Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-10-26

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέες κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ιράν
  • [02] Ομοσπονδιακή βοήθεια για τους πυρόπληκτους της Καλιφόρνια
  • [03] Επαφές για αποκλιμάκωση της έντασης Ιράκ-Τουρκίας
  • [04] ΝΑΤΟ: Περισσότεροι στρατιώτες για Αφγανιστάν
  • [05] Και νέες συνομιλίες Ολμέρτ-Αμπάς
  • [06] O πρώτος διαστημικός περίπατος στο Ντισκάβερυ
  • [07] Σύνοδος κορυφής ΕΕ-Ρωσίας

  • [01] Νέες κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ιράν

    26-10-2007

    Χένρυ Πώλσον και Κοντολίζα Ράις

    Το Ιράν απέρριψε τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ σύμφωνα με τις οποίες η Επαναστατική Φρουρά της Τεχεράνης χαρακτηρίζεται προωθητής της χρήσης όπλων μαζικής καταστροφής και οι λεγόμενες δυνάμεις Κούντς χαρακτηρίζονται υποστηρικτές της τρομοκρατίας στη Μέση Ανατολή.

    Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν οικονομικά μέτρα που αποσκοπούν στην απομόνωση των κρατικών τραπεζών του Ιράν, καθώς και πάνω από 20 ιρανικών επιχειρήσεων και ατόμων.

    Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν φέρουν τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, Μοχάμεντ Αλί Χοσείνί, να δηλώνει ότι τα νέα μέτρα των ΗΠΑ 'είναι καταδικασμένα να αποτύχουν' και να προσθέτει ότι οι κυρώσεις παραβιάζουν τη διεθνή νομοθεσία και δεν έχουν καμία βαρύτητα.

    Η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις και ο υπουργός Οικονομικών, Χένρυ Πώλσον, ανακοίνωσαν τις κυρώσεις την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον. Η κ. Ράις δήλωσε ότι η απόφαση αυτή ήταν αποτέλεσμα της άρνησης της Τεχεράνης να λάβει υπόψη της τα αιτήματα της διεθνούς κοινότητας και να τερματίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα. Το Ιράν απορρίπτει αυτές τις καταγγελίες και επισημαίνει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι για ειρηνικούς σκοπούς.

    Οι κυρώσεις αφορούν στο πάγωμα περιουσιακών στοιχείων οργανώσεων υπό αμερικανική δικαιοδοσία και απαγορεύουν σε αμερικανούς πολίτες και οργανώσεις να έχουν επιχειρηματικές σχέσεις με αυτούς.

    [02] Ομοσπονδιακή βοήθεια για τους πυρόπληκτους της Καλιφόρνια

    26-10-2007

    Ο πρόεδρος Μπούς επιθεωρεί τις ζημιές

    Κατά την σύντομη επίσκεψη του τη Πέμπτη στον τόπο των καταστροφών απ' τις πυρκαγιές στη νότια Καλιφόρνια, ο πρόεδρος Μπούς διαβεβαίωσε τους κατοίκους της περιοχής ότι δεν θα μείνουν αβοήθητοι και υποσχέθηκε ομοσπονδιακή αρωγή στους ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους. Μετά από περιοδεία με ελικόπτερο πάνω από τις κατεστραμμένες εκτάσεις που καλύπτουν ακτίνα 1.800 τετραγωνικών χιλιομέτρων μαζί με τον κυβερνήτη της Καλιφόρνια, Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ, ο κ. Μπούς επισκέφτηκε και μια καμένη γειτονιά στα περίχωρα του Σαν Ντιέγκο.

    Πάνω από 1.400 σπίτια έχουν καταστραφεί απ' τις πυρκαγιές και 500 χιλιάδες κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους σε 7 κομητείες της νότιας Καλιφόρνια. Τουλάχιστον μια εστία πυρκαγιάς έχει ήδη χαρακτηριστεί εμπρησμός ενώ το κυβερνείο της Καλιφόρνιας και δύο ομοσπονδιακές υπηρεσίες προσφέρουν αμοιβή 150 χιλιάδων δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στην σύλληψη του εμπρηστή.

    Πάντως οι θερμοί, ξηροί και πανίσχυροι άνεμοι που τροφοδοτούσαν τις πυρκαγιές έχουν κοπάσει, επιτρέποντας στους πυροσβέστες να αρχίσουν να θέτουν υπό έλεγχο τις 15 σημαντικές πύρινες εστίες. Επίσης δύο ακόμη απανθρακωμένα πτώματα βρέθηκαν στα συντρίμμια ενός σπιτιού στη περιοχή του Σαν Ντιέγκο, ανεβάζοντας στους τρεις τον αριθμό των επιβεβαιωμένων νεκρών απ' τις πυρκαγιές. Άλλα 5 άτομα έχασαν τη ζωή τους κατά την υποχρεωτική εκκένωση της περιοχής.

    [03] Επαφές για αποκλιμάκωση της έντασης Ιράκ-Τουρκίας

    26-10-2007

    Τουρκική περίπολος στα Τουρκο-Ιρακινά σύνορα

    Τούρκοι και Ιρακινοί αξιωματούχοι θα πραγματοποιήσουν συνομιλίες σήμερα στην Άγκυρα με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο πλευρών λόγω των απειλών της Τουρκίας να προβεί σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά Κούρδων ανταρτών στο βόρειο Ιράκ. Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, προειδοποίησε χθες ότι μόνη της η Άγκυρα θα αποφασίσει αν θα αναλάβει διασυνοριακή ένοπλη δράση κατά των Κούρδων ανταρτών, παρά τις Αμερικανικές διαφωνίες.

    Επίσης τη Πέμπτη ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλλάχ Γκιούλ, δήλωσε ότι η Άγκυρα έχει αρχίσει να χάνει την υπομονή της και είναι αποφασισμένη να προβεί σε απαραίτητα μέτρα για τον τερματισμό της απειλής από τους αντάρτες που εδρεύουν στο βόρειο Ιράκ.

    [04] ΝΑΤΟ: Περισσότεροι στρατιώτες για Αφγανιστάν

    26-10-2007

    Oι υπουργοί άμυνας ΗΠΑ και Βρετανίας στην σύνοδο

    Κατά την σύνοδο τους στην Ολλανδία την Πέμπτη, οι υπουργοί άμυνας του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να περικόψουν τον αριθμό στρατιωτών της δύναμης άμεσης επέμβασης με στόχο την διάθεση περισσότερων στρατιωτών σε τρέχουσες επιχειρήσεις. Τα μέλη του ΝΑΤΟ εξέταζαν αίτημα των ΗΠΑ και της Βρετανίας για την αποστολή περισσότερων στρατιωτών τους στο Αφγανιστάν.

    Η Νατοϊκή δύναμη άμεσης δράσης ήταν ιδέα του πρώην υπουργού άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο οποίος είχε ζητήσει την σύσταση μιας τέτοιας δύναμης για την αντιμετώπιση κρίσεων ανά τον κόσμο, όπως μια τρομοκρατική επίθεση ή κάποια σοβαρή φυσική καταστροφή.

    [05] Και νέες συνομιλίες Ολμέρτ-Αμπάς

    26-10-2007

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ, θα συναντηθεί σήμερα στην Ιερουσαλήμ με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, για να συζητήσουν την ειρηνευτική διάσκεψη για το Μεσανατολικό τον άλλο μήνα. Πάντως σε ομιλία του χθες ο κ. Ολμέρτ προειδοποίησε κατά προσδοκιών για σημαντική πρόοδο στις σχέσεις με τους Παλαιστίνιους κατά την διάσκεψη το Νοέμβριο στις ΗΠΑ.

    Ο κ. Ολμέρτ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η διάσκεψη 'δεν θα αποτελέσει πλατφόρμα για την διακήρυξη ειρήνης' μεταξύ των δύο πλευρών.

    Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι καταβάλλουν προσπάθειες για γεφύρωση των διαφορών τους επί του κειμένου κοινής διακήρυξης που θα παρουσιαστεί στη διάσκεψη.

    [06] O πρώτος διαστημικός περίπατος στο Ντισκάβερυ

    26-10-2007

    Το πλήρωμα του διαστημικού λεωφορείου Ντισκάβερυ ετοιμάζεται για τον πρώτο, 5 διαστημικών του περιπάτων κατά τις 2 εβδομάδες αποστολής του στο διάστημα. Νωρίς σήμερα το πρωί τα μέλη του πληρώματος θα αρχίσουν να αναρτούν νέο διάδρομο σύνδεσης ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί για την εγκατάσταση Ιαπωνικών και Ευρωπαϊκών εργαστηρίων στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

    Το συγκεκριμένο τμήμα, επονομαζόμενο 'Αρμονία', κατασκευάστηκε στην Ιταλία και η ΝΑΣΑ το χαρακτηρίζει 'διάδρομο υψηλής τεχνολογίας' με 6 σημεία σύνδεσης. Τα Ιαπωνικά και Ευρωπαϊκά εργαστήρια θα εγκατασταθούν αργότερα φέτος και στις αρχές του 2008.

    [07] Σύνοδος κορυφής ΕΕ-Ρωσίας

    26-10-2007

    Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε από τη Λισαβόνα όπου έφτασε χθες, ότι η σημερινή σύνοδος κορυφής με την Ευρωπαϊκή Ένωση στη Πορτογαλία θα διεξαχθεί σε φιλική ατμόσφαιρα παρά τις διαφωνίες σε ορισμένα καίριας σημασίας θέματα.

    Η Μόσχα και η Ευρωπαϊκή Ένωση διαφωνούν σε διάφορα θέματα όπως το καθεστώς του Κοσυφοπεδίου και το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 27 October 2007 - 1:19:56 UTC