Browse through our Interesting Nodes of International Affairs & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-09-27

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βιρμανία: Πυρ κατά διαδηλωτών
  • [02] Μαλίκι: Βοήθεια στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας
  • [03] 190 δις. επιπλέον για Ιράκ και Αφγανιστάν
  • [04] Σύνοδος Διεθνούς Πρωτοβουλίας Κλίντον
  • [05] Συνάντηση Παπαδόπουλου-Μπερνς
  • [06] 'Η εποχή της Αναταραχής'

  • [01] Βιρμανία: Πυρ κατά διαδηλωτών

    27-09-2007

    Ο στρατός της Βιρμανίας άνοιξε πυρ εναντίον αντικυβερνητικών διαδηλωτών στο Ρανγκούν, καθώς το δικτατορικό καθεστώς προσπαθεί να καταπιέσει την σημαντικότερη λαϊκή αντίδραση σε βάρος του εδώ και περίπου 20 χρόνια. Οι αρχές επιβεβαίωσαν το θάνατο ενός ατόμου από στρατιωτικά πυρά, αλλά αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι τουλάχιστον 4 άτομα σκοτώθηκαν κατά τις συμπλοκές. Βουδιστές μοναχοί που βρίσκονται στο προσκήνιο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων το τελευταίο καιρό, είναι μεταξύ των θυμάτων. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν επίσης ότι δεκάδες χιλιάδες άτομα συμμετείχαν σε συλλαλητήριο τη Τετάρτη στο Ραγκούν, παρά την απαγόρευση τέτοιων συγκεντρώσεων και ότι πάνω από 100 άτομα συνελήφθησαν ενώ οι τραυματίες υπολογίζονται στις εκατοντάδες.Το πρακτορείο Ρώϋτερ μεταδίδει ότι μετά τη δύση του ήλιου άδειασαν οι δρόμοι της πρωτεύουσας της Βιρμανίας λόγω απαγόρευσης της κυκλοφορίας που επέβαλαν οι αρχές.

    [02] Μαλίκι: Βοήθεια στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας

    27-09-2007

    Νούρι Αλ Μαλίκι

    Κατά την ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Νούρι Αλ Μαλίκι, ζήτησε την βοήθεια της διεθνούς κοινότητας στον αγώνα που καταβάλλει ο Ιρακινός λαός κατά της τρομοκρατίας. Επίσης ο κ. Μαλίκι επεσήμανε ότι οι Ιρακινοί ζητούν απ' την διεθνή κοινότητα βοήθεια για την ανοικοδόμηση της χώρας τους και την διαγραφή των χρεών της.

    Ενδεχόμενη συνέχιση των τρομοκρατικών επιθέσεων και της αστάθειας στο Ιράκ, δήλωσε ο κ. Μαλίκι, θα έχει 'καταστροφικές συνέπειες' για ολόκληρη την ανθρωπότητα, αλλά επεσήμανε ότι η Ιρακινή ηγεσία είναι 'αισιόδοξη' πως οι γείτονες του Ιράκ θα κατανοήσουν ότι δεν τους συμφέρει η διατήρηση ενός αδύναμου Ιράκ. Επίσης ο Ιρακινός πρόεδρος σημείωσε ότι η εθνική συμφιλίωση στη χώρα του αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής προόδου, αλλά επεσήμανε ότι το Ιράκ έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει προς την επίτευξη ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας.

    [03] 190 δις. επιπλέον για Ιράκ και Αφγανιστάν

    27-09-2007

    Ρόμπερτ Γκέιτς

    Ο Αμερικανός υπουργός άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, υπέβαλε στο Κογκρέσο νέο αίτημα έκτακτων κονδυλίων περίπου 190 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν κατά το οικονομικό έτος 2008. Σύμφωνα με τον κ. Γκέιτς το ποσό αυτό θα διατεθεί για την αγορά στρατιωτικών οχημάτων ενισχυμένης θωράκισης και άλλον εξοπλισμό για τις Αμερικανικές και Ιρακινές δυνάμεις και για την βελτίωση και ενσωμάτωση Αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ. Από το Σεπτέμβριο του 2001, το Αμερικανικό Κογκρέσο έχει εγκρίνει 602 δισεκατομμύρια δολάρια για τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

    Καταθέτοντας ενώπιον αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας τη Τετάρτη, ο κ. Γκέιτς παραδέχτηκε την ένταση που επικρατεί τόσο στο Κογκρέσο όσο και στο ευρύτερο Αμερικανικό κοινό για την χρηματοδότηση του πολέμου, αλλά ζήτησε απ' τα μέλη της επιτροπής να μην ξεχνούν και τις θυσίες των Αμερικανών στρατιωτών.

    [04] Σύνοδος Διεθνούς Πρωτοβουλίας Κλίντον

    27-09-2007

    Μπιλ Κλίντον

    Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, ζήτησε από διεθνείς ηγετικές προσωπικότητες, διανοούμενους και διασημότητες να εξετάσουν τρόπους αντιμετώπισης προβλημάτων που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα, όπως οι κλιματολογικές αλλαγές, η φτώχεια, η υγεία και η εκπαίδευση. Η λεγόμενη Σύνοδος της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Κλίντον άρχισε στη Νέα Υόρκη την Τετάρτη για τρίτη κατά σειρά χρονιά. Στην τριήμερη σύνοδο συμμετέχουν πάνω από 1.000 άτομα από 72 χώρες για να εξετάσουν τον καλύτερο τρόπο επίλυσης προβλημάτων της διεθνούς κοινότητας.

    Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ , Αλ Γκορ, συμμετείχε και αυτός στη σύνοδο, προωθώντας θέματα αντιμετώπισης του φαινομένου του θερμοκηπίου. Ο κ. Γκορ δήλωσε ότι υπάρχει ανάγκη να δρομολογηθούν αλλαγές σε επίπεδο νομοθεσίας, πολιτικής και ηγεσίας.

    Η προηγούμενη Σύνοδος της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Κλίντον κατάφερε να προσφέρει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε 857 χιλιάδες παιδιά, ενώ μέχρι τα τέλη αυτού του χρόνου 34 εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν δεχτεί θεραπευτική αγωγή για τροπικές ασθένειες, μέσω της συγκεκριμένης Πρωτοβουλίας.

    Να σημειωθεί, ότι αυτοί που συμμετέχουν στη Σύνοδο Κλίντον πληρώνουν 15 χιλιάδες δολάρια και όσοι δεν τηρήσουν τις υποσχέσεις που δίνουν δεν καλούνται να συμμετάσχουν ξανά στην επόμενη σύνοδο.

    [05] Συνάντηση Παπαδόπουλου-Μπερνς

    Γιώργος Μπίστης

    Νέα Υόρκη

    27-09-2007

    Τάσσος Παπαδόπουλος

    Λίγο μετά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ο Πρόεδρος της Κυπριακή Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τον αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις, Νίκολας Μπερνς. Η συνάντηση, η οποία ήταν και η πρώτη πρόσωπο με πρόσωπο επαφή των κυρίων Παπαδόπουλου και Μπερνς έγινε στο διαμέρισμα του Κύπριου ηγέτη, στο ξενοδοχείο Ουόλντορφ-Αστόρια και διήρκεσε περίπου &frac34; της ώρας.

    Κατά την έξοδό του ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών εξέφρασε χαρά που του δόθηκε η ευκαιρία να συναντηθεί με τον κ. Παπαδόπουλο στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε. και να του αναφέρει την επιθυμία των Η.Π.Α. για στενότερες σχέσεις με την Κύπρο. Ο κ. Μπερνς εξέφρασε την ελπίδα ότι η διεθνή κοινότητα θα ηγηθεί νέας προσπάθειας με στόχο την ειρήνη στην Κύπρο και πρόσθεσε ότι ενέχει μεγάλη σπουδαιότητα να συνεργαστούν όλοι για τη υλοποίηση του στόχου αυτού. Κατά την έκφρασή του 'Με καλή θέληση και συνεργατική διάθεση από μέρους όλων των άμεσα ενδιαφερομένων πλευρών και κάθε άλλου παράγοντα που ενδιαφέρεται να τις βοηθήσει μία νέα προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας στο Κυπριακό θα μπορούσε να στεφτεί από επιτυχία'.

    Νίκολας Μπερνς

    Ο κ. Μπερνς είπε επίσης ότι θεωρεί τη διαδικασία που καθορίζει η πρωτοβουλία της 8ης Ιουλίου, ως θετική εξέλιξη και επεσήμανε πως οι Η.Π.Α. υποστηρίζουν την επανένωση της Κύπρου και τη δημιουργία διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδία στο νησί.

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το θέμα της επίσημης ονομασίας των Σκοπίων, ο κ. Μπερνς είπε ότι πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο και περίπλοκο θέμα το οποίο οι δύο πλευρές, Αθήνα και Σκόπια, θα πρέπει να εργαστούν πολύ σκληρά για να διευθετήσουν. Ιδιαίτερα, είπε , ξέρω πόσο δύσκολο είναι το θέμα αυτό για την Ελλάδα διότι το έζησα και εγώ από κοντά στην περίοδο που υπηρέτησα ως πρέσβης των Η.Π.Α. στην Αθήνα.

    Λίγο αργότερα ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ενημέρωσε στο διαμέρισμά του τα Κυπριακά και τα ελληνόφωνα δημοσιογραφικά μέσα σχετικά με τη συνάντηση που είχε με το κ. Μπερνς και άλλα συναφή θέματα. Ο Κύπριος ηγέτης είπε πως τη συνάντηση αυτή αναγνωρίστηκε πως η σχέσης ανάμεσα στη Κύπρο και τις Η.Π.Α. αναπτύσσονται πολύ καλά και υπογράμμισε ένα ευρύ πεδίο για περαιτέρω διεύρυνση των διμερών αυτών σχέσεων. Ο κ Παπαδόπουλος πρόσθεσε ότι ο κ. Μπερνς επανέλαβε πως οι Η.Π.Α. αναγνωρίζουν μία μόνο κυβέρνηση στην Κύπρο. Είπε ακόμα ότι οι Η.Π.Α. πιστεύουν ότι είναι καιρός για μία ανανεωμένη προσπάθεια από τα Η.Ε. για το Κυπριακό και φρονούν πως ένας τρόπος για να επισπευσθεί η σχετική διαδικασία είναι με το διορισμό ειδικού απεσταλμένου του Ο.Η.Ε. Η ιδέα είπε ο κ. Παπαδόπουλος είναι πάρα πολύ καλή, εποικοδομητική και χρήσιμη και θα συστήσουμε στο Γενικό Γραμματέα να διορίσει ένα τέτοιο πρόσωπο την ώρα που θα κριθεί ότι κάτι τέτοιο είναι καλό να γίνει. Κατά την έκφρασή του 'και εμείς το θέλουμε αλλά το θέμα είναι πότε είναι η καλύτερη ώρα να διοριστεί'.

    Γενικά, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διαπίστωσε στη συνάντησή του με τον κ. Μπερνς ότι οι Η.Π.Α. αποδίδουν μεγάλη σημασία στην Κύπρο σαν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκδηλώνουν αναζωπυρωμένο ενδιαφέρον για να επισπευτούν οι διαδικασίες που θα οδηγούσαν προς την επίλυση του Κυπριακού.

    Απαντώντας τέλος σε ερώτηση της Ελληνικής Υπηρεσίας της ΦτΑ, αναφορικά με το ψήφισμα που υιοθέτησε νωρίτερα την Τετάρτη η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Αμερικανικής Βουλής με το οποίο και εκφράζεται πλήρη υποστήριξη στη διαδικασίας της 8ης Ιουλίου για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι πρόκειται για σημαντική και χρήσιμη εξέλιξη και εξέφρασε την ελπίδα ότι η πρόνοιες του ψηφίσματος θα υποστηριχθούν και από τη εκτελεστική εξουσία των Η.Π.Α.

    [06] 'Η εποχή της Αναταραχής'

    Άννα Καραγιαννοπούλου

    Ουάσιγκτον

    27-09-2007

    Δείτε το βίντεο «Η εποχή της Αναταραχής» - Download

    Δείτε το βίντεο «Η εποχή της Αναταραχής»

    Ο πρώην επικεφαλής της Ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, ο γκουρού της Αμερικανικής οικονομίας, όπως έχει χαρακτηριστεί από πολλούς, ο Άλαν Γκρήνσπαν, έγραψε τα απομνημονεύματα του.

    Στο βιβλίο του με τίτλο 'Η εποχή της Αναταραχής: Περιπέτειες σ' έναν νέο κόσμο', ο Άλαν Γκρήνσπαν μέμφεται το ίδιο του το κόμμα, λέγοντας ότι οι Ρεπουμπλικανοί εγκατέλειψαν τις συντηρητικές τους αξίες. Ο πρώην επικεφαλής της Φεντ καταδικάζει επίσης την οικονομική ανευθυνότητα, όπως την χαρακτηρίζει, της κυβέρνησης Μπούς, παρόλο που κατά την 18χρονη θητεία του στο πηδάλιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, ο κ. Γκρήνσπαν είχε θαυμάσιες σχέσεις με τον Αμερικανό πρόεδρο.

    'Κυριάρχησε της εποχής του' τόνισε ο αμερικανός Πρόεδρος, 'όσο κανείς άλλος επικεφαλής της Φεντ. Βελτίωσε τη ζωή όλων των Αμερικανών. Τον ευχαριστώ για την υπηρεσία του'.

    Αλλά στα απομνημονεύματα του ο Άλαν Γκρήνσπαν εκφράζει αγανάκτηση τόσο με την 'αδυναμία' του Λευκού Οίκου να 'ελέγξει' τις δημοσιονομικές δαπάνες, όσο και με την ανεκτικότητα του Κογκρέσου που, κατά τον κ. Γκρήνσπαν, επέλεξε να εγκαταλείψει τις δημοσιονομικές του ευθύνες. Από το 2001 που ο πρόεδρος Μπούς ανέλαβε την προεδρεία, αναφέρει ο κ. Γκρήνσπαν στο βιβλίο του, το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ έχει φτάσει σε ύψη ρεκόρ.

    Όπως ήταν φυσικό η αντίπαλη παράταξη εκμεταλλεύτηκε αμέσως τα σχόλια του πρώην επικεφαλής της Φέντ.

    Η προεδρική υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος, Γερουσιαστής Χίλλαρυ Κλίντον, διακήρυξε: 'Ακόμη και ο Άλαν Γκρήνσπαν, ένας Ρεπουμπλικανός, χρεώνει τον πρόεδρο Κλίντον με την επιτυχία της Αμερικανικής οικονομίας'.

    Πάντως υπάρχουν και πολλοί επικριτές του Άλαν Γκρήνσπαν. Ορισμένοι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η πολιτική χαμηλών επιτοκίων που υιοθέτησε, οδήγησε στα σημερινά προβλήματα με την δευτερογενή αγορά ακινήτων, γιατί έδωσε την ευκαιρία σε Αμερικανούς με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες να αγοράσουν σπίτια που δεν μπορούσαν να αποπληρώσουν.

    Επίσης οι Ρεπουμπλικανοί διαφώνησαν με ισχυρισμό του κ. Γκρήνσπαν, στο νέο βιβλίο του, ότι το πετρέλαιο αποτελούσε το κύριο κίνητρο του πολέμου στο Ιράκ.

    Ο προεδρικός υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ρούντολφ Τζουλιάνι, σχολίασε το θέμα. 'Είναι λάθος να λέμε ότι ήταν για το πετρέλαιο' τόνισε ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης. 'Ο πόλεμος στο Ιράκ έγινε Για την απομάκρυνση στυλοβάτη Της Ισλαμικής τρομοκρατίας, Τον Σαντάμ Χουσεΐν'.

    Το θέμα σχολίασε και ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, στην εκπομπή του Ελληνο-Αμερικανού δημοσιογράφου, Τζώρτζ Στεφανόπουλου. 'Το ίδιο είχε λεχθεί το 1991 κατά τον Πόλεμο στον Περσικό. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο', επεσήμανε ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας.

    Πάντως όλη αυτή η δημοσιότητα βοηθά τον Άλαν Γκρήνσπαν. Το βιβλίο με τα απομνημονεύματα του έρχεται πρώτο σε πωλήσεις μέσω διαδικτύου.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 28 September 2007 - 1:19:13 UTC