Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-10-23

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επικοινωνία Μπούς-Μαλίκι για Ιράκ
  • [02] Άλλα 46 δις ζητά ο πρόεδρος Μπούς για Ιράκ και Αφγανιστάν
  • [03] Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η νότια Καλιφόρνια
  • [04] Νέο μήνυμα Μπιν Λάντεν
  • [05] Στην Τσεχία ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας
  • [06] Ράις: Η Μόσχα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιήσει πετρέλαιο και φυσικό άεριο σαν "πολιτικό όπλο"
  • [07] Νίμιτς: Νέος γύρος συνομιλιών Αθηνών-Σκοπίων

  • [01] Επικοινωνία Μπούς-Μαλίκι για Ιράκ

    23-10-2007

    Ν. Αλ Μαλίκι, Τζ. Μπούς

    Ο πρόεδρος Μπούς επικοινώνησε τη Δευτέρα με τον πρωθυπουργό του Ιράκ, Νούρι Αλ Μαλίκι, με θέμα τις εξελίξεις στο Ιράκ. Οι κ. Μπούς και Μαλίκι επαναβεβαίωσαν την αφοσίωση τους στον τερματισμό των τρομοκρατικών δραστηριοτήτων στο Ιράκ, μήνυμα που στόχευε στην αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ιράκ. Ιρακινοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι γενικά από τον Ιούνιο έχουν μειωθεί τα περιστατικά βίας στη χώρα.

    Πάντως τη Δευτέρα η Ιρακινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι από βομβιστικές επιθέσεις στη Βαγδάτη σκοτώθηκαν τουλάχιστον 6 άτομα και τραυματίστηκαν πάνω από 20. Επίσης η οργάνωση Δημοσιογράφοι Δίχως Σύνορα ζητούν απ' τις Ιρακινές αρχές να δρομολογήσουν αμέσως πρόγραμμα για την προστασία των δημοσιογράφων που δουλεύουν στο Ιράκ.

    Τη Δευτέρα ο ραδιοφωνικός σταθμός Ελεύθερη Ευρώπη ανακοίνωσε ότι μια δημοσιογράφος του αγνοείται στο Ιράκ. Τα ίχνη της χάθηκαν ενώ βρισκόταν καθ' οδόν προς συνέντευξη στη Βαγδάτη. Το πτώμα του οδηγού της βρέθηκε πεταμένο στο δρόμο.

    Στο μεταξύ, ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, Αλί Μπαμπακάν, δήλωσε ότι η χώρα του θα επιδιώξει διπλωματικούς τρόπους για τον τερματισμό επιθέσεων από Κούρδους αντάρτες από το βόρειο Ιράκ. Αλλά ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, επεσήμανε τη Δευτέρα ότι η Άγκυρα θα λάβει μέτρα, αν δεν δει αποτελέσματα. Ο κ. Ερντογάν βρίσκεται στη Βρετανία για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό, Γκόρντον Μπράουν. Σε κοινό τους ανακοινωθέν τη Δευτέρα οι ΗΠΑ και η Βρετανία καταδικάζουν τις πρόσφατες επιθέσεις των ανταρτών του ΠεΚαΚά.

    Ντέηβιντ Μίλιμπαντ, Κοντολίζα Ράις

    Εξάλλου, η υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις και ο Βρετανός ομόλογος της, Ντέηβιντ Μίλιμπαντ, ζήτησαν απ' τις Κουρδικές και τις Ιρακινές αρχές να λάβουν μέτρα κατά των ανταρτών και τόνισαν την ανάγκη συνέχισης της συνεργασίας μεταξύ Ιρακινών και Τουρκικών αρχών. Επίσης τη Δευτέρα το ΠεΚαΚα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι οι αντάρτες είναι διατεθειμένοι να επιλύσουν ειρηνικά τις διαφορές τους με την Τουρκία, αν ο τουρκικός στρατός εγκαταλείψει τα σχέδια του για εισβολή στο βόρειο Ιράκ.

    Στην ανακοίνωση που εστάλη στο πρακτορείο Ρώυτερ στη Βαγδάτη, τη Δευτέρα το βράδυ, το ΠεΚαΚά αναφέρει ότι είναι έτοιμο να 'τείνει χείρα ειρήνης', όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, 'αν η Τουρκία σταματήσει όλες τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις κατά των κούρδων μαχητών'.

    Νωρίτερα τη Δευτέρα ο Πρόεδρος του Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπανί, δήλωσε ότι οι αντάρτες θα ανακοίνωναν εκεχειρία, αλλά μέχρι στιγμής το ΠεΚαΚά δεν έχει προβεί σε ανάλογη ανακοίνωση.

    [02] Άλλα 46 δις ζητά ο πρόεδρος Μπούς για Ιράκ και Αφγανιστάν

    23-10-2007

    Ο πρόεδρος Μπους ζητά απ' το Κογκρέσο να εγκρίνει κονδύλια άλλων 46 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, αυξάνοντας έτσι το συνολικό κόστος των πολέμων σε 200 δισεκατομμύρια δολάρια για το 2008.

    Το αίτημα του κ. Μπους περιλαμβάνει επίσης κονδύλια και για άλλες προσπάθειες σε θέματα ασφάλειας. Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων θα χορηγηθούν στο Υπουργείο Άμυνας και μόνο 7 δισεκατομμύρια θα δοθούν στο Στέητ Ντιπάρτμεντ. Ο πόλεμος στο Ιράκ, που διανύει τον πέμπτο χρόνο, έχει ήδη στοιχίσει περίπου 500 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Ο αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε ότι τα επιπλέον 46 δισεκατομμύρια δολάρια για το φορολογικό έτος 2008, το οποίο άρχισε την 1η Οκτωβρίου, θα καλύψουν βασικές ανάγκες του στρατού όπως 'πυρομαχικά και θωράκιση' και θα προστεθούν σε κονδύλι 141ος δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει ήδη ζητηθεί και το οποίο εξετάζεται από το Κογκρέσο.

    Ο πρόεδρος Μπους επεσήμανε επίσης ότι το επιπλέον ποσό που ζητά θα χρησιμοποιηθεί για επιχειρήσεις κατά του οργανωμένου εγκλήματος στο Μεξικό, για την προώθηση ειρηνευτικών προσπαθειών στο Νταρφούρ και για την απόδοση βοήθειας σε Ιρακινούς πρόσφυγες.

    [03] Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η νότια Καλιφόρνια

    23-10-2007

    Ταχύτατα μετακινούμενες εστίες πυρκαγιάς που εξαπλώνονται με την βοήθεια πανίσχυρων και απρόβλεπτης κατεύθυνσης ανέμων ανάγκασαν την απομάκρυνση εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων απ' την νότια Καλιφόρνια. Πάνω από 13 εστίες πυρκαγιάς συνεχίζουν να μαίνονται στη περιοχή, ενώ περίπου 250 χιλιάδες κόσμος απομακρύνθηκε μόνο απ' την περιοχή του Σαν Ντιέγκο, συμπεριλαμβανομένων ασθενών νοσοκομείων και κρατουμένων σε φυλακές.

    Οι πυρκαγιές έχουν κοστίσει τη ζωή σε ένα άτομο και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων, ενώ έχουν καταστρέψει δεκάδες χιλιάδες στρέμματα γης από τη περιοχή κοντά στα σύνορα με το Μεξικό, μέχρι το Μάλιμπου έξω απ' το Λος Άντζελες. Πάνω από χίλιοι πυροσβέστες μάχονται με τις φλόγες.

    Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ, έχει κηρύξει 7 κομητείες της Νότιας Καλιφόρνια σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ζήτησε την βοήθεια 1.500 ανδρών της Εθνοφρουράς.

    [04] Νέο μήνυμα Μπιν Λάντεν

    23-10-2007

    Νέο ηχητικό μήνυμα του ηγέτη της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν, ζητά από τους αντάρτες στο Ιράκ να ενωθούν, να αποφύγουν διχόνοιες και αναφέρεται σε λάθη που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια ιερών πολέμων, αλλά δεν εξηγεί τι εννοεί.

    Τη Δευτέρα το Αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζήρα μετέδωσε νέο ηχογραφημένο μήνυμα του Μπιν Λάντεν, η αυθεντικότητα του οποίου δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

    Το Σεπτέμβριο και μετά από τρία χρόνια απουσίας ο Μπιν Λάντεν εμφανίστηκε σε βίντεο όπου ζήτησε από τον αμερικανικό λαό να απαρνηθεί τη δημοκρατία και να ενστερνιστεί το Ισλάμ αν θέλει τον τερματισμό του πολέμου στο Ιράκ.

    [05] Στην Τσεχία ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας

    23-10-2007

    Ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, βρίσκεται στη Πράγα για συνομιλίες με την Τσεχική ηγεσία με κύριο θέμα τα σχέδια των ΗΠΑ για ανάπτυξη αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος στην περιοχή. Ο κ. Γκέιτς θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τσεχίας, Βάτσλαβ Κλάους και τον πρωθυπουργό Μίρεκ Τοπολάνεκ.

    Η Τσεχική κυβέρνηση δεν έχει αντιταχθεί στο Αμερικανικό σχέδιο, αλλά δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Τσέχων αντιτίθεται στο αντιπυραυλικό σύστημα, ιδιαίτερα οι κάτοικοι των περιοχών κοντά στο προτεινόμενο σημείο όπου θα αναπτυχθεί το σύστημα.

    [06] Ράις: Η Μόσχα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιήσει πετρέλαιο και φυσικό άεριο σαν "πολιτικό όπλο"

    23-10-2007

    Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, προειδοποίησε τη Ρωσία να μην χρησιμοποιήσει τους φυσικούς της πόρους σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο σαν 'πολιτικό όπλο', όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Σε ομιλία της εδώ στην Ουάσιγκτον με θέμα την ιστορία του Ψυχρού Πολέμου, η κ. Ράις δήλωσε ότι δεν εξυπηρετεί κανένα συμφέρον η Ρωσία με το να συμπεριφέρεται στους γείτονες της σαν να ανήκουν 'στην παλιά σφαίρα επιρροής της'. Οι ΗΠΑ και ορισμένες Ευρωπαϊκές χώρες επικρίνουν τις προσπάθειες της Μόσχας να ανακτήσει την επιρροή της επί χωρών που κάποτε τελούσαν υπό τον έλεγχο της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, με απειλές για διακοπή της ροής προϊόντων ενέργειας.

    Η κ. Ράις παρότρυνε επίσης τη Ρωσική κυβέρνηση να δώσει έμφαση σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις δημιουργώντας όχι μόνο έναν ισχυρό κέντρο, αλλά ανεξάρτητα θεσμικά όργανα.

    [07] Νίμιτς: Νέος γύρος συνομιλιών Αθηνών-Σκοπίων

    23-10-2007

    Νέο γύρο συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας για το όνομα της εν λόγω χώρας, συγκάλεσε ο ειδικός μεσολαβητής των ΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, εκφράζοντας την ελπίδα για 'εντατικότερες συνομιλίες' που θα οδηγήσουν σε αμοιβαία ικανοποιητική λύση του θέματος.

    Ο κ. Νίμιτς θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους της Αθήνας και των Σκοπίων στη Νέα Υόρκη την 1η Νοεμβρίου. Ο ειδικός μεσολαβητής των ΗΕ δήλωσε ότι και οι δύο χώρες έχουν εκφράσει ειλικρινή επιθυμία για εξεύρεση λύσης.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 24 October 2007 - 1:24:21 UTC