Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-08-03

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέες συγκρούσεις στρατιωτικών δυνάμεων του Λιβάνου με Ισλαμιστές
  • [02] Γκέητς: Όσο περισσότερες χώρες πιέσουν το Ιράν τόσο το καλύτερο
  • [03] 100 νεκροί απ' το εκτροχιασμό αμαξοστοιχίας στο κεντρικό Κονγκό
  • [04] Μινεάπολη: Προσπάθειες ανεύρεσης και περισυλλογής θυμάτων
  • [05] Το Κογκρέσο εξετάζει νέα μέτρα για Ιράκ
  • [06] Ράις: Ομοφωνία για την διεξαγωγή ουσιαστικών συνομιλιών

  • [01] Νέες συγκρούσεις στρατιωτικών δυνάμεων του Λιβάνου με Ισλαμιστές

    03-08-2007

    Λιβανέζοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά την τελευταία ανταλλαγή πυρών με εξτρεμιστές που πρόσκεινται στην Αλ-Κάιντα και οι οποίοι έχουν καταφύγει σε προσφυγικό καταυλισμό στο βόρειο Λίβανο.

    Κατά τις ίδιες πηγές οι εξτρεμιστές επιβράδυναν την προέλαση των στρατιωτικών δυνάμεων του Λιβάνου στον Παλαιστινιακό αυτό προσφυγικό καταυλισμό τοποθετώντας νάρκες και άλλα εκρηκτικά σε επιλεγμένα σημεία.

    Οι εξτρεμιστές της Φατάχ-Αλ-Ισλάμ επιτέθηκαν επίσης με ρουκέτες σε ένα εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής κοντά στον καταυλισμό Ναρ-Ελ-Μπαρέντ προκαλώντας λίγες ζημίες. Αλλά η επίθεση είχε σαν αποτέλεσμα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση στην περιοχή για πολλές ώρες.

    Στη Βηρυτό, οι Λιβανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι συνεργείο ειδικών αποσύνδεσε με επιτυχία ωρολογιακό μηχανισμό που ήταν τοποθετημένος σε ρουκέτα των εξτρεμιστών και έτοιμος να εκταγεί. Η ρουκέτα αυτή βρέθηκε στα νότια προάστια της Βηρυτού κοντά στον Παλαιστινιακό καταυλισμό Σάμπρα και σε κτιριακό συγκρότημα στο οποίο στεγάζονται τα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών.

    [02] Γκέητς: Όσο περισσότερες χώρες πιέσουν το Ιράν τόσο το καλύτερο

    03-08-2007

    Ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέητς, απηύθυνε έκκληση σε όλες τις χώρες του κόσμου να ασκήσουν πίεση στο Ιράν να εγκαταλείψει τα καταγγελλόμενα σχέδιά του για την εξασφάλιση πυρηνικών όπλων.

    Ο κύριος Γκέητς έκανε την δήλωση αυτή κατά την διάρκεια του ταξιδιού του επιστροφής στη Ουάσιγκτον μετά την ολοκλήρωση περιοδείας στη Μέση Ανατολή κατά την οποία επισκέφθηκε την Αίγυπτο, την Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

    Όπως είπε ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, όσο περισσότερα κράτη εφαρμόζουν τις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών κατά του Ιράν και ασκούν πίεση στην Τεχεράνη, τόσο καλύτερη θα είναι η όλη κατάσταση. Κατά την έκφρασή του, η κατάσταση δεν επιτρέπει να υπάρχουν απλοί παρατηρητές στο θέμα.

    Ο κύριος Γκέητς είπε επίσης ότι οι χώρες τις οποίες επισκέφθηκε στη Μέση Ανατολή ανησυχούν και αυτές για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

    Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν επιβάλει κυρώσεις στο Ιράν για την άρνησή του να εγκαταλείψει πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη ατομικών όπλων.

    Το Ιράν λέει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα αποβλέπει στην παραγωγή ενεργείας και μόνο.

    [03] 100 νεκροί απ' το εκτροχιασμό αμαξοστοιχίας στο κεντρικό Κονγκό

    03-08-2007

    Στη Δημοκρατία του Κονγκό αρμόδιες αρχές ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον 100 άτομα σκοτώθηκαν από τον εκτροχιασμό αμαξοστοιχίας στα κεντρικά διαμερίσματα της χώρας.

    Αξιωματούχοι των κρατικών αρχών και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών λένε ότι το σιδηροδρομικό αυτό ατύχημα σημειώθηκε στην δυτική επαρχία Κασάη, που απέχει κάπου 170 χιλιόμετρα από την περιφερειακή πρωτεύουσα Κανάνγκα.

    Πληροφορίες που είχαν μεταδοθεί νωρίτερα ανέβαζαν τον αριθμό των θυμάτων σε κάπου 30.

    Παράγοντας της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στο Κονγκό δήλωσε ότι οι κυανόκρανοι έχουν αποστείλει στρατιωτικό ελικόπτερο με γιατρούς, νοσοκόμες και ιατρικό υλικό στο σημείο του ατυχήματος.

    Ο Υπουργός Πληροφοριών του Κονγκό, Τουσέντ Τσιλόμπο, δήλωσε στη Φωνή της Αμερικής ότι το τραίνο που εκτροχιάστηκε ήταν φορτηγό αλλά εκτός από εμπορεύματα μετέφερε και πολλούς επιβάτες. Δεν είναι ασύνηθες στο Κονγκό τραίνα, πλοία και φορτηγά αυτοκίνητα να υπερφορτώνονται με επιβάτες.

    [04] Μινεάπολη: Προσπάθειες ανεύρεσης και περισυλλογής θυμάτων

    03-08-2007

    Στη Μινεάπολη της Αμερικανικής Πολιτείας Μινεσότα συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και άλλων θυμάτων από την κατάρρευση μεγάλης γέφυρας στον ποταμό Μισισιπή. Ο Διευθυντής της τοπικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Τζιμ Κλάρκ δήλωσε ότι το έργο των συνεργείων διάσωσης έχει πλέον μετατραπεί σε προσπάθεια ανεύρεσης και περισυλλογής των θυμάτων.

    Ο επίσημα επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών είναι τέσσαρις, ενώ τουλάχιστον 60 άτομα έχουν τραυματιστεί. Επίσης πάνω από 30 άτομα εξακολουθούν να αγνοούνται και εκδηλώνονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί.

    Ο Πρόεδρος Μπους συλλυπήθηκε από την Ουάσιγκτον τις οικογένειες των θυμάτων και χαρακτήρισε το ατύχημα φοβερή τραγωδία. Επίσης ο Πρόεδρος Μπους υποσχέθηκε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα βοηθήσει στο να ξαναχτιστεί η γέφυρα το συντομότερο δυνατόν. Η πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Λώρα Μπούς μεταβαίνει σήμερα Παρασκευή στη Μιννεάπολη.

    Οι αρχές λένε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον τρεις ημέρες για να ανασύρουν όλα τα αυτοκίνητα που έπεσαν από ύψος 20 μέτρων στον ποταμό Μισισιπή όταν κατέρρευσε η γέφυρα.

    Η αρμόδια για θέματα ασφαλείας επιτροπή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Συγκοινωνιών έχει στείλει 19 επιθεωρητές στην περιοχή για να διερευνήσουν τα αίτια της κατάρρευσης.

    [05] Το Κογκρέσο εξετάζει νέα μέτρα για Ιράκ

    03-08-2007

    Η Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε νομοσχέδιο που προβλέπει αύξηση των ημερών αδείας που περνούν με τις οικογένειές τους οι στρατιώτες των Ηνωμένων Πολιτειών που υπηρετούν στο Ιράκ, παρά την απειλή του Λευκού Οίκου ότι θα ασκήσει βέτο σε βάρος του μέτρου.

    Το μέτρο εγκρίθηκε με ψήφους 229 υπέρ έναντι 194 και προβλέπει οι επαναπατριζόμενοι Αμερικανοί στρατιώτες να παραμένουν στις Ηνωμένες Πολιτείες το ίδιο χρονικό διάστημα με εκείνο το οποίο πέρασαν κατά την αποστολή τους στο Ιράκ. Οι υποστηρικτές του μέτρου λένε ότι η πρόνοια αυτή είναι απαραίτητη για να δώσει σε ορισμένους στρατιώτες, που έχουν υπηρετήσει τρεις και τέσσαρες φορές στο Ιράκ, την δυνατότητα να αναπαυθούν πραγματικά.

    Την Πέμπτη επίσης Γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος υπέβαλαν νομοσχέδιο που υποχρεώνει το Πεντάγωνο να ενημερώνει το Κογκρέσο σχετικά με κάθε σχεδιαζόμενη ανάκληση αμερικανικών μονάδων από το Ιράκ.

    Η Γερουσιαστής Χίλλαρυ Κλίντον, που είναι και ο κύριος κηδεμόνας του νομοσχεδίου, λέει ότι η κυβέρνηση του Προέδρου Μπους εισέβαλε στο Ιράκ χωρίς έξυπνο προγραμματισμό, αλλά το Κογκρέσο επιδιώκει τώρα να διασφαλίσει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν έναν τέτοιο σχεδιασμό για την αποχώρηση των Αμερικανικών δυνάμεων.

    [06] Ράις: Ομοφωνία για την διεξαγωγή ουσιαστικών συνομιλιών

    03-08-2007

    Κ. Ράις - Μ. Αμπάς

    Η Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κοντολίζα Ράις, ολοκλήρωσε επίσκεψη στη Μέση Ανατολή, όπου και δήλωσε ότι υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των συμμάχων της Αμερικής στην περιοχή για τη διεξαγωγή ουσιαστικών συνομιλιών με στόχο την ειρηνική διευθέτηση της διαμάχης Ισραήλ-Παλαιστινίων.

    Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι διαπίστωσε πως υπάρχει κοινή επιθυμία μεταξύ όλων των άμεσα ενδιαφερομένων πλευρών για τη σύγκληση διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης για το Μεσανατολικό στους επόμενους μήνες. Κατά την εκτίμηση της, μια τέτοια διάσκεψη θα μπορούσε να προωθήσει την υπόθεση της δημιουργίας Παλαιστινιακού κράτους.

    Η κυρία Ράις υποσχέθηκε ότι θα εντείνει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών προς υποστήριξη της ειρηνευτικής διαδικασίας και την Πέμπτη υπέγραψε συμφωνία ύψους 80 εκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας του Παλαιστίνιου ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς.

    Την προηγουμένη η κυρία Ράις είχε συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό και άλλους αξιωματούχους του Ισραήλ και παρότρυνε όλες τις πλευρές να εκμεταλλευτούν οποιαδήποτε ευκαιρία παρουσιαστεί κατά την διάρκεια της προτεινόμενης διάσκεψης για το Μεσανατολικό.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 4 August 2007 - 1:18:31 UTC