Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-07-20

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη της Άγκελα Μέρκελ στην Αθήνα
  • [02] Ράις: Η Ουάσιγκτον αποφασισμένη να πετύχει την ανεξαρτησία του Κοσυφοπεδίου
  • [03] 52 νεκροί απ' τις τελευταίες βιαιότητες στο Πακιστάν
  • [04] Κρόκερ: Η απόσυρση των Αμερικανικών δυνάμεων θα οδηγούσε σε σοβαρότερη κλιμάκωση των βιαιοτήτων στο Ιράκ
  • [05] Αισιόδοξος ο Τόνυ Μπλέαρ για τις πιθανότητες αναθέρμανσης της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή
  • [06] Συγκέντρωση Ομογένειας στην Ουάσιγκτον
  • [07] Κλιμάκωση της αντιπαράθεσης Λονδίνου-Μόσχας
  • [08] Συνομιλίες Άσσαντ-Αχμαντινετζάντ στη Δαμασκό
  • [09] Συμφωνία Ηνωμένων Πολιτειών και Κύπρου

  • [01] Επίσκεψη της Άγκελα Μέρκελ στην Αθήνα

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    20-07-2007

    Άνγκελα Μέρκελ

    Στην Αθήνα φθάνει σήμερα το μεσημέρι η Γερμανίδα Καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, για σύντομες συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, αφού θα παραμείνει στην Eλληνική πρωτεύουσα μόνο μισή μέρα και θα προλάβει να συναντηθεί και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια και θα μιλήσει στο Ελληνο-Γερμανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

    Πολιτικοί παρατηρητές θεωρούν ότι η κ. Μέρκελ με την πρώτη της αυτή επίσκεψή, σαν Καγκελάριος, στην Αθήνα θέλει να ευχαριστήσει τον κ. Καραμανλή για την υποστήριξή του κατά την Γερμανική Προεδρία και η επιλογή του χρόνου έγινε τόσο γιατί η Ελλάδα εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο, αλλά και εν όψει τον Τουρκικών εκλογών την Κυριακή, αφού είναι γνωστή η θέση της κ. Μέρκελ που υποστηρίζει μια εδική σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Άγκυρα, ενώ η Αθήνα είναι σαφώς τοποθετημένη υπέρ της πλήρους ένταξης της Τουρκίας.

    Στην ατζέντα της συνάντησης εκτός από το θέμα της κοινής στάσης για το μέλλον της Ευρώπης, τις νέες τεχνολογίες για τη προστασία του περιβάλλοντος και τις εξελίξεις γύρω από το Κόσοβο, όπου το κοινό Ευρω-Αμερικανικό μέτωπο συγκρούεται με την Ρωσία, υπάρχει και η διμερής αμυντική συνεργασία που περιλαμβάνει την πώληση αεροσκαφών και υποβρυχίων. Η Αθήνα εμφανίζεται δυσαρεστημένη καθώς έχει καταβάλει σημαντικό πόσό και παρουσιάζεται καθυστέρηση παραλαβής του υποβρυχίου Παπανικολής. Η Γερμανική πλευρά θεωρεί ότι το επίπεδο των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χώρων είναι πολύ ικανοποιητικό.

    Βέβαια αν υπάρξει χρόνος στην ατζέντα προς συζήτηση είναι ακόμη το ενεργειακό και οι κινήσεις της Ρωσίας, καθώς και το θέμα της ανάγκης στενότερης συνεργασίας Ευρώπης-Αμερικής στην οποία πιστεύει η σημερινή κυβέρνηση της Γερμανίας, προσβλέποντας σε σημαντικά οφέλη και για τις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

    [02] Ράις: Η Ουάσιγκτον αποφασισμένη να πετύχει την ανεξαρτησία του Κοσυφοπεδίου

    20-07-2007

    Η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον είναι αποφασισμένη να πετύχει την ανεξαρτησία του Κοσυφοπεδίου, παρά την αντίθεση της Ρωσίας. Σε δηλώσεις της τη Πέμπτη προς δημοσιογράφους η κ. Ράις επεσήμανε ότι το Κόσοβο θα αποκτήσει την ανεξαρτησία του 'με τον ένα ή τον άλλο τρόπο', όπως είπε χαρακτηριστικά, αλλά δεν ξεκαθάρισε αν οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να προβούν σε μονομερή αναγνώριση ενός ανεξάρτητου Κοσυφοπεδίου.

    Το Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ συνεδριάζει σήμερα για να εξετάσει το τελευταίο σχέδιο ψηφίσματος για το μέλλον του Κοσόβου. Στο μεταξύ στο Μαυροβούνιο, ο πρόεδρος της Ρωσικής Βουλής, Μπόρις Γκρυσλώφ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η Μόσχα θα ασκήσει βέτο σε οποιοδήποτε ψήφισμα των ΗΕ για το Κόσοβο που δεν θα χαίρει της υποστήριξης της Σερβίας.

    [03] 52 νεκροί απ' τις τελευταίες βιαιότητες στο Πακιστάν

    20-07-2007

    Τουλάχιστον 52 άτομα σκοτώθηκαν τη Πέμπτη από τρεις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στο Πακιστάν. Στην πλέον πολύνεκρη απ' αυτές τις επιθέσεις τουλάχιστον 30 Πακιστανοί αστυνομικοί και περαστικοί σκοτώθηκαν όταν παγιδευμένο αυτοκίνητο στόχευσε φάλαγγα Κινέζων μηχανικών και τους αστυνομικούς που τους συνόδευαν στο νότιο Μπαλοχιστάν.

    Επίσης άλλα 7 άτομα σκοτώθηκαν όταν βομβιστής αυτοκτονίας επιτέθηκε κατά ακαδημίας αστυνομικών κοντά στην Πεσαβάρ. Από τρίτη επίθεση στην πόλη Κοχάτ, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 15 άτομα όταν βομβιστής καμικάζι αυτοανατινάχθηκε σε τέμενος του στρατού.

    Από τη πλευρά του ο πρόεδρος του Πακιστάν, Περβέζ Μουσαράφ, έκανε έκκληση για ενότητα ενάντια σε αυξανόμενο αριθμό επιθέσεων εξτρεμιστών και επέρριψε την ευθύνη για τις βιαιότητες σε μεμονωμένα στοιχεία, αποφασισμένα να σκοτώνουν Μουσουλμάνους.

    [04] Κρόκερ: Η απόσυρση των Αμερικανικών δυνάμεων θα οδηγούσε σε σοβαρότερη κλιμάκωση των βιαιοτήτων στο Ιράκ

    20-07-2007

    Ράιαν Κρόκερ

    Ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ιράκ, Ράιαν Κρόκερ, προειδοποίησε ενάντια στην άνευ όρων αποχώρηση των Αμερικανικών δυνάμεων απ' το Ιράκ. Καταθέτοντας από τη Βαγδάτη μέσω δορυφόρου στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, ο κ. Κρόκερ επεσήμανε ότι αν ήταν να χρησιμοποιήσει έναν και μόνο χαρακτηρισμό για την κατάσταση στο Ιράκ, θα χρησιμοποιούσε την λέξη 'φόβος' και σημείωσε ότι μια άνευ όρων απόσυρση των Αμερικανικών δυνάμεων θα οδηγούσε σε ακόμη σημαντικότερη κλιμάκωση των εμφύλιων βιαιοτήτων.

    Επίσης ο κ. Κρόκερ προειδοποίησε ότι μια τέτοια απόσυρση θα δημιουργήσει κενό εξουσίας δίνοντας στην Αλ Κάιντα και το Ιράν περιθώριο δράσης. Μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου, συμπεριλαμβανομένων και μελών του Ρεπουμπλικανικού κόμματος του προέδρου Μπούς, εκφράζουν αγανάκτηση για τον τρόπο χειρισμού της κατάστασης απ' την κυβέρνηση του Ιράκ.

    Αλλά ο κ. Κρόκερ χαρακτήρισε τη κατάσταση στο Ιράκ περίπλοκη και επεσήμανε ότι η Ιρακινή κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως οι εθνικιστικές βιαιότητες.

    [05] Αισιόδοξος ο Τόνυ Μπλέαρ για τις πιθανότητες αναθέρμανσης της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή

    20-07-2007

    Συνεδρίαση του Κουαρτέτου

    Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνυ Μπλέαρ, εξέφρασε αισιοδοξία ότι η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή μπορεί να ανακτήσει δύναμη. Μετά από συνομιλίες στη Λισσαβόνα μεταξύ των μελών του λεγόμενου Διεθνούς Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή, ο κ. Μπλέαρ δήλωσε ότι κατά την πρώτη του επίσκεψη στην περιοχή σκοπεύει να 'ακούσει, να απορροφήσει και να προβληματιστεί', όπως είπε χαρακτηριστικά, πριν προβεί σε οποιαδήποτε εισήγηση. Τα καθήκοντα του κ. Μπλέαρ περιλαμβάνουν συγκέντρωση χρημάτων για τους Παλαιστινίους και ανάπτυξη της υποδομής και της οικονομίας τους.

    Σε ανακοινωθέν τους μετά το πέρας των συνομιλιών στην Λισσαβόνα τα μέλη του Κουαρτέτου εξέφρασαν υποστήριξη προς την κυβέρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής και χαιρέτησαν την νέα έμφαση του προέδρου Μπούς σε διαδικασία διαπραγματεύσεων για την σύσταση Παλαιστινιακού κράτους.

    [06] Συγκέντρωση Ομογένειας στην Ουάσιγκτον

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    20-07-2007

    Οι Ελληνικές και Κυπριακές κοινότητες των Ηνωμένων Πολιτειών τηρούν σήμερα την θλιβερή επέτειο της συμπλήρωσης 33 χρόνων από τότε που έγινε η Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η οποία και δίχασε έκτοτε το όμορφο νησί.

    Την ανάγκη να δοθεί γρήγορο τέλος στην συνεχιζόμενη από τις 20 Ιουλίου, 1974, Τουρκική κατοχή μεγάλου τμήματος της Κύπρου υπογράμμισαν ηγετικά στελέχη της ομογένειας σε σειρά συναντήσεων που είχαν την παραμονή της επετείου με μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου και με αξιωματούχους της εκτελεστικής εξουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Μέσα σε ένα 24ωρο, οι ηγέτες της ομογένειας συναντήθηκαν με πάνω από 50 σημαντικούς νομοθέτες, επίλεκτα στελέχη της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, εδώ στη Ουάσιγκτον, καθώς επίσης και με παράγοντες του Στέητ Ντηπάρτμεντ, στους οποίους τόνισαν ότι 33 χρόνια κατοχής είναι πολλά και τους παρότρυναν να ασκήσουν την επιρροή τους για να απομακρυνθούν από την Κύπρο οι 43.000 Τούρκοι στρατιώτες που εξακολουθούν να παραμένουν στο νησί. Η παρουσία μιας τόσο μεγάλης Τουρκικής δύναμης εκεί, υποστήριξαν, είναι τελείως περιττή την στιγμή κατά την οποία έχουνε γίνει πάνω από 12 εκατομμύρια περάσματα πολιτών από την μια πλευρά της Πράσινης Γραμμής στην άλλη, χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.

    Joseph Biden

    Σε γεύμα που δόθηκε στο Αμερικανικό Κογκρέσο την Πέμπτη, ο Πρόεδρος της Γερουσιαστικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και υποψήφιος για την Προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, Joseph Biden, εξήρε την ομογένεια για τους αγώνες της υπέρ της εξεύρεσης μιας δίκαιης λύσης του Κυπριακού, υπογραμμίζοντας ότι μια τέτοια λύση θα είναι προς όφελος όχι μόνον των Ελληνοκυπρίων αλλά και των Τουρκοκυπρίων. Μερικές φορές, παρατήρησε ο κ. Biden, μέσα σε μια οικογένεια ορισμένα μέλη της δεν αντιλαμβάνονται αμέσως τι είναι προς όφελός τους και ενεργούν κατά τρόπο που αποβαίνει σε βάρος τους. Το ίδιο, πρόσθεσε, συμβαίνει σήμερα και με την Τουρκία η οποία, κατά την έκφρασή του, κρατά στο Κυπριακό μια στάση που αποβαίνει σε βάρος της και σε βάρος των Τουρκοκυπρίων. Θέλουμε όλοι, τόνισε ο κ. Biden, να βοηθήσουμε την Τουρκία να εδραιωθεί στην Ευρώπη και να προοδεύει μαζί με τους γείτονές της στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

    Robert Menendez

    Με παρόμοιο πνεύμα μίλησε και ο Γερουσιαστής Bob Menendez, Δημοκρατικός από το Νιού Τζέρσευ, οποίος έχει ανεπίσημα αναλάβει την ηγεσία της συλλογικής ομοσπονδιακής προσπάθειας στο νομοθετικό σώμα στο οποίο υπηρετεί, διαδεχόμενος στο έργο αυτό τον Ελληνικής καταγωγής Paul Sarbanes, που αποσύρθηκε νωρίτερα φέτος από την Γερουσία ύστερα από τριών δεκαετιών εξαίρετη θητεία στο Αμερικανικό Κογκρέσο. Ο Γερουσιαστής Menendez, που είναι επίσης και Πρόεδρος της αρμόδιας για θέματα Εξωτερικών Σχέσεων Υποεπιτροπής της Γερουσίας, είπε ότι η επιδιωκόμενη επανένωση της Κύπρου θα εξυπηρετήσει τα καλώς νοούμενα συμφέροντα τόσο των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων όσο επίσης των Ηνωμένων Πολιτειών και του κόσμου ολόκληρου. Γι αυτό ο κ. Menendez είπε ότι θα επιμείνει στην ανάληψη μεγαλύτερου ρόλου από μέρους της Αμερικανικής κυβέρνησης για την προώθηση δίκαιης λύσης του Κυπριακού, ειδικότερα μετά τις προεδρικές εκλογές του 2008 από τις οποίες θα αναδειχθεί και καινούργια κυβέρνηση στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    John Sarbanes

    Άλλος που μίλησε στο γεύμα του Κογκρέσου ήταν ο Βουλευτής John Sarbanes, γιος του αποχωρήσαντος Γερουσιαστή, ο οποίος εκπροσωπεί μια μεγάλη εκλογική περιφέρεια της Πολιτείας Μαίρυλαντ, που περιλαμβάνει τη Βαλτιμόρη. Ο Βουλευτής Sarbanes είπε ότι είναι περήφανος που ανήκει στην κοινοβουλευτική ομάδα προώθησης Ελληνικών υποθέσεων στο Αμερικανικό Κογκρέσο και υποσχέθηκε να εργαστεί μαζί με τα άλλα μέλη της ομάδας αυτής για την προώθηση του Κυπριακού, ούτως ώστε, κατά την έκφρασή του, να επιτευχθεί όσο γίνεται πιο γρήγορα ένας ειρηνικός διακανονισμός τούτου του προβλήματος που επί τόσο χρόνια κρατά διαιρεμένες τις δύο κοινότητες του νησιού.

    Gus Bilirakis

    Οι δύο συμπρόεδροι της κοινοβουλευτικής ομάδας προώθησης Ελληνικών υποθέσεων στο Κογκρέσο, Gus (Κωνσταντίνος) Bilirakis, Ρεπουμπλικανός από τη Φλόριντα και Carolyn Maloney, Δημοκρατική από τη Νέα Υόρκη ήταν μεταξύ των κυρίων ομιλητών στο γεύμα. Όπως έκαναν και όλοι οι άλλοι που προηγήθηκαν στο ίδιο βήμα έτσι και οι συμπρόεδροι Bilirakis και Maloney ζήτησαν να γίνει μια καινούργια αρχή στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού που να λαμβάνει υπ όψιν τους πόθους των δύο κοινοτήτων και να τις ενθαρρύνει να εργαστούν εποικοδομητικά, δίχως να αντιμετωπίζουν ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, για να χαράξουν ένα ειρηνικό κοινό μέλλον.

    Zack Space

    Στην ημερίδα μίλησαν και δύο ακόμα Ελληνικής καταγωγής Βουλευτές, ο Zack Space, Δημοκρατικός από την Πολιτεία Οχάϊο και η Shelley Berkley, Δημοκρατική από την Πολιτεία Νεβάδα, της οποίας η οικογένεια προέρχεται από την εβραική κοινότητα της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα με πρωτοβουλία των βουλευτών John Sarbanes και Zack Space είχε γίνει την προηγουμένη στη Ουάσιγκτον ξεχωριστή συγκέντρωση διαφόρων Δημοκρατικών μελών του Κογκρέσου για την ενημέρωσή τους από τους εκπροσώπους της ομογένειας σχετικά με το ιστορικό του Κυπριακού. Παρόμοια συγκέντρωση, στην οποίαν όμως πήρανε μέρος ρεπουμπλικανοί βουλευτές, διοργανώθηκε με πρωτοβουλία των βουλευτών Gus Bilirakis και William Sali.

    Ανδρέας Κακουρής

    Μεταξύ των ομογενών ηγετών που ήρθανε στη Ουάσιγκτον για να προωθήσουν την υπόθεση της Κύπρου περιλαμβάνονται ο Φίλιπ Κρίστοφερ, Πρόεδρος της Διεθνούς Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα, PSEKA, ο Πανίκος Παπανικολάου, Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, ο Ανδρέας Άθενς, Επίτιμος Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, ο Ανδρέας Μάνατος, Πρόεδρος της λεγόμενης Συντονιστικής Προσπάθειας του Ελληνισμού, CEH, ο Τάσος Ζάμπας, Πρώτος Αντιπρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, ο Σάβας Τσίβικος, Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, ο Ανδρέας Κομοδρόμος, Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ηνωμένων Πολιτειών-Κύπρου, ο Ανδρέας Ζεμενίδης, Πρόεδρος του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας, και ο Μάηκ Μάνατος, Διευθυντής του CEH. Στην ομάδα συγκαταλέγονταν επίσης ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Ουάσιγκτον, Ανδρέας Κακουρής και ο Πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Αλέξανδρος Μαλλιάς.

    Robert Wexler

    Άλλοι διακεκριμένοι νομοθέτες με τους οποίους συναντήθηκαν οι ηγέτες της ομογένειας ήταν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Tom Lantos, η Γερουσιαστής Barbara Boxer από την Καλιφόρνια, η βουλευτής Nita Lowey από τη Νέα Υόρκη, η βουλευτής Ileana Ros-Lehtinen από τη Φλόριντα, ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας προώθησης Τουρκικών υποθέσεων στο Κογκρέσο βουλευτής Robert Wexler, ο Πρόεδρος της νεοσύστατης επιτροπής προβολής θεμάτων των Σκοπίων στο Κογκρέσο βουλευτής Bill Pascrell και ο Υπαρχηγός της πλειοψηφίας στη Βουλή Steny Hoyer.

    Άλλοι που έσπευσαν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για το Κυπριακό ήταν οι φιλέλληνες βουλευτές Donald Payne, Brad Sherman, Eliot Engel, Albio Sires, Russ Carnahan, Ron Klein, Maurice Hinchey, Henry Brown, Lois Caps, Danny Davis, Lincoln Dias-Balart, Vito Fosella, Russ Holt, Frank Pallone, John Salazar and Anthony Weiner.

    Στο State Department η αντιπροσωπεία της ομογένειας συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Εξωτερικών Nicholas Burns, άλλοτε Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα και σήμερα τρίτον στην ιεραρχία της Αμερικανικής διπλωματίας, με τον Αναπληρωτή Υφυπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Mathew Bryza και με αξιωματούχους του Γραφείου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ίδιου υπουργείου.

    [07] Κλιμάκωση της αντιπαράθεσης Λονδίνου-Μόσχας

    20-07-2007

    Σεργκέι Λαβρώφ

    Ο υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρώφ, δήλωσε ότι η Βρετανία δεν έχει υποβάλλει ούτε ένα έγγραφο που να εξηγεί πως κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο πρώην πράκτορας της KGB, Αντρέι Λούγκοβοϊ, δολοφόνησε τον πρώην κατάσκοπο, Αλεξάντερ Λιτβινένκο, στο Λονδίνο.

    Από την Πορτογαλία όπου βρίσκεται για την διάσκεψη του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή, ο κ. Λαβρώφ κατηγόρησε τις Βρετανικές αρχές ότι δεν προσπάθησαν καν να βοηθήσουν Ρώσους εμπειρογνώμονες που πραγματοποίησαν την δική τους διερεύνηση της υπόθεσης. Επίσης ο κ. Λαβρώφ επεσήμανε ότι η αντίδραση της Βρετανίας να απελάσει 4 Ρώσους διπλωμάτες ενδεχομένως να δείχνει προσπάθειες του πρωθυπουργού, Γκόρντον Μπράουν, να χαράξει τη δική του πορεία. Τη Πέμπτη η Ρωσία ανακοίνωσε την απέλαση 4 Βρετανών διπλωματών από τη Μόσχα και την διακοπή της συνεργασίας με το Λονδίνο σε θέματα αντιτρομοκρατίας.

    Πάντως, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, χαρακτήρισε την αντιπαράθεση με το Λονδίνο μικρή κρίση που θα ξεπεραστεί αν και οι δύο πλευρές επιδείξουν 'λογική', όπως είπε χαρακτηριστικά.

    [08] Συνομιλίες Άσσαντ-Αχμαντινετζάντ στη Δαμασκό

    20-07-2007

    Ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και ο Σύρος ομόλογος του, Μπασάρ Αλ Ασσάντ, κάνουν έκκληση για ενότητα στο Λίβανο και τα Παλαιστινιακά εδάφη. Σε κοινό τους ανακοινωθέν μετά από συνομιλίες στη Δαμασκό τη Πέμπτη, οι κύριοι Αχμαντινετζάντ και Ασσαντ ζητούν απ' τις φατρίες του Λιβάνου να συμμετάσχουν στην εθνική συμφιλίωση. Επίσης ο κ. Αχμαντινετζάντ συναντήθηκε στη Δαμασκό και με τον ηγέτη της Χεζμπολλά, Χασσάν Νασράλλα.

    Οι ηγέτες του Ιράν και της Συρίας έκαναν παράλληλα έκκληση στις Παλαιστινιακές φατρίες να επιστρέψουν στην οδό του διαλόγου και της συναίνεσης μετά την κατάληψη της Λωρίδας της Γάζας απ' την Χαμάς τον περασμένο μήνα.

    [09] Συμφωνία Ηνωμένων Πολιτειών και Κύπρου

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    20-07-2007

    Ανδρέας Κακουρής, Nicholas Burns

    Με μια λαμπρή εκδήλωση που έγινε στην επιβλητική αίθουσα τελετών του Στέητ Ντηπάρτμαντ οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κυπριακή Δημοκρατία ανανέωσαν ένα σημαντικό μνημόνιο.

    Από Αμερικανικής πλευράς το μνημόνιο υπέγραψε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Nicholas Burns και από Κυπριακής πλευράς, ο Πρέσβης της Λευκωσίας στη Ουάσιγκτον, Ανδρέας Κακουρής.

    Μιλώντας κατά την σχετική τελετή ο κύριος Burns είπε μεταξύ άλλων: 'Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουνε την υποχρέωση να βοηθήσουνε μια φίλη χώρα, την Κύπρο, να διατηρήσει την πολιτιστική, αρχαιολογική και θρησκευτική κληρονομιά της. Ο Πρέσβης κ. Κακουρής και εγώ υπογράψαμε σήμερα την ανανέωση ενός μνημονίου το οποίο θα βοηθήσει την Κύπρο να συντρίψει εκείνους που ληστεύουνε δείγματα της κληρονομιάς της κι επιχειρούν να τα πωλήσουν παράνομα για προσωπικό τους κέρδος στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες του κόσμου'.

    Nicholas Burns

    Ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουνε υπογράψει τέτοιες συμφωνίες με 11 συνολικά κράτη, και σε αυτά περιλαμβάνεται η Κύπρος. Πρόθεσή μας, πρόσθεσε, είναι να είμαστε καλοί φίλοι. Ο κύριος Burns υπενθύμισε κατόπιν ότι από τους 150 αρχαιολογικούς χώρους στην Κύπρο, ένα ποσοστό κάπου 25 τοις εκατό έχουνε αξιοποιηθεί με την βοήθεια Αμερικανικών ιδρυμάτων και ότι το ίδιο λίγο-πολύ ισχύει και στην Ελλάδα όπου επί ένα μεγάλο μέρος του περασμένου αιώνα αμερικανικά πανεπιστημιακά ιδρύματα και ελληνικές αρχαιολογικές εταιρίες συνεργάστηκαν και έφεραν σε πέρας κοινές αποστολές.

    Η απόφαση το μνημόνιο να υπογραφεί σε επίσημη τελετή παρουσία τριών πρώην πρεσβευτών των ΗΠΑ στην Κύπρο, αλλά και των ηγετών της Ελληνικής και Κυπριακής κοινότητας στην Αμερική, λήφθηκε για να υπογραμμιστεί η ευγνωμοσύνη της Ουάσιγκτον για τα αισθήματα φιλίας που επέδειξε η Κύπρος απέναντί της.

    Ανδρέας Κακουρής, Nicholas Burns

    Όπως είπε ο κ. Burns: βΠριν ένα περίπου χρόνο ξέσπασε ένας φοβερός πόλεμος στον Λίβανο και κάπου 15 χιλιάδες Αμερικανοί βρέθηκαν παγιδευμένοι σε αυτόν μαζί με πολλούς άλλους αμάχους από άλλες χώρες. Με την βοήθεια της Λιβανικής κυβέρνησης και της κυβέρνησης της Κύπρου καταφέραμε να απομακρύνουμε από τα προάστια της Βηρυτού και από περιοχές του Νοτίου Λιβάνου τους 15 χιλιάδες αυτούς αμάχους. Δίχως την βοήθεια της Κύπρου κάτι τέτοιο δεν θα ήταν δυνατόν να γίνει. Οι χιλιάδες Αμερικανοί που επαναπατρίστηκαν τότε από τον Λίβανο γύρισαν στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω Κύπρου, η οποία άνοιξε την πόρτα της και τους αγκάλιασε φιλόξενα. Οι Κύπριοι μας έδωσαν τα πάντα όσα ζητήσαμε σε εκείνη την τόσο δύσκολη περίοδο. Ακόμα θυμάμαι τα αισθήματα που ο Κυπριακός λαός μας έδειξε και την βοήθεια που μας προσφέρατε. Σας ευχαριστούμε'.

    Στην συνέχεια ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Κύπρος είναι σημαντικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών και επανέλαβε την υπόσχεση που έδωσε πρόσφατα στους ηγέτες της Κυπριακής ομογένειας Αμερικής πως η Ουάσιγκτον θα υποστηρίξει τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν-Κι-Μουν να ξεκινήσει μια νέα διαδικασία για την εξεύρεση δίκαιης λύσης του Κυπριακού και ότι θα συνεργαστεί στην προσπάθεια αυτή με τον Πρέσβη κ. Κακουρή, που εκπροσωπεί και την μόνη κυβέρνηση της Κύπρου που αναγνωρίζει η Αμερική.

    Ανδρέας Κακουρής

    Μιλώντας από το ίδιο βήμα ο Πρέσβης κ. Κακουρής τόνισε την σημασία που έχει η ανανέωση του μνημονίου για μια ακόμα πενταετία. Η σπουδαιότητά της, είπε, δεν έγκειται μόνον στο ότι θα βοηθήσει στην προφύλαξη μιας των αρχαιότερων, πλουσιότερων και πιο μοναδικών στον κόσμο πολιτιστικών κληρονομιών αλλά και στο ότι αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό παράδειγμα της συνεργασίας ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κύπρο σε διάφορους τομείς. Κατά τον Πρέσβη κ. Κακουρή το μνημόνιο αντικατοπτρίζει τις κοινές αρχές και αξίες που έχουνε η Κύπρος και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Κύπριος Πρέσβης εξέφρασε χαρά και υπερηφάνεια που υπό την ιδιότητά του σαν ο αρχηγός της διπλωματικής αποστολής της Λευκωσίας στην Αμερική πήρε μέρος σε μια τελετή που, κατά την έκφρασή του, 'συμβάλει στην περαιτέρω σύσφιξη των ήδη στενών διμερών σχέσεων'.

    Καταλήγοντας ο κ. Κακουρής διάβασε τα λόγια που είχε πει η άλλοτε Πρέσβης και σήμερα Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου κ. Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλή, όταν υπέγραφε το αρχικό μνημόνιο το 2002. 'Σήμερα είναι μια μέρα για την οποία όλοι πρέπει να είμαστε περήφανοι γιατί μπορούμε με μετριοπάθεια να πούμε ότι παίξαμε ένα μικρό ρόλο στην προστασία μιας μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς που έχει διατηρηθεί επί 10 χιλιάδες χρόνια και την οποία έχουμε την υποχρέωση να προστατεύσουμε και να βεβαιωθούμε ότι θα επιβιώσει στους αιώνες που μέλλει να έρθουν προς όφελος ολόκληρης της ανθρωπότητας'.

    Nicholas Burns κι Ανδρέας Κακουρής με πρώην πρέσβεις ΗΠΑ στη Κύπρο

    Αμέσως μετά την τελετή ο Πρέσβης κ. Κακουρής έδωσε τηλεοπτική συνέντευξη στην Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής, στην οποία και είπε: 'Είναι μια πολύ μεγάλη ημέρα για την Κύπρο, όπως κι εσείς σωστά είπατε. Έγινε η τελετή για την ανανέωση του μνημονίου συναντίληψης μεταξύ της Αμερικής και της Κύπρου που θα προστατεύει την πολιτιστική μας κληρονομιά και φέτος πετύχαμε να ενσωματωθούν και τα νομίσματα σε αυτήν την συμφωνία, κάτι που είναι μια μεγάλη επιτυχία για την Κύπρο. Αυτό το μνημόνιο συναντίληψης το είχε υπογράψει τον Ιούλιο του 2002 η τότε Πρέσβης της Κύπρου στην Αμερική κυρία Μαρκουλή, που είναι σήμερα Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου. Έτσι είμαι κι εγώ περήφανος που είμαι εδώ Πρέσβης σήμερα γι αυτήν την ανανέωση'.

    Λίγο πριν την εκδήλωση στην κάμερα της Φωνής της Αμερικής μίλησε και ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα, Φίλιπ Κρίστοφερ που ήρθε στην Ουάσιγκτον μαζί με όλους τους ηγέτες των μεγάλων Ελληνικών και Κυπριακών οργανώσεων της Αμερικής για να προωθήσει το Κυπριακό με αφορμή την θλιβερή επέτειο της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, στις 20 Ιουλίου 1974. Νωρίτερα οι ομογενείς ηγέτες είχανε παραστεί σε άλλη εκδήλωση που έγινε στο Αμερικανικό Κογκρέσο και την οποία καλύπτουμε σε ξέχωρη ανταπόκριση, που έχει επίσης καταχωρηθεί στην ιστοσελίδα αυτή.

    Φίλιπ Κρίστοφερ

    Ο κ. Κρίστοφερ είπε: 'Πήραμε μέρος σε μια εκδήλωση η οποία είναι καθιερωμένη κάθε χρόνο και βεβαίως έπειτα από 33 χρόνια είναι δύσκολο να μην ερχόμαστε εδώ πέρα με βαριά καρδιά. Περάσανε 33 χρόνια από την τραγική εισβολή και ακόμη η Κύπρος μας είναι διαιρεμένη, υπάρχουν ακόμα 43 χιλιάδες Τουρκικά στρατεύματα, υπάρχουν οι έποικοι και η τραγωδία συνεχίζεται. Βεβαίως, από την άλλη πλευρά, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τώρα βρισκόμαστε εδώ στο Στέητ Ντηπάρτμεντ όπου η Κύπρος, ως ανεξάρτητη δημοκρατία που είναι, θα υπογράψει μια πρωτοφανή συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και θα γίνει η πρώτη Ευρωπαϊκή χώρα που υπογράφει αυτή τη συμφωνία. Είχαμε λοιπόν καλές στιγμές σήμερα με βουλευτές και γερουσιαστές. Το μήνυμα που δώσαμε είναι ότι η Αμερικανική πολιτική πρέπει να στηρίξει μία λύση (του Κυπριακού) που να στηρίζεται πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα'.

    Η Ελληνική Υπηρεσία θα καταχωρήσει στην ιστοσελίδα αυτό το τηλεοπτικό ρεπορτάζ της από την εκδήλωση στο Στέητ Ντηπάρτμαντ την ερχόμενη εβδομάδα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 21 July 2007 - 1:18:33 UTC