 13 χιλιάδες 972. Το νέο αυτό ρεκόρ του δείκτη ήταν αποτέλεσμα της αισιοδοξίας που αισθάνθηκαν οι επενδυτές μετά από έκθεση που έδειξε περιορισμό των πληθωριστικών πιέσεων και σημαντικά ποσοστά κέρδους από μέρους μεγάλων εταιρειών και χρηματοεπενδυτικών οργανισμών. Ο δείκτης Ντάου Τζόουνς αναρριχάται σε ύψη ρεκόρ τις τελευταίες 4 μέρες.

    Παρόμοια ρεκόρ σημειώνει και ο δείκτης S&P ο οποίος την Τρίτη παρέμεινε στα ίδια επίπεδα κλείνοντας στις χίλιες 549 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Νάσντακ ενισχύθηκε κατά 15 μονάδες κλείνοντας στις 2 χιλιάδες 712. Πάντως η τιμή του δολαρίου διολίσθησε και πάλι έναντι του Ευρώ, αλλά κέρδισε έδαφος έναντι του Γιέν.

    [03] Οι ΗΠΑ ζητούν απ' το Πακιστάν στρατιωτική επέμβαση κατά εξτρεμιστών

    18-07-2007

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρότρυναν το Πακιστάν να εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση εναντίον Μουσουλμάνων εξτρεμιστών στην περιοχή της επικράτειάς του που συνορεύει με το Αφγανιστάν. Ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών για υποθέσεις Νοτίου Ασίας, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, δήλωσε σε δημοσιογράφους την Τρίτη ότι μια τέτοια στρατιωτική επέμβαση είναι απαραίτητη στην εν λόγω περιοχή.

    Οι ανταρτικές επιθέσεις έχουν αυξηθεί μετά την έφοδο που έκαναν την περασμένη εβδομάδα Πακιστανικές στρατιωτικές δυνάμεις στο Κόκκικο Τζαμί της Ισλαμαμπάντ, το οποίο είχαν καταλάβει εξτρεμιστικά στοιχεία, περιλαμβανομένου ενός θρησκευτικού ηγέτη που τελικά σκοτώθηκε μαζί με κάπου 75 άλλους εξτρεμιστές κατά την σχετική επιχείρηση.

    Την Κυριακή ομάδες πολεμιστών από διάφορες φυλές αποσύρθηκαν από συμφωνία που είχαν συνάψει με την κυβέρνηση στην Ισλαμαμπάντ για ηρεμία στην περιοχή τους. Φύλαρχοι που ελέγχουν τις ομάδες αυτές κατήγγειλαν την Πακιστανική κυβέρνηση ότι παραβιάζει την συμφωνία αναπτύσσοντας όλο και περισσότερες τακτικές δυνάμεις στην παραμεθόριο περιοχή του Βορείου Βαζιριστάν.

    Οι Πακιστανικές αρχές προσπαθούν να αναβιώσουν την συμφωνία με τους φυλάρχους παρά τις ανησυχίες που έχουν εκδηλώσει οι Ηνωμένες Πολιτείες ότι η περιοχή που ελέγχουν οι φύλαρχοι παρέχει ασφαλές καταφύγιο σε Μουσουλμάνους εξτρεμιστές.

    [04] 24ωρη συνεδρίαση της Γερουσίας για Ιράκ

    18-07-2007

    Ηγετικά στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος στην Αμερικανική Γερουσία πραγματοποιούν ασυνήθιστη 24ωρη συνεδρίαση για να πιέσουν τους Ρεπουμπλικανούς να υποστηρίξουν νομοσχέδιο για την απόσυρση των μάχιμων Αμερικανικών στρατευμάτων απ' το Ιράκ μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο. Το μέτρο προβλέπει επίσης την παραμονή ορισμένων Αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ για την εκπαίδευση των Ιρακινών δυνάμεων και αντιτρομοκρατικές δραστηριότητες.

    Κύριος κηδεμόνας του εν λόγω νομοσχεδίου είναι ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής, Τζακ Ρήντ, ο οποίος ζητά την έναρξη της απόσυρσης των Αμερικανικών δυνάμεων μέσα σε 120 μέρες. Ο κ. Ρήντ δήλωσε τη Τρίτη ότι η ισχύουσα Αμερικανική πολιτική στο Ιράκ χάνει συνέχεια την υποστήριξη του Αμερικανικού λαού.

    Αλλά οι Ρεπουμπλικανοί της Γερουσίας δηλώνουν ότι ο ορισμός χρονοδιαγράμματος θα οδηγήσει σε περισσότερη βία. Ο Γερουσιαστής και προεδρικός υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, Τζον Μακέιν, δήλωσε τη Τρίτη ότι η απόσυρση απ' το Ιράκ θα σημάνει νίκη των τρομοκρατών.

    Στο μεταξύ στο Ιράκ, το πολιτικό κόμμα που πρόσκειται στον ακραίο Σιίτη κληρικό, Μοκτάντα Αλ Σάντρ, ανακοίνωσε αναστολή του μποϋκοτάζ του κοινοβουλίου από μέρους του. Οι 30 βουλευτές θα επιστρέψουν στις συνεδριάσεις του Κοινοβουλίου, γιατί, όπως αναφέρει το κόμμα, το νομοθετικό σώμα αποδέχτηκε τα αιτήματα τους για βελτίωση του τρόπου προστασίας των Μουσουλμανικών τεμενών.

    Επίσης τη Τρίτη, Αμερικανοί και Ιρανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι οι δύο χώρες είναι έτοιμες να πραγματοποιήσουν δεύτερο γύρο απ' ευθείας συνομιλιών για την σταθεροποίηση του Ιράκ. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, δήλωσε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι θέλουν να τους δοθεί η ευκαιρία σε μια δεύτερη συνεδρίαση να εγείρουν στο Ιράν το θέμα της συμπεριφοράς του στο Ιράκ. Πάντως δεν υπάρχει ακόμη ημερομηνία για τις συνομιλίες. Ο προηγούμενος γύρος συνομιλιών ΗΠΑ-Ιράν για το Ιράκ είχε γίνει το Μάιο.

    Εξάλλου τη Τρίτη στη Βαγδάτη, έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου κοντά στη πρεσβεία του Ιράν και βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας κοντά σε στρατιωτική περίπολο, κόστισαν τη ζωή σε 14 άτομα.

    [05] Σολάνα: Οι συνομιλίες για το Κόσοβο ενδέχεται να συνεχιστούν εκτός Συμβουλίου Ασφάλειας

    18-07-2007

    Ο αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέ Σολάνα, δήλωσε ότι η 27-εθνής κοινότητα ίσως ζητήσει να αποσυρθεί το θέμα του Κοσσυφοπεδίου από την ατζέντα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αν η Ρωσία συνεχίσει να απορρίπτει ψήφισμα για την διευθέτηση του τελικού καθεστώτος της Σερβικής επαρχίας.

    Ο κύριος Σολάνα δήλωσε την Τρίτη ότι η Σερβία και οι Αλβανόφωνοι ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου μπορούν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις τους υπό την αιγίδα της λεγόμενης Ομάδας Επαφής για το Κοσσυφοπέδιο, στην οποία ανήκει και η Ρωσία αλλά χωρίς δικαίωμα βέτο. Τα άλλα μέλη της Ομάδας Επαφής είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία.

    Οι ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου λένε πως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών απέτυχε να επιλύσει το θέμα και παροτρύνουν την Δύση να προσφέρει στην επαρχεία τους μια εναλλακτική οδό μέσω της οποίας να επιδιώξουν ανεξαρτησία από την Σερβία.

    Την Δευτέρα η Ρωσία απέρριψε σχέδιο ψηφίσματος που είχε υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου. Την Τρίτη ο Πρωθυπουργός της Σερβίας Βοϊσλάβ Κοστούνιτσα επίσης απέρριψε κατηγορηματικά το ίδιο σχέδιο ψηφίσματος στη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

    [06] Η Αλ Κάιντα έτοιμη για νέο πλήγμα κατά ΗΠΑ, δηλώνουν αμερικανοί εμπειρογνώμονες

    18-07-2007

    Παράγοντες Αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας λένε ότι η Αλ Kάιντα είναι αποφασισμένη να καταφέρει νέο πλήγμα εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και ότι τη φορά αυτή ίσως να μη διστάσει να χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής.

    Κατά τις ίδιες πηγές τυχόν νέα συνομωσία της Αλ Κάιντα εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών πιθανότατα θα επικεντρωθεί σε μεγάλους ή ιδιαίτερης σπουδαιότητας στόχους, έτσι ώστε να προκληθούν όσο γίνεται περισσότερα θύματα, να επέλθει θεαματικά δραματική καταστροφή και να εκδηλωθούν σημαντικές οικονομικές απώλειες και τρόμος.

    Η έκθεση των εμπειρογνωμόνων αναφέρει ότι οι αντιτρομοκρατικές προσπάθειες έχουν περιορίσει την αποτελεσματικότητα της Αλ Κάιντα, αλλά το δίκτυο συνεχίζει να αποτελεί σημαντική απειλή για τις ΗΠΑ. Επίσης στην έκθεση επισημαίνεται ότι, αντίθετα με ορισμένες δημοσιογραφικές πληροφορίες, η Αλ Κάιντα δεν είναι ισχυρότερη σήμερα απ' ότι ήταν πριν τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Πάντως στην έκθεση αναφέρεται ότι η Αλ-Κάιντα ίσως επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει τις διασυνδέσεις που έχει αλλά και το δυναμικό της λεγόμενης 'Αλ Κάιντα στο Ιράκ', για να επιτεθεί εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών.

    [07] 200 νεκροί από συντριβή αεροσκάφους

    18-07-2007

    Οι αρχές της Βραζιλίας δηλώνουν ότι τουλάχιστον 200 άτομα έχασαν τη ζωή τους από την συντριβή επιβατικού αεροσκάφους την Τρίτη το βράδυ κατά την προσγείωση του στο αεροδρόμιο του Σάο Πάολο. Ο κυβερνήτης του Σάο Πάολο δήλωσε ότι όλοι και οι 176 επιβαίνοντες στο αεροσκάφος είναι νεκροί, ενώ πιστεύεται ότι έχουν σκοτωθεί και πολλά άτομα που βρίσκονταν στο έδαφος.

    Το αεροσκάφος τύπου Airbus320, της Βραζιλιανής εταιρείας ΤΑΜ, γλίστρησε σε υγρό αεροδιάδρομο και έπληξε πρατήριο βενζίνης με αποτέλεσμα να τυλιχθεί στις φλόγες. Ανακοινωθέν της αεροπορικής εταιρείας αναφέρει ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την επιβεβαίωση των ονομάτων των επιβατών της πτήσης. Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι τραυματίστηκαν τουλάχιστον 7 άτομα, ορισμένα απ' τα οποία βρίσκονταν στο έδαφος.

    Δεκάδες ασθενοφόρα βρίσκονται στο σημείο της συντριβής του αεροσκάφους που πραγματοποιούσε πτήση από το Πόρτο Αλέγκρε στο Σάο Πάολο.

    [08] Μανώλης Βελιβασάκης: Το Ελληνικό στοιχείο στην Αμερική προοδεύει

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    18-07-2007

    Μανώλης Βελιβασάκης

    Ο διαπρεπής Πολιτικός Μηχανικός Μανώλης Βελιβασάκης αναδείχτηκε Πρόεδος της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της, που έγινε πρόσφατα στο Λας Βέγκας.

    Ο κ. Βελιβασάκης φιλοδοξεί να αναπτύξει μια σειρά από νέες πρωτοβουλίες που θα δίνουνε έμφαση στην Παιδεία, τον Πολιτισμό, τη Νεολαία, την Φιλανθρωπία και τη σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στις νέες γενιές, τα παιδιά και τα εγγόνια των Κρητικών μεταναστών στις Ηνωμένες Πολιτείες, και το όμορφο Ελληνικό νησί στο οποίο βρίσκονται οι ρίζες τους.

    Ο Πρόεδρος της Παγκρητικής προσβλέπει ιδιαίτερα σε δύο σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα γίνουν με αρωγή του Κοινωφελούς Ιδρύματος 'Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης' της Νέας Υόρκης. Η πρώτη είναι η διοργάνωση έκθεσης Μινωικών Θησαυρών των Μουσείων Ηρακλείου και Χανίων στην έδρα του Ιδρύματος, στην καρδιά του Μανχάταν, πιθανότατα κατά την χειμερινή καλλιτεχνική σαιζόν, και η δεύτερη, η παρουσίαση Βυζαντινών εικόνων της Κρητικής Σχολής Εικονογραφίας λίγους μήνες αργότερα, στον ίδιο χώρο.

    Παράλληλα ο κ. Βελιβασάκης συνεργάζεται με το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Ντρέξελ, στο οποίο υπάρχει πρόγραμμα Κρητικών και γενικότερα Ελληνικών Σπουδών, για την διοργάνωση σειράς διαλέξεων για τον Νίκο Καζαντζάκη τώρα που κλείνουν 50 χρόνια από τον θάνατό του.

    Ο Πρόεδρος της Παγκρητικής και οι συνεργάτες του, κινούνται, όπως ο ίδιος λέει, προς δύο κατευθύνσεις: 'Η μία αφορά την προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς προς την Αμερικανική κοινωνία και η δεύτερη στην προσπάθειά μας να γνωρίσουν και να κατανοήσουν την πολύτιμη αυτή κληρονομιά και τις ρίζες τους τα Κρητικόπουλα που γεννήθηκαν στην Αμερική. Αυτό αποτελεί ιερό μας καθήκον'.

    Στα μεγαλόπνοα σχέδια του κ. Βελιβασάκη περιλαμβάνονται ακόμα τακτικές επισκέψεις Κρητικής καταγωγής Αμερικανών όλων των ηλικιών στην ιδιαίτερη πατρίδα των προγόνων τους καθώς επίσης και η διάθεση υποτροφιών σε ομογενείς φοιτητές με την στήριξη των Κληροδοτημάτων βΒενιζέλειοβ, βΒιδαλάκειοβ καιβ Παγκρήτιοβ.

    Άλλοι στόχοι του είναι η συνέχιση των προγραμμάτων για την προώθηση τόσο των Κρητικών προϊόντων όσο και της Κρητικής διατροφής στην Αμερική και η προβολή της Κρήτης ως τουριστικού προορισμού των Αμερικανών.

    Ο κ. Βελιβασάκης, γνωστός από τη συμμετοχή του στον καθαρισμό του Σημείου Μηδέν, όπως αποκαλείται ο χώρος στον οποίο κατέρρευσαν την ημέρα της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 οι δίδυμοι πύργοι του Κέντρου Παγκοσμίου Εμπορίου της Νέας Υόρκης, θεωρείται ένας από τους κορυφαίους μηχανικούς στις Η.Π.Α. Είναι ένας από τους 11 μετόχους της κολοσσιαίας Αμερικανικής Τεχνικής και Μελετητικής εταιρείας βThornton-Tomasettiβ και πρόεδρος της θυγατρικής της βBuilding Design & Technology Divisionβ.

    Είναι επίσης παράλληλα και πρόεδρος του ομογενειακού οργανισμού-ομπρέλλα 'Ελληνοαμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο'. Υπό την ιδιότητά του αυτή ο κ. Βελιβασάκης συνεργάζεται στενά με τον Περιφερειάρχη Αμερικής του ΣΑΕ Θεόδωρο Σπυρόπουλο σε προσπάθειες για την προσέλκυση των νέων επαγγελματιών και επιστημόνων Ελληνικής καταγωγής και για την προώθηση της Ελληνικής γλώσσας και κουλτούρας.

    Όπως είπε πρόσφατα ο κ. Βελιβασάκης: 'Ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε θαύματα και να διασφαλίσουμε το μέλλον του Ελληνισμού της Αμερικής διαψεύδοντας τις προφητείες περί αφομοίωσης και εξαφάνισης του Ελληνικού Στοιχείου. Το Ελληνικό στοιχείο στην Αμερική είναι ζωντανό και προοδεύει'.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 19 July 2007 - 1:19:32 UTC