Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-08-29

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε ύφεση οι πυρκαγιές
  • [02] Αναδάσωση του Ταΰγετου προσφέρει η ομογένεια
  • [03] Μπους: Σε τοπικό επίπεδο η αλλαγή στο Ιράκ
  • [04] Ιράκ: Συγκρούσεις στην Καρμπάλα, 51 νεκροί
  • [05] Μειώθηκαν τα ποσοστά φτώχειας στις ΗΠΑ
  • [06] Ιράν: Αμερικανοί στρατιώτες συνέλαβαν 7 Ιρανούς
  • [07] Ιερουσαλήμ: Συνάντηση Ολμέρτ και Αμπάς
  • [08] Αφγανιστάν: Συμφωνία για την απελευθέρωση 19 ομήρων
  • [09] Τουρκία: Ο Αμπντουλλά Γκιούλ ορκίστηκε πρόεδρος

  • [01] Σε ύφεση οι πυρκαγιές

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    29-08-2007

    Σε ύφεση και σταθερή κατάσταση βρίσκονται επιτέλους τις τελευταίες ώρες τα μεγάλα μέτωπα των πυρκαγιών που καίνε για πέμπτη ημέρα την Ηλεία την Αρκαδία Μεσσηνία και Λακωνία ενώ στην Εύβοια μια νέα πυρκαγιά καίει το βουνό &uml;Όλυμπος αλλά ευτυχώς μακριά από κατοικημένα χωριά. Στην Αττική δοκιμάζεται το Γραμματικό αλλά ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις ελέγχουν την φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα και θα συνεχίσουν και κατά την διάρκεια της νύχτας.

    Ο κίνδυνος όμως παρ όλη την μείωση της έντασης των ανέμων παραμένει καθώς 'μικρά καντηλάκια' σιγοκαίνε στις ήδη κατεστραμμένες περιοχές και οι αναζωπυρώσεις είναι εύκολες.

    Η σκληρή πραγματικότητα όμως εμφανίζεται πλέον όπου υποχωρεί ο καπνός και το αποτρόπαιο θέαμα της καμένης γης των μαυρισμένων σπιτιών και των απανθρακωμένων ζώων δίνει το τελειωτικό χτύπημα στους ανθρώπους που ξαναγυρίζουν για να δουν τι απέγιναν τα χώριά τα σπίτια και οι καλλιέργειες που τους έδιναν μέχρι σήμερα ζωή.

    Κέντρα υποδοχής αστέγων σε οικισμούς με σκηνές , σε ξενοδοχεία ,σε λυόμενα σπίτια δωρεάν σίτιση, νερό ,ρουχισμός και ότι άλλο χρειάζονται άμεσα οι πυρόπληκτοι διοχετεύονται από τον κρατικό μηχανισμό και μέσω του Ερυθρού Σταυρού.

    Γιγάντια χαρακτηρίζεται η προσπάθεια να ενισχυθούν οικονομικά όλοι οι πυρόπληκτοι και εξαγγέλλονται μέτρα όπως διαγραφές δανείων αναστολές πληρωμών προσλήψεις ανέργων για την αναδόμηση των κατεστραμμένων χωριών και αλλα ενώ είναι πρωτοφανής η συρροή οικονομικής βοήθειας εκτός από την κρατική από μεγάλους ομίλους βιομηχανίες και ιδιώτες από το εσωτερικό και το εξωτερικό.

    Όπως ζήτησε σήμερα επιτακτικά ο Πρωθυπουργός κ. Καραμανλής άρχισε χωρίς κανένα γραφειοκρατικό εμπόδιο η καταβολή με μια απλή αίτηση του πρώτου βοηθήματος των 3.000 έως 10.000 ευρώ από τις τράπεζες Εθνική και Αγροτική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ο κ. Καραμανλής ζήτησε σ αυτή την τόσο τραγική περίοδο από όλους της δημόσιας διοίκησης να ξεπεράσουνε τον εαυτό τους και να βοηθήσουν με ευαισθησία τους πολίτες.

    Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι υπάρχει έτοιμο σχέδιο ανασυγκρότησης και κάλεσε όλους τους έλληνες σε ενότητα:'Αυτή την ώρα όλοι οι έλληνες οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι. Να αποδείξουμε άτι μπορούμε να διακρίνουμε τα σπουδαία από τα ασήμαντα. Να αποδείξουμε ότι όπως και στο παρελθόν έτσι και τώρα μπροστά σε μια εθνική κρίση γινόμαστε μία ψυχή και μια γροθιά'.

    Συγκλονισμένοι από την τραγωδία στην Ελλάδα αποστέλλουν μηνύματα αλληλεγγύης και όλοι οι ομογενείς ζητώντας να βοηθήσουν και γι αυτό το Υπουργείο Εξωτερικών διέθεσε το τηλέφωνο 210-368-1912 για πληροφορίες. Η αμερικανική κυβέρνηση εξέφρασε την βαθύτατη λύπη της μέσω του αμερικανού υπουργού εξωτερικών κ. Νεγρεπόντε ενώ στην Αθήνα βρίσκεται και η υφυπουργός εξωτερικών κ. Ενριέτα Φορέ που θα συναντηθεί με την κ. Μπακογιάννη και τον Πρωθυπουργό.

    Από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης η αρμόδια επίτροπος κ. Ντανούτα Χούμπνερ θα έρθει αύριο στην Αθήνα για συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς και τον Πρωθυπουργό και την Παρασκευή θα πετάξει με ελικόπτερο πάνω από όλες τις πυρόπληκτες περιοχές.

    [02] Αναδάσωση του Ταΰγετου προσφέρει η ομογένεια

    Αθηνά Κρικέλη

    Νέα Υόρκη

    29-08-2007

    Καταστροφές στον Ταΰγετο

    Η συνεχιζόμενη καταστροφική φωτιά που αφήνει στο πέρασμά της μόνο στάχτες και καπνούς στην Ελλάδα, αποτελεί και για τους Έλληνες Ομογενείς πρωταρχικό μέλημα. Ήδη έχουν ξεκινήσει β παρά το γεγονός ότι η οργανωμένη ομογένεια υπολειτουργεί την καλοκαιρινή περίοδο β διαδικασίες για την ουσιαστική και άμεση βοήθεια προς τους πυροπαθείς. Μετά τις ανακοινώσεις του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού και της ΑΧΕΠΑ για έκκληση και συντονισμό, και οι Μεσσήνιοι ομογενείς ευαισθητοποιούνται και ξεκινούν την διαδικασία άμεσης επικοινωνία με τους κατά τόπους φορείς.

    Σε ανακοίνωση τους μάλιστα αναφέρουν 'Με συναισθήματα πατριωτισμού και αλληλεγγύης, εμείς οι Μεσσήνιοι ομογενείς και εκ μέρους της Μεσσηνιακής Αμφικτιονίας εκφράζουμε τη λύπη μας και τη συμπόνια μας για την ανθρώπινη, οικολογική και οικονομική τραγωδία που έπληξε την Μεσσηνία και όλη την Ελλάδα γενικότερα' δήλωσε σε τηλεφωνική συνδιάλεξη ο κ. Χρήστος Τομαράς, Α' Αντιπρόεδρος της Μεσσηνιακής Αμφικτιονίας, προς τον κ. Δημήτρη Δράκο, Νομάρχη Μεσσηνίας, και τον κ. Παναγιώτη Νίκα, Πρόεδρο της Αμφικτιονίας και Δήμαρχο Καλαμάτας, και πρόσθεσε: 'Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε οποιαδήποτε δυνατή συμπαράσταση προς τους αδελφούς μας Μεσσήνιους'.

    Σε ανταπόκριση του ο κ. Δράκος ευχαρίστησε τον κ. Τομαρά για τα αισθήματα της Ομογένειας και δήλωσε: 'Ασχολούμεθα με το συντονισμό της αναδόμησης και υποδομών (ύδρευση, ηλεκτρισμός, κλπ.) και προς το παρόν, οποιαδήποτε βοήθεια σας θα ήταν δίχως συγκεκριμένη κατεύθυνση. Ίσως αργότερα'.

    Στο ίδιο πνεύμα απάντησε και ο κ. Νίκας, ωστόσο, πρότεινε ως συμβολική προσφορά την αναδάσωση μιας πλευράς του Ταϋγέτου που θα ονομασθεί 'η Πλαγιά της Ομογένειας'. Η πρωτοβουλία της αναδάσωσης ήδη υλοποιείται με πρόταση του ΣΑΕ-ΗΠΑ και ήδη έχουν ενεργοποιηθεί όλοι οι ομογενειακοί οργανισμοί για την συγκέντρωση χρημάτων για όλες της πληγείσες περιοχές.

    Κλείνοντας της δηλώσεις του ο κ. Τομαράς εξέφρασε θερμά συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων και τόνισε πως οι απώλειες αυτές αποτελούν για τους Έλληνες απανταχού της γης 'εθνικό πένθος'.

    [03] Μπους: Σε τοπικό επίπεδο η αλλαγή στο Ιράκ

    29-08-2007

    Ο πρόεδρος Μπους προσπαθεί να ενισχύσει την υποστήριξη του αμερικανικού λαού για το πόλεμο στο Ιράκ υπενθυμίζοντάς του την απειλή για την ασφάλεια που ενέχει η τρομοκρατία και την ανάγκη για την επικράτησης της ειρήνης στη Μέση Ανατολή. Ο κ. Μπους μίλησε την Τρίτη στη πόλη Ρήνο της Νεβάδα, 3 εβδομάδες πριν τη δημοσιοποίηση κρίσιμης έκθεσης προς το Κογκρέσο για την στρατιωτική και πολιτική πρόοδο που επιτελείται στο Ιράκ. Ο αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι αν επιτραπεί σε βίαιους εξτρεμιστές να αναπτυχθούν στη Μέση Ανατολή η αστάθεια στην περιοχή θα εξαπλωθεί και σε άλλα μέρη του κόσμου.

    Ο κ. Μπους πρόσθεσε ότι η στρατηγική πολέμου των ΗΠΑ στο Ιράκ είναι αποτελεσματική παρόλα τα προβλήματα για τον αργό ρυθμό με τον οποίο η ιρακινή κυβέρνηση ψηφίζει νόμους. Ο κ Μπους δήλωσε ότι η πολιτική αλλαγή πραγματοποιείται σε τοπικό επίπεδο στο Ιράκ, ενώ τα αμερικανικά στρατεύματα συνέτειναν στη μείωση της βίας στην Βαγδάτη. Επεσήμανε επίσης ότι η πολιτική του λειτουργεί σε διεθνές επίπεδο καθώς η διεθνής κοινότητα αρχίζει όλο και περισσότερο να συνειδητοποιεί την σπουδαιότητα ενός ελευθέρου Ιράκ.

    [04] Ιράκ: Συγκρούσεις στην Καρμπάλα, 51 νεκροί

    29-08-2007

    Ιρακινοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι από συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων φατριών Σιιτών στη ιερή πόλη Καρμπάλα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 51 άτομα και τραυματίστηκαν πάνω από 200. Η βία ανάγκασε τις Ιρακινές αρχές να σταματήσουν πρόωρα την σιτική θρησκευτική γιορτή στην Καμπάλα και να διατάξουν τους εκατοντάδες χιλιάδες προσκυνητές να εγκαταλείψουν την πόλη.

    Αξιωματούχοι λένε ότι οι συγκρούσεις άρχισαν την Τρίτη το πρωί όταν ένοπλοι υποστηρικτές του ακραίου Σιίτη κληρικού Μοκτάντα αλ Σάντρ αντάλλαξαν πυρά με τη αστυνομία η οποία πρόσκεινται στο Ανώτερο Ιρακινό Ισλαμικό συμβούλιο. Στο μεταξύ, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ανακοίνωσε ότι κάθε μήνα πάνω από 60 χιλιάδες Ιρακινοί εκτοπίζονται απ' τις εστίες τους. Ο αριθμός αυτός είναι κατά 10 χιλιάδες μεγαλύτερος απ' τον αντίστοιχο του περασμένου μήνα.

    [05] Μειώθηκαν τα ποσοστά φτώχειας στις ΗΠΑ

    29-08-2007

    Η Αμερικανική Υπηρεσία Καταγραφής Πληθυσμού ανακοίνωσε ότι τα ποσοστά φτώχειας στις ΗΠΑ μειώθηκαν ελαφρά για πρώτη φορά τα τελευταία 7 χρόνια.Σύμφωνα με την Υπηρεσία 12,3% των αμερικανών που ισοδυναμεί με 36 εκατομμύρια πολίτες ζούσαν μέσα στα όρια φτώχειας το 2006, ενώ το 2005 το ποσοστό ανέρχονταν σε 12,6%.

    Τα ποσοστά φτώχειας για μία οικογένεια με 2 παιδιά καθορίζονται από εισόδημα λίγο πάνω από 20 χιλιάδες δολάρια το χρόνο. Το μέτρο αυτό χρησιμοποιείται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για να καθορίσει ποιες οικογένειες πληρούν τις προϋποθέσεις για την απόδοση βοήθειας σε θέματα υγείας, διατροφής και φροντίδας παιδιών.

    Σύμφωνα πάντα με την Αμερικανική Υπηρεσία Καταγραφής Πληθυσμού το μέσο εισόδημα τετραμελούς οικογένειας στις ΗΠΑ αυξήθηκε λίγο πάνω από τις 48 χιλιάδες δολάρια το χρόνο. Επεσήμανε όμως ότι περισσότερα άτομα από την κάθε οικογένεια χρειάστηκε να εργαστούν για να σημειωθεί αυτή η αύξηση.

    Η υπηρεσία επίσης αναφέρει ότι αυξήθηκε και το ποσοστό των Αμερικανών χωρίς ασφάλεια υγείας από 15,3% το 2005, σε 15,8% το 2006.

    Η Υπηρεσία Καταγραφής Πληθυσμού αναφέρει ότι η αύξηση ανασφάλιστων οφείλεται στις περικοπές ιατροφαρμακευτικής κάλυψης από ιδιωτικές εταιρείες.

    Επίσης η αμερικανική υπηρεσία επεσήμανε ότι τα ποσοστά φτώχειας στις ΗΠΑ είναι υψηλότερα στις νότιες και δυτικές πολιτείες και ότι οι Αφρο-αμερικανοί έχουν το χαμηλότερο μέσο εισόδημα όλων των κοινωνικών ομάδων.

    [06] Ιράν: Αμερικανοί στρατιώτες συνέλαβαν 7 Ιρανούς

    29-08-2007

    Το Ιράν ανακοίνωσε ότι Αμερικανοί στρατιώτες συνέλαβαν 7 Ιρανούς σε ξενοδοχείο της Βαγδάτης. Η πρεσβεία του Ιράν στην Ιρακινή πρωτεύουσα ανακοίνωσε ότι οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν τη Τρίτη το βράδυ και ότι πρόκειται κυρίως για μέλη αντιπροσωπείας του Υπουργείου Ηλεκτρισμού του Ιράν. Βίντεο δείχνει Αμερικανούς στρατιώτες να συνοδεύουν ομάδα ανδρών με δεμένα μάτια και χειροπέδες έξω από ξενοδοχείο στο κέντρο της Βαγδάτης. Επίσης άλλοι στρατιώτες φαίνονται να αναχωρούν απ' το ξενοδοχείο μεταφέροντας βαλίτσες και τσάντα φορητού υπολογιστή.

    Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν λίγο μετά τις δηλώσεις του προέδρου Μπούς τη Τρίτη, ο οποίος επέκρινε την ανάμειξη του Ιράν στο Ιράκ και ανακοίνωσε ότι έχει εξουσιοδοτήσει Αμερικανούς στρατιωτικούς διοικητές να αντιμετωπίσουν καταλλήλως τις 'δολοφονικές δραστηριότητες', όπως τις χαρακτήρισε, του Ιράν στο Ιράκ.

    [07] Ιερουσαλήμ: Συνάντηση Ολμέρτ και Αμπάς

    29-08-2007

    O Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς.

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, είχαν τη Τρίτη συνομιλίες στην Ιερουσαλήμ, που περιεστράφησαν στα κύρια θέματα του Μεσανατολικού προβλήματος, όπως το μέλλον της Ιερουσαλήμ, τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες και τα σύνορα ενός μελλοντικού Παλαιστινιακού κράτους. Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής, Σαέμπ Ερακάτ, δήλωσε ότι είναι καιρός να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις που θα οδηγήσουν στον τερματισμό της Ισραηλινής κατοχής, όπως είπε.

    Οι κ. Ολμέρτ και Αμπάς ελπίζουν να καταλήξουν σε σχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας πριν την, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, ειρηνευτική διάσκεψη για το Μεσανατολική, που αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο. Ισραηλινός εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι δύο πλευρές έχουν τον ίδιο στόχο της δημιουργίας ενός Παλαιστινιακού κράτους που θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ.

    [08] Αφγανιστάν: Συμφωνία για την απελευθέρωση 19 ομήρων

    29-08-2007

    Οι Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν συμφώνησαν να αφήσουν ελεύθερους 19 Νοτιοκορεάτες ομήρους που κρατούν εδώ και 6 εβδομάδες. Εκπρόσωποι των Ταλεμπάν δηλώνουν ότι οι όμηροι θα αφεθούν ελεύθεροι μέσα στις επόμενες μέρες. Εκπρόσωπος του προέδρου της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι η συμφωνία επετεύχθη μετά την απόφαση της Σεούλ να αποσύρει 200 στρατιώτες της απ' το Αφγανιστάν μέχρι το τέλος του χρόνου και να σταματήσει ανθρωπιστικές δραστηριότητες στη χώρα.

    Πάντως αυτή τη φορά οι όροι που έθεσαν οι Ταλεμπάν για την απελευθέρωση των ομήρων δεν συμπεριλάμβαναν προηγούμενο αίτημα τους για ανταλλαγή κρατουμένων. Στο μεταξύ οι Αμερικανικές δυνάμεις δήλωσαν ότι πάνω από 100 Ταλεμπάν σκοτώθηκαν τη Τρίτη σε μάχες με τις συμμαχικές δυνάμεις στο νότιο Αφγανιστάν.

    [09] Τουρκία: Ο Αμπντουλλά Γκιούλ ορκίστηκε πρόεδρος

    29-08-2007

    Αμπντουλλά Γκιούλ

    Ο πρώην υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλλά Γκιούλ, ορκίστηκε νέος πρόεδρος της χώρας του μετά την εκλογή του τη Τρίτη απ' το Τουρκικό Κοινοβούλιο. Μετά την τελετή ορκωμοσίας του, ο κ. Γκιούλ δεσμεύτηκε να τηρήσει ουδέτερη στάση μεταξύ των φιλοκοσμικών της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου και του στρατού, και του μουσουλμανικού στοιχείου. Ο κ. Γκιούλ, που είναι πιστός μουσουλμάνος, είναι και ο πρώτος πρόεδρος της Τουρκίας με ρίζες στο πολιτικό Ισλάμ. Αλλά έχει δεσμευτεί ότι θα σεβαστεί το κοσμικό κράτος και τον διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους. Ο Τούρκος πρωθυπουργός και ένθερμος υποστηρικτής του κ. Γκιούλ, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτήρισε την εκλογή του θρίαμβο της δημοκρατίας.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπούς επικοινώνησε τηλεφωνικά τη Τρίτη με τον κ. Γκιούλ για να τον συγχαρεί για την εκλογή του. Ο κ. Μπούς τόνισε την αφοσίωση των ΗΠΑ σε μια στενή σχέση με την Τουρκία. Από τη πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο, συνεχάρη τον κ. Γκιούλ για την εκλογή του στην προεδρεία της Τουρκίας και δήλωσε ότι θα μπορούσε να επιταχύνει την διαδικασία ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 30 August 2007 - 1:18:28 UTC