Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-11-19

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευρώπη: Ο Πολιτισμός σε θέση προτεραιότητας
  • [02] Εγκαινιάστηκε ο Ελληνο-Τουρκικός αγωγός
  • [03] Ανένδοτος ο Μουσάραφ
  • [04] Οι ΗΠΑ πιέζουν το Ισραήλ
  • [05] Ιράκ: Μειώθηκαν κατά 60% οι θάνατοι αμάχων
  • [06] Σαουδική Αραβία: Πυρκαγιά σε αγωγό πετρελαίου

  • [01] Ευρώπη: Ο Πολιτισμός σε θέση προτεραιότητας

    By Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    19-11-2007

    Ο πολιτισμός παίρνει την θέση του στις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις Βρυξέλλες έγινε το πρώτο βήμα, με την απόφαση των Υπουργών Πολιτισμού, να υιοθετήσουν την πρόταση της Κομισσιόν, για την δημιουργία της Πρώτης Ευρωπαϊκής Aτζέντας για τον Πολιτισμό η οποία όταν εκπληρώσει τους στόχους της θα οδηγήσει και στην Κοινή Στρατηγική Πολιτική Πολιτισμού τόσο στα ευρωπαϊκά ιδρύματα όσο και στα κράτη μέλη αλλά και σε όλους τους τομείς του δημιουργικού σύγχρονου πολιτισμού.

    Ο Έλληνας Υπουργός Πολιτισμού κ. Λιάπης, ο οποίος συμμετείχε στο Συμβούλιο, τάχτηκε σαφώς υπέρ της ατζέντας αλλά και έκανε στην παρέμβασή του αναφορά στο σημαντικό θέμα της προώθησης της οικονομίας του Πολιτισμού, κυρίως προς τους μικρομεσαίους φορείς πολιτιστικής δραστηριότητας, που παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στις τοπικές κοινωνίες συμβάλλοντας ακόμη στην περιφερειακή ανάπτυξη, στη δημιουργικότητα και στην κοινωνική συνοχή.

    Ο κ. Λιάπης πρότεινε μάλιστα, να ενισχυθεί οπωσδήποτε η δυνατότητα πρόσβασης των φορέων αυτών στις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις ώστε να δοθεί η δυνατότητα, κάποια στιγμή, καταγραφής της πολιτιστικής βιομηχανίας και των τομέων της, στην Ευρώπη των 27.

    Το ίδιο το Συμβούλιο τονίζει στην απόφαση του, την σημασία του μόνιμου διαλόγου μεταξύ των πολιτιστικών φορέων όλων των επιπέδων (τοπικά, περιφερειακά, εθνικά και Ευρωπαϊκά) και της προώθησης, με νέο πολιτιστικό φόρουμ, της δυνατότητας άμεσης επικοινωνίας των μεμονωμένων καλλιτεχνών μεταξύ τους αλλά και με τις βιομηχανίες καλλιτεχνικής δημιουργίας και πολιτισμού.

    Στα συμπεράσματα της απόφασης του Συμβουλίου καταγράφονται πέντε κατά προτεραιότητα τομείς εξειδικευμένης δράσης για την περίοδο 2008-2010 όπως: - Βελτίωση των αναγκαίων συνθηκών για την κινητικότητα των καλλιτεχνών και των άλλων επαγγελματιών στο τομέα του πολιτισμού, - Προώθηση με ευνοϊκούς όρους της πρόσβασης στο πολιτισμό των νέων τόσο με την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς, του τουριστικού πολιτισμού, όσο και της πολυγλωσσίας, των ικανών αμοιβών και την συμμετοχή στην εκπαίδευση καλλιτεχνική και μη, -Παροχή στατιστικών στοιχείων και μεθοδολογιών σχετικών με τον πολιτιστικό τομέα για να γίνει κατανοητός ο χώρος και να υπάρχει δυνατότητα σύγκρισης με άλλους, - Μεγέθυνση των δυνατοτήτων που παρέχει ο τομέας του δημιουργικού πολιτισμού και τέλος -Επαναφορά και εφαρμογή της συνθήκης της Ουνέσκο για την προστασία και προβολή της διαφορετικότητας των πολιτιστικών εκφράσεων.

    [02] Εγκαινιάστηκε ο Ελληνο-Τουρκικός αγωγός

    19-11-2007

    Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν και Κώστας Καραμανλής

    Εγκαινιάστηκε την Κυριακή στη γέφυρα του ποταμού Έβρου, ο Ελληνο-Τουρκικός αγωγός φυσικού αερίου από την Κασπία Θάλασσα προς την Ευρώπη. Με τη χειραψία τους οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας, Κώστας Καραμανλής και Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισφράγισαν την νέα συνεργασία μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών με τον νέο αυτό 300 χιλιομέτρων αγωγό που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα και κατ' επέκταση στην Ιταλία και τη δυτική Ευρώπη.

    Ο Αμερικανός Υπουργός Ενέργειας, Σάμουελ Μπόντμαν, που παρευρέθηκε στην τελετή της Κυριακής, χαρακτήρισε τον αγωγό κρίσιμης σημασίας νέα ενεργειακή γέφυρα μεταξύ ανατολής και δύσης. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον αγωγό γιατί τον θεωρούν εναλλακτική λύση για τον εφοδιασμό της Ευρώπης σε φυσικό αέριο. Ο αγωγός θα μεταφέρει 12 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο.

    [03] Ανένδοτος ο Μουσάραφ

    19-11-2007

    Τζων Νεγκροπόντε

    O αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζων Νεγκροπόντε, δήλωσε στον Πρόεδρο του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, ότι το καθεστώς έκτατης ανάγκης δεν συμβαδίζει με τη διενέργεια δίκαιων, ελεύθερων και αξιόπιστων εκλογών. Ο κ. Νεγκροπόντε έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου στην Αμερικανική Πρεσβεία της Ισλαμαμπάντ προτού αναχωρήσει από την Πακιστανική πρωτεύουσα. Πακιστανοί αξιωματούχοι λένε ότι ο Πρόεδρος Μουσάραφ απάντησε ότι το καθεστώς έκτατης ανάγκης δεν πρόκειται να αρθεί αν δεν βελτιωθεί η ασφάλεια στο Πακιστάν.

    Σε άλλες εξελίξεις η αμερικανική εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς σε δημοσίευμα στο φύλλο της Κυριακής αναφέρει ότι η κυβέρνηση Μπους ξόδεψε περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια τα τελευταία 6 χρόνια σε μυστικό πρόγραμμα για την προστασία των πυρηνικών όπλων του Πακιστάν. Σύμφωνα με το δημοσίευμα εμπειρογνώμονες σε πυρηνικά θέματα πιστεύουν ότι το πυρηνικό οπλοστάσιο του Πακιστάν είναι ανάμεσα στα πιο ευάλωτα σε τρομοκρατικές επιθέσεις στον κόσμο. Να σημειωθεί ότι από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, η Ουάσιγκτον έχει δώσει περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια στο Πακιστάν.

    [04] Οι ΗΠΑ πιέζουν το Ισραήλ

    19-11-2007

    Εχούντ Ολμέρτ

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ, αναμένεται να ζητήσει σήμερα από το υπουργικό του συμβούλιο να επικυρώσει την απελευθέρωση 450 Παλαιστινίων κρατουμένων σε ένδειξη καλής θέλησης ενόψει της ειρηνευτικής διάσκεψης για το Μεσανατολικό στις ΗΠΑ. Πάντως Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι έχουν ζητήσει απ' το Ισραήλ να αφήσει ελεύθερους περισσότερους κρατούμενους, μέχρι και 2.000. Ισραηλινοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι οι ΗΠΑ πιέζουν το Ισραήλ για περισσότερες παραχωρήσεις προς τους Παλαιστίνιους ενόψει της ειρηνευτικής διάσκεψης για το Μεσανατολικό.

    Σήμερα ο κ. Ολμέρτ πρόκειται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο των Παλαιστινίων, Μαχμούντ Αμπάς, με στόχο την γεφύρωση των διαφορών μεταξύ των δύο πλευρών στην από κοινού ανακοίνωση για τον σχηματισμό Παλαιστινιακού κράτους που θα παρουσιαστεί στη διάσκεψη. Επίσης η Ουάσιγκτον ζητά απ' την Ισραηλινή κυβέρνηση να ανακοινώσει πάγωμα της οικιστικής της δραστηριότητα στη Δυτική Όχθη.

    [05] Ιράκ: Μειώθηκαν κατά 60% οι θάνατοι αμάχων

    19-11-2007

    Ιρακινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι από επιθέσεις ανταρτών σ' ολόκληρη τη χώρα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 20 άτομα, συμπεριλαμβανομένων και 9 από βόμβα σε παγιδευμένο αυτοκίνητο στη Βαγδάτη.

    Ο αμερικανικός στρατός αναφέρει ότι οι επιθέσεις ανταρτών έχουν μειωθεί κατά 55% από τον Ιούνιο που οι ΗΠΑ έστειλαν ενισχύσεις στο Ιράκ. Επίσης κατά την ίδια περίοδο μειώθηκαν κατά 60% και οι θάνατοι αμάχων σ' ολόκληρη τη χώρα και 75% στη Βαγδάτη. Η αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη αναφέρει ότι δεν είναι ξεκάθαρο τι ρόλο έχει παίξει το Ιράν στη μείωση αυτή των επεισοδίων βίας στο Ιράκ.

    [06] Σαουδική Αραβία: Πυρκαγιά σε αγωγό πετρελαίου

    19-11-2007

    Η εταιρεία πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Aramco, ανακοίνωσε ότι 28 εργάτες της έχασαν τη ζωή τους από πυρκαγιά σε αγωγό πετρελαίου στα ανατολικά της χώρας. Σύμφωνα με την εταιρεία η πυρκαγιά ξέσπασε τα χαράματα της Κυριακής ενώ οι εργάτες πραγματοποιούσαν επισκευές στον αγωγό. 5 απ' τους νεκρούς ήταν υπάλληλοι της Aramco και οι υπόλοιποι ήταν συμβασιούχοι. Η πυρκαγιά τέθηκε τελικά υπό έλεγχο και η εταιρεία ανακοίνωσε ότι έχει λάβει κάθε μέτρο για τον απρόσκοπτο εφοδιασμό με φυσικό αέριο του εσωτερικού δικτύου της χώρας.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 20 November 2007 - 2:19:09 UTC